Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

A - Z: Kandidatturneringen 2013

NYTT TEMA
Jompa
JompaInnlegg: 11708
02.04.13 14:56

Tenkte det kunne være greit med en kjapp oppsummering av kandidatturneringen:

A: Anand: Magnus' motkandidat er ratet 85 poeng lavere enn Magnus, men han er en ringrev og har vunnet VM 3 ganger på rad. I tillegg har han mer erfaring i match-play. Er på hell av sin karriere, og dersom vi ser bort i fra et fantastisk parti mot Aronian før jul, har han vist veldig lite. Spiller mye remis mot Magnus, men tapte i Bilbao før jul.

B: Boris Gelfand: Var Anands forrige utfordrer, og mange mente at han ikke var en verdig motstander den gangen. Sliter alltid mot Carlsen, og tapte begge partiene denne gangen også. Tapte også med sort mot Aronian, men hjalp Magnus ved å slå Aronian igjen med hvit. Vant også mot slaktofferet Radjabov. En grei turnering av Gelfand.

C: Carlsen: Spiller nydelig og alt er i rute etter at han er ferdigspilt mot Aronian og Kramnik. Leder da turneringen med ½-poeng og i vanlig form bør han cruise inn til seier. Heldigvis gjør han det litt spennende for oss! To maraton-partier med tap mot Chucky og seier mot Radjabov kostet for mye før det siste partiet. Men han er turneringens beste spiller og jeg mener han beviste det. Velfjortjent seier!

D: Damer: Får vi noen gang se en seriøs kvinnelig kandidat til VM-tittelen? For øyeblikket ser det vel relativt dårlig ut. Yifan Hou er vel noe av det bedre på en stund (19 år gammel, 2617 FIDE). Yngste kvinnelige stormester i en alder av drøye 14, og spilte i A-gruppa under Tata Steel i begynnelsen av året. Slo Sokolov (2663), Giri (2720) og Harikrishna (2698) med sort i den turneringen og endte foran en spiller som Caruana (2781)!

E: England: Savner en engelsk utfordrer. Adams viste veldig lovende takter under London Chess, men han også begynner å nærme seg sjakkens høst (41 år). Er den eneste britiske spilleren over 2700 i rating.

F: FIDE-rating: Svidler ble mesterskapets vinner på den fronten med småpene +15,8. Radjabov ble taperen med imponerende -31,4!

G: Grischuk: Føler at Grischuk var en av de mer anonyme under årets turnering. Masse remis, og tapte kun to partier, blant annet mot Carlsen.

H: Houdini: Det er veldig greit å ha et sjakkprogram tilgjengelig når man følger partiene. Disse programmene har sine styrker og svakheter, men er ekstremt gode i kompliserte stillinger der ulike taktikker er tilgjengelig. Det er også interessant å se hvor lite som skal til for at et parti tipper i feil retning.

I: Ivanchuk: Hva skal vi si om denne karen? Ender altså opp med å være den eneste som slår både Carlsen og Kramnik, men er komplett ustabil. Taper påfallende ofte på tid, men når han er i sonen slår han hvem som helst. Ekstremt slitsomt å avhenge av han i siste runde, men heldigvis for Magnus leverte han varene.

J: Juks: Det ble hevdet at det var en sammensvergelse blant russerne og at de la seg i partier mot Kramnik. Sånne påstander blir umulig å forholde seg til, og det skjedde neppe noe ulovlig i denne turneringen. Var muligens et større problem for 20+ år siden og i mindre turneringer.

K: Kramnik: Forbredte seg godt, men slet i de første partiene med å få vinst. Var inntil den siste runden ubeseiret, men måtte bukke under for Ivanchuk. Har fått en ny vår i det siste, og viser at alder ikke nødvendigvis er noen hindring. Er fortsatt «bare» 37 år. Sin bestenotering på FIDE-rankingen var 2811 i år 2002, nå er liveratingen hans på det samme nivået!

L: Levon Aronian: Kanskje sett på som den største utfordreren før start, og starter fantastisk med 2 seire på de 3 første partiene, og +3 etter parti 6. Hadde han spilt remis i samtlige partier derfra og inn ville det holdt til tie-break! Men i de siste 8 partiene ender han på -1, og avslutter på en 4. plass.

M: Magnus Carlsen: Fortjener to bokstaver. Han har knust Kasparovs bestenotering. ALLE forventet at han skulle vinne, og når han da gjør det er det enormt!

N: Norge: At Norge har fostret en av tidens beste sjakkspillere er nesten utrolig. Samtidig virker det som om interessen i Norge er i ferd med å ta seg opp, og nå under denne turneringen har aktiviteten økt gradvis. Det er for mye å håpe på at vi noensinne får opp en ny Magnus Carlsen, så vi får nyte tiden vi er inne i!

O: OL: Sjakkolympiade i Tromsø neste år. Bedre reklame for det mesterskapet kunne vel ikke arrangørene drømt om?  

P: Produksjonen: Sviktet da det var som mest spennende. Alt av livedekning falt sammen, og folk tok kaffepauser i stedet for å dekke partiene. Et forbedringspotensial der som må fikses til VM-matchen i november.

Q: Quadruple: Final Masters Sao Paolo Bilbao 2012, London Chess Classic 2012, Tata Steel 2013, Candidates 2013. Trenger ikke si mer!

R: Radjabov: Slaktofferet som ikke fikk noe til å stemme. Taper sjeldent mer enn 2-3 partier i året, men her gikk det fryktelig skeis!

S: Svidler:Avgjør nesten hele turneringen på slutten, og har spilt meget godt generelt. Tapte, dessverre for han, mot både Kramnik og Carlsen. Endte kun halvpoenget bak! Små marginer!

T: Tiden: 2 timer på 40 trekk. 1 time på de neste 20 og 15 minutter for resten med 30 sekunder tillegg per trekk. Høres veldig mye ut, men i kompliserte stillinger er det mye som skal kalkuleres. Noen taklet det bedre enn andre…

U: Uforutsigbar: Ivanchuk er en av disse spillerne som det er umulig å få tak på. Blir i hvert fall aldri kjedelig å følge en slik spiller.

V: Vending: FIDE valgte å endre måten en utfordrer ble valgt på. Turneringen i London ble spilt som en double round rubin, etter at det forrige formatet ble droppet (noe Carlsen og veldig mange andre var glad for). For å unngå spekulasjoner om avtalt spill mot slutten av turneringen(se bokstaven J) ble de russiske spillerne satt opp mot hverandre i runde 1,2,3 og 8,9,10. Dette førte til at Carlsen kvalifiserer seg til VM-match på samme måte som Tal, Bronstein, Smyslov og Petrosian gjorde, via en turnering.

W: WC: World Championship avholdes i november, men ingen destinasjon er valgt. India (Anands hjemland) hadde førsterett, men valgte i førsteomgang ikke å benytte seg av den. Det kan allikevel se ut som India fortsatt er en av favorittene.

X: X-faktor: Turneringen som skal avholdes fra 7. – 18. mai i Norge. Magnus får følge av Jon Ludvig Hammer i møte med kanonene. Carlsen, Kramnik, Aronian, Radjabov, Karjakin, Anand, Topalov, Nakamura, Wang Hao, Hammer!! En turnering som kanskje er enda sterkere enn kandidatturneringen!

Y: Youngsters: Det er flere unge spillere som kan markere seg i kandidatturneringene fremover. To som ikke var med her, Karjakin (2786) og Caruana (2772), er to spillere som absolutt hadde vært gode nok til å være med. Karjakin er samme modell som Carlsen, mens Caruana er to år yngre.

Z: Zugzwang: vanskelig å finne ord på de siste bokstavene, så vi går over på sjakkuttrykk. Zugzwang er et tysk uttrykk og refererer til en situasjon der en spiller ville foretrukket å ikke gjøre noe fordi ethvert trekk fører til en forverring av sin stilling.  

(Innlegget ble redigert 02.04.13 14:56)

Brainedmydamage
BrainedmydamageInnlegg: 2020
02.04.13 18:10
Jompa: Tenkte det kunne være greit med en kjapp oppsummering av kandidatturneringen

Herlig og artig oppsummert, Jompa! Bra at du har videreført sjakk-trådene. Jeg har selv vært for opptatt den siste tiden og har dessverre ikke kunnet delta særlig mye. Gledelig og på tide at sjakkinteressen har økt her inne på vgd.

Il-Pirata
Il-PirataInnlegg: 18604
02.04.13 19:47
Brainedmydamage: Herlig og artig oppsummert, Jompa!

Skriver under på den. Meget bra startinnlegg. Satt og ventet på at Jompa skulle nevne "Norway Chess" i mai og jammen kom det under X-faktor....  Skal bli spennende å se hva Hammer kan få til der. Om han kan ta en topp-skalp. Han er ranket som nummer 141 i verden og har en rating i dag på 2631.

Krylatskoye
KrylatskoyeInnlegg: 10970
02.04.13 21:51
Il-Pirata: Skal bli spennende å se hva Hammer kan få til der. Om han kan ta en topp-skalp.

Dumt at ikke Ivanchuk deltar, hadde vært innlysende at Hammer ville slått han, selv med sort ;-)

mito
mitoInnlegg: 23207
04.04.13 16:26
Il-Pirata: Skal bli spennende å se hva Hammer kan få til der. Om han kan ta en topp-skalp. Han er ranket som nummer 141 i verden og har en rating i dag på 2631.

Hammer er et kjempetalent som hadde fått langt større oppmerksomhet om han ikke hadde havnet totalt i skyggen av en annen nordmann... Han er for tiden Norges suverent nest beste sjakkspiller!

Tommel til åpningsinnlegget!

Il-Pirata
Il-PirataInnlegg: 18604
04.04.13 21:16
mito: Hammer er et kjempetalent som hadde fått langt større oppmerksomhet om han ikke hadde havnet totalt i skyggen av en annen nordmann... Han er for tiden Norges suverent nest beste sjakkspiller!

Ja, han ville selvfølgelig fått et helt annet fokus i pressen i Norge om vi ikke også hadde hatt Magnus. Bare tenk på det fokuset Simen Agdestein fikk i pressen på -80 tallet og da han som 18 åring ble Stormester.  Han var Norge og nordens beste spiller dengang og i -86 kom han på andre plass i junior VM og slo dagens regjerende verdensmester Anand. Hammer har også (i 2010/11) oppnådd en bedre bestenotering i rating enn hva Simen oppnådde som best.

Det at Hammer nå skal spille i et så vannvittig sterkt felt som det blir i Stavanger, ville avstedkommet en mengde artikler og oppslag, om ikke det var for at Magnus også var norsk.

 

Krylatskoye
KrylatskoyeInnlegg: 10970
04.04.13 21:23
Il-Pirata: Det at Hammer nå skal spille i et så vannvittig sterkt felt som det blir i Stavanger, ville avstedkommet en mengde artikler og oppslag, om ikke det var for at Magnus også var norsk.

For å snu litt på det; det hadde neppe vært en slik kanonturnering i Stavanger om det ikke var for Magnus....ei heller deltakelse for Hammer.

Il-Pirata
Il-PirataInnlegg: 18604
04.04.13 23:13
Krylatskoye: For å snu litt på det; det hadde neppe vært en slik kanonturnering i Stavanger om det ikke var for Magnus....ei heller deltakelse for Hammer.

Selvfølgelig hadde aldri Norge klart å samle 3 spillere med rating på 2800 tallet og 6 spillere på 2700 tallet, uten Magnus. har det i det hele tatt vært arrangert en så topptung turnering noengang noe sted i verden? 

Men Hammer er nordisk mester og ser en bort fra unikumet Carlsen, så er Hammer like sterk i nåtiden som Agdestein var. Og bare det å være på topp i norden er en utrolig stor prestasjon som må verdsettes. Så kan en jo også selvfølgelig tenke seg at de to toppspillerne Carlsen/Hammer har nytt godt av hverandre i sin utvikling. Blir som i andre idretter, at en topp, gjerne drar med seg andre etterhvert. Stenmark la grunnen for en generasjon med svenske toppalpinister. Borg med en generasjon med topp- tennisspillere. Vi ser samme effekten det i langrenn, ja overalt egentlig.

Krylatskoye
KrylatskoyeInnlegg: 10970
06.04.13 10:46

Ser at Aronian nå har gått forbi Kramnik og inntatt 2.plassen på ratingen.

Har Hammer mulighet til et skikkelig byks om han gjør sine saker bra i Stavanger?

Jompa
JompaInnlegg: 11708
06.04.13 12:14

Han er den klart laves ratede spilleren, så dersom han skulle klare å gjøre det godt vil han gjøre kjempebyks. 

Et lite resonnement med visse svakheter/forenklinger:

Hammer skal spille 9 parti. 
Gjennomsnittet til hans motstandere er på formidable 2792!
Dersom vi setter alle motstanderne hans til 2792 i rating og sier at han gjør en turnering med en score 4,5/9 (dette er nok for mye å håpe på) vil han for hver vinst få +12, hver remis +4 og hvert tap -4. Med f.eks. 2 vinst, 2 tap, og 5 remis ender han opp med +36 på ratinglistene. Selv med 5 remis og 4 tap ender han opp med +4. 
 

Krylatskoye
KrylatskoyeInnlegg: 10970
06.04.13 12:58
Il-Pirata: Så kan en jo også selvfølgelig tenke seg at de to toppspillerne Carlsen/Hammer har nytt godt av hverandre i sin utvikling.

Karpov har uttalt at han sannsynligvis mistet endel av sin egen utvikling da han ikke fikk møte Fischer i -75.

Imidlertid ble det jo etterhvert senere et heftig rivaleri med Kasparov som nok hevet begge. Glemmer aldri Linares -94, tidenes beste turnering (?) og tidenes prestasjon av Karpov!

neworleans
neworleansInnlegg: 951
07.04.13 13:32
Krylatskoye: Dumt at ikke Ivanchuk deltar, hadde vært innlysende at Hammer ville slått han, selv med sort ;-)

Mye bra i denne tråden, men akkurat dette forstår jeg ikke? Er det en spiller det ikke er innlysende at man slår, så må det vel være akkurat Ivanchuck! Etter London tenkte jeg på hvor denne mannen ville ha vært uten sine berømte nerver.

En eller annen spiller/ekspert har vel sagt noe sånt som at normalt svinger ratingen hos toppene 50 p under en turnering, hos Ivanchuck 500 !

Krylatskoye
KrylatskoyeInnlegg: 10970
07.04.13 18:52
neworleans: Mye bra i denne tråden, men akkurat dette forstår jeg ikke? Er det en spiller det ikke er innlysende at man slår, så må det vel være akkurat Ivanchuck!

Det jeg mente var at alle forventer at Chucky skal slå Hammer greit. Nettopp derfor ville han kanskje tapt i Stavanger jfr. kandidatturneringen der han tapte 4 parti på tid....

neworleans
neworleansInnlegg: 951
07.04.13 19:09
Krylatskoye: Det jeg mente var at alle forventer at Chucky skal slå Hammer greit. Nettopp derfor ville han kanskje tapt i Stavanger jfr. kandidatturneringen der han tapte 4 parti på tid....

Ikke så mye å "krangle" om dette, jeg reagerte bare på "innlysende", akkurat det er ikke det rette ordet når det gjelder Ivanchuck.

mito
mitoInnlegg: 23207
08.04.13 18:51
Krylatskoye: Det jeg mente var at alle forventer at Chucky skal slå Hammer greit. Nettopp derfor ville han kanskje tapt i Stavanger jfr. kandidatturneringen der han tapte 4 parti på tid....

Kommer an på... Hva er tidsbruken i Stavanger? Hvis det er tilleggstid pr trekk fra første trekk tror jeg ikke Chucky taper direkte på tid, men det er klart at kronisk dårlig betenkningstid ofte trigger fatale feil.

Krylatskoye
KrylatskoyeInnlegg: 10970
08.04.13 19:22
mito: Kommer an på... Hva er tidsbruken i Stavanger? Hvis det er tilleggstid pr trekk fra første trekk tror jeg ikke Chucky taper direkte på tid, men det er klart at kronisk dårlig betenkningstid ofte trigger fatale feil.

Ivanchuk stiller ikke i Stavanger, jeg bare påpekte tidligere i tråden at grunnet hans uberegnelighet (glitrende mot de beste i kandidatturneringen, desto svakere mot de svake) så kunne han potensielt være en stor skalp som Hammer kunne slått. Helt hypotetisk selvsagt!

Krylatskoye
KrylatskoyeInnlegg: 10970
08.04.13 22:57

Ser at Statoil har inngått ny avtale med Socar, det statlige oljeselskapet i Aserbadsjan som var hovedsponsor av Kandidatturneringen.

Da er det vel på sin plass at Statoil snart slenger penga på bordet og sikrer VM-matchen til Norge :-)

mito
mitoInnlegg: 23207
09.04.13 09:40
Krylatskoye: Ivanchuk stiller ikke i Stavanger, jeg bare påpekte tidligere i tråden at grunnet hans uberegnelighet

Se det, så hadde jeg ikke sjekket skikkelig. Men uansett mener jeg at det er noe av et poeng her: Betenkningstiden i London var ikke til Chuckys fordel. For når du klarer å ende opp med å skulle gjøre 10 trekk på 1 sekund, da har du i praksis tapt på tid. Det skjer ikke ved tillegg.

Men ja, Chucky er ustabil. Ufattelig å komme så langt ned på listen samtidig som du slår de to beste!

Jompa
JompaInnlegg: 11708
09.04.13 11:56
Krylatskoye: Ser at Statoil har inngått ny avtale med Socar, det statlige oljeselskapet i Aserbadsjan som var hovedsponsor av Kandidatturneringen. Da er det vel på sin plass at Statoil snart slenger penga på bordet og sikrer VM-matchen til Norge :-)
Jompa
JompaInnlegg: 11708
09.04.13 11:59

"Tamil Nadu Chief Minister Jayalalithaa informed the Assembly on Monday that the World Championship for 2013 would be held in Anand’s hometown between November 6 and 26 and the government would allot Rs. 29 crore for the event."

Rs. 29 crore er rett i overkant av 30 millioner norske. 

(Innlegget ble redigert 09.04.13 12:01)

Jompa
JompaInnlegg: 11708
09.04.13 12:08

Står litt mer her

De gir norske sponsorer et lite håp ved å si:

"We'll have to wait and see whether FIDE will indeed accept the Chennai bid this time. What happens when a higher bid pops up from the Nowegians or elsewhere? It does seem more likely that the match will actually be taking place on the scheduled dates, which are 6-26 November 2013."

Tviler dog på at noen klarer å hoste opp nok sponsorkroner til å holde en slik match i Norge på nåværende tidspunkt.

Må vel få støtte fra regjering eventuelt. Det er jo valg til høsten, så kanskje noen populistiske partier kan dra i gang med litt valgkamp-flesk? :p

neworleans
neworleansInnlegg: 951
09.04.13 17:33
Jompa: De gir norske sponsorer et lite håp ved å si:

Om jeg har forstått det hele rett, så har en indisk gruppe opsjon på å få komme med første bud. Deretter er arrangementet åpen for alle.

Det er krefter i gang i Hamar, hjemmbyen til norgesmesteren i 1960, Daan de Lange, for å få VM matchen dit. Forrige VM gikk for rundt 30mill., kanskje det er grunnen til at inderne nå byr med det beløpet?

Tromsø har fått 75 mill. fra staten for å arrangere OL neste år. Hvis VM matchen kunne hankes inn for halvparten, mener jeg kultudepartementet burde slå til, med f.eks."deres egen bedrift" Norsk Tipping som sponsor. Mye kan vel hentes tilbake på.f.eks. oddspill.

Mediaoppmeksomheten tror jeg ville være mye større ved en VM match enn OL.

Ellers er det vel slik at både Anand og Carlsen må godkjenne spillestedet.

Dette burde Norge ta seg råd til! Hvis Magnus C. blir Mester, er det sannsynligvis den største idrettsbedrift av en nordmann noen gang!

Stå på Hamar!!

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg