Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Verdenscup Nove Mesto

NYTT TEMA
Gregor28
Gregor28Innlegg: 2822
06.01.14 12:49

FIS fornekter seg ikke, allerede til helgen er det klart for nye verdenscuprenn i langrenn. Ytterst få av de som lå på toppen av monsterbakken igår vil nok stille til start her, da det er en ren sprinthelg. Det skal gås sprint fristil lørdag og lagsprint klassisk i Nove Mesto. Startlister vil etterhvert komme her.

Nove Mesto na Morave, som er det korrekte navnet, ligger forholdsvis midt i Tsjekkia, 170km sørøst for hovedstaden Praha. Byen har drøyt 10.000 innbygger og er kanskje mest kjent for å ha vært arrangør av fjorårssesongens "NM" i skiskyting. Hele 16 ganger har det blitt arrangert verdenscuprenn i langrenn i byen tidligere. Egentlig skulle tallet vært 17, men i 2006 ble rennene avlyst. I 2007/08 og 2008/09 var rennene i Nove Mesto en del av Tour de Ski. Første vinner av et verdenscuprenn i Nove Mesto var norske Anette Bøe i 1985. På herresiden var Gunde Svan første vinner, men da fire år senere enn Bøe, grunnet at de første to gangene det ble gått renn i Nove Mesto var det bare kvinnene som gikk.

Norges tropp:

Kvinner:
Maria Nysted Grønvoll
Kari Vikhagen Gjeitnes
Mari Eide
Barbro Kvåle
Celine Brun-Lie
Ingvild Flugstad Østberg
Maiken Caspersen Falla
Kathrine Harsem (COC-leder)

Menn: 
Eirik Brandsdal
Anders Gløersen
Pål Golberg
Ola Vigen Hattestad
Finn Hågen Krogh
Vegard Bjerkreim Nilsen
Tomas Northug
Sindre Bjørnestad Skar
Emil Iversen (COC-leder)
Eldar Rønning (lagsprint) 

Et veldig viktig renn med tanke på en OL-plass. På kvinnesiden er nok Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg klar. Førstnevnte står naturligvis over her, mens både Falla og Østberg bør ta mål om seg om en pallplass. Celine Brun-Lie bør nok komme seg til finalen her om OL-håpet skal leve, hvis ikke tar nok Uhrenholdt Jacobsen plassen hennes, om sistnevnte vil gå sprinten da. Kari Vikhagen Gjeitnes dro til med karrierebeste, og sin første finale, med 6.plassen i Asiago. En semifinaleplass bør da være målet. De øvrige norske kvinnene bør si seg greit fornøyd om de kommer seg videre fra prologen.

På herresiden ligger foreløpig Anders Gløersen og Eirik Brandsdal kanskje et lite hestehode foran øvrige med tanke på OL-plass. Disse to, sammen med Ola Vigen Hattestad, er nok våre største seierekandidater til helgen. Videre brøt Finn Hågen Krogh touren for å prestere her, finaleplass bør han nok sikte seg inn på. Pål Golberg har et håp om OL-plass på sprint, da bør han prestere her. Han ble syk før Asiago, en sykdom som førte til at han valgte trening fremfor touren. Sondre Turvoll Fossli er utelatt og 93-modellen Vegard Bjerkreim Nilsen er litt overraskende tatt ut etter sin fine 4.plass under Skandinavisk Cup til helgen. Kommer han videre fra prologen er det godkjent. Klippekortet til Øystein Pettersen er nå gått ut etter at han hadde 3 nordmenn foran seg og bare ble nr. 7 under Skandinavisk Cup. Tomas Northug er nok et stykke unna OL, men bør kunne ta mål av seg om en semifinaleplass. 

Emil Iversen er som med i helgen, som leder av Skandinavisk Cup. Han har gått veldig bra både i Skandinavisk Cup og nasjonale renn iår. Treningskompisen til Petter Northug bør kunne si seg fornøyd med å først og fremst komme seg videre fra prologen i sitt først verdenscuprenn i utlandet. Sindre Bjørnestad Skar får også muligheten i helgen og vil nok prøve å forbedre den fine 18.plassen fra Asiago.

Ellers skal Eldar Rønning gå lagsprinten. Han er en meget aktuell mann til den distansen i Sotsji. Han var med på vinnerlaget i Asiago og kjemper nok først og fremst mot Golberg, Northug og Sundby om en plass. Forutsatt at de to sistnevnte vil gå denne distansen i OL.

Om utlendingene: 

De fleste av det beste sprinterne holdt seg hjemme under touren, men det er allikevel spennende å se hvem som stiller til start her.

På kvinnesiden har Denise Herrmann vokst frem som et kjærkomment tysk kort på den korteste distansen og bør kunne kjempe om en pallplass. Kanskje kan hun dra med seg Hanna Kolb til finalen. Videre har svenskene flere sterke kort i Hanna Eriksson og Stina Nilsson. Charlotte Kalla vant sprinten under Skandinavisk Cup i svenske Skellefteå i helgen, muligens dukker hun opp her. Kikkan Randall har de siste årene vært en av verdens aller ypperste skøytesprintere, så hun kommer nok fort på pallen her. Slovenia har to raske kvinner i Vesna Fabjan og Katja Visnar. Laurien van den Graaff fikk en fin 4.plass på sprinten i Lenzerheide, forhåpentligvis toppet hun ikke formen for mye til det rennet. Russerne, med Natalia Korosteleva og Natalia Matveeva i spissen, kan aldri avskrives, men pallplass blir nok litt vel tøft.

Det spørs vel litt om de russiske herrene vil vise seg i verdenscupen før OL, det er hvertfall gitt signaler på at Vylegzhanin ikke gjør dette. Stiller det derimot russere opp vil flere av de kunne være seierskandidater. Sergey Ustiugov og Alexey Petukhov gjorde det bra i Davos og vil være pallkandidater også her, sammen med landsmennene Kriukov og Gafarov. Svenskene er sterke og Emil Jönsson vant Skandinavisk Cup i helgen, han og Teodor Peterson bør kunne komme til finalen her. Videre gjorde Simon Persson det sterkt i Davos. På sprint for herrer er det en haug med finalekandidater. Federico Pellegrino er lynrask, samme er Josef Wenzl. Simeon Hamilton gikk sterkt i touren på sprint og vant i Lenzerheide, hans landsmann Andrew Newell kan også yppe seg på en god dag. Finnene har en spennende kar i Martti Jylhae, mens kazakstanerne har Nikolay Chebotko og Alexey Poltoranin som kan komme topp 10. 

Alltid vanskelig å ramse opp mulige pallkandidater på sprint, så jeg gir meg her.

Tidligere resultater:

Lite relevant for helgen, men drar frem de individuelle distansene fra Nove Mesto fra 2012.

15km fellesstart klassisk kvinner:
1. Marit Bjørgen
2. Justyna Kowalczyk
3. Therese Johaug 

30km fellesstart klassisk menn:
1. Johan Olsson
2. Dario Cologna
3. Maxim Vylegzhanin

Siste sprintrenn ble arrangert under Tour de Ski 2008/09, da på 1.nyttårsdag.

Sprint fristil kvinner:
1. Arianna Follis
2. Petra Majdic
3. Aino-Kaisa Saarinen

Sprint fristil menn:
1. Petter Northug
2. Tor Arne Hetland
3. Cristian Zorzi

Verdenscupene sammenlagt:

Kvinner:
1. Therese Johaug 1002p
2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen 841p
3. Marit Bjørgen 676p

Menn:
1. Martin Johnsrud Sundby 1001p
2. Chris Jespersen 739p
3. Alexander Legkov 526p

Sprintcupen kvinner:
1. Denise Herrmann 237p
2. Ingvild Flugstad Østberg 181p
3. Marit Bjørgen 177p

Sprintcupen menn: 
1. Nikita Kriukov 159p
2. Alexey Poltoranin 129p
3. Federico Pellegrino 128p 

NRKs sendeskjema:

Lørdag: 16.00 (prolog som ikke sendes starter 14.00)
Søndag: 12.00 (prolog som ikke sendes starter 09.40, finalene er satt opp 11.40, så NRK sender muligens litt i opptak)

Løypeprofiler kan finnes her

Værmelding (fra yr.no):

Lørdag: 0 grader, sol
Søndag: 0 grader, skyet 

(Innlegget ble redigert 06.01.14 12:49)

Nat
NatInnlegg: 4306
07.01.14 16:14
Gregor28: Bjerkreim Nilsen

Var det ikke en Bjerkreim Nilsen på landslaget for endel år siden? Hvis så, slektning? 

KONG_FU
KONG_FUInnlegg: 4435
07.01.14 16:23
Nat: Var det ikke en Bjerkreim Nilsen på landslaget for endel år siden? Hvis så, slektning?

Stemmer, søstra Betty Ann Bjerkreim Nilsen var på rekruttlandslaget i langrenn i 06/07. Nå er hun på orienteringslandslaget.

Nat
NatInnlegg: 4306
07.01.14 16:25
KONG_FU: Stemmer, søstra Betty Ann Bjerkreim Nilsen var på rekruttlandslaget i langrenn i 06/07. Nå er hun på orienteringslandslaget.

Men det er jo ikke mange år siden. Trodde det var 10-15 år siden. 

george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 10551
07.01.14 16:30
KONG_FU: Stemmer, søstra Betty Ann Bjerkreim Nilsen var på rekruttlandslaget i langrenn i 06/07. Nå er hun på orienteringslandslaget.

Betty-Ann gikk VM i Sapporo 2007, der hun ble nummer 20 på 15 kilometeren. I 2009 ble hun stafettverdensmester i orientering, men nå har hun lagt opp (for å fokusere på studier/jobb?) og deltar bare sporadisk innen langrenn og orientering.

Det er meget interessant å se utviklingen til Vegard Bjerkreim Nilsen. Han har aldri vært noen toppløper på junior-nivå, men har levert veldig bra på sprint hele denne sesongen. Tror ikke han kan blande seg inn i OL-diskusjonen, men kanskje kan han ta verdenscuppoeng nå i Nove Mesto.

Gregor28
Gregor28Innlegg: 2822
07.01.14 22:05

Sverige sin tropp til helgen:

Damer
Hanna Erikson, Åsarna IK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Britta Johansson-Norgren, Sollefteå Skidor IF
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Jennie Öberg, Piteå Elit

Herrer: 
Martin Bergström, Piteå Elit
Johan Edin, IFK Mora SK
Marcus Hellner,Gellivare SA
Emil Jönsson, IFK Mora SK
Anton Lindblad, Sollefteå Skidor IF
Simon Persson, IFK Umeå
Teodor Peterson, Åsarna IK

Ser at Charlotte Kalla ikke er med, men det er derimot Marcus Hellner. Litt overraskende mtp på denne artikkelen fra Dagbladet der det kommer frem at han er usikker på om han stiller på sprinten i OL.

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 15851
08.01.14 08:59

Mulig at han (Hellner) vil bruke dette sprintrennet til å bestemme seg.

(Innlegget ble redigert 08.01.14 08:59)

KONG_FU
KONG_FUInnlegg: 4435
11.01.14 09:28

Live-feed prolog

damer 14:00

herrer 14:30

Gulsott
GulsottInnlegg: 228
11.01.14 10:16
KONG_FU: Stemmer, søstra Betty Ann Bjerkreim Nilsen var på rekruttlandslaget i langrenn i 06/07. Nå er hun på orienteringslandslaget.

Litt mer Se og Hør: Liv Inger Bjerkreim Nilsen har gjort noen kanonprestasjoner i "kondisjonerte" idretter i sommer og høst. Med dette navnet så er det vel å anta at det er samme slekta som Betty Ann og Vegard??? Etter at Liv Inger i sommer vant motbakkeløpet Skåla Opp og den beintøffe triathlonen som har innkomst på Gaustadtoppen, så overrasket hun stort ved å løpe Furomomila så bra at hun kvalifierte seg til Nordisk i terrengløp, der hun ble nr 2! Dette gjorde at hun ble kåret som 8. beste kvinnelige løper i 2013 av kondis.no: http://www.kondis.no/asics-gullsko-til-buraas-og-groevdal.5376034-127676.html

 

Med disse prestasjonene må hun ha gjort noe bra før. Er det som søstra (?) innen o og langrenn? 

Dette ble litt på sidelinja, men syntes det var litt interessant om mulig å finne linker til debutanten Vegard.

 

Ultima
UltimaInnlegg: 17939
11.01.14 10:36

På høy tid å skille WC sprint fra WC langrenn.

Sprint har jo helt tatt over denne sesongen.

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 9404
11.01.14 10:45
Gulsott: Med dette navnet så er det vel å anta at det er samme slekta som Betty Ann og Vegard???

Hun er søsteren deres, ja.

KONG_FU
KONG_FUInnlegg: 4435
11.01.14 10:51
Gulsott: Med disse prestasjonene må hun ha gjort noe bra før. Er det som søstra (?) innen o og langrenn?

Ja, vært aktiv langrennsløper. Ga seg som søsteren imidlertid alt for tidlig, men har ett par 8. plasser fra NM-tremiler og vise til.

Villanos
VillanosInnlegg: 2402
11.01.14 14:14

Caspersen Falla ut i prologen. Svakt.

Kowa også ut. 

(Innlegget ble redigert 11.01.14 14:14)

Ultima
UltimaInnlegg: 17939
11.01.14 14:16
Villanos: Caspersen Falla ut i prologen. Svakt.

Falla har vel vært ganske svak i år, sammenlignet med i fjor.
Ikke bra med tanke på OL om en mnd. 

Sarella
SarellaInnlegg: 11233
11.01.14 14:19
Villanos: Caspersen Falla ut i prologen. Svakt.

Hun kommer vel med den vanlige regla si om at hun tross alt syns hun gjorde det bra. Nei, det spøker litt for Falla nå.

Emil Jönsson stiller ikke til start, ryktene går på at han er skadet. Herregud, disse svenskene har ikke akkurat flaksen (i den grad man kan snakke om flaks) på sin side nå før OL.

(Innlegget ble redigert 11.01.14 14:28)

sexxes
sexxesInnlegg: 11918
11.01.14 14:28
Ultima: Falla har vel vært ganske svak i år, sammenlignet med i fjor.

Hun har ihvertfall startet bedre denne sesongen enn hun avsluttet forrige.

Gulsott
GulsottInnlegg: 228
11.01.14 14:40

Ryker Krogh og Golberg rett ut???

Skraevadottir
SkraevadottirInnlegg: 20863
11.01.14 14:44

Ustiugov med en enorm prolog!

Skraevadottir
SkraevadottirInnlegg: 20863
11.01.14 14:48
Gulsott: Ryker Krogh og Golberg rett ut???

Golberg er ute. Krogh klarer seg vel.

Sarella
SarellaInnlegg: 11233
11.01.14 14:49
Gulsott: Ryker Krogh og Golberg rett ut???

Krogh tror jeg klarer seg men julestjernen Golberg røyk sammen med bror Northug.

KONG_FU
KONG_FUInnlegg: 4435
11.01.14 14:53

Bjerkreim Nilsen kommer seg med videre. Spennende.

(Innlegget ble redigert 11.01.14 14:54)

JohnTiger67
JohnTiger67Innlegg: 1886
11.01.14 14:59
Sarella: Krogh tror jeg klarer seg men julestjernen Golberg røyk sammen med bror Northug.

Krogh klarte seg med 8 hundredeler. Ikke akkurat betryggende.

For tredje gang på rad er det tettere i dameklassen enn i herreklassen på prologen (Mener Post sa at det aldri hadde skjedd før det skjedde i Davos før jul)

Nat
NatInnlegg: 4306
11.01.14 15:03

Jeg må si at det Ustiugov har gjort på prologen virker umenneskelig. Gjentar umenneskelig. 

Det er altså 3.5 sekunder mellom 1 og 2 på prologen

Eksberten
EksbertenInnlegg: 22786
11.01.14 15:48
Nat: Jeg må si at det Ustiugov har gjort på prologen virker umenneskelig. Gjentar umenneskelig.
Det er altså 3.5 sekunder mellom 1 og 2 på prologen

Har hendt før det at det har blitt så suverene prologvinnere, men det er på langt nær ikke hver gang at dette har blitt fulgt opp i heatene.
Så fu kan iallefall vente litt til før du kommer med slike påstander.

Men siden Ustiugovs kropp ikke ser ut som han bare har spist  havregrøt, er det kanskje  lov å være mistenksom til denne Russern ?

Sarella
SarellaInnlegg: 11233
11.01.14 15:52
Nat: Jeg må si at det Ustiugov har gjort på prologen virker umenneskelig. Gjentar umenneskelig.

Hehe, 8.13 foran Golberg og 10.02 foran Hellner, på en lusen prolog?? :)

(Innlegget ble redigert 11.01.14 15:53)

Nat
NatInnlegg: 4306
11.01.14 16:06

Hva er det egentlig med denne Brun-Lie? Det samme skjer hver gang. Går videre fra prologen, men har ingenting å gi i heat senere og klarer aldri å forsvare posisjonen sin

Sarella
SarellaInnlegg: 11233
11.01.14 16:10
Nat: Hva er det egentlig med denne Brun-Lie? Det samme skjer hver gang. Går videre fra prologen, men har ingenting å gi i heat senere og klarer aldri å forsvare posisjonen sin

I tillegg har hun en stygg uvane med å ramle. Hun er ingen vinnertype, for veik.

ulfarne
ulfarneInnlegg: 27196
11.01.14 16:25

Alle de tre norske damene videre til semi

Nat
NatInnlegg: 4306
11.01.14 16:26

Sannelig klarte Harsem seg videre. Hva skal de gjøre hvis f.eks Harsem går til finalen m.t.p OL?

Sarella
SarellaInnlegg: 11233
11.01.14 16:27
Nat: Sannelig klarte Harsem seg videre.

Ja, godt gjort å holde bulldosern Falk bak seg der, flott.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg