Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tour de Ski 2018

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 36038
22.12.17 12:30

Verdenscupen i langrenn ferdig med førjulsprogrammet, og da vet vi alle hva som venter: Tour de Ski. Årets utgave er den tolvte i rekken, og i år som i fjor starter man før nyttår, nærmere bestemt 30. desember i Lenzerheide. Tour de Ski er etterhvert blitt en veletablert tradisjon, og siden vinneren gjerne er den mest allsidige skiløperen, ligger det naturligvis stor prestisje blant løperne å vinne minst én utgave av dette i løpet av karrieren.

Tour de Ski startet i 2006/07-sesongen, da det var finske Virpi Kuitunen som seiret i dameklassen foran Marit Bjørgen og ukrainske Valentina Shevchenko. I herreklassen var det tyske Tobias Angerer som stakk av med det aller første Tour de Ski-trofeet, foran Alexander Legkov og Simen Østensen. Det året var det bare seks etapper - det skulle egentlig vært åtte, men de to rennene i Nove Mesto ble avlyst grunnet snømangel.

For Norges del skulle det gå veldig lenge før den første forløsende seieren kom. Og når den først kom, da skjedde det også i begge klasser. I 2014-sesongen ble nemlig både Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby da de ble historiens første norske vinnere i Tour de Ski. Johaug førte an en norsk trippel i dameklassen, som hun vant foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng. I herreklassen var det enda større norsk dominans, da Sundby vant foran tre nordmenn: Chris Jespersen, Petter Northug og Sjur Røthe.

Etter det har det blitt en ketchupeffekt med norske seire. I 2015 vant Marit Bjørgen sin "rettsmessige" Tour de Ski-seier, da det var damenes tur til å vinne firedobbelt. I herreklassen var det opprinnelig Sundby som tok sin andre strake, men en velomtalt overtredelse med astmamedisin har gjort at han har mistet denne seieren. Norge står likevel med seierherren her, da Petter Northug rykket opp som offisiell vinner. Northug har blant annet nektet å ta imot premien Sundby vant, noe som kan tyde på at han ikke anerkjenner dette som en ordentlig seier, og det spørs kanskje med de siste sesongers nedtur om han noen gang får vunnet touren på ærlig vis. I 2016 ble det nok en trippelseier i dameklassen med Therese Johaug foran Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng, mens Martin Johnsrud Sundby vant foran Finn Hågen Krogh i herreklassen.

Forrige sesong ble det nok en gang norsk seier i dameklassen gjennom Heidi Weng, som vant foran Krista Pärmäkoski og Stina Nilsson. Nilsson gikk da faktisk ut på jaktstarten foran Weng, men tapte nesten to minutter til den norske jenta på siste etappe og berget tredjeplassen med bare ti sekunders margin til Ingvild Flugstad Østberg. I herreklassen fikk vi for første gang siden 2013 en vinner som ikke er norsk da Sergey Ustiugov slo knockout på resten av feltet og knuste Martin Johnsrud Sundby og Dario Cologna på de neste plassene med over minuttet.

Når det gjelder hvem som har flest seire i Tour de Ski tilfaller det fremdeles Justyna Kowalczyk, som vant fire på rad fra 2010 til 2013. Virpi Kuitunen (2007 og 2009) og Therese Johaug (2014 og 2016) har vunnet to ganger hver, mens Charlotte Kalla (2008), Marit Bjørgen (2015) og Heidi Weng (2017) har én seier hver. I herreklassen har Dario Cologna flest seire med tre i tallet (2009, 2011 og 2012), mens Martin Johnsrud Sundby står med sine to seire (2014 og 2016) etter å ha blitt fratatt den i 2015. Også Lukas Bauer (2008 og 2010) har to seire, mens Tobias Angerer (2007), Alexander Legkov (2013), Petter Northug (2015) og Sergey Ustiugov (2017) står med én seier hver.

Det er også en sprintcup som inngår i Tour de Ski, som Justyna Kowalczyk har vunnet tre ganger i dameklassen. Virpi Kuitunen har to seire, mens Petra Majdic, Arianna Follis, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Stina Nilsson står med én sprintcupseier hver. For herrene har Petter Northug vunnet sprinttrøya hele fire ganger, mens Tor Arne Hetland, Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby har hentet hjem to trøyer hver. Sergey Ustiugov er faktisk den eneste som står med én seier her etter at han nær sagt selvfølgelig tok den i 2017.


Program:

Tour de Ski består i år som i fjor av sju etapper. Den innledes med tre etapper i Lenzerheide, deretter tar Oberstdorf over med to etapper, før Val di Fiemme som vanlig avslutter touren med to etapper. Hviledager er lagt inn tirsdag 2. januar og fredag 5. januar.

Lørdag 30. desember (Lenzerheide):
10:00: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
13:00: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Søndag 31. desember (Lenzerheide):
10:30: 15 km klassisk (intervallstart), menn
15:00: 10 km klassisk (intervallstart), kvinner

Mandag 1. januar (Lenzerheide):
11:00: 10 km fristil (jaktstart), kvinner
13:00: 15 km fristil (jaktstart), menn

Onsdag 3. januar (Oberstdorf):
12:30: Sprintprologer klassisk, kvinner og menn
14:50: Sprintfinaler klassisk, kvinner og menn

Torsdag 4. januar (Oberstdorf):
10:15: 10 km fristil (fellesstart), kvinner
11:15: 15 km fristil (fellesstart), menn

Lørdag 6. januar (Val di Fiemme):
14:15: 10 km klassisk (fellesstart), kvinner
15:45: 15 km klassisk (fellesstart), menn

Søndag 7. januar (Val di Fiemme):
11:30: 9 km fristil (jaktstart), kvinner
14:30: 9 km fristil (jaktstart), menn


Norges tropp:

Kvinner:
Mari Eide, Øystre Slidre IL
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Ragnhild Haga, Åsen IL
Kathrine Harsem, IL Varden Meråker
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Thea Krokan Murud, Søre Ål IL
Silje Øyre Slind, Oppdal IL
Heidi Weng, IL Bul
Tiril Udnes Weng, Nes Ski
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb

Menn:
Niklas Dyrhaug, Tydal IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IF
Sjur Røthe, Voss IL
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Didrik Tønseth, Byåsen IL

Med unntak av Marit Bjørgen, som det hele tiden har vært klart at ikke skal gå årets Tour de Ski, stiller vi toppet på damesiden, og det er gledelig at kvoten fylles denne sesongen. Det er derimot usikkert hvem som fullfører og hvem som står av underveis. Når det gjelder herresiden har Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger bestemt seg for å stå over og heller få inn en god treningsperiode frem mot det som kommer, mens Petter Northug er vraket, som vanlig til stor ståhei fra media og fansen når det skjer, og er kun førstereserve. Ellers er det en ventet tropp som tar fatt på årets Tour de Ski.

Heidi Weng er regjerende mester i Tour de Ski, og om hun velger å fullføre er hun igjen en av de soleklare favorittene - med en sisteetappe som passer henne utmerket, er hun nok også den aller største. Weng har hatt en jevn og god start på sesongen på distanse, der hun fremdeles ikke har vært dårligere enn nummer fire på noe renn. Hun har heller ikke vunnet noen renn hittil, men hun kommer til touren i bra form. Sprintformen har dog ikke vært riktig like bra, og på de tre sprintene som har vært har hun kun vært i semifinale én gang. Likevel er det ingen tvil om at hun er favoritt til å forsvare fjorårsseieren.

Ingvild Flugstad Østberg har hatt en fin åpning på sesongen, blant annet med en seier i Davos og ytterligere to pallplasser, senest i det siste rennet i Toblach, der hun også hadde bestetid på jaktstarten (selv om det betydde minimalt). Hun har også nådd finale på de to siste sprintene, som ellers var mer enn hun hadde klart på ett år. Hun er altså i meget god form. Østberg er også en av dem som etter sigende er usikker på om hun skal fullføre touren, men gjør hun det er hun en opplagt pallkandidat.

Ragnhild Haga har hatt en vanvittig god sesongstart, og var på pallen i hele fire renn på rad før hun "endelig" måtte ta steget utenfor på jaktstarten i Toblach. Hun har lagt seg på et nytt nivå denne sesongen og har sikret seg en fortjent OL-plass allerede, med gode muligheter for å gå opptil flere distanser. Hun kommer nok til å tape litt på sprintene, og hun henger normalt heller ikke med de aller beste i klassisk (hun skulle nok ønske at intervallstarten gikk i skøyting), men hun er likevel en kandidat til en topplassering om hun går hele touren med den formen hun har vist. Kanskje kan det bli pallen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har hatt en meget fin sesongprogresjon hittil og gradvis kommet i bedre form, med to fjerdeplasser i Toblach sist. Hun var også topp ti i Davos og like utenfor på Lillehammer. På sprintene har hun slitt noe mer og ikke kommet til noen semifinaler så langt denne sesongen. Men alt i alt skal også hun kunne være en mulig pallkandidat om hun velger å fullføre touren.

Maiken Caspersen Falla har hatt en fin sesongstart i sprint (vel å merke i de rennene hvor skiene har gått brukbart), med en første- og en andreplass å vise til der. Distanseformen har ikke vært like bra, og 21.-plassen fra jaktstarten i Ruka er fremdeles det beste resultatet hun har på distanse. Det vil ikke være veldig overraskende om hun hopper av etter sprinten i Oberstdorf. Om hun mot formodning skulle fullføre er kanskje rundt topp 10-15 et mulig sammenlagtresultat. Men det er virkelig mot formodning også - hun har aldri fullført Tour de Ski, og det ville være merkelig å eksperimentere med det i en OL-sesong.

Kathrine Harsem har hatt en god sesongstart til seg å være. Hun har stort sett ligget rett bak topp ti på distanse, men har en finaleplass å vise til i sprint fra Ruka, noe som kan bli gull verdt når vi etterhvert skal snakke OL. Det er nok også det som er hovedmålet til Harsem i denne touren - gjøre en god klassisk sprint i Oberstdorf. Sammenlagtmessig ligger hun nok rundt topp ti om hun velger å fullføre. Hun er sterkest i klassisk, men har også gjort det brukbart i skøyting så langt denne sesongen.

Thea Krokan Murud har denne sesongen tatt et så stort steg at hun nå er med fast i WC-troppene, noe hun nok ikke hadde sett for seg før sesongstarten. Særlig har sprintformen vært glimrende, med to semifinaleplasser å vise til. Greier hun det på den klassiske sprinten her er det faktisk ikke helt umulig at hun kan være med i OL-diskusjonen. Det kan også bli spennende å se hva hun kan klare i sammendraget. Topp 15 bør være en mulighet.

Mari Eide startet sesongen meget bra, med en 16. plass sammenlagt i minitouren i Ruka, og det uten å ta seg videre fra prologen på sprinten, der hun normalt skal skal være best. Etter det har det kanskje gått litt tyngre, og hun klarte ikke å ta seg videre fra kvartfinalen verken på Lillehammer eller i Davos, og distanserennet i sistnevnte gikk heller ikke helt som hun hadde håpet. Likevel har hun nok et håp om at hun kan blande seg inn i kampen om topp 15 i Tour de Ski om hun finner formen fra de første rennene.

Tiril Udnes Weng leder skandinavisk cup og har friplass på grunn av det. Hun imponerte med to seire i Vuokatti, både på sprinten og 10 km fristil, mens hun ble fire på 10 klassisk. I tillegg gjorde hun en god innsats på Beitostølen i den nasjonale åpningen. I WC har hun ikke like gode resultater denne sesongen, men hun viste litt av potensialet da hun hadde 14. beste tid på jaktstarten i Ruka. Topp 20 sammenlagt er vel et mål her, selv om hun kanskje vil tape litt mye i klassisk.

Silje Øyre Slind har ikke overbevist i WC denne sesongen, hvor 22. beste tid på jaktstarten i Ruka er beste resultat. Hun gikk også på Lillehammer og fikk der med seg ett eneste WC-poeng på duathlonen. God innsats i skandinavisk cup i Vuokatti med to pallplasser gjør likevel at hun får sjansen til å vise seg frem her. Hun ble nummer 16 sammenlagt i fjor, greier hun noe liknende bør hun si seg godt fornøyd med årets tour.

På herresiden har Martin Johnsrud Sundby vært en av de store Tour de Ski-løperne de siste sesongene, med to seire i tillegg til å ha blitt fratatt en tredje. Denne sesongen har han for første gang siden 2011 ikke vunnet et eneste WC-renn før jul, noe som naturlig nok skaper et lite usikkerhetsmoment i forhold til om han er der han skal være. Han har to andreplasser fra Ruka og Lillehammer som sesongbeste, og da var han ikke helt i form. Han ble syk før Davos, og det gikk nok også utover innsatsen hans i Toblach. I skrivende stund er han også usikker på om han får stilt i Tour de Ski grunnet problemer med luftveiene. Om han stiller skal det bli spennende å se hvor han står. Normalt er han selvsagt en seierskandidat, men ikke alt har vært normalt denne sesongen for Sundby heller.

I det hele tatt er det faktisk litt vrient å finne opplagte norske seierskandidater på herresiden denne sesongen. Finn Hågen Krogh ville vært en naturlig løper å nevne i den sammenhengen, men han har vist lite som tyder på form så langt denne sesongen. Etter sjetteplassen hans på 15 fri i Toblach trodde vi kanskje det hadde løsnet litt, men jaktstarten dagen etter viste at han fremdeles har en lang vei å gå før han er der han vil være formmessig. Håpet for Krogh er nok at han skal gå seg i form under Tour de Ski, men kanskje hadde det vært like greit å ta en treningsperiode for å bygge opp form på den måten. Finner han formen er han en pallkandidat - om ikke er det mest sannsynlig at han står av underveis.

Hans Christer Holund har hatt en meget god sesongstart, som ble kronet med å bli tatt ut til OL som en av bare fire herreløpere så langt. Han har vært på pallen (duathlon på Lillehammer), og han har vært en meget stabil topp ti-løper generelt, med kun 12.-plassen i åpningsrennet i Ruka som har vært utenfor topp ti så langt denne sesongen. Han kommer til å tape en del på de to sprintene, men fortsetter han formen han har hatt kan det likevel bli en plassering høyt oppe. Topp seks vil være bra for Holund, som har niendeplass fra forrige sesong som beste Tour de Ski-innsats så langt, men som har vært i bedre form i år enn han var på samme tid i fjor.

Emil Iversen er normalt en god tourløper, god på både sprint og distanse som han er. Denne sesongen er det imidlertid sprint som har fungert best, der han har vært i én finale og to semifinaler. Han har også ett godt distanserenn å vise til i WC, sjuendeplass fra 15 klassisk i Ruka. Jaktstarten i skøyting på samme sted er derimot et renn han helst vil glemme så fort som mulig. Det er nok skøyterennene på distanse det kommer til å stå på - er han i bedre form der enn tidligere i sesongen, kan han utmerket godt være med i pallkampen.

Didrik Tønseth hadde en god sesongåpning i Ruka, med andreplass på 15 klassisk i Ruka og sjuendeplass på jaktstarten. Etter det har det gått tyngre, med at han stod av underveis på duathlonen på Lillehammer, samt at han endte utenfor poengplass i Davos (der han uansett ikke har gjort det særlig godt de siste sesongene). Han var ikke med i Toblach, og kanskje kan en treningsperiode ha gjort ham godt, særlig med tanke på oppkjøringen han hadde til sesongen. Finner han Ruka-formen er han utvilsomt en topp seks-kandidat.

Sjur Røthe har slitt med ryggen inn mot sesongen, og ikke fått den sesongstarten han hadde ønsket. Imidlertid har han hatt god progresjon i de rennene han har gått, med stadig bedre resultater for hvert eneste renn: DNF på Lillehammer, 22 i Davos, 17 i første renn i Toblach og 13 i andre renn i Toblach. Fortsetter den utviklingen er han snart tilbake i topp ti igjen. Det er nok for øvrig også målet han bør ha sammenlagtmessig i denne touren, som han nok bruker til å gå seg i bedre form.

For Niklas Dyrhaug (som i likhet med Røthe har hatt ryggproblemer) har det ikke gått like bra i WC-comebacket. Han har fremdeles på tre renn ikke tatt et eneste WC-poeng, og spørsmålet er om det i det hele tatt er riktig å la ham gå her med den sesongstarten han har hatt. Men vi får bare håpe at det kan løsne underveis i Tour de Ski og at han kan komme tilbake til den formen som gjorde at han tok individuell VM-medalje på 15 klassisk (samt stafettgull) og pallplass i minitouren i Quebec forrige sesong. Topp ti er normalt noe Dyrhaug er mer enn god nok for, men det spørs om det er realistisk med den formen han er i nå.

Siste norske utøver som stiller er Sindre Bjørnestad Skar, som har friplass med bakgrunn i at han leder skandinavisk cup. Skar har ikke hatt den sesongåpningen han nok hadde håpet på, og verken på Lillehammer eller i Davos klarte han å ta seg videre fra kvartfinalene på de to sprintene som gikk der. I skandinavisk cup i Vuokatti gikk det bedre, og særlig imponerende var det å bli nummer to på 15 fri, altså i en stilart han normalt ikke har trivdes særlig godt i på distanse. Han vant også sprinten. Det kan tyde på at formen er på vei og at vi kan vente oss bedre resultater i Tour de Ski. Med den brukbare distanseformen kan han kanskje også klare en topp 15-plassering sammenlagt.


Utlendinger:

Charlotte Kalla stiller ikke, og da ligger nok det meste til rette for at den største utfordreren til de norske er finske Krista Pärmäkoski. Pärmäkoski har i alle år vært en sterk tourløper, og i fjor klarte hun endelig å ta seg opp på pallen da hun ble nummer to. Hun har også tre fjerdeplasser tidligere. Denne sesongen har Pärmäkoski vært på pallen to ganger, på sprinten på Lillehammer og på 10 fri i Davos, som også var det siste rennet hun gikk, siden hun stod over i Toblach. Hun er en sterk pallkandidat.

Så gjenstår det å se hvilke andre som kan utfordre. Det er nok mest naturlig å se mot Jessica Diggins. Amerikaneren har ikke vært på pallen denne sesongen, men har likevel vært rimelig jevn og god, og har stort sett vært topp ti enten det har vært distanse eller sprint, og også i begge stilarter. Hun regnes som best i skøyting, men har også gått gode klassiskrenn. Den jevnheten får man god bruk for i en tour. Hun satte også ny pers forrige sesong med femteplass, kanskje kan det bli noe liknende i år. Teresa Stadlober har åpnet sesongen fantastisk, og de tre første helgene (Ruka, Lillehammer og Davos) var hun faktisk ikke utenfor topp seks, selv om hun aldri riktig klarte å ta steget helt opp på pallen. I Toblach falt hun ned til en ellevte- og en tiendeplass på de to rennene der, og for hennes del får vi ikke håpe at det betyr at formen er på vei nedover. Er hun i samme form som de første ukene kan det bære langt oppover lista, kanskje opp mot topp seks.

En outsider til en god plassering kan utmerket godt være Sadie Bjornsen. Amerikaneren har hatt en finfin sesongstart, særlig på sprint, der hun har vært to ganger på pallen. Også på distanse har hun vært jevn og god, med mange plasseringer rundt topp ti. Med samme form her og med noen av toppnavnene borte kan det fort bære opp mot topp seks sammenlagt om hun greier å gjennomføre en hel tour på en god måte. Hun har dog kun fullført én gang, i 2016, da hun ble nummer 14 sammenlagt. Men hun er nok en bedre skiløper nå enn den gang. Kerttu Niskanen har listet seg litt inn i formen denne sesongen. Etter en noe skuffende sesongstart både på hjemmebane i Ruka og på Lillehammer, var hun tilbake i topp ti igjen i Davos, og hun fulgte opp med to brukbare løp i Toblach. Hun har vært en garantist for gode Tour de Ski-innsatser de siste sesongene og har rekken 5-5-6 de tre siste gangene hun har fullført. Det vil ikke være overraskende om det blir noe lignende her - finnen er en god tourløper på vei mot toppformen.

Den russeren vi skal se mest opp for er trolig unge Natalia Nepryaeva, som har kommet som et skudd inn i topp ti denne sesongen, og som er en god distanseløper såvel som sprinter. Riktig nok er hun hakket bedre i klassisk enn i skøyting, men hun har gjort en jevn og solid sesong så langt, og hun kan nok være med i topp ti også her. Også jevngamle Anastasia Sedova vil kunne ha muligheter til å kjempe om topp ti-plasseringer. Imidlertid er ikke hun noen stor sprinter, så hun vil nok tape en del der. Men hun har vært jevnt rundt topp ti på de fleste distanserennene, så en topp 15-plassering sammenlagt hadde iallfall vært et greit mål. Enda en jevngammel russer, Yulia Belorukova, kan også være en outsider til en fin plassering. Belorukova er best kjent som en god sprinter, men gikk bra på distanse i Toblach, der hun blant annet hadde sjuende beste tid på jaktstarten og gikk seg opp til en 12.-plass. Hun var også nummer 14 i minitouren i Ruka. Topp 15 sammenlagt er nok en mulighet om hun går hele touren.

Av de andre finnene er verdt å holde et øye med Anne Kyllönen, som pleier å heve seg når det er snakk om Tour de Ski. Hun har vært nummer sju de to siste sesongene, og selv om hun ikke har de beste resultatene så langt denne sesongen, var hun heller ikke særlig god før jul forrige sesong, da hun altså hevet seg kraftig i selve touren. Det spørs kanskje om hun klarer det igjen, men vi skal ikke regne henne helt bort. Laura Mononen har ligget konsekvent mellom 13 og 20 på distanserenn denne sesongen. Den helt store sprinteren er hun ikke (selv om hun har det med å glimte til i klassiske sprinter her og der), men er hun i samme form som så langt i sesongen snakker vi nok en plass mellom 10 og 20 i sammendraget. Også superveteran Aino-Kaisa Saarinen er med i troppen, og selv om hun er rutinert, skal vi neppe vente henne helt oppe i teten. Kanskje kan hun klare rundt topp 15.

Svenskene stiller med det som må være et av historiens svakeste tourlag fra deres side, uten verken Charlotte Kalla eller Stina Nilsson (og heller ikke Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter eller Ebba Andersson), og troppen deres teller i tillegg kun seks utøvere. Da er nok Anna Haag deres sterkeste kort. Haag har imidlertid hatt en svak sesongstart, og der hun var relativt jevnt inne i topp ti forrige sesong, har hun denne sesongen ikke vært der en eneste gang. I Davos tok hun ikke engang poeng. Så formen er det et stort spørsmålstegn ved, men er den bedre kan hun nok kjempe rundt topp 10-15. De andre svenskene som er med vil være fornøyd om de har enkeltrenn der de er inne topp 20 (kanskje sprinterne kan greie semifinale på en god dag) og er neppe verdt å nevne i denne sammenhengen.
 
En annen løper man kan nevne er Nathalie von Siebenthal, som er avhengig av å være i klassisk distanseform for å kunne henge med i toppen. Den har foreløpig vært heller så som så denne sesongen. I skøyting er hun solid, og hun bør kunne ha forutsetninger for å være god opp alpinbakken. Hun ble nummer åtte i fjor, og topp ti er kanskje ikke helt urealistisk i år heller, men da må hun nok ha gode dager også i klassisk. Kanskje skal man også følge litt med Kikkan Randall, som har vært tilbake på pallen i sprint og som har gått gode distanserenn i tillegg, men hun er nå også klart best i skøyting og vil nok tape en del i klassiske renn. Av tyskerne kan nok Nicole Fessel være den som er mest spennende. Hun er iallfall den med høyest toppnivå, selv om hun er noe ustabil. I Toblach gikk hun to brukbare renn og var tilbake godt inne i topp 20 på begge distansene. Fortsetter formutviklingen kan det jo tenkes at hun kan nærme seg topp 10-15 i sammendraget.

I herreklassen har vi denne sesongen det som må sies å være en storfavoritt som ikke er norsk, og da snakker jeg selvsagt om Sergey Ustiugov. Ustiugov har ikke vunnet renn denne sesongen, men han har vært nære ved flere ganger (tre andreplasser), og har kommet i gradvis bedre form. Uten Klæbo på start er det vanskelig å finne noen som kan være i nærheten av det russiske beistet, som jo er solid på absolutt alle distanser i form, om han da klarer å unngå uhell og svake dager, slik han klarte i fjorårets tour.

En annen solid russisk pallkandidat (om han stiller) er Alexander Bolshunov, som har vært en åpenbaring på stjernehimmelen i langrennsverdenscupen. Han har vært på pallen på sprint i begge stilarter, i minitour og på intervallstart i skøyting, og i tillegg har han vært nære på intervallstart i klassisk. Han er en enormt komplett løper, foreløpig på hakket under Ustiugov når det gjelder toppnivå, men likefullt komplett. Han kan bli enormt spennende om han stiller. Så kan man heller ikke glemme Maurice Manificat, som har hatt en meget fin sesongstart med seier i Davos og andreplass i Toblach på 15 skøyting. Han er meget solid for tiden (om enn noe svakere i klassisk enn i skøyting, som vanlig), og forrige sesong hadde han sin beste Tour de Ski noensinne da han ble nummer fire. Manificat har også en styrke i forhold til konkurrentene i alpinbakken, der han var raskest forrige sesong. Pallplass er absolutt en mulighet.

En annen meget sterk utfordrer kan fort bli Alex Harvey. Canadieren har hatt mange sterke distanserenn denne sesongen uten å havne på pallen, men det som taler for ham i en tour er at han er sterk i begge stilarter og i tillegg en god sprinter på sitt beste (kan helt sikkert gå langt uten mange av de aller sterkeste sprinterne på plass). Han satte også pers i Tour de Ski forrige sesong med sjuendeplass. Om alt klaffer kan han være med i pallkampen. En annen spennende tourløper er Dario Cologna, som i form er sterk i begge stilarter og som har forbedret formen de siste par helgene. Han var tilbake på pallen i fjorårets Tour de Ski etter noen års fravær. Om han finner toppformen er ikke det en umulighet igjen - han er kjent for å være jevn når han først er i draget.

Svenskene stiller noe sterkere på herresiden enn på damesiden fordi de i større grad trenger renntrening. Calle Halfvarsson er på papiret en perfekt tourløper, sterk i begge stilarter i form og en god løper både på sprint og distanse. Denne sesongen er det sprintformen som har vært best, med pallplass og ytterligere en finaleplass. Men finner han toppformen på distanse også er han en å regne med i pallkampen. Landsmann Marcus Hellner er også en tourløper å regne med. Han er ustabil i klassisk og ikke lenger en toppsprinter, men er han i form skal vi likevel regne med ham høyt oppe. Han ble nummer seks i fjor. Hellner er også sterk opp alpinbakken, der han flere ganger har vært blant de raskeste, så om han er i posisjon der er det få i feltet som kan slå ham.

En annen å regne med kan være unge Alexey Chervotkin, en av mange russere på vei opp og som har slått seg inn i topp ti ved mange anledninger. Han var ikke helt på topp i Toblach, men ellers har han vært topp ti på alle distanserennene. Har han den formen inne er det ikke umulig med topp ti sammenlagt. Alexey Poltoranin ble nummer fem sammenlagt i 2016 og sju i 2015, mens han ikke deltok forrige sesong. Kazakstaneren har vist strålende klassiskform denne sesongen, med femteplass i Ruka på 15 klassisk og som kjent pallplass sist i Toblach (med raskeste løpstid) på jaktstarten der. Han er i bra form, og har også prestert brukbart i skøyting, så stiller han her er han en solid topp ti-kandidat, kanskje også topp seks om det klaffer.

Da er nok de største toppkandidatene nevnt, men russerne bør ha flere sterke tourløpere på lager. Andrey Larkov var sterk på slutten av fjorårssesongen, og er kanskje litt på gang igjen etter en skuffende sesongstart. Er han i form bør han kunne kjempe ganske høyt oppe. Alexander Bessmertnykh er en rutinert løper som begynner å komme i form, og som viste form i Toblach da han ble nummer fire på jaktstarten der. Det er først nå han har begynt å vise tenner, og fortsetter utviklingen kan han fort sette farge på touren og kjempe om etappeseire på klassiske renn og kanskje topp ti i sammendraget. Det kan også bli spennende å se om de stiller med unge Denis Spitsov, som jo har vist meget positive takter de par siste skøyterennene med sjuende- og ellevteplass. Han er noe sterkere i skøyting enn i klassisk, men skal likevel kunne bite godt fra seg også i en tour om han får gå.

Det er også interessant å se hva britiske Andrew Musgrave kan gjøre. Musgrave har aldri vært en spesielt god Tour de Ski-løper, med 18.-plassen fra forrige sesong som personlig rekord, men han beviste i Toblach da han tok sin første pallplass i WC at om han har gode dager kan han være med de aller beste i skøyting. Trolig er han for dårlig i klassisk og på sprint til å klare noe særlig bedre enn topp 15, men han er likevel en spennende løper å følge.  Finnene stiller ikke med Heikkinen her, og Iivo Niskanen skal etter planen stå av etter Oberstdorf-rennene (sammen med Hakola og Jylhä), så de er sterkt svekket. Italienerne har nok sitt sterkeste kort i Francesco De Fabiani som tidligere har vist høyt toppnivå, men som viser det frem atlfor sjelden nå om dagen. Men på gode dager kan han sikkert vise seg frem i enkeltrenn og kanskje være topp 15 sammenlagt, slik han klarte i fjor.


Resultater, 2017:

Kvinner:
1. Heidi Weng (NOR)
2. Krista Pärmäkoski (FIN)
3. Stina Nilsson (SWE)
4. Ingvild Flugstad Østberg (NOR)
5. Jessica Diggns (USA)
6. Kerttu Niskanen (FIN)
7. Anne Kyllönen (FIN)
8. Nathalie von Siebenthal (SUI)
9. Teresa Stadlober (AUT)
10. Yulia Tchekaleva (RUS)

Menn:
1. Sergey Ustiugov (RUS)
2. Martin Johnsrud Sundby (NOR)
3. Dario Cologna (SUI)
4. Maurice Manificat (FRA)
5. Matti Heikkinen (FIN)
6. Marcus Hellner (SWE)
7. Alex Harvey (CAN)
8. Simen Hegstad Krüger (NOR)
9. Hans Christer Holund (NOR)
10. Niklas Dyrhaug (NOR)


Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner:
1. Charlotte Kalla (SWE) 610
2. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 512
3. Heidi Weng (NOR) 506
4. Marit Bjørgen (NOR) 493
5. Ragnhild Haga (NOR) 480
6. Jessica Diggins (USA) 334

Distanse, kvinner:
1. Charlotte Kalla (SWE) 388
2. Heidi Weng (NOR) 363
3. Ragnhild Haga (NOR) 360
4. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 327
5. Marit Bjørgen (NOR) 320
6. Teresa Stadlober (AUT) 226

Sprint, kvinner:
1. Stina Nilsson (SWE) 195
2. Maiken Caspersen Falla (NOR) 180
3. Krista Pärmäkoski (FIN) 143
4. Sadie Bjornsen (USA) 126
5. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 95
6. Sophie Caldwell (USA) 91

U23, kvinner:
1. Natalia Nepryaeva (RUS) 229
2. Yulia Belorukova (RUS) 157
3. Anastasia Sedova (RUS) 134

Totalt, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 752
2. Maurice Manificat (FRA) 428
3. Alexander Bolshunov (RUS) 402
4. Sergey Ustiugov (RUS) 382
5. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 374
6. Alex Harvey (CAN) 343

Distanse, menn:
1. Maurice Manificat (FRA) 357
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 302
3. Simen Hegstad Krüger (NOR) 290
4. Hans Christer Holund (NOR) 265
5. Sergey Ustiugov (RUS) 260
6. Alex Harvey (CAN) 222

Sprint, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 250
2. Alexander Bolshunov (RUS) 150
3. Federico Pellegrino (ITA) 129
4. Ristomatti Hakola (FIN) 108
5. Sergey Ustiugov (RUS) 106
6. Calle Halfvarsson (SWE) 93

U23, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 752
2. Alexander Bolshunov (RUS) 402
3. Alexey Chervotkin (RUS) 251


NRK og TV 2s sendeskjema:

De dagene TV 2 sender er SVT et godt og bedre alternativ, bare så det er sagt. TV 2 har også et Tour de Ski-studio hver kveld fra 21:30-21:45 (med unntak av første lørdagen, hvor det starter 21:25) for de som måtte være interessert.

Lørdag 30. desember:
10:00-12:00: Tour de Ski: Prolog sprint, kvinner og menn (TV 2)
12:30-15:00: Tour de Ski: Sprint, kvinner og menn (TV 2)

Søndag 31. desember:
10:00-12:15: Tour de Ski: 15 km klassisk, menn (TV 2)
14:45-16:30: Tour de Ski: 10 km klassisk, kvinner (TV 2)

Mandag 1. januar:
10:30-12:00: Tour de Ski: 10 km jaktstart, kvinner (TV 2)
12:25-14:30: Tour de Ski: 15 km jaktstart, menn (TV 2)

Onsdag 3. januar:
12:25-12:55: Tour de Ski: Klassisk sprint, prolog (NRK 1)
12:55-14:30: Tour de Ski: Klassisk sprint, prolog (NRK 2)
14:50-16:35: Tour de Ski: Klassisk sprint, finaler (NRK 1)

Torsdag 4. januar:
10:15-10:50: Tour de Ski: 10 km fri teknikk fellesstart, kvinner (NRK 1)
11:15-12:25: Tour de Ski: 15 km fri teknikk fellesstart, menn (NRK 1)

Lørdag 6. januar:
14:15-14:50: Tour de Ski: 10 km klassisk fellesstart, kvinner (NRK 1)
15:45-16:30: Tour de Ski: 15 km klassisk fellesstart, menn (NRK 1)

Søndag 7. januar:
11:30-12:30: Tour de Ski: 9 km fri teknikk jaktstart, kvinner (NRK 1)
14:30-15:30: Tour de Ski: 9 km fri teknikk jaktstart, menn (NRK 1)


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofiler:
Lenzerheide
Oberstdorf
Val di Fiemme


God fornøyelse!

(Innlegget ble redigert 22.12.17 12:39)

titan_sable
titan_sableInnlegg: 60616
22.12.17 12:37
janesaj: Iivo Niskanen skal etter planen stå av etter Oberstdorf-rennene

Sammen med Hakola og Jylhä. I tillegg så skal skiskytteren Mari Laukkanen kun gå sprintene i Lenzerheide.

Diego71
Diego71Innlegg: 921
22.12.17 12:55

Knall trådstart som alltid, janesaj. Dette blir spennende. 

Framsynt
FramsyntInnlegg: 5408
22.12.17 14:30

Takk og takk for en flott trådstart!

Bra i år at vi faktisk får tre etapper før juleferien er over :)
Et kjærkomment innslag i ei ellers daff tid.

Selv om flere profiler står over, så er det et stort spenningsmoment i herreklassen. Flere av de mest betrodde på allroundlaget har ikke overbevist i år for å si det pent - og må slåss for å kvalifisere seg til plass på OL laget og for å være aktuelle på distansene.
Nærmere bestemt Krogh, Røthe, Dyrhaug og Tønseth. Av disse har jeg mest tro på Krogh.

Rabalder
RabalderInnlegg: 523
22.12.17 15:15
Framsynt: Bra i år at vi faktisk får tre etapper før juleferien er over :)
Et kjærkomment innslag i ei ellers daff tid.

Helt sant!

Stracqualursi
StracqualursiInnlegg: 2524
22.12.17 21:40

Atter en helt suverent bra trådstart. Stadig toppkarakter fra meg :)

bhros
bhrosInnlegg: 11259
23.12.17 14:42

Minuset er at TV2  har retten til de 3 første rennene.

Puttemans
PuttemansInnlegg: 12679
23.12.17 15:01

Plusset er at det finnes langt bedre alternativer.

janesaj
janesajInnlegg: 36038
23.12.17 17:27

Ragnhild Haga prioriterer trening og står dermed over Tour de Ski, ifølge Aftenposten. Anne Kjersti Kalvå erstatter henne.

bhros
bhrosInnlegg: 11259
23.12.17 21:36

Kalvå  -  ikke Anna Svendsen?

bhros
bhrosInnlegg: 11259
23.12.17 21:41

Puttemans.

Har ingen svenske kanaler.  Finnes det andre alternativer?  Ser ikke ut som om Eurosport sender.

TolvTumsTord
TolvTumsTordInnlegg: 341
23.12.17 21:57
Framsynt: Takk og takk for en flott trådstart! Bra i år at vi faktisk får tre etapper før juleferien er over :)
Et kjærkomment innslag i ei ellers daff tid. Selv om flere profiler står over, så er det et stort spenningsmoment i herreklassen. Flere av de mest betrodde på allroundlaget har ikke overbevist i år for å si det pent - og må slåss for å kvalifisere seg til plass på OL laget og for å være aktuelle på distansene.
Nærmere bestemt Krogh, Røthe, Dyrhaug og Tønseth. Av disse har jeg mest tro på Krogh.

Huffamej for et positivt innlegg. Det klaer deg ikke! Litt klaging på att alpinbakken opp ikke er riktig langrenn takk!

TheIceman10
TheIceman10Innlegg: 208
23.12.17 22:22

Savner etapper over lengre distanser, som f.eks fristilsetappen på 35 km fra Cortina til Toblach. 

Nydelig trådstart btw!

Eksberten
EksbertenInnlegg: 22989
23.12.17 23:14
bhros: Kalvå - ikke Anna Svendsen?

Kalvå var nr 25 på skiathlon  på Lillehammer, mens Anna Svendsen der var nr 35. Kalvå var også meget god uka før Lillehammer og var tatt ut til Davos, men måtte trekke seg.
Anna Svendsen satser vel for fullt mot klassisksprinten i NM og Planica uka etter.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 5408
24.12.17 03:10
Puttemans: Plusset er at det finnes langt bedre alternativer.

Gjør det d?
I Davos-helgen sendte ikke Eurosport. (sikkert rettigheter)

Du ser vel ikke på SVT - med de nye reporterne?

Framsynt
FramsyntInnlegg: 5408
24.12.17 03:16
TolvTumsTord: Huffamej for et positivt innlegg. Det klaer deg ikke! Litt klaging på att alpinbakken opp ikke er riktig langrenn takk!

Jeg har bestemt meg for å være positiv til alpinbakken (Alpe Cermis) etter at Heidi Weng vant fjorårets TdS på grunn av den bakken.
(og Stina flyttet ned på plass nr. 3)

bhros
bhrosInnlegg: 11259
24.12.17 15:57

Haga står over TdS.  Går utvilsomt glipp av mange verdenscuppoeng, og mye premiepenger.  Satser da tydeligvis all inn på OL.

tooommm
tooommmInnlegg: 23537
24.12.17 16:03

Haga ville vært kandidat til pallen, så hun går glipp av mye ja. Tviler dog på at noen klarer å hamle opp med Weng. 

bhros
bhrosInnlegg: 11259
24.12.17 19:43

Står vel mellom Weng og Parmakoski, om begge fullfører.

kytec
kytecInnlegg: 32471
24.12.17 19:54

Må være flere timers arbeid denne trådstarten med mindre alt er klippet og limt. Uansett solid arbeid. 

Så får vi håpe det blir gøy med både TdS og hoppveka. 

janesaj
janesajInnlegg: 36038
25.12.17 01:28
kytec: Må være flere timers arbeid denne trådstarten med mindre alt er klippet og limt.

Deler av innledningen er mye av det samme som i fjor, men mye av selv det er redigert. Ellers er det ingenting som er klippet og limt, nei. Vel, det spørs hvordan man definerer det, må jo selvfølgelig klippe og lime over fra dokumentet mitt :-) En tråd tar gjerne noen timer til sammen, men fordeler det som regel over minst et par dager, så går helt fint det.

(Innlegget ble redigert 25.12.17 01:29)

Hoostil
HoostilInnlegg: 281
25.12.17 01:54

Angående jaktstarten i fristil 1. januar i Lenzerheide. Er det slik at man "bruker opp" det man har tjent seg opp av sekunder og bonuspoenger i de to tidligere rennene? Eller blir sekundene fra de to første dagene med til monsterbakken? 

Fritz_
Fritz_Innlegg: 11718
25.12.17 06:38

Om Sundby har tenkt å droppe TdS så bør han snart få fingeren ut å bekrefte dette slik at andre kan forberede seg på å gå. 

george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 10586
25.12.17 09:37

Sundby ble observert i god fart på Sjusjøen i går i følge bekjente, så han er nok i ferd med å friskmeldes.

FooDog
FooDogInnlegg: 2405
25.12.17 09:42
Fritz_: Om Sundby har tenkt å droppe TdS så bør han snart få fingeren ut å bekrefte dette slik at andre kan forberede seg på å gå.

Hvis du med andre mener Petter Northug, så er ikke jeg så sikker på at han er velkommen i laget.

Petter har hatt sin tid som har vart ca 10 år, i likhet med andre toppløpere som Hakulinen, Jernberg, Grønningen Vassberg, Svahn, Dæhli og Alsgaard.

Enda en æra er over.

KongOlav2
KongOlav2Innlegg: 34313
25.12.17 10:00
george_hincapie: Sundby ble observert i god fart på Sjusjøen i går i følge bekjente, så han er nok i ferd med å friskmeldes.

Er ikke også Sundbys luftveisproblemer langt større i kald luft og flere minusgrader? Slike forhold blir det vel neppe i Sør-Korea under OL.

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 16000
25.12.17 10:30

Hvis jeg ikke husker helt feil så er det fuktig luft Sundby reagerer på.

TheIceman10
TheIceman10Innlegg: 208
25.12.17 11:53
KongOlav2: Er ikke også Sundbys luftveisproblemer langt større i kald luft og flere minusgrader? Slike forhold blir det vel neppe i Sør-Korea under OL.

Sundby er ikke så happy når gradestokken viser tosifra antall minusgrader nei. Er vel ikke streng kulde over lengre perioder der nede, men kan vel svinge voldsomt fra dag til dag.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 22989
25.12.17 13:14
TheIceman10: . Er vel ikke streng kulde over lengre perioder der nede, men kan vel svinge voldsomt fra dag til dag.

Er veldig svingende langtidsvarsel for Lenzerheide og Oberstdorf.

Lenzerheide: snøvær i dagenene før konkuransene starter, men blir trolig regn på konkurransedagene:

30/12: 1-3 varmegrader og regn
31/12: 8-9 varmegrader og litt regn
1/1 2018: 8-9 varmegrader og regn

Oberstdorf har omtrent samme værvarsling med først snø, så regn og mildvær, men så kommer kulda før de starter opp med konkurransene der.

3/1: 3 kuldegrader og litt snø. Men dette er selvsagt noe usikkert, såpass langt frem i tid.
Opp mot 10 varmegrader og en god del regn vil nok tære på løypene-

 

DrDrax
DrDraxInnlegg: 689
25.12.17 13:28

Russlands tropp til tds:

Belorukova Yulia (the Republic of Komi)
Guschina Maria (KhMAO-Yugra)
Zhambalova Alisa (Republic of Buryatia)
Kirpichenko Yana (Altai Territory / Krasnoyarsk Territory)
Nepreeva Natalia (Moscow / Tver region)
Nechaevskaya Anna (Republic of Tatarstan)
Sedova Anastasia (Nizhny Novgorod Region / Republic of Mordovia)

Bolshunov Alexander (Tyumen / Bryansk region)
Alexey Vitsenko (Komi Republic)
Volzhentsev Stanislav (the Republic of Komi)
Andrei Larkov (Republic of Tatarstan)
Melnichenko Andrey (Krasnoyarsk Territory)
Retive Gleb (Tyumen region)
Spitsov Denis (Tyumen region)
Ustyugov Sergey (KhMAO-Yugra)
Chervotkin Alexey (Moscow)
Yakimushkin Ivan (Tyumen region)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg