Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Superliga

NYTT TEMA
KingKenny

Innlegg: 3538
KingKenny
21.04.21 14:38
Dewaz: Det du beskriver her jo nettopp det å drepe konkurranse.

Alle klubber (og forsåvidt mennesket i seg selv) vil alltid forsøke å skaffe seg selv fordeler som setter de i en bedre konkurransesituasjon enn "naboen". Om det er å "drepe konkurranse" eller "en del av konkurransen" er selvsagt et filosofisk spørsmål...

Jeg er ingen tilhenger av Superligaen som sådan, og har ikke noe problem med å se at disse klubbene, dersom ligaen ble en suksess, ville få en stor konkurransefordel i sin hjemliga. Det samme kan en forsåvidt si om CL også. Se bare hvordan RBK bygde opp i forhold til resten av tippeligaen i løpet av noen heldige CL-år på 90-tallet. Det var ikke akkurat mye spennende hvem som skulle få sjansen til å spille CL fra Norge i f.eks. 1997... selv om en rent teoretisk kunne håpe at RBK dreit seg ut...

Poenget med innlegget mitt var å påpeke at det var akkurat de samme tankene og mekanismene som lå bak da Everton (og selvsagt ManU, LFC, Arse og Spurs) satt som en storklubb på tidlig 90-tall og jobbet for å tilegne seg selv fordeler (konkuransemessige de også) på bekostning av "røkla" i Football League.

 

mcdermott

Innlegg: 67693
mcdermott
21.04.21 14:38

Men ESL var en felles fiende, og nå kan man begynne å fokusere på det som ikke var livsviktig å ta affære med.

--- Og det tror du kommer til å skje nå? 

PapaSmurf *MOD*

Innlegg: 45871
PapaSmurf *MOD*
21.04.21 14:39
busnissclass: Jeg kan forstå litt om hvorfor klubbene i Italia og Spania ønsket å starte superligaen, de drukner i gjeld, og kan jo heller ikke konkurrere med PL lenger. Det var også grunnen til at mange supportere i de to landene ønsket superligaen, men ikke i England.

Hvorfor drukner de i gjeld?

Om naboene mine dekker husene sine i bladgull og kjøper Porsche til både han og henne så må jeg sjekke kontoen min og holde meg til Drygolin og langt mindre prangende biler selv om jeg ser litt stusslig ut mellom alle de glinsende byggene

Om jeg derimot driter i kontoutskriften og henger meg på utgiftskjøret uten å ta hensyn til inntekt så vil jeg også til slutt ha behov for en forening der jeg får vanvittig godt betalt uavhengig av hvor god jobb jeg gjør.

Norske klubber kunne også ha kjøpt Neymar og Messi om de slapp å ta hensyn til økonomien. Så det Real, Barca og de andre klubbene må gjøre er rett og slett å tilpasse den sportslige satsningen til inntektene sine. Slik de fleste klubber rundt om i verden må gjøre. Det er ikke slik at Real Madrid har en gudegitt rett til å ha verdens beste stall.

(Innlegget ble redigert 21.04.21 14:42)

fazz

Innlegg: 29113
fazz
21.04.21 14:41
mcdermott: Men ESL var en felles fiende, og nå kan man begynne å fokusere på det som ikke var livsviktig å ta affære med. --- Og det tror du kommer til å skje nå?

>>> Evertonians og resten kommer til å fortsette å juble hele veien til banken neste gang de selger enda en Lukaku til en av de store for 75 millioner pund uten å skjønne at de også er en del av problemet. 

InsVerderben

Innlegg: 6849
InsVerderben
21.04.21 14:42

Kælighet: "Man skulle tro at det skulle være god stemning her etter utviklingen de siste 24 timene"

Tja, kanskje frykten for at slaget er vunnet, men ikke krigen..?!

Trusselen ligger fortsatt der og har gjort det lenge, gitt underliggende utfordringer. Dette bekreftes ikke minst av tidligere visepresident i UEFA, P. Ravn Omdal og tidligere styremedlem i UEFA, K. Espelund med sine erfaringer. (nrk.no)

Forøvrig er vi nå tilbake i UEFA sin velkjente og noe "klamme favn" og det føles ikke bra det heller...!

PapaSmurf *MOD*

Innlegg: 45871
PapaSmurf *MOD*
21.04.21 14:44
InsVerderben: Forøvrig er vi nå tilbake i UEFA sin velkjente og noe "klamme favn" og det føles ikke bra det heller...!

Forskjellen er jo at alle 55 forbundene og deres klubber «eier» UEFA. 

Det smaker bedre enn at 12 klubber skal ha kontroll på alt. 

Rainmaker

Innlegg: 57477
Rainmaker
21.04.21 14:47
PapaSmurf *MOD*: Norske klubber kunne også ha kjøpt Neymar og Messi om de slapp å ta hensyn til økonomien. Så det Real, Barca og de andre klubbene må gjøre er rett og slett å tilpasse den sportslige satsningen til inntektene sine. Slik de fleste klubber rundt om i verden må gjøre. Det er ikke slik at Real Madrid har en gudegitt rett til å ha verdens beste stall.

Det som må til er en dramatisk endring på overgangssystemet og lønnssystemet i toppfotballen. Bosmandommen var en enorm pådriver på den spillermakten som har dyttet lønnsnivået og overgangssummene til det nivået som nå er.

Spillermakten drar lønningene opp, også for de klubbene som ikke kan betale den best betalte. Og vi ender med at selv middelmådige spillere i lavere divisjonen hever en lønn som krøpler økonomien til klubben og setter dem i stor gjeld. Er ikke klubbene med på å betale spillerene det de krever, så forlater spilleren klubben gratis, og knekker det sportslige i tillegg til det økonomiske. 

For å fikse systemet må man redusere spillermakten, og ikke minst agentmakten, som dominerer fotballen i dag.

Nilsinj1

Innlegg: 2551
Nilsinj1
21.04.21 14:58

Kjenner at slike utsagn irriterer meg. Fra Melissa Reddy:

Arsenal the only club with an apology. Tottenham express regret. Chelsea statement still pending.

47 words from Liverpool. 52 from Manchester United, 25 from Manchester City - none of which being 'sorry'.

Skal dette nå bli til en konkurranse om hvem som unnskylder seg mest?

Jeg mener det er en dag alle fotballsupportere burde feire, ikke fordi fotballen nå er blitt renvasket, men fordi vi som supportere har innflytelse på beslutninger klubben tar. Det er nå bevist at vi er en del av klubben, og ikke er begrenset av en skokk trenere, spillere, et administrativt styre og en stadion. 

Jeg mener vi heller burde ha fokus på, at til tross for på kanten til psykisk og fysisk skadelig rivaliseringen, ønsker vi konkurranse fra andre lag. Vær så snill å ikke gjør dette til en konkurranse om hvem som hadde mest rent mel i posen når SL stod for fall slik som Reddy gjør et forsøk på. Alle de seks klubbene tråkket i salaten. Alle har nå tredd ut av den. Det får være opp til hver enkelt klubb, og hver enkelt, hvordan de håndterer dette videre.  

 

PapaSmurf *MOD*

Innlegg: 45871
PapaSmurf *MOD*
21.04.21 14:58
Rainmaker: For å fikse systemet må man redusere spillermakten, og ikke minst agentmakten, som dominerer fotballen i dag.

Hadde bare de største klubbene gått sammen om dette fremfor å bare skulle ha mer penger for å øke lønnskarusellen. 

Tenk om PL, La Liga, Serie A, Bundesliga osv ble enige om at de ikke lenger skulle la Raiola og Co herse med dem. Da hadde de fått støtte og ikke enorm motstand. 

chelsea8

Innlegg: 33807
chelsea8
21.04.21 15:00

- Det handler kun om penger. Hvis du ser på økonomien til Manchester United, som spiller i Champions League, tjener de mellom 40 og 80 millioner pund (450-900 millioner norske kroner) på et godt år hvis de vinner turneringen.

Det sier Sky Sports News-reporter Kaveh Solhekol til Sky Sports, som mener flere av de største klubbene har blitt økonomisk hardt rammet av coronapandemien. Nettopp på grunn av det kom også lanseringen av Super League, mener han.


Jeg forstår ikke hvorfor klubbene ikke justerer utgiftene sine i takt med det de har av inntekter. Det vil jo for eks. være å justere lønninger og selge spillere. 

(Innlegget ble redigert 21.04.21 15:00)

caliblue

Innlegg: 15434
caliblue
21.04.21 15:01
KingKenny: Hovedønsket har ikke vært å "drepe all konkurranse". Hovedønsket har vært å sikre seg selv stabile, forutsigbare og høye inntekter (på bekostning av de mindre klubbene en må "heftes med" i forbindelse med deltagelse i CL). 
En superliga ville uten tvil blitt veldig kompetitiv. På samme måte som f.eks NHL er verdens mest kompetitive ishockeyliga selv om Halifax Raiders og Spartak Irkutsk aldri får sjansen til å "rykke opp" dit.
Og du er ekstremt naiv hvis du tror at "de som var rikest i 2021" ville spille for seg selv i en turnering i 2041 dersom det kommersielle bildet var vesentlig endret og de store innbringende klubbene var noen helt andre i 2041...  
Hvordan dette formatet ville blitt på sikt får vi ikke få vite nå, men det vi kan være helt sikre på er at de store klubbene vil fortsette å forsøke å skaffe seg stabile og høye inntekter til seg selv. Akkurat på samme måte som Everton tenkte da de var en "big dog" og ville bryte ut av Football League sammen med datidens "store klubber". Med tiår med solide prestasjoner bak seg så forutså de neppe på det tidspunktet at de skulle bli en hjelpeløs middelhavsfarer de neste 30 årene...

Om det er en ting som får eierne av topp 6-klubbene til å skjelve, så er det konkurranse.

De sitter i et hjørne omsluttet av høye gjerder for å gjøre seg untouchable. De har fått gjennom et FFP-regelverk som skal hindre andre klubber i å konkurrere med de på samme vilkår. Slik at de selv kan få klippekort på majoriteten av tv-inntektene i PL og enerett på plassene i CL og EL.

Så viser det seg at det gjerdet de gjemmer seg bak ikke lenger er høyt nok. Andre klubber drives godt. Og selv om de opererer med veldig mye mindre penger, er det ikke lenger en selvfølge at "topp 6" tapetserer toppen av tabellen. Leicester, West Ham, Everton, Leeds, Wolves osv melder seg på og det er flere klubber som kjemper om å sikre seg store inntekter.

Fire av de seks utbryterklubbene er pr i dag utenfor topp 6. Maktbalansen er i ferd med å endre seg. Flere klubber vil etter hvert kunne betale de lønningene, overgangssummene og agentgebyrene topp 6-klubbene tidligere var alene om å ha råd til.

FFP gir de ikke lenger tilstrekkelig beskyttelse. Det er katastrofe for de. Derfor kommer superligaen. Designet slik at de kan trekke opp stigen etter seg og rekke finger til resten av ligaen. For å sikre at de aldri igjen skal trenge å bekymre seg for konkurranse fra West Ham, Leicester, Leeds, Everton eller Wolves.

Det er hva de har jobbet for. Og det er det største sviket mot fotballen vi noensinne har sett.

At du i det hele tatt kan sammenligne det og opprettelsen av PL er noe av det sykeste jeg har sett her inne. Joda, PL var designet for å gi mer penger til klubber. De klubbene som gjorde det godt i PL skulle premieres. De som ikke gjorde det godt rykket ned. Konkurranseelementet med en toppliga på toppen av pyramiden bestod.

FrannyLee

Innlegg: 21568
FrannyLee
21.04.21 15:01
mjordan23: En situasjon alà det som var før Bosman-dommen hadde neppe overlevd særlig lengre uansett. Klubbene eier jo i praksis spillere uten varighet på kontraktene. Endringen i CL i 92/93 er jo starten på den situasjonen man har vært opp i de siste dagene.

Bare jeg som er gammaldags og nostalgisk naturligvis og hater den enkeltspillermakta som er i dagens fotball og har vært lenge.

Mi tid var da managere var diktatorer og jaga spillere hjem som kveg om de hadde rota seg ut på pubben en kveld under treningsleir pre sesason eksempelvis og de gikk som søndagskolebarn fra halvliteren og hjem i hotellkøya med hodet bøyd i skam (gammel SAF HISTORIE)

 

PapaSmurf *MOD*

Innlegg: 45871
PapaSmurf *MOD*
21.04.21 15:01
Nilsinj1: Skal dette nå bli til en konkurranse om hvem som unnskylder seg mest?

Som Nicky Butt sier så er en unnskyldning lite verdt. Klubbene må heller tenke på hvordan de skal kunne gjenopprette tilliten, selv om det nærmest fremstår som en umulighet. 

Heretter vil en Liverpool-supporter som skriver YNWA være en vits. YNWA er om ikke dødt som slagord, men det ligger i respirator etter en hjertestopp. Og tiden vil vise om Liverpool igjen kan bli en klubb som går sammen med fansen i tykt og tynt eller om man etterhvert må trekke ut pluggen. 

(Innlegget ble redigert 21.04.21 15:02)

Rainmaker

Innlegg: 57477
Rainmaker
21.04.21 15:02
PapaSmurf *MOD*: Tenk om PL, La Liga, Serie A, Bundesliga osv ble enige om at de ikke lenger skulle la Raiola og Co herse med dem. Da hadde de fått støtte og ikke enorm motstand.

Ja, det hadde vært noe. Men de er vel for opptatt av "branding" og det å ha den/de mest attraktive spillerne på banen.

Det er nesten så eneste løsning er innførsel av standardkontrakter for liganivå. Men det vil nok aldri gå gjennom, det er for mange mellommenn som tjener på dagens system.

laffano *MOD*

Innlegg: 27595
laffano *MOD*
21.04.21 15:02

Kutt ned lønna så blir man ikke konkurs plain and simple 

missChance

Innlegg: 58224
missChance
21.04.21 15:04
Nilsinj1: Skal dette nå bli til en konkurranse om hvem som unnskylder seg mest?

Nei, ingen konkurranse. Men visst f... burde de be om unnskyldning.

PapaSmurf *MOD*

Innlegg: 45871
PapaSmurf *MOD*
21.04.21 15:05
chelsea8: Jeg forstår ikke hvorfor klubbene ikke justerer utgiftene sine i takt med det de har av inntekter. Det vil jo for eks. være å justere lønninger og selge spillere.

Det skulle blitt ulovlig å drive i minus. Eller reglene er vel i stor grad på plass, de må bare håndheves. Slik det er nå er regelverket like effektivt som keepernes 6-sekundsregel. 

mjordan23

Innlegg: 19331
mjordan23
21.04.21 15:05
missChance: Nei, ingen konkurranse. Men visst f... burde de be om unnskyldning.

En unnskyldningen er jo bare tomme ord nå egentlig. De har allerede vist sitt sanne ansikt og således brent broer og den lille tilliten som fantes. 

mjordan23

Innlegg: 19331
mjordan23
21.04.21 15:06
Rainmaker: Ja, det hadde vært noe. Men de er vel for opptatt av "branding" og det å ha den/de mest attraktive spillerne på banen. Det er nesten så eneste løsning er innførsel av standardkontrakter for liganivå. Men det vil nok aldri gå gjennom, det er for mange mellommenn som tjener på dagens system

Tror det vil være mer effektivt å regulere agentvirksomheten. Kjenner ikke til hva regelverket er idag, men det virker jo som de har ganske så fritt spillerom. 

missChance

Innlegg: 58224
missChance
21.04.21 15:07

Sant. Men det er ikke grunn til å la dem slippe unna. Både fans, spillere og managere fortjener en beklagelse.

busnissclass

Innlegg: 6286
busnissclass
21.04.21 15:07
PapaSmurf *MOD*: Om naboene mine dekker husene sine i bladgull og kjøper Porsche til både han og henne så må jeg sjekke kontoen min og holde meg til Drygolin og langt mindre prangende biler selv om jeg ser litt stusslig ut mellom alle de glinsende byggene

Det er akkurat det jeg mener. De dreit seg ut på en måte, og forstår jo at de ville ha en vei ut av uføret, siden de ikke kan konkurrere med PL. Men dette er ikke tilfellet for de 6 klubbene i PL, de har det bra og eier kubbene sine i verdens beste liga. Det kan ikke ha vært noe annet enn grådighet fra disse eierne.

busnissclass

Innlegg: 6286
busnissclass
21.04.21 15:09
Nilsinj1: Arsenal the only club with an apology. Tottenham express regret. Chelsea statement still pending.

Tull! Henry (Liverpool) sendte en personlig unnskyldning via video, glem å høre det fra Kroenke(Arsenal). Unnskyldningen fra Arsenal er ikke noe annet enn å prøve å lure supportere igjen.

Dette går ikke Arsenal-supportere med på, og har planlagt en stor protest på Fredag kl.19.00 norsktid utenfor Emirates stadion.

#SELLARSENAL# #KROENKEOUT#

 

(Innlegget ble redigert 21.04.21 15:14)

mjordan23

Innlegg: 19331
mjordan23
21.04.21 15:11
missChance: Sant. Men det er ikke grunn til å la dem slippe unna. Både fans, spillere og managere fortjener en beklagelse.

Det gjør de, men det eneste rette hadde jo vært om eierne måtte ta sin hatt å gå. Men det skjer neppe med det første selv om Woody røk i går. Det eneste Glazers er "lei seg for" er nok at SL knakk sammen, ikke at de ville maksimere profitt for seg selv og trekke laget sine ut av CL. Derfor mener jeg at en unnskyldning i seg selv er fullstendig verdiløs. 

ermathi

Innlegg: 10554
ermathi
21.04.21 15:12
chelsea8: Jeg forstår ikke hvorfor klubbene ikke justerer utgiftene sine i takt med det de har av inntekter. Det vil jo for eks. være å justere lønninger og selge spillere.

Det er jeg helt enig. Alle andre næringsvirksomheter må justere sine kostnader og utgifter i tråd med inntektene. Men i fotballen har dette de to siste tiårene ikke blitt praktisert, og ikke bare det. I stedet har det blitt til en parodisk "lukke øynene" for underskudd- lek ut fra en tanke om at inntekter bare vil øke og øke og at TV- og publikumsinntekter bare vil gå en vei. Fotballen har løsrevet seg fra resten av samfunnet på en måte som ikke kan gå bra. 

KingKenny

Innlegg: 3538
KingKenny
21.04.21 15:13
caliblue: At du i det hele tatt kan sammenligne det og opprettelsen av PL er noe av det sykeste jeg har sett her inne. Joda, PL var designet for å gi mer penger til klubber. De klubbene som gjorde det godt i PL skulle premieres. De som ikke gjorde det godt rykket ned. Konkurranseelementet med en toppliga på toppen av pyramiden bestod.

Selvsagt er det sammenlignbart, men selvsagt var det også en annen tid.
PL-formatet var langt fra klarlagt da de fem store (som Everton den gang var en del av) satte seg ned og diskuterte hvordan de skulle bidra til etablering av en utbryterliga. Og hovedformålet var helt klart, da som nå, å skaffe større inntekter og konkurransefordeler til seg selv, på bekostning av de mindre klubbene.

Men at du ikke er i stand til å se denne analogien, nå når Everton er havnet "på den andre siden" er ikke særlig overraskende...

(Innlegget ble redigert 21.04.21 15:16)

caliblue

Innlegg: 15434
caliblue
21.04.21 15:15
PapaSmurf *MOD*: Det skulle blitt ulovlig å drive i minus. Eller reglene er vel i stor grad på plass, de må bare håndheves. Slik det er nå er regelverket like effektivt som keepernes 6-sekundsregel.

Hvorfor skal klubber som er godt posisjonert i dag fordi de har drevet med blodrøde tall over lang tid være de eneste som får lov å bruke penger i fremtiden?

Hvorfor skal de lagene som tilfeldigvis var godt posisjonert når de store pengene traff fotballen for alltid ha fordeler av det? Mens andre og historisk større klubber aldri igjen skal få kunne konkurrere i toppen fordi de hadde en blakk eier for 20 år siden?

fugletitteren

Innlegg: 12591
fugletitteren
21.04.21 15:19
missChance: Sant. Men det er ikke grunn til å la dem slippe unna. Både fans, spillere og managere fortjener en beklagelse.

En beklagelse ala den Henry la ut på video er nesten bare provoserende. Man vet den ikke er ektefølt og at det kun er tomme ord for å prøve å redde litt ansikt. 

Faktisk finner jeg det langt mer passende at man ikke prøver å fossro nå som SL gikk til helvete, men at man fra eiernes ståsted bare like gjerne holder kjeft. 

 

 

Nikeoman

Innlegg: 7534
Nikeoman
21.04.21 15:22

https://www.mirror.co.uk/money/clubs-signed-up-super-league-23947264

Gjelda til klubbene som skulle være med i SL

(Innlegget ble redigert 21.04.21 15:22)

caliblue

Innlegg: 15434
caliblue
21.04.21 15:22
KingKenny: Men at du ikke er i stand til å se denne analogien, nå når Everton er havnet "på den andre siden" er ikke særlig overraskende...

Jeg var da minst like kritisk til Project Big Picture. Det samme var Everton. På tross av at Everton ville kommet veldig godt ut av at det ble innført.

sMertesacker

Innlegg: 540
sMertesacker
21.04.21 15:23

Men det eneste rette er å gi fullstendig frislipp for eksterne penger Caliblue? Så det er de som får seg en rik eier som vil bruke klubben som en leik med penger som gjør det best?

Det er irriterende at Chelsea og City fikk gjøre som de gjorde, men svaret er ikke å la alle gjøre det. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg