Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Kombinert under Vinter-OL 2018

NYTT TEMA
lok1
lok1Innlegg: 4666
07.02.18 23:54

Kombinert under Vinter-OL 2018 er den sjette analysen ut. Denne analysen går bort fra å analysere hver spesifikk øvelse, siden de tre øvelsene tross alt er ganske like i stilen. Skal dermed prøve meg på en janesaj-light å skrive litt om de utøverne vi kan forvente blir topp 10 og dermed dominere resultatlistene i OL.

 

Program

14. februar klokka 07.00 – Normalbakke + 10 km for herrer

20. februar klokka 13.00 – Stor bakke + 10 km for herrer

22. februar klokka 08.30 – Stafett, stor bakke + 4x5 km for herrer

 

Analyse

 

De norske

Jan Schmid har virkelig tatt det siste steget vi har ventet så lenge på at han skal ta. Schmid som tok medalje så tidlig som i 2009 fikk sine første verdenscupseire siden 2012 denne sesongen og med tre seire og ytterligere fire pallplasser seiler han opp som det åpenbare norske håpet i Sør-Korea. Han er nummer to i verdenscupen, og vant generalprøven i Hakuba i helgen noe som tyder på at formen er der. Er villig til å sette han foran Watabe, selv om løypen de skal gå er lett.

 

Espen Andersen fikk sitt gjennombrudd i år med seier i sesongstarten, og ble også nominert til årets gjennombrudd i årets Idrettsgalla. Andersen, som jo er meget mye bedre hopper enn langrennsutøver vant i tillegg på Lillehammer og hadde da også den gule ledertrøyen. Har senere vært stabilt inne på topp 10, men har manglet det lille ekstra i langrennsdelen. Får en fordel av at løypen de går ikke er av den hardeste sorten.

 

Jarl Magnus Riiber er supertalentet som endelig har begynt å bli stabil? Stabil i alle fall at han tok tre av tre pallplasser i Kombinerttrippelen i Seefeld. Riiber som vi har hatt så store forhåpninger til har slitt med stempelet som blir gitt til så alt for mange talenter i disse dager, så det er ikke rart at det har tatt litt tid. Er som Andersen klart best i hopp, og kanskje den aller beste av hele verdenseliten. Også han får da en fordel over at løypen de skal gå ikke er den hardeste. Trenger likevel å få fullklaff i hoppbakken.

 

Jørgen Graabak. Den regjerende olympiske mesteren i storbakken tok sin fjerde verdenscupseier da han gikk inn til seier i Val di Fiemme, og også han har flere pallplasser i tillegg til dette. Var nok den største norske favoritten under Ski-VM i fjor, men her ble det kun en 24. plass som best. Har store forhåpninger til han i år, for han virker å være tilbake i gammelt slag.

 

Magnus Krog fikk OL-billetten etter at Magnus Moan takket nei (uforståelig nok). Krog som ble Telemarks andre olympiske medaljør vant sin siste verdenscupseier i 2016, sesongen der han ble nummer 6 totalt i verdenscupen. Fra en imponerende sesong da, har det blitt tråere de siste to årene, og er med i OL mest som en reserve. Håper vi får se mer fra Krog i årene som kommer, for ingen tvil om at han har nivået inne.Utlendingene

 

Akito Watabe er den suverene lederen av verdenscupen og japaneren har endelig fått det til å stemme i sporet. Har alltid vært en god hopper, og etter at han gang på gang har vist at han kan følge med i langrennsdelen også, seiler han opp som den kanskje aller største favoritten. Det rapporteres at løypen de skal gå ikke er av den hardeste sorten, noe som vil være pluss for han. Vi så jo i Seefeld som har en meget lett løype at både Watabe og Riiber gjorde det bra. Spennende å se hvordan motbakkene blir, for det skulle visst bli endret fra prøve-OL. Watabe var også den eneste som slo tyskerne i fjorårets verdenscup, selv også da de beste deltok. Ble nummer 8 og 10 i prøve-OL i fjor, men det vil være en underdrivelse å si at det ville vært skuffende for mannen som har tatt seks verdenscupseire i år.

 

Eric Frenzel. Tyskland har gått fra å ha vunnet 21 av 23 verdenscupløp i år, til kun å ha vunnet 3 av 15 i år. Hva som har skjedd med godeste Frenzel som tok 10 av de 21 seirene er ikke godt å si, for det rare er at han ikke er helt ute av form. Hadde han vært helt ute av form kunne man forklart det med at det er bare en vanlig formsvikt eller sykdom/skade som kunne vært årsaken, men han har jo ikke gjort det så galt ellers i sesongen. Det spørs rett og slett om bare han har blitt dårligere og Watabe/de norske har blitt bedre. Spennende å se om han klarer å finne tilbake toppformen som han har hatt tidligere.

 

Johannes Rydzek er en annen tysker som ikke helt har funnet ut av det i årets sesong. Mannen som ble dobbelt verdensmester og som tok åtte verdenscupseire i fjor har i år bare en eneste. Har vært noen ganger på pallen, men har i likhet med Frenzel virkelig slitt i år. Også han har vært stabilt midt på treet, både i hopp og langrenn. Rydzek er god til å spisse formen til mesterskap, så jeg både tror og egentlig håper at han har en plan til OL, for en pall uten tyskere hadde vært et trist skue.

 

Fabian Riessle er den tredje tyskeren som man på en vanlig dag kunne ha regnet med at kunne ta medalje, og har i likhet med sine landsmenn tatt en verdenscupseier i år. Han har normalt vært den tredje beste tyskeren, men om det hadde vært i fjor jeg hadde skrevet dette hadde jeg likevel holdt kampen om den beste tyske medaljen for åpen. Tok to verdenscupseire i fjor i den tyske dominansen, og har vært den tyskeren med flest pallplasser i årets verdenscup. Veldig synd og egentlig rart at Tyskland har gått så på trynet i år, i likhet med Østerrike i skihopp. Selv om det kanskje ble i overkant mye tysk i fjor trenger vi gode tyskere i kombinert for å holde oppe interessen. Vi så hva som skjedde med interessen i langrenn da tyskerne falt fra og vi får for all den håpe at dette ikke skjer med kombinert. De tre beste er hhv 29, 26 og 27 år gamle, så vi får håpe at det fortsatt er mer å se frem til hos disse.

 

Eero Hirvonen. Frem til nå har jeg bare snakket om nordmenn og tyskere og en japaner, og selv om det er stor sjans for at det bare blir disse tre nasjonene som tar de edleste medaljene i år må vi ta med noen andre i denne analysen også. En klar medaljekandidat er finnen Eero Hirvonen som har tre pallplasser i år i tillegg til flere andre år og som er den beste i verdenscupen i år utenom de som allerede er nevnt på en 7. plass. Skal klaffe mye for at han skal kunne ta medalje i OL, men værre ting har skjedd før!

 

Francois Braud må man ta med på grunn av den noe overraskende bronsen i fjorårets VM. Han tok dermed opp arven etter legenden Jason Lamy-Chapuis som forresten har gjort comeback til OL-sesongen. Braud tok også en andreplass i det siste verdenscupløpet i fjorårets cup, så han har iallefall nivået inne. En outsider, men kanskje en av de beste outsiderne.

 

Andre utøvere som på en ekstremt god dag kan ta pallen er: Alessandro Pittin, Lukas Klapfer, Ilkka Herola, Vincent Geiger, Björn Kircheisen, Wilhelm Denifl eller Samuel Costa, men disse er nok i beste fall outsidere å regne.

 

I lagkonkurransen ser dere jo av analysen at Norge for en gangs skyld stiller som favoritter. Tyskland er kanskje ikke så dårlige som jeg har klaget på her, og er nok favoritt til sølvet, om ikke si gull. Siste lag på pallen kan bli flere, for både Østerrike, Frankrike, Finland og Japan kan blande seg opp i medaljestriden.

 

Regjerende mestere

Regjerende verdensmester normalbakke: Johannes Rydzek

Regjerende olympisk mester normalbakke: Eric Frenzel

 

Regjerende verdensmester stor bakke: Johannes Rydzek

Regjerende olympisk mester stor bakke: Jørgen Graabak

 

Regjerende verdensmester lag: Tyskland

Regjerende olympisk mester lag: Norge

Neste analyse: Skihopping

(Innlegget ble redigert 08.02.18 00:00)

HLund
HLundInnlegg: 5928
07.02.18 23:59
lok1: Jan Schmid har virkelig tatt det siste steget vi har ventet så lenge på at han skal ta. Schmid som tok medalje så tidlig som i 2009 i lagkonkurransene

Tok han ikke individuell medalje der?

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 9402
08.02.18 00:00
HLund: Tok han ikke individuell medalje der?

Joda, det ble sølv bak Todd Lodwick i normalbakkekonkurransen. De gikk vel sammen store deler av langrennet, før amerikaneren rykket i fra, hvis jeg husker rett.

lok1
lok1Innlegg: 4666
08.02.18 00:00

Så visst på 2011. Fikset.

Hudsucker
HudsuckerInnlegg: 755
08.02.18 00:38
lok1: Er villig til å sette han foran Watabe, selv om løypen de skal gå er lett.

Men nå er jo Schmid blitt syk, ifølge ham selv. Et mulig laggull ryker fort på det. Lette løyper kan uansett gi Riiber en sjanse, slik du sier.

Stenia
SteniaInnlegg: 2432
08.02.18 02:15

Jeg synes det er rart at denne sporten fortsatt finnes. I OL til og med. Er dette spennende ? Nei.

For det første er hopp kjedelig i utgangspunktet, og det samme med langrenn. Her har man samlet de som ikke er toppfolk hverken i ren hopp eller langrenn.

lok1
lok1Innlegg: 4666
08.02.18 02:21
Stenia: Er dette spennende ? Nei.

Hæ? Kombinert er klasse. Du er ikke velkommen i denne tråden mer.

ParadiseDK
ParadiseDKInnlegg: 4940
08.02.18 06:19

Hvor lette er løypene egentlig? Da trenger kanskje ikke Riiber et så stort forsprang som jeg trodde... tror på medaljer til han og Gråbakk. Tror ikke Andersen og Schmid blir sterke nok på slutten til å ta medalje, eventuelt trenger de også et forsprang (spesielt Andersen), men er vel ikke like gode i bakken som Riiber.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 22776
08.02.18 10:02
Hudsucker: Men nå er jo Schmid blitt syk, ifølge ham selv. Et mulig laggull ryker fort på det.

Nå er det jo 14 dager til lagkonkurransen, så god tid å bli frisk igjen. Er jo også 6 dager til første konkurranse.

ParadiseDK
ParadiseDKInnlegg: 4940
11.02.18 16:03

Johannes Rydzek og Fabian Riessle vant faktisk en prøveomgang hver. Eric Frenzel ble nummer 3 i den ene prøveomgangen.

Toetoe244
Toetoe244Innlegg: 2780
11.02.18 16:15

 

"Johannes Rydzek og Fabian Riessle vant faktisk en prøveomgang hver. Eric Frenzel ble nummer 3 i den ene prøveomgangen."

Uff da, hvis de gjør det samme i selve rennet så er Riiber, Schmid og Watabe i trøbbel...

hamplenedomplenedis
hamplenedomplenedisInnlegg: 8213
11.02.18 18:45

Resultater i dagens 2 treningsomganger:

Runde 1:

1. Rydzek 54,8p (105,5 meter)
2. Yamamoto 53,5p (102,5 meter)
3. Frenzel 51,0p (104,0 meter)
4. Riiber 46,9p (101,5 meter)
5. Herola 45,9p (100,0 meter)
6. Ilves 43,9p (100,0 meter)
7. Denifl 43,4p (99,0 meter)
8. Riessle 41,1p (98,5 meter)
9. Hirvonen 40,1p (95,5 meter)
10. A. Watabe 39,8p (92,5 meter)

14. Andersen 35,0p (97,0 meter)
17. Graabak 34,5p (88,5 meter)
Schmid DNS

Graabak og Watabe hadde langt dårligere vindforhold enn de
øvrige favorittene og derfor de beskjedne lengdene på de 2.

Runde 2:

1. Riessle 71,5p (109,0 meter)
2. Rehrl 71,3p (108,5 meter)
3. Riiber 69,8p (105,0 meter)
4. Yamamoto 68,7p (108,0 meter)
5. A. Watabe 66,7p (105,5 meter)
6. Y. Watabe 62,1p (105,5 meter)
7. Herola 59,4p (104,0 meter)
8. Braud 57,7p (98,0 meter)
9. Graabak 57,6p (101,5 meter)
10. Geiger 56,8p (103,5 meter)
11. Hirvonen 56,7p (101,5 meter)

13. Andersen 55,1p (99,0 meter)
14. Rydzek 53,8p (99,5 meter)
16. Frenzel 52,0p (99,5 meter)
Schmid DNS.

 

bhros
bhrosInnlegg: 11237
11.02.18 23:01

Ser ut som det jeg har fryktet, går i oppfyllelse: Tyskerne kommer for fullt i OL.

bhros
bhrosInnlegg: 11237
11.02.18 23:10
Stenia: Jeg synes det er rart at denne sporten fortsatt finnes. I OL til og med. Er dette spennende ? Nei. For det første er hopp kjedelig i utgangspunktet, og det samme med langrenn. Her har man samlet de som ikke er toppfolk hverken i ren hopp eller langrenn.

Dette er spennende, ja. Kombinert har gode seertall.
Og dette er jo selve klassikeren i skihistorien, med over 100 års historie.
Holder kombinertløperne for minst like store idrettsutøvere som spesialistene i hopp og langrenn. Kan jo spørre Cologna eller Harvey om de har lyst å prøve seg i en hundremetersbakke, eller Stoch og Freitag om de vil slite seg fram i 10 km på langrennsski.
Og faktisk ganske mange land som har ganske så mange brukbare utøvere.

Skulle nesten tro du var svenske......

hamplenedomplenedis
hamplenedomplenedisInnlegg: 8213
12.02.18 09:48

Jan Schmid går mest sannsynlig ikke åpningsdistansen

Veldig synd da han hadde gode muligheter for medalje.

 

hamplenedomplenedis
hamplenedomplenedisInnlegg: 8213
13.02.18 09:28

Jan Schmid stilte til start i dagens første treningsomgang, dog uten og imponere all verden. Imponerte gjorde derimot Riiber som var klart best.

Resultater fra dagens 1. treningsomgang:

1. Riiber 75,3p (110,0 meter)
2. Rydzek 63,2p (104,5 meter)
3. A. Watabe 62,8p (101,5 meter
4. Yamamoto 59,8p 105,0 meter)
5. Rehrl 55,7p (104,0 meter)
6. Graabak 55,4p (99,0 meter)
7. Andersen 53,9p (98,5 meter)
8. Hirvonen 53,3p (100,5 meter)
9. Y. Watabe 53,2p (102,0 meter)
10.Laheurte 49,4p (100,5 meter)

13.Krogh 45,1p (99,0 meter)
18.Schmid 39,5p (91,0 meter)

Kircheisen, Geiger, Frenzel og Riessle stilte ikke i denne treningsomgangen.

hamplenedomplenedis
hamplenedomplenedisInnlegg: 8213
13.02.18 10:11

Riiber vinner også den andre treningsomgangen i dag.

Resultater fra dagens 2. treningsomgang:

1. Riiber 67,6p (105,5 meter)
2. Hirvonen 64,8p (107,5 meter)
3. Yamamoto 53,1p (104,0 meter)
4. Rehrl 51,2p (99,0 meter)
5. Klapfer 50,6p (100,5 meter)
6. Ilves 49,2p (97,5 meter)
6. Y. Watabe 49,2p (100,5 meter)
8. Herola 48,7p (100,5 meter)
9. Schmid 48,4p (99,5 meter)
10.Denifl 46,2p (99,5 meter)

15.Graabak 37,0p (94,0 meter)
16.Andersen 36,1p (90,0 meter)
20.A. Watabe 31,8p (90,0 meter)
20.Krog 31,8p (88,0 meter)

Ingen av tyskerne stilte i denne treningsomgangen

hamplenedomplenedis
hamplenedomplenedisInnlegg: 8213
13.02.18 11:13

Med unntak av Riiber er det ikke all verdens til hopping av de norske, må si jeg er litt skeptisk til morgendagens konkurranse.

Resultater fra dagens 3. treningsomgang:

1. Riiber 58,6p (104,0 meter)
2. A. Watabe 54,9p (102,5 meter)
3. Gruber 48,1p (104,0 meter)
4. Laheurte 41,9p (101,5 meter)
5. Schmid 38,8p (98,5 meter)
6. Klapfer 38,4p (97,0 meter)
7. Denifl 37,9p (96,0 meter)
8. Kupczak 36,5p (98,5 meter)
9. Graabak 36,0p (94,0 meter)
9. Yamamoto 36,0p (92,0 meter)
11.Andersen 35,4p (89,5 meter)
12.Krog 35,1p (93,0 meter)

 

Ingen av tyskerne stilte i denne treningsomgangen, det gjorde heller ikke Hirvonen og Herola.

(Innlegget ble redigert 13.02.18 11:14)

bhros
bhrosInnlegg: 11237
13.02.18 11:26

Ser ut som om det, ikke uventet, går mot stor tysk dominans. Virker som om det kun er Riiber som finner ut av bakken. Espen Andersen ser ut til å ha mistet formen helt.

Vi kan vel kanskje fremdeles være med og kjempe om sølvet i lagkonkurransen. Håper jeg. Vinden blir vel avgjørende.

hamplenedomplenedis
hamplenedomplenedisInnlegg: 8213
kenrojo
kenrojoInnlegg: 9975
13.02.18 16:06

Strålende hopping av Riiber. Du glemmer jo helt å ta med at han i alle 3 omgangene valgte å gå ned 2 avstatser. I den første ble riktignok farten satt ned tilsvarende for de gjenværende, men i de to siste må du jo legge til 5,9 på poengsummene på Riiber sammenlignet med resten. Da begynner det å bli tidsdifferianser som er interessante. Synes og Graabak viser positiv trend.

hamplenedomplenedis
hamplenedomplenedisInnlegg: 8213
13.02.18 16:45
kenrojo: Strålende hopping av Riiber. Du glemmer jo helt å ta med at han i alle 3 omgangene valgte å gå ned 2 avstatser. I den første ble riktignok farten satt ned tilsvarende for de gjenværende, men i de to siste må du jo legge til 5,9 på poengsummene på Riiber sammenlignet med resten. Da begynner det å bli tidsdifferianser som er interessante. Synes og Graabak viser positiv trend.

Har på ingen måte glemt dette og alle poengsummene jeg har lagt ut her er natuligvis justert ut i fra vind- og gatekompensasjon.

Så man kan ikke legge til ytterligere poeng på Riiber sine poengsummer nei.

 

(Innlegget ble redigert 13.02.18 16:48)

andwez
andwezInnlegg: 10845
13.02.18 16:59

Hvor stort forsprang trenger normalt Riiber for at det skal holde inn? 

ParadiseDK
ParadiseDKInnlegg: 4940
13.02.18 17:08
andwez: Hvor stort forsprang trenger normalt Riiber for at det skal holde inn?

Har tatt steg i løypa denne sesongen, vil dog tro han trenger minuttet på de aller raskeste

Rusten
RustenInnlegg: 523
13.02.18 17:22
lok1: Kombinert under Vinter-OL 2018

Hatten av og tommel opp for de fantastiske innleggene!

startelver
startelverInnlegg: 42502
14.02.18 04:27

Vinden vil vel som vanlig ødelegge på hoppingen .  Hvis de norske blir usikre så blir hoppene korte. 

 

hamplenedomplenedis
hamplenedomplenedisInnlegg: 8213
14.02.18 06:41

Overraskende nok er det utfordringer med vinden og dermed vil dagens kombinertrenn antagelig bli noe utsatt. 

I OL har man så vidt jeg kan se, ikke hatt noen Provisional Competition Round så man må få gjennomført hopprenn for å få holdt konkurranse.

 

ParadiseDK
ParadiseDKInnlegg: 4940
14.02.18 07:19

Tror det blir mye tysk i dag, men kan jo håpe på at de feller hverandre som i sist OL ;) 

hamplenedomplenedis
hamplenedomplenedisInnlegg: 8213
14.02.18 07:32
ParadiseDK: Tror det blir mye tysk i dag, men kan jo håpe på at de feller hverandre som i sist OL ;)

Jepp, tror det blir gull til Rydzek i dag.

Ellers er vindforholdene ganske varierende så man er avhengig av litt flaks også. Spesielt Espen Andersen var litt uheldig med forholdene i prøveomgangen.

Håper ellers at landslagssjefen er litt tøff når det gjelder Riiber i dag og går ned på farten når han skal hoppe. Han må ha ett forsprang før langrennet og da må man nesten ta litt sjanser for å forsøke å skaffe ett bra forsprang.

 

(Innlegget ble redigert 14.02.18 07:33)

Olmba
OlmbaInnlegg: 1669
14.02.18 07:54

Gjeeeeeesp, god morgen.. Like mye vind ja.. uff uff ..

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg