Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Alpint 2018/19

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 37359
12.04.18 19:12

Sesongen 2017/2018 er over, og nå er det på tide å rette blikket mot en ny sesong, 2018/2019, som jo er en VM-sesong (mesterskapet skal gå i Åre). Denne sesongen var nok en meget god sesong for norsk alpinsport, og ikke minst var det godt å få et vellykket mesterskap igjen etter at de par siste VMene hadde gått litt trått med norske øyne. Det er tatt ut 36 utøvere på de forskjellige landslagene (37 med parautøver Jesper Saltvik Pedersen) for 2018/2019, en nedgang på én utøver, uten at det betyr altfor mye.

Det aller viktigste for norsk alpinsport var å få mannen som stod for flest WC-seire og det eneste OL-gullet i 2018, Aksel Lund Svindal, med videre. Svindal er en enorm ressurs å ha med seg for lagkameratene, i tillegg til at han har vist at han definitivt fremdeles har noe i verdenstoppen å gjøre. Holder kneet seg i sjakk hele oppkjøringen, bør mulighetene for en ny suksessesong være til stede - ikke minst i VM, som jo skal avvikles i Åre, et sted vår fartskonge tradisjonelt liker seg svært godt.

På fartslaget ellers hadde Kjetil Jansrud en ny god sesong, som blant annet inneholdt to WC-seire og to OL-medaljer. Aleksander Aamodt Kilde slet noe mer etter å ha byttet utstyr, men det løser seg forhåpentligvis til neste sesong når han får kjørt det inn litt bedre og optimalisert det etter erfaringene han har fått denne sesongen. Adrian Sejersted tok tross skadeproblemer inn mot sesongen ytterligere steg, og var uhyre nær sin første pallplass. Jeg tror han kommer til å stabilisere seg i verdenstoppen neste sesong om han får en skadefri oppkjøring - han har alt som skal til for å greie det. I tillegg har man Stian Saugestad som blir flyttet opp på WC-laget neste år etter et år hvor han tok poeng i flere WC-renn og var nær sin første topp ti i Kvitfjell.

På teknikklaget hadde Henrik Kristoffersen en ny kanonsesong, med utallige pallplasser både i slalåm og storslalåm. Det ble riktig nok kun én seier grunnet en viss umulig østerriker, men med en OL-medalje i storslalåm i bagasjen er han nok likevel bra fornøyd. Og etter ett år med mye fokus på storslalåm er det nok å forvente at det igjen er slalåm som er hovedfokus inn mot neste sesong. Leif Kristian Nestvold-Haugen greide ingen pallplasser denne sesongen (i motsetning til forrige sesong) og vil nok være revansjesugen inn mot neste sesong for å kunne komme tilbake på pallen. Sebastian Foss Solevåg må imidlertid være superfornøyd med sin sesong etter at han greide å stabilisere seg i topp ti igjen, og målet for neste sesong må være å kunne ta ytterligere et steg mot den ypperste verdenstoppen. Jonathan Nordbotten hadde også ett og annet bra resultat og sikter nok på å stablisere seg på sitt høyeste nivå. Rasmus Windingstad viste sitt store potensial da han tok sin første topp ti-plassering i WC mot slutten av sesongen, i tillegg til tre NM-gull. Vi får håpe han kan ta med seg den godfølelsen inn mot neste år. Bjørnar Neteland er også med videre. Han er jo en allrounder per dags dato, men de beste resultatene i WC-sammenheng har han i storslalåm, og det ville vært spennende med en spesialisering inn mot det.

Ut av WC-laget går for øvrig storslalåmspesialisten Axel William Patricksson, som heller ikke er å finne på EC-laget kommende sesong. Om det betyr at han har lagt opp eller fortsetter satsingen utenfor landslaget finner jeg ikke noen informasjon om.

På damesiden var det én lysende ledestjerne denne sesongen, og det var naturligvis Ragnhild Mowinckel. Endelig fikk hun ut det potensialet som alltid har bodd i henne, og det resulterte både i første WC-seier og to OL-medaljer. Mowinckel blir ekstremt spennende å følge neste sesong - greier hun å følge opp og kanskje i tillegg ta enda et steg videre? Nina Haver-Løseth begynte sesongen svært trått, men kom i bedre form utover i sesongen, særlig i slalåm. Hun vant også en seier i parallellslalåm. Hennes mål for kommende sesong er nok å komme tilbake på pallen i ordinære renn, samt å forbedre storslalåmformen, som ikke var mye å skryte av det meste av 2017/2018. Maren Skjøld greide dessverre ikke å følge opp den gode sesongen hun hadde i fjor og falt ut av topp 15-gruppa i slalåm. Vi får håpe at hun finner tilbake til aggressiviteten og farten hun hadde da hun slo gjennom - da kan det bli bra neste år. Kristin Lysdahl er nok vesentlig mer fornøyd med sin sesong etter sine første topp ti-plasseringer i storslalåm. Neste sesong bør handle om å stabilisere seg på det nivået og få løftet maksnivået ytterligere.

Maria Tviberg mistet dessverre sesongen etter at hun røk korsbåndet nok en gang, men hun er fremdeles med på landslaget. Hun tåler nok ikke noen flere korsbåndsskader nå, og da får vi virkelig håpe at det går knirkefritt neste sesong. Hun har et meget stort potensial. Kristine Gjelsten Haugen tok poeng ved et par anledninger, men greide ikke å stabilisere seg i topp 30 i WC (til tross for en ny god EC-sesong). Det får bli målet neste sesong. En annen som absolutt bør ha stabilitet som mål er Mina Fürst Holtmann, som åpnet sesongen meget godt med topp 20-plasseringer både i storslalåm og slalåm, men resten av året gikk stort sett med til å kjøre ut. 22-årige Holtmann er svært talentfull og kan være en vi kan få mye glede av, men hun bør nok kanskje starte i EC neste år og jobbe seg oppover. Kristina Riis-Johannessen mistet i likhet med Tviberg hele sesongen grunnet skade, og det er veldig synd, i og med at hun jo vant EC sammenlagt i 2017 og hadde som mål å stabilisere seg i WC denne sesongen. Slik gikk det ikke, men nå får vi håpe at hun kan holde seg skadefri og komme opp på sitt beste nivå igjen. Thea Stjernesund kommer inn på WC-laget etter en fantastisk avslutning på EC-sesongen, hvor hun plutselig knakk koden og begynte å rade opp seire og pallplasser, fortrinnsvis i storslalåm, men også ved en anledning i slalåm. Det skal bli spennende å følge 21-årige Stjernesund neste sesong, hvor hun garantert endelig får sin WC-debut.

På EC-lagene er det ikke veldig mye nytt. På herrelaget har Patrick Haugen Veisten og Tobias Windingstad måttet se seg vraket etter at 2017/18 ikke bød på de altfor store fremgangene, mens Saugestad jo er flyttet opp på WC-laget. Eneste nye navn her er Marcus Monsen, som har blitt degradert fra WC-laget etter at han ikke greide å stabilisere seg der. Det synes jeg personlig er en litt merkelig avgjørelse, etter at han tross alt fikk en liten oppsving mot slutten av sesongen. Men det kan forhåpentligvis føre til at han blir ekstra motivert til å vise seg frem neste sesong. Ellers skal vi definitivt følge med Timon Haugan, som jo viste seg frem ved et par anledninger i WC foregående seosng ved å kjøre seg inn i finaleomganger fra svært høye startnummer. Haugan er fysisk veldig sterk, og klarer han å jobbe ytterligere med teknikk skal vi nok se at han blir enda bedre neste sesong. Ellers er det mye bra talent på EC-laget, med Joachim Jagge Lindstøl (som gjorde et godt junior-VM med en medalje i slalåm), Bjørn Brudevoll, Peder Dahlum Eide og Fabian Wilkens Solheim som gode teknikktalenter, mens Henrik Røa, Tomas Markegård og Aleksander Sannes Thorsen som fremfor alt nok kommer til å gjøre det bra i fart. Kanskje litt merkelig at Lucas Braathen, som jo presenterte seg både i junior-VM og under NM, ikke er med her, men han hadde jo stor suksess med opplegget han hadde foran denne sesongen, så vi skal nok forvente gode ting fra dette kjempetalentet også neste sesong. Kan det bli WC-debut?

På EC-laget for damer er det også mange gode talenter, fremfor alt ved dobbelt juniorverdensmester Kajsa Vickhoff Lie, som er et fantastisk spennende fartstalent vi kan vente oss mye av i årene fremover. Hun håper nok på flere poeng i WC kommende sesong. Så skal vi også merke oss trippel norgesmester Marte Berg Edseth (også fremfor alt et fartstalent), samt Marte Monsen og Kaja Norbye. Også Hannah Sæthereng er et interessant fartstalent, og i tillegg har man jo ungjenter som Guro Hvammen og Kristiane Bekkestad som også er på vei opp. Spennende lag å følge, også dette.

Her er hele uttaket:

Verdenscuplag, kvinner
1. Ragnhild Mowinckel, Sportsklubben Rival
2. Nina Løseth, Spjelkavik IL
3. Mina Fürst Holtmann, Bærums Skiklub
4. Maria Tviberg, Geilo IL
5. Maren Skjøld, Gjøvik Skiklubb
6. Kristina Riis-Johannessen, Ready IL
7. Kristin Anna Lysdahl, Bærums Skiklub
8. Kristine Haugen, Lommedalen IL
9. Thea Stjernesund, Hakadal IL

Europacuplag, kvinner:
1. Guro Hvammen, IL Heming
2. Kajsa Vickhoff Lie, Bærums Skiklub
3. Marthe Monsen, Aron Skiklubb
4. Marthe Berg Edseth, IL Heming
5. Kaja Norbye, IL Heming
6. Hannah Sæthereng, Harestua IL
7. Kristiane Bekkestad, Ål Alpin

Uttaket er gjort av Tim Gfeller, Erik Skaslien og Claus Johan Ryste. Alpinkomiteen har godkjent uttaket.

Verdenscuplag, menn:
1. Aksel Lund Svindal, NeRo Alpin
2. Leif Kristian Nestvold Haugen, Lommedalens IL
3. Kjetil Jansrud, Peer Gynt Alpin
4. Henrik Kristoffersen, Rælingen Skiklubb
5. Sebastian Johan Foss Solevåg, Spjelkavik IL
6. Aleksander Aamodt Kilde, Lommedalens IL
7. Jonathan Nordbotten, Ingierkollen/Rustad Slalåmklubb
8. Rasmus Windingstad, Bærums Skiklub
9. Bjørnar Neteland, Fana IL
10. Adrian Smiseth Sejersted, Stabæk IF
11. Stian Saugestad, Grong IL

Europacuplag, herrer:
1. Marcus Monsen, Aron Skiklubb
2. Henrik Røa, IL Heming
3. Peder Dahlum Eide, Lommedalen IL
4. Timon Haugan, Oppdal Alpin
5. Tomas Markegård, Hemsedal IL
6. Bjørn Brudevoll, Hemsedal IL
7. Joachim Jagge Lindstøl, IL Heming
8. Fabien Wilkens Solheim, IL Heming
9. Aleksander Sannes Thorsen, Njård IL

Uttaket er gjort av Christian Mitter, Johnny Davidson og Claus Johan Ryste. Alpinkomiteen har godkjent uttaket.

Som forrige sesong er det bare å oppdatere med nyheter etterhvert som de kommer og diskutere den kommende sesongen.

(Innlegget ble redigert 12.04.18 19:13)

Eksberten
EksbertenInnlegg: 25116
19.05.18 21:14

Junior-VM 2020 til Narvik. Vil tro dette styrker VM 2025 kandidaturet til Narvik :-)

janesaj
janesajInnlegg: 37359
20.05.18 11:09
Eksberten: Junior-VM 2020 til Narvik. Vil tro dette styrker VM 2025 kandidaturet til Narvik :-)

Gledelige nyheter, ja! Vi har jo en del lovende utøvere på gang som utmerket godt kan tenkes å sanke mange medaljer i det mesterskapet også, så det blir artig å følge på alle måter.

janesaj
janesajInnlegg: 37359
10.06.18 22:39

Terminliste:


Menn:

28/10: Storslalåm, Sölden

18/11: Slalåm, Levi
24/11: Utfor, Lake Louise
25/11: Super-G, Lake Louise
30/11: Super-G, Beaver Creek

01/12: Utfor, Beaver Creek
02/12: Storslalåm, Beaver Creek
08/12: Storslalåm, Val d'Isere
09/12: Slalåm, Val d'Isere
14/12: Super-G, Val Gardena
15/12: Utfor, Val Gardena
16/12: Storslalåm, Alta Badia
17/12: Parallellstorslalåm, Alta Badia
22/12: Slalåm, Madonna di Campiglio
28/12: Utfor, Bormio
29/12: Super-G, Bormio

01/01: City Event, Oslo
06/01: Slalåm, Zagreb
12/01: Storslalåm, Adelboden
13/01: Slalåm, Adelboden
18/01: Kombinasjon, Wengen
19/01: Utfor, Wengen
20/01: Slalåm, Wengen
25/01: Super-G, Kitzbühel
26/01: Utfor, Kitzbühel
27/01: Slalåm, Kitzbühel
29/01: Slalåm, Schladming

02/02: Utfor, Garmisch
03/02: Storslalåm, Garmisch
19/02: City Event, Stockholm
22/02: Kombinasjon, Bansko
23/02: Super-G, Bansko
24/02: Storslalåm, Bansko

02/03: Utfor, Kvitfjell
03/03: Super-G, Kvitfjell
09/03: Storslalåm, Kranjska Gora
10/03: Slalåm, Kranjska Gora
13/03: Utfor, Soldeu
14/03: Super-G, Soldeu
15/03: Team Event, Soldeu
16/03: Storslalåm, Soldeu
17/03: Slalåm, Soldeu


Kvinner:

27/10: Storslalåm, Sölden

17/11: Slalåm, Levi
24/11: Storslalåm, Killington
25/11: Slalåm, Killington
30/11: Utfor, Lake Louise

01/12: Utfor, Lake Louise
02/12: Super-G, Lake Louise
08/12: Super-G, St. Moritz
09/12: Parallellslalåm, St. Moritz
14/12: Kombinasjon, Val d'Isere
15/12: Utfor, Val d'Isere
16/12: Super-G, Val d'Isere
21/12: Storslalåm, Courchevel
22/12: Slalåm, Courchevel
28/12: Storslalåm, Semmering
29/12: Slalåm, Semmering

01/01: City Event, Oslo
05/01: Slalåm, Zagreb
08/01: Slalåm, Flachau
12/01: Utfor, St. Anton
13/01: Super-G, St. Anton
15/01: Storslalåm, Kronplatz
19/01: Utfor, Cortina d'Ampezzo
20/01: Super-G, Cortina d'Ampezzo
26/01: Utfor, Garmisch
27/01: Super-G, Garmisch

01/02: Storslalåm, Maribor
02/02: Slalåm, Maribor
19/02: City Event, Stockholm
23/02: Utfor, Crans-Montana
24/02: Kombinasjon, Crans-Montana

02/03: Utfor, Sochi
03/03: Super-G, Sochi
08/03: Storslalåm, Spindlervuv Myln
09/03: Slalåm, Spindlervuv Myln
13/03: Utfor, Soldeu
14/03: Super-G, Soldeu
15/03: Team Event, Soldeu
16/03: Slalåm, Soldeu
17/03: Storslalåm, Soldeu


VM i Åre:

05/02: Super-G, kvinner
06/02: Super-G, menn
08/02: Kombinasjon, kvinner
09/02: Utfor, menn
10/02: Utfor, kvinner
11/02: Kombinasjon, menn
12/02: Team Event
14/02: Storslalåm, kvinner
15/02: Storslalåm, menn
16/02: Slalåm, kvinner
17/02: Slalåm, menn

Eksberten
EksbertenInnlegg: 25116
05.09.18 21:25
janesaj: Det aller viktigste for norsk alpinsport var å få mannen som stod for flest WC-seire og det eneste OL-gullet i 2018, Aksel Lund Svindal, med videre. Svindal er en enorm ressurs å ha med seg for lagkameratene, i tillegg til at han har vist at han definitivt fremdeles har noe i verdenstoppen å gjøre. Holder kneet seg i sjakk hele oppkjøringen, bør mulighetene for en ny suksessesong være til stede - ikke minst i VM, som jo skal avvikles i Åre, et sted vår fartskonge tradisjonelt liker seg svært godt.

Begynner for alvor å frykte at vi har sett det siste av alpinkongen :(

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 18497
21.09.18 19:31

Aksel kommer hjem en uke før planlagt. Håper jeg tar feil, men dette ligner veldig på et punktum.

OL-gullet i utfor kom i grevens tid.

Hudsucker
HudsuckerInnlegg: 1057
23.09.18 02:20
oddvar_kjempebra: Aksel kommer hjem en uke før planlagt. Håper jeg tar feil, men dette ligner veldig på et punktum. OL-gullet i utfor kom i grevens tid.

Jeg frykter det du frykter. Type en pressekonferanse neste uke. Men håper i det lengste at det handler om å ta en liten pause når det føles nødvendig, for så å være bedre rustet til samlingen i Colorado.

 

Eksberten
EksbertenInnlegg: 25116
26.09.18 12:34

Narvik ser ut til å bli norsk søkerby til VM, men trolig ikke før til VM 2027, siden Trondheim atter en gang forsøker seg på ski-VM i 2025.
Så blir nok kun de yngste av dagens utøvere, som Henrik Kristoffersen som får mulighet til VM på hjemmebane.

https://www.nrk.no/sport/nrk-erfarer_-narvik-blir-innstilt-som-norges-vm-kandidat-1.14223429

Frykten nå er vel at Lillehammergjengen atter en gang setter OL på agendaen, noe som bare fører til spolering av andre arrangementer.

Komunista
KomunistaInnlegg: 10136
29.09.18 12:35

Kvitfjell's plass på FIS-kalenderen henger i en tynn tråd:

"NRK kjenner til at Det internasjonale skiforbundet (FIS) var såpass misfornøgd med Kvitfjell/Hafjell som verdscup-arrangør at dei ga beskjed om at ein ny sjef måtte på plass...."

Og tidligere har FIS scrappet Vikersund fra kalenderen for hopp.

Mellom-Europa ruler.  Som regel uten særlig med sne, dog.

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 18497
10.10.18 08:25

Gode nyheter fra Lund Svindal i går. Det ser ut til at han tar en sesong til.

Epokongen
EpokongenInnlegg: 226
23.10.18 13:22

Uttak til Sølden:

Kvinner:
Ragnhild Mowinckel, Sportsklubben Rival
Mina Fürst Holtmann, Bærums Skiklub
Maren Skjøld, Gjøvik Skiklubb
Kristin Anna Lysdahl, Asker Skiklubb
Kristine Haugen, Lommedalen IL
Thea Stjernesund, Hakadal IL

Menn:
Leif Kristian Nestvold Haugen, Lommedalens IL
Henrik Kristoffersen, Rælingen Skiklubb
Aleksander Aamodt Kilde, Lommedalens IL
Rasmus Windingstad, Bærums Skiklub
Bjørnar Neteland, Fana IL
Marcus Monsen, Aron Skiklubb
Fabian Wilkens Solheim, IL Heming

 

Cabello
CabelloInnlegg: 5556
26.10.18 23:08

Det blir sjog :(

RickiBK
RickiBKInnlegg: 72334
26.10.18 23:09
Cabello: sjog

Et ord som bør komme høyt på lista over stilige ord i det Norske språk. 

JohnDoe7
JohnDoe7Innlegg: 130
27.10.18 08:58

Vet ikke helt hva Sjog er , men snø blir det i massevis. Men rennet går som planlagt , kan vi håpe at Ragnhild har beholdt OL-Formen ? Veldig moro å komme i gang uansett !

kenrojo
kenrojoInnlegg: 10478
27.10.18 09:48

Ny layout på http://live.fis-ski.com/

Spennende!

Da er vi klar. Ny sesong. Og ute snør det.

Her kommer vinteren!

kenrojo
kenrojoInnlegg: 10478
27.10.18 10:08

Skuffende av Ragnhild. Ble for avventende og nervøst i henget. Det positive er at hun er raskest av alle på flata inn mot mål. 

Tullin_Thams
Tullin_ThamsInnlegg: 9881
27.10.18 10:34
kenrojo: Det positive er at hun er raskest av alle på flata inn mot mål.

Imponerende avslutning også av Lysdahl. :-)

sexxes
sexxesInnlegg: 12231
27.10.18 10:34

De seks første startende godt foran, og nummer syv på syvende plass. Lysdahl inn som best av de utenfor topp 7.

janesaj
janesajInnlegg: 37359
27.10.18 11:11

For øvrig ligger Haugen som nummer 13, Stjernesund 24 og Holtmann 31 (og dessverre ute av finaleomgangen) i øyeblikket. Meget bra av Haugen, som har en 23. plass som beste plassering fra WC tidligere og har mulighet til å knuse den noteringen her. Stjernesund også til finalen i debuten sin, kan ikke klage på det.

(Innlegget ble redigert 27.10.18 11:11)

janesaj
janesajInnlegg: 37359
27.10.18 11:23

Stillingen etter 1. omgang:

1. Federica Brignone 58.71
2. Viktoria Rebensburg +0.24
3. Tessa Worley +0.40
4. Mikaela Shiffrin +0.60
5. Ragnhild Mowinckel +0.90
6. Stephanie Brunner +0.94
7. Wendy Holdener +1.72
8. Kristin Lysdahl +1.87
9. Sara Hector +1.91
10. Lara Gut +1.95
11. Frida Hansdotter +2.02
12. Adeline Mugnier +2.36
13. Kristine Gjelsten Haugen +2.43
14. Meta Hrovat +2.45
15. Michelle Gisin +2.48

24. Thea Louise Stjernesund +3.14

Ikke til finaleomgangen:
31. Mina Fürst Holtmann +3.50 (cuten gikk på 3.43)

Maren Skjøld kjørte ut.

kenrojo
kenrojoInnlegg: 10478
27.10.18 12:13

«31. Mina Fürst Holtmann +3.50»

Var redd for det ja. Stusset over at kommentatorene var så skråsikker på at hun ville gå til finalen, både da hun gikk i mål på foreløpig 24.plass, og da de gikk ut av sending med 40 løpere igjen med Furst Holtmann på en høyst usikker 28.plass. 

Uproffesjonelt, rett og slett.

(Innlegget ble redigert 27.10.18 12:17)

kenrojo
kenrojoInnlegg: 10478
27.10.18 13:09

Fin andreomgang av Stjernesund. Artig at vi endelig ser ut til å ha et lag. Tror på en artig sesong.

craaazy
craaazyInnlegg: 5820
27.10.18 13:18

Jeg har fortsatt ikke kommet over at hverken Hirscher, Kristoffersen eller Shiffrin tok OL-gull i slalåm.

Holder meg våken om natta.

Puttemans
PuttemansInnlegg: 13330
27.10.18 13:23

Dette er herlig!

tooommm
tooommmInnlegg: 23645
27.10.18 13:24
craaazy: Jeg har fortsatt ikke kommet over at hverken Hirscher, Kristoffersen eller Shiffrin tok OL-gull i slalåm.

Shiffrin og Hirscher tok nå storslalåm gullet da, mens Henrik satt igjen med nada. Men helt klart, den utkjøringen hans i 2. omgang er irriterende å tenke på. 

JohnDoe7
JohnDoe7Innlegg: 130
27.10.18 13:25

Dette er jo knallbra av Thea !

craaazy
craaazyInnlegg: 5820
27.10.18 13:28

Anna Fenninger var bedre før hun ble feit.

real-_-
real-_-Innlegg: 10334
27.10.18 13:30

Heia Norge. Kan da ikke få 4 topp 10?

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg