Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

VM i friidrett 2019

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 39007
22.09.19 17:00

Fra 28. september til 6. oktober skal ett av årets definitive idrettshøydepunkter igang, nemlig VM i friidrett, som i år arrangeres i Doha i Qatar. Mesterskapet i år er lagt ekstra sent grunnet varmen som normalt er i Doha, og det betyr et ekstra spenningsmoment før årets viktigste konkurranse for friidrettsutøverne: Hvem stiller i sin beste form, og hvem har bommet? Dette blir enormt spennende. Det er for øvrig første gang Qatar arrangerer VM i friidrett.

Norge har faktisk aldri tatt mer enn to medaljer i et friidretts-VM siden det første mesterskapet ble arrangert i 1983 i Helsingfors. På 16 VM har Norge tatt til sammen 15 medaljer - åtte gull, fire sølv og tre bronse. To ganger har vi tatt to gull i ett mesterskap; i 1997 og 2009 (i sistnevnte mesterskap fikk Trond Nymark gullet på 50 km kappgang i etterkant, etter at gullvinner Sergey Kirdyapkin ble tatt for doping). Bortsett fra disse har vi også ytterligere ett mesterskap hvor man endte opp med to medaljer, nemlig i siste VM i London i 2017.

Det første gullet og den første medaljen i det hele tatt kom i det aller første mesterskapet i 1983, da Grete Waitz stakk av med gullet på maraton i Helsingfors. Trine Hattestad er den eneste norske som har tatt mer enn ett gull (hun vant både i 1993 og 1997), mens Andreas Thorkildsen har flest medaljer med sine fire (ett gull og tre sølv).

Her er alle medaljevinnere Norge har hatt i friidretts-VM gjennom tidene:

Gull:
1983, Helsingfors: Grete Waitz (maraton)
1987, Roma: Ingrid Kristianse (10000 meter)
1993, Stuttgart: Trine Hattestad (spyd)
1997, Athen: Hanne Haugland (høyde)
1997, Athen: Trine Hattestad (spyd)
2009, Berlin: Andreas Thorkildsen (spyd)
2009, Berlin: Trond Nymark (50 km kappgang)
2017, London: Karsten Warholm (400 meter hekk)

Sølv:
1991, Tokyo: Lars Arvid Nilsen (kule)
2005, Helsingfors: Andreas Thorkildsen (spyd)
2007, Osaka: Andreas Thorkildsen (spyd)
2011, Daegu: Andreas Thorkildsen (spyd)

Bronse:
1995, Göteborg: Vebjørn Rodal (800 meter)
1999, Sevilla: Trine Hattestad (spyd)
2017, London: Filip Ingebrigtsen (1500 meter)

I 2017 tok Norge sitt første gull i et friidretts-VM på åtte år, da Karsten Warholm tok hjem gullet på 400 meter hekk. I det mesterskapet tok også Filip Ingebrigtsen bronse på 1500 meter. Disse to endte da også en seks år lang medaljetørke. Det er grunn til å både håpe og tro at vi ikke må vente til 2023 før vi får oppleve en norsk medalje igjen, og forhåpentligvis skjer det allerede i år. Og så får vi også håpe at dette blir ett av mesterskapene hvor Norge tar mer enn én medalje.

Men én ting skal sies, og det er at uansett norsk suksess eller ikke, er det all mulig grunn til å glede seg til det som skal skje i Doha. Det blir garantert fantastisk idrett og underholdning i en drøy uke, og vi har mange store prestasjoner i vente. Så her er det bare å benke seg foran TV'en når man kan.


Norges tropp:

Norge sender til sammen 17 utøvere til VM i Doha, som er tre flere enn man sendte i 2017 og hele åtte flere enn den troppen som deltok i 2015. Det er en flott illustrasjon på fremgangen som er i norsk friidrett de siste årene. I tillegg klarte Sigrid Borge kravet i spyd, mens Isabelle Pedersen var i posisjon til å motta invitasjon på 100 meter hekk, men de har begge avsluttet sesongen av forskjellige årsaker.

Kvinner:
Karoline Bjerkeli Grøvdal - 5000 meter og 3000 meter hinder
Hedda Hynne - 800 meter
Amalie Iuel - 400 meter hekk
Beatrice Nedberge Llano - slegge
Lene Retzius - stav

Menn:
Weldu Negash Gebretsadik - maraton
Sondre Guttormsen - stav
Håvard Haukenes - 50 km kappgang
Eivind Henriksen - slegge
Filip Ingebrigtsen - 1500 meter og 5000 meter
Henrik Ingebrigtsen - 5000 meter
Jakob Ingebrigtsen - 1500 meter og 5000 meter
Ola Stunes Isene - diskos
Tom Erling Kårbø - 3000 meter hinder
Sondre Nordstad Moen - 10000 meter
Martin Roe - tikamp
Karsten Warholm - 400 meter og 400 meter hekk


Analyse av Norges tropp:

Kvinner:

Karoline Bjerkeli Grøvdal (29 år, IK Tjalve) - 5000 meter og 3000 meter hinder
Grøvdal har hatt en noe variabel sesong i år, hvor det har sett ut til at hun er sterkere fysisk enn noen gang, men hvor vi ikke har sett særlig fremgang på hovedøvelsen 3000 meter hinder, der hun sliter teknisk på hinderpasseringene. Om hun har tenkt til å blande seg i teten der i årets mesterskap, som det ikke er tvil om at hun har fysisk kapasitet til, er de passeringene nødt til å sitte bedre enn de har gjort, særlig i år, men også tidligere. Grøvdal er også påmeldt 5000 meter, der hun neppe aspirerer til noen medalje, men hun har gjort fremskritt på distansen i år, og bør kanskje (om hun har dagen) ha mulighet til å levere noe i tråd med sjuendeplassen hun oppnådde under OL i 2016, hvilket vil være bra i dette selskapet. Grøvdals årsbesteresultater er 9:20.69 på 3000 meter hinder (10. plass av de påmeldte) og 14:51.66 på 5000 meter (11. plass av de påmeldte).

Hedda Hynne (29 år, Strindheim IL) - 800 meter
800-spesialisten Hynne har sett ganske sterk ut i hele år (kanskje sterkere enn hun har gjort noen gang), men VM-kravet satt likevel langt inne, grunnet at hun i løp der hun viste god form var uheldig med farten feltet holdt. Det gikk imidlertid til slutt, og det blir spennende å se hva hun kan få til her, med de friske taktene vi har sett fra henne i år. Semifinale er nok et naturlig mål i dette selskapet i første omgang. Hynnes årsbesteresultat er 2:00.53 (25. plass av de påmeldte).

Amalie Iuel (25 år, IL Tyrving) - 400 meter hekk
I år som i fjor har Iuel konkurrert ganske lite, og det er over en måned siden sist konkurranse for hennes del. Imidlertid har det sett bra ut i de konkurransene hun har gjort, hvor hun blant annet har forbedret sin egen norske rekord på langhekken med elleve hundredeler til 55.15. Hun har også gjort sin "internasjonale DL-debut" i Lausanne, der hun slett ikke gjorde seg bort. Det blir spennende å se hva hun kan få til her. Dersom hun presterer opp mot sitt beste er semifinale helt klart innen rekkevidde, og derfra kan det meste skje. Iuel har slitt med å toppe formen til mesterskapene hittil i karrieren, og det har nok helt klart vært et stort fokus å få til i år. Iuels årsbesteresultat er 55.15 (15. plass av de påmeldte).

Beatrice Nedberge Llano (21 år, Laksevåg TIL) - slegge
Sleggekaster Llano var en av dem som tok VM-kravet tidlig, da hun presterte 71.43 i et stevne i USA, der hun til vanlig studerer. Det gjorde hun allerede i mars. Imidlertid har tiden etterpå vært preget mye av skade, og etter starten av juni har hun kun konkurrert i NM og lag-EM, der hun presterte resultater langt under det hun er kapabel til. Så den tidligere juniorverdensmesteren er nok meget spent på formen inn mot sin seniormesterskapsdebut. Hun må nok prestere helt opp mot sitt beste for å ha håp om finale. Llanos årsbesteresultat er altså 71.43 (22. plass av de påmeldte).

Lene Retzius (23 år, IL i BUL) - stav
Stavhopperen klarte aldri VM-kravet, men kom seg likevel med via invitasjon fra IAAF, som den eneste i årets norske tropp. Hennes årsbeste (og norske rekord) er 4.51, som ble oppnådd under lag-EM i Sandnes. Stavkonkurransen der ble arrangert innendørs grunnet værsituasjonen. Vi skal nok ikke ha altfor høye forventninger til Retzius her - hennes nest beste resultat i år (og beste utendørsresultat) er 4.36. Trolig må hun nok perse eller i det minste være helt opp mot den for å kunne gå til en finale. Retzius' årsbesteresultat er altså 4.51 (delt 28. plass av de påmeldte).

Menn:

Weldu Negash Gebretsadik (32 år, IL i BUL) - maraton
Til tross for sine 32 år og EM-deltakelse i fjor, er nok Weldu Negash Gebretsadik fremdeles et ganske nytt navn for de fleste TV-seere. Han er opprinnelig fra Eritrea, men kom til Norge som asylsøker i 2011. Mer om den fascinerende historien hans kan leses her. Han fikk endelig tillatelse til å konkurrere for Norge rett før fjorårets EM, der han dessverre måtte bryte. Men han er en meget god maratonløper, med pers på 2:09:14 (satt for fem år siden), mens han i fjor løp på 2:10 og hittil i år 2:11. Det er noen minutter bak det Sondre Nordstad Moen presterer på sitt beste, men han er fremdeles en løper helt i europatoppen på maraton. Negash Gebretsadiks påmeldingstid er 2:10:39 (32. plass av de påmeldte), og målet må nok være å gjøre det bedre enn rankingen tilsier.

Sondre Guttormsen (20 år, Ski IL) - stav
Det er lett å havne litt i skyggen av både Jakob Ingebrigtsen her i landet og Mondo Duplantis i selve øvelsen, men Sondre Guttormsen er en av de aller, aller mest lovende utøverne i Norge om dagen, og det sier faktisk ikke så lite med den rekrutteringen vi er i ferd med å få opp (det er masse talenter født etter 2000 som markerer seg i yngre aldersklasser for tiden). Han slo gjennom for alvor da han under EM-finalen i Berlin i fjor satte norsk rekord til 5.75 og havnet på en meget sterk sjetteplass. I år har han hevet den rekorden ytterligere til 5.80. Så har det vært noen skadeproblemer også innimellom all suksessen, og det har gjort at resultatene i år har variert noe mer enn de kanskje normalt ville gjort. Dessuten har han slitt med en ankelskade inn mot mesterskapet, og derfor er det grunn til å sette et spørsmålstegn rundt formen hans. Men er han i form, skal han helt klart kunne kjempe om en finaleplass. Guttormsens årsbeste er altså 5.80 (delt 11. plass av de påmeldte).

Håvard Haukenes (29 år, Norna-Salhus IL) - 50 km kappgang
Kappgang er nok den øvelsen som går mest under radaren, bortsett fra i mesterskap, men Håvard Haukenes har virkelig fått vist hvilken eminent utøver han er, både med sjuendeplass i OL i 2016 (som var gjennombruddet hans) og fjerdeplass i EM i fjor, da han lå an til medalje lenge, men fikk det litt for tøft mot slutten. Han er ikke noen medaljefavoritt, men han er en av dem som kan blande seg inn på en toppdag. Utfordringen for ham og de andre blir å takle varmen i Doha - gjør han det, kan det bli meget bra. Haukenes' påmeldingsresultat er 3:42:46 (8. plass av de påmeldte).

Eivind Henriksen (29 år, IK Tjalve) - slegge
Eivind Henriksen er så definitivt et prakteksempel på at det kan lønne seg å aldri gi opp - han var en lovende utøver i tidlig alder, før han grunnet skadeproblemer forsvant litt, men de siste årene har karrieren skutt fart igjen. Han imponerte i fjorårets EM da han satte norsk rekord og ble nummer fem i finalen, ikke langt bak medalje. I år har han forbedret seg og den norske rekorden ytterligere, men det er fremdeles mange om beinet rundt hans nivå, og han er nødt til å prestere opp mot sitt aller beste for å være i en medaljekamp. Får han fulltreff, er det slett ikke umulig. Han viste storform senest i helgen, da han kastet 78.22 på Bislett, bare tre centimeter bak sin egen norske rekord. Henriksens årsbeste er 78.25 (8. plass av de påmeldte).

Filip Ingebrigtsen (26 år, Sandnes IL) - 1500 meter og 5000 meter
Som alltid er Filip Ingebrigtsen en av de aller mest spennende kortene Norge stiller med i et mesterskap. Han er en type som kan takle de fleste løpsopplegg på favorittdistansen 1500 meter - går det fort, henger han med, og om det ikke går fullt så fort, har han normalt en sterk spurt å komme med. Han har også sett meget sterk ut i år, med mange flotte innsatser i Diamond League. Å kopiere bedriften fra 2017, da han tok medalje, er med andre ord langt ifra umulig. 5000 meter er en bonusdistanse for hans del, men det er likevel spennende. Han har forbedret seg såpass mye at han kan henge med i et moderat tempo, og da vet vi hvilke avslutningsegenskaper han besitter om han har saft igjen i beina. Ingebrigtsens årsbesteresultater er 3:30.82 på 1500 meter (6. plass av de påmeldte) og 13.11.75 på 5000 meter (16. plass av de påmeldte).

Henrik Ingebrigtsen (28 år, Sandnes IL) - 5000 meter
Grunnet hofteproblemer har eldste av de tre brødrene i det store og hele måttet gi avkall på favorittdistansen 1500 meter, men han har likevel all grunn til å si seg brukbart fornøyd med sesongen, med både norsk rekord på 3000 meter og at han har greid å kvalifisere seg til 5000 meter. Han er nok den av Ingebrigtsen-brødrene vi må ha minst forventninger til, men greier han å ta seg til finale, vil det være en høyst respektabel prestasjon, gitt omstendighetene. Ingebrigtsens årsbeste er 13:15.38 (23. plass av de påmeldte).

Jakob Ingebrigtsen (19 år, Sandnes IL) - 1500 meter og 5000 meter
Så har vi vidunderbarnet i både norsk og internasjonal sammenheng. Jakob Ingebrigtsen slutter aldri å imponere og gjør noe spesielt omtrent hver gang han setter sine føtter på en friidrettsbane med startnummer på brystet. Sesongen i år har vært nok et eventyr for tenåringen (som nettopp har fylt 19 år), som med 3:30.16 er nest best i verden på 1500 meter, og som har vært topp tre ofte i DL på distansen i år. At han er en solid medaljekandidat er det ingen tvil om. Han er også en meget spennende start på 5000 meter, der han har forbedret seg voldsomt i år (norsk rekord 13:02.03), og han har nok mer å gå på. Det skal bli fryktelig spennende å se hva han har å gå med på den distansen mot de aller beste. Jeg tør ikke å si noe annet enn det. Ingebrigtsens årsbesteresultater er altså 3:30.16 på 1500 meter (2. plass av de påmeldte) og 13:02.03 (7. plass av de påmeldte).

Ola Stunes Isene (24 år, IF Sturla) - diskos
Isene er enda en spennende norsk start i dette mesterskapet. Han har virkelig tatt steget opp i verdenstoppen i år og har vært et fast innslag i DL, der han kvalifiserte seg til finalen. Han har også ved flere anledninger vist god mental styrke underveis i konkurransene, som absolutt er nyttig å ha med seg i mesterskap. Isene er en som kan blande seg inn i en medaljekamp med absolutt fullklaff, selv om han ikke helt har klart å stabilisere seg på toppnivået sitt ennå. Det rapporteres også om sterke treningsresultater, så om han kan få ut det i konkurranse her, kan dette bli bra. Isenes årsbeste er 67.78 (4. plass av de påmeldte).

Tom Erling Kårbø (30 år, Stord IL) - 3000 meter hinder
Kårbø har i hele år hatt VM-kravet som sitt store mål, hvilket han måtte perse for å kunne klare. Han slet lenge, men i den aller siste muligheten greide han det endelig og kunne sette kursen mot Doha. Vi kan nok dessverre ikke forvente at han skal kunne ta seg videre fra forsøket, for man går rett fra forsøksheat til finale, og det nåløyet blir nok fort litt for trangt. Men man skal selvfølgelig aldri si aldri om han virkelig har dagen og har litt flyt. Kårbøs årsbesteresultat er 8:27.67 (34. plass av de påmeldte).

Sondre Nordstad Moen (28 år, SK Vidar) - 10000 meter
Nordstad Moen er egentlig maratonløper, men grunnet en del skade- og sykdomsproblemer de siste par sesongene, siktet han seg inn på baneløping når det gjelder VM i år, og det gikk veldig bra da han satte norsk rekord i Kristiansand sent i august. Formen hans har generelt virket på oppadgående hele sesongen, og det blir interessant å se hva han kan få til i VM. En plassering i topp seks virker faktisk ikke helt utenfor rekkevidde om han har dagen. Nordstad Moens årsbeste er 27:24.78 (9. plass av de påmeldte).

Martin Roe (27 år, IL Fri) - tikamp
Martin Roe har hatt en del uflaks i sine tikamper, både i år og i fjor, med både sykdom og skader underveis. Men det er ingen tvil om at potensialet hans er høyere enn han har fått vist. Nå rapporteres det at han er i bedre form enn noen gang, og ingenting hadde vært mer artig om han kunne fått uttelling for det også på banen. Vi kan nevne OL-kravet på 8350, og dersom han greier det, bør det kunne holde til en plassering ganske høyt oppe. Roes påmeldingsresultat er 8228 poeng (15. plass av de påmeldte).

Karsten Warholm (23 år, Dimna IL) - 400 meter og 400 meter hekk
I år som i fjor avsluttes denne analysen med det som nok må sies å være den største norske gull- og medaljekandidaten i dette mesterskapet. Karsten Warholm har rett og slett hatt en eventyrsesong og tatt alle de stegene vi kunne håpet på og litt til. Han har ikke bare forbedret seg hekketeknisk, men også fysisk, og da blir det bare så bra som det har blitt. Hans 46.92, som han oppnådde i DL-finalen og som også er generalprøve for hans del, er årsbeste i verden og dessuten også nest best i verden gjennom alle tider. Han skal nok bli presset hardt av både Rai Benjamin og sannsynligvis også av Abderrahman Samba, men han har vært best i hele år og har ingenting (annet enn eventuelt seg selv) å frykte. Til slutt i hekkedelen kan vi bare nevne at verdensrekorden til Kevin Young fra 1992 er på 46.78. Ingen forventninger satt. Bare nevner det... Så er det også mulig at Warholm deltar på 400 meter, alt ettersom hvor mye krefter han har igjen etter langhekken er over (forsøksheatet går dagen etter hekkefinalen). Vi skal nok ikke stille noen forventninger der, men det ville vært artig om hans egen norske rekord på 44.87 røk her. Warholms årsbesteresultater er 46.92 på 400 meter hekk (1. plass av de påmeldte) og 45.05 på 400 meter (19. plass av de påmeldte).


Oversikt for når det er eller kan være nordmenn i aksjon gjennom mesterskapet:

Fredag 27. september:
15:40/17:10: Slegge kvinner, kval (Beatrice Nedberge Llano)
16:10: 800 meter kvinner, forsøk (Hedda Hynne)
16:30: Stav kvinner, kval (Lene Retzius)
18:00: 3000 meter hinder kvinner, forsøk (Karoline Bjerkeli Grøvdal)
18:55: 5000 meter menn, forsøk (Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen, Henrik Ingebrigtsen)
19:30: 400 meter hekk menn, forsøk (Karsten Warholm)

Lørdag 28. september:
15:15/16:45: Diskos menn, kval (Ola Stunes Isene)
16:30: Stav menn, kval (Sondre Guttormsen)
17:05: 400 meter hekk menn, semifinaler (ev. Karsten Warholm)
18:15: 800 meter kvinner, semifinaler (ev. Hedda Hynne)
18:25: Slegge kvinner, FINALE (ev. Beatrice Nedberge Llano)
22:30: 50 km kappgang menn, FINALE (Håvard Haukenes)

Søndag 29. september:
19:40: Stav kvinner, FINALE (ev. Lene Retzius)

Mandag 30. september:
20:20: 5000 meter menn, FINALE (ev. Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen, Henrik Ingebrigtsen)
20:25: Diskos menn, FINALE  (ev. Ola Stunes Isene)
20:50: 3000 meter hinder kvinner, FINALE (ev. Karoline Bjerkeli Grøvdal)
21:10: 800 meter kvinner, FINALE (ev. Hedda Hynne)
21:40: 400 meter hekk menn, FINALE (ev. Karsten Warholm)

Tirsdag 1. oktober:
15:30/17:00: Slegge menn, kval (Eivind Henriksen)
15:35: 400 meter menn, forsøk (Karsten Warholm)
16:30: 400 meter hekk kvinner, forsøk (Amalie Iuel)
17:15: 3000 meter hinder menn, forsøk (Tom Erling Kårbø)
19:05: Stav menn, FINALE (ev. Sondre Guttormsen)

Onsdag 2. oktober:
15:35: Tikamp menn, 100 meter (Martin Roe)
16:30: Tikamp menn, lengde (Martin Roe)
17:25: 5000 meter kvinner, forsøk (Karoline Bjerkeli Grøvdal)
17:50: Tikamp menn, kule (Martin Roe)
19:35: 400 meter menn, semifinaler (ev. Karsten Warholm)
19:40: Tikamp menn, høyde (Martin Roe)
20:05: 400 meter hekk kvinner, semifinaler (ev. Amalie Iuel)
20:40: Slegge menn, FINALE (ev. Eivind Henriksen)
22:15: Tikamp menn, 400 meter (Martin Roe)

Torsdag 3. oktober:
15:35: Tikamp menn, 110 meter hekk (Martin Roe)
16:30/17:35: Tikamp menn, diskos (Martin Roe)
18:05/19:05: Tikamp menn, stav (Martin Roe)
21:00: 1500 meter menn, forsøk (Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen)
21:05/22:10: Tikamp menn, spyd (Martin Roe)
23:25: Tikamp menn, 1500 METER (Martin Roe)

Fredag 4. oktober:
19:10: 1500 meter menn, semifinaler (ev. Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen)
20:30: 400 meter hekk kvinner, FINALE (ev. Amalie Iuel)
20:45: 3000 meter hinder menn, FINALE (ev. Tom Erling Kårbø)
21:20: 400 meter menn, FINALE (ev. Karsten Warholm)

Lørdag 5. oktober:
20:25: 5000 meter kvinner, FINALE (ev. Karoline Bjerkeli Grøvdal)
22:59: Maraton menn, FINALE (Weldu Negash Gebretsadik)

Søndag 6. oktober:
18:40: 1500 meter menn, FINALE (ev. Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen)
19:00: 10000 meter menn, FINALE (Sondre Nordstad Moen)


Kort analyse av øvelsene:

Kvinner:

100 meter:
Her er det de to jamaicanerne Shelly-Ann Fraser-Pryce og Elaine Thompson som har de klart beste tidene i år, begge med 10.73. Begge har dessuten gjort det bra i DL; Fraser-Pryce med to seire og en andreplass på de tre løpene hun har gjort der, mens Thompson har to seire og en tredjeplass på sine tre. De to er nok de to største favorittene. Dina Asher-Smith har 10.88 i år, som hun gjorde i DL-finalen der hun vant foran nettopp Fraser-Pryce, og hun blir farlig her. Marie Josée Ta Lou har gjort en jevnt god sesong, med 10.93 som bestetid og en bra DL-innsats over hele linja. Hun er selvsagt også en medaljekandidat. En meget spennende start er Jamaicas supertalent Briana Williams, 17-åringen som har perset til imponerende 10.94 i år, noe hun gjorde i det jamaicanske mesterskapet som gjorde at hun kvalifiserte seg til dette mesterskapet. Ikke umulig at hun kan ta medalje allerede i år. USAs beste kort i år er kanskje Teanah Daniels, som har sjette beste påmeldingstid med 10.99. Regjerende mester Tori Bowie er påmeldt, men må nok gjøre noe vesentlig bedre enn årsbeste 11.09 for å ha mulighet. I tillegg skal vi ikke se helt bort fra Dafne Schippers, selv om hun kun har en årsbeste på 11.04. Det samme har Blessing Okagbare.

Slik gikk det sist: 1. Tori Bowie 10.85, 2. Marie Josée Ta Lou 10.86, 3. Dafne Schippers 10.96

200 meter:
På denne distansen stiller ikke kvinnen med den klart beste tiden i år, Shaunae Miller-Uibo, som prioriterer 400 meter denne gangen. Det blir nok en jevn affære. Elaine Thompson har den beste påmeldingstiden med 22.00, og har gjort det jevnt bra i år. En av hennes største konkurrenter blir nok Dina Asher-Smith, som har 22.08 i år og har gjort det bra i DL, hvor hun blant annet slo Thompson og de andre favorittene klart i finalen. Blessing Okagbare har den nest beste påmeldingstiden med 22.05 og kan blande seg inn. Se heller ikke bort fra en Dafne Schippers, som har favorittdistansen sin her og som er regjerende verdensmester. Hun har kun 22.28 som årsbeste, men kan veldig mye bedre enn det. Og hva med Shelly-Ann Fraser-Pryce? Hun har gjort 22.22 og kan lure seg med i tetkampen om hun har prikket formen. Amerikanernes største håp er nok Angie Annelus, som har en årsbeste på 22.16, og så får vi se hva Dezerea Bryant (22.47) og Brittany Brown (22.60) kan få til. Mujinga Kambundji (22.26) er en dark horse, og Marie Josée Ta Lou skal man aldri se bort fra. Samme med veteran Ivet Lalova-Collio. Det blir nok en tett affære her.

Slik gikk det sist: 1. Dafne Schippers 22.05, 2. Marie Josée Ta Lou 22.08, 3. Shaunae Miller-Uibo 22.15

400 meter:
Som nevnt under forrige distanse, velger altså Shaunae Miller-Uibo å prioritere denne distansen, hvor hun også har bestetid i år med 49.05. Hun kan fort bli presset av den dominerende løperen i årets DL-sesong (der Miller-Uibo ironisk nok prioriterte 200 meter), Salwa Eid Naser, som har gjort 49.17. Det vil overraske om det ikke blir en av disse to vinner gullet. Jamaicas Shericka Jackson er den tredje løperen som har gått sub 50 i år med 49.78, og hun er nok også bronsefavoritt. De tre jevne amerikanerne Shakima Wimbley (50.20), Kendall Ellis (50.38) og Wadeline Jonathas (50.44) skal forsøke å utfordre om medalje. Stephanie Ann McPherson er nok også interessert i å gjøre det, sammen med Christine Botlogetswe og regjerende mester Phyllis Francis. Vi skal også sette en liten stjerne ved russiske Kseniya Aksyonova, som har en så sterk pers som 49.92, selv om hun ikke har vært i nærheten av det i år.

Slik gikk det sist: 1. Phyllis Francis 49.92, 2. Salwa Eid Naser 50.06, 3. Allyson Felix 50.08

800 meter:
Her har diverse løpere med for mye testosteron i kroppen blitt utestengt, og da er det vesentlig mer åpent enn vanlig på denne distansen. Bestetid i år har amerikanske Ajee Wilson på 1:57.16, og hun har også vunnet tre DL-stevner og får nok gjelde som en liten favoritt. Hun kan fort bli utfordret av landskvinne Raevyn Rogers, som har vært frisk i flere DL-stevner i år og som besitter en god spurt. Det samme gjelder en tredje amerikaner, Hanna Green. Jamaicanske Natoya Goule har den nest beste tiden i feltet i år med 1:57.36 og er en farlig kvinne, kanskje særlig om det går fort. Det beste europeiske kortet kan fort være Lynsey Sharp, som har løpt såpass fort som 1:58.61, og som også har en brukbar avslutning på lager. Vi skal heller ikke se bort fra ukrainerne Olha Lyakhova og Natalya Pryshchepa, Winnie Nanyondo, Catriona Bissett, Eunice Sum og Rose Almanza.

Slik gikk det sist: 1. Caster Semenya 1:55.16, 2. Francine Niyonsaba 1:55.92, 3. Ajee Wilson 1:56.65

1500 meter:
Her må nok Sifan Hassan sies å være favoritt. Hun har sett sterk ut i stort sett alt hun har foretatt seg denne sesongen, og har også klart bestetid i feltet i år med 3:55.30. (Genzebe Dibaba er like bak, men hun kommer ikke til start grunnet skade, tross at hun fremdeles står på entry list.) Den største konkurrenten til Hassan blir nok fort da Laura Muir, som også har hatt en fin sesong med få, men gode konkurranser, og har gjort en så bra tid som 3:56.73. Som alltid stiller det også mange gode afrikanere, som Gudaf Tsegay, Rabab Arrafi, Axumawit Embaye, Winnie Nanyondo, Winny Chebet og regjerende mester Faith Kipyegon, som alle helt sikkert har noe de skulle ha sagt. I tillegg er tyske Konstanze Klosterhalfen en meget spennende start, og det samme er canadiske Gabriela DeBues-Stafford (som gjorde det skarpt i DL) og amerikanerne Shelby Houlihan og Jenny Simpson.

Slik gikk det sist: 1. Faith Kipyegon 4:02.59, 2. Jenny Simpson 4:02.76, 3. Caster Semenya 4:02.90

5000 meter:
Dette blir en interessant affære. Kenyanske Hellen Obiri har årsbeste i verden og er da også regjerende mester og den å slå på denne distansen. Hun har også to seire i DL å slå i bordet med. Likevel skal hun bli hardt presset av Sifan Hassan, som har to sekunder dårligere tid enn Obiri i år, og som også har en god spurt. Obiri kommer nok derfor til å prøve å sette god fart tidlig. Konstanze Klosterhalfen imponerte voldsomt da hun satte 14:26.78 på hjemmebane i Berlin, og skal også bli meget, meget spennende å se opp mot Obiri og Hassan på denne distansen. I tillegg har man også sterke afrikanere som Letesenbet Gidey, Hawi Feysa, Taye Fantu og Margaret Kipkemboi på plass, sammen med Gabriela DeBues-Stafford. Karoline Bjerkeli Grøvdal er nok ikke i medaljesjiktet her, men det er ikke utenkelig at hun kan henge seg på i kampen om omtrent topp seks, blant andre sammen med britene Eilish McColgan og Laura Weightman. Grøvdal ser sterkere ut fysisk enn noen sinne, og det blir spennende å se om hun kan perse ytterligere litt fra 14:51.66.

Slik gikk det sist: 1. Hellen Obiri 14:34.86, 2. Almaz Ayana 14:40.35, 3. Sifan Hassan 14:42.73

10000 meter:
Her er det nok etioperne som kommer til å dominere. Her er det mest bemerkelsverdig å notere at Almaz Ayana, som kun har konkurrert én gang denne sesongen (en 3000 meter i USA i juni), er påmeldt. Hun er nok da veldig usikker på formen, men hun hadde nok neppe stilt til start hvis hun ikke trodde hun kunne gjøre det bra, så hennes start er spennende. Hun har verdensrekorden på distansen med 29:17.45. Bortsett fra henne har etioperne de tre beste påmeldingstidene, ved Letesenbet Gidey, Netsanet Gudet og Senbere Teferi, som alle nok har ambisjoner om å ta medalje. I tillegg er det helt klart verdt å merke seg at Sifan Hassan er på entry list, som i tilfelle betyr at hun løper tre distanser i dette mesterskapet, et meget tøft program. Men om hun stiller er det meget spennende. Hun har nok bedre tider enn 31:18.12 inne. I en lignende situasjon finner vi Hellen Obiri, som også skal løpe her. Hun hadde aldri løpt 10000 før årets sesong, og er nok god for betraktelig mer enn 31:25.38, som hun oppnådde i det kenyanske mesterskapet. Vi skal heller ikke se bort fra Agnes Jebet Tirop, bronsevinneren fra forrige VM som tydeligvis har valgt bort 5000 meter (der hun ville hatt gode medaljesjanser) for å satse alt på denne distansen. Kenyas siste på start er den med best pers, Rosemary Wanjiru, men hun er kanskje også den med minst potensial. Ellers kan man nevne at ytterligere to utøvere har påmeldingstider under 31 minutter, og det er amerikanerne Emily Sisson og Molly Huddle.

Slik gikk det sist: 1. Almaz Ayana 30:16.32, 2. Tirunesh Dibaba 31:02.69, 3. Agnes Jebet Tirop 31:03.50

Maraton:
Klart best påmeldingstid her har kenyanske Ruth Chepngetich, som har gjort 2:17:08 i år og må nok gjelde som storfavoritt. Etioperne har med tre sterke løpere i Ruti Aga, Roza Dereje og Shure Demise, som samtlige kan være gode for medaljer, sammen med Kenyas Edna Kiplagat. En annen farlig kvinne kan bli Lonah Chemtai Salpeter fra Israel, som har valgt bort baneløping i årets mesterskap og blir å finne på startstreken på maraton i stedet. Det kan nok være smart, for hun har brukbare medaljesjanser her. Andre som kan holdes et øye med er Visiline Jepkesho, Helalia Johannes, Shitaye Eshete, Desi Jisa Mokonin, Oleksandra Shafar, Sara Dossena, Carla Salome Rocha, Rose Chelimo og Eunice Chebichii Chumba.

Slik gikk det sist: 1. Rose Chelimo 2:27:11, 2. Edna Kiplagat 2:27:18, 3. Amy Cragg 2:27:18

3000 meter hinder:
Her er det nok en kenyansk favoritt i Beatrice Chepkoech, verdensrekordholderen som har vært klart best i verden også i år, med en årsbeste på 8:55.58. Med det er hun den eneste som har vært under 9 minutter i år. Hun får med seg landskvinnene Hyvin Kiyeng Jepkemoi og Celliphine Chespol, henholdsvis to og fire i verden, som også er to hete medaljekandidater. En som kan sette en stopper for en helkenyansk pall er regjerende verdensmester Emma Coburn, som har den tredje beste tiden av de påmeldte i år, og som har vist at hun har en brukbar spurt når hun er i posisjon. Unge Winfred Yavi fra Bahrain kan også ta medalje på en god dag, og avslutningssterke Gesa-Felicitas Krause har tatt et enormt steg i år, og fjorårets europamester er absolutt i posisjon til å kunne kjempe helt der oppe også i årets VM. Ellers skal vi også regne med Coburns lagvenninner Courtney Frerichs og Colleen Quigley. Så får vi se hva Karoline Bjerkeli Grøvdal kan greie - det er ingen tvil om at hun har langt større potensial enn det hun har vist. Det fysiske er der, men hinderpasseringene må sitte langt, langt bedre for at hun skal kunne være med der oppe.

Slik gikk det sist: 1. Emma Coburn 9:02.58, 2. Courtney Frerichs 9:03.77, 3. Hyvin Kiyeng Jepkemoi 9:04.03

100 meter hekk:
Jamaicanske Danielle Williams har i det store og hele tatt over tronen som verdens beste hekkeløper i år, og hun har vært så langt nede som 12.32, som ikke er langt unna Kendra Harrisons verdensrekord på 12.20. Hun har vunnet fire DL-stevner og har nok et godt mentalt overtak på Harrison nå. Apropos Kendra Harrison, hun skal selvfølgelig ikke hun regnes bort, hun heller. Hun har verdensrekorden, og selv om hun ikke har løpt fortere enn 12.43 i år (som jo også er strålende), vet vi at hun kan bedre. Hun har ikke helt hatt lykken med seg når det gjelder mesterskap, og er nok opptatt av at det skal snus i år. Tobi Amusan er også en sterk utfordrer med sine 12.49 som best i år, og hun gjorde mange fine innsatser i DL-stevner. Nia Ali har riktig nok "kun" 12.55 som beste resultat i år, men er rutinert og sølvmedaljøren fra OL 2016 er å regne med. Brianna McNeal (12.61) er enda en rutinert amerikaner som kan blande seg inn i teten. Og så skal vi helt klart ikke glemme Janeek Brown, jamaicaneren som har 12.40 i år. Ungjenta er ikke helt stabil på det nivået ennå, og det begynner å bli en stund siden juni, da hun gjorde det løpet. Jamaicas siste utøver er Megan Tapper, som har gjort 12.63 og er en liten dark horse. Så får vi se hva de beste europeerne, som Elvira Herman, Nadine Visser, Annimari Korte, Karolina Koleczek og Cindy Roleder (med flere), kan stille opp med.

Slik gikk det sist: 1. Sally Pearson 12.59, 2. Dawn Harper Nelson 12.63, 3. Pamela Dutkiewicz 12.72

400 meter hekk:
Det meste her ligger an til et amerikansk oppgjør. Rutinerte Dalilah Muhammad har satt verdensrekord på distansen i år med 52.20, en rekord hun satte 28. juli. Hun er favoritt, men skal få knallhard kamp av amerikanernes supertalent Sydney McLaughlin, 99-modellen som har gjort 52.80 i år (pers 52.75 fra i fjor), som det ikke er noen tvil om at har potensial til å sette verdensrekord, kanskje allerede nå. Bronsefavoritt er nok også amerikansk og heter Ashley Spencer, som har 53.11 i år. Janieve Russell fra Jamaica er siste dame som har vært sub 54 i år med 53.62, og hun er god for medalje på en god dag. Så har vi veteranen Zuzana Hejnova, tidligere to ganger verdensmester, som fremdeles holder bra koken. Hun har 54.16 i år, like foran Russell Clayton fra Jamaica (54.16) og Barbados' Tia Adana Bell (54.18). Anna Ryzhykova (54.47) kan også være en liten dark horse med tanke på medalje, og danske Sara Slott Petersen (54.89) har større potensial enn hun har fått vist de siste par årene. Det samme gjelder i høyeste grad Kori Carter, regjerende mester og amerikanernes siste på distansen.

Slik gikk det sist: 1. Kori Carter 53.07, 2. Dalilah Muhammad 53.50, 3. Ristananna Tracey 53.74

Høyde:
Her har vi naturlig nok en klar favoritt i Mariya Lasitskene, de siste årenes virkelig dominante høydehopper på kvinnesiden. Hun ble verdensmester både i 2017 og 2015, samt europamester i fjor, og hun har fortsatt å være den beste også i år, hvor hun har vunnet alle konkurranser hun har stilt opp i utenom én. Nest best i verden har Yulia Levchenko vært med 2.02 (sammen med sjukjemper Nafissatou Thiam, men hun er ikke med i denne øvelsen), og det oppnådde hun 10. september. Så hun er i slag. På 2.00 har vi en rekke ungjenter, med Yaroslava Mahuchikh (18), Karyna Demidik (20) og Vashti Cunningham (21). Levchenko (fyller 22 senere i år) er jo heller ikke utgammel, akkurat. Det er ikke tvil om at det er en ny generasjon på vei opp der som det blir spennende å se om kan nå Lasitskenes høyder etterhvert. Ellers er det en del som "pusher" 2 meter, som Iryna Herashchenko, Airine Palsyte, Morgan Lake, Kamila Licwinko og Mirela Demireva, for eksempel. I tillegg har vi et par gode nordiske innslag i svenske Erika Kinsey og finske Ella Junnila.

Slik gikk det sist: 1. Mariya Lasitskene 2.03, 2. Yulia Levchenko 2.01, 3. Kamila Licwinko 1.99

Stav:
En liten favoritt her er kanskje Anzhelika Sidorova, som har gjort 4.91 innendørs, mens hun har 4.86 utendørs. Hun har vist god form i det siste, med god innsats i DL-finalen, som hun vant på 4.87 (riktig nok også innendørs), samt The Match, der hun gjorde 4.85. En sterk utfordrer kan for eksempel bli Katerina Stefanidi, som er regjerende mester i det som man kan være regjerende mester i (OL, VM og EM). I år har hun 4.83 som høyest (to ganger), men hun har hoppet 4.70 eller høyere i sine siste sju konkurranser, så formen skal være meget god. Så har man også Sandi Morris, som har 4.85 i år og som stort sett har gjort det godt i DL (utenom finalen, der hun bare ble nummer åtte), og har vært stabil mellom 4.70 og 4.85 i år. Hun ble to bak Stefanidi både i VM 2017 og OL 2016, og er nok ute etter utendørsgullet hun mangler (har VM-gull innendørs) nå. Vi skal selvfølgelig heller ikke se bort fra Jennifer Suhr, som tross alt har årsbeste i verden utendørs med 4.91 og har vært ute en vinternatt før med sine 37 år. Imidlertid ble det gjort i mars, og hun har ikke helt klart å følge opp det resultatet senere. Likevel en sterk medaljekandidat. Så må vi også ta med Katie Nageotte, som har 4.82 som best og også ytterligere to konkurranser over 4.80. Langt ifra utenkelig at hun drar fra VM med en medalje. Alysha Newman har samme høyeste resultat, og har også flere gode konkurranser over 4.70. I tillegg skal vi ikke se bort fra utøvere som Angelica Bengtsson, Michaela Meijer, Yarisley Silva, Robeilys Peinado eller Holly Bradshaw.

Slik gikk det sist: 1. Katerina Stefanidi 4.91, 2. Sandi Morris 4.75, 3. Robeilys Peinado 4.65, 3. Yarisley Silva 4.65

Lengde:
Storfavoritt her blir tyske Malaika Mihambo, som har vunnet samtlige konkurranser hun har stilt opp i denne sesongen og i tillegg har det klart lengste hoppet i verden med 7.16. Hun har også vært over 7 meter i sju av konkurransene sine, så hun er meget stabil på et fantastisk nivå. Rutinerte Brittney Reese har også hatt en brukbar sesong i år og har hoppet 7.00, i tillegg til å være ganske stabil, riktig nok på litt kortere lengder enn Mihambo. Men den regjerende verdensmesteren kan ende opp med enda en medalje i den store premiesamlingen sin (som blant annet teller OL-gull og fire VM-gull) her. Så er det en tredje kvinne som har vært over sju meter i år, og det er nigerianske Ese Brume. Det litt spesielle med henne er at hun kun har gjort fire konkurranser i år - tre i Tyrkia samt det afrikanske mesterskapet. Blant disse konkurransene har hun klart å komme seg opp på 7.05. Det blir spennende å se hva hun kommer med i det ypperste selskapet. En spennende start i denne konkurransen er Caterine Ibarguen, best kjent fra tresteggropa, som har hoppet 6.87 i lengde i år (og 6.93 i fjor). Florentina Costina Iusco, Alina Rotaru og Chantel Malone har vært over 6.90 i år og skal regnes med. Ellers har vi gode utøvere som Darya Klishina, Yelena Sokolova, Brooke Stratton, Nastassia Mironcyk-Ivanova, Shara Proctor, Maryna Bekh-Romanchuk og sprinter Tori Bowie som har bedre lengder inne enn de har fått vist i år.

Slik gikk det sist: 1. Brittney Reese 7.02, 2. Darya Klishina 7.00, 3. Tianna Bartoletta 6.97

Tresteg:
Heller ikke her trenger man å diskutere favoritt. Yulimar Rojas er den eneste som har vært over 15 meter i år, og det har hun vært så til gangs, med sine 15.41. Den regjerende verdensmesteren har også vært temmelig dominerende i DL-stevnene denne sesongen, selv om hun også har tapt to. Likevel er hun klar favoritt her. En som på en veldig god dag kan slå henne er tidligere olympia- og verdensmester Caterine Ibarguen, som har årsbeste på 14.89 og pers på 15.31 (altså ikke langt bak det Rojas har, selv om det begynner å bli noen år siden denne ble satt). Veteranen skal uansett ikke regnes bort. Det skal heller ikke jamaicanske Shanieka Ricketts, som har hoppet 14.93 i år (også pers) og som slo Rojas i DL-finalen. Andre som kan ta medalje inkluderer Liadagmis Povea, Ana Peteleiro, Keturah Orji, Tori Franklin, Kimberly Williams, Olha Saladukha, Patricia Mamona og Olga Rypakova.

Slik gikk det sist: 1. Yulimar Rojas 14.91, 2. Caterine Ibarguen 14.89, 3. Olga Rypakova 14.77

Kule:
Klart lengst i verden og generelt også den beste i verden i år er kinesiske Lijiao Gong, som er den eneste som har vært over 20 meter med sine 20.31. Det resultatet ble i tillegg satt i det siste DL-stevnet. Hun er også regjerende verdensmester. Nest lengst i verden har amerikanske Chase Ealey vært med sine 19.68. Hun har nok vært den mest stabile i sjiktet bak Gong, og er vel en liten sølvfavoritt. Danneel Thomas-Dodd har støtt 19.55 som lengst i år og har mange konkurranser over 19 meter. En klar medaljekandidat, også det. Så har vi rutinerte Christina Schwanitz, en dame man ikke skal regne bort, men som "bare" har 19.37 i år. Men hun har vunnet et DL-stevne i år og har rutinen, så om hun finner formen, kan det bli bra. Ellers har Maggie Ewen, Brittany Crew, Aliona Dubitskaya, Fanny Roos og Jessica Ramsey alle vært over 19 meter i år og har kanskje et lite medaljehåp om de får et fulltreff. Av navnene som ikke er nevnt kan Michelle Carter og Anita Marton, begge medaljevinnere i forrige VM, begge legges i kurven, selv om de overhodet ikke har fått det til i år.

Slik gikk det sist: 1. Lijiao Gong 19.94, 2. Anita Marton 19.49, 3. Michelle Carter 19.14

Diskos:
Denne øvelsen har de siste årene fullstendig tilhørt Sandra Perkovic, men det er faktisk ikke kroaten som har vært lengst i verden i år. Den æren er det nemlig Cubas Yaime Perez som har. Hun har kastet 69.39 og har også vunnet tre DL-stevner (inkludert finalen). Så for første gang på mange år kan vi vel egentlig si at hovedfavoritten i diskos for kvinner ikke heter Sandra Perkovic. Dessuten er det enda en cubaner som har vært lenger enn den tidligere verdenseneren, og det er Denia Caballero, som har kastet 69.20 og vunnet de resterende to DL-stevnene som ikke landskvinnen har vunnet. Deretter kommer nevnte Sandra Perkovic, som har oppnådd "kun" 68.58 i år og har fått uventet, men sunn kamp om å være verdens beste diskoskaster (hun har faktisk heller ikke vunnet et eneste DL-stevne). Det blir spennende å se om hun klarer å ta ut det lille ekstra som skal til for å være tilbake på topp når det gjelder som mest. Andre utøvere som kanskje kan være med i en medaljekamp er Valarie Allman, Claudine Vita, Feng Bin, Shadae Lawrence, Fernanda Raquel Martins, Chen Yang, Melina Robert-Michon, Nadine Müller og Kristin Pudenz.

Slik gikk det sist: 1. Sandra Perkovic 70.31, 2. Dani Stevens 69.64, 3. Melina Robert-Michon 66.21

Slegge:
Ingen OL, VM eller EM siden 2011 har endt med en annen sleggevinner enn polske Anita Wlodarczyk. Men det kommer dette mesterskapet til å gjøre - for de siste sesongenes suverene ener stiller ikke i Doha. Dermed blir det tronskifte, og det er stor sjanse for at det blir amerikansk på den tronen. DeAnna Price har det lengste kastet i år på 78.24 og har virket solid i år. På de to neste plassene på verdensstatistikken er det også amerikansk, ved Brooke Andersen (76.75) og Gwen Berry (76.44). På fjerdeplass finner vi endelig første ikke-amerikaner ved kinesiske Zheng Wang (76.26), mens polske Malwina Kopron er beste europeer med 75.23, rett foran Hanna Malyshik (74.95), Alexandra Tavernier (74.84), Joanna Fiodorow (74.71) og Zalina Petrivskaya (74.70).

Slik gikk det sist: 1. Anita Wlodarczyk 77.90, 2. Zheng Wang 75.98, 3. Malwina Kopron 74.76

Spyd:
Kinesiske Huihui Lyu er nok en bitteliten favoritt her, etter at det er hun som har det lengste kastet i år med 67.98, samt at hun vant samtlige tre DL-stevner hun deltok i, inkludert finalen. Kelsey-Lee Barber har det nest lengste kastet med 67.70, og hun ble nummer to i DL-finalen, samt to andre DL-stevner. Christin Hussong (66.59) og Tatsiana Khaladovich (67.22) vant ett DL-stevne hver, og har da også levert bra bestekast og må sies å være gode medaljekandidater. Særlig Hussong var god og stabil i DL gjennom hele året. Nikola Ogrodnikova (67.40) og Sara Kolak (66.42, satt for tre uker siden) er også potensielle medaljekandidater. Vi skal heller aldri helt glemme superveteran Barbora Spotakova, selv om hun er noe bak på årsbestelistene i år med 63.85. Lina Muze har gjort det brukbart i DL og Eda Tugsuz har bedre potensial enn hun har fått vist i år. Glem heller ikke rutinerte folk som Kara Winger og Martina Ratej, samt Shiying Liu (65.82).

Slik gikk det sist: 1. Barbora Spotakova 66.76, 2. Lingwei Li 66.25, 3. Huihui Lyu 65.26

Sjukamp:
Nafissatou Thiam får nok gjelde som en favoritt her. Belgieren med 7013 poeng som pers fra 2013 og påmeldingssum på 6819 er helt ekstremt god særlig i hoppøvelsene, men også i kast. En som kanskje kan greie å utfordre på en topp dag er Katarina Johnson-Thompson, som i likhet med Thiam har sin store styrke i hopp, men som også løper bra. Hun har 6813 poeng som årsbeste og pers, og greier hun å yte opp mot eller bedre enn sitt aller beste, kan hun greie å utfordre belgieren. Av de andre skal vi ikke helt se bort fra amerikanske Erica Bougard, som gjorde 6725 poeng i fjor, og som har 6663 i år. Hun gjør sin mesterskapsdebut her, og det blir interessant å se om hun tar med seg en medalje med én gang. Andre som kan ta medalje om de får det til er Xenia Krizsan, Verena Preiner og Ivona Dadic, pluss at vi kan holde et øye med outsidere som Anouk Vetter, Katerina Cachova og Carolin Schäfer, og lovende ungjenter som Geraldine Ruckstuhl, Maria Huntington og Solene Ndama.

Slik gikk det sist: 1. Nafissatou Thiam 6784, 2. Carolin Schäfer 6696, 3. Anouk Vetter 6636

20 km kappgang:
Ecuadors Glenda Estefania Morejon har beste påmeldingstid, knepent foran kineserne Yang Jiayu (som er regjerende verdensmester), Qieyang Shenjie og Liu Hong, og disse fire blir vel kanskje favoritter. Men det er også verdt å følge med på spanske Maria Perez, Laura Garcia-Caro og Raquel Gonzalez, italienske Antonella Palmisano, brasilianske Erica de Sena, portugisiske Ana Cabecinha, litauiske Zivile Vaiciukeviciute, colombianske Sandra Lorena Arenas og Mirna Ortiz fra Guatemala.

Slik gikk det sist: 1. Yang Jiayu 1:26:18, 2. Maria Guadalupe Gonzalez 1:26:19, 3. Antonella Palmisano 1:26:36

50 km kappgang:
Her har to kinesere bestetid, med favoritt Li Maocuo foran Liang Rui, med Eleonora Giorgi som en god utfordrer. Vi skal heller ikke se bort fra Julia Takacs fra Spania, Ma Faying (også fra Kina), australske Claire Woods og regjerende verdens- og olympiamester Ines Henriques, med Paola Perez, Maria Czakova, Valentyna Myronchuk, Nastassia Yatsevich, Olena Sobchuk og Nadzeya Darazhuk som potensielle outsidere.

Slik gikk det sist: 1. Ines Henriques 4:05:56, 2. Yin Hang 4:08:58, 3. Yang Shuqing 4:20:50

4x100 meter:
Her må vel Jamaica sies å være favoritt, med Thompson, Fraser-Pryce og Williams som er blant de tilgjengelige. USA er som vanlig å se opp for, selv om det ser ut til at de er litt svekket i forhold til tidligere utgaver. Storbritannia er nok bronsefavoritt. Nederland, Tyskland og Nigeria stiller også ganske OK lag på papiret.

Slik gikk det sist: 1. USA 41.82, 2. Storbritannia 42.12, 3. Jamaica 42.19

4x400 meter:
Her vil alt annet enn seier til USA være en gedigen bombe, med alle kvalitetsløperne de har tilgjengelig på denne distansen. Jamaica har et brukbart lag også på denne distansen og er vel sterke aspiranter til sølvet om de stiller toppet. Storbritannia er også en god medaljekandidat, og Polen og Frankrike bruker å være bra stafettlag.

Slik gikk det sist: 1. USA 3:19.02, 2. Storbritannia 3:25.00, 3. Polen 3:25.41

(Innlegget ble redigert 22.09.19 17:07)

janesaj
janesajInnlegg: 39007
22.09.19 17:01

Fortsettelse følger:


Menn:

100 meter:
Et knepent favorittstempel her må gå til amerikanske Christian Coleman, som har best årsbeste med 9.81. Han har ikke gjort altfor mange løp i år, men har (med unntak av forsøksheatet i det amerikanske mesterskapet) vært under 10.00 i samtlige løp. Det finnes naturlig nok utfordrere. En av dem blir fort regjerende mester Justin Gatlin, som også har hatt en bra sesong. Han har vært nede på 9.87 som best. Formen har ikke vært helt på topp i det siste, men vi får se hva som kommer fra ham når det virkelig gjelder. Det finnes et par sterke afrikanere som også kan være med i kampen. Blant dem er nigerianske Divine Oduduru, som med 9.86 er nest raskest i verden i år. Også sørafrikanske Akani Simbine, som har gjort 9.93 er en som fort kan ende opp med en medalje. Det samme er Arthur Cissé fra Elfenbenskysten med 9.94 som best i år. Det største britiske og europeiske håpet er nok Zharnel Hughes, som har 9.95 som årsbeste. Jamaicanske Yohan Blake skal aldri regnes bort, og har vært nede på 9.96 i år. Ellers er det verdt å holde et øye med andre utøvere som har vært under 10 sekunder i år, som Aaron Brown (9.96), Raymond Ekevwo (9.96), Mike Rodgers (9.97), Andre de Grasse (9.97), Abdul Hakim Sani Brown (9.97), Yuki Koike (9.98) og Mario Burke (9.98). Dette er i det hele tatt en ganske jevn øvelse der mange kan blande seg i medaljekampen på en god dag, også blant utøvere som ikke er nevnt.

Slik gikk det sist: 1. Justin Gatlin 9.92, 2. Christian Coleman 9.94, 3. Usain Bolt 9.95

200 meter:
Her er det ikke så mye tvil om favoritten - det er Noah Lyles som har vært den klart beste på denne distansen i år, og han har gjort ursterke 19.50. Med unntak av sesongåpningen i Roma, der han ble to, er han ubeseiret i år, og har samtlige tider som ikke er gjort i forsøksheat under 19.80. Nest best på årsbestelisten er Divine Oduduru, som har gjort 19.73 i år. Han kan fort ende opp med å ta medalje på begge de korteste distansene i dette mesterskapet om han har funnet toppformen. Fjorårets europamester og regjerende verdensmester Ramil Guliyev skal heller ikke glemmes. Da han vant EM i fjor gjorde han 19.76 i finalen, som bare er fire hundredeler bak europarekorden. I år har han 19.86 som best. Bortsett fra Lyles er det et par andre amerikanere som kan blande seg inn, i Kenneth Bednarek (19.82 i år) og Christian Coleman (19.91). Vi skal heller ikke se bort fra Alex Quiñonez (19.87) fra Ecuador, Andre de Grasse (også 19.87) og kineseren Zhenye Xie (19.88), som alle har vært under 19.90. Noen outsidere til kan være Aaron Brown (19.95), Miguel Francis (19.97) og Alex Wilson (19.98). Clarence Munyai og Steven Gardiner, som begge satte sterke perser i fjor (hhv. 19.69 og 19.75), er også farlige.

Slik gikk det sist: 1. Ramil Guliyev 20.09, 2. Wayde van Niekerk 20.11, 3. Jereem Richards 20.11

400 meter:
Amerikanerne fortsetter å ha favorittene på de korteste distansene på herresiden, og det forandrer seg såvisst ikke her. Michael Norman har den beste tiden i år med 43.45, som er delt fjerdeplass gjennom tidene. Det blir spennende å se om han kan utfordre verdensrekorden til Wayde van Niekerk på 43.03. Normans landsmann Fred Kerley har den klart nest raskeste tiden med 43.64. Han har ingen andre resultater under 44 sekunder, men han er en soleklar medaljefavoritt. USA har også tredje- og fjerdetid på påmeldingslistene her, ved Nathan Strother (44.29) og Vernon Norwood (44.40), så det er ikke helt utenkelig at amerikanerne tapetserer pallen på denne distansen. Blant dem som helt klart har planer om å stoppe det, er Steven Gardiner fra Bahamas, som riktig nok "bare" har 44.45 i år, men som har vært så langt nede som 43.87 tidligere. Så har vi også en spennende start i Grenadas Kirani James, som har slitt mye med skader de siste årene, men som gjorde comeback tidligere i måneden med et sterkt løp på 44.47, og som har pers på 43.76. Ellers har Jamaica med Akeem Bloomfield, som har 44.40 i år. Hjemmefavoritt Abdalelah Haroun har ikke konkurrert i år, men har en så sterk pers som 44.07. Vi skal heller ikke glemme hekkespesialistene Abderrahman Samba (som riktig nok har vært skadet i det siste, men som er påmeldt) og vår egen Karsten Warholm oppe i det hele, dersom de har nok saft igjen i beina etter tre hekkeløp.

Slik gikk det sist: 1. Wayde van Niekerk 43.98, 2. Steven Gardiner 44.41, 3. Abdalelah Haroun 44.48

800 meter:
Favoritt her er nok Botswanas Nijel Amos, som har den beste tiden i år med 1:41.89, men siden OL-sølvet i London 2012, har det ikke helt lyktes i mesterskap. Det blir spennende å se om han kan bryte den trenden her. Sannsynligvis kommer han til å prøve å sette litt fart. En utfordrer er kenyanske Ferguson Cheruiyot Rotich, som har den nest beste tiden med 1:42.54, og som har vært bra i DL i år. Landsmannen Emmanuel Korir har mye fart i beina, god på 400 meter som han er, og har en såpass sterk pers som 1:42.05. Vi skal definitivt heller ikke glemme spurtsterke Donovan Brazier, som vant både i Roma og Zürich, og som har en såpass sterk tid som 1:42.70. Så skal vi heller ikke glemme regjerende verdensmester Pierre-Ambroise Bosse, som ikke har gjort de store tidene denne sesongen, men som passer til mesterskapsløping. Polske Adam Ksczot er litt i samme situasjon. Andre som kan blande seg inn er Brandon McBride, Amel Tuka, Ayanleh Souleiman, Wesley Vazquez, Ngeno Kipngetich, Bryce Hoppel, Marco Arop, Jamie Webb og Abubaker Haydar Abdalla.

Slik gikk det sist: 1. Pierre-Ambroise Bosse 1:44.67, 2. Adam Kszczot 1:44.95, 3. Kipyegon Bett 1:45.21

1500 meter:
Her kommer vi til et av de store høydepunktene med norske øyne. Imidlertid må vi nok regne med at favoritten er kenyansk og heter Timothy Cheruiyot. Han har sett totalt utilnærmelig ut i år og har da også den soleklart beste tiden, som den eneste som har vært under 3:30 i år. Han kommer nok til å ønske at finalen går raskt, selv om han helt klart er i stand til å takle de fleste løpsopplegg. Så spørs det hvem som kan utfordre. To av medaljefavorittene er selvsagt norske. Jakob Ingebrigtsen har sett meget bra ut i hele år og gjort det ene strålende løpet etter det andre. Hans dårligste DL-plassering er en 4. plass. Dette kan utmerket godt ende med VM-medalje for tenåringen. En Ingebrigtsen som allerede har klart det, men som nok ikke sier nei takk til én til, er Filip Ingebrigtsen. Han har også stort sett hatt en meget solid sesong, og har egentlig sett bedre og bedre ut i det siste. Sterk spurter er han også, så han er spennende. Av andre utlendinger skal vi kanskje særlig se til Ugandas Ronald Musagala, som ved flere anledninger har vist frem en strålende spurt. Med den tredje beste tiden i verden i år, har han også vist at han takler flere løpsopplegg. Absolutt en farlig mann. Så har vi selvsagt også Ayanleh Souleiman, som har vært meget stabil, og som var på pallen i samtlige DL-løp på distansen før finalen, der han endte lenger ned. Charlie Da'Vall Grice har også gjort fremskritt i år og perset til sterke 3:30.62. Se også opp for ungguttene Samuel Tefera og George Manangoi, samt den raske polakken Marcin Lewandowski og den amerikanske olympiske mester Matt Centrowitz. Andre som kan gjøre det bra er folk som Abdelaati Iguider, Taoufik Makhloudi, Stewart McSweyn, Ronald Kwemoi, Adel Mechaal og Craig Engels.

Slik gikk det sist: 1. Elijah Manangoi 3:33.61, 2. Timothy Cheruiyot 3:33.99, 3. Filip Ingebrigtsen 3:34.53

5000 meter:
Nok en spennende øvelse med norske øyne, hvor det blir interessant å se hva Ingebrigtsen-gutta får til. Som vanlig på lengre distanser blir det nok imidlertid tøft å bryne seg på afrikanerne. Etiopia har de tre beste tidene i verden i år, med unggutta Telahun Haile Bekele og Selemon Barega (hhv. 99- og 00-modeller) som de to aller raskeste. Hagos Gebrhiwet er den siste i den etiopiske trioen som har vært raskest i år. I tillegg har de med regjerende mester Muktar Edris, som har pers under 13 minutter, men som ikke har løpt siden juli, så hans form er meget usikker. Dessuten har de en sterk femtemann påmeldt i Abadi Hadis, som vel ligger an til å være reserve. Nicholas Kimeli er på papiret den beste kenyaneren, og er faktisk den eneste fra løpenasjonen som har pers og årsbeste under 13 minutter. Bahrains Birhanu Balew skal nok også ha sitt å si i tetkampen, og Canada har fått frem en god løper i Mohammed Ahmed. I tillegg skal vi ikke se bort fra et par sterke amerikanere, som Paul Chelimo og Ben True. Og så blir det spennende å se hva vår alles norske favorittfamilie kan få til her. Jakob Ingebrigtsen satte norsk rekord til 13:02.03 under DL-stevnet i London, og det er ingen tvil om at han har bedre tider enn det inne. Som 1500-løper skal han også være en av dem med aller best avslutninger i feltet, kanskje særlig om det ikke går altfor fort. Filip Ingebrigtsen har også perset med imponerende margin i år, og om det går sakte, blir han hyperfarlig mot slutten, med sine avslutningsegenskaper. Henrik Ingebrigtsen er nok den svakeste av de tre brødrene, særlig grunnet at han sliter med hofta for tiden. Men et mesterskapsløp der det kanskje ikke går altfor fort i starten bør kunne passe ham bra. Andre navn å passe på er Stewart McSweyn, Andrew Butchart, Yemaneberhan Crippa, Dawit Fikadu, Michael Kibet og Isaac Kimeli.

Slik gikk det sist: 1. Muktar Edris 13:32.79, 2. Mo Farah 13:33.22, 3. Paul Chelimo 13:33.30

10000 meter:
Nok en langdistanse der Etiopia dominerer årsbestelistene. Hagos Gebrhiwet har løpt raskest i år, knepent foran Selemon Barega og Yomif Kejelcha, med kenyanske Rhonex Kipruto som nummer fire, før Andamlak Belihu sørger for at etioperne har fire av de fem beste i verden i år. En av etioperne må vel vike plass, da de vel bare har tre plasser, men disse er uansett de eneste som har løpt under 27 minutter i år og er nok hovedfavorittene. Ugandas Joshua Chepgetei (som tok sølv bak Mo Farah i forrige VM) har også pers under 27 minutter og er uttatt, men har registrert dårligere tid i år. Mohammed Ahmed og Aron Kifle har også gode perser og kan blande seg inn om de har prikket formen. Julien Wanders fra Sveits har den beste tiden av de som ikke har vært under 27 minutter i år og kan bli spennende her. Wanders er for øvrig en kar Sondre Nordstad Moen absolutt kan være på talefot med på en god dag; hans norske rekord er sju sekunder svakere enn Wanders' sveitsiske.

Slik gikk det sist: 1. Mo Farah 26:49.51, 2. Joshua Chepgetei 26:49.93, 3. Paul Tanui 26:50.60

Maraton:
Også her er det etiopere og for det meste generelt afrikanere det dreier seg om. Mosinet Geremew og Mule Wasihun, begge fra Etiopia, har de klart beste påmeldingstidene med 2:02:59 og 2:03:16, og disse får nok gjelde som favoritter. Bahrains El Hassan El Abrassi er nok favoritt til bronsen. Outsidere kan være en drøss med kenyanere som Amos Kipruto, Geoffrey Kirui, Laban Kipngetich Korir og Paul Lonyangata, en ny etioper i Lelisa Desisa, samt Okbay Tsegay og Fred Musobo. Sveitseren Tadesse Abraham er nok den sterkeste europeeren på start, og kan nok blande seg høyt oppe på en god dag. Maraton er jo for øvrig en ganske "pussig" øvelse i VM-sammenheng, da det ofte er mange av de beste som velger å stå over til fordel for å stå best mulig rustet til de klassiske maratonløpene. For eksempel deltar jo ikke de beste kenyanerne her (som verdensrekordholder Eliud Kipchoge, for eksempel), og også mange av de beste europeerne glimrer med sitt fravær. Skal dog sies at Etiopia sender sine to presumptivt beste.

Slik gikk det sist: 1. Geoffrey Kirui 2:08:26, 2. Tamirat Tola 2:09:48, 3. Alphonce Simbu 2:09:50

3000 meter hinder:
Marokkanske Soufiane El Bakkali har den beste tiden i verden i år med 8:04.82, og han har også vunnet tre DL-stevner i år og får nok gjelde som favoritt. Han ble dog slått av Etiopias Getnet Wale i DL-finalen, og også han har én DL-seier bortsett fra denne, så unggutten (som er like gammel som Jakob Ingebrigtsen) er en sterk utfordrer. Han har tredje beste tid i verden i år. Nest best har kenyaneren Benjamin Kigen vært. Han har også vært meget stabil i DL-stevner i år. Regjerende verdensmester Consenslus Kipruto fra Kenya har vært svak i år, men finner han formen, kan han fort bli farlig. Etipoperne Chala Beyo, Lemecha Girma og Takele Nigate, kenyanerne Abraham Kibiwot og Leonard Bett, spanske Fernando Carro, USAs Hillary Bor og Stanley Kipkoech Kebenei og Djilali Bedrani fra Frankrike kan utfordre om medalje om de har dagen.

Slik gikk det sist: 1. Consenslus Kipruto 8:14.12, 2. Soufiane El Bakkali 8:14.49, 3. Evan Jager 8:15.53

110 meter hekk:
En ganske åpen øvelse der flere kan vinne. Amerikanske Grant Holloway er den eneste som har vært under 13.00 i år med 12.98, men han har løpt mest i hjemlandet og har heller ikke vært stabil på de laveste tidene, så han er vel litt uviss, men skal definitivt regnes med. Landsmannen Daniel Roberts har vært i bra form i det siste, både med DL-seier og seier i det amerikanske mesterskapet. Han har også vært nest raskest i år med 13.00, så han er en av favorittene. Det er såvisst også regjerende verdensmester Omar McLeod, som har vært femte raskest i år med 13.07 og har vært bra med i flere DL-stevner. Sergey Shubenkov og Orlando Ortega er imellom der med 13.03 og 13.05, og de to sterke europeerne skal nok ha sitt å si. Ronald Levy fra Jamaica er en bra outsider, det samme kan Xie Wenjun, Gabriel Constantino og Pascal Martinot-Lagarde sies å være. Og enda er det nok flere som kan blande seg om de har prikket toppformen. Spennende blir det uansett.

Slik gikk det sist: 1. Omar McLeod 13.04, 2. Sergey Shubenkov 13.14, 3. Balazs Baji 13.28

400 meter hekk:
Så har vi kommet til et av de store høydepunktene i mesterskapet (både fra norsk og internasjonalt synspunkt), og også det som nok er Norges aller største gull- og medaljesjanse i dette VM, nemlig 400 meter hekk for menn. Og da snakker vi selvsagt om den fantastiske Karsten Warholm, som har tatt de enorme stegene vi hadde håpet på og litt til, og som kanskje er den aller største favoritten på distansen, etter å ha gjort 46.92 i Zürich som generalprøve i dette mesterskapet. Men han skal få hard kamp; Rai Benjamin fulgte hakk i hæl på 46.98 i Zürich, i det som er deres eneste møte. Begge disse har vært svært stabile lavt på 47-tallet tidligere i sesongen. Og så er det ett av mesterskapets aller største spørsmålstegn - hvilken form møter Abderrahman Samba opp i? Hjemmefavoritten var klart best hele forrige sesong og begynte også denne meget bra, men så har han de siste månedene slitt med skader, og det er vel fremdeles ikke helt avklart om han kommer til start. Gjør han det, er det nok fordi han tror han kan vinne, og da skal nok Warholm og Benjamin få litt å henge fingrene i. Det er nok disse tre det kommer til å dreie seg om dersom de unngår uhell, men løpere som kan nevnes i forhold til gode prestasjoner er Kyron McMaster, Yasmani Copello, Ludvy Vaillant og den lovende brasilianeren Alison dos Santos (som til tross for at han fremdeles junior har løpt 48.45 i år). Og så er det et siste spørsmål som må stilles: Kan Kevin Youngs 27 år gamle verdensrekord (46.77) stå i fare i dette mesterskapet?

Slik gikk det sist: 1. Karsten Warholm 48.35, 2. Yasmani Copello 48.49, 3. Kerron Clement 48.52

Høyde:
En øvelse det har vært overraskende svakt nivå på store deler av året, er høyde for menn. Likevel er det noen som har fått opp brukbare resultater. Den som har hoppet høyest i år er hviterussiske Maksim Nedasekau, som har oppnådd 2.35. Det gjorde han så sent som 9. september, så formen hans skal være veldig god. Japanske Naoto Tobe har vært like høyt, men det gjorde han innendørs i Karlsruhe i februar. Utendørs har han bare hoppet 2.28, så han er nok ikke blant de heteste favorittene. Nest høyest utendørs har Ilya Ivanyuk vært med 2.33, og han har vært stabilt høyt oppe i DL-stevnene og er en av medaljefavorittene. Bohdan Bondarenko fra Ukraina har vunnet begge DL-stevnene han har stilt opp i, og selv om han "bare" har 2.31 som årsbeste, må han absolutt gjelde som en av de store favorittene. Hjemmefavoritt Mutaz Essa Barshim er regjerende verdensmester, men i år har han bare hoppet 2.27, så det spørs vel om han klarer å forsvare gullet. Men han er påmeldt, så om han finner formen, skal han ikke avskrives. Ellers skal vi se opp for folk som Majd Mikhail Animenko (2.33), Stefano Sottile (2.33), Andriy Protsenko (2.32), Michael Mason (2.31), Majd Eddin Ghazal (2.31), Wang Yu (2.31, samt 2.34 innendørs), samt en haug med folk på 2.30, som Brandon Starc, Joel Baden, Dzmitry Nabokau, Mateusz Przybylko, Django Lovett, Tihomir Ivanov, Luis Enrique Zayas, Hamish Kerr, Takashi Eto, Shelby McEwen og Jeron Robinson, pluss kanskje et par utøvere som har gjort det svakere i år, men har stort potensial, som Gianmarco Tamberi og Donald Thomas. En ting er sikkert, og det er at det er mange som på en god dag kan vinne.

Slik gikk det sist: 1. Mutaz Essa Barshim 2.35, 2. Danil Lysenko 2.32, 3. Majededdin Ghazal 2.29

Stav:
Også et av de absolutte høydepunktene i mesterskapet. Regjerende verdensmester Sam Kendricks er også den som har hoppet høyest i år med knallsterke 6.06, og han har også vært over 6 meter ytterligere én gang, samt 5.90 en rekke ganger. Så han blir knallhard å slå. Piotr Lisek har hoppet nest høyest med 6.02, noe som er en fantastisk prestasjon, men han har ikke helt vært opp mot de høydene etter det. Han må uansett ses på som en av de store favorittene. Svenskene har nok likevel et stort håp om at deres amerikanske wonderkid Armand "Mondo" Duplantis kan stikke av med hele greia. Han har hoppet 6.00 ved to anledninger i år, senest i Finnkampen, og han har også vist ved flere anledninger tidligere at han trives ved store anledninger (persen hans 6.05 stammer jo fra fjorårets fantastiske EM-finale). Brasilianske Thiago Braz er den fjerde som har vært på 5.90 eller høyere i år med sine 5.92, mens Pawel Wojchiechowski har gjort 5.87 utendørs og 5.90 innendørs. Så skal man naturligvis aldri regne bort veteranen Renaud Lavillenie ved store anledninger, selv om han i år "bare" har gjort 5.85 som best.

Slik gikk det sist: 1. Sam Kendricks 5.95, 2. Piotr Lisek 5.89, 3. Renaud Lavillenie 5.89

Lengde:
Her får nok den cubanske unggutten Juan Miguel Echevarria tåle favorittstempelet. Han slo til i Zürich med det fine resultatet 8.65, som er det klart lengste hoppet med godkjent vind i verden i år. Han hoppet også vanvittige 8.92 på hjemmebane i Cuba med for sterk medvind, og han viser at potensialet er skyhøyt. Han har vunnet alle konkurranser i år utenom én. En sterk medaljekandidat er såvisst den regjerende verdensmesteren, Luvo Manyonga, som har hoppet 8.37 i år. Han har alle sine konkurranser over 8 meter og har vært veldig stabil, med mange konkurranser mellom 8.20 og det som er hans årsbeste. Han har også mer å gå på, med pers på 8.65. Så har vi også den amerikanske ringreven Jeff Henderson, som har 8.38 i år og som har vært rimelig stabil over 8 meter i hele år. Han kan fort ta medalje på en god dag, med sin store rutine. Zarck Visser har vært nest lengst i år med 8.41, men det skjedde på hjemmebane i Sør-Afrika i mars, og han har ikke vært over 8 meter siden april, også det på hjemmebane. Han må nok opp mot sitt beste om det skal bli medalje her. En spennende japaner følger på neste plass, i Shoutarou Shiroyama, som har hoppet 8.40 og 8.32 i to av sine tre seneste konkurranser. Formen hans skal være meget bra. Ellers skal vi absolutt ikke glemme navn som greske Miltiadis Tentoglou, som jo ble europamester i fjor, Ruswahl Samaai, Tajay Gayle og Yuki Hashioka.

Slik gikk det sist: 1. Luvo Manyonga 8.48, 2. Jarrion Lawson 8.44, 3. Ruswahl Samaai 8.32

Tresteg:
Dette er en meget interessant øvelse. Her er det Will Claye som har hoppet lengst i år med vanvittige 18.14, som er tredje best gjennom alle tider, bare bak Jonathan Edwards (18.29) og Christian Taylor (18.21). Han har også hoppet 18.06. Han har virkelig fått opp et enormt toppnivå. Hans største konkurrent er nettopp nevnte Christian Taylor, som er to ganger olympisk mester (2012 og 2016) og tre ganger verdensmester (2011, 2015 og 2017). Han har stort sett vært den beste i verden gjennom flere sesonger nå, og at landsmannen Claye kommer opp og utfordrer, trigger ham nok litt. Han har 17.82 som best i år, men har vært rimelig stabil, og kan fort ende opp med å ta gullet igjen. Med Omar Craddock (17.68 i år og stabil på gode resultater) kan USA helt klart tapetsere pallen her. De har også en fjerde utøver i Donald Scott (17.43) som er en medaljekandidat. Til å utfordre amerikanerne har vi kanskje fremfor alt portugisiske Pedro Pablo Pichardo, en annen mann som har vært over 18 meter i sitt liv. I år har han 17.53 som årsbeste. Har han en toppdag, kan han utfordre om medaljene. Hugues Fabrice Zango fra Burma har kommet fint inn i verdenseliten i år. Han har hoppet 17.50 utendørs og 17.58 innendørs. En god medaljekandidat om han treffer. Vi skal heller ikke se bort fra det 18 år gamle supertalentet Jordan Diaz fra Cuba (17.49), samt kineserne Ruiting Wu og Yaming Zhu, Necati Er, Alexsandro Melo, Dmitriy Sorokin og Nelson Evora.

Slik gikk det sist: 1. Christian Taylor 17.68, 2. Will Claye 17.63, 3. Nelson Evora 17.19

Kule:
Også en øvelse med meget solid nivå om dagen. Ryan Crouser har alt i alt vært best i år og har stort sett vært godt over 22 meter i alle sine konkurranser, med 22.74 som best. Han viser et overlegent stabilt nivå for tiden. Darlan Romani fra Brasil har vært nest lengst med 22.61 og også flere andre konkurranser over 22 meter. Det samme gjelder regjerende verdensmester Tom Walsh (22.44), Darrell Hill (22.35), Michal Haratyk (22.32) og Joe Kovacs (22.31). I tillegg har supertalentet Konrad Bukowiecki nylig perset til 22.25, og Bob Bertemes fra ørlille Luxemburg har også vært over 22 meter med 22.22. Her må man prestere på skyhøyt nivå om man har tenkt til å ta medalje i årets VM.

Slik gikk det sist: 1. Tom Walsh 22.03, 2. Joe Kovacs 21.66, 3. Stipe Zunic 21.46

Diskos:
Her er det ingen tvil om favoritten - svenskenes yndling Daniel Ståhl har vært klart best hele sesongen og har radet opp den ene gode konkurransen etter den andre. Tre ganger har han vært over 70 meter, og han har vært over 68 meter i samtlige konkurranser utenom to (og det begynner å bli en del). Alt annet enn svensk gull er en gedigen overraskelse. Så å si like stor sølvfavoritt er Fedrick Dacres, som er den andre som har vært over 70 meter med sine 70.78. Han har også de siste månedene klart å stabilisere seg på omtrent 67-68 meter. På en perfekt dag kan han kanskje utfordre Ståhl også. Andrius Gudzius, som har vunnet både siste VM og EM, har ikke vært fullt så god i år, og på papiret må han nok sikte seg inn på bronsen. Men vi har sett tidligere hva han kan gjøre under store anledninger. Lukas Weisshaidinger, som har vært over 68 meter i år og er tredje lengst i verden med det, er også en stor medaljekandidat. Andre som kan ta medalje om de har dagen inkluderer (ja da) Ola Stunes Isene, Piotr Malachowski, Traves Smikle, Alin Alexandru Firfirica, Ehsan Hasadi, Mason Finley, Christoph Harting og Martin Wierig.

Slegge:
Denne grenen har stort sett vært en eneste stor polsk fest de siste årene, med trippel verdensmester og europamester Pawel Fajdek og dobbel europamester Wojciech Nowicki i hovedrollene. Det er også disse to som har vært klart lengst i år; Nowicki har 81.74 og Fajdek 80.88, og de er de to eneste over 80 meter i år. Det er med andre ord en stor bombe om det ikke blir polsk seier i denne øvelsen. Bak der er det ganske jevnt nivå. Av kastere som har nådd 78 til 79 meter har vi følgende utøvere representert: Javier Cienfuegos (79.38), Valeriy Pronkin (79.10), Denis Lukyanov (78.97), Bence Halasz (78.54), Nick Miller (78.39), Hleb Dudarau (78.29), vår egen Eivind Henriksen (78.25), Serghei Marghiev (78.20), Quentin Bigot (78.14) og Conor McCullough (78.14). Det er med andre ord ikke helt umulig med norsk medalje, og særlig med formen Henriksen viste i helgen, men det kreves nok en fulltreff, for her er det tett.

Slik gikk det sist: 1. Pawel Fajdek 79.81, 2. Valeriy Pronkin 78.16, 3. Wojciech Nowicki 78.03

Spyd:
I den siste kastøvelsen har det vært mye tysk i toppen av listene de siste årene. Imidlertid er det i år en ester som har det aller lengste kastet i Magnus Kirt, som har dratt til med et solid kast på 90.61, og det er også han som vant DL-finalen, så formen skal være bra. Deretter følger det to tyskere i Johannes Vetter (90.03) og Andreas Hofmann (89.65). Regjerende verdensmester Vetter har konkurrert lite i år (mulig det har vært en skade involvert der), men vunnet ett av de to DL-stevnene han har vært med i. Hofmann har vunnet to DL-stevner, så hans sesong har vært bra. I tillegg må vi alltid nevne Thomas Röhler, selv om han kun har 87.31 å vise til i år, langt unna det han har vist de siste årene. I tillegg må vi ta med Cheng Chao-Tsun (som har gjort det bra i DL i år), Edis Matusevicius, Julius Yego, Anderson Peters, Oliver Helander, Keshorn Walcott, Jakub Vadlejch, Shovpal Singh, Kim Amb og den siste tyskeren Julian Weber.

Tikamp:
Ingen tvil om at vi på denne øvelsen får en av mesterskapets aller, aller største favoritter i den franske supermannen Kevin Mayer, som i fjor satte verdensrekord på fantastiske 9126 poeng - og det med noe å gå på. I år har han ikke gått noen tikamp, men han har gode resultater på enkeltøvelser og virker godt rustet. Men vi husker fadesen hans i EM i fjor, da han kanskje var enda større favoritt og rotet seg vekk allerede i andre øvelse, så alt kan skje. Sølvfavoritt blir nok canadiske Damian Warner, som har gjort 8795 poeng i kvalifiseringsperioden. I år har han 8711 poeng. Så har det tyske stortalentet Niklas Kaul (som satte juniorverdensrekord for et par år tilbake) perset seg til solide 8572 poeng i år, og han kan utmerket godt ta medalje. Vi skal heller ikke se bort fra navn som Kai Kazmirek, Maicel Uibo, Lindon Victor, Pierce LePage, Pieter Braun, Tim Duckworth og Ilya Shkurenyov i medaljestriden, og deretter er det en del outsidere som kan være med på en god dag, som for eksempel vår egen Martin Roe, som sies å være i bedre form enn noen gang.

Slik gikk det sist: 1. Kevin Mayer 8768, 2. Rico Freimuth 8564, 3. Kai Kazmirek 8488

20 km kappgang:
Kappgang er ikke akkurat undertegnedes sterkeste side, men japanerne har et sterkt lag med her, med Toshikazu Yamanishi, Koki Ikeda og Eiki Takahashi, som har tre av de fire sterkeste påmeldingstidene. Den eneste som blander seg inn der er italienske Massimo Stano, som kanskje kan utfordre om gullet. Også svenske Perseus Karlström er en solid medaljekandidat. Kinesernes beste skal være Kaihua Wang, som har svakere påmeldingstid enn persen (som er ganske sterk), men som kan blande seg inn om han finner formen. Russerne bruker også å være sterke i kappgang, og de har med en nøytral utøver her i unge Vasiliy Miznov, som har en pers som tilsier at han kan være med i en medaljekamp. Regjerende mester Eider Arevalo er påmeldt, men har en relativt svak påmeldingstid. Andre outsidere kan være Caio Bonfim, Zelin Cai, Diego Garcia Carrera, Miguel Angel Lopez, Christopher Linke og Erick Bernabe Barrondo.

Slik gikk det sist: 1. Eider Arevalo 1:18:53, 2. Sergey Shirobokov 1:18:55, 3. Caio Bonfim 1:19:04

50 km kappgang:
Regjerende mester Yohann Diniz har vært med på å dominere denne øvelsen i mange år, og det er også han som har den beste påmeldingstiden til dette mesterskapet, så franskmannen som nå har fylt 41 år må nok igjen regnes som favoritt. Han blir nok fort utfordret av en rekke asiater, som for eksempel Wang Qin fra Kina og japanerne Yusuke Suzuki og Tomohiro Noda, som alle har påmeldingstid under 3:40. Også to andre kinesere, Niu Wenbin og Luo Wadong, kan fort bli farlige. Den slovakiske veteranen Matej Toth skal heller ikke regnes bort, og det samme med Hayato Katsuki, Veli-Matti Partanen og fjorårets europamester Maryan Zakalnytskyy. Og hva kan vår mann Håvard Haukenes klare? Han er definitivt en av dem med pers god nok til å potensielt kunne kjempe om en medalje om han har dagen.

Slik gikk det sist: 1. Yohann Diniz 3:33:12, 2. Hirooki Arai 3:41:17, 3. Kai Kobayashi 3:41:19

4x100 meter:
USA må nok regne med å være favoritter her, med folk som Coleman, Lyles, Gatlin, Gillespie og Rodgers å ta av. Storbritannia har et jevnt og sterkt lag på papiret, og de er også regjerende verdensmestere. Nigerias lag ser også bra ut på papiret. Jamaica har nok som alltid noe de skulle ha sagt, selv om ikke Bolt er med lenger, men de har fortsatt mange sterke sprintere. Japan tok bronse sist og kan sikkert blande seg inn igjen. Frankrike og Tyrkia har brukbare lag, samme med Kina og Canada.

Slik gikk det sist: 1. Storbritannia 37.47, 2. USA 37.52, 3. Japan 38.04

4x400 meter:
Alt annet enn gull til USA her vil være et gigantisk sjokk. Det er Norman, det er Kerley, og de har dessuten de to neste også på årsbestelista i sine rekker. Det ser ganske trygt ut om de topper laget. Jamaica har dog et meget godt lag på papiret som bør være godt nok til å ta sølv, med solide løpere som Bloomfield, Gaye, Allen og flere. Vi skal aldri kimse av Storbritannia heller, som som vanlig har god bredde, men det skal normalt ikke holde. Botswana og regjerende verdensmester Trininad og Tobago (som riktig nok har mistet et par løpere siden den gang) kan være medaljeutfordrere, og Belgia, Spania og kanskje Frankrike er outsidere.


Mixed:

4x400 meter:
I tillegg er det innført en mixed 4x400 meter stafett, der to kvinner og to menn skal løpe på samme lag. Synes umiddelbart det ser ut som at det er en del av lagene som ikke stiller toppet her. Er nok likevel mange av de samme som kommer til å kjempe om seieren, som USA, Jamaica og Storbritannia, samt Belgia, Bahrain, Polen og Italia.

Slik gikk det sist: Første gang VM-øvelse


NRKs sendeskjema:

Fredag 27. september:
15:30-18:50: NRK 1
18:55-19:30: NRK 2
22:55-01:30: NRK 2 (maraton kvinner)

Lørdag 28. september:
15:15-19:00: NRK 1
19:00-21:00: NRK 2
21:05-21:20: NRK 1
22:20-23:00: NRK 1 (50 km kappgang)
23:00-23:15: NRK 2 (50 km kappgang)
23:15-03:00: NRK 1 (50 km kappgang)

Søndag 29. september:
19:00-19:45: NRK 2
20:00-23:00: NRK 1
23:00-00:15: NRK 2 (20 km kappgang kvinner)

Mandag 30. september:
15:30-18:50: NRK 1
19:00-19:30: NRK 2
19:30-22:55: NRK 1

Tirsdag 1. oktober:
15:30-18:50: NRK 1
18:50-19:30: NRK 2
19:30-22:00: NRK 1

Onsdag 2. oktober:
15:30-18:50: NRK 1
19:00-19:30: NRK 2
19:30-22:35: NRK 1

Torsdag 3. oktober:
15:30-18:50: NRK 1
19:00-19:45: NRK 2
19:45-23:00: NRK 1
23:00-23:20: NRK 2
23:20-23:40: NRK 1

Fredag 4. oktober:
19:00-19:35: NRK 2
19:35-21:30: NRK 1
22:25-00:00: NRK 2 (20 km kappgang menn)

Lørdag 5. oktober:
16:00-19:00: NRK 1
19:00-19:30: NRK 2
19:30-21:25: NRK 1
22:55-01:15: NRK 2 (maraton menn)

Søndag 6. oktober:
18:00-19:00: NRK 1
19:00-19:35: NRK 2
19:35-20:55: NRK 1

Se også programmet til SVT for et godt alternativ.


Andre nyttige linker:

Tidsskjema, startlister og resultater
Arrangørens hjemmeside
Påmeldingslister (entry lists)
Coachs tippekonkurranse


Ha en riktig god VM-fornøyelse!

(Innlegget ble redigert 22.09.19 17:04)

Hudsucker
HudsuckerInnlegg: 1540
22.09.19 17:52

Aldeles strålende innsats, Janesaj. Det tomles med både venstre og høyre hånd her.

lok1
lok1Innlegg: 5876
22.09.19 18:12

Bidrar til denne strålende tråden med hele tidsskjemaet, som jeg syns er greit å få på første siden:
Norske tider.

FREDAG 27. SEPTEMBER

15.30 – Lengdehopp – Kvalifisering menn

15.35 – 100 meter – Innledende runde  menn

15.40 – Sleggekast – Kvalifisering gruppe A kvinner

16.10 – 800 meter – Forsøksheat kvinner

16.30 – Stavsprang – Kvalifisering kvinner

17.05 – 100 meter – Forsøksheat menn

17.10 – Sleggekast – Kvalifisering gruppe B kvinner

17.40 – Høydehopp – Kvalifisering kvinner

18.00 – 3000 meter hinder – Forsøksheat kvinner

18.25 – Tresteg – Kvalifisering menn

18.55 – 5000 meter – Forsøksheat menn

19.30 – 400 meter hekk – Forsøksheat menn

22.59 – Maraton – Finale kvinner

 

LØRDAG 28. SEPTEMBER

15.15 – Diskoskast – Kvalifisering gruppe A menn

15.30 – 100 meter – Forsøksheat kvinner

16.05 – 800 meter – Forsøksheat menn

16.30 – Stavsprang – Kvalifisering menn

16.45 – Diskoskast – Kvalifisering gruppe B menn

17.05 – 400 meter hekk – Semifinale menn

17.45 – 100 meter – Semifinale menn

18.15 – 800 meter – Semifinale kvinner

18.25 – Sleggekast – Finale kvinner

19.00 – 4x400 meter stafett – Forsøksheat mixed

19.40 – Lengdehopp – Finale menn

20.10 – 10,000 meter – Finale kvinner

21.15 – 100 meter – Finale menn

22.30 – 50 kilometer kappgang – Finale menn

22.30 – 50 kilometer kappgang – Finale kvinner

 

SØNDAG 29. SEPTEMBER

19.05 – 200 meter – Forsøksheat menn

19.40 – Stavsprang – Finale kvinner

20.20 – 100 meter – Semifinale kvinner

20.45 - Tresteg – Finale menn

20.55 – 800 meter – Semifinale menn

21.35 – 4x400 meter stafett – Finale mixed

22.20 – 100 meter – Finale kvinner

22.30 – 20 kilometer kappgang – Finale kvinner

MANDAG 30. SEPTEMBER

15.30 – Spydkast – Kvalifisering gruppe A

16.00 – 200 meter – Forsøksheat kvinner

17.00 – Spydkast – Kvalifisering gruppe B

17.20 – 400 meter – Forsøksheat kvinner

19.05 – 110 meter hekk – Forsøksheat menn

19.30 – Høydehopp – Finale kvinner

19.50 – 200 meter – Semifinale menn

20.20 – 5000 meter – Finale menn

20.25 – Diskoskast – Finale menn

20.50 – 3000 meter hinder – Finale kvinner

21.10 – 800 meter – Finale kvinner

21.40 – 400 meter hekk – Finale menn

 

TIRSDAG 1. OKTOBER

15.30 – Sleggekast – Kvalifisering gruppe A menn

15.35 – 400 meter – Forsøksheat menn

15.50 – Høydehopp – Kvalifisering menn

16.30 – 400 meter hekk – Forsøksheat kvinner

17.00 – Sleggekast – Kvalifisering gruppe B menn

17.15 – 3000 meter hinder – Forsøksheat menn

19.05 – Stavsprang – Finale menn kvinner

19.50 – 400 meter – Semifinale kvinner

20.20 – Spydkast – Finale kvinner

20.35 – 200 meter – Semifinale kvinner

21.10 – 800 meter – Finale menn

21.40 – 200 meter – Finale menn

 

ONSDAG 2. OKTOBER

15.35 – 100 meter – Tikamp menn

15.45 – Kulestøt – Kvalifisering kvinner

16.05 – 100 meter hekk – Syvkamp kvinner

16.30 – Lengdehopp – Tikamp menn

16.35 – 1500 meter – Forsøksheat kvinner kvinner

17.00 – Diskoskast – Kvalifisering gruppe A kvinner

17.15 – Høydehopp – Syvkamp kvinner

17.25 – 5000 meter – Forsøksheat kvinner

17.50 – Kulestøt – Tikamp menn

18.25 – Diskoskast – Kvalifisering gruppe B kvinner

19.05 – 110 meter hekk – Semifinale menn

19.30 – Kulestøt – Syvkamp kvinner

19.35 – 400 meter – Semifinale menn

19.40 – Høydehopp – Tikamp menn

20.05 – 400 meter hekk – Semifinale kvinner

20.40 – Sleggekast – Finale menn

20.50 – 200 meter – Syvkamp kvinner

21.35 – 200 meter – Finale kvinner

21.55 – 110 meter hekk – Finale menn

22.15 – 400 meter – Tikamp menn

 

TORSDAG 3. OKTOBER

15.35 – 110 meter hekk – Tikamp menn

15.40 – Tresteg – Kvalifisering kvinner

16.30 – Diskoskast – Tikamp gruppe A menn

17.15 – Lengdehopp – Syvkamp kvinner

17.35 – Diskoskast – Tikamp gruppe B menn

18.05 – Stavsprang – Tikamp gruppe A menn

18.20 – Kulestøt – Kvalifisering gruppe A menn

19.05 – Stavsprang – Tikamp gruppe B menn

19.10 – Spydkast – Syvkamp kvinner

19.40 – Kulestøt – Kvalifisering gruppe B menn

21.00 – 1500 meter – Forsøksheat menn

21.05 – Spydkast – Tikamp gruppe A menn

21.35 – Kulestøt – Finale kvinner

22.00 – 1500 meter – Semifinale kvinner

22.10 – Spydkast – Tikamp gruppe B menn

22.50 – 400 meter – Finale kvinner

23.05  – 800 meter – Syvkamp kvinner

23.25  – 1500 meter – Tikamp menn

 

FREDAG 4. OKTOBER

19.10 – 1500 meter – Semifinale menn

19.15 – Høydehopp – Finale menn

19.40 – 4x100 meter stafett – Forsøksheat kvinner

20.00 – Diskoskast – Finale kvinner

20.05 – 4x100 meter stafett – Forsøksheat menn

20.30 – 400 meter hekk – Finale kvinner

20.45 – 3000 meter hinder – Finale menn

21.20 – 400 meter – Finale menn

22.30 – 20 kilometer kappgang – Finale menn

 

LØRDAG 5. OKTOBER

15.30 – Spydkast – Kvalifisering gruppe A menn

16.15 – 100 meter hekk – Forsøksheat

16.50 – Lengdehopp – Kvalifisering

17.00 – Spydkast – Kvalifisering gruppe B menn

18.55 – 4x400 meter stafett – Forsøksheat

19.05 – Kulestøt – Finale menn

19.25 – 4x400 meter stafett – Forsøksheat menn

19.35 – Tresteg – Finale kvinner

19.55 – 1500 meter – Finale kvinner

20.25 – 5000 meter – Finale kvinner

21.05 – 4x100 meter stafett – Finale kvinner

21.15 – 4x100 meter stafett – Finale menn

22.59 – Maraton – Finale menn

 

SØNDAG 6. OKTOBER

18.05 – 100 meter hekk – Semifinale kvinner

18.15 – Lengdehopp – Finale kvinner

18.40 – 1500 meter – Finale menn

18.55 – Spydkast – Finale menn

19.00 – 10,000 meter – Finale menn

19.50 – 100 meter hekk – Finale kvinner

20.15 – 4x400 meter stafett – Finale kvinner

20.30 – 4x400 meter stafett – Finale menn

 

(Innlegget ble redigert 22.09.19 18:16)

janesaj
janesajInnlegg: 39007
22.09.19 18:34

De andre nordiske landene sender følgende tropper:


Sverige (24):

Adhanom Abraha - maraton
Kim Amb - spyd
Kalle Berglund - 1500 meter
Armand Duplantis - stav
Ato Ibanez - 50 km kappgang
Melker Svärd Jacobsson - stav
Perseus Karlström - 20 km kappgang
Andreas Kramer - 800 meter
Thobias Montler - lengde
Wictor Petersson - kule
Simon Pettersson - diskos
Fredrik Samuelsson - tikamp
Daniel Ståhl - diskos

Angelica Bengtsson - stav
Johanna Bäcklund - maraton
Charlotta Fougberg - maraton
Tilde Johansson - lengde
Vanessa Kamga - diskos
Erika Kinsey - høyde
Lovisa Lindh - 800 meter
Michaela Meijer - stav
Yolanda Ngarambe - 1500 meter
Cecilia Norrbom - maraton
Fanny Roos - kule


Finland (23):

Lassi Etelätalo - spyd
Oliver Helander - spyd
Jarkko Kinnunen - 50 km kappgang
Toni Kuusela - spyd
Elmo Lakka - 110 meter hekk
Simo Lipsanen - tresteg
Veli-Matti Partanen - 50 km kappgang
Topi Raitanen - 3000 meter hinder
Antti Ruuskanen - spyd

Maria Huntington - sjukamp
Reetta Hurske - 100 meter hekk
Anna-Mari Hyryläinen - maraton
Ella Junnila - høyde
Taika Koilahti - lengde
Annimari Korte - 100 meter hekk
Sara Kuivisto - 800 meter/1500 meter
Tiia Kuikka - 50 km kappgang
Wilma Murto - stav
Kristiina Mäkelä - tresteg
Nooralotta Neziri - 100 meter hekk
Camilla Richardsson - 3000 meter hinder
Krista Tervo - slegge
Alisa Vainio - maraton


Danmark (9):

Thijs Nijhuis - maraton

Emma Beiter Bomme - 4x100 meter
Astrid Glenner-Frandsen - 4x100 meter
Mette Graversgaard - 4x100 meter
Ida Karstoft - 4x100 meter
Mathilde Kramer - 4x100 meter
Anna Emilie Møller - 5000 meter/3000 meter hinder
Sara Slott Petersen - 400 meter hekk
Louise Østergaard - 4x100 meter


Island sender ingen utøvere denne gangen.

(Innlegget ble redigert 22.09.19 18:35)

Perbu
PerbuInnlegg: 4275
22.09.19 18:57
janesaj: Island sender ingen utøvere denne gangen.

Trist. Deres vanligvis beste utøver, 800-meterløperen Anita Hinriksdottir, med pers fra Bislett 2017 på 2.00.05, har bare 2.06 i år.

(Innlegget ble redigert 22.09.19 18:57)

Pompel62
Pompel62Innlegg: 2457
23.09.19 03:33

4x400 burde vel vært en bra norsk øvelse med 3x Ingebrigtsen og Warholm. Medaljekandidater?

ms_8
ms_8Innlegg: 7528
23.09.19 08:41

Gleder meg utruleg mykje til dette VM. Norge har mange spennande namn som kan vinne medalje eller komme høgt i finalen

DrDrax
DrDraxInnlegg: 1075
23.09.19 09:06

Nydelig trådstart!

DrDrax
DrDraxInnlegg: 1075
23.09.19 09:22
Pompel62: 4x400 burde vel vært en bra norsk øvelse med 3x Ingebrigtsen og Warholm. Medaljekandidater?

:-)

Juha-Me2
Juha-Me2Innlegg: 116
23.09.19 09:36
Pompel62: 4x400 burde vel vært en bra norsk øvelse med 3x Ingebrigtsen og Warholm. Medaljekandidater?

heh. Stemmer heller for at vi hiver innpå Amalie Iuel :)

Jaauda
JaaudaInnlegg: 21079
23.09.19 13:22

Hvorfor heter det 3000 m hinder, men 400 m hekk?  Er det vannhinderet som er årsaken? 

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
23.09.19 13:34

Esten skriver i dag at Kenya kan bli utestengt fra VM grunnet den seneste filmen fra den tyske TV-stasjonen ZDF som avslører kenyansk-bloddoping i reneste Max Hauke-stil.

"Der er to kenyanske VM-løpere avslørt med hemmelig kamera mens de får injisert blod rett før avreisen. Det kan få dramatiske følger for de hardeste konkurrentene til Filip -og Jakob Ingebrigtsen. I verste fall blir den store 1500 meter-favoritten Timothy Cheruiyot nektet VM-deltakelse sammen med resten av den kenyanske troppen."

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 21885
23.09.19 13:54

Nå har jo Esten en tendens til å være litt overdramatisk, men dette er uten tvil alvorlig for alle kenyanske løpere.Nå blir det ikek mye ro og fred når de når VM-byen.

Skal vi tippe hvem disse to armene med EPO-skudd tilhører?

(Innlegget ble redigert 23.09.19 13:54)

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
23.09.19 13:59
oddvar_kjempebra: EPO-skudd

Det var det jeg lurte litt på, Esten skriver "Der er to kenyanske VM-løpere avslørt med hemmelig kamera mens de får injisert blod rett før avreisen.", men det vel er en EPO-sprøyte som er det riktige.


Expressen


Aftonbladet

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 21885
23.09.19 14:31

Så kenyanerne blir utestengt, 1500-finalen går i lusefart og Lewandowski vinner...

startelver
startelverInnlegg: 57783
23.09.19 19:19

Det er Mandag og neste Søndag vi skal notere et kryss i margen for norsk gull og medaljer. 
Hvis det virkelig er Cheruiyut som er tatt i doping er jo veien åpen for norsk gull på 1500 m. 

Eksberten
EksbertenInnlegg: 28636
23.09.19 19:32
Jaauda: Hvorfor heter det 3000 m hinder, men 400 m hekk? Er det vannhinderet som er årsaken?

Er jo ganske stor på de store tunge bommene de bruker på hinder som de kan stå på og det de bruker på hekk som velter ganske lett. Så er det vel bare 4 hinder på banen, mens det brukes 10 hekker på hekkeløp. 3000 meter hekk hadde blitt heftig.

elsennerb
elsennerbInnlegg: 124
23.09.19 22:25

Hvem er best, Warholm eller Ingebrigtsen? 800 m hinder vil gi oss svaret.

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 10560
23.09.19 23:10
Eksberten: 3000 meter hekk hadde blitt heftig

Den øvelsen må innføres! :-D

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 10560
23.09.19 23:10
Eksberten: 3000 meter hekk hadde blitt heftig

Dobbel.

(Innlegget ble redigert 23.09.19 23:10)

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 10560
23.09.19 23:14
Pompel62: 4x400 burde vel vært en bra norsk øvelse med 3x Ingebrigtsen og Warholm. Medaljekandidater?

Hvis hver av Ingebrigtsen-brødrene hadde vært 4-5 sekunder raskere på 400 m, så hadde nok Norge vært medaljekandidater med den oppstillingen, ja. Tviler på noen av dem kommer særlig under 50 blank.

Så totalt sett ville de nok vært minimum 12 sekunder bak medaljene.

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 21885
26.09.19 14:32

5000 meter for herrer fremstår nå som veldig åpent. Her er det mange som kan vinne og løpsopplegget blir utrolig interessant å følge.

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
26.09.19 14:40

Abderrahman Samba stiller til start på 400 meter hekk fredag. Han står oppført på startlisten, og løper i heat nummer tre.

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 21885
26.09.19 15:27
Sarella: Abderrahman Samba stiller til start på 400 meter hekk fredag. Han står oppført på startlisten, og løper i heat nummer tre.

Så er spørsmålet: Ville han stillt opp hvis han ikke trodde han hadde en fair sjanse til å slå Warholm og Benjamin?

Sarella
SarellaInnlegg: 15931
26.09.19 15:46
oddvar_kjempebra: Ville han stillt opp hvis han ikke trodde han hadde en fair sjanse til å slå Warholm og Benjamin?

Neppe, han tror såklart han har en sjanse. og han skrev jo også "– Det er på tide å våkne, få drømmen til å gå i oppfyllelse" på insta...

Eksberten
EksbertenInnlegg: 28636
26.09.19 16:11
oddvar_kjempebra: Så er spørsmålet: Ville han stillt opp hvis han ikke trodde han hadde en fair sjanse til å slå Warholm og Benjamin?

Han kan vel fort trekke seg fra semien eller tidligere om han kjenner at han er sjanseløs.

janesaj
janesajInnlegg: 39007
26.09.19 18:27

Det blir godt å komme igang med VM i morgen etter den altfor lange ventetiden! Vi går en spennende halvannen uke i møte. Og flott at VGD også akkurat ble klar til starten :-)

Startlistene for morgendagens øvelser er ute. Nå er det jo sånn at det ikke er like mange norske utøvere i aksjon hver dag som det er under EM (enkelte dager risikerer man jo at det ikke er med noen nordmenn), men kan jo likevel prøve på en forhåndsomtale når det lar seg gjøre.

Slik ser morgendagens "norske" program ut:

15:40: Slegge kvinner, kval (Beatrice Nedberge Llano)
16:10: 800 meter kvinner, forsøk (Hedda Hynne)
16:30: Stav kvinner, kval (Lene Retzius)
17:55: 3000 meter hinder kvinner, forsøk (Karoline Bjerkeli Grøvdal)
18:45: 5000 meter menn, forsøk (Jakob Ingebrigtsen)
19:00: 5000 meter menn, forsøk (Filip Ingebrigtsen, Henrik Ingebrigtsen)
19:35: 400 meter hekk menn, forsøk (Karsten Warholm)

Beatrice Nedberge Llano får æren av å være den aller første norske utøveren som skal i aksjon i årets mesterskap, når hun kaster i den første gruppa av to. Llano har de siste årene slitt mye med skader, så også i år, men den tidligere juniorverdensmesteren rakk å bevise at hun har tatt store steg foran årets sesong da hun perset seg til 71.43 i mars. Hun har da i år forbedret persen sin med nesten fire meter. Dessverre har en skade gjort at hun ikke har fått konkurrert altfor mye i sommer, og hun har nok moderate forventninger til sin seniormesterskapsdebut. Med 71.43 har hun den 22. beste årsbeste i feltet, og for å ta seg til finalen må man enten kaste 72.00 eller lenger, eller være topp 12. Så her kreves det at hun presterer helt opp mot sitt beste, og kanskje enda litt mer også.

Hedda Hynne skal ut i forsøk på 800 meter. Hun har hatt en god sesong og ofte sett sterkere ut enn tidene hun har løpt på har indikert. Først i slutten av august greide hun endelig VM-kravet etter at hun løp 2:00.53 i et løp i Italia. Det skal sies at hun ikke hadde trengt å ta VM-kravet for å være innenfor IAAFs ønskede deltakerantall på rankingen og dermed motta invitasjon, men det var uansett greit å få tatt kravet, både for å være helt sikker på deltakelse og for å vise god form. Hynnes årsbeste er 24. best i feltet. Hun løper i det første heatet av seks, noe som normalt ikke er en fordel da de senere heatene får tider å løpe på. Hynne har fjerde beste tid i heatet sitt, og det er bare tre som går direkte videre til semifinale fra hvert heat, pluss da de seks beste tidene av de som ikke går direkte videre, så her må hun virkelig prestere opp mot sitt beste for å kunne greie det. Vi kan håpe det er en fordel at gullfavoritt Ajee Wilson, som er den i mesterskapet med den kanskje beste motoren, løper i heatet til Hynne og at hun har lyst til å sette fart.

Lene Retzius er med i stavkvalifiseringen, der hun hopper i gruppe B (som i utgangspunktet ikke har noen stor praktisk betydning, da gruppene hopper samtidig). Retzius måtte som kjent belage seg på invitasjon for å få plass i dette mesterskapet, siden hun ikke greide VM-kravet på 4.56. Likevel har hun satt norsk rekord med 4.51, som hun oppnådde i lag-EM, så hun er nok fornøyd med sesongen uansett hvordan det går her. Vi skal ikke ha de store forventningene, da 4.51 er delt 29. plass på årsbestelista blant de 32 deltakerne. Man må enten klare kvalifiseringshøyden 4.60 (som gir direkte finalebillett) eller være topp 12. Klarer Retzius å prestere noe opp mot sin egen norske rekord, skal vi imidlertid være brukbart fornøyd med innsatsen hennes. Noen finaleplass forventes i utgangspunktet ikke.

En som derimot bør kunne ha ambisjoner om finaleplass, er Karoline Bjerkeli Grøvdal, som skal ut i forsøk på 3000 meter hinder, der de går direkte til finale etter forsøkene. Hun løper i det første heatet av tre. Grøvdal har vært meget sterk fysisk i år, kanskje bedre enn noen gang, men har dessverre ikke fått ut potensialet sitt på hinder, hvor hun har slitt veldig med hinderteknikk. Hun har nok ellers en av de aller største fysiske kapasitetene i feltet, så om hinderpasseringene stemmer bedre, kan hun blande seg høyt oppe til slutt. Første steg på veien mot det er imidlertid å ta seg videre fra forsøket. For å greie det må hun enten være blant de tre beste som går direkte til finale, eller blant de seks beste tidene. Siden hun løper i det første heatet og dermed ikke har noen tider å løpe på, vil det definitivt være tryggest å være topp tre. Hun har fjerde beste årsbeste i heatet (bak blant andre regjerende verdensmester Emma Coburn) og får dermed tøff konkurranse om å greie akkurat det.

En spennende øvelse som skal igang i morgen er 5000 meter for menn. Der har vi med Jakob Ingebrigtsen i det første heatet av to, mens storebrødrene Filip og Henrik løper i det andre. Jakob Ingebrigtsen har gjort store fremskritt på 5000 meter i år, der han i det ene løpet han har gjort på distansen i år perset med 15 sekunder til 13:02.03, som også er norsk rekord. Potensialet er nok dessuten betraktelig høyere. Så det skal bli spennende å se hva han får til i dette mesterskapet. For å gå videre til finale må man enten være topp fem i heatet eller være blant de fem beste tidene, og Jakob har fjerde beste årsbeste i sitt heat. Som 1500-løper bør han ha mer enn god nok spurt til at avansement skal gå greit, men det skal gjøres. Filip Ingebrigtsen har også perset stort på denne distansen i år, med hele 19 sekunder til 13:11.75. Han er dermed i likhet med lillebroren også under OL-kravet på distansen. Filip har "bare" den sjuende beste årsbestetiden i heatet, men forhåpentligvis går det ganske rolig, og da bør han ha god kontroll på finaleplass med sine spurtegenskaper. Henrik Ingebrigtsen er nok den av brødrene med minst forventninger til årets VM. Han har som vanlig slitt mye med skader i år, og nå har han fått problemer med den samme tåa som ga ham problemer under Rio-OL for tre år siden, og som han måtte operere i etterkant. Så om han kommer til finale her, vil det være en god prestasjon. Hans pers og årsbeste er 13:15.38, som vil si at han har den tiende beste årsbestetiden i feltet.

Også vårt aller største gull- og medaljekort skal i aksjon i morgen, og da snakker vi selvfølgelig om Karsten Warholm i forsøksheat på 400 meter hekk. Han løper i det første heatet av fem, og selv om han ikke har fått tildelt favorittbanen sju (men derimot fire), bør det kunne gå veldig greit for mannen som har den nest beste tiden gjennom tidene på øvelsen med vanvittige 46.92. Han har selvfølgelig også klart beste årsbeste i heatet, med ett og tre kvart sekund ned til nummer to, så forhåpentligvis får han også spart litt krefter (iallfall så mye krefter som det går an å spare på denne øvelsen). Topp fire i hvert heat pluss fire tider går til semifinale.


Her er for øvrig hele programmet for morgendagen:

15:30: Lengde menn, kval
15:35: 100 meter menn, kval til forsøksheatene [de dårligste siles ut]
15:40: Slegge kvinner, kval (gruppe A)
16:10: 800 meter kvinner, forsøk
16:30: Stav kvinner, kval
17:05: 100 meter menn, forsøk
17:10: Slegge kvinner, kval (gruppe B)
17:40: Høyde kvinner, kval
17:55: 3000 meter hinder kvinner, forsøk
18:25: Tresteg menn, kval
18:45: 5000 meter menn, forsøk
19:35: 400 meter hekk menn, forsøk
22:59: Maraton kvinner, FINALE

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 24491
26.09.19 20:44

Er det flere som har problemer med tippe-tråden?
Altså teknisk sett - åpne den osv.

Perbu
PerbuInnlegg: 4275
26.09.19 20:48
return_of_drakkar: Er det flere som har problemer med tippe-tråden?
Altså teknisk sett - åpne den osv.

Ja, jeg får ikke åpnet den.

Klikk for å gå tilbake til toppen