Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Arsenal Football Club - Pride of London

NYTT TEMA
skaftetryne32
skaftetryne32Innlegg: 1473
24.03.17 13:12
DennisB: Jeg skal ikke delta i denne spennende diskusjonen, men bare si at dette selvsagt bare var tankespinn fra min side.

Selfølgelig, men det er spennende tankespinn en supporter eid klubb hadde vært meget spanande. Og langt mer tilfredstillende enn riff raffet som eier klubben nå.

skaftetryne32
skaftetryne32Innlegg: 1473
24.03.17 13:29
Enzino: Dette gjelder kun for børsnoterte selskaper. Det er ikke tilbudsplikt på private unoterte.

Akrobat ja, men er ikke AFC notert ? bare i en annen litt mindre offentlig børs eller lignende ?

Hadde egentlig vært fint om du kunne gitt oss en enkel innføring i hva som foregår om du har litt peiling på det, for det har jeg virkelig ikke.

Blant annet har kroenke all denne makten til og styre skuta som han vil ? Jeg mente og tro at det er begrenset hva han kan gjøre i forhold til og ta ut profitt, siden det er en non profit organisjon hvor cashen skal gå mer eller mindre utelukkende til forbedring av klubben og ikke være en melkeku for bisniss dudes. Da tenker jeg at det er i hans beste interesser og bruke cash få klubben opp i øverste sjikt øke verdien og så selge aksjene for en solid fortjeneste ?

Men vi vet jo det er er cash i kassa som ikke er blitt brukt, samtidig er det jo lurt og ha kroner liggende vi er langt unna og ha betalt all gjelda vår ennå.

Beklager hvis dette bare blir mas, jeg skal innrømme at jeg har extremt dårlig forståelse av den finansielle situasjonen i AFC og finanser generelt. Du trenger ikke svare for og si det sånn hvis du bare ser surr og idioti her.

(Innlegget ble redigert 24.03.17 13:40)

sTIMEN87
sTIMEN87Innlegg: 8696
24.03.17 14:54
Enzino: "Don't confuse my legal degree with your google search." Til og med 8 åringen min forstår dette mer nyansert enn deg. Men for all del, du får leve i troa.

Altså unnskyld meg,men hva i helvete er det du tror du er..?

Hvis det er dette som er nivået folk er på her inne sånn generelt,er det ikke rart at en ikke kan ha diskusjoner her inne.

Du svarer som en forbanna 5 åring. Så spar deg mister.

Det jeg skreiv der er i og for seg riktig,bare så du har det klart for deg. Det er sånn forretningsmenn tenker,sjøl om de har rammer og regler å forholde seg til.

Jeg tenkte vel egentlig bare på det  at Kroenke er den som sitter med makta ved et eventuelt salg. Da er det selvfølgelig han som har siste ordet, i og med at han er majoritetsholder. Jeg har ikke sagt noe annet enn det i grunn.

Hvis det er feil i dine øyne,so be it.

(Innlegget ble redigert 24.03.17 14:55)

sTIMEN87
sTIMEN87Innlegg: 8696
24.03.17 15:01
FrannyLee: I motsetning til å være på tynn is så kan du ikke ramle igjenom her , alså har du rett :-)

Tom for tomler(Thomas),men du skal få en i morgen..:). For jeg digger måten din å ordlegge deg på..:). Cred.

Enzino
EnzinoInnlegg: 32748
24.03.17 15:13
skaftetryne32: Akrobat ja, men er ikke AFC notert ? bare i en annen litt mindre offentlig børs eller lignende ? Hadde egentlig vært fint om du kunne gitt oss en enkel innføring i hva som foregår om du har litt peiling på det, for det har jeg virkelig ikke. Blant annet har kroenke all denne makten til og styre skuta som han vil ? Jeg mente og tro at det er begrenset hva han kan gjøre i forhold til og ta ut profitt, siden det er en non profit organisjon hvor cashen skal gå mer eller mindre utelukkende til forbedring av klubben og ikke være en melkeku for bisniss dudes. Da tenker jeg at det er i hans beste interesser og bruke cash få klubben opp i øverste sjikt øke verdien og så selge aksjene for en solid fortjeneste ? Men vi vet jo det er er cash i kassa som ikke er blitt brukt, samtidig er det jo lurt og ha kroner liggende vi er langt unna og ha betalt all gjelda vår ennå. Beklager hvis dette bare blir mas, jeg skal innrømme at jeg har extremt dårlig forståelse av den finansielle situasjonen i AFC og finanser generelt. Du trenger ikke svare for og si det sånn hvis du bare ser surr og idioti her.

AFC er ikke børsnotert. I motsetning til ManU som var notert, da Glazer kjøpte dem av børs, har AFC heller aldri vært børsnotert.

Kroenke har all makt og kan gjøre hva han vil, så lenge han eier over 50% av aksjene. Han bestemmer styret (han har til og med klart å holde Usmanov ute av styrerommet selv om det er kutyme at en så stor aksjonær får lov til å være representert i styret), og styret bestemmer formelt daglig leder. Men siden flertallet (eller alle jeg er ikke sikker) i styret er håndplukket av Kroenke og gjør som han sier for å ikke bli sparket ut av styret på neste generalforsamling, så er det i praksis Kroenke selv som bestemmer daglig leder også. Ivan Gazadis er håndplukket av Kroenke.

Daglig leder bestemmer normalt ansettelser i en organisasjon. Men manager er så viktig i en fotballklubb at jeg antar at dette blir en styrebeslutning (vil si at det hadde vært det i en norsk klubb, men er ikke helt sikker etter engelsk juss, siden den er ganske forskjellig fra norsk/svensk/dansk/tysk).

Arsenal er ikke en non-profit organisasjon. Drift av fotballklubb har blitt renspikket business, og drives i normale aksjeselskaper. Kroenke kan beslutte utbyttet fordi han har flertall i generalforsamlingen som vedtar årsregnskapet. Utbyttet generalforsamlingen bestemmer blir delt ut til aksjonærene fordelt etter hvor mange aksjer de eier.

I tillegg kan Kroenke fin vri seg unna å dele med andre aksjonærer, ved å beslutte at han skal være konsulent og "gi råd" til selskapet klubben drives i og fakturere for dette (slik Glazer såvidt jeg har forstått har gjort i ManU). Dette er dog underlagt andre skatteregler, og skattes med andre satser (jeg kan ikke alle disse i UK og USA, så vet ikke hva som er mest gunstig skattemessig). I Norge og innenfor EU er utbytte mest gunstig skattemessig.

Når det gjelder dette med hva som er beste nivå for spillerinvesteringer, for å øke sportslig nivå, og dermed få resultater på banen i form av CL deltakelse og titler, så strides de lærde noe. Men det er liten tvil om at CL deltakelsen er en enorm kommersiell gulrot, og at CL deltakelse derfor er viktigere enn pokaler med tanke på inntekter.

Det er derfor man får følelsen av at AFC kun drives som business og ikke som fotballklubb. Man gjør nok til å nå CL men ikke noe til å vinne pokaler.

Kroenke har faktisk gått ut offentlig og sagt at han ikke kjøper sportsklubber for å vinne titler. Dette har vært linket til utallige ganger, så vil tro de fleste har fått det med seg nå.

For å drive en virksomhet trenger man likviditet. Og det kan være kjekt å ha en buffer for sikkerhets skyld, i tilfelle noe uforutsett skulle skje som påvirker inntekter eller kostnader negativt. Dette kan man sikre enten ved cash i kassa eller ved driftskreditter. 

Arsenal har vært ekstremt konservative med å beholde cash i balansen. På et tidspunkt for noen få år siden hadde vi mer cash i banken enn samtlige andre PL klubber tilsammen hvis man tok vekk ManU (og de hadde fortsatt mindre enn halvparten av oss).

Så man kan trygt konkludere med at AFC har vært drevet ekstremt forsiktig og konservativt med tanke på å alltid ha store reserver til uforutsette hendelser.

Det er bra å ta relativt lav risiko. Men Arsenal har nok overdrevet dette. Det er i hvert fall min mening, og mange andre som kan litt om virksomhetsutvikling, drift og likviditetsstyring synes å være enig, skal man tro hva man leser i media.

Kroenke er - etter min mening - det verste som har skjedd AFC i historien sammen med at David Dean ble sparket ut, derav avataren min.

Og de to hendelsene henger strengt tatt sammen. Uten Kroenke er det, igjen etter min vurdering, overveiende sannsynlig at verdens mest ihuggede Arsenal-elsker fortsatt hadde sittet i førersetet som styreleder i klubben.

 

P.S. Jeg forsøker alltid å svare seriøst til folk som spør og er genuint interessert i å lære. Der jeg blir spiss og sarkastisk, er når folk som ikke har fletta snøring på det de snakker om, skriver det som om de har fasit eller dyp forståelse.

Det er ganske mange i denne tråden som kan en del om økonomi og regnskaper, og ikke alle er enige i mine vurderinger. Økonomi er i en hvis grad et fag det er muligheter til å ha forskjellige subjektive meninger hvor det ene ikke nødvendigvis er feil. Det er snakk om vurderingstemaer. Men det er innenfor noen fastlagte faglige og vitenskaplige rammer. Enkelte her som fremstiller sine subjektive meninger som fasiter, er langt utenfor disse rammene. Og da blir det ekstra komisk når de er skråsikre.

 

Enzino
EnzinoInnlegg: 32748
24.03.17 15:16
sTIMEN87: Det jeg skreiv der er i og for seg riktig,bare så du har det klart for deg. Det er sånn forretningsmenn tenker,sjøl om de har rammer og regler å forholde seg til.

Det du skrev var en ekstrem forenkling av et veldig kompleks tema, som du fremstiller som om du har fasit.

Hvilket forteller at du ikke aner hva du snakker om. 

Hvis du ønsker å lære noe om hva som motiverer en forretningsmann til å kjøpe og selge virksomheter, kan jeg godt forklare, jeg har jobbet som rådgiver og tilrettelagt slike salg i i 20 år.

Men hvis du skal fortsette å kaste ut unøyaktigheter og late som om du kan noe som helst om et kompleks tema, som du er helt blank på, så er det ikke så interessant å diskutere nei.

(Innlegget ble redigert 24.03.17 15:17)

Enzino
EnzinoInnlegg: 32748
24.03.17 15:20
sTIMEN87: Da er det selvfølgelig han som har siste ordet, i og med at han er majoritetsholder. Jeg har ikke sagt noe annet enn det i grunn.

Det er riktig at Kroenke bestemmer om han vil selge eller ikke.

Det er påstanden: "Han skal ha dobbelt så mye som han tjener i dag" som er både er så feil at du bommer på feil blink, og ekstremt unyansert. Og det er en påstand du har gjentatt flere ganger på kort tid, altså har du tydeligvis veldig tro på at du har funnet gull her.

(Innlegget ble redigert 24.03.17 15:22)

skaftetryne32
skaftetryne32Innlegg: 1473
24.03.17 15:30

Faen ta dette var svartere og mer dystert enn jeg kunne innbilt meg.

Jeg trodde i det minste at det var noen regler (i mangel av bedre ord) som var satt i stein bl.a at klubben var en non profit organisjon som hadde hovedfokus på og bedre klubbens sportslige prestasjoner og at kronene skulle rulle i den retning.

jeg er tom for tomler, men jeg lobber en i din retning i mårra. Selv om du har gjort meg seriøst deprimert ;-)

Jeg må ha en jævla dram.

sTIMEN87
sTIMEN87Innlegg: 8696
24.03.17 15:30
Enzino: Det er riktig at Kroenke bestemmer om han vil selge eller ikke. Det er påstanden: "Han skal ha dobbelt så mye som han tjener i dag" som er både er så feil at du bommer på feil blink, og ekstremt unyansert.

Men det jeg ville fram til var at det er opp til han om han vil selge eller ei. At han da ikke vil selge klubben for mindre enn han føler den er verdt,kan i så måte ikke være feil.

Det er vel strengt talt alt jeg har skrevet,sjøl om jeg kunne spart meg for at han ville ha det dobbelte av hva han tjener i dag. For det er nok urealistisk.

Men likefullt ut som sagt så er det han som avgjør om budet eller budene han får er gode nok. Det var derfor jeg skreiv det,for å på en måte poengtere hva som eventuelt må til for å på en måte luren en slu og gjerrig forretningsmann til å selge.

Ellers ser jeg i innlegget ditt over,at vi egentlig er enig i det aller meste. Kroenke er rota til alt vondt klubben har vært gjennom i årevis nå. At Dean forsvant har på en måte ødelagt det meste sportslig,som både støttespiller for Wenger(streng men fair,sjøl om han nok måtte holde Wenger litt i ørene enkelte ganger) og ikke minst at han var faglig dyktig. I langt større grad enn Ivan Gazidis har vært noengang.

Les innlegget mitt til DennisB om det,og du vil se at vi er enig i de fleste ting.

Sorry for utblåsningen min mot deg,men tåler ikke at folk kaller meg for mindre smart enn en 8 åring uten å kjenne til mine kunnskaper er noe man skal holde seg for god til. Jeg skal ærlig innrømme at min kunnskap innen økonomi ikke er den store,men jeg klarer meg bra økonomis på et vis..:). Hehe.

(Innlegget ble redigert 24.03.17 15:40)

sTIMEN87
sTIMEN87Innlegg: 8696
24.03.17 15:31
skaftetryne32: jeg er tom for tomler, men jeg lobber en i din retning i mårra. Selv om du har gjort meg seriøst deprimert ;-)

Hadde jeg rett alikavel da desverre.. Kroenke er en slu jævel.

hillier
hillierInnlegg: 2538
24.03.17 15:59

Hehe, det skulle bare noen dager uten kamp til, så kjenner jeg at optimismen er på vei tilbake....

sTIMEN87
sTIMEN87Innlegg: 8696
24.03.17 16:02
hillier: Hehe, det skulle bare noen dager uten kamp til, så kjenner jeg at optimismen er på vei tilbake....

Det Arsenal spillerene trenger er å bli fyrt opp,som vi alle til stadighet blir her inne. Sjøl om det av og til er lenge i mellom.

Men de trenger serriøst å fyre seg opp skikkelig. For de virker svært tamme ut. Så la oss håpe at de har brukt pausen like godt som oss,og er tilbake i godt gammel slag fra og med neste kamp,sånn at vi kan redde litt av sesongen.

skaftetryne32
skaftetryne32Innlegg: 1473
24.03.17 16:14
sTIMEN87: Hadde jeg rett alikavel da desverre.. Kroenke er en slu jævel.

Vel det vil jeg si var opplagt, tross alt en mann som er involvert i walmart her, men jeg trodde virkelig det var sikkerhetsventiler for og forhindre rovdrift på klubben. Det er det tydeligvis ikke hvis enzino har rett og han virker sikker i sin sak. Nesten så jeg håper på usmanov nå en oligark som flasher cashen sin må vel være bedre enn en kapitalist som bare er ute etter og melke oss tørre. Og spena vår blei sår for ganske lenge siden.

Da er det ikke mer og si wenger er gud, styret er noen sauer og operation "silence stan" er forhåpentligvis i effekt. Jeg lever i et lite glimmer av håp om akkurat det.

DennisB
DennisBInnlegg: 10273
24.03.17 16:22
Enzino: Det er ganske mange i denne tråden som kan en del om økonomi og regnskaper

Dette. Jeg vil tror at relativt mange av de som ferdes på VGD som enten har jobbet med økonomi, eller har økonomisk utdannelse, har et bein i Arsenal-leiren. La oss kalle det Wengers arv.

Mefistofeles
MefistofelesInnlegg: 772
24.03.17 16:48
Enzino: AFC er ikke børsnotert. I motsetning til ManU som var notert, da Glazer kjøpte dem av børs, har AFC heller aldri vært børsnotert.

Dette er faktisk litt unøyaktig, Arsenal er notert. Dog ikke på en "normal" børs. De er notert på ISDX under AFC Holding. Ifølge FT er det uansett svært liten free float, og om man ser på ISDX sine egne sider er "volumet" normalt 1 aksje, og sist aksje ble solgt 5. januar, for den ikke helt investorvennlige prisen av 1,7M pund... 

 

Uansett, for alle praktiske formål har du selvsagt rett. Forøvrig, takk for at det endelig var noen som skrev noe fornuftig i økonomidiskusjonen og tråden generelt. Det eneste som har gått fortere nedenom og hjem enn Arsenal denne sesongen er Arsenal-tråden på vgd. La oss håpe april blir bedre. 

TheUntouchable
TheUntouchableInnlegg: 12582
24.03.17 17:21
Enzino: Det er påstanden: "Han skal ha dobbelt så mye som han tjener i dag" som er både er så feil at du bommer på feil blink, og ekstremt unyansert. Og det er en påstand du har gjentatt flere ganger på kort tid, altså har du tydeligvis veldig tro på at du har funnet gull her.

Du som kan dette, hvor mye tror du en må ut med for at Kroenke selger?

Bacary
BacaryInnlegg: 18869
24.03.17 20:03

Ramsey fra start i den viktige bortekampen mot Irland i VM-kvalikken om 45 minutter. Eurosport1 sender matchen. Han går inn i en treer på midten i en 5-3-2 formasjon ser det ut som. 

TheUntouchable
TheUntouchableInnlegg: 12582
24.03.17 20:23
Bacary: Ramsey fra start i den viktige bortekampen mot Irland i VM-kvalikken om 45 minutter. Eurosport1 sender matchen. Han går inn i en treer på midten i en 5-3-2 formasjon ser det ut som.

Tvilsomt, dette er jo laget de brukte i EM. Så vil tro Ramsey er høyreving og Bale på venstre i 3-4-3. Eller 5-2-3 om du vil.

(Innlegget ble redigert 24.03.17 20:23)

hillier
hillierInnlegg: 2538
24.03.17 21:15

Den Alexis.... Nye raseriutbrudd under landskampen. 

Makatelli
MakatelliInnlegg: 8532
24.03.17 23:34

Xabi Alonso har sagt at han nesten dro til Arsenal den sommeren han ble solgt til Real. Liverpool ville ha £18mill. Wenger nektet å betale mer enn £15mill. At vi har en økonom som manager er ikke særlig gunstig. 

RamsherE
RamsherEInnlegg: 17261
25.03.17 00:03
hillier: Den Alexis.... Nye raseriutbrudd under landskampen.
FrannyLee
FrannyLeeInnlegg: 11663
25.03.17 07:19
RamsherE: Hehe.

Jeg har aldri forstått folk som mener det er negativt att spillere viser sterke følelser, eller att folk viser sterke følelser i livet ellers.

I mi tid så var jo krangling og småslåssing på trening  noe som skjedde rett som det var , og eg ble bla fortalt att keeperen i naboklubben som var bortimot romsdals beste keeper på den tida hivde stein etter spillere som scoret på ham på trening. Dette var grusbanenens tidsalder.

ONV95
ONV95Innlegg: 3211
25.03.17 09:51

Likte kommentaren til tweeten Ramshere la ut 

"The media will blame Arsenal and Wenger"

Hansiso
HansisoInnlegg: 10021
25.03.17 14:00

Skremmende stille her inne i dag. Stille før landskamp-stormen?

RoyaleWithCheese
RoyaleWithCheeseInnlegg: 12440
25.03.17 15:30
Hansiso: Skremmende stille her inne i dag. Stille før landskamp-stormen?

Merker det var utrolig deilig med landslagspause nå. Det er langt ifra ofte at det er tilfelle.

TheUntouchable
TheUntouchableInnlegg: 12582
25.03.17 17:26
RoyaleWithCheese: Merker det var utrolig deilig med landslagspause nå. Det er langt ifra ofte at det er tilfelle.

Kan definitivt være godt for laget å få en pause fra omgivelsene. La oss bare håpe vi slipper unna skader.

Bacary
BacaryInnlegg: 18869
25.03.17 20:12

Granit Xhaka spilte 90 minutter i Sveits sin 1-0 seier over Latvia i VM-kvalikken. Sveits topper gruppa med full pott, og må kanskje håpe på at Portugal avgir poeng mot Ungarn i dag, så ser det lyst ut med tanke på gruppeseier og tur til Russland. 

Ellers spilte Ramsey 90 minutter for Wales i gårsdagens 0-0 kamp mot Irland. En kamp de dominerte spillemessig overraskende til å være et bortelag mot et relativt sterkt lag. Men etter det røde kortet ble det helt greit med et poeng for Wales. Seamus Coleman i Everton fikk beinet sitt revet av i den taklingen. 

Kan også ta med at både Koscielny og Giroud starter for Frankrike borte mot Luxemburg om en halvtimes tid. Får håpe Giroud får putta noen goller så selvtilliten pleies frem mot City til helga og til sesonginnspurten. 

Bacary
BacaryInnlegg: 18869
25.03.17 20:36

Kostas Manolas starter mot Belgia i den tv-sendte kampen om ti minutter. Han kan nok få kjørt seg mot Lukaku & co. Så får man se om dette er noe vi bør kjøpe inn i sommer for å styrke dekningen på midtstopperplass. Han var vel veldig nære en overgang i sommer også, men det ble til slutt Mustafi. 

Enzino
EnzinoInnlegg: 32748
25.03.17 22:03
skaftetryne32: Jeg trodde i det minste at det var noen regler (i mangel av bedre ord) som var satt i stein bl.a at klubben var en non profit organisjon som hadde hovedfokus på og bedre klubbens sportslige prestasjoner og at kronene skulle rulle i den retning.

Det har versert historier i media om at det har vært en forutsetning for gjelds-finansieringen at x% av overskuddet i klubben skal investeres i spillerstallen.

Jeg er usikker på om det stemmer. Frem til kjøpet av Øzil var nettoinvesteringen i spillerstallen marginal eller negativ. Men etter dette har vi faktisk investert ganske mye.

I praksis er de eneste som ville kunne presse Kroenke til noe som helst, er de som eier gjelden hvis klubben ikke oppfyller vilkår og nedbetalingsplan. Dette er obligasjonslån som ble lagt ut i obligasjonsmarkedet, så det er såvidt jeg har forstått spredt ut på mange lånegivere.

Men så lenge AFC klarer å betale gjelden og oppfylle alle lånebetingelsene (f.eks. inkl klausuler om investeringer i spillere hvis slike klausuler faktisk finnes), så er det Kroenke som har all makt.

Enzino
EnzinoInnlegg: 32748
25.03.17 22:11
TheUntouchable: Du som kan dette, hvor mye tror du en må ut med for at Kroenke selger?

Det er et veldig godt men vanskelig spørsmål, som det er umulig å svare eksakt på.

Og skal jeg gjøre et anslag, må jeg lage en dybdeanalyse både av klubben, Kroenkes investeringsfilosofi, markedsanslagene for PLs i årene som kommer, osv. Det er en øvelse som tar et par uker med full arbeidstid.

Men det som man i hvert fall kan si, er at man antakelig må betale en del over ren finansiell markedsverdi som Deloitte anslår hvert år. Hvor mye over blir spekulasjon. Men rene kapitalister begynner ofte å slite med å ikke selge, når en strategisk premie på prisen av en virksomhet tipper opp over 25-30%. 

Dog må man forstå en persons motivasjon for å kjøpe en fotballklubb før man kan si noe om salgspris. F.eks. tror jeg Roman ikke hadde solgt Chelsea for 2x finansiell markedsverdi. Fordi han kjøpte den som en forsikringspremie og den har symbolverdi for ham. Samt at han faktisk er en supporter som er på kampene. Men dette blir ren spekulasjon fra min side, basert på at jeg har lest biografien om ham. Og det vil selvsagt påvirkes av hans private finansielle stilling. Så lenge han driver god business selger han neppe i det hele tatt. Mens i en krise ville han nok kunne finne på å selge billigere.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg