Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Langrennssesongen 2018/19

NYTT TEMA
Hudsucker
HudsuckerInnlegg: 1542
12.02.19 12:41
Eksberten: Vinner Brandsdal i Cogne, så dytter han nok ut Krogh.

Det hadde vært så typisk... og han vinner jo sikkert i Cogne, med redusert felt. En får bare håpe uttaket likevel blir stående ved lag.

Etter det Brandsdal viste i Lahti, særlig på lagsprinten, står han nok også langt fremme i køen til lagsprinten i VM, dersom Iversen eller Klæbo føler kjøret blir for tøft etter tremila. Ville ha mindre imot å se ham der enn på den individuelle sprinten.

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 22669
12.02.19 12:47
Dr_Who: oddvar-kjempebr: Jeg har ikke skrevet at finnmarkinger blir diskriminert fordi de er fra Finnmark. De blir eventuelt diskriminert i uttak fordi de kommrr fra en liten skikres.

Det er uansett like dumt å påstå.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 29677
12.02.19 12:48

Hvis vi ser for oss et scenario der Bolsjunov og Niskanen setter opp et voldsomt tempo på klassisken og sprenger feltet, så er det vel større sjanse for at Klæbo skal greie å henge med enn at Krüger skal greie det samme?

Korgutt
KorguttInnlegg: 15220
12.02.19 12:51

Skal Bolsjunov gå 30 km?

KongOlav2
KongOlav2Innlegg: 41676
12.02.19 12:52
Eksberten: Hvis vi ser for oss et scenario der Bolsjunov og Niskanen setter opp et voldsomt tempo på klassisken og sprenger feltet, så er det vel større sjanse for at Klæbo skal greie å henge med enn at Krüger skal greie det samme?

Men så er det også 15 km fristil etterpå. Med jevnt tøft kjør gjennom store deler av distansen anser jeg det som større sjanser for at kapasitetsløperne Krüger, Røthe og Sundby henger på til slutt enn at Klæbo og Iversen gjør det. Spesielt sistnevnte er jeg skeptisk til om det blir bra tempo på fristilsdelen.

nissen26
nissen26Innlegg: 3602
12.02.19 12:55

Tabbe å velge sundby foran kruger på 30 km

Eksberten
EksbertenInnlegg: 29677
12.02.19 12:56
Hatleking: At Stenseth var den siste kvinna som kom inn i troppen synst eg er noko meir merkeleg når ein har ei Anna Svendsen som er i storform. I tillegg til å vere reserve på sprinten kunne ho vore reserve både på sprintstafett og ei klassisketappe i stafetten. Stenseth er berre aktuell på den første.

Nok et eksempel på at nord norske løpere må stille seg bak i køen, når uttak blir gjort.

knut_m
knut_mInnlegg: 2090
12.02.19 12:59
oddvar_kjempebra: Ingen kom i dragsuget til Cologna. Det er den store forskjellen, og det er det planen til Sundby går ut på. I Lillehammer klarte han det nesten. Kun fenomenet Klæbo klarte å komme nærme nok på toppen. De andre var langt bak. Så det du "beviser" med klippet ditt er at Sundbys plan er ganske så god. Den har gode muligheter for å lykkes.

Nå var ikke poenget at tidsdifferansen på Lillehammer er 100% direkte sammenlignbar med tidsdifferansen i Val di Fiemme, bare å vise at det er mulig for en god spurter å hente ganske mye. En utøver som er mer eksplosiv vil både kunne åpne opp en større luke og han vil kunne klare seg med en mindre luke for å holde det inn til mål. Det er mye som taler for at Cologna er mer eksplosiv enn Sundby. Så selv om denne planen har gode muligheter for å lykkes for fenomenet Cologna, betyr ikke det at hvem som helst har gode muligheter for å lykkes med samme plan.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 29677
12.02.19 12:59
Korgutt: Skal Bolsjunov gå 30 km?

Torgeir Bjørn sa det i helga. Står over sprinten, men går lørdag og søndag. Ustiugov går alle de 3 første løpene, men han står nok over 15 km.
Bare nordmennene som er gærne nok til å gape over alle de 5 første øvelsene..

HLund
HLundInnlegg: 18556
12.02.19 13:33

Hvis Bolshunov også går skiathlon (som jeg mener er det klart mest fornuftige for hans del, ettersom han ikke har nubbesjanse på sprinten, men har en liten sjanse på skiathlon), utgår egentlig delvis argumentet at det er så krise at både Klæbo og Iversen går begge løp. Da gjør de skarpeste konkurrentene det samme. Det det først og fremst ev. kan gå på bekostning vil være stafetten. Det kan gå på bekostning av 15 k, men det er tross alt tre dager mellom sprintstafetten og 15 k, så det burde ikke være et altfor stort problem.

HLund
HLundInnlegg: 18556
12.02.19 13:35
knut_m: Det er mye som taler for at Cologna er mer eksplosiv enn Sundby

Han var nok definitivt det den gangen i 2013. Om han er det i dag er jeg mer usikker på. Siden den gangen har Sundby blitt hakket mer eksplosiv samtidig som Cologna er en svakere spurter enn da.

knut_m
knut_mInnlegg: 2090
12.02.19 14:00
oddvar_kjempebra: Men ikke på en Sundby i form. Din kunnskap om Sundby er mangefull. Han holder veldig stor fart når han først har kommet opp i den og få kan holde like stor fart på siste 1-2 km etter et hardt løp. Northug ville ikke ha tatt igjen 3 sekunder på ham.  Ingen andre heller. Det Cologna viste i det løpet er at Sundbys taktikk kan fungere.  Det er ikke en tilfeldighet at jeg fra tidlig i fjorårsesongen sa at Sundby var høyaktuell til å gå teamsprinten i OL. Det var mange kritiske røster da, men de var åpenbart basert på manglende kunnskap om hans egenskaper.

Det er nok heller ikke tilfeldig at Sundby aldri var aktuell for å gå siste etappe. Men siden du nevner sprintstafetten, mener jeg å huske at Sundby ikke ventet til siste bakke før han klinte til, stemmer ikke det? Så i den grad sprintstafetten er relevant her, viser den at suksessen på sprintstafetten dreide seg om å gå fra konkurrentene underveis, og altså ikke å vente til siste bakke.

De spurtoppgjørene vi har sett med Sundby i mesterskap er 30 km i Val di Fiemme hvor han endte som nummer to etter å ha slått Røthe i spurten. Året etter endte han i spurtoppgjør både på 30 km og 50 km i OL. På 30 km greide han så vidt å holde seg foran Vylegzhanin, men var klart bak Hellner og Cologna og på 50 km ble han slått av både Legkov, Vylegzhanin og Chernousov. I 2017 falt han og brakk staven i duell med Ustiugov, så spurtoppgjøret ble ganske amputert, men de fleste forstår hvordan det ville gått også uten fall, for vi har sett nok av spurten til Sundby til å vite hvor han ligger.

knut_m
knut_mInnlegg: 2090
12.02.19 14:15
HLund: Han var nok definitivt det den gangen i 2013. Om han er det i dag er jeg mer usikker på. Siden den gangen har Sundby blitt hakket mer eksplosiv samtidig som Cologna er en svakere spurter enn da.

Det er jo vanlig at idrettsutøvere mister eksplosivitet med alderen (verdensrekordholderne på 100 meter de siste tiårene var i midten av 20-årene da de satte sine bestetider), så det kan nok stemme at Cologna er mindre eksplosiv nå enn for noen år siden. Men det gjelder nok Sundby også. Cologna har i hvert fall vist seg som en mer eksplosiv type enn Sundby.

schizbox
schizboxInnlegg: 8
12.02.19 14:22

Vet dere hvilke av russerne og franskmennene som stiller i Cogne?

tooommm
tooommmInnlegg: 23935
12.02.19 14:23
Eksberten: Hvis vi ser for oss et scenario der Bolsjunov og Niskanen setter opp et voldsomt tempo på klassisken og sprenger feltet, så er det vel større sjanse for at Klæbo skal greie å henge med enn at Krüger skal greie det samme?

Tviler på at de vil slite seg selv ut før friteknikk delen. Blir et meget spennende løp. Mest spent på om Klæbo klarer å henge med helt inn. Enten vinner han, eller så går det som i NM og OL.

GMartino
GMartinoInnlegg: 2853
12.02.19 14:47

Emil Iversen er jo ingen verdens ting.

Når sjur røthe er mer vellykket sier jo det alt om det komplette nullet

LBJ91
LBJ91Innlegg: 13917
12.02.19 14:47
tooommm: Enten vinner han, eller så går det som i NM og OL.

Håper han og Iversen er like kyniske som det Northug var, altså at de gir faen straks gullet er en umulighet, med løpsprogrammet begge 2 har så er en hederlig plassering med medaljesermoni omtrent det verst tenkelige utfall.

Var vel både på 3-mila i 2010 og 3-mila i 2015 at Northug regelrett stoppet opp den siste kilometeren for å bli passert av nok folk for å unngå å måtte dra på medaljesermoni

(Innlegget ble redigert 12.02.19 14:52)

knut_m
knut_mInnlegg: 2090
12.02.19 14:48
HLund: Hvis Bolshunov også går skiathlon (som jeg mener er det klart mest fornuftige for hans del, ettersom han ikke har nubbesjanse på sprinten, men har en liten sjanse på skiathlon), utgår egentlig delvis argumentet at det er så krise at både Klæbo og Iversen går begge løp. Da gjør de skarpeste konkurrentene det samme. Det det først og fremst ev. kan gå på bekostning vil være stafetten. Det kan gå på bekostning av 15 k, men det er tross alt tre dager mellom sprintstafetten og 15 k, så det burde ikke være et altfor stort problem.

Jeg tenkte på det samme, at Iversen eller Klæbo plutselig finner ut at de ikke vil gå 15 km. Som du sier er det kanskje ikke noen stor bekymring siden de har 3 dager å komme seg på, men det er noe med norske skiledere og det å legge alle eggene i samme kurv som ikke virker spesielt smart. Det å vrake en olympisk mester som viser formstigning er i seg selv litt kontroversielt, og når dette dessuten fører til at han ikke får prøvd seg i VM før stafetten, virker det lite gjennomtenkt.

Under OL i fjor viste landslagsledelsen at det kan være vanskelig å vurdere en utøvers form som ikke har gått tidligere i mesterskapet. Det burde de forholde seg til nå, men det gjør de ikke.

Jeg leste på nrk.no:

Han forteller at de har så mange gode utøvere at var vanskelig å finne holdepunkter for å vrake noen som helst. Dermed endte landslagsledelsen opp med en skjønnsmessig vurdering i tillegg til resultatene.

Hvis det var så vanskelig å finne holdepunkter, hvordan greide de da å overse det åpenbare holdepunkt at det bare var én konkurranse som var aktuell for Krüger før stafetten? Samtidig snakkes det om at Klæbo og Iversen skal gå alt og Sundby og Røthe er vel i hvert fall aktuelle for 15 km.

HLund
HLundInnlegg: 18556
12.02.19 15:05
LBJ91: Håper han og Iversen er like kyniske som det Northug var, altså at de gir faen straks gullet er en umulighet, med løpsprogrammet begge 2 har så er en hederlig plassering med medaljesermoni omtrent det verst tenkelige utfall. Var vel både på 3-mila i 2010 og 3-mila i 2015 at Northug regelrett stoppet opp den siste kilometeren for å bli passert av nok folk for å unngå å måtte dra på medaljesermoni

Northug gikk jo f.eks. samtlige 6 løp i 2015 (og har for så vidt gjort det ved flere anledninger også, som i 2010) uten at det var noe problem. Flere andre eksempler på at det har funket fint (Bjørgen f.eks.). Nå hadde Northug en annen alder og en annen kapasitet enn det Iversen og Klæbo muligens har nå, men er ikke helt med på at det skal være et så stort problem i seg selv at de går 5 løp på rad. Det man først og fremst kan stille spørsmålstegn ved er om enten Iversen burde stått over sprinten (men der er han tross alt sportslig kvalifisert for laget og kan fint ta medalje) eller om Klæbo burde stått over skiathlon (der er han strengt tatt ikke sportslig kvalifisert). De burde i alle fall IKKE stå over 15 km. Det ville være å skyte seg selv i foten om man gjorde det.

Scholestheone
ScholestheoneInnlegg: 3887
12.02.19 15:29
knut_m: - Avstanden på bakketoppen har litt å si, så Klæbo tjener kanskje litt mer vis-á-vis Sundby fordi han ligger nærmere. Poenget var å vise at 3 sekunder kan gå ganske fort om man ikke har toppfarten som skal til for å holde på forspranget. Jeg er ikke enig i at hvem som helst vil være trygg med 3 sekunder bare fordi Cologna beholdt ledelsen i Val di Fiemme. - Innbyrdes spurtkvalitet er jo det som er hele poenget mitt. For å vinne må man ha en stor nok luke til dem som har en bedre spurt, ellers blir man slått i spurten. Og som sagt, spurten er ikke bare det som skjer på oppløpet. Klæbo slo Sundby i spurten på Lillehammer og det meste av spurten skjedde før oppløpet. Når du ser hvordan de to går opp siste bakke, er det åpenbart at begge har begynt spurten der. - Hvem som gikk raskest i siste bakke (og over siste bakketopp) har svært mye å gjøre med hvem som har den beste spurten. Igjen, se f.eks. på Northug på 50 km i Falun i 2015. Det var spurteren Northug, og ikke kapasitetsløperne Bauer og Olsson som gikk fortest i siste bakke. Andre eksempler er VM i Holmenkollen.

Nå var det tross alt du som mente at Cologna vant 30 km i Val di Fiemme på grunn av "sin gode spurt", noe jeg tolker som ferdigheter på et oppløp, og ikke fordi han parkerte konkurrentene i bakken (noe som selvsagt var årsaken). Det var dette jeg mente var en hårreisende mening, og det er totalt uinteressant å diskutere hvisomattedersom-hypoteser om at en Northug i Kollen-form og sjumilsstøvler eller en Klæbo på 100% kunne hentet denne luken.

Poenget omhandlet kun en eneste ting: Du mente at løpene i Val de Fiemme ikke var avgjort på bakketoppen, jeg mener at det definitivt var avgjort. Selv Pietro Piller Cottrer, Anders Södergren eller Felix Gottwald ville klart å holde konkurrentene unna gitt tilsvarende luke og samme fart som da Cologna satte seg i hocke. Cologna har ikke vært blant de beste spurterne i feltet på nesten 10 år (ei heller i VdF 2013) og vant selvsagt ikke gull i Val di Fiemme på grunn av sin spurt, noe som var litt av grunnen til at han dro til i bakken og ikke ventet til oppløpet. Han vant på grunn av rykket sitt.

Han viste i prøve-VM at et lignende rykk kan fungere den dag i dag dersom de spurtraskeste i feltet er slitne. 

Det er dumt av deg å kalle rykk og spurt for det samme. Da blir det altfor rotete og vanskelig å skille mellom hvem som er gode spurtere og ikke. Har Sundby en spurt i verdensklasse? Definitivt nei. Har Sundby et rykk og en langspurt i verdensklasse? Ja, der er han hvertfall i nærheten. Jeg kan gå med på at både Sundby og Klæbo startet en langspurt i bunnen av siste bakke på Lillehammer. 

Eksberten
EksbertenInnlegg: 29677
12.02.19 15:55
knut_m: Under OL i fjor viste landslagsledelsen at det kan være vanskelig å vurdere en utøvers form som ikke har gått tidligere i mesterskapet. Det burde de forholde seg til nå, men det gjør de ikke.

Hovedforklaringen på det var vel at både Tønseth og Jacobsen var syk i forkant. Ungår Krüger sykdom i forkant, så bør det ikke være noe sjansespill å bruke han på stafetten.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 29677
12.02.19 15:59
knut_m: Samtidig snakkes det om at Klæbo og Iversen skal gå alt og Sundby og Røthe er vel i hvert fall aktuelle for 15 km.

Det er vel ingen planer om at verken Klæbo eller Iversen skal gå femmila. 15 km laget har vært klart lenge og der er ikke Røthe med.

Korgutt
KorguttInnlegg: 15220
12.02.19 16:12

Ligg i kortene at det er Iversen/Klæbo som skal gå team sprint stafetten men hvem er reserve her om en av de ikke kan gå? Er det fysisk mulig å la en sprintreserve(Brandsdal) være reserve her også? Eller må han skrives inn i troppen slik som Holund ble i Lahti da Petter trakk seg ut av troppen?

Eksberten
EksbertenInnlegg: 29677
12.02.19 16:24
Korgutt: Ligg i kortene at det er Iversen/Klæbo som skal gå team sprint stafetten men hvem er reserve her om en av de ikke kan gå? Er det fysisk mulig å la en sprintreserve(Brandsdal) være reserve her også? Eller må han skrives inn i troppen slik som Holund ble i Lahti da Petter trakk seg ut av troppen?

Både Brandsdal og Stenseth er tatt ut som fullverdige medlemmer av troppen, selv om de ikke er tatt ut til å gå noe.
Hollund kom inn som 13.mann  i troppen i 207, årets herretropp består av kun 10 menn.
På damesiden er det allerede tatt ut 12 kvinner, så om Falla blir syk etter sprinten, så vil det bli en identisk situasjon som med Northug/Hollund i 2017, om Anna Svendsen da kommer inn som reserve for Falla.

HLund
HLundInnlegg: 18556
12.02.19 17:09

Dette må være noe av det mer hjelpeløse jeg har lest:

https://lynski.no/velkommen-til-b-vm/

knut_m
knut_mInnlegg: 2090
12.02.19 17:18
Scholestheone: Nå var det tross alt du som mente at Cologna vant 30 km i Val di Fiemme på grunn av "sin gode spurt", noe jeg tolker som ferdigheter på et oppløp, og ikke fordi han parkerte konkurrentene i bakken (noe som selvsagt var årsaken).

Da tolket du feil. Med spurten mener jeg avslutningen på løpet hvor man gir alt og det er ikke nødvendigvis bare på oppløpet dette skjer. Da Northug avgjorde stafetten i 2007, gjorde han det med en spurt, men det var ikke på oppløpet han gjorde det.

Jeg tror du kan være ganske sikker på at både Sundby og Røthe gjorde alt de kunne for å være med Cologna på toppen av den siste bakken. Det var ikke for å spare på kreftene at de slapp i den bakken. Og Cologna på sin side kjørte også med alt han hadde. Ettersom det er en utforkjøring like etterpå, gir det ikke mening å spare på kruttet der.

knut_m
knut_mInnlegg: 2090
12.02.19 17:46
Eksberten: Hovedforklaringen på det var vel at både Tønseth og Jacobsen var syk i forkant. Ungår Krüger sykdom i forkant, så bør det ikke være noe sjansespill å bruke han på stafetten.

Det er like fullt et faktum at Weng og Holund, som ikke hadde vært syke og som begge hadde levert på høyt nivå tidligere i mesterskapet, ble vraket fordi landslagsledelsen trodde at Jacobsen og Tønseth ville prestere bedre. De arrangerte sågar et testløp som de mente viste at Tønseth var i god form og på dette grunnlaget vraket de Holund som stod med en 3. plass og en 6. plass individuelt tidligere i mesterskapet.

Nå tviler jeg ikke på at Krüger kan gå en god stafett om han blir tatt ut, men det er alltid en viss usikkerhet rundt første renn i et mesterskap. Hvis han mot formodning ikke er i spesielt god form, er det lite som tyder på at man kommer til å oppdage dette før han går stafetten og da kan det ødelegge for alle de norske. Hadde han fått prøve seg på 30 km, vil det bare gå ut over den antatt svakeste av de 4 som er tatt ut hvis Krüger gjør det dårlig.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 29677
12.02.19 18:07
knut_m: Det er like fullt et faktum at Weng og Holund, som ikke hadde vært syke og som begge hadde levert på høyt nivå tidligere i mesterskapet, ble vraket fordi landslagsledelsen trodde at Jacobsen og Tønseth ville prestere bedre. De arrangerte sågar et testløp som de mente viste at Tønseth var i god form og på dette grunnlaget vraket de Holund som stod med en 3. plass og en 6. plass individuelt tidligere i mesterskapet.
Nå tviler jeg ikke på at Krüger kan gå en god stafett om han blir tatt ut, men det er alltid en viss usikkerhet rundt første renn i et mesterskap. Hvis han mot formodning ikke er i spesielt god form, er det lite som tyder på at man kommer til å oppdage dette før han går stafetten og da kan det ødelegge for alle de norske. Hadde han fått prøve seg på 30 km, vil det bare gå ut over den antatt svakeste av de 4 som er tatt ut hvis Krüger gjør det dårlig.

Jeg er ikke uenig i deg og har argumentert for det samme flere ganger tidligere, også lenge før 2018.

knut_m
knut_mInnlegg: 2090
12.02.19 18:20
Scholestheone: Det er dumt av deg å kalle rykk og spurt for det samme.

Jeg kaller ikke rykk og spurt for det samme, men i noen tilfeller er de sammenfallende. Når man starter spurten, er dette gjerne med et rykk og det var det Cologna gjorde i Val di Fiemme. Imidlertid, da Krüger rykket fra feltet på 30 km i OL, var det ikke en spurt.

Sundby har i flere år blitt kalt verdens beste langrennsløper. Årsaken til dette er først og fremst hans evne til å holde høy fart over lang tid. Både rykk og spurt er det mange andre utøvere som har kunnet matche, men den jevnt høye hastigheten over lang tid har han stort sett vært best på i sine beste sesonger.

Likevel har Sundby stort sett valgt å ikke holde tempoet oppe over tid i mesterskap og det mener jeg har vært en tabbe av ham, dersom det var gullet han ville ta. Du må gjerne være uenig i det, men han har i hvert fall ikke tatt noe gull (individuelt). Hva som ville skjedd hvis han hadde satset på det som er hans største styrke, vet vi jo ikke og som jeg har presisert tidligere, kan det hende at han ikke hadde vunnet uansett hva han prøvde.

bhros
bhrosInnlegg: 12167
12.02.19 21:12
Eksberten: Anna Svendsen formoder jeg du mener, bør absolutt inn sammen med Mari Eide som de 2 siste kvinnene.

Var selvfølgelig Anna jeg mente, ja. Og ser vi er enige her. Men det hjalp jo ingen ting.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg