Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

VM hurtig- og lynsjakk 2018

NYTT TEMA
Bagley-Towns
Bagley-TownsInnlegg: 1468
07.12.18 05:54

Fide World rapid and blitz Chess championships 2018 ble som kjent flyttet til St. Petersburg, og det hele nærmer seg nå.

Foregår 25.-31 desember. Siden arrangementet er flyttet og det dermed ikke foreligger noe program, så er det foreløpig tynt med informasjon, men vil anta at man egentlig spiller 26.-30 desember, med VM hurtigsjakk 26-28, og lynsjakk 29-30. Ikke overraskende at det er lite info og ganske amatørmessig det hele, masse smarte folk som spiller sjakk, men å ha et ordentlig internasjonal forbund og profesjonelle arrangementer ser ut til å være en umulighet, Men det står for så vidt i stil med VM historien i hurtig- og lynsjakk. Den er brokete, med mesterskap spilt nærmest helt tilfeldig. Er blitt noe mer system i det hele de siste årene, men VM historikken i de grenene er så som så. 

Magnus topper greit adelskalenderen med 2 gull, 1 sølv og en bronse i Hurtigsjakken. Og med 3-1-1 i lynsjakk. Men her hører det altså med til historien at det først er i de siste årene man har hatt noe stabilitet i å ha de mesterskapene. 

Ellers vet vi allerede at NRK sender, og det kommer dermed til å samle mange seere her i landet. Vil tro at i tillegg til Magnus, så er Tari og Christiansen åpenbare deltakere. Blir sikkert flere fra Norge, generelt sett så bruker ikke Hammer å være så aktiv i dette formatet, mens Agdestein her og der dukker opp. 

Fra Magnus ståsted blir det interessant om han er helt utslitt etter VM mot Caruana, eller om seieren faktisk har gitt mye energi, uansett, spennende blir det! 

Hva tror folket? Å håpe på en trippel for Magnus er kanskje vel optimistisk (verdensmester klassisk, hurtig, lyn), men at han tar en av titlene i dette mesterskapet er vel både lov og realistisk å håpe på....

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 10577
08.12.18 22:43

Det er jo små marginer i disse mesterskapene, men i hurtigsjakk er Carlsen så mye bedre enn de andre at det bør være gode muligheter for nok en tittel. Skulle han vinne hurtigsjakken også, vil det være en helt fantastisk prestasjon.

Ellers har jo Karjakin imponert i de to siste lynsjakk-VM, men jeg blir overrasket om han igjen tar medalje. Det samme tenker jeg om Anand, som vant hurtigsjakk i fjorårets mesterskap. Nakamura, Aronian og Vachier-Lagrave regnes vel gjerne som de tøffeste utfordrerne. Og Aleksander Gristsjuk er jo alltid spennende å følge. 

Gleder meg uansett til å følge med!

Bagley-Towns
Bagley-TownsInnlegg: 1468
15.12.18 07:27

Ser ut til at den norske deltakelsen ble som forventet;

Magnus, Tari og Christiansen.

Deltakere VM hurtigsjakk

Deltakere VM Lynsjakk

 

 

 

mashadar2
mashadar2Innlegg: 15094
15.12.18 21:52
Bagley-Towns: Deltakere VM hurtigsjakk Deltakere VM Lynsjakk

Enkelte store navn savnes, i første rekke Nakamura, Vachier-Lagrave og ikke minst Ivanchuk.

Nightwish
NightwishInnlegg: 2920
15.12.18 21:56

Når på dagen begynner kampene?

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
15.12.18 22:01
mashadar2: Enkelte store navn savnes, i første rekke Nakamura, Vachier-Lagrave og ikke minst Ivanchuk.

MVL og Naka er forståelig da de akkurat nå holder på med finalen i London Chess classic. Vil tro at det krever såpass at VM hurtig/lyn kommer for tett på. Ivanchuk savner jeg også, rart han ikke er påmeldt.

Bagley-Towns
Bagley-TownsInnlegg: 1468
16.12.18 07:37

Har ikke anelse om Ivanchuk har politiske meninger, eller ikke, men nærliggende å anta konflikten mellom Russland og Ukraina som årsak til at han ikke deltar.

Med tanke på hvor mye rot det er i FIDE, så ville jeg heller ikke blitt overrasket om det dukker opp flere på startlistene selv etter at fristen er gått ut, så vi må sikkert vente til det starter før den fulle oversikten er klar...

Jompa
JompaInnlegg: 13427
17.12.18 21:06
Sarella: Vil tro at det krever såpass at VM hurtig/lyn kommer for tett på

Tipper Naka stiller med den selvtilliten han nå sikkert har etter London. Blir vrien, spesielt i lynsjakken om han stiller.

jonsalars
jonsalarsInnlegg: 649
25.12.18 18:11

Under eit døgn til VM, har jule-mat og drikke teke knekken på vår sjakk-ekspertise? Maratonsending på NRK, men visstnok ikkje på VGTV. Håpar det ikkje vert for "julete" sending. Synest Bae gjer ein flott jobb men håpar på gjestar som kan SJAKK og ikkje for mykje kjendisar.

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
25.12.18 18:16
Jompa: Tipper Naka stiller med den selvtilliten han nå sikkert har etter London.

Du fikk rett, han stiller...

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
25.12.18 18:17
jonsalars: Håpar det ikkje vert for "julete" sending. Synest Bae gjer ein flott jobb men håpar på gjestar som kan SJAKK og ikkje for mykje kjendisar.

I NRK studio: programleder Line Andersen, Torstein Bae, Heidi Røneid og Atle Grønn.

Skrottefar
SkrottefarInnlegg: 656
25.12.18 21:53
jonsalars: Maratonsending på NRK, men visstnok ikkje på VGTV

Joda, i følge VG så skal de ha en redusert dekning;

" Det blir noe redusert fra VM-sendingene. Men Jon Ludvig Hammer følger alle partiene til Magnus Carlsen direkte på VGTV."

jonsalars
jonsalarsInnlegg: 649
26.12.18 00:49

Var nå bra at VGTV er med også! NRK i timevis kan vera hard kost....

LapinKuIta
LapinKuItaInnlegg: 1026
26.12.18 01:56

Enmannssending med Hammer er neppe lettere kost. 

Kong_ALS
Kong_ALSInnlegg: 781
26.12.18 03:00

I dag braker endelig VM i hurtig- og lynsjakk løs igjen. Som Bagley-Towns er inne på i åpningsinnlegget, så er historien til disse mesterskapene relativt uoversiktlig inntil nyere tid. Hva som regnes som offisielle verdensmesterskap og ikke i disse disiplinene opp gjennom historien er ikke helt enkelt å få grep om.

Engelsk wikipedia hevder at det første VM i lynsjakk som ble anerkjent av FIDE ble arrangert i 2006, og at det deretter ble arrangert FIDE-anerkjente VM i lynsjakk også i 2007, 2008, 2009 og 2010, før mesterskapet i 2011 ble avlyst da ingen søkte om å få arrangere det. Deretter har VM i lynsjakk blitt arrangert hvert år fra og med 2012 og frem til i dag, som en del av FIDE sitt sammenslåtte arrangement kalt FIDE World Rapid and Blitz Chess Championship (2012-).

Det har blitt arrangert VM i lynsjakk før dette, men det er altså vanskelig å få grep om hvilke turneringer/mesterskap som kan regnes som offisielle VM. Å kun bruke de mesterskapene FIDE anerkjenner som offisielle VM føles ikke rett med tanke på organisasjonens historie, og jeg stoler ikke på wikipedia sine oversikter, verken den engelske eller norske.

I hurtigsjakk er det vel så vanskelig å peke på hvem som faktisk er de offisielle verdensmesterne. Igjen avhenger det også av hvem man gir retten til å kalle noe for et verdensmesterskap - det er ikke nødvendigvis så enkelt som at man kan kun kan regne mesterskapene FIDE anerkjenner som de offisielle.

Fra og med 2012 har altså VM i hurtig- og lynsjakk blitt slått sammen til et felles, og ikke minst, årlig arrangement. Dette har bidratt til å øke statusen, prestisjen og populariteten til disse mesterskapene. Selv om regjerende verdensmester i klassisk sjakk (Anand) ikke stilte opp i 2012, så stilte verdenseneren, av mange regnet som den beste spilleren i klassisk sjakk (Carlsen) opp, sammen med en rekke toppspillere, og dette bidro ytterligere til å øke turneringens status. Carlsen tok hhv. sølv og bronse. Karjakin vant hurtigsjakken og Grischuk lynsjakken.

I 2012 var det bare 16 spillere med, som hadde kvalifisert seg via ulike kriterier. I 2013 endret man på turneringsformatet, og deltakerantallet ble nesten firedoblet fra 2012. Verken verdensmesteren (Anand) eller verdensenerern (Carlsen) i klassisk sjakk stilte opp (nåværende verdenstreer i klassisk sjakk (Mamedyarov) vant hurtigsjakk, mens den sterke vietnameser Le Quiang Liem vant lynsjakk), de var opptatt med å forberede seg til VM-matchen i Chennai.

Der ble som kjent Carlsen verdensmester, og som den aktive verdensmesteren han var og er, så stilte han opp som både regjerende verdensmester og verdensener i klassisk sjakk, og vant like godt VM i både hurtig- og lynsjakk sommeren 2014, i et felt som hadde vokst ytterligere og nå telte godt over 100 spillere, før han forsvarte tittelen i klassisk sjakk mot Anand på senhøsten.

I 2015 vokste deltakerantallet igjen mye, til 158 deltakere i hurtigsjakk og 188 deltakere i lynsjakk. Carlsen forsvarte tittelen i hurtigsjakk, men måtte gi tapt i lynsjakk der han endte utenfor pallen. Grischuk stakk av med gullet.

I 2016 gjorde man en nydelig vri synes jeg. Man la arrangementet til romjulen. Sett med publikumsøyne passer dette veldig bra om man ikke er bundet opp i alt for mye familieforpliktelser, og ikke minst for spillerne er dette bra. Ingen forstyrrelser for spillere i forberedelse til en ev. VM-match i klassisk sjakk osv. Deltakerantallet var på litt over 100 spillere i begge disipliner, og Carlsen tok bronsen i hurtigsjakk der Ivanchuk vant, mens han "bare" fikk sølv i lynsjakk bak Karjakin, etter å ha hatt gullet langt nede i lomma få runder før slutt.

I 2017 fulgte man opp den fantastiske vrien med å ha arrangementet i romjulen, og over 130 deltakere spilte de to mesterskapsdisiplinene. Carlsen misset pallen i hurtigsjakk, der det var et hyggelig gjensyn med den gamle kongen av rask sjakk, Anand, på toppen av pallen. Carlsen slo tilbake i lynsjakk og hentet tittelen.

I år arrangeres verdensmesterskapene i hurtig- og lynsjakk igjen i romjulen, og det betyr at det fra og med i dag venter 5 deilige dager med mye morsom sjakk på TV-en. Over 200 deltakere er påmeldt i de to displinene. At dette arrangementet, som i år spilles i Russland, avvikles i romjulen begynner å ligne en tradisjon, la oss krysse fingrene for at det fortsetter.

VM i disiplinene hurtig- og lynsjakk har altså fått en skikkelig oppsving etter at mesterskapene ble lagt til et felles arrangement fra og med 2012, og spesielt fra og med 2014 der verdensmesteren i Carlsen har stilt opp hvert år, og arrangementet har blitt tv-produsert av NRK og kringkastet i de tusen hjem her i Norge, de siste to årene (tre med årets arrangement inkludert) atpåtil arrangert i romjulen, nydelig.

Det har riktignok vært ulike problemer knyttet til disse mesterskapene, i stor grad av politisk art, men alt i alt har VM i hurtig- og lynsjakk fått en voldsom oppsving, på tross av disse tingene. Med en ny FIDE-president på plass vil forhåpentligvis ting bli enda bedre i fremtiden, selv om det stadig knytter seg spørsmål og bekymring til politiske problemstillinger i forbindelse med disse arrangementene.

Alle som er glad i sjakk kan uansett glede seg til de 5 kommende dagene, dette blir kos og gøy. Vår mann, Carlsen, er naturligvis favoritt i begge disipliner, og leder verdensrankingene. Han har likevel et enormt kobbel med bikkjer i mot, og vi skal være veldig godt fornøyd om han kommet unna med ett gull, selv om vi selvfølgelig drømmer om at han skal klare begge og igjen være trippelt regjerende verdensmester (klassisk, hurtig og lyn). 

Nakamura er i storform, og kommer med selvtillit fra den nylig avsluttede London Chess Classic. Han har aldri fått med seg edelt metall fra disse mesterskapene, og har garantert skumle hensikter. Russerne blir farlige, med Grischuk og Karjakin i spissen, samt den nylig kronede europamester i lynsjakk, Artemiev, for å nevne noen. Russerne har selvfølgelig enda mange flere som kan kjempe om edelt metall.

Regjerende verdensmester i hurtigsjakk, Anand, har blitt så mye som 49 år gammel, men stiller opp og det er alltid spennende. Mamedyarov og Aronian er kapable, og listen fortsetter og fortsetter, det er så voldsomt mange sterke spillere med, selv om en håndfull av de tyngste navnene i sjakken ikke fant anledning til å være med i år. Kramnik, Caruana, Ivanchuk, So og Ding Liren glimrer alle med sitt fravær.

Fra Norge stiller også lynsjakkspesialisten stormester Christensen, og juniorverdensmesteren i klassisk sjakk fra 2017, Tari. De kan begge hevde seg om de får spillet til å flyte.

Lykke til til alle sjakk- og Carlsen-fans :)

(Innlegget ble redigert 26.12.18 03:12)

Bagley-Towns
Bagley-TownsInnlegg: 1468
26.12.18 06:51

Nydelig kong_als :)

Bare å glede seg til 5 dager med suveren underholdning, ikke sikkert alle i husstanden er like fornøyd med det, men dette blir artig! Merker selv at man har veldig høye forventninger, så la oss si at for eksempel to sølv på Magnus er utfallet, så vil man faktisk føle etterpå at det ikke gikk helt som ønsket. 

Dr_Who
Dr_WhoInnlegg: 750
26.12.18 07:28

 

Takk for et fint åpningsinnlegg, samt en grundig gjennomgang av historien til mesterskapene i hurtig- og lynsjakk. 

Ser fram til noen interessante sjakkdager i romjula.

Kong_ALS
Kong_ALSInnlegg: 781
26.12.18 09:30

Innlegget ble som dere ser skrevet i de små nattetimer og jeg blir nødt til å korrigere meg selv, eller ordlisten på mobilen min, hvis det var den som spilte meg et puss. "Christensen" er feil navn, "Christiansen" skal det være. Ellers, takk for hyggelige ord. Gleder meg til vi kommer i gang!

Sjekk forresten ut denne linken https://chessdraft.co om dere vil sette opp et lag med 6 spillere og være med i VM-manageren. 

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
26.12.18 11:11

Hurtigsjakk: 15min + 10sek per trekk

Lyn: 3min + 2sek per trekk.

1 poeng for seier, 0.5 for remis og 0 for tap.

Lik poengsum mellom spillere på topp etter siste parti skilles vinneren ut slik:

a.TPR (tournament performance rating)

b.Median Buchholz (Buchholz redusert med høyeste og laveste poengsum til motspillene)

c.Buchholz (summen av motspillerens poengsum)

d.Tie-break (2 kamper av 3min + 2sek per trekk.)

e.Armageddon


Sarella
SarellaInnlegg: 15931
26.12.18 12:30

Carlsen (med svart) møter Adam Tukhaev (2556) fra Ukraina i 1.parti.

Tari (med hvit) får en hard nøtt og knekke, han møter Artemiev (2812) i sin første kamp.

(Innlegget ble redigert 26.12.18 12:34)

CapoConsigliere
CapoConsigliereInnlegg: 16389
26.12.18 12:36

NRK sender alle dager: her

CapoConsigliere
CapoConsigliereInnlegg: 16389
Sarella
SarellaInnlegg: 15931
26.12.18 12:53

Huff, Rolfsrud in action...hvorfor bruker de ikke Kaja Snare? Blir fort Chess24 på meg....

CapoConsigliere
CapoConsigliereInnlegg: 16389
GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 48056
GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 48056
26.12.18 13:00
Sarella: Huff, Rolfsrud in action...hvorfor bruker de ikke Kaja Snare?

Hun har skiftet til Viasat. 

GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 48056
26.12.18 13:34

Tenkte å skrive at Magnus er i kjempeform, men nå roter han i en stilling som var nær vunnet. Gitt bort mye av tidsfordelen også.

Dr_Who
Dr_WhoInnlegg: 750
26.12.18 13:40

Ikke særlig kreativt av Carlsen så langt.

GoingKronos
GoingKronosInnlegg: 48056
26.12.18 13:48

Christiansen spilte remis mot russeren Demchenko (2651) med hvit. Grei start. Tari spiller fortsatt, står dårligst, men med remis sjanser mot råsterke Artemiev.

flourhouse
flourhouseInnlegg: 37268
26.12.18 13:57

For et fjols!

Klikk for å gå tilbake til toppen