Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tipping på kommunevalget 2019

NYTT TEMA
OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
15.08.19 18:52

Et nytt valg nærmer seg, meningsmålinger skal konsumeres som om de var øl, og ikke minst skal jeg prøve å finne spennende spill om kommunevalget 2019.

For Stortingsvalget 2017 leverte jeg 20 spill, og fikk en tilbakebetalingsprosent på 128,1 (75 units satset, 96,1 units vunnet). Det ville vært særdeles bra for fotballtipping, men jeg var likevel misfornøyd med flere ting, både spill som ikke gikk inn, og gode spill som aldri ble noe av.

Kommunevalg er generelt vanskeligere å spå enn Stortingsvalg. Ved Stortingsvalg kan man kan komme ganske langt ved å bruke nasjonale trender til å spå endringer i enkeltkommuner. Ved kommunevalg spiller enkeltsaker og personer langt
større rolle, og selv for kommuner jeg kjenner godt har jeg opplevd store overraskelser når resultatene har tikket inn. Trolig blir det ikke like mange spill som på Stortingsvalg, men siden innsatsgrensene vil være ganske lave når man spiller på enkeltkommuner, kan det være at kvantitet trumfer kvalitet når det kommer til stykket.

Først ute med spill er Coolbet. De tilbyr for øyeblikket spill på største parti på landsbasis, samt på neste ordfører i et rikt utvalg av kommuner i Trøndelag, Sogn og Fjordane, Oppland og Hedmark.

Vurderinger av hvert enkelt parti vil komme etterhvert, men først skal jeg publisere et spill jeg har særdeles god tro på.

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
15.08.19 18:59

Spill 1:
Neste ordfører i Verdal kommune: Pål Sverre Fikse (Senterpartiet)


Odds: 14 (Coolbet)
Innsats: 2/10 units


Verdal har tradisjonelt vært en Ap-bastion. Sist kommunevalg i Verdal fikk Arbeiderpartiet 43,7 %, og Senterpartiet fikk 29,9 %. Ap har hatt ordføreren med støtte fra Høyre og KRF, men Høyre
trakk seg fra samarbeidet midt i perioden. Både Ap og Sp stiller med nye ordførerkandidater i henholdsvis Ole Gunnar Halager og Pål Sverre Fikse.

En kontroversiell sak den siste perioden har vært at Ap har stått i spissen for å legge ned flere grendeskoler, i strid med signalene de ga i forkant av 2015-valget. Jeg tror velgerne vil straffe Ap for dette, og tilsvarende belønne Sp. Når vi også legger nasjonale trender til grunn, mener jeg Sp vil bli det største partiet.

Fikses vei til ordførerstolen vil ikke være uten utfordringer. Han vil trolig være avhengig av støtte fra flere småpartier, og det er veldig åpent hva som vil bli den endelige konstellasjonen. Han vil imidlertid få flere muligheter, for eksempel har Høyre åpnet for å støtte Sp, etter at samarbeidet med Ap var heller mislykket.

Jeg tror oddssettingen her er fullstendig skivebom, og satser på at tiden er inne for et maktskifte i Verdal. Coolbet tillot meg å satse 77 kroner, som tilsvarer ca. 2 units i mitt system. Det er mulig å sende et større beløp inn til manuell godkjenning, men da må man regne med å komme i bookmakerens søkelys, og er ikke å anbefale.


 

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
15.08.19 19:13

Spillet ble iallfall fjernet fort, så oddsene vil nok ha endret seg når det kommer opp igjen.

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
19.08.19 01:01

Her kommer en vurdering av hvert enkelt parti som er representert på Stortinget, og litt om hvordan jeg tenker om dem som potensielle spillobjekter. Jeg spår også en sannsynlig oppslutning for hvert enkelt parti, så hvis noen bookmakere legger seg på en annen linje, skal jeg vurdere spill.Arbeiderpartiet
Den nedadgående trenden har fortsatt etter Stortingsvalget, og trolig vil Ap gjøre sitt dårligste kommunevalg noensinne. De har hard konkurranse fra alle opposisjonspartier på Stortinget, og uansett hvilken enkeltsak man trekker frem, er det andre partier som har tydeligere standpunkter.

Situasjonen på riksnivå speiler nok situasjonen i mange lokal- og fylkeslag, med mye konflikter og indre uro. I mange kommuner der Ap har sittet med makten i en evighet, kommer vi nå til å se et maktskifte. Jeg tror Ap vil være overvurdert i mange ordførerspill, så det kan være store verdier å hente på å spille på den mest aktuelle motkandidaten, som i mange tilfeller vil være fra Senterpartiet.

Sannsynlig oppslutning nasjonalt: 25 %

Høyre
Situasjonen er ikke så lystig for Høyre heller. I følge tallene vil partiet få en moderat nedgang fra 2015, men siden alle de andre borgerlige partiene sliter, kommer Høyre til å miste mange ordførere etter valget.

Sannsynlig oppslutning nasjonalt: 22 %

Fremskrittspartiet
Frp har tradisjonelt slitt med kommunevalg, en viktig årsak har vært at de er sårbare for egne lokale lister (ofte protestlister) rundt omkring. Denne gangen må de hanskes med "Folkeaksjonen nei til mer bompenger", som har sjokkert med høy oppslutning i mange av storbyene. Dette har ført til internt opprør i Frp, og erklæring av "nasjonal bompengekrise". I flere byer ligger de an til et katastroferesultat, mens de fortsatt kan oppnå akseptable resultater der FNB ikke stiller liste.

Sannsynlig oppslutning nasjonalt: 8 %


Senterpartiet
Det ser ut til å bli et fantastisk valg for Sp, og trenden har vært veldig positiv den siste måneden. De fortsetter å profilere seg
på distriktspolitikk og motstand mot sentralisering, og har også markert seg som en motpol mot miljøpartiene. For øyeblikket har de et balletak på både Ap og Frp. Ved Stortingsvalget 2017 satset jeg på Sp som største parti i mange kommuner, og profiterte svært godt på det. Det ser ut som at bookmakerne vil undervurdere Sp i mange kommuner denne gangen også, så jeg regner med å poste en del spill på Sp-ordførere.

Sannsynlig oppslutning nasjonalt: 15 %

Venstre
Partiets inntreden i regjering har ikke hatt noen god effekt på meningsmålingene, og det siste året har de blitt møtt med mange fæle Stortingsmålinger. Trøsten er at det ikke ser fullt så ille ut på målingene for kommunevalg, hvis de klarer over 4 prosent, vil det nok oppleves som en liten seier.

Sannsynlig oppslutning nasjonalt: 3,5 %

Kristelig folkeparti
Fjorårets landsmøte ga de mye oppmerksomhet, men de mistet både medlemmer og velgere etter at de valgte den blå siden. 2015-resultatet på 5,4 % ser ut til å være utenfor rekkevidde, og for øvrig virker det som at trenden med veldig langsomt fallende oppslutning fortsetter.

Sannsynlig oppslutning nasjonalt: 4,5 %

Miljøpartiet de Grønne
Det går mot tidenes beste valg for MDG, og de har opplevd en boost på målingene nå i august. Særlig i Oslo er det tydelig at mange er fornøyde med politikken de har ført de siste fire årene.
Langt fra alle kommuner vil ha MDG-liste, men i underkant av 90 % av velgerne har mulighet til å stemme MDG ved årets kommunevalg. Meningsmålingene er trolig en anelse for høye, så underspill kan være aktuelt.

Sannsynlig oppslutning nasjonalt: 6 %

Sosialistisk Venstreparti
SV ligger an til en fin opptur siden forrige kommunevalg, til tross for at både Rødt og MDG går fremover. Konkurransen fra disse to partiene er hard, da er det godt å ha mange tidligere Ap-velgere å forsyne seg av.

Sannsynlig oppslutning nasjonalt: 6,5 %

Rødt
De har hatt en positiv trend i flere år, og har ligget godt over sperregrensen på de aller fleste Stortings-målinger i 2019. For kommunevalget ligger de noe lavere, noe som er naturlig da Rødt-listene i landets kommuner kun dekker litt over 80 % av velgerne. Jeg ser ikke for meg at mange spill vil være aktuelle, med mindre noen bookmakere setter for høy linje på oppslutning.

Sannsynlig oppslutning nasjonalt: 3,5 %

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
19.08.19 01:04

Spill 2:
Neste ordfører i Oppdal kommune: Geir Arild Espnes (Sp)
Odds: 2,45 (Coolbet)
Innsats: 6/10 units

Etter valget i 2015 fikk Arbeiderpartiet en oppslutning på 34,7 %, og Kirsti Wellander ble ordfører. Siden da har de vært rammet av indre konflikter, og Wellander ble tidligere i år vraket som partiets ordførerkandidat for neste periode etter et dramatisk nominasjonsmøte, som førte til at flere listekandidater trakk seg. Tor Snøve ble partiets ordførerkandidat, han trakk seg som gruppeleder i 2017 etter interne uenigheter. Alt dette tror jeg vil virke hemmende på partiets valgkamp.

Det ble gjennomført en meningsmåling i juni i år med 400 spurte, hvor Ap fikk 17,4 % og 43,3 %. Med så få spurte er feilmarginen stor, men stemmer uansett bra med mitt inntrykk av at Sp bør være favoritter til å få ordføreren.

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
19.08.19 01:33

Spill 3:
Neste ordfører i Trondheim kommune: Mona Berger (SV)
Odds: 200 (Coolbet)
Innsats: 0,2 units

Rita Ottervik har vært ordfører i Trondheim i 16 år. Den siste perioden har det vært et bredt samarbeid med hele sju partier på det meste. Etter at SV og Venstre har trukket seg, har den sittende koaliasjonen bestått av Ap, Sp, Krf, MDG og Pensjonistpartiet. Det er lenge siden det har vært særlig begeistring for samarbeidet, og Ap i Trondheim har vært gjennom en del skandaler. Nylig ble boka Råtne Trondheim lansert, uten at Adresseavisen har funnet det bryet verdt å nevne.

Det borgerlige alternativet med Ingrid Skjøtskift (H) som ordfører er i praksis dødt, så Ottervik er derfor storfavoritt til å fortsette i fire år til. Langt mer åpent er det hva som blir den nye konstellasjonen. På siste meningsmåling har de fem partiene i gjeldende konstellasjon ikke flertall, og det vil være vanskelig å forbigå SV med over 10 %. Faktisk er SV+MDG+Rødt jevnstore med Ap. Når Marianne Borgen (SV) ble ordfører i Oslo i 2015, synes jeg ikke det er utenkelig at Mona Berger kan bli Trondheims nye ordfører, og at det iallfall vil være et tema i forhandlingene. Jeg satser gjerne 10 kroner på dette langskuddet fra egen banehalvdel.

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
20.08.19 19:49

Da begynner flere bookmakere å komme på banen. Riktignok har Coolbet tilsynelatende fått kalde føtter og fjernet alle ordførerspill.


Betsson/Nordicbet har lagt ut ordførerspill for de største byene, deres odds på Mona Berger som neste ordfører i Trondheim er helt nede i 10, så der sitter jeg for øyeblikket godt i det. 


Unibet hadde tidligere i dag spill ute på oppslutning for samtlige Stortingsparti på landsbasis, pluss flere H2H-spill. Disse er nå fjernet, noe jeg synes er rart, da jeg ikke fant noen åpenbare blundere i oddssettingen. I stedet har de lagt ut flere interessante spill for de fire største byene, ett spill vil komme straks.

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
20.08.19 20:00

Spill 4:


Oppslutning for FNB i Bergen: 19,9 % eller mindre


Odds: 1,85 (Unibet)


Innsats: 6/10 units


 


Folkeaksjonen Nei til mer bompenger har sjokkert det politiske Norge, og var tidligere sommer største parti på en meningsmåling for Bergen. Siden har de gått ned, og på målingen 31. juli var de nede i 20 prosent. På nasjonalt plan hersker det kaos for partiet, der det blant at annet har blitt sådd tvil om hvem som egentlig er leder for partiet. Med manglende rutine både i organisasjonen og hos enkeltpolitikere, tror jeg de kommer til å falle litt sammen i valgkampinnspurten. Jeg tror dette spillet skal gå inn med grei margin.

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
22.08.19 18:10

Coolbet har nå kommet sterkt tilbake, og det ser ut som at de tilbyr spill på så godt som alle landets kommuner. Det står respekt av at de har vært villige til å bruke såpass med tid og ressurser på dette.


 


Spill 5:


Neste ordfører i Rauma kommune: Magnhild Vik (Sp)


Odds: 2,60


Innsats: 5/10 units


Lars Olav Hustad (H) har vært ordfører i åtte år, og er en respektert ordfører de fleste vil si har gjort en god jobb for kommunen, uavhengig av politisk ståsted. Likevel tror jeg det blir vanskelig for ham å bli valgt for enda en periode.


Hustad-effekten var veldig sterk ved forrige valg, da Høyre fikk 30,1 % og gikk opp fra 5 til 8 mandater. Dette gikk i hovedsak på bekostning av samarbeidspartiene Frp og V, som til sammen mistet 3 mandater. Dette valget huskes nok uansett best for at Ap-representant Marit Nauste rett etter valget meldte seg ut Ap og vippet flertallet til fordel for Hustad.


Rauma har vært preget av en konflikt mellom sentrum og periferi, der Vågstranda må nevnes spesielt. Nedleggelse av skolen der har vært tema i flere år nå, dessuten er bygda fanget mellom to bommer. Dette har ført til en folkeavstemning om overføring til Vestnes kommune, dette fikk såpass klart flertall at grensejustering vil bli gjort fra 2021.


Vågstranda hører til Måndalen valgkrets, der Frp trenger å vinne tilbake velgere. Der har vært Frp vært det klart største partiet ved Stortingsvalg, men manglende representasjon derfra førte til et veldig svakt resultat i siste kommunevalg. Da hjelper det nok på at Sp-profil Ellinor Solheim har meldt overgang til Frp. Solheim-effekten kan imidlertid fort bli nullet ut av at Pensjonistpartiet stiller til valg i kommunen for første gang, med flere tidligere Frp-folk på lista.


Alt tyder på at Venstre må nøye seg med ett mandat, mens Krf-veteran Arne Hop har trukket seg fra politikken, noe jeg tror gjør at Krf mister ett mandat. Krf har i forkant av dette valget annonsert at de ikke støtter noen av blokkene.


SV har svært mange folk på lista, og virker velorganiserte. Listekandidatene deres er alene nok til ca. 1 % av stemmene. Jeg tror de kan vinne et mandat på bekostning av Ap, men også her er det et nytt parti som kompliserer bildet. MDG stiller med liste for første gang, og i utgangspunktet skulle man tro de ikke ville nå helt opp, men de har én sak de kan profilere seg på. MDG er det eneste partiet som har sagt et klart nei til gondolbane til Nesaksla, så hvis motstanderne samler seg om dem, kan det være nok til at MDG kommer inn i kommunestyret.


Den nasjonale trenden er at Sp går opp og at Ap går ned. I Rauma skjedde dette allerede i 2015, jeg synes det er vanskelig å spå om denne trenden fortsetter i år. Det som er sikkert, er at Senterpartiets ordførerkandidat, Magnhild Vik, er langt mer populær enn Per Vidar Kjølmoen (Ap).


Oppsummert kan årets valg i Rauma virke veldig uforutsigbart, men når H+Frp etter alt å dømme trenger å vinne 2 nye mandater, og Krf ikke har valgt side, så skal venstresiden ha en klar fordel. Hustads odds (3.00) virker fornuftig. Vik skal være storfavoritt mot Kjølmoen, både på grunn av personlig popularitet, og fordi Sp vil få større oppslutning enn Ap. Derfor finner jeg verdi i 2,60 på Magnhild Vik som neste ordfører.

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
27.08.19 16:37

Ting ser veldig bra ut så langt, alle ordførerspillene mine har gått kraftig ned i odds. Senterpartiet har nylig blitt målt til rent flertall i Verdal, der kan man fortsatt få 2.80 på Pål Sverre Fikse (Sp) som ordfører. Eneste skjær i sjøen er Rauma, der fjerning av bommen for Vågstrandstunnelen i regjeringens bompengeskisse kan gi H+Frp en boost i valgkampinnspurten. Der er situasjonen nå veldig åpen.

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
27.08.19 16:39

Spill 6:

 

Oppslutning for MDG nasjonalt: Under 7 prosent

 

Odds: 2.20 (Unibet)

 

Innsats: 4/10 units

 

Unibet er tilbake med odds for nasjonal oppslutning for partiene. Oddsene virker stort sett veldig riktige, så det blir ikke lett å ta innersvingen på dem. Det passer meg imidlertid bra at de har lagt linja for Miljøpartiet de Grønne på 7 %. De har i det siste hatt flere målinger på rundt 8 %, snittet så langt i august ligger på 7,0 %. Grunnlaget for mitt spill er at MDG har gjort det dårligere enn meningsmålingene alle de tre siste valgene. Her er statistikk basert på data fra pollofpolls.no:

 

Oppslutning i Stortingsvalg 2017: 3,2 %

Snitt på septembermålinger 2017: 3,9 %

Snitt på augustmålinger 2017: 4,0 %

 

Oppslutning i kommunestyrevalg 2015: 4,2 %

Snitt på septembermålinger 2015: 5,2 % 

Snitt på augustmålinger 2015: 5,0 %

 

 

Oppslutning i Stortingsvalg 2013: 2,8 % 

Snitt på septembermålinger 2013: 3,2 %

Snitt på augustmålinger 2013: 3,5 %

 

Marginer kan fort bli avgjørende her, men jeg mener det skal være sannsynlighetsovervekt for under 7 %.

(Innlegget ble redigert 27.08.19 16:41)

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
29.08.19 00:50

Skolevalgene er nå godt i gang, og det ser ut som at mange skoler denne gangen vil holde tilbake resultatene frem til nasjonal offentliggjøring onsdag 4. september. Her er mine spådommer for de antatt 10 største partiene.

 

Ap: 22 %

 

Jeg har inntrykk av at skolevalgdebattene i stor grad foregår på en ordentlig måte, men at AUF skiller seg spesielt negativt ut. Mye oftere enn de andre benytter de seg av skittkasting, løgner/halvsannheter, avsporinger og generelt sleipe retoriske knep. I følge evolusjonspsykologien kan en slik strategi være en fordel, det er rom for "psykopater" i en populasjon, så lenge de fleste overholder de sosiale reglene. AUF pleier også å møte opp veldig mannsterke på skolene. Så spørs det hvor lett elevene lar seg forføre, det vil nok være en del tyngre enn ved forrige valg, og får denne gang tøff konkurranse fra flere partier på venstresiden. De vil gå ned siden 2017, men vil nok fortsatt være klart største parti.

 

SV: 14 %

 

Etter noen magre år har de klart å vinne ungdommens hjerter igjen, og er igjen blitt det typiske ungdomspartiet de var før de gikk inn i regjering. De kommer til å bli årets valgvinner i skolevalgene!

 

H: 13 %

 

Fraværsgrensa er fortsatt en viktig sak, og det er et stort problem for Høyre i skolevalg. Noen vil sikkert gi dem kred for å være tydelige i sitt standpunkt, men det blir ikke stor oppslutning av det. De vil også være på defensiven som største parti i en regjering som for tiden ikke er særlig populær blant folket, det er aldri enkelt i et skolevalg.

 

Sp: 9 %

 

De var valgvinner ved Stortingsvalget 2017, men effekten var ikke like sterk for skolevalgene. Mange av deres kjernesaker er ikke så aktuelle for ungdommen, så jeg tror fremgangen fra 2017 blir ganske moderat.

 

MDG: 8 %

 

MDG har ennå ikke tatt helt av i skolevalg, oppslutningen blant tenåringer har ikke vært i nærheten av oppslutningen blant folk i 20-årene. Kanskje får vi se en Thunberg-effekt, men jeg heller mot at de blir litt for radikale for ungdommen.

 

V: 8 %

 

Se bort fra hvordan moderpartiet gjør det, Unge Venstre kjører sin egen greie. Venstre er sammen med SV det mest utpregede ungdomspartiet. De siste dagene har de fått mye oppmerksomhet ved at politi og flere skoler har forsøkt å kneble deres politiske budskap om liberalisering av hasj, det gir dem nok gitt drahjelp i skolevalget.

 

Frp: 7 %

 

Nok en gang kommer de til å gjøre sitt dårligste skolevalg noensinne. De mangler vinnersaker blant ungdommen, de har kanskje et håp i at flere unge tar førerkort enn for 10 år siden, etter mange års nedgang. Bånn i bøtta vil det være hvis de også blir slått av Rødt.

 

Rødt: 7 %

 

I likhet med MDG, er det blant folk i 20-åra de er mest populære. Oppslutningen blant tenåringer er bare noe høyere enn generell oppslutning på tvers av alle aldersgrupper.

 

Krf: 3 %

 

Enkelt og greit.

 

Liberalistene: 3 %

 

Jeg var altfor optimistisk på deres vegne forrige gang, men mener ting ligger til rette for en fremgang. De vekker interesse på skolene de besøker, og ville glatt greid 5 % hvis de hadde klart å stille til alle debattene.

(Innlegget ble redigert 29.08.19 00:51)

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
03.09.19 00:11

Jeg nevnte i mitt åpningsinnlegg at kvantitet kunne trumfe kvalitet når det gjelder spill. Jeg tenker å poste noen spill på kommuner der jeg ikke har særlig mer grunnlag enn meningsmålinger, nasjonale trender og hva kandidatene svarer på ordførerspørsmålet på VG sin valgomat. Annen informasjon er vanskelig å finne, da lokalavisene som regel har politiske saker bak betalingsmur. Innsatsen vil derfor være lav.

 

Spill 7:

Neste ordfører i Alstahaug kommune: Peter Talseth (Sp)

Odds: 2.00 (Coolbet)

Innsats: 3/10 units

 

Det har nettopp kommet to(!!) ferske målinger for Alstahaug, der Norfakta har Sp på 43,5 % og Ap på 14,6 %, mens Sentio har Sp på 44,1 % og Ap på 13,7 %. Det gir Talseth flere muligheter for å sikre flertall, f.eks. fra Høyre eller Tverrpolitisk liste, eller fra Ap mot at de gir fra seg ordføreren.

 

Spill 8:

Neste ordfører i Fjaler kommune: Kjell Høgseth Felde (Sp)

Odds: 3.75 (Coolbet)

Innsats: 2/10 units

 

Venstre fikk 10,9 % i 2015, og sikret seg Gunhild Berge Stang som ordfører med støtte fra Ap og Høyre. Det var med knappest mulig flertall, og siden alle tre partier ligger an til nedgang nasjonalt, vil flertallet mest trolig ryke. Det ser ikke ut til at Ap støtter gjenvalg for Stang, så da står det nok mellom Ap og Sp. Sp fikk 36,4 % i 2015, og med forventet vekst skal de være favoritter til ordføreren. Her finnes det ingen lokale målinger.

 

Spill 9:

Neste ordfører i Sørfold kommune: Gisle Erik Hansen (Sp)

Odds: 3.00 (Coolbet)

Innsats: 2/10 units

 

Ap har sittet med makta i Sørfold i en mannsalder, men det ser ut som at mange mener det er på tide med et skifte. Jeg merker meg at både SV og Rødt sine representanter ønsker seg en ny ordfører. Ap fikk 47,5 % i 2015, mens Sp fikk 26,2 %, meningsmåling fra 24. august viser at Sp vinner frem på bekostning av Ap, denne var dessverre ikke å finne på pollofpolls.no.

 

 

(Innlegget ble redigert 03.09.19 00:13)

Nightwish
NightwishInnlegg: 4226
03.09.19 15:37

Dette virker spennende. Skal følge med tråden, hvor det er tydelig at odds slashes fort. Må nok skaffe meg sekretær..

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
04.09.19 16:28

Spill 10: 


Oppslutning for Frp nasjonalt: Over 7 %


Odds: 1.95 (Unibet)


Innsats: 6/10 units


Unibet har satt ned linja for Frp til 7 %, noe jeg ikke skjønner så mye av. De er over 7 % på 12 av de 18 målingene som så langt er gjort i august og september, med et snitt på 7,8 %. Meningsmålingene har truffet rimelig bra på Frp de to siste valgene, så lenge vi ser bort fra Infact (som i praksis ble avskiltet etter forrige valg). Med mindre noen av partiets løse kanoner fyrer av noen saftige vådeskudd de siste dagene, regner jeg med dette spillet skal gå greit inn.

Kent
KentInnlegg: 126095
04.09.19 19:49

Prøver meg på Pål Julius Skogholt (SV) som ny ordfører i Tromsø @7.

SV like store som AP nå og ingen vil ha Gunnar Wilhelmsen som ordfører.

(Innlegget ble redigert 04.09.19 19:49)

Kent
KentInnlegg: 126095
04.09.19 20:00

Eh, fikk spille for 86 kr.

Kent
KentInnlegg: 126095
04.09.19 20:39

Ganske ekstreme forskjeller på Betsson og Coolbet.

Wilhelmsen har 2.20 hos Coolbet og 5 hos Betsson. Kvaal har 1.70 hos Betsson og 5 hos Coolbet.

Burde vært en surewin dette, men føler alt kan skje i Tromsø nå.

(Innlegget ble redigert 04.09.19 20:39)

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
04.09.19 20:47
Kent: Prøver meg på Pål Julius Skogholt (SV) som ny ordfører i Tromsø @7. SV like store som AP nå og ingen vil ha Gunnar Wilhelmsen som ordfører.

Er et spill jeg vurderer, men sitter foreløpig på gjerdet. Men bør kanskje skynde meg før oddsen går ned.

Kent
KentInnlegg: 126095
04.09.19 20:48
OrigoKing: Er et spill jeg vurderer, men sitter foreløpig på gjerdet. Men bør kanskje skynde meg før oddsen går ned.

Allerede nede i 6. Samme hos Betsson.

Kent
KentInnlegg: 126095
04.09.19 21:07

Coolbet ser ut til å ha godkjent ekstrainnsatsen min. Det gjorde de ikke hos Betsson.

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
04.09.19 21:18

Skolevalgresultatene er klare, her er mine kommentarer.


 


Ap 26,6 %


2017 var første gang Ap gjorde det bedre i skolevalg enn det ordentlige valg. Årsakene er dessverre at de sender hærer med politikere til skolene, og generelt kjører en skitten valgkamp. Jeg har overvurdert ungdommens kritiske sans, og jeg synes dette er mye mer bekymringsverdig enn NRK sitt "fake news"-prosjekt.


 


Høyre 12,9 %


Jeg traff blink her, nedgangen er veldig i tråd med forventet nedgang siden 2017 i det ordentlige valget.


 


MDG 10,8 %


Et gjennombrudd i skolevalgsammenheng for MDG. Dette kan tyde på at mitt underspill på MDG ryker.


 


Venstre 10,2 %


De har naturligvis fått god drahjelp av hasjsaken, men selv uten den ville de ha gjort et bra valg. Skulle moderpartiet gå til helvete, finnes det folk som kan bygge det opp igjen.


 


SV 9,9 %


Jeg trodde fremgangen skulle fortsette, men bommet kraftig i min spådom. De har kjørt et langt mer sympatisk opplegg enn Ap, uten samme uttelling.


 


Frp 8,2 %


For tredje gang på rad gjør de sitt dårligste skolevalg noensinne. Trøsten er at dette ligger an til å være veldig nært kommunevalgresultatet, i 2017 var de nesten fem prosentpoeng bak Stortingsvalgresultatet. Kanskje er det håp om å vinne tilbake ungdommen i fremtiden?


 


Sp 8,0 %


Sp tar ikke helt av i skolevalg, uten at jeg bekymrer over mine mange Sp-spill av den grunn.


 


Rødt 4,9 %


Den største skuffelsen ut fra forventningene på forhånd. "Nei til lekser" har vært deres fanesak tidligere, kanskje de har prøvd å fokusere på mer tyngre saker denne gangen?


 


Krf 2,3 %


Partiet fortsetter sin sakte død blant unge velgere.


 


Liberalistene 1,0 %


Nedgang fra sist, og igjen en feilvurdering av meg. De får en del oppmerksomhet på skolene, men kanskje mye av den kommer fra elever som er mot deres politikk?


 

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
04.09.19 21:42

Spill 11:

 

Neste ordfører i Tromsø kommune: Pål Julius Skogholt (SV)

 

Odds: 6.00 (Nordicbet)

 

Innsats: 2/10 units

 

Gårsdagens Respons-måling fra Tromsø viser at det er veldig åpent hvem som blir ordfører i Tromsø. SV og Ap er jevnstore, og det virker som at dette kom bardust på flere. Rødt har i utgangspunktet vært positive til Wilhelmsen (Ap) som ordfører, men nå har pipa fått en annen låt. Ap, SV og Rødt vil være avhengige av å ha med MDG eller Sp på laget. Det som taler for Skogholt, er at han vil være en god kompromisskandidat i en slik konstellasjon, og at Wilhelmsens mange potensielle rollekonflikter har blitt problematisert.

Jeg hater å være sinke på oddsen, men jeg hopper på toget. Coolbet og Nordicbet har samme odds, jeg velger meg Nordicbet siden jeg allerede har postet mange Coolbet-spill, og fordi de ga meg mange gode minner i 2017-valget. Dette til tross for at de har skrevet navnet hans feil, han heter Pål og ikke Per, men hva har vel det å si så lenge en Askeladd vinner?

 

 

(Innlegget ble redigert 04.09.19 21:43)

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
06.09.19 02:45

Spill 12:

 

Oppslutning for Ap i Trondheim kommune: Under 28 prosent

 

Odds: 1.67 (Unibet)

 

Innsats: 7/10 units

 

I kveld fikk Ap 23,3 % på en måling for Trondheim. Valgresultatet blir nok noe høyere, men det skal en del til for at de skal klare 28 prosent nå. Jeg regner med Unibet vil sette en ny linje i morgen.

 

 

(Innlegget ble redigert 06.09.19 02:46)

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
06.09.19 02:50

Spill 13:

Neste ordfører i nye Ålesund kommune: Vebjørn Krogsæter (Sp)

Odds: 35 (Nordicbet)

Innsats: 1/10 units

 

Spill 14:

Neste ordfører i nye Ålesund i kommune: Eva Vinje Aurdal (Ap)

Odds: 2.40 (Coolbet)

Innsats: 2/10 units

 

Ålesund har tradisjonelt vært en veldig blå kommune. Dette endret seg i 2015, da Ap fikk et historisk godt resultat, og Eva Vinje Aurdal ble ordfører. Ap har i denne perioden hatt støtte fra Krf, MDG og SV. Siden den gang har Ålesund blitt slått sammen med Ørskog, Sandøy og Haram. Dette var lite populært i Haram, der et flertall blant folket ville slås sammen med Sandøy, mens kun 19 % ville slås sammen med Ålesund.

Både Coolbet og Nordicbet har odds på Ålesund, og de har hatt en forskjellig tilnærming til kommunevalget. Coolbet har odds på nesten alle kommuner, med ganske lave innsatsgrenser, og veldig lav terskel for å slashe odds. Nordicbet har kun odds på de største byene, her har oddsene stort sett holdt seg i ro. Det er også store forskjeller i odds. Coolbet har Dag Olav Tennfjord (H) som favoritt, til 2.15 i odds, mens Nordicbet har Aurdal på 1.40.

Den siste meningsmålingen viser at nåværende konstellasjon neppe vil få flertall, og at det er Sp som sitter med nøkkelen. Deres ordførerkandidat er Vebjørn Krogsæter, som har vært ordfører i Haram de siste årene. Nettopp på grunn av tvangssammenslåingen, tror jeg det er ganske uaktuelt for Krogsæter å gå sammen med H+Frp. Derfor skal Aurdal være favoritt, men jeg mener det er en seriøs mulighet for at Krogsæter får ordførervervet, for å skape et best mulig samarbeidsklima i den nye storkommunen. Jeg prøver derfor et langskudd på ham, og "sikrer" også mitt spill ved å satse litt på Aurdal hos Coolbet. Til slutt må jeg bare nevne at datteren hans, Marit Krogsæter, muligens er Norges peneste politiker. :)

 

 

(Innlegget ble redigert 06.09.19 02:52)

Roy-toy
Roy-toyInnlegg: 147
06.09.19 16:21

Neste ordfører Øksnes kommune: Karianne Bertine Bråthen (ap) @5.40.

 

Godt likt i kommunen , oddsen for høy

(Innlegget ble redigert 06.09.19 16:21)

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
10.09.19 02:01

Her kommer en statusoppdatering for valgnatten.

 

Spill som er avgjort:

Neste ordfører i Verdal kommune: Pål Sverre Fikse (Sp)

Oppslutning for FNB i Bergen: 19,9 % eller mindre

Oppslutning for Frp nasjonalt: Over 7 %

Oppslutning for Ap i Trondheim kommune: Under 28 prosent

Spill som ligger svært godt an:

Neste ordfører i Oppdal kommune: Geir Arild Espnes (Sp)

Oppslutning for MDG nasjonalt: Under 7 prosent

Neste ordfører i Alstahaug kommune: Peter Talseth (Sp)

Jeg er sikret en tilbakebetalingsprosent på minst 130 %. Inkluderer jeg de spillene som ligger svært godt an, blir TBP 191 %. For øvrig er alle mine spill fortsatt høyst levende, så jeg har god tro på å havne over 200 %.

 

 

(Innlegget ble redigert 10.09.19 02:02)

OrigoKing
OrigoKingInnlegg: 8056
03.10.19 19:24

Da er omsider Tromsø avklart, og jeg kan gjøre opp status for mine spill.

Antall spill vunnet: 10 av 14

Innsats: 48,2

Gevinst: 110,09

TBP: 228,4 %

 

Alle spill på oppslutning gikk inn, med meget presise analyser.

Ordførerspillene på Verdal, Oppdal, Alstahaug, Fjaler og Sørfold gikk greit inn, med Verdal som det virkelig store gullspillet. Det er kun Fjaler-spillet jeg vil si jeg var litt heldig med, da sittende ordfører Gunhild Berge Stang nesten doblet sin oppslutning til 20,4 %, det var ikke nok til å få fortsette (i kontrast til Raymond Johansen som gikk ned fra 32 % til 20 % i Oslo, men likevel får fortsette som byrådsleder). For Ålesund gikk spillet på Aurdal inn, mens Krogsæter må nøye seg å være varaordfører, uansett er jeg fornøyd med min analyse.

Spillet på Mona Berger som ny ordfører i Trondheim gikk som forventet ikke inn, men spørsmålet om parlamentarisk styreform var en del av forhandlingene, og hun ville nok ha fått ordførerposten hvis dette hadde gått gjennom. Spillet på Skogholt som ordfører i Tromsø var nok heller ikke dårlig.

Den store overraskelsen var at Yvonne Wold ble ordfører i Rauma, den var det neppe mange som så komme. Ser man på valgkretsene var det helt syke velgerbevegelser i forhold til 2015, så jeg vil nok styre unna spill på denne kommunen i fremtidige valg.

Ellers ble det langt flere spill enn jeg hadde sett for meg, og det er tydeligvis en god del penger å hente hvis man gidder å gjøre nok research. Det tok gjerne flere dager fra en meningsmåling ble offentliggjort til markedet reagerte. Alt i alt er jeg strålende fornøyd med mitt resultat, og ser frem til kommende valg!

(Innlegget ble redigert 03.10.19 19:28)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg