Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

NM i friidrett 2019, Hamar (2-4/8)

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 39024
31.07.19 17:30

Årets norgesmesterskap i friidrett arrangeres på Hamar i tidsrommet 2.-4. august (med andre ord førstkommende helg). Som vanlig er de beste utøverne påmeldt opptil flere øvelser, og det blir nok mange fine prestasjoner og hard kamp om kongepokalene, som i fjor ble vunnet av Karsten Warholm og Sigrid Borge.

Etter noen mesterskap på vestlandet med kaldt og tidvis dårlig vær blir det greit med et NM litt lenger øst igjen, da det som regel betyr varmere og forhåpentligvis tørrere vær (noe også værmeldingene foreløpig tilsier), som igjen antakelig vil føre til bedre resultater. I tillegg er det et poeng at NM i år går i god tid før VM, så det vil helt sikkert være noen som ennå ikke har klart VM-krav i sine øvelser som prøver på det her (dette gjelder selvsagt mest for de korte løpsøvelsene og de tekniske disiplinene), samt at et tidligere NM garantert vil føre til at de flere av de beste er i bedre form enn de vanligvis er. Så her ligger alt til rette for et meget godt mesterskap.

Hamar er den største byen i Hedmark fylke med sine 30000 innbyggere. Byen er også det største tettstedet i Innlandet. Her har NM i friidrett blitt arrangert tre ganger tidligere. Første gang var allerede i 1907, på tiden da det fremdeles kun var menn som deltok. Den gangen var det Halfdan Stormoen som tok kongepokalen, som det året ikke ble delt ut på grunnlag av prestasjoner i selve mesterskapet, men derimot under Kristiania IFs internasjonale stevne. Neste gang var i 1959, da det var Oddvar Krogh og Reidun Buer som mottok kongepokalene. Krogh vant slegge på lengden 61.52, mens Buer tok gull både på 100 (12.5) og 200 meter (24.5). Hittil siste gang NM ble arrangert på Hamar var altså i 1971, da Arve Olsson (81.28 i spyd) og Kari Karlsen (1.76 i høyde) vant kongepokalene. Det blir også et spesielt mesterskap i år, i og med at spydlegenden Egil Danielsen (som var fra Hamar) gikk bort tidligere denne uken, 85 år gammel.

Det er for øvrig Grete Waitz som har flest kongepokaler (7), mens Andreas Thorkildsen og Sverre Strandli har flest på herresiden (6). Karsten Warholm tok i fjor sin fjerde kongepokal på rad, og er den aktive utøveren med flest kongepokaler. Og i og med at han bare er 23 år og deltar i øvelser som er gunstig med tanke på kongepokal, kan vi nok anta at det blir en del flere i kommende årene. Flest NM-gull har Jorun Nygaard med hele 39 gull mellom 1950 og 1960. Grete Waitz følger deretter med 33 gull, mens Berit Berthelsen fikk med seg 30 gull i sin karriere. Mestvinnende på herresiden er Knut Hjeltnes med 19 gull foran Geir Moen og Carl Fredrik Bunæs (begge 18). Mestvinnende av dagens utøvere er Karoline Bjerkeli Grøvdal med 15, som følges av Ezinne Okparaebo som har 12 NM-gull å slå i bordet med.

NRK sender i år totalt tre timer og ti minutter fra NM, som er en liten økning fra i fjor, og det er gledelig å se at den kollektive norske suksessen om dagen gjør at det blir mer og mer TV-dekning fra NM. TV-program og annen informasjon kan finnes nederst i innlegget. Har foreløpig ikke sett at arrangøren setter opp stream, men de bruker jo å gjøre det under NM, så vi får satse på at det dukker opp.


Kort forhåndsomtale av hver øvelse følger:

Disse må tas med en klype salt, da jeg går ut fra påmeldingslistene, og det vil alltid komme forfall i forhold til den, særlig blant dem som er påmeldt i flere øvelser.

Kvinner:

100 meter:
Favoritt her er i år som de foregående årene Ezinne Okparaebo. Hun har riktig nok ikke fått opp dampen helt hittil denne sesongen og står med en årsbeste på ordinære 11.46, men det er fremdeles klar årsbeste i Norge. Sølvfavoritt blir naturlig nok Helene Rønningen, som heller ikke har vært helt på sitt beste i år, men som har en årsbeste på 11.60, nest best i landet. Hun har en pers som er identisk med Okparaebos årsbeste, så om det stemmer, kan hun muligens utfordre. Så blir det spennende å se det 16-årige supertalentet Henriette Jæger, som kommer rett fra sølv i sjukamp under EYOF i Baku. Hun har løpt finfine 11.70 i år, som er aldersrekord og tredje best i Norge i år. Ingvild Meinseth var et veldig bra talent i yngre år, men skader har ødelagt for utviklingen. Med 11.74 som årsbeste er hun likevel en medaljekandidat. Astrid Mangen Ingebrigtsen (som for de fleste nok er best kjent som kona til Filip) kan også utfordre om hun har dagen. Hun har 11.79 som årsbeste. Ellers skal vi ikke se bort fra Elin Serine Vik Johannessen, Malin Kulseth, Marte Pettersen, Linn Oppegaard og Tonje Fjellet Kristiansen, som alle har årsbeste under 12.00, samt fjorårets bronsevinner Mari Gilde Brubak, i forhold til en plass på pallen.

2018: 1. Ezinne Okparaebo 11.68, 2. Ingvild Meinseth 12.30, 3. Mari Gilde Brubak 12.34
Tips: 1. Ezinne Okparaebo, 2. Helene Rønningen, 3. Henriette Jæger


200 meter:
Dette er på papiret en ganske åpen øvelse i år. Line Kloster er regjerende mester og satte i fjor norsk rekord med 23.21, men årets sesong har ikke vært riktig like bra. Hun er iallfall påmeldt her, og så får vi se om hun stiller og da prøver å forsvare fjorårsgullet. Helene Rønningen er på papiret den skarpeste utfordreren. Hun hadde en dårlig sesongoppkjøring i år og har slitt med det inn i utendørssesongen, hvor hun har strevd med å finne toppfarten (årsbeste er 23.80). Men hun hadde en stakket stund den norske rekorden på denne distansen i fjor med 23.27, og kommer formen, er hun utvilsomt en som er vanskelig å slå. Så er det også spennende at Amalie Iuel har meldt seg på denne distansen. Hun har nest beste tid i Norge i år med 23.78, og viste jo også meget god form tidligere i sesongen da hun satte norsk rekord på langhekk. Pers på 200 er 23.46. Så er den enormt spennende ungjenta Henriette Jæger også påmeldt på 200 meter, og det er slett ikke utenkelig at hun kan ende opp med en medalje også her. Hun har en såpass sterk pers som 23.79, også det soleklar aldersrekord i J16, og bare noen få hundredeler bak Elisabeth Slettums norske juniorrekord. Og apropos Elisabeth Slettum, vi skal selvfølgelig ikke glemme bort dama som faktisk står med årsbeste i Norge på 23.68. I tillegg kan vi jo heller ikke regne bort Ezinne Okparaebo, som også er påmeldt her. Hun har ikke løpt 200 meter i år, men i fjor oppnådde hun 23.38, og så får vi se hvordan 200-formen er om hun stiller. Og da har vi jo enda ikke nevnt Ingvild Meinseth, som har pers 23.79 og årsbeste 24.02. Se heller ikke bort fra Marte Pettersen, Tonje Fjellet Kristiansen og Christine Bjelland Jensen.

2018: 1. Line Kloster 24.03, 2. Christine Bjelland Jensen 24.26, 3. Marte Pettersen 24.49
Tips: 1. Helene Rønningen, 2. Line Kloster, 3. Amalie Iuel


400 meter:
Amalie Iuel er også påmeldt 400 meter, som hun ikke har løpt denne sesongen. Men hun er regjerende mester og har pers på 51.81, så hun må regnes som favoritt om hun stiller. En som kanskje kan utfordre på en god dag er Line Kloster, som også har til gode å løpe 400 flatt denne sesongen. Hun har ikke vist toppformen hittil i år, men har pers på 52.78. Bronsefavoritt blir nok Sara Dorthea Jensen, som har årsbeste i Norge på 54.47, og siden Lakeri Ertzgaard (som nylig satte pers til 54.56 i EYOF) ikke er påmeldt, bør det være en grei oppgave for Jensen, som presset Iuel til døra under fjorårets NM. Bortsett fra disse kan det kanskje være spennende å følge med på June Sæbøe Tveit (55.79 i år) og Anne Skudal Dolvik.

2018: 1. Amalie Iuel 54.68, 2. Sara Dorthea Jensen 54.89, 3. Hedda Hynne 56.41
Tips: 1. Amalie Iuel, 2. Line Kloster, 3. Sara Dorthea Jensen


800 meter:
Favoritt her er naturlig nok Hedda Hynne, som har soleklart årsbeste i Norge med 2:01.27 og skal ligge et par klasser over alle andre, sånn det har sett ut i år. Kanskje kan hun sette litt fart i finalen også slik at det blir en god tid og muligens noen perser bakover i feltet. Yngvild Elvemo har ikke løpt 800 meter siden den blytunge dagen i Bislett Games hvor hun fikk opp 2:07.25, flere sekunder bak pers. Den tidligere EM-deltakeren er nok den eneste som på en god dag kan presse Hynne. Sølvfavoritt må hun i alle fall sies å være. Amalie Sæten er nok favoritt til å ta bronse. Hun satte en fin pers i fjor til 2:04.80, men har ikke fått opp samme fart i år, hvor årsbeste er 2:06.84, satt så sent som for et par uker siden. Hun er nok på vei opp formmessig. 16 år gamle Eilén Brenne imponerte stort da hun perset til 2:07.19 under EYOF, og det er fjerde best i landet denne sesongen. Medalje kan kanskje bli vrient, men det ville ikke vært noen stor sensasjon, sånn som det ser ut per dags dato. En annen medaljekandidat kan være Mina Marie Anglero, USA-studenten som har 2:07.62 som årsbeste og 2:07.11 som pers. Ellers har vi med en Malin Edland, det tidligere supertalentet som har fått karrieren foreløpig ødelagt av skader, men som er tilbake igjen nå. Hun har årsbeste på 2:08.66, men persen er så bra som 2:03.44 fra da hun var 16 år. Forferdelig synd at hun ikke holdt seg skadefri, for da hadde hun nok holdt et meget bra nivå nå. Ellers skal vi nok holde et øye med spurtsterke Sigrid Jervell Våg, 400-løperne Sara Dorthea Jensen og Solveig Hernandez Vråle, samt noen fra den yngre garde, som Sara Busic (2:08 i år), Anne Hjort Arntsen og Vilde Våge Henriksen.

2018: 1. Hedda Hynne 2:06.97, 2. Amalie Sæten 2:07.63, 3. Yngvild Elvemo 2:07.80
Tips: 1. Hedda Hynne, 2. Yngvild Elvemo, 3. Amalie Sæten


1500 meter:
En ganske åpen øvelse. Der er det to kvinner som har vært under 4:20 i år, og det er Sigrid Jervell Våg (4:18) og Mina Marie Anglero (4:19). Våg er kjent for å være spurtsterk, men det er nok ikke en ulempe for Anglero å komme opp fra kortere distanser, særlig ikke om det blir lureløp. Det samme kan fort gjelde Malin Edland (4:23 i år). I tillegg finnes det et par bra damer i Yngvild Elvemo og Amalie Sæten som ikke har løpt distansen i år og som helt sikkert kan være med i gullkampen om de er i god 1500-form. Se også opp for Christina Maria Toogood og Kristine Lande Dommersnes.

2018: 1. Sigrid Jervell Våg 4:31.14, 2. Yngvild Elvemo 4:31.75, 3. Christina Maria Toogood 4:32.77
Tips: 1. Sigrid Jervell Våg, 2. Mina Marie Anglero, 3. Yngvild Elvemo


5000 meter:
Enda en relativt åpen øvelse, der ingen andre enn Karoline Bjerkeli Grøvdal (som ikke er påmeldt her) har vært under 16 minutter denne sesongen. Vienna Søyland Dahle har norsk årsbeste på 16:04, men hun er ikke påmeldt. I fjor var det Sigrid Jervell Våg som snappet gullet. Hun har ikke løpt denne distansen i år og er nok spent på langdistanseformen. Nest beste tid i Norge i år (og dermed beste tid i feltet) har Pernilla Eugenie Epland (16:11), som tok bronse i fjor, mens Maria Sagnes Wågan (16:28) har tredje beste tid. Disse tre er nok de største medaljefavorittene, men det er også verdt å følge litt med på Emma Kirkeberg Mørk, 16-åringen som har løpt 16:51 i år, samt Live Solheimdal, Christine Næss, maratonløper Runa Skrove Falch og det tidligere stortalentet Silje Fjørtoft, som trappet ned karrieresatsingen for en stund siden. Ellers har vi med et par langrennsløpere kjent fra WC-sirkuset i Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marte Mæhlum Johansen. Jacobsen har en pers på 16:40 fra 2013, men har ikke løpt distansen i år. Hun har 9:59 på 3000 i år. Johansen gjorde unna sin banedebut på 3000 meter for et par uker tilbake, der hun løp på 9:48. I tillegg har Therese Johaug meldt seg på distansen, men siden hun ikke har noen gyldig banetid å vise til og dermed ikke har tatt NM-kravet, er det usikkert om hun får dispensasjon til å stille. Om hun får det, er det spennende å se hva hun kan stelle i stand.

2018: 1. Sigrid Jervell Våg 16:19.14, 2. Vienna Søyland Dahle 16:19.28, 3. Pernilla Eugenie Epland 16:21.38
Tips: 1. Sigrid Jervell Våg, 2. Pernilla Eugenie Epland, 3. Maria Sagnes Wågan


10000 meter:
Det største påmeldte navnet her er utvilsomt Therese Johaug, selv om det selvfølgelig ikke akkurat er baneløping hun er mest kjent for. Hun løp Fornebuløpet (som er 10 km) på 33:36 i fjor, så det kan jo bli spennende å se hva hun kommer opp med. Ellers er det ikke fryktelig mange som har løpt distansen i år. Maria Sagnes Wågan har klar norsk årsbeste på 33:48. Hennes på papiret største utfordrer, regjerende mester Pernilla Eugenie Epland, har ikke løpt denne distansen i år. Ellers kan det være noen andre interessante på start, som Silje Fjørtoft, Live Solheimdal, Marthe Katrine Myhre, maratonløper Runa Skrove Falch og motbakkeløper Eli Anne Dvergsdal. Marte Mæhlum Johansen er for øvrig påmeldt også her.

2018: 1. Pernilla Eugenie Epland 34:04.98, 2. Maria Sagnes Wågan 34:10.11, 3. Vienna Søyland Dahle 34:57.00
Tips: 1. Maria Sagnes Wågan, 2. Pernilla Eugenie Epland, 3. Therese Johaug


100 meter hekk:
Isabelle Pedersen har riktig nok ikke hatt sin beste sesong så langt i år, med til henne å være ordinære 13.08 som årsbeste, men det likevel ingen tvil om hvem favorittstempelet går til på denne distansen. Det er nok ikke noen andre i Norge selv på det nivået riktig ennå. Men en meget spennende utøver på start er Martine Hjørnevik, som under U23-EM satt pers på 13.60 i svak motvind - og det med snubling på siste hekk. Med god vind, bra vær og feilfritt løp kan nok en tid på 13.30-tallet være oppnåelig. Hun har også mye å gå på hekketeknisk foreløpig, da hun helt klart har brukt tid på å bli vant til seniorhekker, så hun kan bli bra med årene. Ellers er Line Kloster et interessant navn. Hun har pers på 13.54 i sterk motvind fra NM i 2016, og hun har blitt en bedre utøver siden det, så med fullklaff kan det bli et veldig bra resultat. Imidlertid har hun ikke løpt korthekk på et par år, så formen der er nok litt usikker. Så er også Andrea Rooth et veldig spennende navn. Hun har løpt 13.47 i år (13.20 med for mye medvind), men da med juniorhekker, så hun er vel foreløpig ikke riktig god for de tidene med seniorhekker ennå. Men sub 14 er vel mulig om hun har trent seg inn på denne hekkehøyden. Ellers har Agathe Holtan Wathne 13.79 i år og kan være god for en medalje med fullklaff, og sjukjemper Ida Eikeng og Magdeli Støten har også vært sub 14 denne sesongen. Spesielt Eikeng kan nok nærme seg medalje om hun treffer, med 13.52 som pers fra i fjor. I tillegg kan Marlen Aakre og den unge lengdehopperen Mia Guldteig Lien nevnes som interessante navn.

2018: 1. Isabelle Pedersen 13.04, 2. Agathe Holtan Wathne 13.85, 3. Marlen Aakre 14.00
Tips: 1. Isabelle Pedersen, 2. Martine Hjørnevik, 3. Line Kloster


400 meter hekk:
En øvelse med ganske god bredde nivåmessig i forhold til deltakerantall, med flere løpere med kapasitet til å løpe godt under 60 sekunder. Favoritt her blir selvfølgelig Amalie Iuel, som har satt en ny flott norsk rekord med 55.15 i år. Hun har også gjort noen gode løp utenom det, og virker til å være i brukbar form for tiden. En som kan utfordre er Line Kloster, men da må hun fort finne tilbake til toppformen fra i fjor, da hun løp 55.49 og ikke var langt bak Iuel. Kampen om bronsen kan fort bli jevn. Elisabeth Slettum har i likhet med Kloster slitt med å finne sin beste form i år og har årsbeste på 58.72, over sekundet bak pers. Likevel må hun sies å være bronsefavoritt. Men en som kan utfordre er definitivt Andrea Rooth, ungjenta som har perset til 58.83 i år og som kommer rett fra en fin sølvmedalje i EYOF på denne distansen. Ellers har vi med to relativt lovende utøvere i Nora Kollerød Wold (59.11) og Solveig Hernandez Vråle (60.61) som begge har vært litt bak persene sine i år, men som på sitt beste kan ta en medalje. Dessverre er ikke Marie Skjæggestad og fjorårets sølvvinner Marlen Aakre påmeldt. Sistnevnte er litt merkelig, da hun står oppført på påmeldingslista for korthekken, og det er normalt langhekken som er hennes hovedøvelse.

2018: 1. Line Kloster 58.64, 2. Marlen Aakre 59.16, 3. Solveig Hernandez Vråle 59.17
Tips: 1. Amalie Iuel, 2. Line Kloster, 3. Elisabeth Slettum


3000 meter hinder:
I fjor hadde vi kun to kvinner påmeldt denne distansen, og kun én deltok. Nå er vi gledelig nok oppe i seks deltakere om alle på påmeldingslisten stiller. En av mesterskapets aller, aller største favoritter stiller på denne distansen, og da snakker vi selvsagt om Karoline Bjerkeli Grøvdal, som er den eneste med årsbeste under 11 minutter (9:28). Unge Mari Andreassen Rud har en pers på 10:58 og er kanskje en ørliten favoritt til sølvet om hun får til hinderpasseringene. Grunnen til at det er et spørsmålstegn er at hun kun har registrert tider på 800 og 1500 i år. Olea Villa Furre (11:04) og Sara Aarsvoll Svarstad (11:11) er også medaljekandidater, og vi skal vel ikke helt avskrive fjorårets eneste deltaker Delphine Poirot (som da løp 11:29) heller.

2018: 1. Delphine Poirot 11:29.46
Tips: 1. Karoline Bjerkeli Grøvdal, 2. Mari Andreassen Rud, 3. Olea Villa Furre


Høyde:
Tonje Angelsen må selvsagt ta på seg et tungt favorittstempel her med 1.91 i år. Hun startet sesongen greit med 1.91, 1.88 og 1.87, men den siste konkurransen hennes (Världsungdomsspelen for litt over en måned siden) der hun hoppet 1.78, lovet ikke spesielt bra. Men vi får se om hun kan nærme seg VM-kravet 1.94 igjen her. En like klar sølvfavoritt må Katarina Mögenburg sies å være. Mögenburg var på gang for noen år siden og hoppet 1.90 i 2015. Hun ble også EM-uttatt i 2016. De siste årene har imidlertid ikke gått like bra, og hun har 1.84 som årsbeste i år. Sigrid Kleive har hoppet tredje høyest av de som er med med 1.76, og blir nok favoritt til bronsen, selv om også Caroline Fleischer, Marie Brekke, Thea Leirfall Bremset, Mia Guldteig Lien og fjorårets bronsevinner Elise Nedberg kan utfordre på en god dag.

2018: 1. Tonje Angelsen 1.85, 2. Karen Høystad 1.70, 3. Elise Nedberg 1.70
Tips: 1. Tonje Angelsen, 2. Katarina Mögenburg, 3. Sigrid Kleive


Stav:
Hun feilet i fjor, men det hindrer oss nok ikke i å nok en gang utrope Lene Retzius til favoritt i stav. Hun har riktig nok ikke kommet opp mot sin norske rekord 4.50 i år, men 4.36 holder greit til soleklar norsk årsbeste. Birgitte Kjuus er kanskje enda større favoritt til sølvet etter å ha hoppet 4.13 i år. Bronsemedaljen er det vel kanskje unge Agnes Elisabeth Morud og den eldre Stine Grong Ruud som kommer til å kjempe om, men man skal vel ikke regne bort Tiril Malm Sunde heller. Fjorårets bronsevinner, Hedda Marie Kjølberg Hauge, er ikke med i år.

2018: 1. Birgitte Kjuus 3.90, 2. Lene Retzius 3.90, 3. Hedda Marie Kjølberg Hauge 3.50
Tips: 1. Lene Retzius, 2. Birgitte Kjuus, 3. Agnes Elisabeth Morud


Lengde:
Her får nok veteran og fjorårsvinner Oda Utsi Onstad nok en gang ta favorittstempelet etter at hun har perset til 6.31 i år. Men det er ikke helt utenkelig at 15 år gamle Mia Guldteig Lien kan snappe det heller på en helt optimal dag. Hun perset til 6.15 da hun tok sølv i lengde under EYOF forrige uke. Thale Leirfall Bremset (5.97 i år) er favoritt til den siste medaljen, mens tvillingsøster Thea Leirfall Bremset, Lisa Wilker, Sigrid Kleive, Cecilia Johanna Carneiro Håkegård og Birgitte Kjuus kan utfordre med fullklaff. For øvrig er den ofte omtalte mangekjemperen Ida Marcussen påmeldt. Marcussen skal legge opp etter mesterskapet og vil nok gjerne avslutte med stil. Hun har ikke registrert noen resultater denne sesongen, og formen er nok dermed usikker.

2018: 1. Oda Utsi Onstad 6.25, 2. Kristina Stensvoll Reppe 6.00, 3. Sigrid Kleive 5.72
Tips: 1. Oda Utsi Onstad, 2. Mia Guldteig Lien, 3. Thale Leirfall Bremset


Tresteg:
Også her er Oda Utsi Onstad favoritt, og det med enda større margin enn i lengde. Hun har hoppet suverent lengst i år med 13.65, som er to centimeter bak pers og 18 centimeter bak Lene Espegrens norske rekord. Med optimale forhold og fullklaff kan den ryke her. Monika Benserud har vært nest lengst i år med 13.03 og er favoritt til sølvet, mens fjorårets sølvvinner Chiamaka Okparaebo fort kan bytte plass med Benserud fra fjorårets NM og ta bronsen. Men også Mari Sellevåg Aarø, Karoline Jæger (to år eldre søster av Henriette), Julie Margrete Gaustad og kanskje Ida Marcussen er folk som fort kan ta medalje om de får ut det de er gode for.

2018: 1. Oda Utsi Onstad 13.33, 2. Chiamaka Okparaebo 12.87, 3. Monika Benserud 12.85
Tips: 1. Oda Utsi Onstad, 2. Monika Benserud, 3. Chiamaka Okparaebo


Kule:
Denne øvelsen må nok sies å være en av de NM-øvelsene med lavest kvalitet. Gullfavoritt er Mona Ekroll Jaidi, som fremfor alt har sin styrke i diskos (dette er nok faktisk hennes dårligste kastøvelse nivåmessig), og som har en årsbeste på 14.69. Camilla Leonhardsen Rønning, Birthe Franck-Petersen, Julie Noraberg-Nilsen og Sigrid Kleive har alle årsbeste på 12-tallet og er kapable til å ta medalje.

2018: 1. Matilde Roe 13.39, 2. Mona Ekroll Jaidi 12.66, 3. Marit Jørgenrud 11.88
Tips: 1. Mona Ekroll Jaidi, 2. Camilla Leonhardsen Rønning, 3. Birthe Franck-Petersen


Diskos:
Etter 17 NM-gull på rad måtte Grete Etholm "endelig" gi fra seg hegemoniet, og med det har hun tydeligvis også bestemt seg for å legge NM-karrieren på hylla. Den som vippet Etholm ned fra tronen var Mona Ekroll Jaidi, som vant NM-gullet i fjor på 50.27. Men det betyr ikke nødvendigvis at hun er favoritt, for det er to som er foran henne på årsbestelista. En av dem er det 16 år gamle stortalentet Elisabeth Thon Rosvold, som var med i U20-EM og tok seg til finalen, der hun ble nummer åtte mot utøvere som er opptil to år eldre. Rosvold har perset til for alderen strålende 52.13 i år (som er norsk juniorrekord, og det med to år igjen i juniorklassen), og må vel nesten ta et knapt favorittstempel her. Men hun blir utfordret, blant andre av Solveig Fredriksen, nummer to på årsbestelista med 51.53, som også er pers. Bak der lurer også Matilde Roe, som er den fjerde og siste som har kastet over 50 meter i år med 50.13. Apropos Rosvold, har vi nok en 16-åring som kan utfordre om medalje på en god dag i Lotta Flatum Fallingen. Hun er ikke mye dårligere enn den jevnaldrende bestevenninnen Rosvold, og hun måtte kaste med brukket arm i Borås, en prestasjon i seg selv (flaks for henne at det ikke var kastarmen det var noe feil med). Hun har 47.98 i år, men har nok større potensial enn som så. Også evigunge Else Lundestad Bakkelid (42) kan fort blande seg inn, samt kanskje Vilde Indseth Holten og Berit Stunes Isene (lillesøster til Ola).

2018: 1. Mona Ekroll Jaidi 50.27, 2. Grete Etholm 47.09, 3. Else Lundestad Bakkelid 46.95
Tips: 1. Elisabeth Thon Rosvold, 2. Solveig Fredriksen, 3. Mona Ekroll Jaidi


Slegge:
Beatrice Nedberge Llano har kastet over VM-kravet i år med 71.43, og blir selvfølgelig en av mesterskapets aller største favoritter om hun stiller. Hun måtte stå over U23-EM med en skade, men om hun er på plass, er det nok ikke noen som kan utfordre. Helene Sofie Ingvaldsen er den eneste av de andre deltakerne som (så vidt) har vært over 60 meter med 61.80, og er nok sølvfavoritt. Mona Ekroll Jaidi har medaljemulgheter også her, da hun har vært tredje lengst i år. Også Helle Henriksen Hvidsten, Solveig Fredriksen og Oda Marie Myklebust kan blande seg inn der. Fjorårets gullvinner, Trude Raad (som da slo Llano), har lagt opp.

2018: 1. Trude Raad 63.96, 2. Beatrice Nedberge Llano 63.31, 3. Helene Sofie Ingvaldsen 56.75
Tips: 1. Beatrice Nedberge Llano, 2. Helene Sofie Ingvaldsen, 3. Mona Ekroll Jaidi


Spyd:
Norges for tiden klart beste spydkaster og fjorårets kongepokalvinner, Sigrid Borge, er skadet og stiller derfor dessverre ikke i dette mesterskapet. (Sist jeg hørte noe, håpet hun å rekke VM, som hun allerede er kvalifisert for.) Stortalentet Kaja Mørch Pettersen er en som fort kan ta gullet i hennes fravær. Pettersen kastet 56.22 tidligere i sesongen. Dessverre har hun slitt litt med skade i år og det hemmet henne helt klart i U20-EM, der hun var medaljekandidat, men ikke tok seg til finalen. Hun må nok håpe på formbedring inn mot denne helgen. Så det er et par utøvere som helt klart kan utfordre. Vi har tre damer som har vært på 54 meter i år i Emilie Ingerø, Ane Dahlen og tidligere medaljevinner i U18-VM, Stella Weinberg, som har slitt med skade og ikke har konkurrert siden mai, men som er påmeldt her. Deretter er det ytterligere tre på påmeldingslista som har vært godt over 50 meter i år i Kristina Kristianslund, Mali Ingeborg Vollan Marstad og Maria Børstad Jensen. I tillegg kan det nevnes at både Marie-Therese Obst og Mona Ekroll Jaidi har vært over 50 meter, men de er ikke påmeldt. Så det er brukbar bredde i denne grenen, selv om det neppe er noen andre enn Borge som per i dag har kapasitet til å kaste 60 meter.

2018: 1. Sigrid Borge 60.70, 2. Ane Dahlen 51.91, 3. Kristina Kristianslund 50.93
Tips: 1. Kaja Mørch Pettersen, 2. Ane Dahlen, 3. Emilie Ingerø


3000 meter kappgang:
Dette er en uviss gren. Merete Helgheim var suveren i fjor og vant da foran Siri Gamst Glittenberg og Fride Møller Flatin. Disse tre er også med i år igjen, og får selskap av Maren Karlsen Bekkestad. Glittenberg og Bekkestad klarte EYOF-kravet på 5000 meter kappgang (hvor Glittenberg for øvrig ble nummer fire) tidligere i år, så det kan jo bli interessant å se om de har tatt gode nok steg til å utfordre Helgheim.

2018: 1. Merete Helgheim 13:55.77, 2. Siri Gamst Glittenberg 14:51.79, 3. Fride Møller Flatin 14:54.49
Tips: 1. Merete Helgheim, 2. Siri Gamst Glittenberg, 3. Maren Karlsen Bekkestad


Menn:

100 meter:
Regjerende mester Jonathan Quarcoo er favoritt også i år, men kanskje ikke fullt så stor som vi hadde regnet med. Han har slitt veldig med hamstringen i år og ikke fått opp toppfarten i det siste. Han har bestetid i feltet denne sesongen med 10.34, men mannen med pers på 10.22 har vært et stykke fra selv den tiden i det siste. Salum Kashafali har denne sesongen begynt å konkurrere i klassen for svaksynte, og han har satt verdensrekord i den klassen med 10.44. Kanskje kan han utfordre om gullet om ikke Quarcoo er på sitt beste. Fjorårets sølvvinner Mathias Hove Johansen er nok kanskje den siste som har reell sjanse på gullet med fullklaff. Han har satt pers i år til 10.46, og har generelt sett sterkere ut i år enn noen gang etter noen år uten fremgang. Vi kan også nevne noen utøvere med årsbeste under 10.75, som Even Meinseth, Christian Mensah, Nickolai Jallow og Amund Høie Sjursen. I tillegg skal vi definitivt ikke se bort fra Muhammed Jatta, som satte pers i fjor til 10.37, selv om han ikke har vært i nærheten av det i år.

2018: 1. Jonathan Quarcoo 10.70, 2. Mathias Hove Johansen 10.86, 3. Jonas Halonen 10.94
Tips: 1. Jonathan Quarcoo, 2. Salum Kashafali, 3. Mathias Hove Johansen


200 meter:
Jonathan Quarcoo er regjerende mester også på den doble distansen, og han må nevnes som favoritt også her. Men formen er om mulig enda mer usikker her, da han ikke har løpt denne distansen i år. Men mannen med pers på 20.39 trenger neppe være i toppform for å vinne i dette selskapet. En spennende mann på distansen er Mathias Hove Johansen. Han er stadig på jakt etter å komme sub 21, og persen hans på 21.00 er nå tre år gammel og irriterer ham nok veldig. Det føles som om det kan komme når som helst, og det blir spennende å se om NM er der han endelig får det til. Unggutta Andreas Haara Bakketun og Filip Bøe har vært jevne i år og har hhv. 21.36 og 21.38 som årsbeste. De kan fort kjempe om bronsen. Det kan også Salum Kashafali, som til tross for at han er best på 100 meter også er habil på den doble distansen. Han har 21.40 som årsbeste og pers. Joachim Sandberg og Christian Mensah har også årsbeste under 21.50, og så er det igjen verdt å nevne Muhammed Jatta, som ikke har løpt distansen i år, samt kanskje Markus Nikolai Berner, Håvard Becker og Øyvind Strømmen Kjerpeset. Vår beste tikjemper Martin Roe er påmeldt, og sikter seg vel fremfor alt inn på å slå persen på 21.98.

2018: 1. Jonathan Quarcoo 20.84, 2. Mathias Hove Johansen 21.44, 3. Muhammed Jatta 21.57
Tips: 1. Jonathan Quarcoo, 2. Mathias Hove Johansen, 3. Filip Bøe


400 meter:
Her er det nok bare å dele ut gullet til Karsten Warholm med en gang, så sant han stiller og unngår skade underveis. Unikumet fra Ulsteinvik har kun løpt denne distansen innedørs i år, men da tangerte han til gjengjeld europarekorden på 45.05, en tid som nok tilsvarer noe ganske lavt på 44-tallet utendørs. I tillegg har vi jo alle sett hva han har gjort på langhekken i år. I kampen om sølvet er det nok Fredrik Øvereng, som imponerte i U23-EM da han satte pers på 47.48 og gikk til semi der, som leder an. Luca Thompson er den siste som har løpt sub 48 i år med 47.97. Men vi skal nok ikke regne bort Simen Sigurdsen (pers 47.32 fra i fjor), Markus Nikolai Berner, Joachim Sandberg, Torbjørn Lysne og veteran Mauritz Kåshagen i den diskusjonen.

2018: 1. Karsten Warholm 47.32, 2. Mike Lubsen 48.24, 3. Fredrik Øvereng 48.83
Tips: 1. Karsten Warholm, 2. Fredrik Øvereng, 3. Simen Sigurdsen


800 meter:
Her er ikke Norges klart beste 800-løper om dagen, Thomas Roth, påmeldt. Og da passer det vel å gi Filip Ingebrigtsen, som er den av Ingebrigtsen-brødrene som velger å løpe distansen, favorittstempelet. Ingebrigtsen har ikke løpt denne distansen i år, men har sett bra ut på 1500, og bør kunne ta dette greit uten Roth på start. En som kanskje kan utfordre er Markus Einan, som har 1:47.74 i år og som har en brukbar avslutning på lager (som han viste i U23-EM). Ingebrigtsen slo imidlertid Einan under fjorårets NM-finale. Favoritt til den siste medaljen blir kanskje Luca Thompson, som har gått mer og mer fra å være 400-løper til å satse på 800. Han deltok i U20-EM, og selv om han hadde lite å stille opp med der, bør han ha brukbare muligheter på medalje her. Andre som kan ha en sjanse på medalje er superveteran Ådne Svahn Dæhlin (som nylig har gjort comeback), Didrik Hexeberg Warlo, Sigurd Tveit, Sondre Juven, Moa Abounnachat Bollerød, Andreas Vangsnes, Abdurrahman Hir og lovende Tobias Grønstad (nummer fem på denne distansen i EYOF). I tillegg deltar Andreas Roth, Thomas' lillebror som har lagt opp toppidrettssatsingen og som nå tar på seg hareoppdrag med stor suksess. Han har nok ikke altfor høye forventninger, men kanskje kan han ta seg til en finale, slik han greide i fjor.

2018: 1. Thomas Roth 1:50.63, 2. Filip Ingebrigtsen 1:50.78, 3. Markus Einan 1:51.02
Tips: 1. Filip Ingebrigtsen, 2. Markus Einan, 3. Luca Thompson


1500 meter:
Megafavoritt her blir selvfølgelig Jakob Ingebrigtsen, som er den av brødrene som fikk æren av å løpe favorittdistansen 1500 meter. Ingebrigtsen har i en alder av 18 år klart å etablere seg som en av verdens beste løpere på distansen, og når ikke brødrene er på start, er det nærmest bare å defilere inn. Sølvfavoritt blir fjorårets sølvmedaljør og EM-deltaker Ferdinand Kvan Edman, som kanskje ikke har hatt en riktig like god sesong i år, men som har årsbeste på 3:40, og som skal være den nest beste løperen i feltet. Jacob Boutera har tatt fine steg denne sesongen og er en solid medaljekandidat. Han har løpt på 3:42. Unggutta Mats Hauge, Sondre Juven, Andreas Vangsnes, Moa Abounnachat Bollerød, Didrik Hexeberg Warlo og Tobias Grønstad kan også blande seg inn, kanskje sammen med Even Brøndbo Dahl og Ådne Andersen.

2018: 1. Jakob Ingebrigtsen 4:03.54, 2. Ferdinand Kvan Edman 4:06.44, 3. Mats Hauge 4:07.41
Tips: 1. Jakob Ingebrigtsen, 2. Ferdinand Kvan Edman, 3. Jacob Boutera


5000 meter:
Henrik Ingebrigtsen løper det som (iallfall for øyeblikket) ser ut til å være hans nye hoveddistanse, 5000 meter, og blir da favoritt her. Likevel skal man absolutt ikke kimse av startfeltet som stiller opp her. Man kan anta at maratonesset Sondre Nordstad Moen kommer til å sette fart, både med tanke på å kanskje ta VM-kravet på 13:22 og å bli kvitt noen gode avsluttere. Nordstad Moen har slitt med sykdom og skader de siste par årene og satser dermed på å ta banekrav til årets VM. Han har løpt bedre og bedre for hvert løp, så det blir spennende å se ham i NM. Marius Vedvik har satt pers til 13:29 i år, og Per Svela 13:35. Narve Gilje Nordås (som er med i treningsgruppa til Gjert Ingebrigtsen) imponerte kraftig da han satte pers på 10000 med nesten ett minutt under U23-EM og kan være god for en kraftig persforbedring også her (nåværende pers er 14:08). Hinderspesialist Tom Erling Kårbø kan ha en god avslutning på lager om han henger med, og han tok bronse i fjor. Bjørnar Sandnes Lillefosse og fjorårets sølvmedaljør Ørjan Grønnevig har gjort fine NM-innsatser tidligere. Det kan fort bli et underholdende løp og et av høydepunktene i årets NM. Et annet spennende navn å nevne er Håkon Stavik, den lovende unggutten som gjorde det brukbart i U20-EM og som har pers på 14:26, men vi skal ikke forvente at han blander seg helt inn i toppen allerede nå.

2018: 1. Henrik Ingebrigtsen 14:13.80, 2. Ørjan Grønnevig 14:22.06, 3. Tom Erling Kårbø 14:25.69
Tips: 1. Henrik Ingebrigtsen, 2. Sondre Nordstad Moen, 3. Marius Vedvik


10000 meter:
Som vanlig er det ikke så mange som faktisk har løpt denne distansen før NM går av stabelen. Men storfavoritt blir Sondre Nordstad Moen, som er påmeldt også her og som har soleklart best årsbeste med 28:06.27. Narve Gilje Nordås har også kommet seg på 28-tallet etter sin flotte innsats i U23-EM, og har pers på 28:59. Kanskje han kan bli dratt inn til en bedre pers om Nordstad Moen setter rett fart. Ellers er Marius Vedvik en som kan henge med lenge. Han har ikke løpt distansen i år, men var nede på 28:42 i fjor, som gjorde at han ble EM-kvalifisert. Kanskje kan han sette pers med rett fart, for han virker enda bedre i år. Også Per Svela kan blande seg inn. Han har pers på 29:09, og satser nok på å komme seg ned på 28-tallet og kanskje på en tid som kvalifiserer til EM neste år (i fjor var kravet 28:55). Ellers blir det spennende å se langrennsløper Didrik Tønseth, som har satt pers til 29:48.88 i år og kanskje kan senke den her. Også Erik Udø Pedersen, Petter Rypdal, Bjørnar Sandnes Lillefosse og Ørjan Grønnevig kan nevnes.

2018: 1. Okubamichael Fissehatsion 29:34.99, 2. Frew Zenebe Brkineh 29:44.17, 3. Marius Vedvik 29:45.98
Tips: 1. Sondre Nordstad Moen, 2. Marius Vedvik, 3. Per Svela


110 meter hekk:
Dette er en av øvelsene hvor det ofte har vært så få deltakere at det har vært et problem å få fylt opp seierspallen. Men i år er det faktisk påmeldt ti mann, så det er fremgang å spore også på rekrutteringssiden for norsk friidrett. (Riktig nok er det flere av dem som kommer til å debutere med seniorhekker om de stiller, men det er en annen sak.) Vladimir Vukicevic blir uansett storfavoritt, selv om han i likhet med hekkekollega Pedersen har kommet noe tregt igang med sesongen (13.86 er årsbeste, gjort i det franske mesterskapet i helgen som var). I Vukicevics tilfelle er det nok skader som må ta mesteparten av skylden for at det har gått opp og ned de siste årene. Tikjemperne Henrik Holmberg og Martin Roe har de neste tidene på årsbestelista på 15.00 og 15.03, og det vil ikke overraske om iallfall én av dem tar en medalje. Fjorårets sølvmedaljør Håvard Becker kan sikkert være med i kampen om han forbedrer seg litt. Så er det alltids spennende om Sondre Guttormsen stiller denne gangen. Han var påmeldt også i fjor, men da ble stavkonkurransen utsatt og han måtte droppe korthekken. Denne gangen får vi håpe at programmet går som planlagt og at Guttormsen endelig får sin debut med seniorhekker. Han har en såpass bra pers som 14.02 med juniorhekker, så det skal faktisk være en brukbar mulighet for at han kan ta sølvet om han fortsatt har en viss hekkeform inne. Også hans bror Simen Guttormsen er påmeldt, men han har vel foreløpig ikke vist riktig det samme hekketalentet. I tillegg kan vi nevne en svært lovende tikjemper i Markus Rooth (bronsevinner fra U20-EM nylig), selv om han neppe kjemper helt i toppen.

2018: 1. Vladimir Vukicevic 13.84, 2. Håvard Becker 15.33, 3. Gjert Høie Sjursen 16.38
Tips: 1. Vladimir Vukicevic, 2. Sondre Guttormsen, 3. Martin Roe


400 meter hekk:
Dette er en av øvelsene det nesten ikke er noen vits i å omtale engang. Karsten Warholm har vært best i verden i år med fantastiske 47.12, og da sier det seg selv at det ikke er noen i Norge som kan måle seg. De andre skal nok være brukbart fornøyd om de kommer innenfor tre sekunder bak. Joachim Sandberg var en veldig lovende langhekkløper en gang i tiden, men har dessverre stagnert en hel del. Han har nokså svake 52.49 som årsbeste. En veldig spennende utøver er derimot Andreas Haara Bakketun, 18-åringen som har perset til 51.94 i år, og sa etter det at det fantes mye å gå på. Han har vært meget lovende i flere år og gjort det bra i et par juniormesterskap allerede. Han mangler imidlertid litt timing foreløpig, noe som helt klart gjorde utslag i U20-EM der han mislyktes, men det kommer nok med årene. Ellers kan vi nevne Håvard Becker samt Andreas Dixon (en annen 01-modell), men om de tre beste stiller og gjør jobben kommer nok neppe de til å ta medalje. Fjorårets sølvvinner Øyvind Strømmen Kjerpeset er ikke påmeldt (han stiller kun på 100 og 200).

2018: 1. Karsten Warholm 49.01, 2. Øyvind Strømmen Kjerpeset 52.22, 3. Joachim Sandberg 53.34
Tips: 1. Karsten Warholm, 2. Andreas Haara Bakketun, 3. Joachim Sandberg


3000 meter hinder:
Dette blir neppe veldig spennende i forhold til gullet. Tom Erling Kårbø har vært Norges klart beste hinderløper i flere år, og han har en årsbeste på 8:29.70, bare sju tideler unna VM-kravet. Men en som er spennende å følge er Jacob Boutera, 96-modellen som har løpt to løp på 3000 meter hinder i sin karriere, og som perset til habile 8:43.96 i sitt andre løp. Det blir interessant å se om han kan forbedre seg ytterligere her. Abduljaleel Hir har den tredje beste tiden i år med 8:50.83 og er vel bronsefavoritt. Men han kan fort få kamp av Fredrik Sandvik (pers 8:58.84), som falt fra en finaleplass og antakelig pers i U23-EM og så sterk ut da. Se også litt opp for Lars Lunde, som har perset til 9:08.31 og var med i U23-EM. Vi skal heller ikke glemme Per Svela, som også er påmeldt her, men som aldri har løpt et hinderløp i karrieren så langt. Men det spørs vel om det ikke blir litt vel mye for ham å løpe både 5000, 10000 og hinder (han er jo påmeldt på alle disse distansene), så det kan fort være at dette blir øvelsen som da eventuelt ryker. Det er uansett helt klart at norsk hinderløping har tatt et langt steg siden i fjor, hvor kun Kårbø var under 9 minutter i løpet av hele sesongen. I år er det fire løpere som har klart det.

2018: 1. Tom Erling Kårbø 8:58.49, 2. Abduljaleel Hir 9:16.51, 3. Fredrik Sandvik 9:25.05
Tips: 1. Tom Erling Kårbø, 2. Jacob Boutera, 3. Abduljaleel Hir


Høyde:
Dette er også en av mesterskapets aller svakeste øvelser, og det sier litt at en 17 år gammel tikjemper har delt årsbeste i Norge. Da snakker vi om Sander Aae Skotheim, som riktig nok er et meget imponerende mangekamptalent. Han kommer rett fra gull i EYOF i tikamp, og kommer til høydekonkurransen i NM som en av dem som kan ta gullet. Han har hoppet 2.05 i år. Det har også Vetle Raa Ellingsen gjort. Frederik Jahr har 2.02 og Henrik Holmberg (en annen tikjemper) har 2.00. Det er de som har tatt seg over 2 meter i år og som fort ender opp med å bli de som kjemper om gullet. Norsk høydehopp på herresiden har fortsatt en lang vei å gå, snart 20 år etter at Steinar Hoen la opp.

2018: 1. Erlend Bolstad Raa 2.00, 2. Frederik Jahr 2.00, 3. Vetle Raa Ellingsen 2.00, 3. Lars Vikan Rise 2.00
Tips: 1. Vetle Raa Ellingsen, 2. Sander Aae Skotheim, 3. Frederik Jahr


Stav:
Dette er et av de absolutte høydepunktene i mesterskapet. Sondre Guttormsen har nettopp forbedret sin egen norske rekord til 5.80 (som også gjør at han er kvalifisert for OL neste år), og ser ut til å ha ristet av seg skadeproblemene som han slet med på vårparten og som hemmet ham noe første del av sesongen. Pål Haugen Lillefosse er en annen stavhopper som har slitt med skade i år, men han fant formen akkurat i tide til å vinne U20-EM på resultatet 5.41, og da får vi håpe at den utviklingen fortsetter. At han har potensial til å hoppe høyere viste innendørssesongen, da han hoppet 5.57 som høyest. Lillefosse har i alle år vært et ekstraordinært talent som hoppet 5 meter allerede som 15-åring, og han kommer helt klart til å bli vanvittig god om han unngår de alvorligste skadene. Apropos skader - det vet Eirik Dolve alt om. Dolve var et meget bra talent i juniorårene, som vant U20-EM i 2013. Det toppet seg da han hoppet 5.66 i 2016, og alle trodde det bare var et tidsspørsmål før han tok den norske rekorden. Slik skulle det ikke gå, og skadene har ødelagt for videre utvikling. Han har 5.30 som årsbeste, og må nok kjempe for å i det hele tatt ta medalje her. (Det i seg selv er jo meget gledelig - at vi snakker om utøvere med årsbeste på 5.30 som kanskje ikke tar medalje i et NM.) Simen Guttormsen har hatt enorm fremgang denne sesongen, og har i årets sesong gått fra 4.82 til 5.30 i pers. Utviklingen hans ligner ikke så rent lite på den broren hadde, og det er ikke umulig at han kan dra fra Hamar med sin første medalje i senior-NM før han drar til USA for å studere på Princeton. I tillegg stiller det et par lovende unggutter i Fabian Warpe og Christian Vik Pettersen, og de skal prøve å nærme seg 5 meter ytterligere.

2018: 1. Sondre Guttormsen 5.50, 2. Eirik Dolve 5.20, 3. Andreas Gjesdal 4.80
Tips: 1. Sondre Guttormsen, 2. Pål Haugen Lillefosse, 3. Eirik Dolve


Lengde:
Dette er også en øvelse som har utviklet seg til å bli meget spennende med norske øyne, og det er fremfor alt grunnet Ingar Kiplesund, som i år har endret på treningsopplegget og endelig fått den fremgangen vi i flere år har håpet på. Han har akkurat klart å krysse den magiske 8-metersstreken i år med 8.00, og er nå bare to centimeter bak den mosegrodde norske rekorden til Kristen Fløgstad fra 1973. Den rekorden kan absolutt ryke allerede nå om Kiplesund får fullklaff med både form og forhold på Hamar. Men optimismen stopper ikke der, for bak ham kommer en meget lovende utøver i Henrik Flåtnes. Han fyller ikke 18 år før i romjula, men har allerede hoppet 7.65. Men fjorårets gullvinner skal nok få det vanskelig med å forsvare seieren, i og med Kiplesunds store fremgang. I tillegg er Amund Høie Sjursen en mann å følge godt med på. Han har pers på 7.64 fra i fjor, mens han i år har hoppet 7.57 i lovlig vind, men også 7.81 i for mye medvind (+4.2). Tar han ikke medalje, vil det være skuffende for hans del. Men vi skal for all del ikke utelukke Martin Roe. Tikjemperen er en bra lengdehopper på sitt beste og har hoppet 7.61 utendørs og ikke minst så bra som 7.81 innendørs i sitt liv. Med fullklaff kan han absolutt være med en som utfordrer om en medalje, selv om han har vært et lite stykke unna sitt beste i år (7.44). En trolig siste medaljekandidat er Marius Bull Hjeltnes, som har hoppet 7.46 i år.

2018: 1. Henrik Flåtnes 7.51, 2. Martin Roe 7.39, 3. Amund Høie Sjursen 7.20
Tips: 1. Ingar Kiplesund, 2. Henrik Flåtnes, 3. Amund Høie Sjursen


Tresteg:
Her er det nok unge Per Bucher-Johannessen, som har tatt store steg denne sesongen, som er hovedfavoritt. 17-åringen har hoppet 15.30 i år (som da også er pers) og har også et resultat like bak det. Men vi skal definitivt ikke regne bort Henrik Flåtnes. Tidligere i karrieren var han regnet som like god i tresteg som i lengde, før han begynte å slite litt med teknikken i tresteg, og i år har han utelukkende konkurrert i lengde. Men Flåtnes har en pers på 15.35, og får han det til å stemme, er han en gullkandidat. Marius Bull Hjeltnes kan være en solid utfordrer. Hans årsbeste og pers lyder på 15.23. Han har hatt imponerende fremgang i år og forbedret seg med en hel meter i forhold til tidligere pers. Det kan fort bli en jevn affære. I tillegg har vi med Sondre Vie Ytrearne, som har hoppet rett i underkant av 15 meter i år, som kan være en dark horse. Ellers er det Marius Kristoffer Tronslien, Viljar Gjerde og Carl Erik Landsvik som er verdt å nevne.

2018: 1. Ingar Kiplesund 14.83, 2. Jesper Vestbø 14.70, 3. Sindre Almsengen 14.65
Tips: 1. Per Bucher-Johannessen, 2. Henrik Flåtnes, 3. Marius Bull Hjeltnes


Kule:
I denne øvelsen har vi igjen en av mesterskapets klart største gullfavoritter med Marcus Thomsen. Han måtte opereres i ryggen på vårparten og har dermed mistet store deler av utendørssesongen, men var tilbake under U23-EM i Gävle, der han fikk opp 19.94 som beste resultat. Men innendørs har han 20.58, så det er ingen tvil om at potensialet ligger en hel del høyere enn som så. Klarer han å få ut 12 centimeter til, er han kvalifisert for VM. Bak Thomsen er det nok diskoskasterne Ola Stunes Isene og Sven Martin Skagestad som er de største medaljefavorittene (samt polske Michal Rozporski, men han kan jo ikke få NM-medalje, i og med at han ikke er norsk statsborger). Skagestad har den beste kulepersen av de to med 18.18, mens Isene "bare" står med 17.34. Men Isene har forbedret seg kraftig i diskos i år, og om han overfører det til kule, er det ikke fullstendig umulig at han kan utfordre Skagestad om sølvet. Martin Roe er som vanlig påmeldt i mange øvelser, og så også her, men støter nok 2-3 meter for kort til å være med i medaljekampen.

2018: 1. Marcus Thomsen 19.82, 2. Sven Martin Skagestad 18.04, 3. Ola Stunes Isene 17.20
Tips: 1. Marcus Thomsen, 2. Ola Stunes Isene, 3. Sven Martin Skagestad


Diskos:
En av mesterskapets jevneste dueller i fjor var i diskos mellom Ola Stunes Isene og Sven Martin Skagestad. Den duellen blir neppe like jevn i år. Mens Isene for første gang har livnært seg som diskoskaster på heltid og med det tatt enorme steg og etablert seg i Diamond League med den bunnsolide nye persen på 67.78, har Skagestad knapt konkurrert i år og har 59.44 som årsbeste. Det er neppe noen fare for sølvet om ikke formen har tapt seg enda mer, men noen gullkamp ser det ikke ut til å bli på papiret i år for Skagestad, med mindre han plutselig finner 2016-formen igjen. Det er noen veldig lovende yngre kastere som er påmeldt også. Fabian Weinberg har kastet tredje lengst i landet i år med 55.65, en solid lengde for alderen. Han mislyktes i U20-EM og er nok meget revansjesugen her. Det 16-årige stortalentet Steffen Melheim har imidlertid et for alderen enda mer imponerende resultat med 51.10 med seniordiskosen. Se også opp for Thor Olav Rosvold (53.87 i år) og kanskje Bjørn Terje Pay (51.78) med tanke på medaljekampen.

2018: 1. Ola Stunes Isene 60.46, 2. Sven Martin Skagestad 60.37, 3. Fredrik Amundgård 56.13
Tips: 1. Ola Stunes Isene, 2. Sven Martin Skagestad, 3. Fabian Weinberg


Slegge:
Eivind Henriksen misset kongepokalen med svært liten margin i fjor, og i år går han nok for den igjen. Han har satt en fantastisk norsk rekord med 78.25, og er han i nærheten av det, har han nok et resultat som er svært vanskelig å tukte i kampen om pokalen. En like stor sølvfavoritt som Henriksen er gullfavoritt er Thomas Mardal, som har fått opp pers 73.10 i år, og som nok har som mål å slå persen. Jon Nerdal har tredje lengste kast i Norge i år med 67.01, og blir da siste medaljefavoritt. Fjorårets bronsevinner Evald Osnes Devik (63.11) samt bronsevinneren fra 2017, Kjetil Røste Ringen (60.13), skal kanskje ikke helt sees bort fra med tanke på en bronse.

2018: 1. Eivind Henriksen 74.27, 2. Thomas Mardal 70.01, 3. Evald Osnes Devik 60.53
Tips: 1. Eivind Henriksen, 2. Thomas Mardal, 3. Jon Nerdal


Spyd:
Sondre Høyland har vært lengst i Norge i år med 71.87, og har med det vært den eneste nordmannen over 70 meter i 2019. Det er imidlertid fortsatt et stykke bak persen han satte i 2017 (75.26) som 19-åring. Han må regne med å ta favorittstempelet. Fjorårets sølvvinner Alexander Skorpen har heller ikke vært langt unna 70-metersstreken med 69.60, og kan nok utfordre. Myron Weinberg, som er bror av Stella og Fabian, har tredje lengste kast i år med 67.97, mens fjorårsvinner Gardar Fridriksson har 64.90 som årsbeste. Vi skal heller ikke se bort fra Kasper Sagen, Christer Stenersrød, Vebjørn Kaldahl Bottenvik, Donovan Miloss og Håkon Løvenskiold Kveseth i forhold til medaljene. Dette er en øvelse med forholdsvis lavt nivå, men den er iallfall åpen, om ikke annet.

2018: 1. Gardar Fridriksson 64.99, 2. Alexander Skorpen 64.63, 3. Donovan Miloss 64.12
Tips: 1. Sondre Høyland, 2. Alexander Skorpen, 3. Myron Weinberg


5000 meter kappgang:
Håvard Haukenes er Norges eneste gode kappgjenger for tiden, og han blir neppe truet om NM-gullet i år heller. På Hamar får han i det minste fire motstandere, i motsetning til i fjor, hvor han bare hadde én. Fredrik Vaeng Røtnes har tidligere deltatt i juniormesterskap, så han er vel sølvfavoritt. Tobias Lømo, Andreas Pedersen Daske og Benjamin Bjørnstad skal også kjempe om medaljer.

2018: 1. Håvard Haukenes 19:41.20, 2. Tobias Lømo 24:24.63
Tips: 1. Håvard Haukenes, 2. Fredrik Vaeng Røtnes, 3. Tobias Lømo


NRKs sendeskjema:
Fredag: 17:50-18:50
Lørdag: 17:55-19:00
Søndag: 14:45-15:50


Arrangørens hjemmeside
Øvelsesprogram
Startlister
Værmelding


God fornøyelse!

(Innlegget ble redigert 31.07.19 17:40)

lok1
lok1Innlegg: 5909
01.08.19 01:44

Tilbake til Vestlandet neste år da. Bergen i juni 2020 (EM er etter OL neste år). Endelig i Bergen igjen!

selekovitten
selekovittenInnlegg: 243
01.08.19 08:24

Takk til Janesaj igjen for et formidabelt forarbeid.

rocket147
rocket147Innlegg: 28310
01.08.19 08:41
janesaj: Karsten Warholm tok i fjor sin fjerde kongepokal på rad, og er den aktive utøveren med flest kongepokaler. Og i og med at han bare er 23 år og deltar i øvelser som er gunstig med tanke på kongepokal, kan vi nok anta at det blir en del flere i kommende årene.

For ein som er glad i å sjå friidrett, men som ikkje har all verden peiling på reglane for kongepokalutdeling:


Kva er det med øvingane Karsten Warholm deltek i som gjer dei spesielt gunstige for å få kongepokal?

janesaj
janesajInnlegg: 39024
01.08.19 09:14
rocket147: Kva er det med øvingane Karsten Warholm deltek i som gjer dei spesielt gunstige for å få kongepokal?

Kongepokalene deles ut på grunnlag av hvor godt resultat du får opp internasjonalt sett. I mesterskap er det (som du sikkert vet) som oftest lettere å få opp gode resultater i korte løpsøvelser (opp til 400 meter, som jo er Warholms disipliner) og tekniske øvelser, siden de ikke trenger drahjelp fra andre utøvere (utover at det alltid er en fordel å bli "pushet" av utøvere som er nær deg i nivå, men det er på generelt basis fullt mulig å oppnå gode resultater dersom forholdene tillater det).

På de lange løpsøvelsene, derimot, er man i større grad avhengig av drahjelp fra harer for å få opp de nødvendige resultatene, siden det er vanskeligere å holde oppe farten alene over såpass lang tid. Siden alle for det meste løper for seg selv, har man jo som regel ikke fartsholdere i mesterskap, og da blir tidene også dårligere.

Derfor er det mulig at en utøver som Jakob Ingebrigtsen aldri kommer til å vinne en kongepokal, uansett hvor god han måtte bli. Warholm kan alltids løpe på 47-tallet på 400 meter hekk, Henriksen kan kaste 77-78 meter i slegge, og Guttormsen kan hoppe rundt 5.70-80 i stav (for å ta noen eksempler som kan holde til kongepokal), men det blir vanskeligere for Jakob å løpe på en tid lavt på 3:30-tallet uten drahjelp, slik han antakelig måtte for å kunne ta pokalen. Så får man like de kriteriene eller ikke, men det er nå sånn det er.

Men umulig er det så klart ikke - på damesiden gikk den til en langdistanseløper senest for to år siden, da Karoline Bjerkeli Grøvdal smalt til med norsk rekord på 3000 meter hinder (en rekord som står den dag i dag). Men det hører med til sjeldenhetene.

(Innlegget ble redigert 01.08.19 09:23)

MrSimon
MrSimonInnlegg: 1137
01.08.19 09:27

Fantastisk åpningsinnlegg av Janesaj. Her har vi fått et flott grunnlag for årets mesterskap, tusen takk.


Skulle gjerne hatt en oversikt over mesterskapsrekordene. Bare for å sammenligne fordums helter med de nåværende utøvere.

Noen som kan legge ut dette på denne siden?

janesaj
janesajInnlegg: 39024
01.08.19 11:28
MrSimon: Skulle gjerne hatt en oversikt over mesterskapsrekordene. Bare for å sammenligne fordums helter med de nåværende utøvere. Noen som kan legge ut dette på denne siden?

Menn:

100 meter: Geir Moen 10.06 (1996)
200 meter: Geir Moen 20.29 (1995)
400 meter: Quincy Douglas 46.38 (1999) - Karsten Warholm har vel egentlig rekorden med 45.8 fra 2016, men grunnet arrangørtabbe ble ikke tiden nøyaktig registrert
800 meter: Atle Douglas 1:44.74 (1993)
1500 meter: Espen Borge 3:40.35 (1987)
5000 meter: Knut Kvalheim 13:31.7 (1979)
10000 meter: Knut Kvalheim 27:50.8 (1978)
110 meter hekk: Vladimir Vukicevic 13.84 (2018)
400 meter hekk: Karsten Warholm 49.01 (2018)
3000 meter hinder: Jim Svenøy 8:20.11 (1997)
Høyde: Steinar Hoen 2.30 (1992 og 1998)
Stav: Trond Barthel 5.70 (1995)
Lengde: Finn Bendixen 7.89 (1972)
Tresteg: Ketill Hanstveit 17.27 (1999)
Kule: Lars Arvid Nilsen 20.87 (1989)
Diskos: Knut Hjeltnes 65.82 (1980)
Slegge: Eivind Henriksen 74.27 (2017 og 2018)
Spyd: Andreas Thorkildsen 90.61 (2011)
1000 meter stafett: SK Vidar 1:52.35 (1992)
5000 meter kappgang: Erik Tysse 18:32.46 (2007)

Kvinner:

100 meter: Ezinne Okparaebo 11.19 (2015)
200 meter: Mona Evjen 23.41 (1982)
400 meter: Sølvi Meinseth 52.45 (1991)
800 meter: Ingvill Måkestad Bovim 2:02.03 (2011)
1500 meter: Grete Waitz 4:05.2 (1979)
5000 meter: Susanne Wigene 15:01.05 (2005)
10000 meter: Gunhild Halle Haugen 32:24.06 (2000)
100 meter hekk: Isabelle Pedersen 12.88 (2015)
400 meter hekk: Amalie Iuel 56.55 (2017)
Høyde: Hanne Haugland 1.98 (1996)
Stav: Cathrine Larsåsen 4.31 (2011)
Lengde: Margrethe Renstrøm 6.64 (2009)
Tresteg: Lene Espegren 13.83 (1999)
Kule: Katarina Sederholm 16.88 (1998)
Diskos: Mette Bergmann 65.96 (1995)
Slegge: Mona Holm 70.43 (2011)
Spyd: Trine Hattestad 63.52 (2000)
1000 meter stafett: SK Vidar 2:08.00 (2016)
3000 meter kappgang: Kjersti Tysse Plätzer 12:00.53 (2009)

ms_8
ms_8Innlegg: 7575
01.08.19 12:05
janesaj: 1500 meter: Espen Borge 3:40.35 (1987)5000 meter: Knut Kvalheim 13:31.7 (1979)

Kan desse stemme. Trudde Ingebrigtsen brødrene hadde rekordene? 

I følgje wikipedia har Jakob løpt 1500 meter på 3:30.16 og 5000 meter på 13:02.03

Edit ser at dette gjelder mesterskapsrekorder. Gode sjanser for at dei ryk om Ingebrigtsen brødrene stiller :)

(Innlegget ble redigert 01.08.19 12:07)

MrSimon
MrSimonInnlegg: 1137
01.08.19 14:22

Takk til Janesaj for lista over mesterskapsrekordene. Begynner å bli mange som er mosegrodde, bl.a lengderekorden til Finn Bendixen. Men den bør leve farlig hvis gode forhold på Hamar.

Mye tyder også på at mange av rekordene vil få et langt liv....dessverre!

(Innlegget ble redigert 01.08.19 14:26)

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 10577
01.08.19 19:57
janesaj: 100 meter: Geir Moen 10.06 (1996)

Var det ikke 10.08 Moen løp på i Kristiansand, eller husker jeg feil? For øvrig to svært gode mesterskapsrekorder han har.

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 10577
01.08.19 19:58
janesaj: 100 meter: Geir Moen 10.06 (1996)

...

(Innlegget ble redigert 01.08.19 19:58)

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 10577
01.08.19 19:58
janesaj: 100 meter: Geir Moen 10.06 (1996)

...

(Innlegget ble redigert 01.08.19 19:58)

janesaj
janesajInnlegg: 39024
01.08.19 20:16
Tullin_Thams: Var det ikke 10.08 Moen løp på i Kristiansand, eller husker jeg feil? For øvrig to svært gode mesterskapsrekorder han har.

Stemmer, 10.08 er mesterskapsrekorden til Moen. Var jeg som blingset litt der...

HarryH
HarryHInnlegg: 30557
01.08.19 21:42

Rekorden til Quincy overlever vel neppe dette mesterskapet. 

Mysterio19
Mysterio19Innlegg: 2396
01.08.19 22:03
rocket147: Kva er det med øvingane Karsten Warholm deltek i som gjer dei spesielt gunstige for å få kongepokal?

Nå har janesaj gitt deg et solid svar, men kan supplere med at 43 av 50 kongepokaler er delt ut i tekniske øvelser og sprint, og ingen til mellom- og langdistanseløpere siden Jim Svenøy fikk den i 1997. Det går som tidligere skrevet på hvordan man presterer internasjonalt, og som Jakob Ingebrigtsen sier i et intervju med Stavanger Aftenblad


"– I så fall må jeg løpe 3.28 alene og sette Europarekord på Hamar stadion. Glem det"

Perbu
PerbuInnlegg: 4282
01.08.19 23:46
HarryH: Rekorden til Quincy overlever vel neppe dette mesterskapet.

På grunn av blunderen med tidtagningen i NM 2016, forbedret Karsten Warholm den offisielle rekorden på 400 meter i et stort jafs, fra 46.10 til 44.87 i 2017. Mens den norske rekorden lå på 46-tallet i 53 år, hoppet den altså over hele 45-tallet.

(Innlegget ble redigert 01.08.19 23:47)

janesaj
janesajInnlegg: 39024
02.08.19 00:43

Vet ikke hvorfor innlegget ble borte (streamen er ikke ulovlig, all den tid den kommer fra arrangøren og friidrettsforbundet), men kan prøve å poste på nytt:

Stream for NM-helgen

ChristianEminger
ChristianEmingerInnlegg: 638
02.08.19 07:39

Noen som vet om mesterskapet skal arrangeres på den gode, gamle og legendariske skøytebanen med tidenes nest mest kjente verdensrekord (Hjallis 16,32,6)?

janesaj
janesajInnlegg: 39024
02.08.19 11:07
MrSimon: Takk til Janesaj for lista over mesterskapsrekordene.

Ser for øvrig at jeg glemte å føre opp Grøvdals mesterskapsrekord (og norske rekord) på hinder, som lyder på 9:13.35 og er fra 2017.

(Innlegget ble redigert 02.08.19 11:08)

Tolbukin
TolbukinInnlegg: 2601
02.08.19 14:40
ChristianEminger: Noen som vet om mesterskapet skal arrangeres på den gode, gamle og legendariske skøytebanen med tidenes nest mest kjente verdensrekord (Hjallis 16,32,6)?

Gamle Hamar Stadion er borte for godt og erstattet av et kjøpesenter.

Mesterskapet arrangeres på Hamar Idrettspark, som ble bygd for 4-5 år siden, rundt en kilometer nord for det gamle stadionanlegget.

Mysterio19
Mysterio19Innlegg: 2396
02.08.19 14:54

Bare på min stream listepop høres i bakgrunnen?

janesaj
janesajInnlegg: 39024
02.08.19 14:58
Mysterio19: Bare på min stream listepop høres i bakgrunnen?

Spilles noe irriterende musikk på min stream også, ja. Mulig det er arrangøren som står for dette?

Mysterio19
Mysterio19Innlegg: 2396
02.08.19 15:04
janesaj: Mulig det er arrangøren som står for dette?

Tipper det, forsøkt alt slags for å få det bort. Enerverende. 

janesaj
janesajInnlegg: 39024
02.08.19 17:00

Da har vi kåret årets første norgesmester, og det ble Beatrice Nedberge Llano i slegge. Hun fikk opp 64.38 i andre omgang. Selvfølgelig helt ordinært resultat til henne å være, men får vel kalles godkjent i comebacket.

Perbu
PerbuInnlegg: 4282
02.08.19 17:30

Er det vanlig NM-praksis å kjøre tre løp på en og samme dag på 100m - forsøk, semifinale og finale? Brutalt, syns jeg. 

janesaj
janesajInnlegg: 39024
02.08.19 17:31

Ny mesterskapsrekord i stav av Lene Retzius - 4.32. Slår da Larsåsens gamle med én centimeter.

janesaj
janesajInnlegg: 39024
02.08.19 17:44

Helt annen spenst i steget til Kiplesund nå enn det har vært tidligere. Han har gode lengder inne.

janesaj
janesajInnlegg: 39024
02.08.19 17:50

NRK starter dagens sending i dette øyeblikk.

janesaj
janesajInnlegg: 39024
02.08.19 18:08

56.07 og ny mesterskapsrekord for Amalie Iuel. Greit løp, har jo ingen konkurranse her, selv om det ble litt tungt på slutten.

janesaj
janesajInnlegg: 39024
02.08.19 18:09

7.93 og ny mesterskapsrekord også for Kiplesund! Nærmer seg den norske rekorden...

Klikk for å gå tilbake til toppen