Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Langrenn: 30 km fellesstart, kvinner (25/2)

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 39011
24.02.18 15:56

Så er det klart for avslutningsøvelsen i langrenn i OL for denne gang, og det avsluttes med kvinnenes lengste distanse, nemlig 30 km klassisk (eller populært kalt tremila), som i likhet med herrenes femmil går i fellesstart. Øvelsen går lørdag morgen norsk tid.

I motsetning til herrenes femmil, er det ikke like mye historie bak tremila for kvinner, som er en ganske ny øvelse i OL-sammenheng. Som kjent fikk ikke kvinnelige langrennsløpere gå i OL før i Oslo i 1952, og den gangen var det kun 10 km på programmet, før de også fikk stafett på programmet i 1956 og 5 km fra 1964. Så kom også 20 km som ny øvelse på programmet fra 1984 av (Marja-Liisa Kirvesniemi og Tamara Tikhonova ble for øvrig de eneste vinnerne på denne distansen så langt i OL-historien i 84 og 88), og det ble etterhvert økt til 30 km i 1992 i Albertville. Da vant Stefania Belmondo den aller første tremila, som da selvfølgelig ble gått i intervallstart (fellesstart innført i 2006). Senere har Manuela Di Centa (1994), Julija Tchepalova (1998), Gabriella Paruzzi (2002 - siste intervallstart), Katerina Neumannova (2006), Justyna Kowalczyk (2010) og Marit Bjørgen (2014). Italia har altså flest gull med tre i tallet, og de er også så langt eneste nasjon med flere gull enn ett.

Den første norske medaljen på tremil kom passende nok på hjemmebane på Lillehammer i 1994, da Marit Wold tok sølv bak nevnte Di Centa. Bente Skari tok bronse i 2002 og Marit Bjørgen sølv i 2010. Så kom det første norske gullet altså endelig i 2014 da Bjørgen gikk til topps. Da ble det også til gjengjeld trippelseier, i og med at Therese Johaug og Kristin Størmer Steira tok sølv og bronse. Bjørgen kan med gull her bli den første som vinner to gull på denne distansen i OL-historien. Det blir med andre ord en spennende dag på opptil flere måter.


Program:

Søndag 25. februar:
07:15: 30 km klassisk (fellesstart), kvinner


Norges tropp:

Marit Bjørgen
Ragnhild Haga
Heidi Weng
Ingvild Flugstad Østberg

Marit Bjørgen har hatt et meget godt OL, der hun har tatt medalje på samtlige fire distanser hun har stilt, og nok en gang greid å toppe formen til et mesterskap. Individuelt holdt det til sølv på duathlon, mens hun tok bronse på 10 km, en uttelling hun nok er meget godt fornøyd med, selv om det ikke har blitt noe individuelt gull så langt. Så gikk hun Norge inn til stafettgull med en imponerende ankeretappe, før hun igjen stod for en solid innsats da hun og Falla tok bronse på lagsprint. Formen er strålende, og hun er en av de aller største gullfavorittene på denne distansen, kanskje den aller største, tatt hennes tremilshistorie i betraktning. Hun har ikke vært utenfor pallen på en tremil siden 2009, og med unntak av de to VM-tapene for Therese Johaug har hun vunnet alle tremiler hun har stilt opp på siden Kollen i 2010.

Ragnhild Haga har hatt et helt fantastisk OL, og har blitt belønnet med plass også på den avsluttende klassiske tremila, som på papiret er den dårligste distansen hun har i årets mesterskap. Men hun har løftet seg også i klassisk denne sesongen, og med suverent gull på 10 km og en monsteretappe på stafetten bak seg kan vi trygt fastslå at denne dama er i sitt livs form. Hun viste også at hun behersker distansen da hun ble nummer fire i Lahti-VM i fjor (da var det skøyting). Kanskje blir det vanskelig å ta medalje, men man skal aldri si aldri. Hun kommer ikke til å gi seg uten kamp, og topp seks er iallfall innen rekkevidde.

Heidi Weng har i motsetning til Haga og Bjørgen hatt et helt forferdelig mesterskap til seg å være, med 9. plass på duathlon som beste plassering. I semifinalen på sprinten var hun sjanseløs, og hun endte så vidt utenfor topp ti på 10 km. Dette førte til at hun ble vraket til både stafett og lagsprint, begge deler distanser hun nok hadde ambisjoner om å gå før mesterskapet. Det blir spennende å se hvordan hun greier seg på tremila her. Hun tok sin første pallplass internasjonalt på denne distansen da hun tok sølv under VM i Lahti i fjor, uten tvil en barriere å bryte etter en del 4.-plasser tidligere. Så spørs det om hun har greid å skrape sammen nok form til å være med i medaljekampen her.

Ingvild Flugstad Østberg har heller ikke hatt noe optimalt mesterskap her, og spesielt startet det dårlig da hun bare ble nummer 11 på duathlon og røk ut i kvartfinalen på sprinten (ble riktig nok litt hindret på slutten her, men så uansett ikke fantastisk sterk ut). Det bedret seg noe med 7.-plassen på 10 km, og hun kom greit fra det på stafetten, selv om en Østberg i form neppe hadde sluppet de sekundene på løperne hun gikk mot. Men hun har hatt en liten bedring underveis i mesterskapet, og så får vi håpe at det fortsetter her. Østbergs beste tremilsresultat er 2. plass fra Kollen i 2016 - men det spørs nok om hun er i den formen nå og om ikke topp seks er et mer realistisk utfall.


Utlendinger:

Charlotte Kalla blir nok igjen den utøveren det blir tøffest å slå. Kalla har vært i fantastisk form gjennom hele mesterskapet, hvor hun startet med gull på duathlon, før det ble sølv på 10 km og så også sølv på de to lagøvelsene, stafett og lagsprint. Men hun har hele tiden sett fantastisk sterk ut, og det i begge stilarter. Den klassiske etappen hennes på stafetten var glimrende, og hun bekreftet strålende klassiskform der. Litt problemer med distansen har svensken dog hatt - hun har kun vært på pallen to ganger på tremil på høyeste nivå (bronse under Falun-VM samt 2. plass i Kollen helt tilbake i 2008). Men hun har aldri vært i bedre form og blir vanskelig å ha med å gjøre i gullkampen. Krista Pärmäkoski er en annen løper man definitivt skal regne med her. Hun vant det siste distanserennet i klassisk i WC før OL, og også i selve mesterskapet har hun vist strålende form med to bronsemedaljer individuelt, både på duathlon og 10 km. På lagøvelsene har hun vært hemmet av hakket for dårlige lagvenninner, men også der har hun gått bra. Tremil har tradisjonelt vært en distanse hun har hatt litt problemer med å takle, men i Kollen i fjor var hun endelig på pallen da det ble 2. plass. Så hun er en klar medaljekandidat.

Jessica Diggins har også vært meget bra under dette mesterskapet, med to 5.-plasser individuelt på de to distanserennene, 6. plass på klassisk sprint, samt selvfølgelig den imponerende innsatsen hun la ned da USA vant lagsprinten, da hun viste frem sine majestetiske avslutningsegenskaper. Det er imidlertid bittelitt mer usikkert hva hun kan gjøre på denne distansen. Hun ble nummer fem i Lahti-VM i fjor på tremila der, men det var i skøyting, som hun jo normalt er bedre i. Hun har tatt steg i klassisk denne sesongen, men det er vel litt tvilsomt om hun kan ta medalje. Topp seks er mer realistisk å kjempe om. Teresa Stadlober har kanskje ikke helt hatt det mesterskapet hun hadde håpet på. Stadlober har ofte vært topp seks og av og til snust på pallen i WC; det har hun ikke helt greid i OL. Det ble 7. plass på duathlon, til slutt et stykke fra pallen, mens hun klarte en 9. plass på 10 km, og da var hun aldri i medaljestriden. Men østerrikeren har høyt potensial, og hennes fysiske kapasitet er det liten tvil om, så det vil ikke være overraskende om hun kjemper høyt oppe her. Kerttu Niskanen er en løper som kanskje har skuffet litt i OL, iallfall individuelt. 16. plassen på duathlon var ikke opp mot det hun kan, og sprinten var heller ikke overbevisende. Hun gikk imidlertid en god etappe på stafetten, og tremil har hun vist at hun kan, med to 3.-plasser å vise til fra Kollen, samt en 4. plass sist det ble gått mesterskap på klassisk tremil. Niskanen er en glimrende klassiker, og på en topp, topp dag kan hun faktisk være en medaljeutfordrer - så spørs det om hun har det.

Natalia Nepryaeva er nok meget fornøyd med OL slik det har gått for henne. En 8. plass på duathlon var bra på den distansen, og hun fulgte opp med en fin 4. plass på sprinten, før hun og hennes russiske lagvenninner tok bronse på stafetten, der Nepryaeva selv gikk en meget god første etappe og endte opp med å veksle først. Tremiler har dog ungjenta ikke altfor bred erfaring på, og internasjonalt er 28. plass fra Kollen i 2016 den eneste plasseringen. Men siden den gang har hun hatt en formidabel utvikling, og en plassering godt inne i topp ti er ikke utenkelig her om hun står distansen. Nepryaevas jevngamle lagvenninne Anastasia Sedova er en annen spennende utøver her. Sedova har stabilisert seg rundt topp ti denne sesongen, og i Tour de Ski ble hun nummer sju sammenlagt, før hun ble U23-verdensmester på duathlon. Også i OL har det gått brukbart for russeren, som ble nummer 12 på duathlon før hun gjorde et godt løp på 10 km med en 8. plass. Også stafettetappen hennes var absolutt brukbar, og hun skal være like god i klassisk som i skøyting. Dette blir hennes første internasjonale start på tremil, men hun har fremvist god fysisk kapasitet og kan nok tenkes å klare topp ti.

Unge Ebba Andersson er nok meget fornøyd med det mesterskapet hun har levert så langt, som 20-årig OL-debutant. Hun var utrolig frisk da hun ble nummer fire på duathlon, bare åtte tideler bak bronsen som Pärmäkoski knep. Så ble det et noe dårligere løp på 10 km, der hun ble nummer 13, kanskje litt under forventning i og med den sterke duathlonen, men det er litt sånn det kan være som ung løper også: Det går opp og ned. To dager senere leverte hun også en fin stafettetappe, da hun hadde nest beste tid på sin etappe bak Ragnhild Haga. Er hun like sterk som hun var særlig på duathlon kan hun nok henge med en stund også her. Stina Nilsson har forsåvidt oppnådd det hun fremfor alt kom til Pyeongchang - å ta sprintgullet - men hun er nok likevel ikke helt fornøyd med at både stafett- og lagsprintgullet røk rett foran nesa hennes. Men hun er nok fremdeles alt i alt fornøyd med mesterskapet sitt, tre medaljer som det har blitt, samt en finfin duathloninnsats. På tremila er det noe mer usikkert hva hun kan klare, og medaljekamp hadde vært svært overraskende. Men hun håper nok på nok en positiv opplevelse.

Sadie Bjornsen har hatt en knallsesong med flere pallplasser på sprint og i tillegg en på 10 klassisk i Lenzerheide under Tour de Ski. OL har dog gått mindre bra for amerikaneren, som ble slått ut i kvartfinalen på sprinten der hun var blant medaljefavorittene, og heller ikke 10 fri var overbevisende, og det gjorde at hun ble vraket til fordel for Randall til lagsprinten. Det er nok en revnsjesugen Bjornsen som stiller til start her og nok kan være i stand til å ta en topp ti-plassering på en god dag. Justyna Kowalczyk har ikke overbevist hittil i sesongen, og OL har gått så som så for den tidligere storheten. Men det er én dag og én distanse hun har brydd seg om hele denne sesongen, og det er nettopp denne. Hun var også med tetgruppa inn til skibytte på duathlon, og viste brukbar form der. Og Kowalczyk på sitt beste var en glimrende tremilsløper. Skal vi få se en siste krampetrekning fra polakken her på tampen av karrieren? Nathalie von Siebenthal har hatt et meget bra mesterskap til seg å være, med to 6.-plasser fra de to individuelle rennene hun har gått. Von Siebenthal er nok best i skøyting, men hun viste også bra klassisktendenser da hun hang med tetgruppa inn til skibytte på duathlon, og hun har også vært topp ti de siste to rene klassiskrennene hun har gått (Tour de Ski). Så en ny topp ti-plassering skal iallfall ikke utelukkes.

Andre som kan greie gode plasseringer om de har dagen er Johanna Matintalo, Aino-Kaisa Saarinen, Masako Ishida, Anna Haag, Stefanie Böhler og Katharina Hennig.


Slik gikk det i OL 2014 (fristil):

1. Marit Bjørgen (NOR)
2. Therese Johaug (NOR)
3. Kristin Størmer Steira (NOR)
4. Kerttu Niskanen (FIN)
5. Eva Vrabcova-Nyvltova (CZE)
6. Aurore Jean (FRA)


Slik gikk det i VM 2017 (fristil):

1. Marit Bjørgen (NOR)
2. Heidi Weng (NOR)
3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (NOR)
4. Ragnhild Haga (NOR)
5. Jessica Diggins (USA)
6. Krista Pärmäkoski (FIN)


Slik gikk det i VM 2015 (siste 50 km klassisk i mesterskap):

1. Therese Johaug (NOR)
2. Marit Bjørgen (NOR)
3. Charlotte Kalla (SWE)
4. Kerttu Niskanen (FIN)
5. Sofia Bleckur (SWE)
6. Stefanie Böhler (GER)


TVNorges sendeskjema:

06:10-07:10: OL: Studio
07:10-08:30: OL: Langrenn - 30 km klassisk fellesstart, kvinner


Medaljestatistikk i langrenn etter 11/12 øvelser:

Norge 6-4-3
Sverige 2-3-0
Finland 1-0-2
Sveits 1-0-0
USA 1-0-0
OAR 0-3-5
Italia 0-1-0
Frankrike 0-0-2


Startliste:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofiler:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
6 grader, sol (etter værmeldingene skal det regne bittelitt tidligere på dagen, men bare lette byger)


God fornøyelse!

(Innlegget ble redigert 24.02.18 15:57)

HuiBuorre
HuiBuorreInnlegg: 18664
24.02.18 15:58

Tommel. Jeg krysser fingrene for at nummer 1 og 2 i verdenscupen, Weng og Østberg, har funnet tilbake til formen. 

(Innlegget ble redigert 24.02.18 16:00)

spårt
spårtInnlegg: 3124
24.02.18 15:59

Takk for fine åpningsinnlegg, janesaj.

PerryAndre
PerryAndreInnlegg: 7942
24.02.18 16:00

Kalla er min favoritt. De to andre medaljene tar Bjørgen og  Pärmäkoski. Utfordreren er Haga.  

HLund
HLundInnlegg: 16653
24.02.18 16:02

Med gode ski og bra dagsform er jeg helt overbevist om at Bjørgen tar dette. Bjørgen har vært best i klassisk i år.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 11804
24.02.18 16:08
PerryAndre: Kalla er min favoritt. De to andre medaljene tar Bjørgen og  Pärmäkoski. Utfordreren er Haga.

Da må svært mye ha endret seg i styrkeforhold i forhold til i fjor - hvor Bjørgen var totalt overlegen på denne distanse i Kollen.

Bjørgen er nok ikke like god denne sesongen, men jeg frykter mest plussgrader før morgendagen. Blir det vanskelige smøreforhold, så har Pärmäkoski en kjempefordel. Se opp for henne.

sestav
sestavInnlegg: 5794
24.02.18 16:13
HLund: Med gode ski og bra dagsform er jeg helt overbevist om at Bjørgen tar dette. Bjørgen har vært best i klassisk i år.

Håper du får rett. Men jeg frykter Kalla. Håper i hvert fall at Marit prioriterer godt feste. Det virker ofte som om de norske er i overkant kåte på god glid, noe som gjør at de må slite for mye oppover. Det blir helt avgjørende at Marit får gå avslappet med trygt feste. Det får ofte Kalla. I år.

TexMurphy
TexMurphyInnlegg: 3230
24.02.18 16:15

Alt annet enn gull til Bjørgen vil være en skuffelse for meg. Ikke fordi jeg forventer at hun skal være sterkere enn alle andre, men fordi jeg synes det hadde vært så fortjent om hun tok dette i sin siste OL-øvelse (og mesterskapsøvelse?)... Jeg håper så sterkt at om det ikke skulle skje så vil jeg sitte skuffet tilbake (uavhengig av hvem som vinner).

Hvale90
Hvale90Innlegg: 24819
24.02.18 16:56

Hun er så søt. USA!

kenrojo
kenrojoInnlegg: 11391
24.02.18 17:28

Vi klarer 40 medaljer...

sestav
sestavInnlegg: 5794
24.02.18 17:30
kenrojo: Vi klarer 40 medaljer...

39

PerryAndre
PerryAndreInnlegg: 7942
24.02.18 17:53
Framsynt: Blir det vanskelige smøreforhold, så har Pärmäkoski en kjempefordel. Se opp for henne.

Hvorfor er du sikker på at Pärmäkoski  får gode ski hvis det blir vanskelige "smøreforhold"?

Nå nevnte jeg henne i innlegget du svarte på som en av tre som kommer på pallen. Så jeg ser opp for henne i morgen.

Xavi7
Xavi7Innlegg: 7218
24.02.18 18:55

Dette blir Marit Bjørgens store dag! Kan ikke se en eneste utfordrer til gullet.

Stracqualursi
StracqualursiInnlegg: 3559
24.02.18 19:26

Fantastisk åpningsinnlegg !

Stracqualursi
StracqualursiInnlegg: 3559
24.02.18 19:30
Hvale90: Hun er så søt. USA!

Ja, du veit å prioritere det viktige.

startelver
startelverInnlegg: 57823
24.02.18 21:31

Hun finske Niskanen kan komme på pallen , hun har greid det før, kan bli overraskelsen.

topp 3 gir 6 i odds .

Ellers har jeg spilt hardt på Marit , får bare håpe at formen til Kalla ikke er enormt god. 

isvotten
isvottenInnlegg: 3088
24.02.18 21:53

Så får  man bare håpe  de norske smørerne  lærte noe av de norske skia på herrenes femmil, der det var skrale  saker de ble utstyrt  med.

RickiBK
RickiBKInnlegg: 72334
24.02.18 21:56

Justyna Kowa-sutrelCyk  er så utrolig glad i byen hun hatet for et år siden.... 

Eller var det kanskje motsatt? 

Apeldalen
ApeldalenInnlegg: 179
24.02.18 22:04

Heidi Weng tog bara ett brons i förra OL. Om hon missar medalj imorgon cementerar hon sin plats som en säsongslöpare och inte en mästerskapslöpare. Och tyvärr för hennes del är det inte så många som kommer ihåg vem som varit bäst i världscupen men inte tagit medaljer när det verkligen gällt.

 

Är det en bild som man har av henne i Norge nu? En som inte lyckas på mästerskap men som åker bra i världscupen, och kommer hon att glömmas bort relativt kort efter karriären isåfall?

 

(Ber om ursäkt för svensk-norskan. Eg prøver og lære meg litt da)

HLund
HLundInnlegg: 16653
24.02.18 22:07
Apeldalen: Heidi Weng tog bara ett brons i förra OL. Om hon missar medalj imorgon cementerar hon sin plats som en säsongslöpare och inte en mästerskapslöpare. Och tyvärr för hennes del är det inte så många som kommer ihåg vem som varit bäst i världscupen men inte tagit medaljer när det verkligen gällt.   Är det en bild som man har av henne i Norge nu? En som inte lyckas på mästerskap men som åker bra i världscupen, och kommer hon att glömmas bort relativt kort efter karriären isåfall?

Dette er delvis feil da. Hun tok individuell medalje både i 2013, 2014 og 2017. Hun har egentlig ikke det toppnivået som Bjørgen, Kalla, Johaug og Haga har. Da får man nok litt høyere forventninger enn det er grunnlag for. Hun er en veldig jevn og god skiløper, men uten det ypperste toppnivået. Men det kan fint komme. Er bare å se hva som skjedde med Haga.

HLund
HLundInnlegg: 16653
24.02.18 22:08
startelver: Hun finske Niskanen kan komme på pallen , hun har greid det før, kan bli overraskelsen.

Jeg håper ikke hun kommer på pallen. Rett og slett på grunn av treneren hun valgte å skaffe seg før årets sesong.

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
24.02.18 22:14
HLund: Rett og slett på grunn av treneren hun valgte å skaffe seg før årets sesong.

Samme her, håper hun brekker begge skiene og havner på sisteplass.

Apeldalen
ApeldalenInnlegg: 179
24.02.18 22:16
HLund: Dette er delvis feil da. Hun tok individuell medalje både i 2013, 2014 og 2017. Hun har egentlig ikke det toppnivået som Bjørgen, Kalla, Johaug og Haga har. Da får man nok litt høyere forventninger enn det er grunnlag for. Hun er en veldig jevn og god skiløper, men uten det ypperste toppnivået. Men det kan fint komme. Er bare å se hva som skjedde med Haga.

Ja, du har rätt. Jag tänkte bara på OL eftersom det är större än VM. Men även med de mästerskapen har hon lite färre medaljer individuellt än vad åtminstone jag skulle gissa om någon frågade mig och jag inte fick tänka efter. 

Bra poäng också att hon är jämn men utan den yttersta toppen. Hon hade väl omkring 40 pallplatser i världscupen innan hennes första sker kom. Det måste vara extremt ovanligt. 

george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 12367
24.02.18 22:17
HLund: Dette er delvis feil da. Hun tok individuell medalje både i 2013, 2014 og 2017.

Ingen sier at Sundby er en mesterskapsløper selv om han har masse individuelle medaljer ;)

(Innlegget ble redigert 24.02.18 22:17)

Datainspektionen
DatainspektionenInnlegg: 582
24.02.18 22:17

Jag förknippar Weng med en fantastisk jämnhet i prestation över tid, en väldigt god förmåga uppför och en härligt svart humor i intervjuer. 

HLund
HLundInnlegg: 16653
24.02.18 22:19
george_hincapie: Ingen sier at Sunby er en mesterskapsløper selv om han har masse individuelle medaljer ;)

Nei, men man snakker om Astrid som en mesterskapsløper. Forskjellen på henne og Weng er vel noe sånt som en gullmedalje i 2007. Men om man med mesterskapsløper mener en som gjør det bedre enn i WC, så er Astrid mer en mesterskapsløper enn hva Weng er. Enn så lenge.

LapinKuIta
LapinKuItaInnlegg: 1026
24.02.18 22:26

Lenge siden forrige gull. Nå trenger vi en seier for å redde OL.

Gunstein12
Gunstein12Innlegg: 13776
24.02.18 22:30
LapinKuIta: Lenge siden forrige gull.

Den siste uken, har vel vært en katastrofe i så måte.

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
24.02.18 22:44
Gunstein12: Den siste uken, har vel vært en katastrofe i så måte.

Ja, og det hele startet med den bortskjemte lille gutten fra Rælingen som ikke gadd å kjøre ned og innkassere sitt opplagte gull i slalom. Den grinetufsen formelig spydde ut tapervirus som igjen førte til en epidemi av dårlige vibber spredd til resten av vår til da stolte tropp. Hadde det ikke vært for ham tror jeg vi hadde stått med minst 18 gull nå (bør leses med et snev av ironi).

jonas
jonasInnlegg: 33885
24.02.18 22:52
Apeldalen: En som inte lyckas på mästerskap men som åker bra i världscupen, och kommer hon att glömmas bort relativt kort efter karriären isåfall?

Hun er da ennå forholdsvis ung, 26 år. Kan enda rekke to OL og opptil flere VM. Og hun har jo levd i skyggen av Bjørgen og Johaug. Hun er vel en som kan ta steget opp og lede laget når Bjørgen trapper ned. 

Klikk for å gå tilbake til toppen