Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Skiskyting under Vinter-OL 2018

NYTT TEMA
lok1
lok1Innlegg: 4874
09.02.18 17:32

Den nest siste analysen til OL handler om skiskyting. Skiskytingen begynner i morgen klokken 12 med kvinnenes sprint. Jeg hadde tenkt å skrive enda mer om enda flere, men kom i tidsklemmen. Jeg har dermed etter hver analyse fylt på med outsiderne i år, og det er alle som har tatt pallplasser i verdenscupen de to siste årene.

 

Program

10. februar klokka 12.15 – 7,5 km sprint for kvinner

11. februar klokka 12.15 – 10 km sprint for herrer

12. februar klokka 11.10 – 10 km jaktstart for kvinner

12. februar klokka 13.00 – 12,5 km jaktstart for herrer

14. februar klokka 12.05 – 15 km for kvinner

15. februar klokka 12.00 – 20 km for herrer

17. februar klokka 12.15 – 12,5 km fellesstart for kvinner

18. februar klokka 12.15 – 15 km fellesstart for herrer

20. februar klokka 12.15 – Mixed-stafett 2x6 km + 2x7.5km for herrer og kvinner

22. februar klokka 12.15 – Stafett 4x6 km for kvinner

23. februar klokka 12.15 – Stafett 4x7,5 km for herrer

 

Analyse

Menn

 

De norske

 

Johannes Thingnes Bø er vårt største håp og med hele 8 verdenscupseire seiler han opp som en klar gullgrossist i OL. JTB som tok tre individuelle sølv i fjorårets VM er helt klart også revansjelysten. Vant bare to løp i WC i fjor, så har virkelig fått den ekstreme formen som vi vanligvis bare finnes hos hans franske rival. Så er det jo slik at mesterskap er mesterskap, og vi må huske på at for eksempel Fourcade bare tok ett gull i VM etter å ha tatt hele 10 seire før det mesterskapet. Har to individuelle mesterskapsgull fra før.

 

Tarjei Bø er den eneste utenom hans bror og M. Fourcade som har tatt en seier i årets verdenscup. Den kom på sprinten i Östersund, og var han niende individuelle  verdenscupseier. Storebror Bø har vært ekstremt mye plaget med sykdom, blant annet Twar-viruset, men det virker som om at han har ristet seg av dette foran denne OL-sesongen. Har skutt like dårlig som Bjørndalen i år, og selv om det ikke er helt forferderlig er han avhengig av å få opp skytepresisjonen til OL.

 

Emil Hegle Svendsen aka SuperSvendsen og vår flaggbærer under åpningsseremonien kommer til OL med en pallplass i årets verdenscup. Vi må likevel helt tilbake til 20. desember 2014 før vi finner hans siste verdenscupseier. Er blitt 32 år, og selv om han er en legende så skal det nok noe til for at vi ser han øverst på pallen. Likevel vet vi at lignende har skjedd før (ja, tenker på OEB), så kanskje sprinten er noe for han? Spennende å se om han kan få presset ut en formtopp til OL.

 

Lars Helge Birkeland har ingen verdenscuppaller å vise til, og er nok med mest for å gå første etappe i stafetten. Har to sjetteplasser og en niendeplass som beste plassering i årets verdenscup, men med det nivået som er i skiskyting om dagen må han ha fullt hus og finne sin toppfart for at han skal klare å være i nærheten av pallen. Var nære medalje på 20 km i fjorårets VM, så om han klarer å fylle her så kan det jo faktisk gå.

 

Henrik L’Abée-Lund har i motsetning til Birkeland to tredjeplasser fra verdenscupen. Selv om disse er fra 12/13 og 13/14-sesongen viser det jo likevel at han har et visst nivå inne. Tok femteplassen i årets sprint i Hochfilzen, men må i likhet med ha en toppdag. Har den desidert dårligste skytestatistikken av de norske, og dette MÅ på plass om det skal være muligheter. Er i beste fall en outsider.

 

Erlend Bjøntegaard var nok den som stjal plassen fra Ole Einar Bjørndalen, men viste jo i det siste verdenscupløpet før OL at det kanskje ikke var helt feil. Fikk tredjeplass der, rett bak Fourcade og T. Bø. Vant også sesongstarten på Sjusjøen, men har likevel vært litt inn og ut av laget i år. Personlig synes jeg det var rett at han fikk plassen, men dette kan jo diskuteres i det uendelige. OEB fikk iallefall sjansen til å vise seg frem i verdenscupen.

 

Utlendingene

 

Martin Fourcade er naturligvis mannen å slå, også i år. Der JTB har åtte verdenscupseire i år, har Fourcade seks. Alle her vet jo hvem mannen er så det er kanskje ikke så mye å si om han som dere ikke vet. Det er bare Volkov som har bedre skytestatistikk enn han i år, men Volkov er ikke invitert til OL. Det i seg selv er jo interessant lesning, for når en utøver som Fourcade har 93,1 % og likevel ikke er mestvinnende i år, er det da Fourcade som går dårligere eller JTB som går bedre? Spørsmålet på hvem som blir OL-konge handler om hvem som klarer å spisse formen spisst nok, men man skal ikke se bort fra at det kan bli to OL-konger i Sør-Korea

 

Jakov Fak er med sine 30 år for en veteran å regne, og mange vil kjenne igjen navnet fra maratonsendingen med Bjørndalen. Er faktisk så høyt oppe som 3. plass sammenlagt i verdenscupen i år, etter en meget god start på sesongen med tre pallplasser. Er bronsemedaljør fra OL 2010, og har i tillegg faktisk så mye som fire individuelle VM-medaljer, derav to gull. En god utøver, som vil være med å kjempe om medalje om han finner frem til formen han var i før jul.

 

Simon Schempp må man naturligvis ta med i en slik analyse. Har ingen verdenscuppaller å vise til i år, kun to fjerdeplasser. I fjor hadde han en seier og en andreplass før VM, men tok jaggu meg gull på den avsluttende fellesstarten. Er god til å finne form til mesterskap, og gjør han det i år også blir han en skummel fyr å følge med på.

 

Benedikt Doll tok et noe overraskende gull på sprinten i VM i Hochfilzen. Hadde før det kun to individuelle pallplasser i verdenscupen, i sprint og påfølgende jaktstart i Khanty i 2015, samt en andreplass i fellesstarten da det ikke deltok så mange gode i Canmore året etter. En outsider, men regjerende verdensmester må nevnes.

 

Arnd Pfeiffer er en annen tysker man må se opp for. En av egentlig få utøvere som har pallplass fra årets verdenscup etter sin tredjeplass på sprinten i Anterselva. Har en rekke mesterskapsmedaljer i stafett, men kun en individuell medalje fra 2011. Har seks individuelle verdenscupseire, og den siste kom i Kontiolahti så sent som i fjor på jaktstarten. Hvis han klarer å spisse formen til OL kan han bli en finfin outsider til for eksempel sprinten.

 

Erik Lesser har også pallplasser fra årets verdenscup, fra sprinten i Östersund og fellesstarten i Annecy. Av tyskerne er dette min favoritt til å ta medalje, for han både skyter og går godt. Tok individuelt sølv i Sotsji på normaldistansen, og har også individuelt gull fra VM 2015.

 

Ondrej Moravec og Quentin Fillon Maillet har jeg tatt med her fordi der faktisk er en klar medaljekandidat på 20 kilometeren. Skyter godt og har en pallplass hver på normaldistansen i årets verdenscup.

 

Simon Eder og Julian Eberhard er to østerrikere som på en god dag kan ta medalje. Sistnevnte Eberhard som vi kjenner som en ekstremt god og ikke minst rask liggendekskytter har slitt voldsomt med resultatene i år, og det har kun blitt tre topp 10-plasseringer hittil. Eder tok VM-bronse på fellesstarten i Hochfilzen og normaldistansen i Oslo, men er blitt 34 år. Spennende å se om disse to kan karre med seg en medalje, for spesielt på stafetten har de gode muligheter til å forsvare VM-bronsen

 

Se også opp for: Andreijs Rastorgujevs, Serhij Semenov, Michal Krcmar, Dominik Windisch, Vladimir Tsjepelin, Fredrik Lindstrøm, Michael Slesingr, Lowell Bailey og Antonin Guigonnat (alle som har tatt pallplass i verdenscupen de siste to sesongene)

 

Kvinner

 

De norske

 

Tiril Eckhoff er vårt største håp på kvinnesiden. Selv om hun ikke var den første som ble tatt ut, og har slitt enormt denne sesongen spesielt med det mentale slo hun kraftig tilbake og tok en svært overraskende seier på sprinten i Anterselva rett før OL. Hvis vi tenker at det er formutløsningen hun trengte så kan det faktisk bli medalje, men er jo et nervevrak uten like. Gullet i Holmenkollen i 2016 er naturligvis høydepunktet hennes, og det som kan motbevise siste setning. Det er uansett lov å håpe.

 

Synnøve Solemdal begynte årets sesongen strålende med andreplass på normaldistansen i sesongstarten, og en påfølgende fjerdeplass i sprinten dagen etter. Hår gått tråere etter dette, med kun en topp-ti-plassering etter starten. Før sukssessen i Östersund hadde det gått fire år siden sist verdenscuppall, og har jo slitt veldig mye med sykdom. Spennende å se om hun får presset frem noen form til OL, for det trenger Norge med tanke på stafetten.

 

Marte Olsbu tok også en finfin tredjeplass på jaktstarten i Östersund, og har faktisk hatt en passe god sesong. I tillegg til pallplassen har det blitt fire topp-ti plasseringer, men også plasseringer som nr 65 og 41. Olsbu var i 2016 på vei til å ta over for Eckhoff som Norges beste kvinnelige skiskytter, men stagnerte litt i de to påfølgende sesongene. Uansett vet vi at det er muligheter, og jeg har spesielt god tro på at Norge skal klare å ta med seg en medalje fra kvinnestafetten.

 

Hilde Fenne er kanskje best kjent som datteren til legenden Gisle Fenne. Vant sprinten i NM i fjor foran Eckhoff og hennes beste verdenscupresultat er en 8. plass fra jaktstarten i Pokljuka i 2015/16. Dette er også hennes eneste topp 10-plassering. Er med som stallfyll og for å kjempe om å gå førsteetappe på stafetten, noe hun bør klare.

 

Ingrid Landmark Tandrevold er kanskje vårt største skiskyttertalent uansett kjønn, etter å ha tatt NM-gull som 18-åring. Er nå blitt 21 år, og også tatt med seg to gull fra junior-VM. Har også tatt med seg medaljer fra EM, og overrasket både seg selv og andre da hun tok 5. plass på sprinten i Hochfilzen før jul. Tar nok ikke noe medalje her, men spennende å se om hun klarer å gå som i Hochfilzen. Er forresten vår beste skytter av de som er med i OL.Utlendingene

 

Laura Dahlmeier ble VM-dronningen i fjor med tre av fire individuelle gull og to av to stafettgull. Ord blir jo fattige i en slik situasjon, men likevel er man ikke helt sikker på hvordan Laura vil klare seg i OL. Har “kun” to seire i årets verdenscup, men verdenscupen for kvinner er mye mer ustabil enn for menn. Der herrene bare har tre forskjellige vinnere har kvinnene hele åtte, så det blir vanskelig å bruke kun WC for å analysere hva som skjer i OL. Dahlmeier var litt bedre enn i år før mesterskapet, men heller ikke i fjor dominerte hun verdenscupen før VM. Jeg tror dermed at Dahlmeier blir dronningen også i år. Husk også på at hun kun er 24 år, og at hun enda bare har tre mesterskap med medalje.

 

Darja Domratsjeva er tilbake for fullt etter graviditeten og tok jo en noe overraskende medalje så tidlig etter fødsel i fjor. Har to seire fra i år, blant annet generalprøven i Anterselva, og har jo som vi vet OEB med i sitt støtteapparat. Ble jo OL-dronningen i Sotsji, og vil nok kjempe med Dahlmeier om denne tittelen i år. Tro om den kan bli delt, for vil si at de er ganske jevngode. Domratsjeva er blitt 31 år, og har jo helt klart rutinen på sin side, og begge har i underkant av 90% på standplass. Jeg tror disse to kan ta medalje i alle øvelsene, så gjenstår det å se hvem som klarer flest.

 

Anastasija Kuzminaer kanskje årets beste skiskytter, og det er kanskje ikke så rart i og med at vi er i en OL-sesong. Er vanligvis helt usynlig i toppen av skiskyting, men klarte både i 2010 og 2014 og dukke opp til sprintgull i OL. Litt som at Simon Amman tar to gull annet hvert OL tar Kuzmina seier kun i OL. Har jo naturligvis flere verdenscupseire, men hvis man tar bort årets sesong og OL er tallet bare fem. Hun har også ingen seire fra 2014 og frem til jaktstartseieren i Hochfilzen. Kan ta medalje på sprint/jaktstart iallefall, men er altfor dårlig skytter til å være med på noe mer.

 

Kaisa Makarainen leder verdenscupen sammenlagt, men det er blitt med kun en seier (fellesstart, Ruhpholding). Er en av de eldste i feltet, og selv om hun flere ganger har blitt avskiltet som skiskytter har hun kommet tilbake nådeløst flere ganger. Har en bronsemedalje fra hver av de tre siste VM, og har jo også i år vist at hun er på nivået fortsatt. Spørsmålet står på om hun er like rask som før, akkurat som spørsmålet har vært med OEB siden han ble 35 år. Heier jo litt på Kaisa selvfølgelig, så vi får håpe at det fungerer i Korea også.

 

Denise Herrmann er den nest beste tyskeren med i år. Tok en fin dobbeltseier i sesongstarten i Östersund, hennes første seire etter å ha entret sporten i 2016. Er jo mest kjent som langrennsløper, og har faktisk både VM-bronse i stafett og seks verdenscuppaller i sprint (hvorav en i klassisk!). Har i tillegg til seirene noen fine resultater i år, og er selvskreven til stafettlaget. Det er omtrent bare Tiril Eckhoff som er dårligere enn henne til å skyte, så det er absolutt et krav om det skal bli noen topplassering i år.

 

Dorothea Wierer er en god skytter og kan bli en fin outsider i OL. Er nummer tre i verdenscupen sammenlagt, og har fire pallplasser inkludert en normaldistanse-seier fra i år. Har vært en jevn og god skiskytter de siste årene, og er jo kjent for å snakke norsk. En outsider i alle øvelser.

 

Se også opp for: Iryna Kryuko, Julija Dzjyma, Vita Semerenko, Lisa Vitozzi, Rosanna Crawford, Anais Bescond, Susan Dunklee, Eva Puskarcikova, Alexia Runggaldier, Anais Chevalier, Justine Braizaz, Marie Dorin Habert, Veronika Vitkova, Mari Laukannen (alle med pallplasseringer siste to sesonger). Gabriela Koukalova er skadet og ikke med i OL.

 

Regjerende mestere:

Menn

 

Normaldistanse

Regjerende verdensmester: Lowell Bailey

Regjerende olympisk mester: Martin Fourcade

 

Sprint

Regjerende verdensmester: Benedikt Doll

Regjerende olympisk mester: Ole Einar Bjørndalen

 

Jaktstart

Regjerende verdensmester: Martin Fourcade

Regjerende olympisk mester: Martin Fourcade

 

Fellesstart

Regjerende verdensmester: Simon Schempp

Regjerende olympisk mester: Emil Hegle Svendsen

 

Stafett

Regjerende verdensmester: Russland

Regjerende olympisk mester: Russland

 

Kvinner

 

Normaldistanse

Regjerende verdensmester: Laura Dahlmeier

Regjerende olympisk mester: Darja Domratsjeva

 

Sprint

Regjerende verdensmester: Gabriela Koukalová

Regjerende olympisk mester: Anastasija Kuzmina

 

Jaktstart

Regjerende verdensmester: Laura Dahlmeier

Regjerende olympisk mester: Darja Domratsjeva

 

Fellesstart

Regjerende verdensmester: Laura Dahlmeier

Regjerende olympisk mester: Darja Domratsjeva

 

Stafett

Regjerende verdensmester: Tyskland

Regjerende olympisk mester: Ukraina

 

Mixed stafett

Regjerende verdensmester: Tyskland

 

Regjerende olympisk mester: Norge

 

Eksberten
EksbertenInnlegg: 24486
09.02.18 17:56

Hvem går for Norge på herresprinten?

lok1
lok1Innlegg: 4874
09.02.18 18:05

Svendsen

Bjøntegaard.

 

Birkeland går 20 km og antageligvis stafetten.

JODDEMM
JODDEMMInnlegg: 9879
09.02.18 19:15

Har der kommet noe startliste for kvinnesprinten i morgen?

ParadiseDK
ParadiseDKInnlegg: 4987
09.02.18 19:59
JODDEMM: Har der kommet noe startliste for kvinnesprinten i morgen?

Nei. Snart forhåpentligvis!

ParadiseDK
ParadiseDKInnlegg: 4987
09.02.18 20:01
lok1: Er god til å finne form til mesterskap

Er vel slik at Schempp har slitt med formen i mesterskap. I 2015 og 2016 var han favoritt, men mislykket. Lesser er en bra liggendeskytter, men sliter voldsomt på stående. 

Herrmann er ikke selvskreven på stafettlaget. Tyskland har jo vunnet samtlige stafetter uten Herrmann på laget med Dahlmeier, Hildebrand, Preuss, Hinz og Hammerschmidt. Skal hun være med på stafetten, må hun prestere. 

Tyskland tok 7 gull i VM i fjor, tror ikke de klarer å gjenta det i OL.

(Innlegget ble redigert 09.02.18 20:06)

JODDEMM
JODDEMMInnlegg: 9879
09.02.18 23:32

Æsj! Veldig de skulle somle med denne startlista!

janesaj
janesajInnlegg: 36767
10.02.18 02:34
JODDEMM: Æsj! Veldig de skulle somle med denne startlista!

Mon tro om de har hatt WC-arrangementene i Drammen som forbilde? :-)

(Innlegget ble redigert 10.02.18 02:37)

hamplenedomplenedis
hamplenedomplenedisInnlegg: 8297
10.02.18 07:17

Startlista:

3. Denise Herrmann
5. Iryna Kryuko
8. Anais Bescond
9. Selina Gasparin
10. Weronika Nowakowska
11. Marte Olsbu
12. Veronika Vitkova
14. Franziska Hildebrand
15. Darya Domracheva
19. Kaisa Mäkäräinen
23. Laura Dahlmeier
25. Anastasiya Kuzmina
26. Valj Semerenko
28. Marie Dorin Habert
33. Vita Semerenko
35. Justine Braisaz
38. Nadezhda Skardino
39. Vanessa Hinz
48. Lisa Vittozzi
52. Anais Chevalier
57. Dorothea Wierer
59. Tiril Eckhoff
72. Ingrid Landmark Tandrevold
86. Synnøve Solemdal

(Innlegget ble redigert 10.02.18 07:18)

Bacary
BacaryInnlegg: 19546
10.02.18 11:02

Er dagens løp intervallstart eller fellesstart?

lok1
lok1Innlegg: 4874
10.02.18 11:03
Bacary: intervallstart

this

Gunstein12
Gunstein12Innlegg: 9431
10.02.18 11:37

Mundal mener at skytingen blir avgjørende i dag.

CrazyHorse
CrazyHorseInnlegg: 10523
10.02.18 11:39

Er det en kommentator jeg kommer til å savne under OL fra NRK, er det Ola "Heilt uti kviten"Lunde

MadBum
MadBumInnlegg: 8411
10.02.18 11:57

Er dere ladd?

ulfarne
ulfarneInnlegg: 28070
10.02.18 11:59
MadBum: Er dere ladd?

Børsa er ladd

lok1
lok1Innlegg: 4874
10.02.18 12:00
Gunstein12: Mundal mener at skytingen blir avgjørende i dag.

Sjokkerende påstand

Olmba
OlmbaInnlegg: 2417
10.02.18 12:01

Vet ikke hva det er, men har ikke den store trua på jentene, er noe som sier meg at de skyter seg bort.

Forøvrig tror jeg dette OL blir en nedtur for Norge, vært for mye usikkerhet om uttak slik at mange av utøverne ikke har fått optimal oppladning.


MadBum
MadBumInnlegg: 8411
10.02.18 12:03

Blåser noe fettendes

trøndergutten
trønderguttenInnlegg: 9906
10.02.18 12:08

Hvor lang tid tar dette rennet? Rekker jeg å se det ferdig før Tottenham-Arsenal kl 13.30?

Olmba
OlmbaInnlegg: 2417
10.02.18 12:09
trøndergutten: Hvor lang tid tar dette rennet? Rekker jeg å se det ferdig før Tottenham-Arsenal kl 13.30?

Det rekker du fint ..

EDIT!!

Intervallstart ja, tja da er jeg litt mer usikker, men regner med at det ikke er så mye om å gjøre i tilfellet..

(Innlegget ble redigert 10.02.18 12:10)

trøndergutten
trønderguttenInnlegg: 9906
10.02.18 12:10

Da stoler jeg på deg. 7,5 km går jo raskt, men jeg ble litt skeptisk pga. intervallstart.

gurglebassen
gurglebassenInnlegg: 4201
10.02.18 12:10
trøndergutten: Hvor lang tid tar dette rennet? Rekker jeg å se det ferdig før Tottenham-Arsenal kl 13.30?

Hvor langt tror du 7.5 km er?

trøndergutten
trønderguttenInnlegg: 9906
10.02.18 12:14
gurglebassen: Hvor langt tror du 7.5 km er?

Ikke langt, men 87 løpere skal ut i en intervallstart. Det tar tid å få ut alle løperne. 

gurglebassen
gurglebassenInnlegg: 4201
10.02.18 12:14
trøndergutten: Ikke langt, men 87 løpere skal ut i en intervallstart. Det tar tid å få ut alle løperne.

Jeg løp en gang 7.5 kilometeren på under to timer.

Johnsli
JohnsliInnlegg: 13864
10.02.18 12:15

Eckhoff er vel ikke allverden til å skyte i vind, så tror hun bør være heldig med forholdene.

Dahlmeier er vel favoritt med disse forholdene normalt sett. Kanskje en av Semerenko kan overraske.

(Innlegget ble redigert 10.02.18 12:31)

MadBum
MadBumInnlegg: 8411
10.02.18 12:16
gurglebassen: Jeg løp en gang 7.5 kilometeren på under to timer.

En såkalt toppidrettsutøver der altså

supergunners10
supergunners10Innlegg: 2586
10.02.18 12:17

Trist å se antallet tilskuere, samme på langrenn tidligere idag. Ser jo helt dødt ut ute i løypa også.

Il-Pirata
Il-PirataInnlegg: 18516
10.02.18 12:18
Olmba: Vet ikke hva det er, men har ikke den store trua på jentene, er noe som sier meg at de skyter seg bort.

Antagelig fordi du har sett på skiskyterjentene før. 

Kokuhaku
KokuhakuInnlegg: 3409
10.02.18 12:19

Håper de har kledd seg godt og ikke fryser under dette løpet. 

Kokuhaku
KokuhakuInnlegg: 3409
10.02.18 12:22

Svendsen er inne på det nå: kjølig vind på gang i dette løpet. Her er det viktig med godt superundertøy 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg

Andre tjenester