Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Alpint: Lagkonkurranse (24/2)

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 39011
23.02.18 17:56

Alpinistene avslutter mesterskapet med en splitter ny øvelse i OL-sammenheng, nemlig lagkonkurranse, som arrangeres natt til lørdag 24. februar norsk tid.

Regner med at de fleste som har fulgt alpint sånn noenlunde de siste årene vet hva lagkonkurranse er for noe (øvelsen har blitt kjørt med dette formatet i VM siden 2011), men kan jo likevel forklare i korte trekk hva det dreier seg om: Det kjøres parallellslalåm, og det er tillatt å ha med seks utøvere på laget, men kun fire kjører hver runde (to av hvert kjønn). Det er et utslagningssystem som begynner med åttedelsfinaler og fortsetter hele veien til finale (og bronsefinale). Poenget er at man skal vinne flest dueller i hver runde, og hvis det blir uavgjort er det den beste herretiden og den beste dametiden sammenlagt som blir avgjørende.

I OL er øvelsen ny, men i VM har den altså vært kjørt siden 2011. Frankrike vant den gangen det aller første mesterskapet i øvelsen foran Østerrike og Sverige. I 2013 var Østerrike og Sverige igjen på pallen, men begge tok ett skritt opp til gull og sølv, mens Tyskland tok bronse. I 2015 ble det igjen gull til Østerrike foran Canada og Sverige, mens i 2017 var igjen Frankrike tilbake på topp, da foran Slovakia og Sverige.

Norge har aldri vært noen stor parallellnasjon, og i debutmesterskapet for øvelsen i 2011 stilte man ikke engang lag. I 2013 gjorde man i det minste det, men da røk man ut i åttedelsfinalen mot Slovenia. I 2015 avanserte man for første gang én runde da man slo nettopp Slovenia i åttdelsfinalen, men tapte mot Østerrike i kvartfinalen. I 2017 stilte det kun åtte lag, og Norge røk ut i kvartfinalen mot Frankrike. Likevel har det vært bedring å spore individuelt i det siste, ikke minst i dameklassen, så kanskje man på en maks dag kan klare medalje i år, uten at vi skal forvente det.


Program:

Lørdag 24. februar:
03:00: Lagkonkurranse


Åttedelsfinaler:

Østerrike - Sør-Korea
Sverige - Slovenia
USA - Storbritannia
Norge - (Olympiske atleter fra) Russland
Italia - Tsjekkia
Frankrike - Canada
Tyskland - Slovakia
Sveits - Ungarn


Norges tropp:

Kristin Lysdahl
Nina Haver-Løseth
Maren Skjøld
Leif Kristian Nestvold-Haugen
Jonathan Nordbotten
Sebastian Foss Solevåg

Norge har et greit lag på start som kanskje kan avansere både én og to runder med tanke på trekningen, og med maks flyt ta medalje. Nina Haver-Løseth har vunnet en parallellkonkurranse i år, en City Event i Stockholm, og bør ha et lass med selvtillit fra denne disiplinen. Hun gjorde også en grei slalåm i OL, så formen bør være bra. Maren Skjøld har slitt voldsomt i slalåm denne sesongen, men i parallell har hun vært bra, og står med en 4.- og 5. plass i disiplinen. Hun er et bra kort. Kristin Lysdahl er også med på laget, og hun kjørte lagkonkurransen under VM i fjor. Da vant hun én duell, men med formen Løseth og Skjøld har vist i parallell denne sesongen skal det nok mye til om ikke de to kjører her.

På herresiden er det nok Leif Kristian Nestvold-Haugen som har de beste parallellmerittene, da han har gjort det bra i parallellstorslalåm i Alta Badia de par siste årene, men bortsett fra det har han ikke imponert nevneverdig. Han var nok dog Norges beste under VM i fjor i denne øvelsen. Sebastian Foss Solevåg avanserte én runde i City Event'en i Kollen, men røk ut i første runde i Stockholm, der han ble passiv i andre omgang etter å ha startet med et halvt sekunds ledelse på Aerni. Jonathan Nordbotten har aldri avansert fra første runde i en City Event. I Stockholm røk han ut for Myhrer, og han var den som var nærmest svensken over to runder frem til finalen, der Myhrer røk mot Zenhäusern. Det er åpent hvem av de norske herrene som kjører her.


Utlendinger:

Det er alltid litt vrient å tippe resultat i parallell, for det er mye som kan skje, men noen favoritter skiller seg likevel ut. Den største favoritten er nok muligens Sverige, som har satset på denne disiplinen i mange år og som har typer som passer til denne disiplinen, særlig på herresiden, med André Myhrer i spissen, som er blant de aller beste i portbokserklassen. Både han og Frida Hansdotter bør også ha et tonn med selvtillit i bagen etter å ha tatt hvert sitt OL-gull i slalåm. Også Mattias Hargin kjører relativt bedre i denne disiplinen enn i slalåm (unge og friske Kristoffer Jakobsen finnes i bakhånd), og så har de også enten Anna Swenn-Larsson eller Emelie Wikström som også kan gjøre en god jobb. Blir nok vanskelige å slå.

Sveits har imidlertid et lag som kan utfordre. De har Ramon Zenhäusern, verdens høyeste alpinist, på laget, og han har bedre forutsetninger enn noen for å kunne bokse portene lettest vekk. I tillegg har han en naturlig fordel på flater i forhold til mange andre. Han vant senest i Stockholm. Også Wendy Holdener bruker å være en god parallellkjører, og så har de også enten Aerni eller Yule som kan gjøre en god jobb på herresiden, mens Denise Feierabend er den andre damekjøreren, og også hun er en type som skal passe bra til parallell. Gullkandidat.

Østerrike har som alltid et bra lag, særlig på herresiden, med Michael Matt som ble nummer to i Kollen, og antakelig Manuel Feller, som bør kunne passe godt til denne disiplinen, selv om han ikke har gjort det særlig godt tidligere. De har også Marco Schwarz i bakhånd. På damesiden stiller de med Brunner, Gallhuber og Liensberger, alle raske kjørere på sitt beste. Det som taler imot Østerrike er at de (dersom alt går som man tror) antakelig møter Sverige i kvartfinalen, og da kan det fort si stopp allerede der.

Frankrike har tradisjon for å gjøre det godt på denne øvelsen, og de stiller så å si med samme lag som tok gull i VM i fjor, med unntak av at Clement Noel, den unge slalåmkometen som fremdeles er junior, kommer inn for en Mathieu Faivre som allerede har reist hjem. Ellers har de med Tessa Worley, Adeline Baud Mugnier (disse to er antakelig damene som blir betrodd i heatene) og Nastasia Noens, samt Julien Lizeroux, Alexis Pinturault og altså Noel. Antakelig tar også Noel plassen til Faivre og kjører herreheatene sammen med Pinturault. De kan igjen bli farlige, men tror de blir et nummer for små mot Sveits i en eventuell semi. Men en medaljekandidat er de definitivt.

Slovakia har et fantastisk dameoppsett med Petra Vlhova og Veronika Velez Zuzulova, og også herrelaget med Matej Falat og Andreas Zampa overrasket positivt da de tok VM-sølv i fjor (Adam Zampa finnes også i bakhånd). Spørsmålet er jo om Zuzulova er like god i parallell nå som hun har vært skadet en stund. Men de kan være en outsider.

Italia har med Brignone, Costazza, Curtoni, Gross, Tonetti og Vinatzer, et lag jeg tror ryker mot Frankrike i kvartfinalen, selv om de absolutt har et brukbart lag på papiret, særlig på damesiden. Men i parallell kan alt skje, så har de flyt kan de absolutt gjøre det bra. Tyskland har en fantastisk parallellkjører i Linus Strasser, men det spørs om han ikke blir litt alene. Ellers har de med Dürr, Wallner, Dopfer og Schmid, som skal være hakket for svakt mot de beste. Kan absolutt ryke allerede mot Slovakia i åttedels. Slovenia har et brukbart lag med Bucik, Ferk, Robnik, Hadalin og Kranjec, men de blir nok et nummer for små mot Sverige i åttedels. USA stiller som ventet uten Shiffrin, og med Mangan, McJames, Merryweather, Chodounsky, Engel og Kasper kan de kanskje få det tøft nok med å slå britene i sin åttedels (selv om det er litt usikkert hvor gode et par av dem er i parallell). Storbritannia har nemlig med folk som Dave Ryding og Alex Tilley, og de kan fort vinne sine dueller der, selv om de to andre skal være for dårlige. Norge vil om man går videre møte vinneren av disse to i en eventuell kvartfinale og bør i så fall ha en grei sjanse til å avansere til semi. Heller ikke Canada har et dårlig lag med folk som Erin Mielzynski og Erik Read, men tror nok likevel de ryker mot Frankrike i åttedels.


Slik gikk det i VM 2017:

1. Frankrike
2. Slovakia
3. Sverige
4. Sveits
5. Østerrike/Norge/Canada/Italia


TVNorges sendeskjema:

02:30-03:00: OL: Studio
03:00-05:15: OL: Alpint - Lagkonkurranse


Medaljestatistikk for alpint etter 10/11 øvelser:

Østerrike 3-1-2
Sverige 2-0-0
Norge 1-4-1
Sveits 1-3-2
USA 1-1-1
Italia 1-0-1
Tsjekkia 1-0-0
Frankrike 0-1-2
Liechtenstein 0-0-1


Startliste:
Kan finnes her.

Trekning:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
1 grad, skyet/sol, 3 m/s vind fra vest/sørvest


God fornøyelse!

(Innlegget ble redigert 23.02.18 17:58)

Xavi7
Xavi7Innlegg: 7217
23.02.18 18:56

Denne går vel nærmest helt under radaren? Har ikke sett noen skriverier om denne øvelsen i pressen engang. Stiller Norge lag?

sodajr
sodajrInnlegg: 16544
23.02.18 19:01
Xavi7: Denne går vel nærmest helt under radaren? Har ikke sett noen skriverier om denne øvelsen i pressen engang. Stiller Norge lag?

Vis du leser åpnings innlegget så står svaret der.

RazorBoy
RazorBoyInnlegg: 2921
23.02.18 19:02

Selvfølgelig stiller Norge lag, som det går fram av åpningsinnlegget. Det er også anledning til å bytte utøvere underveis i konkurransen, som det sies Sverige vil gjøre. Her kan alt skje, til og med at Norge flakser seg til en medalje.

Epokongen
EpokongenInnlegg: 230
23.02.18 19:27

Ser på startlistenstart står Skjøld med nr 4-3, tidligere har det stått for at en er reserverpå laget om jfr med vm og avslutningen i wc

Art-Vandelay
Art-VandelayInnlegg: 57463
23.02.18 19:34

Kjedelig at så mange nedprioriterer dette, særlig når svenskene stiller knallsterkt med OL-vinnere.. Om folk ikke gidder stille så bør man bare stryke denne øvelsen til neste OL.

RazorBoy
RazorBoyInnlegg: 2921
23.02.18 19:37

Norge har fått en optimal trekning. Møter OAR i 1. runde, og vinneren av GBR og USA (uten Shiffrin) i en evt. kvart. I semifinale blir det tøffere. Mest sannsynlig Østerrike eller Sverige.

RazorBoy
RazorBoyInnlegg: 2921
23.02.18 19:47
Art-Vandelay: Kjedelig at så mange nedprioriterer dette, særlig når svenskene stiller knallsterkt med OL-vinnere.. Om folk ikke gidder stille så bør man bare stryke denne øvelsen til neste OL.

Så lenge det er penger og prestisje i det, så vil flere utøvere prioritere det, og vi får sikkert spesialister på å kjøre parallell. Men personlig er jeg enig i at det er for mye show og tilfeldigheter til at det er veldig interessant. Publikumsvennlig er det dog

kenrojo
kenrojoInnlegg: 11390
23.02.18 19:54

Drømmetrekning for Norge. Her ligger alt til rette for å ta seg videre til semi, dersom utøverne har dagen og marginene spiller på lag. Sveits, Sverige og Østerrike favoritter til pallen, men to av disse møtes jo allerede i kvarten så her er det minst en ledig pallplass. Gleder meg til i natt:-)

(Innlegget ble redigert 23.02.18 19:56)

Biff_Byford
Biff_ByfordInnlegg: 8603
23.02.18 20:35

Tipper Sverige (og dermed ikke Østerrike siden de møtes i kvartn) på gull, Sveits sølv og Frankrike bronse og vi på en fin 4 plass he he. Kommer ikke til å stå opp midt på natta for å se denne. Torsdagsnatta sitter fortsatt litt for vondt i sjæla til det he he.

JODDEMM
JODDEMMInnlegg: 10738
24.02.18 03:17

Da kommer vel Norge i neste duell?

JODDEMM
JODDEMMInnlegg: 10738
24.02.18 03:21

"Blo cårs ready?"

kenrojo
kenrojoInnlegg: 11390
24.02.18 03:22

Rått parti dette og full kontroll. Ser bra ut de norske. Vi møter Storbrittania i kvarten.

janesaj
janesajInnlegg: 39011
24.02.18 03:23

Løseth med beste dametid hittil, og Haugen med beste herretid. Solevåg og Lysdahl også bra. Meget god start av våre.

real-_-
real-_-Innlegg: 11309
24.02.18 03:24

Grusom kommentering.

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6794
24.02.18 03:24

Sover Kjus eller?

Hoppidioten
HoppidiotenInnlegg: 8367
24.02.18 03:24

Siden det gikk i dass i Big-Air kommer jeg her. Er dette noe vi kan ta hjem da??

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6794
24.02.18 03:25
Hoppidioten: Siden det gikk i dass i Big-Air kommer jeg her. Er dette noe vi kan ta hjem da??

Blir fall i semifinalen.

gurglebassen
gurglebassenInnlegg: 4951
24.02.18 03:26
Hoppidioten: Siden det gikk i dass i Big-Air kommer jeg her. Er dette noe vi kan ta hjem da??

Vi kommer til å ligge veldig godt an til gull, så vil det bli et fall.

janesaj
janesajInnlegg: 39011
24.02.18 03:26
Hoppidioten: Siden det gikk i dass i Big-Air kommer jeg her. Er dette noe vi kan ta hjem da??

Det ville vært overraskende. Sverige og Sveits er klare favoritter på papiret. Men meget bra første runde av våre, iallfall.

real-_-
real-_-Innlegg: 11309
24.02.18 03:27

Blir det GB i neste runde?

kenrojo
kenrojoInnlegg: 11390
24.02.18 03:29

Løseth klart raskest tid blant kvinnene. Haugen raskest av mennene, foran Myhrer. Dette lover bra.

Vinatzer inn 3 hundredeler foran tida til Haugen.

(Innlegget ble redigert 24.02.18 03:30)

janesaj
janesajInnlegg: 39011
24.02.18 03:29
real-_-: Blir det GB i neste runde?

Blir Storbritannia i kvarten, ja. Bør også være overkommelig, selv om de har et par habile løpere.

real-_-
real-_-Innlegg: 11309
24.02.18 03:30
janesaj: Blir Storbritannia i kvarten, ja. Bør også være overkommelig, selv om de har et par habile løpere.

Med samme oppstilling så slo alle de norske sine motstandere.

Men Sverige i neste runde kan bli verre.

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6794
24.02.18 03:31
janesaj: Blir Storbritannia i kvarten, ja. Bør også være overkommelig, selv om de har et par habile løpere.

Hvis skinasjonen Norge ikke klarer å slå en gjeng britiske turister skal jeg spise boxern min.

janesaj
janesajInnlegg: 39011
24.02.18 03:33
Trehjulssykkel: britiske turister

Ryding er ingen turist. Topp ti i verden i slalåm.

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6794
24.02.18 03:35
janesaj: Ryding er ingen turist. Topp ti i verden i slalåm.

Flaut for alle de som er bak. 

Presidenten
PresidentenInnlegg: 765
24.02.18 03:36

Patetisk fremføring av Bjercke og Stiansen.

Hudsucker
HudsuckerInnlegg: 1540
24.02.18 03:44

Hvordan i alle dager har Ungarn klart å kvale inn til dette?

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6794
24.02.18 03:45

Haha, er det nach i kommentatorbua? 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg