Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Drillo-stilens destruktive jerngrep

NYTT TEMA
lavskrika
lavskrikaInnlegg: 936
16.07.19 14:08

Begeistring

Man skal ikke undervurdere betydningen av det å begeistre. Et fint bilde man kan bruke på det er Martin Ødegaard. Tror dere den enorme interessen rundt han hadde vært den samme hvis han trass i å være like god og et like stort talent, hadde vært f.eks. midtstopper? Selvsagt ikke. Hvorfor det, er det ikke like stort å få frem en verdensklasse midtstopper? Jo det er like stort, det hadde vært fantastisk. Men grunnen til at det norske folk har trykket Martin så til de grader til sitt bryst og inderlig håper at han lykkes, er fordi det begeistrer voldsomt å få fram en spiller som potensielt kan komme opp på nivå med de beste ballkunstnerne i verden. At vi kan ha en spiller på den store scenen. Vi lengter sårt etter å vise at også vi kan hevde oss på disse tingene som vi har beundret i lang tid utenfor vår egen landegrense. Og som har virket som en uoppnåelig drøm. Det er noe av essensen i fotball spesielt for oss supportere, at når drømmer som tidligere har virket uoppnåelige, likevel så smått begynner å materialisere seg, da blir begeistringen ekstra stor.

Samtidig har vi en vanlig holdning i Norge som går på kollisjonskurs med denne begeistrings-faktoren. Det at det skal vinnes uansett virkemidler. Dette er utbredt blant norske trenere. Man skal finne snarveier og gjøre det på den enkleste måten. Du kan kalle det en form for umodenhet. Vi ser det også blant supporterne; mantraer som stilpoeng utdeles ikke, gir blanke i spillet så lenge vi vinner osv. Det er helt greit, vi mennesker har forskjellige preferanser. Men poenget er at hvis denne holdningen blir for utstrakt, så vil den på sikt gå på bekostning av både interessen og utviklingen. Vi har kanskje vært litt for lite ydmyke og litt for stae her i Norge, noe som hindrer oss i å nå vårt potensial.

Her synes jeg det er et skille til andre nasjoner (uten at jeg har noen tall å backe det opp med). Det virker som det settes større krav til underholdningsaspektet. Supporterne er mer kravstore til hvordan ting leveres på banen. Lag som spiller primitiv fotball blir i større grad sett ned på av andre lags supportere. Det skaper ofte bekymring hvis lag bytter til en trener kjent for defensivt spill. Dette er også en av grunnene til at det har vært en større utvikling på kontinentet enn her hjemme. Man søker enkle løsninger og snarveier i mindre grad, men i stedet har en større vilje til å utvikle seg og bruke helhetlige løsninger.

Vi kan ikke garantere noe i fremtiden. Ting forandrer seg. Men det jeg tror ikke kommer til å forandre seg er at vi supportere har et ønske om å bli underholdt og kunne glede oss over den fotballen vi sitter og ser på. Å bli begeistret.

(Innlegget ble redigert 16.07.19 14:09)

BakeUp
BakeUpInnlegg: 704
17.07.19 12:01

Joda, greit at man liker å romantisere, men Drillo-fotballen var generelt sørgelige greier. Uttrykket oppstod i samtiden, og alle visste hva det betydde.


I den grad den har noen arv i dag, så er det den vedvarende mangelen på rendyrkede offensive spillere. Norsk fotballs overdrevne fokus på å ødelegge for motstanderen fremfor å prøve å skape noe selv.

Obban
ObbanInnlegg: 540
17.07.19 12:40

Ganske historieløst av dem som påstår at landslagets svake prestasjoner senere år skyldes Drillo. Tipper dere er ganske unge? 


På åttitallet endte vi sist i omtrent alle kvalifiseringer og det var vel ikke mye bedre i tiåret før. Slik sett er vi nesten tilbake til "normalen".


At lagene som vinner mest i Europa spiller ballbesittende betyr ikke at Norge hadde vunnet mer med en slik stil. De har gjerne plukket spillere som koster milliarder og dette er selvfølgelig spillere som liker å holde på ballen.


Dersom Norge skulle forsøke å slå Brasil er det ikke særlig klokt legge opp til å spille på samme måten som dem. Da er vi dømt til å tape. 


Manglende talentutvikling senere år har ingenting med Drillo å gjøre!

Rumbler
RumblerInnlegg: 2419
17.07.19 14:02

Jeg skal ikke legge meg opp i hvor stor innflytelse Drillo-stilen har på norsk fotball idag, eller definere hva denne består av.


Det er derimot litt alarmerende at landslaget og de to største publikumslagene i Norge henholdsvis trenes av de grå herrene Lagerbäck, Horneland og Nilsen. Jeg skjønner forsåvidt at NFF gikk for Lagerbäck etter 19 år uten mesterskap, men det er en egen historie.

kansas00
kansas00Innlegg: 22599
17.07.19 16:42
BakeUp: Joda, greit at man liker å romantisere, men Drillo-fotballen var generelt sørgelige greier. Uttrykket oppstod i samtiden, og alle visste hva det betydde.

Statistikken den gangen viste vel at norge var et av de lagene som scorte fleste mål og hadde flest sjanser i vm-kvalikken. I så måte må det jo virke helt absurd å omtale det som kjedelig/sørgelig, med mindre man liker å telle pasninger. Linken under forteller vle om 46 mål på 18 kvalikkamper til vm... blir vel ca. 2.5 mål pr. kamp. Til sammenlingin i perioden 2008-2015 hadde landslaget et målsnitt på 1.07. I en del av den perioden ble norge trent av Høgmo som hentet inspirasjon fra underholdende klubber som f.eks barcelona.


https://www.tv2.no/a/2647722/

BakeUp
BakeUpInnlegg: 704
17.07.19 17:45
kansas00: Statistikken den gangen viste vel at norge var et av de lagene som scorte fleste mål og hadde flest sjanser i vm-kvalikken. I så måte må det jo virke helt absurd å omtale det som kjedelig/sørgelig, med mindre man liker å telle pasninger.

Det er jo ingen som sier at det ikke var effektivt, spesielt mot motstandere som ikke hadde kvalitet til å trenge igjennom den norske forsvarsmuren.

Men kjedelig å se på var det jo, utover et knippe hederlige enkeltkamper som alle husker.

BiggusD77
BiggusD77Innlegg: 751
17.07.19 18:29

Drillo er nok ikke skyldig i noe som helst når det gjelder ståa til norsk fotball i dag. Ikke direkte. Men Semb er Drillo-mann, og NFF ansetter Lagerbäck som en direkte følge av det tankegodset som sitter i veggene på Ullevål.


Der går det fortsatt i "best uten ball"-prinsippet. I gjenvinning, løpskapasitet og gjennombruddshissighet.


Dette er så klart viktige momenter i fotball, men er klart viktigst når man selv ikke har ballen. Alle tre blir bortimot uviktige straks man møter en parkert buss og selv må stå for sjanseskapingen. Dette skjer til stadighet for de norske landslagene i 2019, og de faller igjennom selv mot ekstremt svak motstand. Amatører fra San Marino eller Færøyene blir formidable oppgaver når man i en alder av 25 for første gang blir bedt om å gjøre noe kreativt med ballen.


Problemet til norsk fotball er rett og slett mangel på tekniske ferdigheter til en slik grad at de aller fleste norske fotballspillere er ukjente med ballbehandling i fart før det kreves av dem i Eliteserien.


Da er det for sent.


"Små, tekniske midtbanespillere" florerer, i følge flere kommentarer her - men da beviser dette kun at nordmenn ikke har den fjerneste snøring hva det vil si å være god teknisk. For det første finnes det knapt spillere i landet som evner å slå et godt innlegg fra kanten; de er upresise og løse. Amatørlag fra Irland og Island, og semiproffer fra østeuropeiske bakgårdsland... ja kort sagt samtlige personer som spiller fotball verden over, uansett alder og funksjonsfriskhet slår bedre innlegg enn profesjonelle fotballspillere i Norge. 


Pasninger, selv av den enkle og korte typen, humper og spretter slik at medspilleren må bruke ekstra tid på å få kontroll - om man i det hele tatt treffer det man sikter på. Så av de pasningene som treffer medspiller er de fleste for dårlige. Pasningen skal være hard, og ballen skal ikke humpe. Innside, utside og vrist på begge føtter skal kunne brukes etter behov - men det er stort sett innsidepasninger å se. 


De som tør å føre ballen ser konstant ned på den og må stoppe opp for å se seg om - men stort sett er det ingen som tør å føre ballen fremover i frykt for å miste den... uavhengig av hvor rask man er og hvor store rom en har. Dette er spesielt ille hos "offensive backer". Når man fører ball skal det så klart være såpass god kontroll i maksfart at man kan titte opp for å se etter alternativ i ny og ne. Man må også kunne føre ball med begge føtter, alt etter hvor motstanderen er. Det verste jeg ser er spillere som tar i mot ball, dribler og slår pasning eller skyter med kun én fot. Ufattelig at man har satset på fotball med så kraftig enfotethet, men man ser jo tross alt dette også hos større fotballnasjoner.


Teknikk er faktisk ikke bare ballbehandling, men også taklingsferdigheter og blokkering av skudd og innlegg - og her er det store mangler hos norske fotballspillere. Det er noen få som er gode til dette, men de er mer unntakene som bekrefter regelen. Litt av problemet er nok at de blir stående og trippe en meter eller to unna ballfører - at de ikke kommer seg helt opp i ham, men selv når de gjør det går de heller inn i kroppen enn å ta kontroll over ballen. Folkeslaget vårt er kanskje av det seige, treige slaget men det er også fotrapphet å spore... spesielt i nord.


Alt i alt er denne mangelfulle teknikken gjennomgående for hele fotballkulturen vår, og til syvende og sist er det NFF som må ta brorparten av skylda. Det er de som utdanner trenerne, som setter agendaen på dagsordenen. Rundt om kring på norske arenaer terpes det på posisjonering, lagspill, uegoistiskhet og å "holde linjene". Det terpes på hurtig omstilling fra forsvar til angrep, løpskraft og å vinne tilbake ballen i viktige posisjoner.


Men dette er ting som talentfulle spillere lærer seg fort straks de er gamle nok (18-21). Før det bør det fokuseres på individuelle ferdigheter, og ungdomsarbeidet bør dreie seg om å få frem de 2-3 enerne fra hvert kull og ikke kaste bort tiden med å bygge gode lag.

Vahlley
VahlleyInnlegg: 67877
17.07.19 22:54
BiggusD77: For det første finnes det knapt spillere i landet som evner å slå et godt innlegg fra kanten

Ikke ofte jeg er enig i Biggus Dickus, men innlegget ovenfor er iallfall hardt og presist!

Hunkpapa
HunkpapaInnlegg: 3348
18.07.19 22:42
BiggusD77: Alt i alt er denne mangelfulle teknikken gjennomgående for hele fotballkulturen vår, og til syvende og sist er det NFF som må ta brorparten av skylda. Det er de som utdanner trenerne, som setter agendaen på dagsordenen. Rundt om kring på norske arenaer terpes det på posisjonering, lagspill, uegoistiskhet og å "holde linjene". Det terpes på hurtig omstilling fra forsvar til angrep, løpskraft og å vinne tilbake ballen i viktige posisjoner.Men dette er ting som talentfulle spillere lærer seg fort straks de er gamle nok (18-21). Før det bør det fokuseres på individuelle ferdigheter, og ungdomsarbeidet bør dreie seg om å få frem de 2-3 enerne fra hvert kull og ikke kaste bort tiden med å bygge gode lag.

Jeg har vært foreldretrener i 8 år. Først for min nevø, så for min datters lag. Mitt andre barn på 9 år holder jeg meg foreløpig unna. Problemet med norsk fotball er blant annet ufaglærte og inkompetente foreldretrenere som meg selv. Jeg har spilt fotball på seniornivå, kan en del fotball, men har absolutt ingen kompetanse i forhold til å trene 10-åringer. Jeg stilte opp i mangel av andre.

 

Jeg er uenig i dele av det du skriver, som det siterte. Foreldretrenere - ikke alle - fokuserer alt for mye på resultat, også før det er tillatt å telle poeng (fyller 13 år). De lar "de beste" egoistene som i kraft av fart, tidlig fysikk eller tilslag kan drible et halvt lag og score fra midtbanen ufortrødent få fortsette. Da vinner jo laget. Dette går på bekostning av resten av laget. Fotball er et lagspill. Foruten fysikk og teknikk er taktiske valg og romforståelse det viktigste i fotball. Taktiske feilvalg er en av de største manglene ved norsk toppfotball anno 2019.  

 

De guttene som etter min erfaring kom lengst i fotball var de som aldri mistet ballen, driblet lite, slo gode pasninger og gjorde andre gode, + masse egentrening. Ikke egoistene eller driblerne på 10 år. Det å sette egoistene eller de tidlig utviklede individualistene på plass er ikke noen støtte av Drillo. Unge spillere må via trenerinstruksjoner lære seg å få opp haka, spille vegg, se rom og gjøre andre gode valg med ballen. Talenter på løkka før i tiden spilte ofte med eldre spillere, og da var de nødt til å slå ballen for ikke å bli taklet eller meid ned av større spillere.

 

Veien mot bedre norske fotballspillere er mer kvalifiserte trenerer fra 9-10 års alderen, og mye mer selektering etter nivå motivasjon - ikke fra 13 års alderen som i dag - men fra 10-11 års alderen. Man får ikke til et godt lagspill og bevegelser uten ball med spillere som ikke kan dempe en ball eller være mobile. De fleste som spiller fotball gjør det fordi kameratene spiller, eller det sosiale. Det bør gå helt fint å få med både topp, bredde og det sosiale om man selekterer mer allerede fra 10-årsalderen. Topping kan man vente helt opp mot 15-16 års alderen med.

(Innlegget ble redigert 18.07.19 22:46)

BiggusD77
BiggusD77Innlegg: 751
19.07.19 01:30

Poenget er jo at det er de individuelle ferdighetene som er blant de dårligste i verden på landslagsnivå, og tildels også på klubbnivå. Da nytter det ikke å trene enda mer på lagspill og samhandling fra ung alder.

 

Det er helt typisk at det fables om "driblerne" og "egoistene" og hvordan de som er klart best i en alder av 13 ikke må dyrkes frem enda mer fordi da faller de andre av. Selvfølgelig er det greit at det tenkes slik i en breddeklubb, men for profesjonelle fotballklubber er det helt uinteressant dette med "alle skal være med" som gjennomsyrer "det sosialdemokratiske Norge". Det er nettopp dette vi må røske ut med rota, hive det i en haug og tenne på.

 

Selvfølgelig skal de beste dyrkes frem og middelmådighetene eller de som bare er med for det sosiale de må glemmes. På Eliteseriens ungdomsavdelinger - ikke ellers. Selvfølgelig skal de få drible og utvikle den delen av spillet, for det finnes knapt nok spillere som er i stand til å runde en motstander i landet; noe som veldig ofte er en helt nødvendig egenskap for å skape ubalanse i motstanderlaget. Selvfølgelig skal spissen score sitt fjerde mål selv i stedet for å "være snill" og gi ballen til en bedre plassert medspiller. En spiss SKAL være egoistisk. Desto større ego desto bedre.

 

Absolutt alt tankegods vi har her i landet om hvordan fotball skal spilles og hvordan talent skal utvikles må snarest dø en brå og svært offentlig død, og erstattes med noe som beviselig er bedre. Da er det bare å se oppover på fotballens adelskalender og lære av de som vi vet kan det.

 

Og så kan vi gjøre det samme med Bygdedyret og Janteloven som gjør at folk som er gode og viser det blir uglesett, rakket ned på og støtt ut av det gode fellesskap. Hvis man vil lete etter grunnen til at norsk fotball har blitt som den har blitt, er det bare å studere disse særnorske fenomenene.

 

Fotball handler om å være best, og skal man være det må de beste opp og frem.

(Innlegget ble redigert 19.07.19 01:34)

Xavi7
Xavi7Innlegg: 8796
19.07.19 07:59
BiggusD77: Fotball handler om å være best, og skal man være det må de beste opp og frem.

Tror Norge prøver på det, ved å nærmest konsekvent velge ut de som er lengst fremme fysisk til kretslag og aldersbestemte landslag.


Tror det er skrevet nok avhandlinger om hvor vanskelig det er å finne ut hvem som blir best av dagens 12-åringer. Men at teknikk og spilleforståelse vil trumfe fysikk over tid i de fleste tilfeller er nok en grei regel.

BiggusD77
BiggusD77Innlegg: 751
19.07.19 11:39

Ja det er klart - men vi ser at fysikk blir viktigere og viktigere i toppfotballen. De beste må være fysiske OG tekniske.

 

Det er helt riktig at man ikke klarer å se hvem som tar steget opp til Eliteserien av dagens 12-åringer, men man kan fort se om de har den treningsviljen som skal til for å komme seg til juniorlaget til et Eliteserie-lag.

 

Der må det satses på spillere som har tekniske ferdigheter som gjør det mulig å spille ut motstanderen - ikke bare kontre eller utnytte feil. Straks guttene blir til menn er det ikke lenger like stor forskjell på dem så lenge de er like godt trente.

 

Trenerne må se på teknisk register; altså at det ikke bare er snakk om gode driblere - som langt i fra er det viktigste - men skudd, innlegg, crosspasninger, stikkere, veggspill og evne til å vekte pasningene. De som i en alder av 17-18 ennå ikke har lært seg hvordan man skal unngå å sinke spillets tempo ved å bruke lang tid på å få kontroll på ballen eller å slå pasninger som humper og spretter (på god bane!) slik at medspillerne må bruke ekstra tid... de må lukes ut.

 

Dette gjelder også det å bevege seg uten ball, så klart. En god del av dette er kondisjon og hurtighet, men en 17-18 åring må ha basisferdigheter i å gjøre seg selv spillbar til enhver tid. De må ha en vilje eller et ego som gjør at DE vil være den som skal ha ballen, helst så mye som mulig. De må ha en innstilling at det er DE som må være den som utfører sjanseskapingen - og ikke bare være en som spiller ballen videre til noen andre for å slippe selv, noe jeg svært ofte ser i Eliteserien.

 

Markering er en ferdighet det er skrikende mangel på i Eliteserien. Det har ikke vært fokus på dette hos norske ungdommer de siste 20 årene, for vi har en soneforsvar-kult her til lands. I praksis vil dette si at i forsvarsspillet vårt fokuseres det på å hindre ballfører i gå inn bak deg - ikke å ta fra ham ballen. Forsvarerne er ikke ment å stå for nært for da kan de dribles av. Resultatet av denne feiloppfatningen er at norsk forsvarsspill blir passivt slik at hele laget blir nødt til å rygge tilbake til egen sekstenmeter hver gang vi mister ballen. Hver enkelt norsk spiller skal, i følge NFF, ikke være den som står frem og går inn i ballen og føttene til ballfører; det er en lag-innsats og dermed systemets ansvar om noen slipper igjennom, ikke enkeltspillerens defensive ferdigheter.

 

Da er det ikke rart at Lagerbäck sliter med å få forsvarsspillet på stell. Eller at Brann ryker ut mot semiproffer fra Irland etter 4 innslupne mål, med NFF-LAN ved roret. Ferdighetsmessig var nok irene fullt på høyde om ikke bedre, og tidspunktene for de to innslupne målene i går tyder på at irenes pint på puben er en bedre treningsmetode enn hva de driver med i Bergen.

 

En velskolert, norsk 18-åring med alle basisferdigheter i konkurransedyktig stand (internasjonalt) lærer seg det mest nødvendige når det gjelder lagarbeid de neste tre årene med letthet. En norsk 18-åring som ikke har basisferdighetene på plass, men er topp-skolert i lagarbeid (som er normalen nå), kommer ikke til å klare å utvikle ferdighetene noe særlig. Da er det for sent.

 

Det er her NFF totalt har misforstått hvordan ting henger sammen.

(Innlegget ble redigert 19.07.19 11:55)

zetta
zettaInnlegg: 12588
20.07.19 19:05
BiggusD77: "Små, tekniske midtbanespillere" florerer, i følge flere kommentarer her - men da beviser dette kun at nordmenn ikke har den fjerneste snøring hva det vil si å være god teknisk.

Enig, det er riktigere å si at det florerer med lette, småtekniske spillere. Men disse klarer ikke å behandle ballen i stor fart. De står og slår, er småflinke på kombinasjoner, men det er stor mangel på mange tekniske aspekter. Særlig på dette med ballføring

zetta
zettaInnlegg: 12588
20.07.19 19:10
BiggusD77: tankegodset som sitter i veggene på Ullevål.Der går det fortsatt i "best uten ball"-prinsippet. I gjenvinning, løpskapasitet og gjennombruddshissighet.

Dette med gjennombruddshissighet blir så forferdelig misforstått. I følge forbundet handler det mest om å slå lange baller mer eller mindre i retning medspillere.


 Gjennombruddshissighet handler svært mye om rask ballføring i lengderetning. men når norske spillere ikke behersker dette så blir det ingen gjbrh. Da blir det støttepasninger eller lange lomper.

zetta
zettaInnlegg: 12588
20.07.19 19:11
lavskrika: Samtidig har vi en vanlig holdning i Norge som går på kollisjonskurs med denne begeistrings-faktoren. Det at det skal vinnes uansett virkemidler. Dette er utbredt blant norske trenere. Man skal finne snarveier og gjøre det på den enkleste måten. Du kan kalle det en form for umodenhet. Vi ser det også blant supporterne; mantraer som stilpoeng utdeles ikke, gir blanke i spillet så lenge vi vinner osv. Det er helt greit, vi mennesker har forskjellige preferanser. Men poenget er at hvis denne holdningen blir for utstrakt, så vil den på sikt gå på bekostning av både interessen og utviklingen. Vi har kanskje vært litt for lite ydmyke og litt for stae her i Norge, noe som hindrer oss i å nå vårt potensial.

Helt enig!

zetta
zettaInnlegg: 12588
20.07.19 19:13
BiggusD77: Ja det er klart - men vi ser at fysikk blir viktigere og viktigere i toppfotballen. De beste må være fysiske OG tekniske.

Dette har alltid vært viktig. Men glem ikke hurtighet! Spesielt nærhurtighet, men også sprinthurtighet spiller en viktig rolle for mange spillere ettersom hvilke roller de har på banen

zetta
zettaInnlegg: 12588
20.07.19 19:15
BiggusD77: Der må det satses på spillere som har tekniske ferdigheter som gjør det mulig å spille ut motstanderen - ikke bare kontre eller utnytte feil.

Riktig!

zetta
zettaInnlegg: 12588
20.07.19 19:21
BiggusD77: I praksis vil dette si at i forsvarsspillet vårt fokuseres det på å hindre ballfører i gå inn bak deg - ikke å ta fra ham ballen. Forsvarerne er ikke ment å stå for nært for da kan de dribles av. Resultatet av denne feiloppfatningen er at norsk forsvarsspill blir passivt slik at hele laget blir nødt til å rygge tilbake til egen sekstenmeter hver gang vi mister ballen.

Dette er helt klart et grunnleggende problem. Men det gjelder ikke bare de fire bak. Forsvarsspillet begynner med spissene og alle er for passive med å gå i taklinger og de er dårlige til å vinne ball. Spillerne er jo livredd for å bli spilt ut. Er man bakerste mann så er det forståelig, men denne frykten er overalt på banen


 Jeg mener at lag som Sarp, FKH, KBK har gjort det så bra fordi de er litt tøffere enn de andre med å gå i dueller

zetta
zettaInnlegg: 12588
20.07.19 19:21
Vahlley: Ikke ofte jeg er enig i Biggus Dickus, men innlegget ovenfor er iallfall hardt og presist!

He, he

zetta
zettaInnlegg: 12588
20.07.19 19:24
BiggusD77: . En norsk 18-åring som ikke har basisferdighetene på plass, men er topp-skolert i lagarbeid (som er normalen nå), kommer ikke til å klare å utvikle ferdighetene noe særlig. Da er det for sent.

Det er viktige ting du peker på, altså!

Villans20
Villans20Innlegg: 7218
20.07.19 20:09

Jeg var trener for et 15 årslag for 5 år siden.


Og jeg kan si at antall lag som systematisk spilte lang ball fra forsvaret var skremmende ofte. Nesten som langpasninger til spiss var i dna'et dems. Selv mitt eget lag måtte jeg gjøre øvelser ofte med for å få dem komfortable med å spille mer ut bakfra.

zetta
zettaInnlegg: 12588
21.07.19 14:39
Villans20: Og jeg kan si at antall lag som systematisk spilte lang ball fra forsvaret var skremmende ofte. Nesten som langpasninger til spiss var i dna'et dems.

Dette er skremmende. Likevel kan noen hevde at Drilloballen ikke er årsak til mye problemer?

Xavi7
Xavi7Innlegg: 8796
21.07.19 15:14
zetta: Likevel kan noen hevde at Drilloballen ikke er årsak til mye problemer?

Det skjønner ikke jeg heller hvordan noen kan mene. God fotball handler om å ha ferdigheter til å eie ballen, og å kontrollere kamper. Det totalt motsatte av det Drillo representerte.

zetta
zettaInnlegg: 12588
21.07.19 17:48
Xavi7: Det skjønner ikke jeg heller hvordan noen kan mene. God fotball handler om å ha ferdigheter til å eie ballen, og å kontrollere kamper. Det totalt motsatte av det Drillo representerte.

Svært enig! Vi ser her hvilken forblindelse suksess kan medføre


 Etter at de lange ballene tok barnefotballen har vi knapt utviklet offensive spillere. Av de som er født etter 1980 er det ikke mye offensivt

Sulfat
SulfatInnlegg: 14265
21.07.19 18:21
zetta: Etter at de lange ballene tok barnefotballen har vi knapt utviklet offensive spillere. Av de som er født etter 1980 er det ikke mye offensivt

Ja, det er kun forsvarsbautaer Norge har fått opp de siste 15 årene.

zetta
zettaInnlegg: 12588
21.07.19 18:32
Sulfat: Ja, det er kun forsvarsbautaer Norge har fått opp de siste 15 årene.

Mangelen på slike er vel pga at de ikke blir stilt på prøver, bare lange baller

Hunkpapa
HunkpapaInnlegg: 3348
24.07.19 19:08
BiggusD77: Poenget er jo at det er de individuelle ferdighetene som er blant de dårligste i verden på landslagsnivå, og tildels også på klubbnivå. Da nytter det ikke å trene enda mer på lagspill og samhandling fra ung alder.

Det er helt typisk at det fables om "driblerne" og "egoistene" og hvordan de som er klart best i en alder av 13 ikke må dyrkes frem enda mer fordi da faller de andre av. Selvfølgelig er det greit at det tenkes slik i en breddeklubb, men for profesjonelle fotballklubber er det helt uinteressant dette med "alle skal være med" som gjennomsyrer "det sosialdemokratiske Norge". Det er nettopp dette vi må røske ut med rota, hive det i en haug og tenne på.

Selvfølgelig skal de beste dyrkes frem og middelmådighetene eller de som bare er med for det sosiale de må glemmes. På Eliteseriens ungdomsavdelinger - ikke ellers. Selvfølgelig skal de få drible og utvikle den delen av spillet, for det finnes knapt nok spillere som er i stand til å runde en motstander i landet; noe som veldig ofte er en helt nødvendig egenskap for å skape ubalanse i motstanderlaget. Selvfølgelig skal spissen score sitt fjerde mål selv i stedet for å "være snill" og gi ballen til en bedre plassert medspiller. En spiss SKAL være egoistisk. Desto større ego desto bedre.

Absolutt alt tankegods vi har her i landet om hvordan fotball skal spilles og hvordan talent skal utvikles må snarest dø en brå og svært offentlig død, og erstattes med noe som beviselig er bedre. Da er det bare å se oppover på fotballens adelskalender og lære av de som vi vet kan det.

Og så kan vi gjøre det samme med Bygdedyret og Janteloven som gjør at folk som er gode og viser det blir uglesett, rakket ned på og støtt ut av det gode fellesskap. Hvis man vil lete etter grunnen til at norsk fotball har blitt som den har blitt, er det bare å studere disse særnorske fenomenene.

Jeg skrev ikke at jeg var tilhenger av en sosialdemokratisk tilnærming til fotballen, bare at foreldretrenere som kun tenker resultat og bærer på våte drømmer om at "de" er den nye Klopp, ikke stanser egoistene i 10-12 års alderen. Jeg synes det eksempelvis er for sent å begynne med poeng det året de fyller 13 år. Kanskje allerede fra 11 år, eventuelt året de fyller 12 år. Det å plukke ut spillere til satsningslag burde skje fra 10-11 års alderen, og ikke fra 12-13 års alderen som i dag. Parametere for å finne spillere vil da mer være basert på frivillighet, fremfor for eksempel fysikk eller tekniske egenskaper. Eller kort og godt hvem som vil trene 3-4 ganger i uka, og hvem som har kropp, vilje, motivasjon og disiplin til å takle en slik treningsmengde.


Poenget med driblerne i 10-12 års alderen er at de før eller siden blir tatt. De ser ikke andre løsninger enn å drible og de bidrar ikke for laget, annet enn å vinne. Jeg så kampen Tyskland - Norge live i 2017. Det endte som kjent 6-0. Det kunne fort endt 10-0. Norge ble fullstendig rundspilt. De tyske spillerne driblet knapt en nordmann. Ballen gikk fort i lengderetning, via midtbanen. Spillet ble vridd med nøyaktige crosspasninger. En vesentlig forskjell på det tyske spillet og det jeg ser i eliteserien og på det norske landslaget var styrken eller balltempo i pasningsspillet. Pasningen ble nærmest "skutt". Silkemyke mottak (grunnteknikk) og romforståelse. Egoene som kun har sett ned på ballen, egne støvler og egen fortreffelighet til fylte 13-14 år - eller dine norske forbilder - ville aldri vært i nærheten av en plass på et slikt spillende tysk landslag. Spillestilen var fjernt fra Drillos varemerke på 90-tallet, da tyskerne eide ballen. Likheten lå i soneforsvaret og at ballen skulle raskt frem i lengderetning ved overganger mot et norsk forsvar som ikke var i balanse.

Script
ScriptInnlegg: 4027
27.09.19 09:13

I kåringen av årets spiller stemte Åge Hareide på Ronaldo, de Light, og van Dijk. Ingen Messi der i gården, nei.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg