Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Fransk tennis - Tsonga

NYTT TEMA
jonsalars
jonsalarsInnlegg: 405
23.07.17 13:11

Ofte vore snakk om at det er både ti og femten franskmenn med litt ut i GS turneringar. Men ingen vunne sidan Noah i 1983? Pioline ein tapt finale. Clément har ein i double. Guy Forget - ingen? Bennetau, Gasquet, Simon, sikkert ingen. Fleire navn?

Monfils to SF. Sikkert vore plaga av skader. Ikkje stabil nok.

Tsonga spelte enormt i Australia 2008 men tapte finalen mot Djokovic. Seinare fem semi. Men han var (og er?) god nok. Kva skjedde seinare. Innstilling? Skader? Ingen trur på han lenger, aller minst han sjøl?

Dei andre var kanskje ikkje gode nok? Eller er det noko med innstilling? Spela javnt i to tre sett og så er det slutt. Sjølsagt står det opp til fire store i vegen, men... 

(Innlegget ble redigert 23.07.17 13:12)

Kundera
KunderaInnlegg: 5540
24.07.17 11:02
jonsalars: Dei andre var kanskje ikkje gode nok? Eller er det noko med innstilling? Spela javnt i to tre sett og så er det slutt. Sjølsagt står det opp til fire store i vegen, men...

Jeg tror du selv peker på de viktigste grunnene: De tre beste franskmennene det siste tiåret, Tsonga, Monfils og Gasquet, sliter alle med nervene i de avgjørende situasjonene i de største matchene.

Monfils har ved flere anledninger hatt storfisker, bla Federer i US Open, på kroken, men har rotet bort opplagte seiere.

Tsonga spilte sin livs kamp mot Federer i semifinalen i Australia i 2008,men tapte deretter finalen mot Djokovic, som med det tok sin første GS. Hva hvis Tsonga hadde vunnet og tatt sin første major i 2008 - ville det vært begynnelsen på en enda større karriere enn han har hatt? Siden har vel Tsonga nådd semin i Paris et par ganger,og Wimbledon en gang (?).

Gasquet mangler kanskje det siste lille i spillet sitt, men han vant GS som junior og ble regnet som et kanskje enda større talent enn de samtidige Murray og Djokovic. Gasquet er kanskje den av franskmennene som har slitt mest med nerver - kan falle helt sammen når han server for matcher.

Til slutt litt om den franske mentaliteten: Både Yannick Noah,og ikke minst Henri Leconte, var "showmen" på banen, noe både Tsonga, men kanskje særlig Monfils, har arvet. Det betyr at franskmennene til tider prøver på det spektakulære der det ikke er nødvendig for å vinne poenget. Artig for publikum, men tar fort bort konsentrasjonen til spillerne, og i dagens topptennis er det ikke rom for "slipups", da taper du, i hvert fall mot Big four.

Kundera
KunderaInnlegg: 5540
24.07.17 11:18

Rettelse Australia open 2008: Tsonga slo Nadal i semin, ikke Federer - han fikk bank av Djokovic. Begge semifinalene i tre sett, noe som sjokkerte en tennisverden som hadde vent seg til FEDAL-dominansen.

Skraevadottir
SkraevadottirInnlegg: 20772
24.07.17 11:56

Det er tre sentrale grunner til at disse gutta ikke har vunnet noen GS. Med "disse gutta" mener jeg Tsonga, Monfils og Gasquet. Simon har også hatt mye suksess, men han er nok ikke i samme kategori som de tre andre når det gjelder spillestil og lynne.

1. De er ikke gode nok mentalt. Som du nevner, er det for mye show og for lite smartness i spillet deres. De er ikke kompromissløse nok, og har også en tendens til å spille dårlig under press.

2. De er ikke godt nok trent. Ingen av disse fem har vist at de kan slå eksempelvis Big Four i femsettskamper i GS annet enn unntaksvis. Og har de slått en, har de falt i neste runde. De står rett og slett ikke distansen; er ikke sterke nok eller utholdende nok. Da tenker jeg ikke på hvor mye Tsonga tar i benken eller hvor bra Le Monf er på tretusenmeteren, men evnen til å stå en tøff kamp eller ei hel turnering. Henger nok noe sammen med mentaliteten også, men jeg mener at alle disse tre er for dårlig trent sammenligna med The Big Four.

3. De er ikke komplette nok spillemessig. Alle mangler noe. Monfils mangler evnen til å spille gjennomgående god offensiv tennis, Tsonga mangler sikkerheten, og Gasquet mangler noe defensive ferdigheter. Federer, derimot, behersker alt dette, og han er bedre enn alle tre på alle tre felter.

Så, de franske spillerne er rett og slett ikke gode nok, og må trene mer.

jonsalars
jonsalarsInnlegg: 405
24.07.17 12:27

Takk for sakkyndige svar! Kanskje feil å sei at Tsonga var og er god nok. Men talentet må vera stort nok, som han viste tidleg. 

Lenge sidan, men Forget var vel "god nok". Solid og tøff spelar.

Berdych spelte ekstremt bra i siste kamp i London, men var ikkje nok. Han har mykje det same som dei fire store. Men altså eit par hakk unna. Mykje sit "mellom øra". Spela topp i fem sett og gjerne endå betre i femte. Vinnarvilje. Lytta til kroppen, vita når ein skal stå over. (Det siste har Sven Kramer fått kritikk for men er sikkert fornuftig). Og ikkje minst, trena nok, og riktig.

Det dei store driv med kan skremma dei fleste, nivået er ekstremt. Håpar vår mann lærer av det. Og dei som kjem bak.

Folk vil ha det spektakulære. Men det viser dei største uten å showa. 

 

 

Kundera
KunderaInnlegg: 5540
24.07.17 18:12
Skraevadottir: De er ikke komplette nok spillemessig. Alle mangler noe. Monfils mangler evnen til å spille gjennomgående god offensiv tennis, Tsonga mangler sikkerheten, og Gasquet mangler noe defensive ferdigheter. Federer, derimot, behersker alt dette, og han er bedre enn alle tre på alle tre felter.

For så vidt enig i dette, bortsett fra at Federer er spesielt god på defensiven. Kontringsspill har alltid vært sveitserens achilleshæl og grunnen til at han er blitt enda mer offensiv på sine eldre dager enn han var i storhetstiden.

Roger vet at han må beholde initiativet i ballvekslingene for å slå de tre andre i Big Four.

Skraevadottir
SkraevadottirInnlegg: 20772
25.07.17 17:04

Ok, jeg mener at Federer er en av de aller beste på defensiven. Er vel bare de andre i Big Four som er bedre, og selv de er ikke mye bedre. Av øvrige spillere kan jeg faktisk ikke komme på noen. Ferrer var ekstremt bra defensivt og i returspillet, men han er ikke like bra lenger (selv om han vant i Båstad). Nishikori er for ustabil pdd.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg