Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Nakamura - Komodo: 4 partier!

NYTT TEMA
Jompa
JompaInnlegg: 13308
29.12.15 00:18

Da skal vi se noe som ikke er blitt gjort så ofte etter at Kasparov spilte mot Deep Blue på 90-tallet. For de som ikke er så bevandret i sjakkhistorien så er Deep Blue en computer som IBM programmerte. Kasparov spilte mot Deep Blue både i 96 og 97, og vant begge gangene, men i 97 tapte han det første partiet. Dette markerte det absolutte gjennombruddet for computerne i sjakkhistorien.

Nå skal Nakamura prøve seg mot den sterkeste computeren noensinne med en antatt ELO på 3366. Til sammenligning har Nakamura 2786...

Så hva er vitsen? Han har jo ingen mulighet?

Vel han får litt hjelp på veien. Han skal spille 4 partier. I det første partiet spiller Nakamura med hvit, mens Komodo starter uten f-bonden. 

I parti 2 er Nakamura sort, mens Komodo er hvit, men igjen starter Komodo uten f-bonden.

I parti 3 er Nakamura igjen sort, men her er begge spillerens tårn på hhv a1 og a8 borte, mens Nakmura har et tårn på b8 mot Komodos springer på b1. Med andre ord en kvalitet bedre.

I parti 4 er Nakamura hvit, samtidig som han har gjort 3 trekk. Med andre ord gjør han 4 trekk før Komodo får gjort noe. De 3 første trekkene er bestemt (d4, e4, Sf3).

Så hva tror vi? Har Nakamura sjanse? Selv vil han være overlykkelig om han ender på 2/4, og mener at om han vinner et av partiene vil det være sensasjonelt.

Dersom vi ser litt på hvilke partier der han har mest sjanse har jeg kjørt åpningsstillingene gjennom Houdini 4.

I parti 1 gir 1. e4 +1,59 (depth 24)
I parti 2 gir 1. Sf3 -0,72 (depth 24)
I parti 3 gir 1. e4 -2,47 (depth 26)
I parti 4 gir 1. Ld3 +1,26 (depth 24)

Mao har han størst fordel i parti 3 med sorte brikker.

Turneringen vises på chess.com 6. og 7. Januar.

Il-Pirata
Il-PirataInnlegg: 21423
29.12.15 15:40
Jompa: Så hva tror vi? Har Nakamura sjanse? Selv vil han være overlykkelig om han ender på 2/4, og mener at om han vinner et av partiene vil det være sensasjonelt.

Jeg er enig med Naka at det vil være sensasjonelt om han klarer å vinne ett parti. Han vil nok virkelig få brynet seg på Sauron denne gangen selv med bonde over og mot "Sauron light" har han jo ikke hatt suksess tidligere.

Jompa
JompaInnlegg: 13308
08.01.16 11:49

Er ikke premium-medlem av chess.com, men fant uansett videoen av parti 1 på Youtube. Imponert over Hikaru!

På chess.com kan man gå inn på Nakamura og finne partiene som ble spilt. Nakamura klarte remis i de 3 første partiene, før han tapte i parti 4. 

I parti 4 tilbyr komodo dronningbytte i det 4. trekket. Dette er partiet Nakamura starter med 4 trekk, så et bytte av dronning der kunne kanskje vært en ide for å unngå tap, selv om det isolert sett er bedre å beholde dronningen på brettet for Nakamura. Problemet er at på de neste trekkene gjør han ingenting, noe som gjør at Komodo kommer i gang med sin utvikling av brikkene. Nakamura prøver å holde alt lukket, men i trekk 24 får Komodo inn f5 og senere 29 fxg5, og da går det fort nedover med Naka.

(Innlegget ble redigert 08.01.16 11:51)

Jompa
JompaInnlegg: 13308
Jompa
JompaInnlegg: 13308
13.06.18 13:11

Nakamura skal prøve å slå maskinen igjen.

Denne gangen skal han først spille 20 matcher mot Komodo, der styrken på maskinen øker for hvert match. Dette er i regi av chess, og oss vanlige dødelige kan også prøve oss på dette. Om jeg har funnet frem til riktig sted så har nivå 20 en ELO på 2531. Mao bør Nakamura gjøre kort prosess i disse 20 matchene.

Tidskontrollen er 5min+5sek.

MEN han skal også møte siste versjon av Komodo tre ganger; Komodo Monte Carlo, som skal kjøres på en 16 kjerners prosessor. Da blir det lett mat for maskinen så her får Naka noen fordeler:

1. parti: Komodo er sort og starter uten f-bonden samt at Naka får de to første trekkene der det første er e4.

2. parti: Nakamura er sort, men får en springer på f7 istedet for en bonde.

3. parti: Springere er generelt gode til å beskytte egen konge, og her får de virkelig bruk for den egenskapen. Nakamura er sort og starter uten brikker på springerfeltenee b8 og g8. Komodo på sin side har 7 springere samt kongen på 1. raden, med andre ord har han verken tårn eller løpere.

Tidskontrollen er 10min+5sek

Jeg tror Naka kommer til å feie brettet med maskinene i de første 20 partiene. I de tre siste, som er de mest interessante, tror jeg han er sjanseløs på å vinne i de to første partiene. I det tredje partiet er jeg usikker. Springere dekker mange felter i alle retninger, så jeg tror at maskinen løser den oppgaven fint. Men Naka har en ganske stor fordel i dette partiet om vi regner verdien av brikkene (+4). 

Litt interessant blir det i hvert fall, og mest underholdende. Problemet her er at det nok finnes bedre spillere enn Naka til å utfordre maskinen. Naka er jo en kjempende spiller, som er god taktisk, men en mer posisjonell spiller ville nok løst oppgaven bedre. Computeren er overlegen taktisk.

Jompa
JompaInnlegg: 13308
22.06.18 16:12

Da var matchen over. Nakamura vant de 19 første partiene, men måtte gi tapt i parti 20.

I de tre partiene mot Komodo Monte Carlo ble det remis i samtlige tre partier.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg