Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Langrenn: 50 km fellesstart, menn (24/2)

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 39022
23.02.18 14:00

Langrennsherrene avslutter sitt OL med en distanse som har et ordentlig klassisk og historisk sus over seg: 50 km, populært kalt femmila. Mye av det som gjorde distansen så klassisk har selvsagt forsvunnet med at intervallstart er gjort til fellesstart, men det er likefullt en av de mest prestisjetunge rennene å vinne, og det er fortsatt en manndomsprøve, særlig om det blir satt fart fra starten av. Øvelsen blir arrangert lørdag 24. februar grytidlig på morgenen norsk tid.

Femmila har vært OL-øvelse helt siden de første vinterlekene ble arrangert i Chamonix i 1924, og den første femmila endte like godt med trippel norsk med Thorleif Haug foran Thoralf Strømstad og Johan Grøttumsbråten. Distansen ble gått i intervallstart helt frem til og med 2002, og fra og med 2006 har den som kjent blitt gått i fellesstart. Totalt har Norge og Sverige like mange gull på 50 km med sju, og det er klart flest. Gullene på femmila gjennom historien har fordelt seg slik: Thorleif Haug (1924), Per-Erik Hedlund (1928), Veli Saarinen (1932), Elis Wiklund (1936), Nils "Mora-Nisse" Karlsson (1948), Veikko Hakulinen (1952), Sixten Jernberg (1956 og 1964), Kalevi Hämäläinen (1960), Ole Ellefsæter (1968), Pål Tyldum (1972), Ivar Formo (1976), Nikolaj Zimjatov (1980), Thomas Wassberg (1984), Gunde Svan (1988), Bjørn Dæhlie (1992 og 1998), Vladimir Smirnov (1994), Mikhail Ivanov (2002 - siste intervallstart), Giorgio Di Centa (2006), Petter Northug (2010) og Alexander Legkov (2014). Jernberg og Dæhlie er altså de eneste som har tatt to gull, og det kommer ikke til å bli tangert i dette mesterskapet, da det ikke er noen på start som har vunnet denne distansen i OL tidligere.

Når det gjelder den norske innsatsen historisk sett er dette den distansen hvor Norge har tatt flest gull gjennom alle tider. Thorleif Haug startet altså gullfangsten allerede i de første lekene ved å føre an en norsk trippel, og deretter skulle det ta hele 44 år før det neste norske gullet kom. Det skulle imidlertid innlede en rekke på tre OL med norske femmilsseire, og det var Ole Ellefsæter som var først ut av disse da han vant i 1968 foran sovjetiske Vjatsjeslav Vedenin. I 1972 ble det dobbelt norsk ved Pål Tyldum foran Magne Myrmo, med Vedenin igjen som bronsevinner, mens Ivar Formo tok gullet i 1976 foran Gert-Dietmar Klause fra Øst-Tyskland og svenske Benny Södergren. Bjørn Dæhlie vant to gull, først i 1992 foran italienerne Maurilio de Zolt og Giorgio Vanzetta, og deretter den legendariske femmila i Nagano i 1998, der Niklas Jonsson tok sølv og Christian Hoffmann bronse. Petter Northug er den siste norske vinneren hittil etter at han to gullet i 2010, og han er den eneste nordmannen som har vunnet kongedistansen etter at den ble omgjort til fellesstart. Axel Teichmann og Johan Olsson tok sølv og bronse den gangen. I alt har Norge tatt sju gull, to sølv og fem bronse. Vi har fire bronsevinnere som ikke er nevnt i dette avsnittet, og det er Arne Rustadstuen (1932), Magnar Estenstad (1952), Sture Sivertsen (1994) og Odd-Bjørn Hjelmeset (2002).

Forrige OL i Sochi ble det trippel russisk på hjemmebane, og etter mye frem og tilbake med dopingsaken deres har de til slutt fått beholde medaljene. Det var Alexander Legkov som stakk av med gullet etter et spurtoppgjør, der landsmennene Maxim Vylegzhanin og Ilia Chernousov tok de andre medaljene, mens Martin Johnsrud Sundby som sistemann i kvartetten som spurtet om gullet, måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen. Forhåpentligvis kan han og de tre andre nordmennene som går distansen i år gjøre noe med det. For øvrig ble Petter Northug nest beste norske nede på 18. plass, mens Tord Asle Gjerdalen ble nummer 21 og Chris Jespersen 32.


Program:

Lørdag 24. februar:
06:00: 50 km klassisk (fellesstart), menn


Norges tropp:

Niklas Dyrhaug
Hans Christer Holund
Emil Iversen
Martin Johnsrud Sundby

Johannes Høsflot Klæbo skulle opprinnelig gått, men har gitt fra seg plassen, mens Didrik Tønseth er reserve.

Martin Johnsrud Sundby har alt i alt hatt et meget godt mesterskap, med sølv på duathlon som individuelt høydepunkt (der så han enormt sterk ut), og han viste også fin form på 15 km selv om han var to sekunder bak medalje. Så har det også blitt to laggull, først på stafetten (der han selv gjorde en litt halvslapp etappe til ham å være), og så på lagsprinten, der han gjorde en imponerende femte etappe i finalen etter at Klæbo skaffet luka på etappen før. Sundby har vist at han er i form, og han går for å endelig få sitt første individuelle gull i mesterskap. Det hadde vært ekstremt artig om det endelig lyktes, og femmil skal jo passe utholdenhetssterke Sundby fantastisk bra.

Hans Christer Holund hadde største dag hittil i karrieren da han gikk inn til en imponerende bronsemedalje på duathlon etter et fantastisk løp, og dermed ble hans første internasjonale mesterskapsmedalje som senior et faktum (han er også juniorverdensmester for mange år tilbake). Han gikk også et solid renn på 15 skøyting, med 6. plass, ikke mer enn snaut 12 sekunder bak medalje. Derfor var det et sjokk for noen og enhver da han ble satt ut av stafettlaget, og det viste seg også å ikke være den riktige avgjørelsen, selv om det ble gull til slutt. Holund får iallfall en ny sjanse her, og femmil skal normalt passe denne sluggeren som hånd i hanske. Med riktig løpsutvikling kan han kanskje snuse på medalje igjen.

Emil Iversen har kun gått sprinten tidligere i OL, og han håpet nok på adskillig mer enn å ryke ut i semifinalen der, slik han gjorde. Likevel viste han god form før OL da han ble nummer fire på 15 klassisk i Planica, der han endelig fikk opp farten på distanse igjen etter å ha slitt en stund. Distansen er dog et spørsmålstegn for trønderen - han har kun gått femmil i NM tidligere, og siste gang var for tre år siden. Altså blir dette hans første internasjonale femmil. Det som imidlertid taler for Iversen igjen er at han vant den klassiske tremila i Falun forrige sesong, og det viser at han iallfall kan håndtere lange distanser på sitt beste, så om han har en knalldag kan han være med i medaljekampen.

Niklas Dyrhaug hadde sitt livs sesong forrige sesong - i år har det gått blytungt etter at han skadet ryggen rett før sesongstart, og han har én enslig topp ti-plassering i WC, da han ble nettopp nummer ti på 15 klassisk fellesstart under Tour de Ski. Han hadde dog en opptur da han tok sølv i NM, men han har ikke fått gå distanser under dette mesterskapet før nå. Og denne distansen har også vært hovedmålet hele sesongen - på en femmil i klassisk er han knallsterk på sitt beste, noe han blant annet viste da han ble nummer to i Kollen for to år siden og fem for ett år siden. I form er Dyrhaug en klokkeklar medaljekandidat - spørsmålet er om den formen er god nok per dags dato.


Utlendinger:

Dario Cologna hadde ikke sin aller beste dag på åpningsdistansen duathlon, da han ble nummer seks, men på 15 km viste han hva han er god for om dagen, da han tok gullet helt overlegent foran Krüger. Det begynner riktig nok å bli lenge siden han tok medalje på femmil i mesterskap; det var i Val di Fiemme i 2013, da han tok sølvet bak Johan Olsson, som jo gikk solo i flere mil det året. Men han har vært i teten de to påfølgende VMene også, så at Cologna behersker distansen og er en gullkandidat er det ingen tvil om. Alexey Poltoranin er en kar som blir utrolig vanskelig å slå her. Kazakhstaneren har vist kjempeform i klassisk hele sesongen, med 5. plass i Ruka på 15 klassisk, før han ble nummer tre i Toblach på jaktstarten der (beste løpstid), nummer to i Lenzerheide på 15 klassisk, før han vant både i Val di Fiemme (15 klassisk fellesstart) og Planica (15 klassisk). Han tok bronse på denne distansen under VM i Val di Fiemme for fem år siden, og dette har vært hovedmålet hans hele sesongen. Han er en enorm avslutter og en klar gullkandidat.

Iivo Niskanen er en av løperne i hele sirkuset med best kapasitet i klassisk, og særlig på femmil, der han får brukt sin enorme utholdenhet til fulle. Han ble nummer fire på femmila i Kollen allerede i 2014, og i fjor ble han nummer to, slått helt på slutten av Sundby. I år har ikke resultatene vært helt som forventet fra finnen (bortsett fra 3. plass på hjemmebane i Ruka), men klassisketappen hans på stafetten var knallsterk, og det er kun denne distansen på denne dagen som har stått i hodet på ham hele sesongen. Det er ikke noen grunn til å tvile på at han vil bli å finne i gullstriden her. Alexander Bolshunov er en annen svært spennende mann på distansen. Russeren har vist seg meget sterk på de fleste distanser i begge stilarter hele sesongen, og han har seks pallplasser å slå i bordet med. Han har vist seg sterk også i OL til tross for sykdom i forkant, med bronse på sprinten, en fantastisk stafettetappe da russerne tok sølv der, og igjen en meget flott innsats på lagsprinten da man igjen tok sølv bak Norge. Utfordringen for Bolshunov kan kanskje bli løpslengden - 50 km er langt, og han hadde tidligere i sesongen problemer på duathlon på Lillehammer. Men han er knallsterk, og det vil ikke overraske om han er å finne i gullkampen på denne distansen.

Alex Harvey er en annen løper som kan blande seg inn på en god dag - det er bare at det ikke har vært så mange gode dager for ham hittil i OL. Det har vært greie resultater på de to distanserennene, med 8. plass på duathlon og 7. plass på 15 skøyting, men han har ikke vært i nærheten av medalje så langt. Kanskje var han i litt for tidlig form denne sesongen, med blant annet flott innsats i Tour de Ski (3. plass sammenlagt). Men om han skulle ha en god dag er femmilsverdensmesteren fra forrige sesong absolutt en å regne med. Calle Halfvarsson har hatt et meget tungt mesterskap hittil. Han måtte bryte duathlon underveis, ble slått ut i kvartfinalen på sprinten, endte på 9. plass på 15 skøyting, skiene ødela for det svenske laget på stafetten, før lagsprinten der han ikke riktig orket å gå Sverige inn til medalje på slutten. Før mesterskapet viste Halfvarsson god form, da han blant annet var på pallen på 15 klassisk i Planica. Han er verdt å nevne her, for han er en fantastisk løper i form og kan plutselig dukke opp i teten om han har dagen, men da må også formen bedre seg betraktelig fra tidligere i OL.

Andrey Larkov er en mann som kan være spennende på denne distansen. Russeren er god i klassisk og god på fellesstart, som sist vist da han ble nummer to på fellesstarten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Han viste også brukbar form i Planica med 8. plass på 15 klassisk, samt at han gikk en god stafettetappe her i OL da russerne tok sølv. Kanskje kan han blande seg høyt opp på en god dag. Russerne har også flere unge løpere vi har sett markere seg gjennom sesongen. Av dem har de nok fremfor  Denis Spitsov, som i utgangspunktet er klart best i skøyting, med bronse på 15 km her og 4. plass på duathlon, men han gikk også meget bra på klassiskdelen på duathlon da han falt og måtte gå seg opp igjen. Der viste han at han muligens også kan klare å henge bra med også på en klassisk femmil - minuset er at dette blir hans første femmil. Også Alexey Chervotkin har gjort mange bra resultater i år, og selv om han fremfor alt er kjent som en god skøyter, kan han også gå klassisk må gode dager. Det viste han for eksempel på 15 klassisk i Lenzerheide under Tour de Ski, da han ble nummer fem. Han var også topp ti på 15 klassisk i Ruka. I OL har han kun gått stafetten, og vi kan trygt si at det bare gikk så som så, da han tapte enormt på sin etappe. Men kanskje var det det løpet han trengte for å komme igang etter sykdom.

Daniel Rickardsson har gått noen fine løp i OL så langt med 11. plass på 15 fri og 14. plass på duathlon, begge respektable plasseringer til ham å være. Og dette er distansen der han trives aller best, på femmil i klassisk. På denne distansen har han blant annet vunnet i Kollen tidligere, selv om det riktig nok begynner å bli en del år siden (2014), men svensken er i bra form og bør absolutt kunne gjøre et godt resultat her om dagsformen er der. Matti Heikkinen har hatt en elendig sesong, hvor Toblach-helgen som sagt mange ganger er eneste lyspunkt i WC-sammenheng. I OL er det også fremfor alt i skøyting det har gått bra - både på duathlon, der han tapte altfor mye på klassiskdelen og kom seg på skøytedelen, og på 15 km, der han så vidt endte topp ti. Men finnen har bra motor og bør kunne være et bra kort på en femmil, selv om han bortsett fra VM-bronsen i fjor ikke har voldsomt bra resultater på distansen å vise til fra før (har ikke gått voldsomt mange femmiler internasjonalt heller). Glem heller ikke Francesco De Fabiani, som ble nummer sju på femmila i Kollen for to år siden, men da var han nok i hakket bedre slag enn han er nå. Men han gjorde en godkjent etappe på stafetten, og har enkelte topp ti-plasseringer i klassisk i WC som kan tyde på at han kan hevde seg på en god dag.

Andre løpere som kanskje kan klare seg brukbart om dagsformen er der inkluderer Jens Burman, Jean Marc Gaillard, Andrew Musgrave, Martin Jaks, Jonas Baumann, Thomas Bing, Dietmar Noeckler og Ristomatti Hakola.


Slik gikk det i OL 2014 (fristil):

1. Alexander Legkov (RUS)
2. Maxim Vylegzhanin (RUS)
3. Ilia Chernousov (RUS)
4. Martin Johnsrud Sundby (NOR)
5. Sergei Dolidovich (BLR)
6. Robin Duvillard (FRA)


Slik gikk det i VM 2017 (fristil):

1. Alex Harvey (CAN)
2. Sergey Ustiugov (RUS)
3. Matti Heikkinen (FIN)
4. Andrew Musgrave (GBR)
5. Martin Johnsrud Sundby (NOR)
6. Sjur Røthe (NOR)


Slik gikk det i VM 2015 (siste 50 km klassisk i mesterskap):

1. Petter Northug (NOR)
2. Lukas Bauer (CZE)
3. Johan Olsson (SWE)
4. Maxim Vylegzhanin (RUS)
5. Alex Harvey (CAN)
6. Dario Cologna (SUI)


TVNorges sendeskjema:

Lørdag 24. februar:
05:10-05:55: OL: Studio
05:55-09:20: OL: Langrenn - 50 km klassisk fellesstart, menn


Medaljestatistikk i langrenn etter 10/12 øvelser:

Norge 6-4-3
Sverige 2-3-0
Sveits 1-0-0
USA 1-0-0
OAR 0-2-4
Italia 0-1-0
Finland 0-0-2
Frankrike 0-0-2


Startliste:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofiler:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
6 grader, skyet


God fornøyelse!

(Innlegget ble redigert 23.02.18 14:03)

HuiBuorre
HuiBuorreInnlegg: 18664
23.02.18 14:08

Takk for flott åpningsinnlegg. Her heier jeg på Holund og Iversen. Holund kan muligens sprenge feltet, og vinne på den måten. Hvis Iversen henger med blir han en farlig mann i spurten. Men det er nok tvilsomt om han henger med så langt.

tooommm
tooommmInnlegg: 23885
23.02.18 14:12

Drømmer om gull til Dyrhaug, hadde vært moro. Men tror ikke det blir medaljer til de norske. Cologna, Poltoranin og Niskanen tar de.

Tjaaah
TjaaahInnlegg: 30518
23.02.18 14:14
tooommm: Drømmer om gull til Dyrhaug, hadde vært moro. Men tror ikke det blir medaljer til de norske. Cologna, Poltoranin og Niskanen tar de.

Litt usikker. Sundby så mye bedre ut sist, en helt annen distanse så klart, men det så friskere ut.

Ellers er femmil en typisk distanse som lever litt sitt eget liv. Ofte det kommer noen og overrasker, som virkelig har dagen.

Stracqualursi
StracqualursiInnlegg: 3562
23.02.18 14:34

Flott åpningsinnlegg, igjen !

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 21914
23.02.18 14:34

Blir spennende å se om Niskanen setter opp tempoet. Han gjorde jo det på 3-mila, men ble sur da ingen andre ville følge opp. Et typisk «hvorfor kan ikke andre ofre seg, slik at mine muligheter øker?» som vi har sett en del av de siste årene.

Poltaranin vil nok prøve seg etter hvert, mens jeg mistenker at Cologna vil gå så billig som mulig så lenge som mulig.

Sunby så sterk ut på sprint-stafetten. Blir overrasket om ikke en av disse fire vinner.

Men Holund blir spennende å følge.

(Innlegget ble redigert 23.02.18 14:34)

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 84203
23.02.18 14:39
oddvar_kjempebra: Blir spennende

Er vel særdeles lite som blir "spennende" når man nok en gang går for fellesstart på femmila.

AalesundsFK
AalesundsFKInnlegg: 13022
23.02.18 14:47
GiPazzini_85: Er vel særdeles lite som blir "spennende" når man nok en gang går for fellesstart på femmila.

Har du planer om å se femmila?

SnorreSolano
SnorreSolanoInnlegg: 4184
23.02.18 14:59

I OL 2018 har Norge tatt sitt første OL-gull i utfor, og vi har vunnet 500m skøyter. Vi har tatt medaljer i damealpint og vi har vært i vår første OL-kvartfinale i hockey.  Vi har attpåtil slått Nederland i lagtempo.  

Sånn sett passer det finfint at Martin Johnsrud Sundby får sitt første og særs velfortjente individuelle mesterskapsgull, og det på kongedistansen 50km.  Formen er bra nok, kapasiteten er bra nok, og med gullet på teamsprinten tror jeg også det mentale er på plass. Heng i ryggen på Polt og Nisk, Martin, så blir dette veldig bra!

(Innlegget ble redigert 23.02.18 15:07)

HLund
HLundInnlegg: 16726
23.02.18 15:01
SnorreSolano: Nick

Nick? Ivo Nickskanen? Eller Nick Dyrhaug?

SnorreSolano
SnorreSolanoInnlegg: 4184
23.02.18 15:07

Nisk, selvsagt. Autocorrect på maskinen....

HLund
HLundInnlegg: 16726
23.02.18 15:09
SnorreSolano: Nisk, selvsagt. Autocorrect på maskinen....

Har en følelse av at denne femmilen blir episk. 

SnorreSolano
SnorreSolanoInnlegg: 4184
23.02.18 15:14

Jeg hadde store forventninger til femmilene i Sochi og Lahti også, men der ødela føret for dramatikken underveis.  Ut fra det jeg har lest og hørt virker det mer som vi kan vente oss Kollen-føre i morgen. Det skaper muligheter for ski som taper seg underveis, gambling på å gå videre når de andre går inn for å bytte, store svingninger og store kraftanstrengelser.    

Dette tror jeg det er verdt å stå opp for!

HuiBuorre
HuiBuorreInnlegg: 18664
23.02.18 15:23

Været i Pyeongchang i morgen kl 06.00: En plussgrad; ingen nedbør; svak vind, 3 m/s fra vest-nordvest.

(Innlegget ble redigert 23.02.18 15:25)

janesaj
janesajInnlegg: 39022
23.02.18 15:44
HuiBuorre: Været i Pyeongchang i morgen kl 06.00: En plussgrad; ingen nedbør; svak vind, 3 m/s fra vest-nordvest.

Tror du må regne ut fra lokal tid. Rennet starter 14:00 koreansk tid, og da er det 6 plussgrader.

DrDrax
DrDraxInnlegg: 1081
23.02.18 15:54

Jeg håper på Holund men tipper Poltoranin tar gullet og at Sundby kanskje får det i posten om tre år.

HuiBuorre
HuiBuorreInnlegg: 18664
23.02.18 16:55

Da har jeg misforstått. Klisterføre med andre ord.

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
23.02.18 16:57
janesaj: og da er det 6 plussgrader.

Huff, Sotsji-føre altså, lover ikke bra for oss.

Hoppidioten
HoppidiotenInnlegg: 8506
23.02.18 17:04
Sarella: Huff, Sotsji-føre altså, lover ikke bra for oss.

Hvordan har finnene gjort det historisk sett under slike forhold?

HuiBuorre
HuiBuorreInnlegg: 18664
23.02.18 17:09

Pluss seks grader og ingen nedbør = universalklister i bunnen med lilla voks over.

(Innlegget ble redigert 23.02.18 17:17)

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6797
23.02.18 17:11

 Hva var grunnen til at Freddy Krüger ikke gikk denne?

HLund
HLundInnlegg: 16726
23.02.18 17:11
Trehjulssykkel: Hva var grunnen til at Freddy Krüger ikke gikk denne?

Den går i klassisk.

HuiBuorre
HuiBuorreInnlegg: 18664
23.02.18 17:13

Han slo Sundby på tremila.

toja12
toja12Innlegg: 2817
23.02.18 17:14
Sarella: Huff, Sotsji-føre altså, lover ikke bra for oss.

"Normalt" klisterføre er vel noe som vi behersker bedre enn de fleste. Om det er normalt har jeg ingen forutsetning for å vite noe om, men vi har et stort fortrinn denne gang i forhold til Sotsji, nå har vi slipemaskin i kjelleren på hotellet. Regner med at det har vært testing i hele dag.

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
23.02.18 17:15
Hoppidioten: Hvordan har finnene gjort det historisk sett under slike forhold?

Historisk? Er vel kun Sotsji man har badstu-forhold og sammenligne med, så litt opp og ned, de dreit seg ut på herrestafetten, sugde enda verre enn oss, men sølv på kvinnestafetten hvor vi total-sugde og mye bedre på 15 klassisk hvor vi også sugde.

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6797
23.02.18 17:16
HLund: Den går i klassisk.

Er han så mye dårligere i klassisk da? 

toja12
toja12Innlegg: 2817
23.02.18 17:18
GiPazzini_85: Er vel særdeles lite som blir "spennende" når man nok en gang går for fellesstart på femmila.

Alt tyder på at du ikke har sett en fellesstart på mange år. Men det er jo helt frivillig om man vil følge med eller ikke. Jeg gleder meg i alle fall, og det fra første meter.

HLund
HLundInnlegg: 16726
23.02.18 17:20
Trehjulssykkel: Er han så mye dårligere i klassisk da?

Ikke mye dårligere, men mange norske som har prestert bedre. (ikke at han har nigått klassiskløp heller, så han kan jo ha utviklet seg. God prestasjon å gå seg opp i klassiskdelen på skiathlon.)

HuiBuorre
HuiBuorreInnlegg: 18664
23.02.18 17:20

Ja, han er elendig, sies det. Riktignok vant han 30 km skiathlon der halvparten av løpet går i klassisk, til tross for at han falt i starten på den delen av løpet...

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6797
23.02.18 17:22
HLund: Ikke mye dårligere, men mange norske som har prestert bedre. (ikke at han har nigått klassiskløp heller, så han kan jo ha utviklet seg. God prestasjon å gå seg opp i klassiskdelen på skiathlon.)

Men siden han er i så god form, hadde det ikke vært bedre å ha ham som en joker? Er Ivers bedre? Kan ikke se for meg at han skal ha så store medaljesjanser. 

Klikk for å gå tilbake til toppen