Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Vårens brosteinsklassikere 2016

NYTT TEMA
Realisten123
Realisten123Innlegg: 5995
28.01.16 18:54

Jeg tenkte at man kunne videreføre suksesstråden fra ifjor. Nå står sykkelsesongen 2016 for døren, og mange har store forventinger til brosteinsklassikerne. I anledning ny sesong så er det passende med en oppsummering av hvilke ryttere som stiller på start.

Følgende ritt står på programmet:
27. Februar - Omloop Het Nieuwsblad 1.HC
28. Februar - Kuurne-Bruxelles-Kuurne 1.1 
2. Mars - La Samyn 1.1
16. Mars - Nokere Koerse 1.1
18. Mars - Handzame Classic 1.1
23. Mars - Dwars door Vlaanderen 1.1
25. Mars - E3 Harelbeke 1.UWT
27. Mars - Gent-Wevelgem 1.UWT
3. April- Ronde van Vlaanderen 1.UWT
6. April- Scheldeprijs 1.HC
10. April- Paris-Roubaix 1.UWT
13. April- De Brabantse Pijl 1.HC

John Degenkolb og Giant - Alpecin må dessverre spille en birolle i årets klassikere. Degenkolb sin prognose sier 3 måneder på sidelinjen, og da er han mest sannsynlig uaktuell til både "Ronde" og Paris-Roubaix. I Degenkolbs fravær må Koen De Kort og Bert de Backer overgå seg selv. Det blir en vanskelig sesongstart for Giant - Alpecin, og sportslige resultater komme i andre rekke.

Alexander Kristoff har hatt en prikkfri oppkjøring nok en gang. Katusha har henten inn Michael Mørkøv som solid hjelperytter. Han skal fungere som en erstatter for Luca Paolini, og har store sko å fylle. Dansken er heldigvis en bunnsolid rytter, så Alexander er i trygge hender. Sammen med Dansken vil Jacobo Guarnieri, Marco Haller og Sven Erik Bystrøm spille sentrale roller. Alexander vil ha hele laget sitt i ryggen, og han er en naturlig kaptein i alle ritt han kjører.

Peter Sagan vil være den største stjernen på startstrek. Han sykler i Vm-trøyen, og presset på slovaken vil være skyhøyt. Tinkoff har mistet nevnte Mørkøv, og de har ikke fått inn en konkurransedyktig erstatter. Tinkoff-laget er tynt i forhold til de sterkeste lagene, og Sagan kan ikke forvente seg mye hjelp. Nysigneringen Oscar Gatto har underpestert de siste årene, men har blir allikevel blant de viktigste hjelperytterne. Sammen med Gatto vil han få hjelp av Adam Blythe, Daniele Bennati og ringreven Matteo Tosatto. Et helt greit lag på papiret, men det finnes adskillig sterkere lag på startstrek. Vil vil nok se en Sagan som isoleres i de store rittene, så får vi se hvordan han takler det. Han har enda tilgode å vinne en av de skikkelig store vårklassikerne. En monument-seier hadde vært en ypperlige måte å hedre vm-trøyen på i alle fall.

På BMC er det fortsatt noen spørsmålstegn. Hvordan vil Taylor Phinney hevde seg etter skademarerittet? På papiret vil amerikaneren være kapteinen(sammen med GVA) til Ochowicz gutter, men det er langt fra sikkert at grunnlaget holder. Greg Van Avermaet vil nok uansett bestemme mye i år også. Selv om han ikke er en seiersmaskin, så vil han alltid kjøre inn gode plasseringer. Kan han endelig ta en stor skalp?  Marcus Burghardt er ute med brukket albue, og vil ikke delta i vårklassikerne. BMC må derfor stole på Daniel Oss, Jean Pierre Drucker, Manuel Quinzato, Dylan Theuns og Michael Schar. Disse navnene lukter absolutt fugl, og BMC vil nok gjøre mye jobb foran i hovedfeltet. Man har et jevnt lag med rutinerte klassikermenn, samtidig som man har ungfoler som Theuns og Rick Zabel i troppen. Et bunnsolid lag som det forventes mye av.
Phillipe Gilbert må også nevnes. Han har steppet ned deltakelsen i vårklassikerne med årene, men vil nok delta i noen ritt også i år. Vinner han De Brabantse Pjil i år også? Ellers er han ikke forventet til Paris Roubaix i år.

Så er turen kommet til Etixx - Quickstep! Tom Boonen skadet seg stygt i Abu Dhabi Tour på slutten av forrige sesong, men er ventet tilbake i form nå. Han er en legende i sykkelsporten, og vil figurere som kaptein hvis formen er på plass. Etixx har som vanlig et knallsterkt lag på papiret. Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Stjin Vandenbergh, Guillaume Van Keirsbulck er alle strålende hjelperyttere, og ingen lag slår bredden til Etixx. Niki Terpstra vil ikke få rollen som hjelperytter. Etter Monumentseieren i Roubaix 2014 har Terpstra fått en høyere status i laget, og han likestilles nok med Boonen i årets klassikere. Det kan fort vise seg at Terpstra er den sterkeste av dem, og da blir han som vanlig skummel. Kan han toppe fjorårets kanonsesong?

Trek er avhengig av Fabian Cancellara! Uten Sveitseren har ikke Trek - Segafredo de store navnene i laget, og fjorårssesongen ble vanskelig når Fabian velet i E3-Harelbeke. Finner han toppformen så blir han som alltid skummel. Han blir tregere å tregere i avslutningen, så han må nok avgjøre rittene før oppløpet. Han har tidligere årganger hatt et noe sterkere lag med seg, men det er fortsatt noen navn som er verdt å nevne. Jasper Stuyven, Gregory Rast, Stjin Devolder og Giacomo Bonifazio er solide navn på papiret, så får vi se hvordan de klarer å hjelpe Cancellara til suksess.

Team Sky skal også få innpass blant hovedlagene i årets brosteinsklassikere. Laget har tradisjonelt slitt i disse ryttene, selv med gode ryttere på startstrek. I år må man stole på Michal Kwiatkowski i Ronde van Vlaanderen. De mer flate klassikerne blir nok for lette for polakken, men "De Ronde" skal passe han utmerket. Geraint Thomas har meldt større spissing mot etappeløp, men har også et stort talent for brosteinsritt. Han behersker kuperte klassikere like godt som flate løp, og vil bli farlig hvis han stiller. Oppvisningen i fjorårets E3-Harelbeke var meget imponerende, og Sky er sulteforet på lignende prestasjoner i de virkelig store rittene. Ian Stannard, Luke Rowe, Danny Van Poppel, Salvatore Puccio og Christian Knees er solide hjelperyttere, og på papiret er Sky sitt lag absolutt konkurransedyktig. Michal Golas vil også operere som Kwiatkowskis trofaste hjelperytter, så får vi se om han forsvarer Sky-fargene i år.

Team Dimension Data blir interessante å følge i disse rittene. Edvald Boasson Hagen vil få kapteinsrolle, og han har et bedre lag med seg enn i fjor. Bernard Eisel er en åpenbar fortsterkning i ethvert klassikerlag, og han vil være road-captain. Den rutinerte østerriken skal geleide Edvald frem i feltet, og det var noe av dette man manglet i fjorårssesongen. Mark Cavendish vil nok også delta i noen av rittene, da tenker jeg spesielt på Sheldeprjis og Gent Wevelgem. Ellers vil Matthew Brammeier være en nyttig hjelperytter for Edvald. Bak disse er det dessverre litt tynt, men det er fortsatt bedre enn fjorårets stall.

Andre navn man må se opp for i vårklassikerne er: Sep Vanmarcke, Damien Gaudin, Lars Boom, Matti Breschel, Sebastian Langeveld, Yoann Offredo, Martin Elmiger, Heinrich Haussler, Jurgen Roelants, Tiesj Benoot og Jens Keukeleire.

Jeg må også få skyte inn at Alejandro Valverde skal delta i årets Vlaanderen. Det blir ekstremt spennende å se hvordan spanjolen takler utfordringen. Det blir et av årets store høydepunkter personlig. Ellers blir det spennende å se utviklingen til Alexander Kristoff. Vil han vinne et monument for 3.sesongen på rad? Det blir uansett en spennende klassikersesong, og jeg håper denne tråden blir full av Kristoff-suksess.

luchs
luchsInnlegg: 1215
28.01.16 20:03

I år ryktes det at Stannard kanskje får flere egne sjanser, siden G satser på etappeløp (og Kwia har vel større sjanser i Ardennene). Han har jo fått sjansen to ganger før, og vunnet. Kanskje kan han ta Het Volk igjen, kanskje får han større utfordringer også.

hodnemyr
hodnemyrInnlegg: 841
16.02.16 17:57

Tiesj Benoot er vel etter 4. plassen i fjor en favoritt å regne når Flandern Rundt kommer?

Hvale90
Hvale90Innlegg: 24497
21.02.16 13:45

Ahh, gleder meg til neste helg.

KONG_FU
KONG_FUInnlegg: 4499
25.02.16 17:06

Første vårtegn, Landevei dumpa ned i postkassa i dag. I tide før de skikkelige rittene starter.

Realisten123
Realisten123Innlegg: 5995
25.02.16 20:06

Omloop Het Nieuwsblad

Vårens brosteinsklassikere starter i helgen, og Omloop Het Nieuwsblad er som vanlig første test for klassikerrytterne. Det har vært en lang vinter for den flamske befolkningen, og lyden av ulende bremser og smaken av øl gjør livet verdt å leve igjen. Sykkel er tradisjon i Belgia, og det kan sammenlignes med langrenn her hjemme.

Het Nieuwsblad er 200 kilometer langt, og rytterne starter og avslutter i Gent. Kommunen i Øst-Flandern har vært vertskap for dette rittet i mange år, og tradisjonen holdes altså ved like i år også. Rittet består av 13 stigninger, og man møter på velkjente Eikenberg og Valkenberg. Mange av disse brosteinspartiene ser vi også i Flandern, så dette blir en viktig generalprøve for rytterne. Løypa inneholder også flere flate brosteinsstrekker, og det var her rittet ble avgjort i fjor. Når man går inn i finalen(siste 35 km) så venter det 3 brosteinsparti på rekke og rad, og de kommer tettpakket. I løpet av drøye mila skal man gjennom 5,5 kilometer med flat brostein, og her vil det definitivt sprekke opp. Det gjenstår 20 kilometer når siste brosteinsparti er kjørt, og det er knapp tid for de lagene som vil ha samlet gruppe i Gent. Finalen er relativt flat, selv om det riktignok går slakt oppover på slutten. Det blir derfor ekstra viktig med en godt timet finish, og eventuelle opptrekk blir utslagsgivende.

Favoritter
Alexander Kristoff er den største favoritten blant bookmakere og sykkeleksperter. Den globale konsensusen har vært overveldende, og statusen hans har skutt i taket. Med seg på laget får han Bystrøm, Haller, Isaychev, Mørkøv, Politt, Lagutin og Tsatevich. Det er ikke det beste laget på startstrek, men Mørkøv vil nok bidra mest blant disse. Lagutin og Bystrøm er også solide klassikere når dem er i form, og kan nok geleide Kristoff i de bratte kneikene. Tsatevich og Haller er med som lead-out, og kan henge med på gode dager. Disse får en viktigere rolle på Søndag(KBK). Nils Politt er læregutt, og kjører sin første hele sesong som proff. Kan bidra i startfasen av rittet. Spørsmålstegnet rundt Kristoff er formen. Greit nok at Oman og Qatar var ekstremt imponerende, men dette blir noe helt annet. Kristoff har alltid slitt med tempoet i OHN, og han har aldri vært topp 10 i rittet. Seiersjansene er nok enda større på Søndag.

Niki Terpstra tar rollen som Etixx mann i dette rittet. Nederlenderen kommer fra et annet oppkjøringsopplegg i år, og det blir spennende å se hvordan det slår ut. Han kommer fra knallharde bakker i Algarve, og han gjorde en solid jobb for Kittel på de flate etappene. Han får med seg OHN-ekspert Tom Boonen på laget, og hans rutine kommer nok godt med. På en god dag kan Boonen ta hovedrollen selv, men en trøblete oppkjøring har skapt flere spørsmål enn svar for Tommeke. Med på laget er også bunnsolide karer som Stjin Vandenbergh, Tony Martin og Julien Vermote. Etixx tar rollen som det sterkeste laget her, og de tar nok mye ansvar underveis i rittet.

Peter Sagan må alltid nevnes før en slik klassiker. Men Slovaken har en kurve som peker nedover i brosteinsritt, og 4.plassen fra Flandern var fjorårets høydepunkt. Potensiale er i alle fall der, og han kan avgjøre til sin fordel i en liten gruppe. Sagan har i likhet med Etixx ikke prioritert Qatar i år. Han startet derimot sesong i San Luis, og gjennomførte noen greie etapper der. Han har ikke syklet ritt på en måned, så formen er et lite spørsmålstegn. Laget til Tinkoff er ikke blant de beste, og de vil nok ikke bli sett mye på fronten av hovedfeltet. Dog har de Daniele Bennati og Oscar Gatto i fin form. Begge vant hver sin etappe i Ruta del Sol nylig, så de vil nok henge med lenge.

Tiejs Benoot er et eventyr! Belgieren er bare 21 år, men har allerede skutt seg inn blant proffene. På rekordtid har han hevdet seg i både kuperte brosteinsklassikere og krevende fjelletapper. Fjorårets 5.plass i Flandern vitner om et ekstremt talent, og det blir spennende å se utviklingen i år. Han kommer fra imponerende kjøring på Mallorca, og han videreførte dette til Algarve i forrige uke. På etappe 2 slo han eminente fjellgeiter som Aru og Contator på en toppfinish, og han endte opp med ungdomstrøya sammenlagt i rittet. Benoot er på rekordtid blitt Belgia sin nye kjeledegge, så får vi se hvordan han takler presset. Sammen med Sean De Bie, Jens Debusschere og Jurgen Roelandts fremstår i alle fall Lotto Soudal som svært solide.

Greg Van Avermaet er den siste favoritten jeg vil trekke frem. I fraværet av Cancellara, Degenkolb, Stybar og Vanmarcke så lukter nok Van Avermaet en stor skalp i klassikerne. Belgieren har aldri vunnet en stor klassiker før, så sulten er prekær nå. Han er som oftest topp 10 når han stiller på startstrek, men han klarer aldri å vippe det til sin fordel. Van Avermaet ble nummer 6 i fjorårets utgave, så han pleier å være i form på dette tidspunktet. Han kommer fra flott sykling i Oman og Qatar, så sjansene bør absolutt være tilstede i år. Med seg på laget får han sterke ryttere som Phillipe Gilbert, Daniel Oss og Manuel Quinzato. Et rutinert lag som vet hva det handler om, og vi vil nok se dem mye i fronten av feltet.

Vegard Breen(Fortuneo) står også på startstrek, og vil stille som hjelperytter på det franske laget.

Startliste

Tv2 sender fra klokken 1415 på Lørdag. Eurosport sender også rittet!

KnusktorrPotet
KnusktorrPotetInnlegg: 136
25.02.16 21:13
Realisten123: Vegard Breen(Fortuneo) står også på startstrek, og vil stille som hjelperytter på det franske laget.

Og Vegard Stake Laengen.

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6215
27.02.16 01:50

Skal hvert fall få med meg alle brosteinsklassikerne i år. Er det en ting jeg kommer til å angre på resten av livet, så er det at jeg ikke fikk med meg fjorårets utgave av Gent-Wevelgem.

Hvale90
Hvale90Innlegg: 24497
27.02.16 11:40

#AgeofBenoot begynner i dag. Denne dagen har jeg ventet hele vinteren på.

thomas_72
thomas_72Innlegg: 1332
27.02.16 14:10

Godt mulig at Tiesj slår til ja, Kristoff høres forsiktig ut i intervjuet.

glitteringprizes
glitteringprizesInnlegg: 2671
27.02.16 14:15
thomas_72: Godt mulig at Tiesj slår til ja, Kristoff høres forsiktig ut i intervjuet.

Blir interessant å se om Kristoff som vanlig ligger på etterskudd allerede inn mot Taaienberg, eller om han klarer å holde seg foran. 

lbruse
lbruseInnlegg: 3151
27.02.16 14:22

Sesongen i gang ,.....fantastisk !

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6215
27.02.16 14:36

Hadde vært hyggelig hvis Breen kunne markere seg litt i dag. Satse på at han stikker i et brudd.

thomas_72
thomas_72Innlegg: 1332
27.02.16 14:57

Det hadde vært et stort framskritt om Breen bare kunne henge med lenge, uten å krasje. Han trenger ikke briljere nå, bare vise at formen er på gang.

thomas_72
thomas_72Innlegg: 1332
27.02.16 14:59

Ser ut til at de skrur opp farten nå.

2OLEGENDE
2OLEGENDEInnlegg: 9115
27.02.16 15:16

Outsider Keukeleire med punktering.

Og der smeller det fra Luke Rowe.

GvA, Benoot og Sagan henger seg med.

Nå bør Katusha melde seg på.

(Innlegget ble redigert 27.02.16 15:21)

voldsmann
voldsmannInnlegg: 2087
27.02.16 15:32

Hvor sykler Eiking i dag?

(Innlegget ble redigert 27.02.16 15:33)

Odysseen
OdysseenInnlegg: 4512
27.02.16 15:34

Satan for en utbrytergruppe da?

glitteringprizes
glitteringprizesInnlegg: 2671
27.02.16 15:34
voldsmann: Hvor sykler Riking i dag?

Eiking? Classic Sud Ardèche, ligger noen sekunder sammen feltet sammen med Sicard.

St.Unix
St.UnixInnlegg: 2192
27.02.16 15:39

Hvem er ivrigst på å velte, Tony Martin eller Geraint Thomas?

2OLEGENDE
2OLEGENDEInnlegg: 9115
27.02.16 15:51

Kristoff langt bak, ser dårlig ut som vanlig i Omloop.

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6215
27.02.16 15:59

Er jo ikke vits å angripe fra hovedfeltet når de er 1 min bak... bra taktikk.

Hvale90
Hvale90Innlegg: 24497
27.02.16 16:14

#AgeofBenoot

2OLEGENDE
2OLEGENDEInnlegg: 9115
27.02.16 16:19

Nestenrytternes spurt dette. Sagan tar det lett.

petruspan
petruspanInnlegg: 2216
27.02.16 16:27

Team fixit som ligger så bra plassert i hovedfeltet?

Trehjulssykkel
TrehjulssykkelInnlegg: 6215
27.02.16 16:38

Hadde vært episk hvis de ble tatt igjen nå.

St.Unix
St.UnixInnlegg: 2192
27.02.16 16:41

Men i helvete... nå står ikke verden til påske.

Hvale90
Hvale90Innlegg: 24497
27.02.16 16:42

GvA!!!

IIHJ
IIHJInnlegg: 3118
27.02.16 16:42

i dette rittet vinner aldri antatt beste spurter.

All-Equal
All-EqualInnlegg: 8597
27.02.16 17:04

Solid av GvA. Veldig gøy at han vinner. Artig at han parkerer Sagan, i slag modbakke. 

Klikk for å gå tilbake til toppen