Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Alpint: Slalåm, menn (22/2)

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 39029
21.02.18 15:16

Siste ordinære øvelse for herrene er på trappene, og det er slalåm som får æren av å være den øvelsen, slik den har vært i hvert eneste OL siden 1968. Det er riktig nok en øvelse etter slalåmen også denne gangen (lagkonkurransen), men av ordinære øvelser opprettholdes tradisjonen altså også denne gangen. Det blir også en travel natt for oss som elsker alpint, siden damenes kombinasjon også går da, og det blir faktisk over seks timer alpint på TVNorge fra 02:00 til 08:25. Gode tider.

Etter at øvelsen var en del av kombinasjonen i 1936, har slalåm stått på programmet som egen gren siden 1948 i St. Moritz. Den gangen var det Edy Reinalter fra Sveits som tok seg av det aller første gullet i herreklassen. Deretter vant Østerrike de fire neste gullene, og det er også de som står som den nasjonen som har vunnet flest OL-gull i slalåm for menn, med sju i tallet. Deretter følger Italia med tre gull, og så har Frankrike og Norge to gull hver, mens Spania, Sveits, Sverige og USA står med ett gull. Følgende utøvere har tatt gullene gjennom historien: Edy Reinalter (1948), Othmar Schneider (1952), Toni Sailer (1956), Ernst Hinterseer (1960), Josef Stiegler (1964), Jean-Claude Killy (1968), Francisco Fernandez Ochoa (1972), Piero Gros (1976), Ingemar Stenmark (1980), Phil Mahre (1984), Alberto Tomba (1988), Finn Christian Jagge (1992), Thomas Stangassinger (1994), Hans Petter Buraas (1998), Jean-Pierre Vidal (2002), Benjamin Raich (2006), Giuliano Razzoli (2010) og Mario Matt (2014).

Norges slalåminnsats gjennom tidene har vært bra i forhold til mange andre øvelser, og Stein Eriksen og Guttorm Berge tok de første norske medaljene noen gang i slalåm i 1952 på hjemmebane i Oslo da de tok sølv og bronse. Det første gullet skulle komme 40 år senere, da Finn Christian "Finken" Jagge ble olympisk mester i Albertville foran selveste Alberto Tomba. Seks år senere skulle det bli Norges første og hittil eneste dobbeltseier i slalåm da Hans Petter "Burre" Buraas tok gullet i Nagano foran Ole Kristian Furuseth. Det er også det siste gullet Norge har tatt. 16 år senere tok den gang 19 år gamle Henrik Kristoffersen bronse i Sochi, og tok med det Norges første slalåmmedalje i dette årtusenet.

Regjerende mester er altså østerrikeren Mario Matt, men han skal vanskelig få forsvart det gullet, all den tid han har lagt opp for lengst. (Derimot kan broren Michael Matt på en god dag ta gullet, men det kommer vi tilbake til.) Årets favoritt Marcel Hirscher tok sølvet den gangen, mens Hirschers på papiret største utfordrer i Pyeongchang, Henrik Kristoffersen, som sagt tok bronse. Han kjørte seg opp fra 15. plass etter 1. omgang, etter at Ante Kostelic satte en meget vanskelig og omdiskutert løype i 2. omgang. Svenskene, som lå bra an etter 1. omgang og som mislyktes i den andre, var illsinte over løypa og mente at man ikke kan sette den type løype i OL. Så gjenstår det å se om årets slalåm blir like kontroversiell. Det skal nok mye til, men man vet jo aldri. Sebastian Foss Solevåg ble for øvrig nest beste nordmann på 9. plass, mens Leif Kristian Haugen ble nummer 12.


Program:

Torsdag 22. februar:
02:00: Slalåm, menn, 1. omgang
05:30: Slalåm, menn, 2. omgang


Norges tropp:

Leif Kristian Nestvold-Haugen
Henrik Kristoffersen
Jonathan Nordbotten
Sebastian Foss Solevåg

Henrik Kristoffersen har igjen hatt en knallbra slalåmsesong, og har hele fire 2.-plasser (Levi, Val d'Isere, Wengen og Schladming) og tre 3.-plasser (Madonna di Campiglio, Zagreb og Adelboden) i grenen. Han greide endelig å ta Hirscher i Kitzbühel, men i Schladming var han altså tilbake på 2. plass. Kristoffersen har vært utrolig stabil og har faktisk ikke vært utenfor pallen i slalåm denne sesongen. Det har bare vært ett problem, og det er at Hirscher hele tiden har vært bittelitt bedre. Det skal sies at Kristoffersen har fokusert mye på storslalåm foran denne sesongen, noe som har hjulpet ham til å ta steg i den disiplinen (som gjorde at han tok sølv tidligere i OL) og nok satt ham et lite steg tilbake i slalåm, så det er nok mye av grunnen til at marginene har vært litt imot i stedet for for denne sesongen. Uansett har han gjort en fenomenal sesong er en solid medaljekandidat - kanskje gullkandidat hvis alt stemmer og han finner frem sitt råeste gir.

Sebastian Foss Solevåg startet sesongen meget bra og var topp ti i de fem første slalåmrennene, hvorav to 7.-plasser i Levi og Adelboden er sesongbeste. Etter det har han tydelig blitt mer usikker igjen, og to 15.-plasser og en utkjøring er fasit fra de siste tre rennene. Solevåg har deltatt i ett renn tidligere i OL, kombinasjonen, hvor han kjørte ut i slalåmdelen. Her skal topp ti være mulig for flatespesialisten, men da må han finne frem til den offensive innstillingen han hadde i begynnelsen av sesongen.

Jonathan Nordbotten har absolutt hatt en grei slalåmsesong, med 5. plass i Val d'Isere som best. Han har også 7. plass i Kitzbühel og 10. plass i Schladming fra de to siste slalåmrennene, så han har vært i god form i det siste. Han har ellers vært litt ustabil og man vet liksom aldri riktig hva man får fra Nordbotten. Men på sitt beste er han iallfall en topp ti-kandidat. Dette er for øvrig OL-debuten for hans del - han har ikke kjørt tidligere OL, og all den tid han er slalåmspesialist har han heller ikke kjørt noen andre øvelser i Pyeongchang.

Leif Kristian Nestvold-Haugen har hatt en sesong hvor ting har gått litt opp og ned, men 5.-plassen i Wengen var imponerende. Ellers har han også topp 15-plasseringer i Kitzbühel, Val d'Isere og Levi. Haugen viste god form da han presterte årsbeste i storslalåm med 8. plass her i OL, og da lå han også på 3. plass etter 1. omgang før han falt nedover i finaleomgangen. Men får han til to omganger på det nivået vi vet han har inne kan det utmerket godt gå langt opp også i slalåmen.


Utlendinger:

Det er ingen tvil om at Marcel Hirscher er favoritt - den østerrikske alpinkongen har vunnet seks av åtte renn denne sesongen - kun i Levi (hvor han nettopp hadde kommet tilbake fra skade) og i Kitzbühel har han tapt slalåmrenn denne sesongen. Ellers har han vunnet i Val d'Isere, Madonna di Campiglio, Zagreb, Adelboden, Wengen og Schladming. Hirscher har vært bortimot umulig å ha med å gjøre denne sesongen, og et par av rennene har han også vunnet med store feil underveis. Han har også to gull fra før i OL og er i knallslag. Kongen blir vanskelig å slå også denne gangen. En av dem som kanskje kan greie det på en helt topp dag er landsmann Michael Matt, bror av Mario Matt som altså er regjerende olympisk mester. Matt har to 2.-plasser (Zagreb og Adelboden) og en 4. plass (Val d'Isere) denne sesongen, men har også kjørt ut i tre av rennene, hvorav de to siste også har kommet i de to siste rennene som er kjørt, så selvtilliten kan ha fått seg en knekk. Men har han en topp dag kan han utfordre om medaljer.

Daniel Yule slet lenge med å komme på pallen, men de siste to rennene har det endelig løsnet, og han har to 3.-plasser på rad (Kitzbühel og Schladming). Yule har også en 4. plass fra Madonna rett før jul og har virkelig stått frem i det siste. Med et topp renn kan han igjen være en medaljekandidat. Det samme gjelder Luca Aerni, verdensmester fra kombinasjon forrige sesong. Han ble nummer to i Madonna, og har også en 5. plass fra Zagreb. Så har han også i likhet med Matt slitt med utkjøringer, og han har endt ut av løypa hele tre ganger denne sesongen. Men holder han seg i løypa uten å gjøre feil, er han en som utmerket godt kan utfordre om medalje.

André Myhrer har blitt 35 år gammel, men den flatesterke svensken holder fremdeles koken og er i toppen av slalåmlistene til stadighet. Den rutinerte svensken var på pallen (3. plass) både i Val d'Isere og i Wengen, og han har også to 4.-plasser (Adelboden og Schladming). I tillegg har han tatt en WC-seier i City Event, uten at det trenger å ha stort å si. Men han har vært topp fire i de siste tre slalåmrennene og har vist at han er en medaljekandidat her. Mattias Hargin er en annen rutinert svenske som har vært på pallen denne sesongen - det skjedde så tidlig som i Levi i november. Ellers har han vært litt ustabil, med 8. plass i Val d'Isere, men bortsett fra det har han ikke vært topp ti, og har kjørt ut ved et par anledninger. Får han til to gode omganger (noe han har problemer med) kan han blande seg inn i teten.

Lykke-og-fromme-kjøreren Manuel Feller har et vanvittig toppnivå, hvor han kjører helt på høyde med de beste i flere partier. Problemet hans er bare at han gjør altfor mange feil, og at de feilene er så grove og ofte idiotiske at han kjører ut. Når Feller kommer til mål blir det ofte gode resultater, og han har rekka 4-5-5-8 på de fire tellende resultatene han har. Og dere kan jo gjette hva som har skjedd de gjenstående fire gangene... Stefano Gross har ikke vært på pallen ennå denne sesongen, men han har vært utrolig stabil, og har vært topp ti i fem av åtte renn. Men høyestenivået har ikke vært godt nok denne sesongen, med to 6.-plasser som best fra Val d'Isere og Adelboden, og med mindre han hever seg kan det kanskje bli vanskelig å ta medalje, selv om det absolutt kan skje på en maksdag.

Dave Ryding åpnet sesongen med et smell, da han ledet etter 1. omgang i Levi og hadde tidenes mulighet til å bli den første britiske WC-vinneren i historien - men så kjørte han ut i 2. omgang. Etter det har han ikke riktig vært på det nivået, men han har likevel flere topp ti-plasseringer, med 6. plass fra Madonna di Campiglio som best. Ryding kjører nok best i litt straight-forward-løyper, men har vist et maksnivå som gjør ham spennende her. Alexis Pinturault har også hatt en brukbar slalåmsesong, med mange topp ti-plasseringer, og 5. plass fra Adelboden er beste resultat, etterfulgt av 6. plass i Zagreb. Også ved to andre anledninger har han greid å ta seg inn i topp ti. De to siste rennene har det buttet litt imot igjen, med en utkjøring og et dårlig resultat. Men Pinturault har vist fin form i OL med sølv i kombinasjon og bronse i storslalåm, så det vil ikke forundre noen om han følger opp det med et sterkt slalåmresultat.

Manfred Mölgg fikk en ny vår som slalåmkjører i fjor, blant annet med et par pallplasser. Denne sesongen har det ikke gått riktig like bra, men 5.-plassen i det siste rennet i Schladming er likevel et tegn på formbedring fra den 35 år gamle italienske veteranen. Han har også et par andre topp ti-plasseringer. Mölgg er ikke av de heteste medaljekandidatene, men med stigende form kan det tenkes at han plasserer seg godt inne i topp ti. Ramon Zenhäusern har overrasket i det siste, hvor han tydeligvis har knekt en kode med en 4.- og en 6. plass fra klassikerne i Wengen og Kitzbühel. Det gikk litt nedover igjen i Schladming, men han vant City Event i Stockholm, så formen er nok ikke dårlig. Det som trolig er verdens største slalåmkjører (selvfølgelig mer i bokstavelig forstand, da han er to meter høy) kan være en outsider til en god plassering her.

Også Victor Muffat-Jeandet har kjørt bra slalåm i det siste, med 4. plass i Kitzbühel som beste resultat, og også med 9. plass i Schladming. Det ser ut som han i likhet med Zenhäusern har knekt en liten kode formmessig, for han tok også bronse i kombinasjonen og 6. plass i storslalåm. Formen er strålende, og han kan få til et godt resultat også her. Se også litt opp for en annen franskmann, unge Clement Noel, som har slått gjennom i WC i det siste med 6. plass i Schladming og 8. plass i Kitzbühel. 20-åringen er sisteårsjunior, og ble da også suveren juniorverdensmester i Davos for to uker siden. Han er en av dem som virkelig har knekt koden i det siste og som er en meget spennende kar å følge ikke bare her i OL, men også de neste årene.

Andre som kanskje kan blande seg inn på gode plasseringer på en god dag kan være Marco Schwarz, Loic Meillard, Linus Strasser, Fritz Dopfer, Jean-Baptiste Grange og Alexander Khoroshilov (som virkelig ikke har fått det til denne sesongen).


Slik gikk det i OL 2014:
1. Mario Matt (AUT)
2. Marcel Hirscher (AUT)
3. Henrik Kristoffersen (NOR)
4. Fritz Dopfer (GER)
4. Stefano Gross (ITA)
6. Adam Zampa (SVK)

Slik gikk det i VM 2017:
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Manuel Feller (AUT)
3. Felix Neureuther (GER)
4. Henrik Kristoffersen (NOR)
5. Alexander Khoroshilov (RUS)
6. André Myhrer (SWE)


Resultater i slalåm denne sesongen:

Levi: 1. Felix Neureuther, 2. Henrik Kristoffersen, 3. Mattias Hargin
Val d'Isere: 1. Marcel Hirscher, 2. Henrik Kristoffersen, 3. André Myhrer
Madonna di Campiglio: 1. Marcel Hirscher, 2. Luca Aerni, 3. Henrik Kristoffersen
Zagreb: 1. Marcel Hirscher, 2. Michael Matt, 3. Henrik Kristoffersen
Adelboden: 1. Marcel Hirscher, 2. Michael Matt, 3. Henrik Kristoffersen
Wengen: 1. Marcel Hirscher, 2. Henrik Kristoffersen, 3. André Myhrer
Kitzbühel: 1. Henrik Kristoffersen, 2. Marcel Hirscher, 3. Daniel Yule
Schladming: 1. Marcel Hirscher, 2. Henrik Kristoffersen, 3. Daniel Yule


Slalåmcupen sammenlagt:
1. Marcel Hirscher (AUT) 774
2. Henrik Kristoffersen (NOR) 630
3. André Myhrer (SWE) 453
4. Michael Matt (AUT) 388
5. Daniel Yule (SUI) 370
6. Luca Aerni (SUI) 297
...
8. Sebastian Foss Solevåg (NOR) 252
18. Jonathan Nordbotten (NOR) 149
19. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) 143


Medaljestatistikk for alpint etter 8/11 øvelser:

Østerrike 3-1-1
Norge 1-4-1
Italia 1-1-1
USA 1-0-1
Sverige 1-0-0
Tsjekkia 1-0-0
Frankrike 0-1-2
Sveits 0-1-1
Liechtenstein 0-0-1


TVNorges sendeskjema:

Torsdag 22. februar:
01:30-02:00: OL: Studio
02:00-03:30: OL: Alpint (slalåm, menn, 1. omgang)
05:05-05:30: OL: Studio
05:30-07:00: OL: Alpint (slalåm, menn, 2. omgang)


Startliste:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
Før kl 12: -6 grader, skyet/sol, 1 m/s vind fra nordvest
Etter kl 12: 3 grader, skyet/sol, 1 m/s vind fra nordvest


God fornøyelse!

(Innlegget ble redigert 21.02.18 15:25)

craaazy
craaazyInnlegg: 6266
21.02.18 15:27

Dette tar Henrik.

Tinkler
TinklerInnlegg: 13514
21.02.18 15:28

Hadde vært en nydelig avslutning på de individuelle alpint-konkurransene for Norge om Kristoffersen hadde greid å ta Hirscher her, men det skal nok holde hardt.

(Innlegget ble redigert 21.02.18 15:29)

Tjaaah
TjaaahInnlegg: 30558
21.02.18 15:33
Tinkler: Hadde vært en nydelig avslutning på de individuelle alpint-konkurransene for Norge om Kristoffersen hadde greid å ta Hirscher her, men det skal nok holde hardt.

Det var bra at han kjørte en så god andreomgang i storslalåm, og ikke kommer inn i slalåmkonkurransen og føler seg skuffet. Nå har han vel langt mer senkede skuldre, siden han allrede har tatt medalje.

LBJ91
LBJ91Innlegg: 13775
21.02.18 15:36

Nøkkelen til Henrik blir å kjøre en skikkelig bra første omgang, er han foran eller under to tideler bak Hirscher etter første så tror jeg han tar det.

Er Hirscher foran med mer så tror jeg han kontrollerer det inn inn i andre omgangen.

janesaj
janesajInnlegg: 39029
21.02.18 15:38
LBJ91: Nøkkelen til Henrik blir å kjøre en skikkelig bra første omgang, er han foran eller under to tideler bak Hirscher etter første så tror jeg han tar det. Er Hirscher foran med mer så tror jeg han kontrollerer det inn inn i andre omgangen.

Helt enig. Henrik er fantastisk til å skru på i finaleomgangene. Hadde vært artig om han klarte det i første omgang også nå.

andwez
andwezInnlegg: 11331
21.02.18 15:44
LBJ91: Er Hirscher foran med mer så tror jeg han kontrollerer det inn inn i andre omgangen.

Hirscher kontrollerer aldri. Det kjøres det remmer og tøy holder i begge omganger. Alltid. 

snowik
snowikInnlegg: 3215
21.02.18 15:51
andwez: Hirscher kontrollerer aldri. Det kjøres det remmer og tøy holder i begge omganger. Alltid.

Kontrollert sinnsyk kalles det ;)

LBJ91
LBJ91Innlegg: 13775
21.02.18 15:51
andwez: Hirscher kontrollerer aldri. Det kjøres det remmer og tøy holder i begge omganger. Alltid.

Med å kontrollere det inn, så mener jeg å holde unna.
Hirscher er alltid bedre når han kan kjøre med en ok ledelse(alt over 4 tideler), spesielt i slalåm.
Han er tilnærmet uslåelig med slike utgangspunkt, men er Henrik nært nok eller foran, så kan Hirscher bli mer stresset og da kan han bli slått.

(Innlegget ble redigert 21.02.18 15:54)

Biff_Byford
Biff_ByfordInnlegg: 8612
21.02.18 17:14

Blir drittspennende. Som dere sier, nøkkelen for å vinne er førsteomgangen. Har også truen på Haugen. Bare han klarer 2 gode omganger er han en utfordrer til pallen. De to andre skal det nok mye til for at de kjemper om medaljer men tar gjerne feil.

Utenom kongen selv så har jeg trua på Feller, Matt og Youle for medaljene kampen. Myhrer, Rydding, Gross og Zenhausern kan også melde seg på med god andreomgang.

Og husk, det er faen meg ikke lov til å kaste snøball!

nanonils
nanonilsInnlegg: 2750
21.02.18 22:18

Kjøres det i samme bakke som storslalåmen? Syns den bakken ser litt for flat ut for Henrik. Ikke at han ikke vil være i toppen med normal kjøring, men syns ikke løypen favoriserer han iallefall. 

Xavi7
Xavi7Innlegg: 7314
21.02.18 22:24

Normalt sett blir dette sølv bak Hirscher. Men skal Henrik skinne i dett OL så må han ta gull. Og det er Rælingen selvsagt kapabel til.

guru
guruInnlegg: 11992
21.02.18 22:44

Hirscher må vel kjøre ut for at noen andre skal ha sjanse på gullet. Men håper jeg har feil og Henrik kliner til i to omganger og slår han med ett hundredel....

Tinkler
TinklerInnlegg: 13514
21.02.18 22:46
nanonils: Kjøres det i samme bakke som storslalåmen? Syns den bakken ser litt for flat ut for Henrik

Hadde beste omgangstid i 2. omgang i storslalåmen. 

Hvordan løypa settes vil nok påvirke mer.

Fotballerrund
FotballerrundInnlegg: 803
21.02.18 22:46

Noen som har peiling på når man bør stå opp for å se slutten av finaleomgangen? Tenker at jeg vil se ca. topp 7, men vil ha mest mulig søvn.. :P Er i tvil om omgangen faktisk starter 5.30 eller 5.45, noen som vet? 

HLund
HLundInnlegg: 16774
21.02.18 22:48
guru: Hirscher må vel kjøre ut for at noen andre skal ha sjanse på gullet. Men håper jeg har feil og Henrik kliner til i to omganger og slår han med ett hundredel...

Nja, flere anledninger det har vært mer tilfeldigheter hvem som har vunnet i år. Holder denne som ganske åpen. 

janesaj
janesajInnlegg: 39029
21.02.18 22:53
Fotballerrund: Er i tvil om omgangen faktisk starter 5.30 eller 5.45, noen som vet?

Skal etter planen starte 05:30, ja. Tar normalt omtrent en time, så får du regne ut selv når 7. plassen starter :-)

Fotballerrund
FotballerrundInnlegg: 803
21.02.18 22:56
janesaj: Tar normalt omtrent en time, så får du regne ut selv når 7. plassen starter :-)

De bruker såpass ja? Hmm, får vel prøve 6.10 da så jeg er sikker på at jeg får med Henriks andreomgang :)

janesaj
janesajInnlegg: 39029
21.02.18 23:05
Fotballerrund: De bruker såpass ja? Hmm, får vel prøve 6.10 da så jeg er sikker på at jeg får med Henriks andreomgang :)

Hender det tar bittelitt kortere tid også, så for å være på den sikre siden ville jeg nok satt vekkerklokka på 06:00.

kenrojo
kenrojoInnlegg: 11410
22.02.18 00:08

Startnummer 4 for Henrik. Perfekt!

Startnummer 8 for Sebastian. Perfekt!

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 10577
22.02.18 02:04

Nå må Henrik få til en skikkelig førsteomgang for å sette press på Hirscher.

Behmann
BehmannInnlegg: 2143
22.02.18 02:05

Kom igjen, Henrik!

Behmann
BehmannInnlegg: 2143
22.02.18 02:05

JADA!

Puttemans
PuttemansInnlegg: 14908
22.02.18 02:05

Bra!

LBJ91
LBJ91Innlegg: 13775
22.02.18 02:06

Solid, men spørs om det er solid nok

janesaj
janesajInnlegg: 39029
22.02.18 02:06

Bunnsolid det der, Henrik! Blir spennende å se hvordan det holder mot Hirscher.

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 10577
22.02.18 02:06

Solid, men føler at Hirscher slår dette.

craaazy
craaazyInnlegg: 6266
22.02.18 02:06

Dårligst nr. to etter første tenker jeg.

Biff_Byford
Biff_ByfordInnlegg: 8612
22.02.18 02:06

Bra tempo men par skrens. Veldig  "lett" løype da. Ikke til Henrik sin fordel.

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 10577
22.02.18 02:07

Hirscher ute!

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg