Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Alpint: Storslalåm, kvinner (12/2)

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 37717
10.02.18 19:47

Damenes første øvelse i dette OL er storslalåm, som går av stabelen søndag 12. februar. 1. omgang starter 02:15, mens 2. omgang begynner 05:45. I motsetning til fartsdisiplinene, som går i Jeongseon, arrangeres de tekniske disiplinene på alpinsenteret Yongpyong i selve OL-byen Pyeongchang.

Storslalåm har vært  OL-gren for begge kjønn siden 1952, da lekene jo ble arrangert i Oslo. Den gangen var det Andrea Mead-Lawrence fra USA som stakk av med det aller første OL-gullet, mens Borghild Niskin fra Norge ble nummer seks. Sveits 3, USA 3, Canada 2, Italia 2, Tyskland 2, Frankrike 1, Kroatia 1, Liechtenstein 1, Slovenia 1 og Sverige 1. Alle gullvinnere i storslalåm for kvinner gjennom tidene: Andrea Mead Lawrence (1952), Ossi Reichert (1956), Yvonne Rüegg (1960), Marielle Gotschel (1964), Nancy Greene (1968), Marie-Therese Nadig (1972), Kathy Kreiner (1976), Hanni Wenzel (1980), Debbie Armstrong (1984), Vreni Schneider (1988), Pernilla Wiberg  (1992), Deborah Compagnoni (1994 og 1998 - eneste med to gull), Janica Kostelic (2002), Julia Mancuso (2006), Viktoria Rebensburg (2010) og Tina Maze (2014).

Vi snakker ofte om den stolte norske alpintradisjonen på herresiden. Vel, på damesiden er situasjonen litt annerledes. Vi har ingen medaljer i storslalåm gjennom tidene, og faktisk er bronsemedaljen til Laila Schou Nilsen i kombinasjonen i 1936 (den aller første offisielle alpinøvelsen i OL!) den eneste norske medaljen som er tatt i OL-historien på damesiden. Det er med andre ord på høy tid, og kanskje har vi den aller beste muligheten allerede på første øvelse, selv om det er mange om beinet. For øvrig kan det også nevnes at nevnte Niskins 6. plass fra 1952 fremdeles er beste norske plassering i storslalåm.


Program:

Søndag 12. februar:
02:15: Storslalåm, kvinner, 1. omgang
05:45: Storslalåm, kvinner, 2. omgang


Norges tropp:

Kristin Lysdahl
Nina Haver-Løseth
Ragnhild Mowinckel

Ragnhild Mowinckel har hatt sin beste sesong noen sinne, og har blant annet tatt sin første pallplass i disiplinen, i det nest siste storslalåmrennet før OL, som gikk i Kronplatz. Da ledet hun også etter første omgang, også for første gang. Hun har også vært stabil og har ytterligere fem plasseringer i topp ni (to av dem dessuten topp seks). Resultatene hennes i år gir grunn til litt optimisme, selv om vi langt ifra skal forvente en medalje. Men muligheten er der på en topp, topp dag til at hun kan bli den første norske medaljevinneren i OL på kvinnesiden siden 1936. I 2014 endte det med utkjøring i storslalåm - det skal det iallfall ikke mye til for å overgå resultatmessig.

Nina Haver-Løseth har hatt en langt mer variabel sesong, og i storslalåm har den rett og slett vært begredelig. Her er plasseringene hennes i storslalåm denne sesongen: 22-26-5-22-DNF-13-DNF. Altså ett godt resultat på sju renn, og det kom før jul (i Courchevel). I slalåm har hun imidlertid begynt å finne litt mer fart på skiene i det siste, og håpet får være at hun kan overføre den gode følelsen også til storslalåmkjøringen sin. Løseth deltok også i forrige OL, da det endte med en 17. plass i denne disiplinen. Det må det iallfall kunne være mulig å slå.

Kristin Lysdahl har også kommet med i den norske troppen i år, og 21-åringen må nok betegnes som lærejente i denne sammenheng. Lysdahl imponerte med 8. plass i sesongåpningen i Sölden, hennes beste WC-plassering så langt i karrieren. Etter det har hun slitt noe mer, men har fått med seg et par topp 20-plasseringer. Storslalåm er Lysdahls beste disiplin, men vi skal likevel ikke ha altfor store forventninger til ungjenta, som naturligvis er OL-debutant. En topp 15-plassering vil være brukbart.


Utlendinger:

Viktoria Rebensburg har tre seire denne sesongen, og selv om de to første også kom på de to første rennene, har hun vært god hele sesongen (to andreplasser i tillegg) og leder storslalåmcupen. Som olympisk mester allerede i denne disiplinen i 2010 (da hun bare var 20 år gammel) vet hun også hva som skal til for å lykkes i et OL, og er en av de soleklare gullfavorittene er i år. Det må også sies om franske Tessa Worley. Etter tre andreplasser tidligere i sesongen greide hun endelig å dra hjem en seier i generalprøven i Lenzerheide, da hun vant en tett duell mot nettopp Rebensburg, i et renn hvor de to var helt fullstendig suverene. Hun lyktes ikke sist OL, men hun er regjerende verdensmester, så hun har prestert i mesterskap tidligere og blir vanskelig å slå.

En som kan utfordre disse to på en god dag er naturligvis Mikaela Shiffrin. Slalåmdronningen er fantastisk god også i andre disipliner, og i storslalåm har hun to seire samt ytterligere to pallplasser denne sesongen. Det som er et lite spørsmålstegn ved den amerikanske vidunderjenta er det som har skjedd den siste tiden. På de fire siste WC-rennene har hun tre utkjøringer og ett skuffende renn til henne å være. Shiffrin har ikke opplevd denne type motgang tidligere i karrieren, og til tross for at hun er sterk mentalt kan det bli spennende å se hvordan hun takler det i dette OL.

Federica Brignone har en seier fra Lienz og en pallplass fra Kronplatz å slå i bordet med denne sesongen, og har også vært godt inne i topp ti de andre rennene hun har kommet til mål. Den italienske jenta er normalt sett god og stabil, og kan være med i en medaljekamp om det stemmer også her. Landskvinnen Manuela Mölgg var på pallen de tre første rennene denne sesongen (3. plass tre ganger på rad), men etter det har det gått tråere. De siste fire storslalåmrennene har hun en 13. plass som best, og hun har kjørt ut i to av rennene. Så hun er ikke i særlig god form for tiden, men skulle hun greie å finne tilbake til den, kan hun være med høyt oppe. Stephanie Brunner stabliserte seg i toppen i fjor, og har fortsatt å rade opp topp seks-plasseringer denne sesongen, fire i tallet. Problemet hennes er at hun fremdeles ikke har vært på pallen, noe som egentlig er litt merkelig når man ser hvor mye hun har vært der oppe. Men det meste kan skje i et OL, hun er i angrepsposisjon, og det har vi sett har slått heldig ut tidligere.

Sofia Goggia har vært i fantastisk form i fartsdisiplinene i det siste - i storslalåm har hun slitt litt mer. Hun har én topp 15-plassering i grenen i år. Det skal legges til at den ene var en 3. plass, i Kranjska Gora like etter nyttår. Men forrige sesong presterte Goggia også godt i storslalåm, blant annet med en bronse i VM, så hun skal definitivt ikke regnes bort. Marta Bassino tok i likhet med Goggia et par pallplasser forrige sesong, men har ikke klart det så langt denne sesongen. Den italienske ungjenta, som fyller 22 år mot slutten av måneden, har som best en 4. plass fra Kronplatz, og bortsett fra det har hun slitt med å få opp toppkjørinngen sin. Men hun er en dame med potensial, og på en god dag kan hun komme høyt opp. Den siste jeg ikke har nevnt som har pallplass denne sesongen er den lovende sloveneren Meta Hrovat, bare 19 år gammel (blir 20 den 2. mars), som tok steget opp på pallen for første gang i WC-sammenheng da hun ble nummer tre i generalprøven i Lenzerheide. Det må likevel sies at det var en liten overraskelse, da hennes tidligere bestenotering var en 8. plass. Men nå har hun bevist at hun har nivået inne på en god dag, så gjenstår det å se om hun kan gjenskape det i et OL.

Ana Drev fikk et plutselig og særs uventet oppsving i karrieren da hun i en alder av 30 år plutselig kom seg opp i den ypperste verdenseliten i storslalåm og fikk sine første pallplasser for to år siden. Hun har ikke klart å komme seg opp på pallen etter det, men hun har fortsatt å være et rimelig fast topp ti-innslag, og hun har blant annet en 5.- og en 6. plass denne sesongen. Medalje blir nok vanskelig, men hun har vært på pallen før. Svenske Sara Hector var oppe i verdenseliten i storslalåm da hun ble skadet mot slutten av 2015. Hun var ute i litt over ett år, men gjorde et meget bra comeback, blant annet med en topp ti-plassering i VM. Denne sesongen har hun en 5. plass som best (nest siste renn), og hun viser glimtvis at hun fremdeles kjører styggfort i sine beste stunder. Svenskene håper nok på en liten overraskelse ved at hun tar medalje, selv om de langt ifra krever det. Apropos svensker - se litt opp for unge Estelle Alphand, datter av Luc Alphand (og som har svensk mor) som byttet statsborgerskap før denne sesongen, og som har tatt kjempesteg. I storslalåm har hun 7. plass som best fra Kronplatz, og hun er en løper som satser meget friskt (og som kjører knallfort når hun gjør det) og som det føles som kan få sitt definitive gjennombrudd når som helst. Så hvorfor ikke i OL.

Wendy Holdener er best i slalåm, men har også enkelte gode resultater i storslalåm, med fire topp ti-plasseringer denne sesongen (4. plass som best). Hun skal normalt ikke være blant de heteste medaljekandidatene akkurat i denne disiplinen, men at hun kan være med i kampen om en høy plassering er det ikke tvil om. En annen som er best i slalåm er Petra Vlhova, Slovakia, som i likhet med Holdener har fire topp ti denne sesongen (7. plass best). Dette er først og fremst oppvarming til storslalåm for hennes del, men hun har kapasitet til å kjempe et stykke opp, også hun. Ellers kan det nevnes at unge og lovende Melanie Meillard nettopp har skadet seg og går glipp av både OL og resten av sesongen.


Slik gikk det i OL 2014:
1. Tina Maze (SLO)
2. Anna Fenninger (AUT)
3. Viktoria Rebensburg (GER)
4. Nadia Fanchini (ITA)
5. Mikaela Shiffrin (USA)
6. Maria Pietilä-Holmner (SWE)

Slik gikk det i VM 2017:
1. Tessa Worley (FRA)
2. Mikaela Shiffrin (USA)
3. Sofia Goggia (ITA)
4. Federica Brignone (ITA)
5. Stephanie Brunner (AUT)
6. Manuela Mölgg (ITA)


Resultater i storslalåm denne sesongen:

Sölden: 1. Viktoria Rebensburg, 2. Tessa Worley, 3. Manuela Mölgg
Killington: 1. Viktoria Rebensburg, 2. Mikaela Shiffrin, 3. Manuela Mölgg
Courchevel: 1. Mikaela Shiffrin, 2. Tessa Worley, 3. Manuela Mölgg
Lienz: 1. Federica Brignone, 2. Viktoria Rebensburg, 3. Mikaela Shiffrin
Kranjska Gora: 1. Mikaela Shiffrin, 2. Tessa Worley, 3. Sofia Goggia
Kronplatz: 1. Viktoria Rebensburg, 2. Ragnhild Mowinckel, 3. Federica Brignone
Lenzerheide: 1. Tessa Worley, 2. Viktoria Rebensburg, 3. Meta Hrovat


Storslalåmcupen sammenlagt:
1. Viktoria Rebensburg (GER) 502
2. Tessa Worley (FRA) 470
3. Mikaela Shiffrin (USA) 421
4. Federica Brignone (ITA) 274
5. Ragnhild Mowinckel (NOR) 271
6. Stephanie Brunner (AUT) 249
...
23. Nina Haver-Løseth 88
27. Kristin Lysdahl 64


TVNorges sendeskjema:

(Natt til) Mandag 12. februar:
01:30-02:10: OL Direkte: Studio
02:10-04:20: OL Direkte: Storslalåm, kvinner, 1. omgang
04:20-05:45: OL Direkte: Studio
05:45-07:45: OL Direkte: Storslalåm, kvinner, 2. omgang


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
-5 grader, sol/skyet, 6 m/s vind fra vest.


God fornøyelse!

LBJ91
LBJ91Innlegg: 12802
10.02.18 20:10
janesaj: På de fire siste WC-rennene har hun tre utkjøringer og ett skuffende renn til henne å være. Shiffrin har ikke opplevd denne type motgang tidligere i karrieren, og til tross for at hun er sterk mentalt kan det bli spennende å se hvordan hun takler det i dette OL.

Så på pressekonferansen hennes igår at forklaringen på svikten var at batteriet var tomt etter ett uvant hektisk program.
Sa at hun og teamet for sent fant ut at hun trengte en pause og at nå etter en roligere periode så er gnisten tilbake.

(Innlegget ble redigert 10.02.18 20:11)

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 10131
10.02.18 20:49
janesaj: Damenes første øvelse i dette OL er storslalåm, som går av stabelen søndag 12. februar.

Som vanlig et utmerket åpningsinnlegg, men 12. februar er en mandag i år, som du i hvert fall skriver over TVNorges sendeskjema. ;-)

janesaj
janesajInnlegg: 37717
10.02.18 20:58
Tullin_Thams: Som vanlig et utmerket åpningsinnlegg, men 12. februar er en mandag i år, som du i hvert fall skriver over TVNorges sendeskjema. ;-)

Ønsketenkning :-) Men det er mandag 12. februar, ja, i tilfelle noen har misforstått det!

Epokongen
EpokongenInnlegg: 227
11.02.18 16:33

Startnummer

Ragnhild Mowinckel 3

Haver-Løseth 20

Kristin Lysdahl 26

Maren Skjøld 43

sexxes
sexxesInnlegg: 12285
11.02.18 20:46

Thailands mest kjente alpinist er skadet og deltar ikke :(  Neste OL er hun 43, og spørs om hun satser videre da (hadde jo mange starter denne sesongen).

LBJ91
LBJ91Innlegg: 12802
12.02.18 00:31

Utsatt.

Nydelig med OL i dette vindhållet..

isvotten
isvottenInnlegg: 3028
12.02.18 00:41

Sann mine ord:  

De kommer ALDRI til å få gjennomført alle alpinøvelsene i dette OL.


Eksberten
EksbertenInnlegg: 25676
12.02.18 01:25

Fryktet reprise av Morioka, når jeg så at det skulle arrangeres fartsrenn så sent i OL. Etter det ble alt av fartøvelser værr i starten av mestersnap, men etter 25 år er allting glemt...

hamplenedomplenedis
hamplenedomplenedisInnlegg: 8513
12.02.18 01:42

FIS bekrefter nå at kvinnenes storslalåmrenn er flyttet til torsdag 15. februar. 

1. omgang vil gå klokken 01:30 og 2. omgang klokken 05:15

Blir dermed både herre- og damerenn på torsdag da også herrenes utfor etter planen skal gå da. Det rennet skal starte klokken 03:00

janesaj
janesajInnlegg: 37717
15.02.18 01:58

Da skal vi endelig igang! Og det i strålende forhold, det trodde jeg aldri jeg skulle si i løpet av dette OL :-)

knthz
knthzInnlegg: 2954
15.02.18 02:02

Faen, dette blir noen jævla spennende timer!

LBJ91
LBJ91Innlegg: 12802
15.02.18 02:03

Skuffende av Worley

Puttemans
PuttemansInnlegg: 13561
15.02.18 02:03

Worley feiler!

janesaj
janesajInnlegg: 37717
15.02.18 02:03

Oioioi, Worley mislykkes i første omgang... Da er én gullkandidat rett og slett borte nesten før det har begynt.

Darwinian
DarwinianInnlegg: 790
15.02.18 02:03

Deilige kurver, eller hva? 

Olmba
OlmbaInnlegg: 2441
15.02.18 02:05
Darwinian: Deilige kurver, eller hva?

Ja, løypa ser bra ut ..

Darwinian
DarwinianInnlegg: 790
15.02.18 02:08

Faen jeg elsker Mowincklel. Kjør nå!

LBJ91
LBJ91Innlegg: 12802
15.02.18 02:08

Rebensburg misser å

janesaj
janesajInnlegg: 37717
15.02.18 02:08

Rebensburg også langt bak, her faller de som fluer...

Zanick
ZanickInnlegg: 6757
15.02.18 02:09

Her ligger alt åpent for Mowinckel.

Puttemans
PuttemansInnlegg: 13561
15.02.18 02:10

Bra det, Ragnhild.

janesaj
janesajInnlegg: 37717
15.02.18 02:10

Bra det, Ragnhild! Fortsatt med i medaljekampen med det der.

Darwinian
DarwinianInnlegg: 790
15.02.18 02:10

Ok run 

LBJ91
LBJ91Innlegg: 12802
15.02.18 02:10

Absolutt godkjent det der. Var vel svakest frem til første mellomtid

Rockets_AA
Rockets_AAInnlegg: 19794
15.02.18 02:10

Muligheter for medalje her.

Zanick
ZanickInnlegg: 6757
15.02.18 02:10

Medaljekamp om ikke annet.

AalesundsFK
AalesundsFKInnlegg: 12688
15.02.18 02:10

Herlig!

janesaj
janesajInnlegg: 37717
15.02.18 02:12

Shiffrin med, men helt åpent etter at topp sju-gruppa har kjørt... Ikke umulig for Ragnhild å ta inn halvsekundet på Mölgg i finaleomgangen. Blir enormt spennende.

LBJ91
LBJ91Innlegg: 12802
15.02.18 02:12

Solid av Shiffrin. Moellgg er ikke den verste å ha foran seg før andre

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg