Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

FIDE World Chess Championship 2018

NYTT TEMA
Bagley-Towns
Bagley-TownsInnlegg: 1502
29.03.18 08:13

Forstår ikke helt denne debatten, Magnus er da sammen med Aronian, den i verdenstoppen som alltid går inn for at partiene fortest mulig skal komme seg ut av computerforberedelsene. Det er jo de andre som gjerne spiller hele partier ut fra forberedelser, men Magnus og Aronian vil at man skal spille partiene uten forberedelser, og kun ved hjelp av eget hode. Man kan sikkert sette pris på ulike ting ved sjakk, men trodde alle som liker sjakk ønsker at spillerne må spille mest mulig uten forberedelser? Og i det henseende er Magnus klart den mest spennende å følge, han gjør jo til og med med vilje trekk som ikke er maksimale, nettopp fordi at han vil at partiene skal komme ut av forberedelsene, og at det er hode mot hode som avgjør, og ikke et computerprogram. 

Fokkeslasken77
Fokkeslasken77Innlegg: 13530
29.03.18 13:48
Bagley-Towns: Forstår ikke helt denne debatten, Magnus er da sammen med Aronian, den i verdenstoppen som alltid går inn for at partiene fortest mulig skal komme seg ut av computerforberedelsene. Det er jo de andre som gjerne spiller hele partier ut fra forberedelser, men Magnus og Aronian vil at man skal spille partiene uten forberedelser, og kun ved hjelp av eget hode. Man kan sikkert sette pris på ulike ting ved sjakk, men trodde alle som liker sjakk ønsker at spillerne må spille mest mulig uten forberedelser? Og i det henseende er Magnus klart den mest spennende å følge, han gjør jo til og med med vilje trekk som ikke er maksimale, nettopp fordi at han vil at partiene skal komme ut av forberedelsene, og at det er hode mot hode som avgjør, og ikke et computerprogram.

Carlsen velger da ikke åpninger ut fra eget hode, han bruker computere og sekundanter akkurat som alle andre. Altså forberedelser. At verdens beste spiller ikke sverger til forserte remisvarianter er heller ikke rart.

Sjakk handler uansett om mer enn åpningsspillet. I midtspillet er stilen til Carlsen langt fra spennende, det handler om å sitte stille i båten, forbedre posisjonen og utnytte marginale svakheter i motstanderens posisjon. Det er alt for sjelden man ser offerspill, briljante taktikker eller vågale bondestormer. Det er jo fascinerende hvor god Carlsen er, men det er langt fra spektakulær underholdning. Sluttspillet til Carlsen dreier seg gjerne om en rekke små manøvre, og til slutt blir motstanderen utmattet og tråkker feil. Disse små manøvrene går fullstendig over hodet på Agdestein, Hammer og Bae, så at folk her inne blir så veldig underholdt av dette har jeg vanskelig for å forstå. Igjen, det er fascinerenede, men ikke spesielt underholdende.

(Innlegget ble redigert 29.03.18 13:50)

Bagley-Towns
Bagley-TownsInnlegg: 1502
29.03.18 15:30

Så klart Magnus bruker forberedelser i åpningen av partiene, men rart du ikke anerkjenner at han ofte legger inn et trekk som objektivt sett er noe dårligere for han selv, nettopp for å ikke spille computersjakk mot en annen som også spiller computersjakk. Hva er så underholdende med å se to spillere spille et parti hvor hvor konkurransen går ut på å huske hva computerprogrammet har sagt er beste løsning? 

Det er jo nettopp når de er ute av forberedelsen det er moro, når spilleren selv må gjøre posisjonelle vurderinger ut fra sin egen sjakkforståelse. 

Så kan jeg godt være enig i at Aronian er mer ekstrem, og spiller på det ekstremt ukjente, der Magnus nok ofte er mer en pragmatiker. Men de fleste andre spiller jo langt kjedeligere....

Sarella
SarellaInnlegg: 16931
29.03.18 19:30
Bagley-Towns: nettopp for å ikke spille computersjakk mot en annen som også spiller computersjakk. Hva er så underholdende med å se to spillere spille et parti hvor hvor konkurransen går ut på å huske hva computerprogrammet har sagt er beste løsning? Det er jo nettopp når de er ute av forberedelsen det er moro, når spilleren selv må gjøre posisjonelle vurderinger ut fra sin egen sjakkforståelse.

Ja, jeg er helt enig med deg, og det er jo ingen som er mer kreative enn Carlsen. For "lat" til å studere åpningsteorier i timesvis men tar det heller litt som det kommer, han er jo en mester i å føle harmonien og strukturene brikkene imellom. Komplett allsidig, god på alle stilarter, og ikke minst fullstendig uforutsigbar, noe som er "dødelig" for motstandere.

Han har jo en egen evne til å gjøre gull av gråstein eller blood from a stone som Daniel King sier, f.eks i partiet mot Matlakov i Tata hvor de etter åpningen sto igjen med en temmelig klar remis stilling men hvor Carlsen etter en enorm prestasjon dro partiet i land, var jo aldri kjedelig. Et annet eksempel på uforutsigbarhet, spenning og fantastisk kreativitet i nærmest ekte Tal stil er lynpartiet mot MVL i Leuven.  

Som Atle Grønn skriver i sin bok (sjakken eller livet): "Skjønnheten ligger i å finne skjulte resurser i enkle stillinger, ressurser som ofte forsvinner under radaren til dataprogrammene som regner millioner av trekk i sekundet uten å ta hensyn til den menneskelige faktor og praktisk sjakk. Derfor sitter sjakkpublikum i tusentall og følger Carlsen på nettet time etter time, trekk for trekk og venter tålmodig på at han skal utfordre de kyniske computervurderingene. Plutselig kommer det et trekk fra Carlsens hånd som har unnsluppet sjakkpublikummet og dataprogrammenes forståelse. Kraften i disse trekkene hypnotiserer en hel sjakkverden."

Kasparov uttalte etter et slikt trekk "Carlsen makes me proud to be a chess player."

Kjetil_e
Kjetil_eInnlegg: 22616
14.05.18 10:42

Er det bestemt hvor i London matchen skal arrangeres?

Jeg skal til London i november, egentlig for å se ATP sluttspillet i tennis. Men er der en dag hvor jeg ikke skal på tennis og ser at det skal spilles match den dagen så kunne vært litt gøy å få med seg.

Jompa
JompaInnlegg: 14120
10.09.18 11:22
Kjetil_e: Er det bestemt hvor i London matchen skal arrangeres?

The College in Holborn

Det begynner å nærme seg nå. Dersom Caruana og Carlsen har samme rating som nå, vil Caruana også overta plassen som nummer 1 i verden om han skulle slå Carlsen i VM (før rapid/blitz). Eksempelvis vil 11 remis og 1 vinst til Caruana gi en delta på 14,8. Avstanden nå er bare 12 poeng. 

Så Magnus har virkelig presset på seg her.

Kjetil_e
Kjetil_eInnlegg: 22616
11.09.18 16:03
Jompa: Det begynner å nærme seg nå. Dersom Caruana og Carlsen har samme rating som nå, vil Caruana også overta plassen som nummer 1 i verden om han skulle slå Carlsen i VM (før rapid/blitz). Eksempelvis vil 11 remis og 1 vinst til Caruana gi en delta på 14,8. Avstanden nå er bare 12 poeng.  Så Magnus har virkelig presset på seg her.

Takker

Jompa
JompaInnlegg: 14120
19.09.18 09:23

NRK har kjøpt rettighetene til sjakk VM frem til 2027. Kan bli en dårlig investering om Magnus taper mot Caruana i november...

Bagley-Towns
Bagley-TownsInnlegg: 1502
19.09.18 09:29
Jompa: NRK har kjøpt rettighetene til sjakk VM frem til 2027. Kan bli en dårlig investering om Magnus taper mot Caruana i november...

Og ganske så gullkantet om Magnus er med hele veien :)

 

Jompa
JompaInnlegg: 14120
19.09.18 09:46
Bagley-Towns: Og ganske så gullkantet om Magnus er med hele veien :)

Håper det :)

GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 49309
19.09.18 11:23
Jompa: NRK har kjøpt rettighetene til sjakk VM frem til 2027. Kan bli en dårlig investering om Magnus taper mot Caruana i november...

Du tror altså ikke at Norge vil stå stille når Caruana og Ding møtes til VM-match i 2020? ;)

Jompa
JompaInnlegg: 14120
19.09.18 12:22
GoingKronos: Du tror altså ikke at Norge vil stå stille når Caruana og Ding møtes til VM-match i 2020? ;)

Det er nok for spesielt interesserte ja :p

Vil vel tro at NRK da vil droppe å sende noe særlig fra de matchene. Er litt bekymret for at Caruana skal ta dette merker jeg, selv om Magnus har spilt relativt godt mot han i det siste.

 

LapinKuIta
LapinKuItaInnlegg: 1052
19.09.18 21:32
Jompa: Vil vel tro at NRK da vil droppe å sende noe særlig fra de matchene. Er litt bekymret for at Caruana skal ta dette merker jeg, selv om Magnus har spilt relativt godt mot han i det siste.

Carlsen har godt tak på Caruana den siste tiden. Ikke tapt på 13 partier. Vant i Norway Chess i år, og var nære å vinne både i Grenke og St. Louis. Holder Carlsen som ganske stor favoritt i London. 65/35 i favør Magnus.

LapinKuIta
LapinKuItaInnlegg: 1052
07.11.18 00:29

Carlsen var på åpningen av sjakkpuben The Good Knight i Oslo. Siste del av vm-forberedelsene?

Helena_M
Helena_MInnlegg: 9780
07.11.18 18:45

Endelig

 

 

Sarella
SarellaInnlegg: 16931
07.11.18 19:50

Fredag starter festen!

NRK1 sender fra kl 15.45 - 18.50 og NRK2 tar over og sender til kl 22.00

I studio har programleder Line Andersen med seg NRKs sjakkeksperter Torstein Bae og Heidi Røneid. Det blir gjester i studioet hver dag, eks: Jon Almaas, Niklas Dyrhaug, John Carew og Rolf Kristian Larsen.


VGTV sender kontinuerlig fra 15.00 - 23.30

Studioet der består av programleder Regine Leenborg Anthonessen. Faste eksperter er Hans Olav Lahlum, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer. VGTV skal også ha en ny gjest hver dag.

For å si det slik, jeg vet hvilket studio jeg kommer til å følge :) 

LapinKuIta
LapinKuItaInnlegg: 1052
07.11.18 22:39
Sarella: Fredag starter festen!

Men kan man se åpningsseremonien i morgen noe sted?

GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 49309
08.11.18 01:49
Sarella: VGTV sender kontinuerlig fra 15.00 - 23.30 Studioet der består av programleder Regine Leenborg Anthonessen. Faste eksperter er Hans Olav Lahlum, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer. VGTV skal også ha en ny gjest hver dag

Ingen tvil at jeg kommer til å se på VGTV.

Sarella
SarellaInnlegg: 16931
08.11.18 16:54
LapinKuIta: Men kan man se åpningsseremonien i morgen noe sted?

VGTV sendte pressekonferansen live i dag kl.15.00, den gikk jeg glipp av. Carlsen virker å være i godt humør.

Enzino
EnzinoInnlegg: 37883
08.11.18 20:32
LapinKuIta: Holder Carlsen som ganske stor favoritt i London. 65/35 i favør Magnus.

Jeg så at bookmakerne holdt Carlsen som større favoritt enn jeg trodde.

Selv om Caruana har knappet veldig inn på ratingen, men er det vel ting som innbyrdes som du nevner, samt at Magnus har erfaring og rutine fra denne matchtypen, noe Caruana ikke har, som spiller inn.

jonsalars
jonsalarsInnlegg: 660
08.11.18 20:47

Flott at VGTV sender! Deira trio er svært bra. NRK skal først og fremst "underhalda" folket. Føler at det kan verta javnt, sjøl om Magnus har mest erfaring. Er liksom Caruana sin tur nå. 

Hoppidioten
HoppidiotenInnlegg: 10854
08.11.18 20:59
Sarella: Regine Leenborg Anthonessen

Hva har skjedd med Mads?

Trdstud
TrdstudInnlegg: 3856
08.11.18 22:05

Varmet opp med dokumentaren Closing Gambit. som gikk på NRK i kveld. Forferdelig kjipt at en er så ung at en ikke fikk oppleve sjakk på 60-, 70- og 80-årene. Om folk mener sjakkspillere i dag er eksentriske og nevrotiske - se filmen.

Har ikke sett den før, men er absolutt verdt å se. Kjente jo til det politiske bakteppet ved matchen, men med kommentarer fra de involverte og andre kommentatorer var det morsomt å se og ikke minnst høre om.

Ligger på NRK Nett-TV for den som ønsker oppvarming før det smeller i gang i morgen.

Sarella
SarellaInnlegg: 16931
08.11.18 22:29
Hoppidioten: Hva har skjedd med Mads?

Det vet jeg ikke.

Magnus åpner ballet med sort i morgen.

Fokkeslasken77
Fokkeslasken77Innlegg: 13530
08.11.18 22:34
Hoppidioten: Hva har skjedd med Mads?

Mener jeg hørte noe om at han fikk jobb et annet sted for en tid tilbake.

laffano
laffanoInnlegg: 16797
09.11.18 08:25

Da braker det løs snart! Let's go Magnus!

AlvaroC
AlvaroCInnlegg: 627
09.11.18 12:27
Sarella: For å si det slik, jeg vet hvilket studio jeg kommer til å følge :)

Satser på VGTV ja. Sist ble det litt mye prat om alt annet enn sjakk på VGTV, slik sett greit at Mads er ute, og man kanskje får inn noen som ikke har like mye selvtillit til å føre debatten langt utenfor sjakkbrettet. Vel også litt mer sjakkmessig tyngde i panelet denne gangen, om alle tre skal være på plass på hvert parti.

lsklars
lsklarsInnlegg: 93118
09.11.18 13:33
Hoppidioten: Hva har skjedd med Mads?

Slutta i VG.

lok1
lok1Innlegg: 5961
09.11.18 14:53

Mener at man trenger litt snakk om annet enn sjakk, men NRK drar det veeldig lang med alle disse Twitteriene sine. Også når jeg sitter å ser "redaksjonsmøtet" til NRK på fb nå er det ingen tvil som helst at det er VGTV som er plassen i år også. Eneste gangen jeg så på NRK i 2016 var når VG hadde problemer med å vise rett tid i tidsnøden.

Helena_M
Helena_MInnlegg: 9780
09.11.18 15:16

Koster VTGV penger ?

 

Jeg kjører NRK, men kunne jo hatt på på PC.

 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg