Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Slakten i Soldier Hollow - Johan Muhlegg

NYTT TEMA
Xenofex
XenofexInnlegg: 2767
03.02.10 12:17

Jeg ser ikke på nostalgiker som et spesielt positivt ord. Det antyder at man har et romantisk og gjerne urealistisk bilde av fortiden.

Litotes
LitotesInnlegg: 33060
03.02.10 13:14
Xenofex: Jeg ser ikke på nostalgiker som et spesielt positivt ord. Det antyder at man har et romantisk og gjerne urealistisk bilde av fortiden.

Da har du nok lest mer inn i ordet enn den offisielle definisjonen tilsier:

TILSLAGSORD ARTIKKEL FRA BOKMÅLSORDBOKA (offisiell rettskriving) nostalgi nost|algi' -en (lat nyd. av gr nostos 'hjemreise' og algos 'smerte')   1 sterk hjemlengsel   2 sentimental lengsel tilbake til en tidligere del av ens liv el. til tidligere tider

Her snakker vi selvfølgelig om betydning 2.

hotkeg
hotkegInnlegg: 7000
03.02.10 13:26

Mulig det er ordet "sentimental" Xenofex henger seg opp i.

Uansett hva man kaller sine egne tanker, følelser eller meninger om saken, så vil man ha tilbake til noe som ikke lenger eksister. Da kan man kalle det hva som helst for min del. Jeg vil bare ha det slått fast at det i mine øyne må være de totale endringen i sporten som har "ødelagt" for enkelte, ikke bare fellesstarten.

Spike11
Spike11Innlegg: 12441
03.02.10 15:05
hotkeg: Uansett hva man kaller sine egne tanker, følelser eller meninger om saken, så vil man ha tilbake til noe som ikke lenger eksister.

Joda. Men det er da aldeles ingenting i veien for å endre ting tilbake. Og langrenn er per definisjon en relativt konservativ idrett, mellomeuropeere kommer aldri til å bli mer enn middels interesserte i langrenn uten gevær på ryggen. Altså står vi egentlig kun igjen med Norden og Russland hvor det er en genuin og varig, og der tror jeg de fleste vil ønske langt mer intervallstart. Fellesstart på lange løp er fullstendig meningsløst.

Xenofex
XenofexInnlegg: 2767
03.02.10 15:17

Ordboka var litt uklar på hvordan ordet skal tolkes. For min del ser jeg på det som et negativt ladet ord, men andre kan muligens ha annet syn, så ingen grunn til å henge seg opp i det her.

Du har helt rett i at det ikke er fellesstarten i seg selv som er ankepunktet mot det nye programmet. Det er heller det faktum at antallet intervallstarter i mesterskap er bare en tredjedel av det det var før, og de to "beste", tremil og femmil, er fullstendig fjernet.

Jeg hadde egentlig vært nokså tilfreds dersom programmet så slik ut:
2 stafetter
1 sprint
3 intervallstarter
2 fellsstarter

Dersom man hadde delt opp langrennssporten i to sporter, for eksempel en for sprinter og en for lengre løp kunne man unngått å fjerne godt likte øvelser fra programmet. I alpint og skøyter har en fått det til, med de "nye" øvelsene kortbaneløp og skicross samtidig som en har bevart de opprinnelige øvelsene.

hotkeg
hotkegInnlegg: 7000
03.02.10 18:13
Spike11: Men det er da aldeles ingenting i veien for å endre ting tilbake

Det er slettes ikke det. Men da er saken mye større enn bare intervall- vs fellesstart. Selv om det kanskje for mange innbærer det største håndfaste endringen.

For meg er den klart mest radikale endringen sprint øvelsen. Jeg er ingen stor tilhenger av denne. Men jeg ser klart at den likevel svarer til et stort sportslig behov. Det er flott at langrenn i dag passer så mange ulike typer løpere der fart og styrke får like stor betydning som utholdenhet.

(Jeg husker da jeg drev med langrenn som ung. Da var det ikke sjelden at jeg måtte høre snakk om at langrenn 99% dreiet seg om utholdnhet i negativ tone. Noe som heller ikke var helt bak mål. Historien har nok av eksempler på tragisk teknikk, men raske løpere likevel. Selv tatt i betrakning at det ikke finnes 1 teknikk som er best.

Men i sprint derimot er man avhengig av teknikk på en helt ny måte. Uten "riktig" teknikk kan man ikke oppnå nødvendig fart.)

(Innlegget ble redigert 03.02.10 18:15)

hotkeg
hotkegInnlegg: 7000
03.02.10 18:18
Xenofex: Dersom man hadde delt opp langrennssporten i to sporter, for eksempel en for sprinter og en for lengre løp kunne man unngått å fjerne godt likte øvelser fra programmet. I alpint og skøyter har en fått det til, med de "nye" øvelsene kortbaneløp og skicross samtidig som en har bevart de opprinnelige øvelsene.

Det er fremtidsrettet og interessant dette.

Jeg tror ikke vi har sett den siste endringen i langrennsporten enda.

Kal-x
Kal-xInnlegg: 151
04.02.10 02:34
hotkeg: Selv tatt i betrakning at det ikke finnes 1 teknikk som er best.

Ingen gikk penere enn Harviken!

Odin56
Odin56Innlegg: 3504
04.02.10 11:59
THE_ELECTRON: Dette er strengt tatt ikke helt korrekt. Elofsson gikk bare noen hundre meter lengre sammen med Mühlegg, og det etter at han hadde ligget og "hvilt" seg en god stund bak Bjørndalen. Dessuten ble han verdensmester sesongen etter (i 2003).

Hvis jeg ikke husker feil (jeg har ikke opptak av dette løpet) så brøt Elofsson et stykke ut i løpet, fullstendig tappet for krefter.  Greit nok at han vant året etter, men han ble aldri den samme suverene løperen som han var FØR OL i Salt Lake. Han presterte vel ikke noe særlig i de andre løpene i det samme Ol heller.......hvis jeg husker riktig.

Litotes
LitotesInnlegg: 33060
04.02.10 12:19
Odin56: Han presterte vel ikke noe særlig i de andre løpene i det samme Ol heller.......hvis jeg husker riktig.

Han ble nummer tre på jaktstarten etter å ha vært fjerdemann i mål. Fikk bronsemedaljen i posten. Han er forresten den eneste jeg vet om som har fått en ikke tidligere utdelt medalje i ettertid. Opprinnelig ble det jo delt ut ett gull og to sølv. Lurer på hva Alsgaard og Estil gjorde med sølvmedaljene sine? Var jo ingen utøver(e) å sende dem til.

Ut over jaktstarten var det bare sorgen. Stafetten mener jeg hans stod over, og Sverige ble der nummer 13 (!!)

Xenofex
XenofexInnlegg: 2767
04.02.10 13:39
Litotes: Lurer på hva Alsgaard og Estil gjorde med sølvmedaljene sine? Var jo ingen utøver(e) å sende dem til.

Hehe, godt poeng! Det har jeg aldri tenkt på, egentlig. Kanskje de ble sendt til destruksjon...

Elofsson kom forresten sterkt tilbake etter OL, og vant det første v-cup-rennet i suveren stil. Så fryktelig skadet tror jeg ikke han ble av å følge Mühlegg noen kilometer. Var nok heller høyden som spilte ham et puss i OL, og jeg tror han ville fått problemer med å vinne selv uten dopere på startstreken.

Litotes
LitotesInnlegg: 33060
04.02.10 13:52
Xenofex: Elofsson kom forresten sterkt tilbake etter OL, og vant det første v-cup-rennet i suveren stil.

Ja, og Alsgaard ble nummer to. "Tilbake til normalen", sa kommentatorene....

Kal-x
Kal-xInnlegg: 151
04.02.10 14:26

Hvis alle bonusavtaler og prispenger måtte ettersendes rett person, så hadde dopingkontrollen vært presset fra flere hold - uten at jeg helt ser det praktiske i løsningen. Bare en tanke...

THE_ELECTRON
THE_ELECTRONInnlegg: 18692
04.02.10 14:31
Odin56: Hvis jeg ikke husker feil (jeg har ikke opptak av dette løpet) så brøt Elofsson et stykke ut i løpet, fullstendig tappet for krefter.  Greit nok at han vant året etter, men han ble aldri den samme suverene løperen som han var FØR OL i Salt Lake. Han presterte vel ikke noe særlig i de andre løpene i det samme Ol heller.......hvis jeg husker riktig.

Det er linket til opptaket i starten av debatten.

Elofsson ble overtrent senere i karrieren, men hadde gode resultater senere i mesterskapet (5.plass 15 km klassisk, 3.plass jaktstart), etter OL (seier i Lahti og pallplass i Falun) og i sesongen 2002-03 (pallplass i Nove Mesto og gull/bronse fra VM).

Men sesongen etter der igjen gikk alt galt og han la derfor opp umiddelbart. 5.plassen med det svenske laget i verdenscupsstafetten 23/11-2003 etter en middels etappe av Elofsson ble det siste man fikk oppleve fra den kanten.

 

Vigi
VigiInnlegg: 11139
05.02.10 00:03
THE_ELECTRON: Men sesongen etter der igjen gikk alt galt og han la derfor opp umiddelbart. 5.plassen med det svenske laget i verdenscupsstafetten 23/11-2003 etter en middels etappe av Elofsson ble det siste man fikk oppleve fra den kanten.  

Mja. Han hadde sitt siste løp da, men la vel ikke opp såvidt meg bekjent før noe senere. Husker at han ble spurt i et TV-intervju om han ville satse på OL i Torino, og da sa han at det var målet. Tror ikke han fikk det spørsmålet allerede høsten 2003.

Synes synd på fyren. Han er jo faktisk 77-modell så han hadde fortsatt vært en stjerne om han ikke hadde blitt tvunget til å legge opp.

Kal-x
Kal-xInnlegg: 151
05.02.10 00:44

Per Elofsson har jo faktisk lyst til å bli landslagstrener, men blir ikke spurt. Det er vel som i Norge hvor noen B-løpere med napoleonskomplekser verner om sine trenerstillinger.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg