Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tour of Qinghai Lake 2019

NYTT TEMA
St.Unix
St.UnixInnlegg: 2349
13.07.19 01:06

Here by popular demand! Den lange ventetiden er snart over og som lovet blir det egen tråd for sommerens vakreste, viktigste og desidert mest prestisjetunge etapperitt. Connoisseurer på forumet har selvfølgelig allerede fått en stor del av etapperitt-fixen sin for i år med desto deiligere Tour de Langkawi tidligere i sesongen, men man har jo ikke vondt av å følge med på enda et asiatisk kongeritt, vel?


Ifølge Katie Melua er det ni millioner sykler i Beijing. Ut fra dette kan vi med stor nøyaktighet ekstrapolere at Kina er sykkelsportens absolutte høyborg og at årets utgave av Qinghai Lake, som alltid, blir en folkefest uten sidestykke. Glem fjollete fiseritt i Frankrike og Østerrike! I juli er det i Østen det skjer!


Tour of Qinghai Lake er et ritt med dype tradisjoner. Det har blitt syklet årlig siden den første utgaven gikk av stabelen i det herrens år 2002. Det året vant amerikanske Tom Danielson foran Glen Chadwick og nå avdøde Xavier Tondo. I ettertid har rittet også blitt vunnet av utallige legender, deriblant Damiano Cunego, Tyler Hamilton og Mirsamad Pourseyedigolakhour. Ingen av rittets tidligere vinnere har fått sine seire strøket i ettertid grunnet doping. Ikke engang amerikanerne! Mangfoldet av beviselig rene og ærefulle vinnere uten snusk på rullebladet er bare en av mange grunner til at Tour of Qinghai Lake er et langt bedre ritt enn f.eks. Tour de France.


Årets utgave av rittet er delt opp i hele 13 etapper, med en hviledag mellom etappe 9 og 10. Totalt strekker rittet seg over 1631km, og som flere kanskje har resonnert seg frem til allerede, sykles rittet hovedsaklig rundt Qinghaisjøen i Kina. Qinghaisjøen er oppkalt etter provinsen med samme navn, og er verdens sjuende største saltsjø. Provinsen Qinghai ligger helt på kanten av det høyreiste Tibetplatået, og selve innsjøen er hele 3194 meter over havet, hvilket betyr at store deler av sykkelrittet foregår i høyder som definitivt burde bringe frem COLSen hos store deler av hovedfeltet. Løypen går ved flere anledninger over fjellpass som ligger over 3500 meter over havet, og rittets høyeste punkt strekker seg nesten opp til 3900 meter over havet. At arrangøren tør å gutse på med slike halsbrekkende høyder er enda en av mange grunner til at Tour of Qinghai Lake er et langt bedre ritt enn f.eks. Tour de France.


Rittets første etappe er noe så ukonvensjonelt som en kupert lagtempo. Dette er første gangen i rittets historie at lagtempo i det hele tatt er på menyen, og arrangørene har valgt å ta den helt ut med en gang med en svært dristig variant. Den 40,2km lange etappen går fra Hehuang New District til Xining, ca. 100km øst for selve innsjøen, og lagene vil jobbe seg gradvis oppover fra startbyen som ligger på 2100moh. Derfra går turen opp en rekke små bakker uten nevneverdige utforkjøringer i etterkant. Like før de passerer 35km når de dagens høyeste punkt som er et kusehår unna å være 2400moh. Lagtempo er ikke noe Continental-lagene driver med særlig ofte, så det er sannsynlig at vi får se litt suspekt kjøring i rullene grunnet manglende erfaring og trening, men det er heller ikke til å komme utenom at det stiller noen meget habile temporyttere på startstreken, deriblant de nasjonale mesterne fra Malaysia og Iran. Det blir uansett spennende å se hvordan de urutinerte lagene velger å angripe denne høyst originale utfordringen. Kuperte lagtempoetapper er for øvrig en av etter hvert ganske mange grunner til at Tour of Qinghai Lake er et langt bedre ritt enn f.eks. Tour de France.


Rittets andre etappe er et kriteriumsritt rundt en 13,2km lang sløyfe i gårsdagens målby Xining. Det er paddeflatt, men det er ikke dermed sagt at dette blir kjedelig av den grunn. Kriteriumsritt i byer pleier nemlig å bety et hav av tilskuere og ekstremt god stemning. Det tror jeg vi kan forvente også her. Det er heller ingen såkalt "norskesving" før oppløpet, som er en av akk så mange grunner til at Tour of Qinghai Lake er et langt bedre ritt enn f.eks. Tour de France.


Etappe 3 er den første skikkelige muligheten til å skille riskornene fra hva nå enn man skiller riskorn fra. Ja, jeg vet... Å prøve å gjøre velkjente floskler mer kinesisklydende er åpenbart ikke min sterke side. Den rundt 140km lange etappen går sørover fra Duoba til Guide, og midtveis på etappen kommer en 30km lang stigning på 1300 høydemeter. Selv om prosenten er forholdsvis lav burde det være mulig å sprekke opp feltet litt. Etter å ha nådd toppen på 3840moh er det en like lang utforkjøring ned andre siden, og etappen avsluttes med et flatt parti inn til Guide.


På fjerde etappe vender hovedfeltet nesen vestover og sykler fra Guide til Longyanxia. I likhet med gårsdagen er etappeprofilen preget av en lang og seig stigning midtveis i etappen, denne gangen på hele 1500 høydemeter, men på denne etappen får vi i tillegg klemme spisepinnene rundt enda en kategorisert stigning som flater ut 10km før mål for å gjøre det enda litt mer spennende. Etappen er på beskjedne 100km, som bør oppfordre til offensiv og rask kjøring. Med kun utfor fra den siste stigningen inn til mål er det mulig for en rytter å holde unna hvis han klarer å rive seg løs på slutten.


Etter mye om og men beveger vi oss endelig for alvor inn i området rundt Qinghai Lake på femte etappe. Etappen fra Konghe til Chaka er 173km lang og inneholder mange falske flater, men de store stigningene uteblir. En kategorisert stigning kommer ganske tidlig og vil være en fin mulighet for ryttere som ønsker å ikle seg vakre polkadotter, men utover det regner jeg med at dette blir spurternes dag.


Spurterne skal også få leke seg på rittets sjette dag. Til tross for at det litt før halvkjørt etappe kommer en stigning som er mer hårete enn noe de tråkket over på gårsdagens etappe er det såpass langt og flatt inn til mål at hovedfeltet burde være samlet til slutt. Etappen går fra Chaka til Bird Island, og rytterne vil nå for første gang kunne trekke den salte sjøluften fra Qinghai Lake inn i lungene. En morsom anekdote om Qinghaisjøen som er naturlig å dra frem akkurat nå, med tanke på navnet på dagens målby, er at innsjøen er kjent for et ynglende fugleliv om sommeren. Sjøen er så populær blant trekkfugler fra fjern og nær at man har satt igang tiltak for å hindre utbrudd av fugleinfluensa i området, da et utbrudd raskt vil kunne spre seg over store deler av Europa og Asia. Dette er kunnskap man går glipp av om man hører på Ridderen rable om laktatverdier for femtende dag på rad, og er en av stadig flere grunner til at Tour of Qinghai Lake er et langt bedre ritt enn f.eks. Tour de France.


Arrangørene har ikke gått lei av å prøve ut nye ting etter stuntet på første etappe. På etappe 7 kommer den første individuelle tempoen i rittets historie, lagt i byen Haiyan. Ved første øyekast ser løypeprofilen ganske skremmende ut, men hvis man studerer bildet nærmere ser man at det kun skiller rundt 140m mellom høyeste og laveste punkt. Dette er uansett en mulighet for de nasjonale tempomesterne til å vise at de er mestertrøyene verdig, men det er først og fremst de med store ambisjoner i sammendraget dette handler om. En 41,5km lang tempo har stort potensiale når det kommer til å skape vann mellom djunkene. Med denne etappen har Tour of Qinghai Lake allerede flere tempokilometer enn hele Tour de France til sammen, og jeg trenger vel ikke å fortelle dere at dette er enda en grunn til at Tour of Qinghai Lake er et langt bedre ritt enn f.eks. Tour de France?


Etappe 8 er på hele 224km og er med det rittets lengste etappe. Her beveger vi oss igjen vekk fra Qinghaisjøen for å unngå at rytterne blir smittet av for mange sykdommer. Man kan aldri være for sikker når det gjelder smittsomme sykdommer selv om fuglene i området skal være under kontroll og Odd Christian Eiking skal befinne seg i Frankrike på denne tiden. Fra startbyen Xihaizhen går turen igjen gjennom Xining, men denne gangen svinger feltet umiddelbart nordover og fortsetter helt til de kommer frem til Qingshizui. Underveis strever de seg opp nok en lang stigning. Fra toppen av denne bærer det rett ned til målbyen, så også her er det muligheter for at det vil skje endringer i sammendraget, og for de som er nødt til å vinne tid vil dette også være siste mulighet, da de resterende etappene er for flate i avslutningene.


Dagen før hviledagen skal rytterne forsere 160km med tre kategoriserte stigninger. Polkajegere vil være desperate etter å etablere et brudd og sanke verdifulle poeng, da dette er den siste muligheten til å gjøre nevneverdige endringer i klatrekonkurransen. De gjenværende etappene byr dessverre på lite poeng der. En 60 kilometer lang slak nedoverbakke inn til mål betyr at det vil skje lite i sammendraget her. Sett penger på at et brudd går inn.


Etter en velfortjent pust i bakken beveger rytterne seg ned i lavlandet. Den 116km lange etappen fra Jinchang til Wuwei er nærmest helt flat og legger seg på beskjedne 1500moh. Etter et ni dager langt høydeopphold bør alle i feltet være superpigge på denne etappen, så her kan det gå styggfort!


Skal vi være helt ærlig er det lite å skrive om de siste tre etappene. Etappe 11 er en transportetappe på 153km og er flatere enn et punktert sykkeldekk. De to siste er kriteriumsetapper i henholdsvis Zhongwei og Yinchuan. Her får spurterne muligheten til å vise seg frem for de kinesiske folkehavene en siste gang før den endelige premieutdelingen.


Fordi Tour of Qinghai Lake er et ritt som ønsker å nå ut til alle målgrupper har vi selvsagt en nordmann på startstreken. De fleste av våre ryttere er dessverre ikke bedre enn at de må slite og slave for ryttere langt bedre enn dem selv nede i Frankrike, men Oslos store sønn Sindre Bjerkestrand Haugsvær er kaptein for sitt lag Memil - CCN Pro Cycling. Vi krysser fingrene for at landsmannen vår kan gjenvinne Norges ære i sykkelsporten med et sterkt resultat i Kina.


Som i alle andre etapperitt med respekt for seg selv er det en italiensk playboy som er det største navnet å se opp for på spurtetappene. Bardianis Andrea Guardini har vunnet hele 24 etapper i deilige Tour de Langkawi i løpet av sin karriere, og vant også tre etapper i 2012-utgaven av dette rittet. Nå er han tilbake og jakter etter mer. Wouter Wippert, Brenton Jones, Georgios Bouglas og Bas van der Kooij vil nok også blande seg i teten på spurtene, men se spesielt opp for Eduard Grosu, som vant tre etapper i fjorårets utgave.


Flere ryttere møter opp med et reelt håp om å vinne sammenlagt. Colombianske Hernan Aguirre vant både sammenlagt og klatrekonkurransen i fjor og har møtt opp i år for å forsvare tittelen. Blant hans argeste utfordrere er ventet å bli Mykhaylo Kononenko, Yonathan Monsalve, Oleksandr Polivoda og Branislau Samoilau. Når det er sagt er det en rytter jeg vil trekke frem mer enn noen andre, og det er legenden Oscar "Babyface" Sevilla. 42-åringen ser fortsatt ut som han er 12 år gammel, og er så gjennomført glad i å sykle at han rett og slett ikke klarer å gi seg, og når en så rutinert kjenner av sykkelritt får velge seg et ritt å sykle velger han selvfølgelig Tour of Qinghai Lake.


"Hei, jeg heter Oscar Sevilla og jeg har blitt 42 år gammel. Som mange andre på min alder har gjort før meg kunne jeg ha valgt å tilbringe mine gyldne år nede i Frankrike som en eller annen idiot (Chris Horner, red.anm.) men hvorfor i alle dager skal jeg det? Med all min erfaring vet jeg selvsagt hva som er best for meg, og det er Tour of Qinghai Lake." - Oscar Sevilla, angivelig


Oscar Sevillas kjærlighetserklæring blir med dette den siste oppgitte grunnen til at Tour of Qinghai Lake er et langt bedre ritt enn f.eks. Tour de France.

Startliste

Viracocha
ViracochaInnlegg: 12740
13.07.19 01:49

Fritidsproblemer.

Ale-Jet
Ale-JetInnlegg: 18017
13.07.19 01:55

Legende.

Il_Falco
Il_FalcoInnlegg: 5049
13.07.19 08:56

Ha, ha, herlig :D Hvilken kanal går rittet på? Her bør jo de fleste tv-nettverk kjenne sin besøkelsestid?

MadBum
MadBumInnlegg: 9597
13.07.19 09:24

Kjører Tv2 Tourmanager til dette rittet?


 


Hadde vært fornøyelig å høre Kaggis komme med små historier om folkemord, Mao og diverse beretninger om jordskred som tok med seg hele landsbyer på 60-tallet.


La det skje

2OLEGENDE
2OLEGENDEInnlegg: 9116
13.07.19 09:39

Han må på behandling.

Tiki-Taka
Tiki-TakaInnlegg: 8225
13.07.19 09:54

Her tok du innersvingen på meg St. Unix, jeg som hadde planlagt daglige etappetråder. Skal ta en grusom hevn i Tour of Qinghai Lake-manager. 


Nytt av året er at det innføres en egen trøye hvor det sosiale poengsystemet blir tatt i bruk. Høylydt klaging i hovedfeltet på dårlig luftkvalitet? Grove minuspoeng. Syrlige stikk til demonstrantene i Hong Kong under pressekonferansen? Trøya til odel og eie.

St.Unix
St.UnixInnlegg: 2349
14.07.19 08:21

Ordentlig sprutregn i Xining i dag, for å gjøre lagtempoen enda mer dramatisk. Det ble superhelten Oscar Sevilla og laget Medellin som tok seieren til slutt. Sportsdirektør P. Escobar er svært fornøyd med dette og håper det holder helt til Yinchuan.

Memil tok en femteplass, så vårt norske håp er ikke helt ute av det etter første dag.

Tiki-Taka
Tiki-TakaInnlegg: 8225
14.07.19 10:29

Som forventet kastet Medellin silkehanskene og delte ut ris til alle de andre lagene på lagtempoen. Den siste som herjet så kraftig i nabolaget var Kublai Khan.

george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 12367
14.07.19 17:55
St.Unix: Memil tok en femteplass, så vårt norske håp er ikke helt ute av det etter første dag.

Tror ikke Sindre Bjerkestrand Haugsvær satt med inn dessverre. CQ Ranking har ikke han som en av de 5 som er listet opp som fullførende på 5.plass.

St.Unix
St.UnixInnlegg: 2349
14.07.19 20:04
george_hincapie: Tror ikke Sindre Bjerkestrand Haugsvær satt med inn dessverre. CQ Ranking har ikke han som en av de 5 som er listet opp som fullførende på 5.plass.

Det stemmer, dessverre. Postet innlegget mitt før alle resultatene hadde blitt offentliggjort. Så at Memils Hugo Forssell skrev på Twitter at laget hadde syklet inn til femteplass, så antok at Haugsvær var med der, men han tapte i kjent norsk stil fem minutter til resten av laget og ligger nå sju minutter bak i sammendraget.

St.Unix
St.UnixInnlegg: 2349
15.07.19 08:42

Litt over tre mil igjen på dagens etappe. Medellin er diktatorene i feltet, men de to kinesiske dissidentene Jiancai Wang og Zisen Li har kommet seg avgårde i brudd. Holder det helt inn eller blir de tatt til fange og satt i husarrest? Tiden vil vise.

Tiki-Taka
Tiki-TakaInnlegg: 8225
15.07.19 19:55

Videosammendrag fra dagens etappe.


 


Medellin sin sportsdirektør P. Escobar er for tiden opptatt med aggressive investeringer i lokale opiumsplantasjer, og har ikke vært tilgjengelig for en kommentar i hele dag. 

St.Unix
St.UnixInnlegg: 2349
16.07.19 11:01

Hovedfeltet ble for stillestående terrakottakrigere å regne når fjorårets trippelvinner Eduard Grosu spurtet inn til etappeseier på morgenkvisten i dag.

Amerikanske Travis McCabe, som vant poengtrøya i pornorittet Tour de Langkawi, sier i et ekslusivt intervju til Jarle i Procycling.no at han ville vunnet dagens etappe om det ikke hadde vært tariff på amerikanske etappeseiere i dette rittet. En meget spesiell uttalelse all den tid han ikke deltar engang. President Trump melder på Twitter at dette er en ny eskalering i handelskrigen og at det vil komme svar på tiltale umiddelbart om ikke Chris Horner og resten av Team Illuminate får stille til start på neste etappe.

Fjotolf
FjotolfInnlegg: 25
16.07.19 11:52

Og da var Oscar Sevilla i ledertrøya, og etter å ha vunnet med halvannet minutt på lagtempoen tar han nok lett sammenlagten etter en enkel seier på den individuelle tempoetappen til lørdag. Han blir i så fall den reneste vinneren av dette rittet noensinne.

St.Unix
St.UnixInnlegg: 2349
16.07.19 12:26

Det skal man ikke si for sikkert. Nesten hele Medellin-kartellet er fortsatt på samme tid som Sevilla, og ledertrøya bytter eier basert på etappeplasseringer for øyeblikket. Morgendagens fjelletappe vil bli avgjørende, men den individuelle tempoen er helt kritisk for sammendraget med tanke på hvor lang den er. Det er slettes ikke sikkert at Sevilla er sterkest der. Lagkameraten Walter Vargas er god på tempo, og husk også at tempomesterne fra blant annet Moldova og Tyrkia befinner seg i feltet.

For øvrig har det gått meg hus forbi at helten Mustafa Sayar også sykler i år. Dessverre hele tre minutter bak Sevilla allerede, men om han møter opp i den legendariske 2013-formen kan det bli meget morsomt.

(Innlegget ble redigert 16.07.19 12:27)

Fjotolf
FjotolfInnlegg: 25
16.07.19 13:57

Altså det kan godt være at Vargas er god på tempo, ser at han vant en tempo i Uruguay i arpil i år (som også ga han sammenlagtseieren). Men på tempoen i Vuelta Ciclista a Chiloe i mars ble han slått av Sevilla med hele 59 sekunder på bare 11 kilometer (må riktignok ha vært litt kupert siden han bare hadde 40 i snitt), Sevilla tok forøvrig med seg 3/5 etapper og sammenlagten i det rittet. Tror Sevilla uten uhell tar en overlegen sammenlagtseier her og.

Fjotolf
FjotolfInnlegg: 25
16.07.19 14:12

Sevilla4ever

(Innlegget ble redigert 16.07.19 14:13)

St.Unix
St.UnixInnlegg: 2349
17.07.19 19:25

Maktkamp innad i kartellet på dagens etappe. Fjorårsvinner Hernán Aguirre stakk avgårde i fjellene sammen med Medellin-rytter Chalapud og fikk et halvt minutts forsprang til hovedfeltet. Vi får se om dette var et kinasjakktrekk av godeste Chalapud eller om det vil komme en hevnaksjon fra Don P. Escobar og hans høyre hånd Oscar Sevilla.

St.Unix
St.UnixInnlegg: 2349
19.07.19 23:51

Vil bare ta en pause fra de viktige oppdateringene om krig og fred og religion og politikk og sånn og si at samtlige etappevinnere så langt har blitt nevnt i åpningsinnlegget. Jeg er et sykkelorakel på et nivå ikke tidligere sett i Norge. Hvis TV2 leser dette og trenger en erstatter når Norges nest fremste sykkelekspert legger inn årene om litt kan jeg kontaktes på ridderkaggestaderenbløff@hotmail.com

En annen som ble nevnt i åpningsinnlegget som en favoritt til etappeseire er Andrea Guardini, men det tipset har slått feil. Dette er tydeligvis fordi Guardini har valgt å prøve en meget banebrytende taktikk i dette rittet, hvor han velger å komme sist istedenfor først, siden det ifølge noen gir mer prestisje. Dette er også kjent som Eurovision Song Contest-taktikken. Vi får se om Guardini oppnår bedre resultater enn Wim Vansevenant gjorde i sin tid når han prøvde ut en tidlig prototype av samme idé i jallarittet Tour de France.

For øvrig brøt Mustafa Sayar før feltet hadde kommet til Bird Island i dag. Om dette er fordi han er redd for fugleinfluensa eller fordi han har overdoset på EPO underveis vites ikke på nåværende tidspunkt.

St.Unix
St.UnixInnlegg: 2349
21.07.19 01:26
Fjotolf: Altså det kan godt være at Vargas er god på tempo

God nok til at han slo Sevilla med ett minutt på tempoen i dag. Chalapud, Sevilla og Vargas har klart å tapetsere pallen nå med svært få avgjørende etapper igjen, så det er fare for en snøstorm av kokain på pallen for Medellin i Yinchuan.

Tour de Langkawi-vinner Benjamin Dyball vant tempoen overlegent og har en liten mulighet til å blande seg inn i sammenlagtkampen. Ellers ser jeg ingen andre som kan tukte kartellet.

george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 12367
22.07.19 20:45

Hvordan kunne franskmennene Tibo Pino, Julian, Alan og Philippe gjort det om de hadde turt å stille opp her?

St.Unix
St.UnixInnlegg: 2349
25.07.19 03:51

Etter å ha kommet nærmest dønn sist på nesten alle etappene så langt kommer Andrea Guardini som en kule dagen etter hviledagen og gjør hele feltet til sin bitch i massespurten når han tar en svært etterlengtet etappeseier. Dette er det man kaller en "Reverse Tejay" i sykkelsporten, etter van Garderens imponerende evne til å gå fullstendig i grøfta dagen etter hviledagen. Onde tunger spøker om at det er fordi Tejay har dårlig blod i posen, men sånt driver jo ikke folk med i sykkelsporten lengre.

Jeg har også blitt bedt om å si at vi ikke kan bekrefte at en svært nervøs Guardini ble sett i går mens han kom snikende ut av hotellrommet til Medellin med noe gjemt under armen.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg