Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

NM på ski 2018 (del 1), Gåsbu

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 36038
10.01.18 13:39

Denne uka skal vi igang med årets norgesmesterskap på ski, som denne gangen er lagt til Gåsbu i regi av Vang skiløperforening, som holder til i Hamar kommune. Her var det også NM senest i 2013. Dette mesterskapet er mer spennende enn vanlig på flere måter. For det første er det selvfølgelig OL-år, noe som alltid setter en ekstra spiss på saker og ting, og for det andre er det færre norske løpere enn vanlig (på herresiden, vel å merke) som har prestert i WC gjennom sesongen, og det gjør det veldig åpent før de siste OL-plassene skal deles ut.

I forhåndsomtalene kommer jeg til å gå ut fra påmeldingslistene, men det må som alltid tas med en klype salt, siden mange av de beste løperne ofte melder seg på flere distanser og ender opp med å gå én eller to. Har også tatt denne artikkelen i betraktning. Men med høyt nivå, god bredde og med mange heltente løpere som må vise seg frem, ligger det uansett an til å bli noen spennende NM-dager på Gåsbu.

Nevner for øvrig at disse ti løperne allerede er tatt ut til OL: Bjørgen, Falla, Haga, Jacobsen, Weng og Østberg; Holund, Klæbo, Krüger og Sundby. Ytterligere ti løpere skal etter planen tas ut, og av dem blir det antakelig åtte herrer og to damer. Dette er nest siste sjanse for løperne som ikke er OL-klare til å vise seg frem; siste uttakshelg er i Planica neste uke.


Program:

Torsdag 11. januar:
10:30: Sprintprologer klassisk, kvinner og menn
12:20: Sprintfinaler klassisk, kvinner og menn

Fredag 12. januar:
10:15: 10 km fristil, kvinner
12:15: 15 km fristil, menn

Lørdag 13. januar:
10:45: Duathlon (7,5 km kl+7,5 km fri), kvinner
12:30: Duathlon (15 km kl+7,5 km fri), menn

Søndag 14. januar:
10:15: Stafett (3x10 km kl-fri-fri), menn
13:00: Stafett (3x10 km kl-fri-fri), kvinner


Forhåndsvurderinger av de enkelte øvelsene:

Sprint klassisk, kvinner (11. januar):
Som vanlig når Maiken Caspersen Falla stiller til start i en sprint i et nasjonalt renn er hun en selvsagt favoritt. Falla har som alltid vært stabiliteten selv i sprintene så langt denne sesongen, og har vært på pallen i alle renn hvor skiene ikke har vært katastrofe. Helt klar gullfavoritt. Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg er påmeldt både her og på de andre individuelle distansene, men ut fra artikkelen jeg linket til i innledningen kan det se ut til at det eneste de kommer til å gå, er stafettene.

Marit Bjørgen er også påmeldt her, og har sagt at hun går to av tre distanser hun er påmeldt på, så spørs det om sprinten blir en av dem. Stiller hun er det i visshet om at sprintformen har vært vaklende, og at det trolig blir tøft å ta gull. Men har hun funnet en bra form kan medalje være mulig. Kathrine Harsem er en annen løper som utmerket godt kan utrette noe stort her. Klassisk sprint er Harsems beste øvelse og nok den eneste sjansen hun har til å få gå noen distanser under OL. Hun var i finalen i Ruka. Er hun i den formen nå, er hun definitivt en medaljekandidat.

Av andre utfordrere er det kanskje mest verdt å se til Thea Krokan Murud, som har vært i to WC-semifinaler denne sesongen. Murud har hatt stor utvikling denne sesongen, og bør ha sjansen til å nå finalen her og kanskje også kjempe om en medalje på en god dag. Mari Eide er en annen løper å se opp for. Eide hadde en fin sesongåpning, blant annet med en pallplass på Beito og fine løp i Ruka. Hun er en god sprinter på sitt beste og bør ha finalemulighet og kanskje medaljemulighet. Anna Svendsen har bra potensial, noe hun blant annet viste da hun kom helt til finalen i WC på Lillehammer forrige sesong. Hun har ikke prestert riktig like bra etter det, men er en finalekandidat og utfordrer til medalje om hun er på sitt beste.

Silje Øyre Slind var i finalen under prøve-OL i Pyeongchang forrige sesong, og selv om det var et svakt felt hun gikk mot i forhold til et vanlig WC-renn viser det at hun kan. Kan være en finaleutfordrer. Tiril Udnes Weng har vært med i flere WC-renn denne sesongen (blant annet Tour de Ski), og selv om hun ikke har blandet seg i toppen, gir det nok selvtillit å ha gått mot de beste. Hun er best i skøyting, men kan nok gå langt også her. Men kanskje har tvillingsøster Lotta Udnes Weng vel så gode sjanser i dette løpet. Hun vant nylig en sprint i skandinavisk cup foran sterke navn som Sundling og Kalla og er dermed i bra form. Hun er i likhet med søsteren hakket bedre i skøyting, men bør kunne hevde seg bra på nasjonalt nivå.

Amalie Håkonsen Ous ble nummer to under norgescupen på Gålå, og også tre i et renn i skandinavisk cup før jul (selv om sistnevnte var i skøyting). Har også utviklet utholdenheten og bør kunne være med langt. Kristine Stavås Skistad, som er Norges mest lovende sprintjunior om dagen og som fyller 19 år først neste måned, kan også bli spennende å følge. Hun kom på pallen på Gålå. Ane Appelkvist Stenseth overrasket alle da hun var i finalen på Beito i sesongåpningen der. Det var nok en liten overprestasjon fra hennes side, men hun er likevel en interessant løper her, og med et litt svekket felt vet man jo aldri hva som kan skje.

Andre navn å holde et øye med kan være Lovise Heimdal, Barbro Kvåle, Marthe Bjørnsgaard, Silje Theodorsen, Julie Myhre, Merete Myrseth, Marte Skaanes, Mari Støen Gussiås og Marte Mæhlum Johansen.

Slik gikk det i 2017 (fristil):
1. Maiken Caspersen Falla
2. Heidi Weng
3. Kathrine Harsem

Slik gikk det i 2015 (siste gang klassisk):
1. Ingvild Flugstad Østberg
2. Kari Vikhagen Gjeitnes
3. Maiken Caspersen Falla


Sprint klassisk, menn (11. januar):
Mesterskapets aller største favoritt kommer den første dagen, og da snakker jeg selvsagt om Johannes Høsflot Klæbo, verdens beste skiløper så langt denne sesongen, og som særlig har vært i en klasse for seg selv nettopp i sprint. Klæbo tar med seg denne sprinten før han reiser videre til Dresden for WC der, og det bør være gode muligheter for at han forsvarer tittelen fra Lygna i fjor.

Bak Klæbo er det jevnt. Pål Golberg ble nummer to i Ruka og har sin beste disiplin her, men har slitt med barnesykdommen vannkopper i det siste, har ikke gått renn på én måned, og det er høyst usikkert hvor han står. Er formen der er han en solid medaljekandidat. Sondre Turvoll Fossli var i finalen både i Ruka og på Lillehammer, men viste dårligere form i skandinavisk cup foregående helg, der han ble slått ut allerede i kvartfinalen. Men om han finner tilbake formen er han en klar medaljekandidat. En annen etablert løper som kan blande seg inn er Eirik Brandsdal, som ikke har vært på sitt beste i WC denne sesongen, og har ikke vært i noen finaler hittil i år på høyeste nivå. Men han vant sprinten i skandinavisk cup i Piteå, noe som kanskje kan tyde på at formen er i bedring. Emil Iversen er også påmeldt her, men det spørs vel om han stiller så kort tid etter å ha fullført Tour de Ski.

Så har vi også noen veldig spennende navn på vei opp som utmerket godt kan blande seg inn i medaljekampen. En av dem er definitivt Kasper Stadaas, som var på pallen både på Beito og Gålå, og som var i semifinalen i WC-sprinten på Lillehammer. Med en medalje her kan han melde seg på i OL-diskusjonen. Også Fredrik Riseth skal ses godt opp for. Den tidligere junior- og U23-verdensmesteren har lenge vært en av våre aller mest lovende sprintere, og han har også hatt en god sesong i år, med seier på Gålå og finaleplasser både på Beito og ScanCup. Finale og medalje er mulig på en veldig god dag. Glem heller ikke Mattis Stenshagen, som er meget ustabil, men som var på pallen i seneste sprintrenn i skandinavisk cup.

Håvard Solås Taugbøl har fremdeles et lite håp om OL, men han er klart best i skøyting og er per i dag ikke noen stor kandidat i klassisk. Han må nok virkelig ha en toppdag for å ta medalje i dette sterke feltet. Even Northug er spennende. Han har litt varierende resultater å vise til denne sesongen, men semifinaleplassen han oppnådde i WC på Lillehammer var sterk. Er han i den formen er han en finalekandidat. Pål Trøan Aune var også i semifinale på Lillehammer og er en løper som presterer ganske stabilt, kanskje uten de helt store toppene. Men semifinale skal være mulig.

Den norske bredden på herresiden er enorm, og det er flere navn som kan hevde seg på en god dag. Blant dem er Erik Valnes, Gjøran Tefre, Timo André Bakken, Ånund Lid Byggland, Torgeir Lid Byggland, Nils Magnus Bøen Grave, Joachim Aurland, Emil Nyeng, Martin Løwstrøm Nyenget og Johan Hoel - og helt sikkert flere med. I tillegg er britiske Andrew Young påmeldt, men han er best i skøyting og skal ikke true de beste norske her. Også Petter Northug og Sindre Bjørnestad Skar er påmeldt, men begge har blitt syke og står over.

Slik gikk det i 2017 (fristil):
1. Johannes Høsflot Klæbo
2. Sergey Ustiugov
3. Eirik Brandsdal (NM-sølv)
4. Håvard Solås Taugbøl (NM-bronse)

Slik gikk det i 2015 (siste gang klassisk):
1. Timo André Bakken
2. Sondre Turvoll Fossli
3. Emil Iversen


10 km fristil, kvinner (12. januar):
I år er denne øvelsen faktisk ganske åpen med flere vinnerkandidater, ut ifra det vi har sett de siste ukene. Marit Bjørgen har ikke vært på sitt ypperste denne sesongen, spesielt i skøyting, men står likevel med to WC-seire, og vi må regne med at formen hennes bare blir bedre og bedre. Det blir spennende å se formen hennes i NM.

Ragnhild Haga har vært råsterk denne sesongen, hvor hun har radet opp hele fire pallplasser før jul, og etter en treningsperiode blir det spennende å se hvilken form hun er i. Hun kan være en gullkandidat om hun viser samme form som før jul. Astrid Uhrenholdt Jacobsen er den siste løperen som på en absolutt toppdag kan kjempe om gullet. NM-eksperten er nok et femtevalg på denne distansen i OL, og om hun skal hamle opp med de fire foran må hun virkelig overgå seg selv her. Men en medalje kan det absolutt bli, særlig om et par av de andre gullfavorittene ikke går (noe som er høyst tenkelig). Også Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg er påmeldt, men ut fra rapportene spørs det om de kommer til å gå.

Av øvrige outsidere blir det spennende å se Kari Øyre Slind, som kommer rett fra en fin helg i skandinavisk cup etter å ha slitt med skade siden sesongstarten. Andreplassen på 10 fri der bærer bud om at hun er på vei mot formen igjen. Kathrine Harsem trives best i klassisk, men er også påmeldt her, og sikter nok først og fremst mot en topp seks-plassering. Hun har faktisk gjort noen gode skøyterenn i WC i år og har muligheten til en fremskutt plassering. Silje Øyre Slind var med i Tour de Ski uten å oppnå de store plasseringene der, men en 16.-plass i det siste rennet hun gikk (Oberstdorf) gir kanskje en viss godfølelse før NM, hvor hun nok sikter mot topp ti-plasseringer.

Emilie Kristoffersen gjorde det sterkt under den finske sesongåpningen i Olos, men har kanskje ikke helt funnet toppfarten etter det. Hun er en sterk skøyter, men bør være fornøyd med topp ti. Vi får også et spennende comeback av Martine Ek Hagen, som ikke har gått renn på over ett år og som for tiden også er å se på et realityprogram på TV. Det spørs litt hvor bra formen er, men en interessant start er den tidligere landslagsløperen uansett. Også interessant å følge førsteårssenior Marte Mæhlum Johansen, som tok både gull og sølv i junior-VM forrige sesong. Hun er nok hakket sterkere i klassisk, men er utvilsomt en av Norges absolutt mest lovende løpere.

Andre løpere som kan gjøre det bra inkluderer Lovise Heimdal, Emilie Fleten, Anna Svendsen, Marthe Bjørnsgaard, Magni Smedås, Barbro Kvåle, Berit Mogstad og Martine Lorgen Øvrebust.

Slik gikk det i 2017 (klassisk):
1. Marit Bjørgen
2. Ingvild Flugstad Østberg
3. Kathrine Harsem

Slik gikk det i 2015 (siste gang fristil):
1. Therese Johaug
2. Marit Bjørgen
3. Heidi Weng


15 km fristil, menn (12. januar):
På denne øvelsen er det mange av de beste som ikke stiller (de gutta som fullførte Tour de Ski er ikke med her). Simen Hegstad Krüger blir dermed storfavoritt, og med den formen han viste blant annet i Davos er det slett ikke utenkelig at han vinner dette løpet med ganske stor margin. Hans største utfordrer er nok kanskje Anders Gløersen, som måtte tåle en tung vraking til Davos, og som her går sitt første renn siden WC på Lillehammer i desember. Det blir enormt spennende å se Gløersen, som endelig får en ordentlig mulighet til å vise seg frem og gå for en OL-plass. Finn Hågen Krogh er også påmeldt her, men han har som kjent slitt voldsomt i år, og kun i enkeltløp vist gamle takter. Men om beina er gode skal han kunne være god nok til å kjempe om medalje på en god dag.

Så blir det spennende å se hvem andre som kan utfordre. Sjur Røthe er påmeldt og skal etter planen gå, men har vært i elendig form hele sesongen, og har slitt med kroppen inn mot NM. Han sier selv at det er en 50-50-mulighet for at han stiller til start, og da spørs det om ikke formen er for dårlig uansett. Petter Northug er også påmeldt, og så spørs det om han går (sannsynligvis prioriterer han duathlon om han blir frisk nok). Løpet hans under skandinavisk cup forleden var ikke lovende, men man kan jo håpe på at han bare tok det som en gjennomkjøring og at formen er bedre i NM. Som sagt - man kan håpe, selv om man også må være litt realist og innse at det ikke ser bra ut.

Av andre utfordrere er det lett å se til Daniel Stock, som har hatt en variabel sesong, men som har vunnet og vært på pallen på de to rennene på distansen som er gått i skandinavisk cup. Stock har et meget høyt toppnivå, som bevist i WC i Ulricehamn i fjor da han ble nummer fem. En medaljekandidat på en god dag. Jan Thomas Jenssen presenterte seg for alvor for det norske publikum da han ble nummer tre på distansen på Beito. Han har også vært på pallen i skandinavisk cup. Imidlertid må han vise bedre form enn han gjorde i Piteå, der han havnet langt bak, for å ta medalje. Eirik Sverdrup Augdal viste strålende form da han litt overraskende vant denne distansen i skandinavisk cup i Piteå, men han har vist god progresjon og vært jevn og god i skøyterennene han har gått denne sesongen. Unggutten kan kanskje være med i medaljekampen om han har dagen.

Så har vi også et par rutinerte løpere som sikter på å være i toppen. Blant dem har vi Chris Jespersen, som viste tendenser både på Gålå og i Vuokatti før jul, men som ikke gikk godt i Piteå. Men har han en god dag er han med oppe i toppen. Simen Andreas Sveen er en annen løper som plutselig kan smelle til med en medalje på en god dag, og han viste oppadgående form i seneste løp i Piteå, da han ble nummer to. Mathias Rundgreen viste jevn form da han var oppe i teten i begge løpene i Piteå. Kanskje blir det for tøft å gjenta bedriften fra 2016, da han tok bronse på 15 klassisk, men han skal ikke regnes bort heller.

Andre løpere som kan nevnes i forhold til gode plasseringer er Mattis Stenshagen, Ole Jørgen Bruvoll, Per Kristian Nygård, Martin Løwstrøm Nyenget, Johan Hoel, Gaute Kvåle, Sindre Folkvord og Johan Tjelle.

Slik gikk det i 2017 (klassisk):
1. Didrik Tønseth
2. Johannes Høsflot Klæbo
3. Martin Johnsrud Sundby

Slik gikk det i 2015 (siste gang fristil):
1. Anders Gløersen
2. Hans Christer Holund
3. Sjur Røthe


Duathlon, kvinner (13. januar):
Det er i grunn de samme favorittene i denne øvelsen som på 10 km. Marit Bjørgen ble riktig nok "bare" nummer fire på distansen på Lillehammer, men har behersket grenen veldig bra tidligere og ble verdensmester forrige sesong. Om formen er der vil det overraske om hun ikke er i gullkampen igjen.

Ragnhild Haga er også en solid utfordrer, særlig om hun greier å henge med de beste i klassisk. I skøyting er hun helt på høyde, og hun er en fantastisk avslutter, så om hun er med til slutt kan det bli hva som helst for henne. Astrid Uhrenholdt Jacobsen er den siste ordentlige medaljefavoritten. Det er egentlig kun i Toblach (to fjerdeplasser) hun har vist toppform, men hun har en fantastisk evne til å være i form under NM, så kanskje det også er tilfellet her. Også Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg er "som vanlig" påmeldt og nevnes i så måte, men det ser altså ikke ut til at de stiller her heller.

Av de andre løperne må Kathrine Harsem nevnes som en farlig utfordrer. Hun skal henge bra med etter klassiskdelen, men er kanskje hakket for svak i skøyting til å være med i medaljekampen. Med Kari Øyre Slind er det litt motsatt - henger hun brukbart med på klassisken kan hun fort gå for en fremskutt plassering totalt, ettersom hun er sterkest i skøyting, og hun takler dessuten de lengste distansene bra når hun er i form. Så har vi også Tour de Ski-løperne Anne Kjersti Kalvå og Silje Øyre Slind påmeldt her, og de går nok for en plassering rundt topp seks.

Andre løpere som kan være med høyt oppe er Emilie Kristoffersen, Anna Svendsen, Martine Ek Hagen, Lovise Heimdal, Silje Theodorsen, Marte Mæhlum Johansen, Magni Smedås, Julie Myhre, Marthe Bjørnsgaard og Barbro Kvåle. Maiken Caspersen Falla er påmeldt og kunne hevdet seg i toppen, men hun skal gå WC i Dresden i helgen.

Slik gikk det i 2017:
1. Marit Bjørgen
2. Maiken Caspersen Falla
3. Heidi Weng


Duathlon, menn (13. januar):
Dette er den eneste individuelle NM-øvelsen Martin Johnsrud Sundby er påmeldt, og da får han også gjelde som favoritt, særlig ettersom mange av konkurrentene hans har vist litt sviktende form. Sundby viste seg fra en bedre side enn på lenge opp alpinbakken på søndag, og det kan virke som formen sakte, men sikkert er på vei. Hans største konkurrent er mulig Simen Hegstad Krüger, som ble fire på øvelsen på Lillehammer, og som var i fantastisk form før jul. Er han i samme form og henger med etter klassiskdelen kan han kanskje utfordre om gullet. Hans Christer Holund er ikke påmeldt, men skal ifølge Løfshus likevel gå duathlon, og da er han definitivt en av favorittene, ettersom han er en av de få herreløperne som har vist stabil form denne sesongen.

Finn Hågen Krogh er også påmeldt her, og han er igjen avhengig av at dagsformen er god og ikke elendig, som den tidvis har vært, for at han skal henge med. Men er han med til slutt vet vi at han er en fantastisk avslutter og at han kan slå hvem som helst på slutten. Emil Iversen er også påmeldt, men han har nok vist litt for dårlig skøyteform (i ordentlige løyper, vel å merke) til at han kan kjempe om gullet. Men en plassering høyt oppe er mulig. Sjur Røthe har vært i elendig form, men liker vanligvis lange distanser, så hvis han finner en viss form, kan fort denne distansen være hans beste i dette mesterskapet. Men så var det det med formen da, som ikke har vært der hittil i sesongen.

Didrik Tønseth er også påmeldt her, i det som blir hans eneste individuelle NM-øvelse. Målet er nok fremfor alt å vise seg frem på klassiskdelen og styrke OL-kandidaturet på femmila. Skøyteformen har mildt sagt ikke vært all verden. Niklas Dyrhaug er i likhet med Holund ikke påmeldt, men skal visstnok også han likevel stille på duathlonen, og da må man håpe på en formbedring fra tidligere i sesongen, hvor han har vært langt ifra toppformen. Petter Northug er påmeldt her også, og det er vel større muligheter for at han går duathlonen enn 15 km slik ståa er nå. Mulighetene begynner å bli få for å komme til OL, så vi får krysse fingrene for at han er i bedring formmessig og kan bli frisk nok til å prestere her og ikke minst i Planica. Anders Gløersen er også påmeldt, og klarer han å henge med brukbart i klassisken skal ikke han glemmes. Men med folk som Sundby, Holund, Dyrhaug og Tønseth på plass er det vel mye som tyder på at det blir satt fart i klassiskdelen, og da sliter nok skøytespesialisten.

Hvilke outsidere kan så blande seg inn? Mattis Stenshagen er en spennende løper her. Han har slitt litt med stabiliteten, men er en god avslutter (som senest bevist i skandinavisk cup i Piteå), og om han henger med helt inn er han en farlig mann. Daniel Stock er også interessant. Han er normalt sterkere i skøyting enn i klassisk, så sistnevnte stilart blir en nøkkel for ham her. Vi skal ikke se bort fra en medaljekamp for nordlendingen. En annen man må følge litt med på er Eirik Sverdrup Augdal, som ikke bare vant 15 km i Piteå, men som er juniorverdensmester i nettopp duathlon fra 2014. Han er nok litt sterkere i skøyting enn i klassisk, så han må ha en bra dag for å henge med tetgruppa.

Rutinerte Chris Jespersen skal heller ikke ses bort fra. Han er ganske jevngod i begge stilarter og på en bra dag kan han absolutt blande seg høyt opp. Også Simen Andreas Sveen er en kar å holde et øye med. Han er sterkest i skøyting, men er glad i lange distanser, slugger som han er. Mathias Rundgreen er jevngod i de to stilartene og en stabil løper, noe man ikke skal kimse av på en slik øvelse. Han har jo også medalje å vise til fra før i NM, så potensialet finnes der. Martin Løwstrøm Nyenget har vært med landslaget på flere WC-turer, og er en løper med mye potensial. Han er nok sterkere i klassisk enn skøyting, men er en bra avslutter og kan hevde seg om det ikke går altfor fort. Johan Hoel er litt i samme kategori - best i klassisk (kjempet jo helt i toppen på 15 km på Beito), men er også en OK skøyter som kan bite fra seg og kjempe høyt oppe. Jan Thomas Jenssen er suverent best i skøyting, men kommer til å bli interessant å følge med om han kommer greit ut av klassiskdelen.

Andre løpere som kan markere seg kan være Ole Jørgen Bruvoll, Per Kristian Nygård, Nils Magnus Bøen Grave, Sindre Folkvord, Espen Udjus Frorud, Mikael Gunnulfsen og Johan Tjelle.

Slik gikk det i 2017:
1. Martin Johnsrud Sundby
2. Niklas Dyrhaug
3. Didrik Tønseth


Stafett, menn (14. januar):
Vanskelig å gjøre forhåndsomtale når det ikke er lagt ut noen påmeldingslister for stafettene (noe som er skuffende), men man får gjøre sitt beste.

Regjerende mester er Lyn, som da gikk med et knallsterkt lag bestående av Johan Tjelle, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger - to landslagsløpere i verdenseliten og én som hevder seg brukbart i skandinavisk cup, det er vanskelig å slå i nasjonalt sammenheng. Antakelig stiller de samme lag i år. Lillehammer kan fort bli en bra utfordrer. Kontra fjoråret, da de ble nummer to, har de fått tilbake Martin Løwstrøm Nyenget som da var i prøve-OL. En svakhet er at de ikke lenger har Stock (han var heller ikke med i fjor, men kunne vært en solid forsterkning i år) som har gått tilbake til røttene og igjen går for Vadsø, og Taugbøl skal til Dresden. Da kan det nok fort bli Vegard Bjerkreim Nilsen og Sindre Folkvord som er med Nyenget på laget, absolutt to brukbare karer på dette nivået. Øystein Pettersen og Morten Eide Pedersen var med på laget i fjor, men er ikke påmeldt noen individuelle øvelser i år.

Strindheim har også et lag som ser sterkt ut på papiret, nå som de har rekruttert Chris Jespersen til laget. Sammen med Petter Northug (om han er frisk) og antakelig enten Even Northug eller Lars Ove Aunli kan det være et lag som går for medalje. Også Emil Iversens Varden kan kanskje blande seg høyt oppe. De har også brukbare Jørgen Sæternes Ulvang som kan gå en etappe, og kanskje Thomas Albertsen Dahlen, som var topp 30 i siste renn i skandinavisk cup. Også Tydal kan kanskje gjøre det bra, med Niklas Dyrhaug på laget. De har også den gode klassikeren Magnus Stensås, samt Lars Gunnar Skjevdal, som trolig går siste, men som ikke har gått renn i år og er det svake punktet i laget.

Didrik Tønseth og Byåsen skal nok derimot få det litt tøft, all den tid Johannes Høsflot Klæbo har stukket til Tyskland når stafetten skal gå. Da blir nok resten av laget hakket for dårlig til at de kan hevde seg. Åsen har to brukbare løpere i Johan Hoel og Magne Haga, men mangler antakelig en god nok tredje løper til å hevde seg i toppen. Kanskje kan Røa for en gangs skyld stille et bra lag? De har jo selvsagt Martin Johnsrud Sundby, og så har de også fått inn Karstein Johaug som kan gjøre en brukbar innsats. Antar at Andrew Musgrave har tenkt til å gå i Dresden til helgen og at det er derfor han ikke er påmeldt noen individuelle øvelser, men klarer de å få ham tilbake til stafetten har de et knallsterkt lag på gang. Voss har Sjur Røthe på laget, men han er ikke i toppform og er usikker på om han skal gå. I tillegg har de brukbare Vebjørn Turtveit, men i likhet med en del andre lag mangler de en solid tredje løper, så det er vel alt i alt tvilsomt om de er i medaljekampen.

I fjor tok for øvrig Henning sølv, men etter sesongen i fjor la ikke mindre enn samtlige av løperne som gikk den gangen (Eirik Lorentsen, Daniel Myrmæl Helgestad og Anders Tettli Rennemo) opp, så det er en prestasjon som blir vanskelig å følge opp.

Slik gikk det i 2016:
1. Lyn (Johan Tjelle, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger)
2. Henning (Eirik Lorentsen, Daniel Myrmæl Helgestad, Anders Tettli Rennemo)
3. Lillehammer (Øystein Pettersen, Morten Eide Pedersen, Håvard Solås Taugbøl)


Stafett, kvinner (14. februar):
Tittelforsvarer her er Varden, men de har mistet sin ankerkvinne Marthe Kristoffersen, som har lagt opp. De har likevel igjen sterke løpere som Kathrine Harsem og Anniken Jørgensen, men vil nå etter all sannsynlighet ha en for svak tredje løper til å kunne hevde seg. Kanskje er favoritten nå Lillehammer, som har et jevnt sterkt lag med løpere som Marthe Bjørnsgaard, Magni Smedås og kanskje Mari Støen Gussiås, Sofie Nordsveen Hustad eller britiske Annika Taylor. Lillehammer vil nok kunne mønstre et brukbart andrelag som er høyt oppe også, som de gjorde i fjor.

Heming vant for to år siden, og har jo Astrid Uhrenholdt Jacobsen på laget. Spørsmålet er om de andre løperne holder mål. Blant de andre aktuelle finner vi én skiskytter, tre som har lagt opp/trappet ned, og én junior, men nivået er ikke altfor høyt på kvinnesiden når det gjelder stafett, så kanskje det kan gå med medalje. Kvaløysletta kan også stille et høyst brukbart lag, med Silje Theodorsen, Merete Myrseth og kanskje Berthe Annette Svenkerud. Kan fort holde til medalje med det laget. Vi skal kanskje heller ikke helt glemme Strindheim, som nesten tok medalje i fjor, og som antakelig vil stille med Marte Skaanes, Berit Mogstad og Wenche Snildalsli.

Ingvild Flugstad Østbergs Gjøvik ble faktisk nummer fem forrige sesong tross at de egentlig kun har én virkelig god løper, og det kan vi nok tilskrive den manglende bredden på kvinnesiden. Også interessant å se om Åsen stiller lag, de har landslagets Ragnhild Haga og i tillegg Emilie Kongsten, en brukbar løper som jeg vil tro henger OK med i dette selskapet. Men de mangler nok en bra siste løper, også de. Så har vi også søstrene Øyre Slinds lag Oppdal, der både Kari og Silje er påmeldt flere individuelle øvelser, mens Astrid ikke er det, men det kan vel kanskje hende hun stiller på stafetten? Oppdal har vel få andre løpere å sette inn. Ifølge VG blir Heidi Weng trolig tvunget til å gå stafett her for Bul, og får antakelig med seg Martine Ek Hagen samt mor May Bente Weng. Det spørs om det ikke finnes en svakhet der et sted, men det er jo artig om man stiller.

Øystre Slidre tok medalje i fjor, men det blir nok vanskelig å kopiere uten Mari Eide (som er i Dresden) på laget. Det er litt synd at vi ikke får se de tre ungjentene fra Nes (tvillingene Udnes Weng og Håkonsen Ous, som alle er i Dresden i helgen), de kunne vært en het medaljekandidat og kanskje gullkandidat med den startlista vi sannsynligvis får.

Slik gikk det i 2016:
1. Varden (Anniken Jørgensen, Kathrine Harsem, Marthe Kristoffersen)
2. Lillehammer (Annika Taylor, Marthe Bjørnsgaard, Barbro Kvåle)
3. Øystre Slidre (Mari Eide, Hilde Eide, Maren Wangensteen)


NRKs sendeskjema:

Alt går på NRK 1.

Torsdag 11. januar:
12:20-14:10: NM på ski: Klassisk sprint, kvinner og menn

Fredag 12. januar:
10:20-11:45: NM på ski: 10 km fri teknikk, kvinner
12:15-14:30: NM på ski: 15 km fri teknikk, menn

Lørdag 13. januar:
10:45-11:45: NM på ski: 15 km fellesstart med skibytte, kvinner
12:30-14:15: NM på ski: 30 km fellesstart med skibytte, menn

Søndag 14. januar:
10:15-11:45: NM på ski: 3x10 km stafett, menn
13:00-14:00: NM på ski: 3x5 km stafett, kvinner


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofiler:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
Torsdag: -6, overskyet/snø
Fredag: -8, overskyet/tåke
Lørdag: -7, overskyet
Søndag: -6, overskyet


God NM-fornøyelse!

(Innlegget ble redigert 10.01.18 13:41)

bjerkseth
bjerksethInnlegg: 1958
10.01.18 14:59

Northug vinner sprinten og sikrer seg en plass til OL. 

Even altså. Neida, jeg bare tuller. 

Strålende åpningsinnlegg. Tommel gitt.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 22989
10.01.18 16:06
janesaj: Øystein Pettersen og Morten Eide Pedersen var med på laget i fjor, men er ikke påmeldt noen individuelle øvelser i år.

De går nok 6 mil lange Kaiser Maximillian Lauf i ski Classics på lørdag, så det blir nok tøft å gå rett på NM-stafett på søndag, men ikke helt umulig.

Er selvsagt synd at NM kolliderer med langløp og verdenscup. Kolliderer dog ikke med u23 og junior-VM denne gangen. Er de beste juniorene med på NM denne gangen?
Har vært litt ulik praksis på dette. En periode var det i alle fall slik at vi fikk våre første møter med våre kommende stjerner i tidlig alder på NM, som Eldar Rønning og Emil Hegle Svendsen. Husker han ble spurt om det var langrenn eller skiskyting han ville velge, og det var tydelig at det ikke var bestemt enda. Svarte at nå var han langrennsløper og gledet seg til å gå junior-VM i langrenn og senere junior-VM i skiskyting. Ble vel Bronse i langrenn og Gull i skiskyting. Svendsen fikk tilbud om A-landslagsplass i skiskyting, noe han ikke fikk i langrenn og da ble valget enkelt. Var vel topp 6 i OL allerede året etter på fellesstarten.

(Innlegget ble redigert 10.01.18 16:19)

daskedusken
daskeduskenInnlegg: 4645
10.01.18 16:25

Passer godt med fri tors-søn denne uken kjenner jeg. Skal finlese åpningstråden sammen med en kaffekopp i morgen tidlig. Som vanlig flott innsats av trådstarter!

Diego71
Diego71Innlegg: 921
10.01.18 17:10

Håper NM blir like bra som trådstarten. Høy klasse som alltid, gode mann! 

Stracqualursi
StracqualursiInnlegg: 2524
10.01.18 17:35

Fantastisk åpningstråd..igjen !

janesaj
janesajInnlegg: 36038
10.01.18 18:32

Falla står ikke på startlista for damene, av en eller annen grunn. Får ikke håpe det er sykdom inne i bildet her så hun må stå over Dresden i helgen også. Murud heller ikke med. Bjørgen går imidlertid (hvilket er bra i en ellers ganske begredelig startliste), og da blir det kanskje et av distanserennene hun står over?

herresiden er det ingen store forfall, alle de beste påmeldte stiller der (utenom Northug og Skar som vi visste om).

george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 10586
10.01.18 18:36
janesaj: Antar at Andrew Musgrave har tenkt til å gå i Dresden til helgen og at det er derfor han ikke er påmeldt noen individuelle øvelser, men klarer de å få ham tilbake til stafetten har de et knallsterkt lag på gang.

Jeg tror ikke Musgrave skal gå i Dresden, han tar det nok rolig etter Tour de Ski. Det skulle normalt tilsi at han går NM-stafetten, men så skrev han på Twitter i går at han var blitt syk også, så vi får se.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 5408
10.01.18 20:35
janesaj: Marit Bjørgen er også påmeldt her, og har sagt at hun går to av tre distanser hun er påmeldt på, så spørs det om sprinten blir en av dem. Stiller hun er det i visshet om at sprintformen har vært vaklende, og at det trolig blir tøft å ta gull

Jeg kan ikke forstå hvorfor Bjørgen i så fall skulle prioritere en distanse hun ikke skal gå i OL, fremfor å få viktig konkurransetrening i duathlon. 
Håper hun går fredag og lørdag m.a.o.

Viktig for Jacobsen å slå Haga på 15 km!

(Innlegget ble redigert 10.01.18 20:37)

Eksberten
EksbertenInnlegg: 22989
10.01.18 21:15
Framsynt: Jeg kan ikke forstå hvorfor Bjørgen i så fall skulle prioritere en distanse hun ikke skal gå i OL, fremfor å få viktig konkurransetrening i duathlon. Håper hun går fredag og lørdag m.a.o.

Er vel ingenting i veien for at hun kan gå alle 3 løpene, da hun ikke har stafettlag.
 

PerryAndre
PerryAndreInnlegg: 5762
10.01.18 21:42

19 fortjente tomler så langt. Nr. 20 fra meg er fortjent med godt  informativt startinnlegg på tråden. Før håper våre langrennsløpere følger opp med å vise form før OL.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 5408
10.01.18 22:04
Eksberten: Er vel ingenting i veien for at hun kan gå alle 3 løpene, da hun ikke har stafettlag.

Vel, si det til henne.

Det er Bjørgen som uttaler hun skal gå to renn i NM.

janesaj
janesajInnlegg: 36038
10.01.18 22:04
Eksberten: Er vel ingenting i veien for at hun kan gå alle 3 løpene, da hun ikke har stafettlag.

Bjørgen har vel selv sagt at hun antakelig bare går to, men kan jo for all del være hun har ombestemt seg. Kan jo også være gunstig å få noen løp i beina.

vangen06
vangen06Innlegg: 9022
10.01.18 22:19

Flott startinnlegg, en fornøyelse å lese. Tommel også fra meg. :)

TheIceman10
TheIceman10Innlegg: 208
10.01.18 22:25

Leverer som alltid i åpningsinnleggene du, janesaj :-)

kenrojo
kenrojoInnlegg: 9975
10.01.18 23:16

Falla er blitt forkjølet. Hun går ikke i NM, og Dresden er usikker.

Zanick
ZanickInnlegg: 4321
11.01.18 08:40

Blir interessant å se guttas sprint i dag. Rett og slett vidåpent ift OL. Kun Klæbø som er sikret. 

Korgutt
KorguttInnlegg: 10977
11.01.18 08:49

Forsåvidt enig i at bare Klæbo er sikker. Men er vel et par stykker som er et par hestehoder foran de andre. Tenker da på Fossli og Golberg.

Diego71
Diego71Innlegg: 921
11.01.18 09:23

Blir fint å se Klæbo tilbake igjen i sporet etter treningspausen. Vi kan vel kanskje forvente at han er litt seig (i forhold til sitt beste) etter å ha trent mye i jula. 

Eksberten
EksbertenInnlegg: 22989
11.01.18 09:55
Korgutt: Men er vel et par stykker som er et par hestehoder foran de andre. Tenker da på Fossli og Golberg

Fossli må vise at han holder i finalen også. Kan ikke ha en som er helt slakt når finalen starter og er avhengig av Jönssonflax for å ha sjanse på medalje.
Golberg må vise at han kan prestere også etter jul.
Iversen som nok er inne som fjerdemann i øyeblikket går ikke i dag.
Planica blir nok mer avgjørende enn dagens renn og for de som ikke er kvalifisert dit enda, blir dagens renn avgjørende.
Vinner (eller blir nr 2 bak Klæbo) Golberg eller Fossli i dag, så tror jeg OL-billetten er sikret.

(Innlegget ble redigert 11.01.18 09:56)

Eksberten
EksbertenInnlegg: 22989
11.01.18 10:02
Framsynt: Det er Bjørgen som uttaler hun skal gå to renn i NM.

Da har hun vel ikke skrinlagt muligheten for å gå sprinten i OL.
Synd Falla ikke starter i dag, for da får løpet ikke like stor relevans, når de nest beste ikke får måle seg mot den beste. Astrid Jacobsen går ikke i dag, så da antar jeg hun ikke satser på sprinten i OL.
Medaljekandidater i damenes sprint i dag: Bjørgen, Slind, Svendsen, Harsem, Eide og tvillingene Udnes Weng

Sarella
SarellaInnlegg: 11297
11.01.18 10:44

Ser ut som en hard sprintløype, dette tror jeg Bjørgen tar temmelig lett når løperne får noen heat i beina.

kenrojo
kenrojoInnlegg: 9975
11.01.18 10:47

Lang sprintløype ja, med løpstid på over 3,5 minutter.

De 3 medaljefavorittene er overlegen i prologen. Harsem foran Svendsen, med Bjørgen på tredje. En av disse går distansen i OL.

Korgutt
KorguttInnlegg: 10977
11.01.18 10:54

Heatsammensetningen blir slik.

Heat 1: 1,10,11,20,21 og 30.

Heat 2: 4,7,14,17,24 og 27.

Heat 3: 5,6,15,16,25 og 26.

Heat 4: 2,9,12,19,22 og 29.

Heat 5: 3,8,13,18,23 og 28.

helvis
helvisInnlegg: 13297
11.01.18 10:55
kenrojo: Lang sprintløype ja, med løpstid på over 3,5 minutter. De 3 medaljefavorittene er overlegen i prologen. Harsem foran Svendsen, med Bjørgen på tredje. En av disse går distansen i OL.

Og herrenes er enda lenger ... så teit. 

bjerkseth
bjerksethInnlegg: 1958
11.01.18 10:57

Løypa er så lang at vi vel allerede nå kan slå fast at Turvoll Fossli kommer til å smelle i finalen.

Ellers litt ironisk den stakefrie sonen i en bakke som var så bratt at ingen ville vurdert å stake uansett.

Sarella
SarellaInnlegg: 11297
11.01.18 10:59
helvis: Og herrenes er enda lenger ... så teit.

Egentlig helt dustete, hva er liksom vitsen med å lage den mye hardere enn OL-sprint-løypa?

Art-Vandelay
Art-VandelayInnlegg: 31969
11.01.18 10:59
helvis: Og herrenes er enda lenger ... så teit.

Mer mellomdistanse enn sprint dette..

Ligner løypa på det som kommer i OL?

Mener man burde etterlignet det mest mulig.

kenrojo
kenrojoInnlegg: 9975
11.01.18 11:00

Lettelse å se at Golberg gjør en god prolog.

kenrojo
kenrojoInnlegg: 9975
11.01.18 11:01

Hehe. Klæbo mer suveren enn noen gang...

Må bare le....

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg