Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Historie om Vismann og betaling i riskorn og sjakk

NYTT TEMA
Kjetil_e
Kjetil_eInnlegg: 22615
31.01.17 14:05

Hei for en stund siden muligens ifjor eller forfjor så kom Lahlum med en historie om en vismann enten i Kina eller India hvor han ba om betaling for tjenesten i form av så og så mange riskorn. Regnet utifra et sjakkbrett. Da man begynte å regne på dette viste det seg at det ville bli mere riskorn enn det som den gang fantes i hele verden.

Noen som kjenner til denne historien og vet hvordan utregning det var snakk om?

malvolio
malvolioInnlegg: 26648
31.01.17 14:18
Kjetil_e: Hei for en stund siden muligens ifjor eller forfjor så kom Lahlum med en historie om en vismann enten i Kina eller India hvor han ba om betaling for tjenesten i form av så og så mange riskorn. Regnet utifra et sjakkbrett.

Det er den mytologiske historien om hvordan sjakken ble oppfunnet, se f.eks. her. Det er neppe mer grunn til å tro på det enn på at Tor sloss med Midgardsormen, men det er absolutt en god demonstrasjon av hvor raskt tallene øker ved eksponentiell vekst.

LANGEMANN-1968
LANGEMANN-1968Innlegg: 7473
31.01.17 18:45

Husker fra min barndom at det var en Donald historie med dette som tema. Lurer på om det var en av de tidlige Donald pocket bøkene.

Kjetil_e
Kjetil_eInnlegg: 22615
31.01.17 20:52
malvolio: Det er den mytologiske historien om hvordan sjakken ble oppfunnet, se f.eks. her. Det er neppe mer grunn til å tro på det enn på at Tor sloss med Midgardsormen, men det er absolutt en god demonstrasjon av hvor raskt tallene øker ved eksponentiell vekst.

Tusen takk regnet med at det var en myte. Var egentlig hvordan regnestykket var jeg var ute etter. Så tusen takk for svaret.

Helena_M
Helena_MInnlegg: 9739
04.02.17 13:08
Kjetil_e: Noen som kjenner til denne historien og vet hvordan utregning det var snakk om?

Det blir også forklart i filmen om Magnus.

 

Klikk for å gå tilbake til toppen