Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Skiskyting under Vinter-OL 2018

NYTT TEMA
Enzino
EnzinoInnlegg: 31867
22.02.18 14:06
froekenfrisk: Er veldig lite interesse for kunstløp i Norge og veldig mye uvitenhet rundt sporten.

Her må jeg bare innrømme at jeg også hadde vært kunnskapsløs, uten at jeg tilfeldigvis traff en dame som hadde en datter som satset.

Datteren ønsket å satse hardt mot OL, så jeg kjøpte helt nye skøyter til henne, mot at jeg skulle få sitte ringside i OL. Litt synd hun ikke lykkes! :-)

knut_m
knut_mInnlegg: 1608
22.02.18 14:18
Enzino: Vis meg gjerne hvilke langrennsløpere som trener intensivt 6-8 timer om dagen i den alderen.

En langrennsløper vil ikke bli bedre av å trene 8 timer om dagen, derfor er det ingen som gjør det. Optimal treningsmengde ligger en god del under dette fordi restitusjon i realiteten er en viktig del av treningsopplegget. Hvis du tar med restitusjonstiden, så trener langrennsløpere i tilnærmet 24 timer i døgnet på det meste.

Forøvrig er det jo store individuelle forskjeller mellom hvor mye trening et gull krever. Sundby har nok trent en del tusen timer mer enn Northug hadde da han vant sitt første individuelle gull i 2009, men Sundby har ennå ikke vunnet individuelt gull.

Selv har jeg ikke noe spesielt imot kunstløp, men jeg oppfatter det som mer realt med konkurranser hvor resultatene ikke baseres på skjønn. Jeg holder derfor langrenn, alpint, skiskyting, skøyteløp, bob og aking høyere enn skihopp, kunstløp, slopestyle, big air og alle andre idretter hvor det sitter noen dommere og synser om hvem som er best. Det kan riktig nok være morsomt å se på, spesielt med danske kommentatorer (ref. Ståle Sandbechs sølv i forrige OL), men det er noe eget ved et fasitsvar, om det så er i form av målfoto.

froekenfrisk
froekenfriskInnlegg: 616
22.02.18 14:23
Enzino: Her må jeg bare innrømme at jeg også hadde vært kunnskapsløs, uten at jeg tilfeldigvis traff en dame som hadde en datter som satset. Datteren ønsket å satse hardt mot OL, så jeg kjøpte helt nye skøyter til henne, mot at jeg skulle få sitte ringside i OL. Litt synd hun ikke lykkes! :-)

Jeg begynte å følge med etter Anne Lines debut i OL, da ble jeg interessert og ante veldig lite før det. Så at Anne Line kom med i forrige OL var nok avgjørende for min del.

Men på en måte kan jeg også skjønne at det ikke vekker så mye interesse. Det er en krevende sport å følge med på. Jeg har fulgt med nå i nesten 2-3 år på de største mesterskapene, og jeg har fortsatt store problemer med å se forskjell på en del hopp. Ikke så mye rotasjoner, men type hopp. Men ser iallfall mer en før hva som er gode og mindre gode løpere, og det er jo gøy det når man begynner å skjønen det.


Synd at hun ikke lyktes da, hadde jo vært kult å se henne ringside i OL. Det ser vel også ut som det er få løpere som kan følge opp tvillingene når de legger skøytene på hylla - noe som er veldig synd :( Og det spørs hvor lenge de holder på nå. De begynner jo å bli gamle i kunstløpsammenheng.

Kokuhaku
KokuhakuInnlegg: 3163
22.02.18 14:27

Hva har skjedd med den tysk-norske dama som lå an til å bli best en stund? Glemt navnet hennes.

HLund
HLundInnlegg: 6404
22.02.18 14:28
Kokuhaku: va har skjedd med den tysk-norske dama som lå an til å bli best en stund? Glemt navnet hennes.

Gøssner.

Kokuhaku
KokuhakuInnlegg: 3163
22.02.18 14:30

Stemmer. Men hvor har hun blitt av?

Simonarne
SimonarneInnlegg: 60
22.02.18 14:31

Hun har fått et barn.

HLund
HLundInnlegg: 6404
22.02.18 14:32

Og skiftet etternavn til Neureuther.

froekenfrisk
froekenfriskInnlegg: 616
22.02.18 14:32
knut_m: Selv har jeg ikke noe spesielt imot kunstløp, men jeg oppfatter det som mer realt med konkurranser hvor resultatene ikke baseres på skjønn. Jeg holder derfor langrenn, alpint, skiskyting, skøyteløp, bob og aking høyere enn skihopp, kunstløp, slopestyle, big air og alle andre idretter hvor det sitter noen dommere og synser om hvem som er best. Det kan riktig nok være morsomt å se på, spesielt med danske kommentatorer (ref. Ståle Sandbechs sølv i forrige OL), men det er noe eget ved et fasitsvar, om det så er i form av målfoto.

Hva mener du med skjønn? Poengsystemet i kunstløp er ikke tilfeldig, det er mange ting man måler opp mot for at det skal være rettferdig. Det er ikke noe synsing og skjønn inn i bildet, det skal det ikke være. Det eneste som kanskje kan minne litt om skjønn er komponenten "innlevelse i musikken", men totalt sett teller dette veldig lite av en totalpoengsum og stort sett er det ganske "målbart" det og. Det er først og fremst teknisk score og skøyteferdigheter som teller mest. Slike ting kan man måle ganske greitt. Man ser på rotasjoner i hoppet, landing, inngang til hopp, rette linjer, trinnsekvenser og hvordan man beveger armene o.s.v. Det er også flere dommere som gir poeng, og man dommerene har mulighet til å spole tilbake på klipp for å forsikre seg om at de gir riktig plusspoeng, trekk o.s.v. 

Altså, hadde du tatt deg tid til å sette deg inn i det så hadde du skjønt at poengsystemet ikke er synsing. Det har riktignok ganske blitt hevdet at det var noe juks i forrige OL, men utifra hvordan ting har gått frem dette OL og om man hører på kommentatorene, så virker det som løperne får som de fortjener. De som påstår at enkelte løpere er overhypa og er overrated mangler antagelig nok kunnskap om hvorfor de får som de får, og det kan være små detaljer som er vanskelig å se for utrente øyner.

Tjaaah
TjaaahInnlegg: 20602
22.02.18 14:34
tooommm: Ja tror dessverre denne gamblingen med å sette denne Birkeland på 1. etappe blir katastrofe for Norge.

Har de gitt noen som helst forklaring på dette?

froekenfrisk
froekenfriskInnlegg: 616
22.02.18 14:34

Beklager skikkelig avsporing i denne tråden.

tooommm
tooommmInnlegg: 23537
22.02.18 14:38
Tjaaah: Har de gitt noen som helst forklaring på dette?

Han var med på laget da de vant stafetten i Rupholding. Og dermed ble han tatt ut på laget. 

Tjaaah
TjaaahInnlegg: 20602
22.02.18 14:39
knut_m: skiskyting

Må du stryke. Dommerne brukte skjønn og lot være å diske Italia som skiftet spor for sent i mixstafetten. De fikk dermed bronse på skjønn fra dommerne, noe de fleste nok var uenige i.

Og ble Tyskland disket til slutt i dag?

Så kan vi godt begynne å diskutere langrenn, var det et par skøytetak der? Jukset utøveren? Hvem har skylden i kollisjonen?

Så lenge man har regler å forholde seg til, om hva som er lov eller ikke, så må man bruke skjønn i dømmingen.

(Innlegget ble redigert 22.02.18 14:40)

Tjaaah
TjaaahInnlegg: 20602
22.02.18 14:39
tooommm: Han var med på laget da de vant stafetten i Rupholding. Og dermed ble han tatt ut på laget.

Aha, den gode gamle "drit i hvem som er i form"-forklarinen.

froekenfrisk
froekenfriskInnlegg: 616
22.02.18 14:40
Tjaaah: Har de gitt noen som helst forklaring på dette?

Jeg også synest det er litt merkelig at Bjøntegård ikke fikk komme på laget, på en annen side tror jeg ikke det vil ha så mye å si. Han skal tross alt gå en første etappe, langrennsformen får minst å si på denne etappen, det så man jo med Solemndal. Som faktisk var den som leverte en solid etappe mtp. på skytinga. Man kjører samme taktikk - erfaren stafettløper som kan gå den tregeste etappen, men der skytinga er viktig. Tror man tenker litt hvem som er den beste skyteren i den vinden. 

I tillegg vart det jo sagt på forhånd at de som gikk siste stafetten før OL, var samme lag i OL. Så det kan rett og slett bare være at de måtte holde som de hadde lovd.

Jeg synest ikke det er så dramatisk som dere skal ha det til. Etter 1.etappe er det viktigeste å henge med i teten i starten, og det gjør man stort sett gjennom god skyting. Det viktigeste er egentlig hva som skjer etter 1.etappe med de adnre.

Bjøntegård har vist delvis god skyteform og god langrennsform i OL, kunne kanskje skaffet Norge et bra utgangspunkt, men det er et men. Han har gang på gang vist at han svikter under press når det gjelder stående skyting de siste renna. Han er slettes ikke den eneste, og der føler jeg meg faktisk litt tryggere med Birkeland.

Man vi får bare vente å se, fasiten får vi i morgen.

ParadiseDK
ParadiseDKInnlegg: 4952
22.02.18 14:41

De sa at de var tryggest på Birkeland på standplass

isvotten
isvottenInnlegg: 3021
22.02.18 14:41
tooommm: Han var med på laget da de vant stafetten i Rupholding. Og dermed ble han tatt ut på laget.

Men i OL har han kun en 60.plass å vise til.

Bjøntegaard har tre plasseringer topp 10, med femteplass som best.

Bjøntegaard har vært nest raskest i løypa på den ene av øvelsene og topp 10 i begge de andre.

Birkeland på sin side hadde kun 65. (!!!) beste langrennstid på 20 km og ble slått i ren langrennstid med 3 minutter og 48 sekunder. Blant annet knust av løpere fra Bulgaria, Romania og Litauen...

 

Det er lov for landslagsledelsen å bruke hodet!

Tjaaah
TjaaahInnlegg: 20602
22.02.18 14:41
froekenfrisk: Jeg synest ikke det er så dramatisk som dere skal ha det til.

Tipper Bjøntegaard er uenig, som har gjort seg mer fortjent til denne sjansen enn Birkeland, etter resultater i OL.

Hoppidioten
HoppidiotenInnlegg: 768
22.02.18 14:46
isvotten: Birkeland på sin side hadde kun 65. (!!!) beste langrennstid på 20 km og ble slått i ren langrennstid med 3 minutter og 48 sekunder. Blant annet knust av løpere fra Bulgaria, Romania og Litauen...

Ikke lurt å basere uttak kun på et løp.

(Innlegget ble redigert 22.02.18 14:46)

Tjaaah
TjaaahInnlegg: 20602
22.02.18 14:48
ParadiseDK: De sa at de var tryggest på Birkeland på standplass

Spørs hvor mye det hjelper, med svak langrennsform, og orkan i kastene.

froekenfrisk
froekenfriskInnlegg: 616
22.02.18 14:48
Tjaaah: Tipper Bjøntegaard er uenig, som har gjort seg mer fortjent til denne sjansen enn Birkeland, etter resultater i OL.

Selvfølgelig er Bjøntegård uenig, han er egentlig en liten sutrepave. Greitt, noe av sutringa er innafor, men han er jammen ikke snau med å klage til media dersom han føler han blir litt urettferdig behandlet. Han må bare finne seg i at Birkeland har totalt bedre treffprosent enn han denne sesongen, og at det er dette man vektlegger på 1.etappe på stafett. Selv om han har gjort det bedre i OL. 

Og vi kan være enige eller uenige hvordan uttaket skal gjøres. Basert på stafetterafring og skyting, eller basert på langrennsform i OL og tendens til bedre skyting? Begge deler kan forsvarest, men nå har de tatt valget og jeg sier igjen, jeg tror forskjellen blir minimal. Det er begrenset hvor mye man kan hente ut på en 1.etappe med god langrennsform og middelmådig skyting, versus god skyting og middels form i sporet. Scenarioet der Bjøntegård gjør det bedre, avhenger rett og slett om han skyter bedre - det blir mye hvis.

(Innlegget ble redigert 22.02.18 14:49)

froekenfrisk
froekenfriskInnlegg: 616
22.02.18 14:51

For å si det sånn. Jeg føler meg ganske sikker på at resultatet av stafetten ikke blir avhengig av at man hadde Birkeland eller Bjøntegård. Jeg tror det avgjøres veldig av hvordan Tarjei, Johannes og Emil takler skytinga og om ankermannen blir Johannes eller Emil, mtp. sisterunda. Er det bestemt?

isvotten
isvottenInnlegg: 3021
22.02.18 14:55
Hoppidioten: Ikke lurt å basere uttak kun på et løp.

Du er vel helt enig i laguttaket av Tønseth og Jacobsen også kan jeg tenke meg?

 

Hvorfor vrake Bjøntegaard som helt klart har vist at han er i form?

 

Skyting i år:

Liggende: Bjøntegaard 92 % treff, Birkeland: 83 %
Stående: Bjøntegaard 75 %, Birkeland 90 %

Med andre ord: Ganske så likt.
__

Birkelands fem siste løp: 60 - 26 - 9 - 6 - 23

Bjøntegaards fem siste løp: 7 - 9 - 5 - 3 - 11

__

Dette uttaket blir bare mer og mer uforståelig!

isvotten
isvottenInnlegg: 3021
22.02.18 14:57
froekenfrisk: Han må bare finne seg i at Birkeland har totalt bedre treffprosent enn han denne sesongen,

Forskjellen er marginal.

froekenfrisk
froekenfriskInnlegg: 616
22.02.18 15:03
isvotten: Forskjellen er marginal.

Nei, stor forskjell på stående på de to. Det er tross alt den mest kritiske faset av løpet.

Hoppidioten
HoppidiotenInnlegg: 768
22.02.18 15:05

Birkeland har vist at han takler stafetter tidligere. Ledelsen tenker nok at det er for risikabelt å sette inn en uerfaren Bjøntegård på en OL-stafett. I tillegg så vi idag hvordan værforholdene kan være der nede, og ifølge Ola Lunde var Birkeland helt fantastisk på skytetrening under vind tidligere i OL. I og med at stafetten går hvor den går (i forblåste Pyeonchang), støtter jeg landslagsledelsen fullt og helt i dette uttaket.

Sandaas
SandaasInnlegg: 11004
22.02.18 15:06
isvotten: Skyting i år: Liggende: Bjøntegaard 92 % treff, Birkeland: 83 %
Stående: Bjøntegaard 75 %, Birkeland 90 % Med andre ord: Ganske så likt.

Hæ? Ganske likt? Mener du seriøst at 75% er ganske likt med 90%? 

MacanT
MacanTInnlegg: 10396
22.02.18 15:06
Il-Pirata: begynner å bli lei av svensk suksess nå.

Da bør du nok holde deg unna curlingen :)

Juha-Me2
Juha-Me2Innlegg: 21
22.02.18 15:43
Sandaas: Hæ? Ganske likt? Mener du seriøst at 75% er ganske likt med 90%?

83,5% og 86,5% er deres samlede treffprosent. Det er ikke SÅ stor forskjell.

lok1
lok1Innlegg: 4687
22.02.18 16:09

Anbefaler alle som liker statistikk og lese disse to sidene

Lars Helge

Erlend

Hvis det er statistikk man skal se på så er det faktisk ikke så feil å ta ut LHB, men det er klart at det ser rart ut når Bjøntegaard har gått såpass stabilt de siste løpene. 60ende-plassen til LHB tror jeg man ikke skal tenke så mye på, ei heller langrennstiden hans der.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg