Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tiltale vs dom

NYTT TEMA
ASEN
ASENInnlegg: 2252
20.04.18 06:48

Helt rett som PapaSmurf sier. Uttalelsen til jentas advokat stod i RB Tirsdag denne uken. "Støyen" fra tribunen er en ekstra belastning.

Så spørs det da om diverse supportergrupperinger bryr seg om det, eller om de er først og fremst opptatt av seg selv og sine unnskyldninger.

GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 45195
20.04.18 08:20
PapaSmurf: Advokat Mette Ekroll Nyland representerer den fornærma kvinnen i saken. Hun forteller til Rbnett at kvinna opplever oppmerksomheten rundt saken, både i media og på tribunene, som en belastning.

Men regner med at Molde vil snu det døve øret til i stedet for å ta sitt samfunnsansvar?

GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 45195
20.04.18 08:28
Tjaaah: Jeg sa ikke at jeg synes det skulle være morsomt, jeg lagde det ikke. Du bommer.

Men likevel hevder du at det visstnok skal være morsomt. Jeg ser på det som en markering mot Molde holdning i denne saken, og jeg har ikke hørt noen hevde at dette var morsomt. 

Og Molde er ansvarlig for at dette er en ekstra belastning for kvinnen, dette var jo et av argumentene for at spilleren ikke burde representere klubben. En så oppsiktvekkende avgjørelse og i tillegg velge å gå til det skrittet å gjøre han til kaptein er dømt til å skape stor oppmerksomhet og sinne. At de på toppen av det hele velger å sensurere kritikk skaper enda mer trøkk. Og alle forstår at det ikke kommer til å avta.

MacPerson
MacPersonInnlegg: 7202
20.04.18 08:33
ASEN: Helt rett som PapaSmurf sier. Uttalelsen til jentas advokat stod i RB Tirsdag denne uken. "Støyen" fra tribunen er en ekstra belastning. Så spørs det da om diverse supportergrupperinger bryr seg om det, eller om de er først og fremst opptatt av seg selv og sine unnskyldninger.

Hvis Molde klubb hadde brydd seg om det, så hadde Molde unnlatt å bruke spilleren til saken er avklart. 

I stedet sier de at de ønsker minst mulig omtale og oppmerksomhet rundt saken, og kaster han utpå banen i kamp etter kamp, og lar han til og med lefle med kapteinsbindet...

Yeah, right! Snakk om å helle bensin på bålet...

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 30562
20.04.18 08:42
GoingKronos: Og Molde er ansvarlig for at dette er en ekstra belastning for kvinnen, dette var jo et av argumentene for at spilleren ikke burde representere klubben. En så oppsiktvekkende avgjørelse og i tillegg velge å gå til det skrittet å gjøre han til kaptein er dømt til å skape stor oppmerksomhet og sinne. At de på toppen av det hele velger å sensurere kritikk skaper enda mer trøkk. Og alle forstår at det ikke kommer til å avta.

Jeg har jo sett dette nå noen ganger. At det er MFKs feil.

Og er det en ting det ikke er så er det MFKs feil. De er ikke tiltalt for noe, de har ikke anmeldt noen for noe.

De har en ansatt som er tiltalt for noe og som de lar utføre jobben sin i påvente av at retten skal avgjøre om han har gjort noe ulovlig eller ei.

Det er ikke MFKs feil at supportergrupperinger rundt om velger å forhåndsdømme.

Men nå er det en part i saken som gjennom sin advokat ber om mindre støy. Da må disse supportergrupperingene avgjøre hva som er riktige for dem. Å ta MFK på det de mener er et moralsk grunnlag og forhåndsdømme spilleren eller å ta hensyn til de som de dytter foran seg i og som de bruker til å rettferdiggjøre rop og bannere: Voldtektsofre.

 

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 30562
20.04.18 08:44

Og dette kapteinsargumentet. Det er et tomt argument. Når tiltalen kom var vedkommende ikke lenger kaptein.

 

HarryH
HarryHInnlegg: 28101
20.04.18 08:46
arildberg: Det viktigste er vel at norske fotballklubber sørger for å bruke alle spillerne sine, så de blir vist på tv og andre medier.

Dette har vi vært gjennom før. En arbeidsgiver har i utgangspunktet ikke rett til å suspendere en tiltalt arbeidstaker.

GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 45195
20.04.18 08:51
PapaSmurf: Og dette kapteinsargumentet. Det er et tomt argument. Når tiltalen kom var vedkommende ikke lenger kaptein.

Det er ikke et tomt argument, Molde var fullt klar over at spilleren ble etterforsket for alvorlig kriminalitet og likevel klarte de ikke se at det er idiotisk å bruke han som kaptein. Det er et ganske klart signal om hvordan de oppfattet saken og det viser hvordan et mannsdominert miljø har blindsone om hvordan det oppfattes utad. Nå har jo Molde utrolig flaks i at media har valgt å sensurere bort dette, noe som i seg er en sak.

MacPerson
MacPersonInnlegg: 7202
20.04.18 08:53
PapaSmurf: Og dette kapteinsargumentet. Det er et tomt argument. Når tiltalen kom var vedkommende ikke lenger kaptein.

Nei, men viser til at man ikke tar dette så alvorlig. De visste han var anmeldt, og må anta at Molde også visste at han var anmeldt for liknende sak under tiden i sin forrige klubb...

Vitner om dårlig vurderingsevne, i beste fall.

GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 45195
20.04.18 08:57
PapaSmurf: Og er det en ting det ikke er så er det MFKs feil. De er ikke tiltalt for noe, de har ikke anmeldt noen for noe.

På hvordan måte mener du at den som anmeldte har noe feil?

Selvsagt er det Molde sin feil, hadde Molde opptrådt skikkelig så ville ikke den tiltalte spilleren representert klubben. Da ville saken ikke fått noe oppmerksomhet før rettsaken. Vi ville ikke diskutert det i sosiale medier, supportere og andre klubber ville ikke ha reagert, og media hadde ikke trengt å skrive noe. Molde sin handling er skyld i alt dette.

Bearwithme
BearwithmeInnlegg: 5270
20.04.18 09:09

Skal man kvitte seg med spillere som er anmeldt? Ikke glem at han ble hengt ut fra sekundet det sto i avisa  at han var anmeldt. Men her ser det ut som at man fritt frem kan anmelde spillere for å bli kvitt de.

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 30562
20.04.18 09:13
GoingKronos: På hvordan måte mener du at den som anmeldte har noe feil?

Fordi jeg ikke forhåndsdømmer noen.

Jeg sier ikke at noen er uskyldige og er urettmessig anmeldt, men jeg sier heller ikke at noen er skyldige og skal fengsles.

Noen lyver. Og siden jeg ikke aner hva som har skjedd kan ikke jeg avgjøre hvem det er. Det får retten avgjøre i høst.

Edit: Det var kanskje litt bombastisk. Det er ikke nødvendigvis noen som lyver. Men det er i allefall to mennesker med en forskjellig oppfattelse av hendelsesforløpet. Minst en av dem har en oppfattelse som er uriktig. Det er opp til retten å avgjøre hvem det er, ikke MFK, ikke supporterklubbene og ikke media.

 

 

(Innlegget ble redigert 20.04.18 09:18)

Fishstick
FishstickInnlegg: 25474
20.04.18 09:33
ASEN: Så spørs det da om diverse supportergrupperinger bryr seg om det, eller om de er først og fremst opptatt av seg selv og sine unnskyldninger.

Hallo i luken, finnes det noe selvinnsikt der i Molde? Hvis dere peker ut supportere som kilde til oppmerksomhet her, har dere virkelig ikke forstått saken. Det er Molde som har valgt å la spilleren spille hver uke, være sentral i laget, ta ned bannere og generelt sørge for mye støy her. Supporteres totalt fem minutter med sang og 3x bannere er en konsekvens av dette.

Det går selvfølgelig an for supportere å dempe seg også, men det er ikke der kjernen av problemet ligger. Det er jo nettopp dette med belastning på jenta som er grunnen til at mange har vært kritisk til Molde sin håndtering fra dag én.

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 30562
20.04.18 09:37
Fishstick: Det er Molde som har valgt å la spilleren spille hver uke, være sentral i laget, ta ned bannere og generelt sørge for mye støy her.

Det med banneret er jeg enig i at MFK burde latt være.

Det var helt unødvendig og fungerte selvsagt helt mot sin hensikt.

(Innlegget ble redigert 20.04.18 09:38)

GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 45195
20.04.18 09:38
PapaSmurf: : Det var kanskje litt bombastisk. Det er ikke nødvendigvis noen som lyver. Men det er i allefall to mennesker med en forskjellig oppfattelse av hendelsesforløpet. Minst en av dem har en oppfattelse som er uriktig. Det er opp til retten å avgjøre hvem det er, ikke MFK, ikke supporterklubbene og ikke media.

Nei, retten sin oppgave er å vurdere om det utover rimelig tvil er slik at spilleren har begått de handlingene han står tiltalt for. Er de bare 90% sikker så skal han frifinnes. Men det betyr ikke at kvinnens forklaring er uriktig eller at hun måte noen måte har opptrådt klanderverdig. 

I mange overgrepssaker så er det ord mot ord, og det holder ikke til å bli dømt - men det betyr selvsagt ikke at kvinnens ord er mindre troverdige enn den tiltaltes ord.

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 30562
20.04.18 09:46
Fishstick: Det går selvfølgelig an for supportere å dempe seg også, men det er ikke der kjernen av problemet ligger. Det er jo nettopp dette med belastning på jenta som er grunnen til at mange har vært kritisk til Molde sin håndtering fra dag én.

Men ingen tenker på belstningen til spilleren?

Han ønsker å utføre jobben sin og er ikke dømt for noe. Og du ser likevel ikke det kritikkverdige i å kringkaste navnet hans som voldtektsmann?

Jeg har sagt det før, sett deg inni situasjonen. Du blir anklaget for voldtekt, folk tropper opp på arbeidsplassen din, peker på deg, buer, roper at du skal fengsles. Lenge før dommen har falt.

Dette er slikt man ser på filmer fra middelalderen. På den tiden de brant hekser.

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 30562
20.04.18 09:50
GoingKronos: Nei, retten sin oppgave er å vurdere om det utover rimelig tvil er slik at spilleren har begått de handlingene han står tiltalt for. Er de bare 90% sikker så skal han frifinnes. Men det betyr ikke at kvinnens forklaring er uriktig eller at hun måte noen måte har opptrådt klanderverdig. I mange overgrepssaker så er det ord mot ord, og det holder ikke til å bli dømt - men det betyr selvsagt ikke at kvinnens ord er mindre troverdige enn den tiltaltes ord.

Det har du helt rett i.

Men likefullt må vi forholde oss til hva retten kommer frem til. Uansett hvilken retning avgjørelsen går.

Er man frikjent så er man per definisjon uskyldig.

Fishstick
FishstickInnlegg: 25474
20.04.18 09:53
PapaSmurf: Han ønsker å utføre jobben sin og er ikke dømt for noe. Og du ser likevel ikke det kritikkverdige i å kringkaste navnet hans som voldtektsmann?

Jeg ser ikke på dette som mer problematisk enn alle andre tiltalte som får navnet sitt kringkastet. Det er vel mer regelen enn unntaket av kjendiser som er tiltalt for noe blir offentliggjort om saken når media? Det er offentlig tilgjengelig informasjon, så vidt jeg vet.

Tror forresten det hadde blitt mindre stress for spilleren om han fikk permisjon frem til saken skal opp i August. Om oppmerksomheten er ubehagelig, noe jeg antar den er, så hadde det kanskje vært det beste for alle parter. For han slipper ikke unna dette bare fordi arbeidsgiver stikker hodet i sanden.

GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 45195
20.04.18 09:53
Bearwithme: Skal man kvitte seg med spillere som er anmeldt?

Nei, verken personer som er anmeldt eller siktet skal det. En anmeldelse har i seg selv ingen verdi, hvem som helst kan anmelde hva som helst. En siktelse er når du blir mistenkt for konkrete lovbrudd og politiet etterforsker saken - men politiet har ikke konkludert med at du har gjort noe ulovlig. Ved tiltale så har etterforskningen konkludert og fagfolk i påtalemyndighetene har vurdert bevisene som gode nok til at de vil holde til en domfellelse i retten. Det er der vi er i denne saken, og da skiftet saken også karakter. Staten har sagt at de har nok bevis til å få spilleren dømt. For Molde som klubb burde det være nok til at de valgte å ikke bruke spilleren frem til en konklusjon eventuelt ble tatt av retten.

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 30562
20.04.18 10:00
Fishstick: For han slipper ikke unna dette bare fordi arbeidsgiver stikker hodet i sanden.

Det forstår jeg. Og det er selve roten til problemet. "Han skal faen ikke slippe unna!"

Men om du legger ned høygaffelen en stund og tenker deg om så tror jeg du vil komme til en annen konklusjon.

Dette handler ikke om rettferdighet. Dette handler om å kaste halvparten av prinsippene sine på båten for å kunne være prinsippfast på andre områder.

 

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 30562
20.04.18 10:02
Fishstick: Det er vel mer regelen enn unntaket av kjendiser som er tiltalt for noe blir offentliggjort om saken når media?

Nei dette er ikke sant. Alle vet hvem som nappa løken på Torgallmenningen i Bergen, men i media var det kun en kjendis. Frem til vedkommende stod frem selv.

Alle vet årsaken til at en fotballprofil brått forsvant som ekspert på TV, men i følge media var det en tidligere fotballspiller som hadde forgrepet seg på noen.

Og dette har jeg mange eksempler på. Hvordan de kommer frem til hvem som kan outes og hvem som ikke kan outes aner jeg ikke, men denne saken vi snakker om her er langt fra enestående.

(Innlegget ble redigert 20.04.18 10:03)

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 30562
20.04.18 10:04
GoingKronos: Staten har sagt at de har nok bevis til å få spilleren dømt. For Molde som klubb burde det være nok til at de valgte å ikke bruke spilleren frem til en konklusjon eventuelt ble tatt av retten.

Men likevel er det under 50% av sovevoldtekter som går til retten som ender med domfellelse.

Helt sikre kan da ikke staten være. Eller?

(Innlegget ble redigert 20.04.18 10:05)

ASEN
ASENInnlegg: 2252
20.04.18 10:09
Fishstick: Det er jo nettopp dette med belastning på jenta som er grunnen til at mange har vært kritisk til Molde sin håndtering fra dag én.

og dermed velger du og dine å gjøre belastningen enda større. Det er et faktum iflg jentas advokat.

Jeg har ikke konkludert med noe i denne saken.  Men det er uansett hva som blir utfallet en trist sak for alle parter. Og jeg har null kjennskap til hva som er sannheten i denne saken, bare rykter som er umulig å vite om er sanne eller ikke.

 

Fishstick
FishstickInnlegg: 25474
20.04.18 10:19
PapaSmurf: Det forstår jeg. Og det er selve roten til problemet. "Han skal faen ikke slippe unna!" Men om du legger ned høygaffelen en stund og tenker deg om så tror jeg du vil komme til en annen konklusjon.

Jeg er bare realistisk. Det er sånn verden fungerer.

Fishstick
FishstickInnlegg: 25474
20.04.18 10:20
PapaSmurf: Nei dette er ikke sant. Alle vet hvem som nappa løken på Torgallmenningen i Bergen, men i media var det kun en kjendis. Frem til vedkommende stod frem selv. Alle vet årsaken til at en fotballprofil brått forsvant som ekspert på TV, men i følge media var det en tidligere fotballspiller som hadde forgrepet seg på noen. Og dette har jeg mange eksempler på. Hvordan de kommer frem til hvem som kan outes og hvem som ikke kan outes aner jeg ikke, men denne saken vi snakker om her er langt fra enestående.

Disse eksemplene har vel ikke blitt tiltalt for noe? En fikk forenklet forelegg og den andre mistet jobben.

Fishstick
FishstickInnlegg: 25474
20.04.18 10:21
ASEN: og dermed velger du og dine å gjøre belastningen enda større.

Fordi jeg diskuterer saken på VGD? I godt selskap der, da.

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 30562
20.04.18 10:22
Fishstick: Disse eksemplene har vel ikke blitt tiltalt for noe? En fikk forenklet forelegg og den andre mistet jobben.

Den siste endte med fengsel.

PapaSmurf
PapaSmurfInnlegg: 30562
20.04.18 10:23
Fishstick: Jeg er bare realistisk. Det er sånn verden fungerer.

Ja, der kan jeg si meg enig.

Men det er likevel rart av de som roper på høyere moral å synke så lavt. Dobbeltmoral heter det vel.

Fishstick
FishstickInnlegg: 25474
20.04.18 10:28
PapaSmurf: Den siste endte med fengsel.

Aha, tenkte på en nyere sak.

Den ble anonymisert fordi offeret var i hans egen familie. Egne regler for slike saker.

GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 45195
20.04.18 10:32
PapaSmurf: Men likevel er det under 50% av sovevoldtekter som går til retten som ender med domfellelse. Helt sikre kan da ikke staten være. Eller?

De ville nok ikke tatt ut tiltale uten å være sikre, og de bruker jo å ta til seg hvordan retten vurderer saker. For det er viktig med høy andel domfellelser utfra påtalemyndighetens troverdighet, belastningen for alle involverte og de økonomiske kostnadene både ved å gjennomføre saken og i erstatning for urettmessig straffeforfølgelse.

Så er voldtekt kanskje den forbrytelsen som er vanskeligst å bevise utover enhver rimelig tvil, og da særlig i saker der offeret er for beruset eller sover og dermed ikke kan gi en tydelig forklaring på hva som har skjedd. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg