Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Langrennssesongen 2018/19

NYTT TEMA
Hudsucker
HudsuckerInnlegg: 1542
22.03.19 01:32
Sarella: Dvs minst 3 år til med denne suverene løperen i fokus! *salutt*

Gode nyheter! Men Johaug må jobbe knallhardt for å beholde tronen i tre år til. Karlsson og Andersson puster henne såpass i nakken at de fort kan slå henne allerede neste sesong. Og det skulle ikke forundre meg om akkurat dét er med på å motivere satsningen hennes.

Sarella
SarellaInnlegg: 17080
22.03.19 01:38
Hudsucker: nå er det mange som furter for at Holund fikk "lov" til å stikke av fra feltet.

En skam spør du meg, Holund stod for en bragd. Ikke mange som kunne holdt det gående slik i nærmest 3-mil på egenhånd. Jeg hyller Holund!  

startelver
startelverInnlegg: 62629
22.03.19 01:57
Hudsucker: Karlsson og Andersson puster henne såpass i nakken at de fort kan slå henne allerede neste sesong

Skjer ikke med mindre Johaug er syk eller smører seg bort. 


 

DrDrax
DrDraxInnlegg: 1214
22.03.19 07:42

Johaug er vel aldri syk?

(Innlegget ble redigert 22.03.19 07:45)

xpoolman
xpoolmanInnlegg: 8004
22.03.19 07:45
DrDrax: Johaug er vel aldrig syk?

Ehhmmmm….


Husker du vi lærte på skolen "Aldri G i aldri" ?

DrDrax
DrDraxInnlegg: 1214
22.03.19 07:57
xpoolman: Husker du vi lærte på skolen "Aldri G i aldri" ?

Gjennomførte ungdomsskolen i Danmark!  :-)

JudasT
JudasTInnlegg: 5731
22.03.19 10:16
bhros: Kan være enig når det gjaldt 3-mila i OL. Meget mulig at de hadde ordre om å la Krueger gå, hva vet vel jeg.

Du overrasker med slik uvitenhet, jeg trodde virkelig du fulgte så halvveis med i langrenn. Jeg får hjelpe deg litt da:


Martin Johnsrud Sundby forteller til NRK at taktikken var klar på forhånd.  – Hvis en fikk luke skulle ingen gå inn den, sier han.

bhros
bhrosInnlegg: 12167
22.03.19 15:24

JudasT.  Skal vi holde oss til årets 5-mil.


Når det gjelder 3-mila, får jeg bare innrømme min grenseløse uvitenhet. Eller glemsomhet.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 13222
22.03.19 17:14
Framsynt: Jaktstart er HÅPLØST på alle måter.
Og dette deles det forsyne meg ut to forskjellige seire til. Til saken med Østberg.
Kanskje var hun ett tidel foran, prestasjonen var uansett svakere enn hos den som går foran alene. Å jage rygger er mye lettere, dessuten defilerte Johaug inn siste kilometeren upresset, vinket til publikum osv. Tapte mye tid på det.

Ikke bare Esten O Sæter refererer til min kommentarer på VGD i sine artikler, også Therese Johaug følger med, åpenbart. Les bare:

– Jeg synes de bare kan sløyfe hele greia med at du kan få en verdenscupseier på en sånn etappe, for folk stiller ikke på like vilkår, og da synes jeg det blir feil at man skal få en verdenscupseier, sier Johaug til NRK.

Hennes viktigste argument er at det er en stor fordel å gå i ei gruppe bak, kontra å ligge i tet.

– Det er veldig stor forskjell på å gå baki et felt kontra å gå for seg selv frammi der, og du kan få en verdenscupseier selv om du kommer i mål som for eksempel nummer 36, påpeker hun.

Ser man på det som skjedde i herrenes jaktstart på Lillehammer i desember, skjønner man hva Johaug mener.

Tyske Janosch Brugger fikk en verdenscupseier for beste etappetid. Han startet som nummer 45 og kom i mål som nummer 17 på jaktstarten.

https://www.nrk.no/sport/nrk-bjorn-frykter-full-forvirring-_-vil-fjerne-omstridt-konkurranse-1.14482931

 

(Innlegget ble redigert 22.03.19 17:22)

knut_m
knut_mInnlegg: 2090
23.03.19 14:12
HLund: Det kan man ikke si. Man kan helt klart si at Karneyenka som aldri verken før eller siden var i nærheten av den plasseringen hadde griseflaks å takke for medaljen, men Berger ble ikke nødvendigvis verdensmester i 2007 fordi han hadde griseflaks. Han var ca på nivå med Bjørndalen i sporet, som jo som kjent den sesongen vant et v-cuprenn i langrenn med god margin. (VM-et før var han et fall fra sølv på samme distanse).

Jo, det var griseflaks, det kan man trygt si. Som du sier, var Berger omtrent på nivå med Bjørndalen, men i denne konkurransen endte Bjørndalen mer enn ett og et halvt minutt bak Berger og det var åpenbart stor forskjell på vær- og føreforhold, ettersom det begynte å snø underveis i konkurransen slik at det ble stadig tyngre føre.


Når man blir verdensmester i langrenn, etter at hele langrennseliten blir rammet av snøvær som koster dem i størrelsesorden ett og et halvt minutt, er det hva jeg kaller griseflaks. Slik flaks er det umulig å ha under en fellesstart. Det er ingen tvil om at det ikke var den beste langrennsløperen som ble kåret til verdensmester den gangen.

milfern
milfernInnlegg: 71550
23.03.19 15:34

Skjedde med Tandrevold i dag da?

tucan
tucanInnlegg: 20540
23.03.19 15:38

For å unngå å få verdensmedaljører med slikfkaks som i 2007, kan man jo enkelt løse med å ha lik type startrekkefølge som i skiskyting. Da ville de beste i det minste fått valgt nummer sjøl.

bhros
bhrosInnlegg: 12167
23.03.19 17:18

tucan.  Flaks/uflaks kunne vel spilt inn da også. Men da hadde de jo ikke hatt andre å skylde på.

knut_m
knut_mInnlegg: 2090
23.03.19 17:25
Hudsucker: Interessant hvordan vinden har snudd siden Johan Olssons femmilsseier. Den gang ble det hyllet som en bragd at han klarte å vinne med et sololøp, nå er det mange som furter for at Holund fikk "lov" til å stikke av fra feltet. Beskrivelsen "ingen kamp om seieren i det hele tatt" er nærmest absurd, og kan vel bare bety at "kamp om seieren" er synonymt med "spurt på oppløpet".

Det er vel ingen som ikke mener det var en bragd av Johan Olsson å vinne femmilen med et sololøp. For den gangen var det ingen ting som tydet på at de andre vinnerkandidatene ikke prøvde å optimalisere sine egen vinnersjanser.


Men da Holund vant femmilen i VM i år, var det ganske tydelig at flere av de øvrige vinnerkandidatene, deriblant de ferske verdensmesterne Røthe og Sundby, ikke gikk for sine egne sjanser. Det ble altså ingen kamp om seieren mellom de beste utøverne.


Kamp om seieren er ikke det samme som spurt på oppløpet. Du må gå inn for å misforstå for å tolke det slik. Kamp om seieren innebærer at alle (i hvert fall alle de beste med en reell sjanse til å vinne) kjemper for å prøve å vinne. Slik ble ikke VM-femmilen.

Sandaas
SandaasInnlegg: 12311
23.03.19 17:30
tucan: For å unngå å få verdensmedaljører med slikfkaks som i 2007, kan man jo enkelt løse med å ha lik type startrekkefølge som i skiskyting. Da ville de beste i det minste fått valgt nummer sjøl.

Hadde vært en for stor fordel for nasjoner med mange gode løpere (som Russland og Norge) da de kunne fordelt seg utover startfeltet om det var meldt ustabilt vær slik at de var sikret at minst 1-2 utøvere hadde endt opp med like gode/bedre forhold enn konkurrentene. Folk som Musgrave, Niskanen og Cologna hadde kommet dårlig ut kontra lagene til Russland og Norge som hadde hatt mange sjanser for å få treffe på vær/føre. 


Selv i skiskyting slår jo flaks med vær/føre/vind/tåke inn på resultatlistene, det blir jo ikke noe mindre flaks/uflaks for flertallet av utøveren bare fordi sjansen for at minst noen av de etablerte kan ta medalje under gode forhold (er jo heller ikke som det ikke har vært heldige medaljevinnere i skiskyting selv med deres startrekkefølge)

tucan
tucanInnlegg: 20540
23.03.19 19:11

Den der var litt morsom. Fordel for store nasjoner, liksom. Som om ikke fellesstarter gir massiv fordel for spesielt Norge. Når man legger inn mulighet for skibytte på 50 km er det bra komisk å dra inn fordelen at vi kunne fordelt løperne utover startfeltet.


 


 

strayert
strayertInnlegg: 12
23.03.19 20:10
knut_m: Men da Holund vant femmilen i VM i år, var det ganske tydelig at flere av de øvrige vinnerkandidatene, deriblant de ferske verdensmesterne Røthe og Sundby, ikke gikk for sine egne sjanser. Det ble altså ingen kamp om seieren mellom de beste utøverne.

Håller med och det sänker ju prestigen i att vinna ett VM-guld när andra åkare vaskar sina chanser. Lagåkning är inte svart eller vitt, när nationer som knappt vinner något gör allt för sin bästa åkare(märk inte saboterar för motståndare utan hjälper sina egna) så är det en sak men Norge som redan vinner ALLT hela tiden då tycker jag det ger dålig smak i munnen när sånt här händer

(Innlegget ble redigert 23.03.19 20:11)

knut_m
knut_mInnlegg: 2090
24.03.19 01:04
strayert: Håller med och det sänker ju prestigen i att vinna ett VM-guld när andra åkare vaskar sina chanser. Lagåkning är inte svart eller vitt, när nationer som knappt vinner något gör allt för sin bästa åkare(märk inte saboterar för motståndare utan hjälper sina egna) så är det en sak men Norge som redan vinner ALLT hela tiden då tycker jag det ger dålig smak i munnen när sånt här händer

Jeg er i utgangspunktet enig i at det ikke er svart eller hvitt, men det har egentlig ikke noe direkte å gjøre med hvor mye de forskjellige nasjonene vinner, slik jeg ser det. Det er naturligvis en sammenheng fordi nasjoner som vinner mye gjerne kan ha mange vinnerkandidater, som Norge hadde i VM i år.


Men det trenger jo ikke å være slik. Norge har jo vunnet mange gullmedaljer i de aller fleste mesterskap i lang tid, men det var i lang tid først og fremst takket være én utøver. Så selv om f.eks. Tord Asle Gjerdalen kan ha fungert som en slags hjelperytter (i den grad det overhodet hadde noen betydning for utfallet, om det i det hele tatt var tilfellet) for Northug ved et par anledninger, synes jeg ikke det gjorde noe, for det var fortsatt en reell (og fair) konkurranse mellom de beste utøverne i verden som alle prøvde å vinne. Gjerdalen var ikke blant Northugs sterkeste konkurrenter, det var løpere som Vylegzhanin, Teichmann, Cologna og Hellner.


I VM i år hadde vi på femmilen to løpere som for det første hadde vist styrke gjennom sesongen og som for det andre åpenbart hadde truffet med mesterskapsformen og tatt hvert sitt individuelle VM-gull. Men begge to valgte å la Holund få et enormt forsprang uten å løfte en finger for å hindre det. Det synes jeg som tilskuer var skuffende og jeg tviler på at dette er i sportens interesse. Hvis utøvere som ikke har noen berettiget tro på egne muligheter for en topplassering velger å ta en forlaget hvis de har en reell vinnerkandidat, mener jeg det er greit. Uavhengig av hvor mye denne kandidatene har vunnet fra før. Men da er det for det første lite de kan gjøre i utgangspunktet siden de ikke er vinnerkandidater selv, og for det andre vil det ikke fjerne noen av de fremste vinnerkandidatene fra kampen om seieren.

toja12
toja12Innlegg: 2882
24.03.19 08:29

Her har Pelle flere gode poenger, færre WC-renn for å få alle de beste til å delta i hvert renn. "Slik verdenscupkalenderen i langrenn er satt opp for neste vinter, er det 41 renn på 22 ulike steder. Den eneste frihelga underveis, er den første helga i februar. Da har mange utøvere nasjonale mesterskap det forventes at de skal delta i." https://www.nrk.no/sport/klaebos-rival-slar-alarm-_-vil-ha-store-endringer-1.14487104 


Vi på hjemmebane, risikerer nå at flere renn vil bli uinteressante for TV-overføring. 

Toetoe244
Toetoe244Innlegg: 3061
24.03.19 10:15
knut_m: Det synes jeg som tilskuer var skuffende og jeg tviler på at dette er i sportens interesse.

Det var jo akkurat det samme som skjedde med Krüger på 3-mila i OL, og det synes du da var helt fortreffelig?

tartaglia2
tartaglia2Innlegg: 2361
24.03.19 12:05
toja12: Her har Pelle flere gode poenger, færre WC-renn for å få alle de beste til å delta i hvert renn. "Slik verdenscupkalenderen i langrenn er satt opp for neste vinter, er det 41 renn på 22 ulike steder.

Jeg syns dette virker veldig fornuftig. Syns absolutt at man kan prøve ut dette med flere frihelger og flere konkurranser på samme helg. Føler at det er veldig viktig at de beste er med så ofte som mulig.

 

(Innlegget ble redigert 24.03.19 12:05)

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 26423
24.03.19 12:59

Make Langrenn-sporten great again.


Slik kunne for menn en WC-sesong være:

6 sprinter (3 i klassisk 3 i fri)
2 stykk 10 km
5 stykk 15 km
4 stykk 30 km
2 stykk 50 km
1 stykk 40 km
og selvsagt Monsterbakken være med i TdS
og flere stafetter på 4*7,5 km


10 km
1 stykk individuell klassisk
1 stykk individuell fri

15km
1 fellesstarter (klassisk ene året, fri neste) osv)
2 individuelle i klassisk
2 individuelle i fri

30 km
1 av typen klassisk + fri
1 individuell (fri ene året, klasissk neste osv)
1 fellesstart i fri
1 felllsstart i klassisk

50 km
1 stykk indiviudell i Holmenkollen
1 stykk felles ellers et et eller annet sted f.eks Lathi, Sotsij
(veskle stil hos hvilke fra år til år)


 40 km
1 av typen klassisk + fri (duatlon altså)

Dr_Who
Dr_WhoInnlegg: 1399
24.03.19 15:04

Da kan vi hylle Ingvild Flugstad Østberg som årets beste kvinnelige skiløper. Vinner av verdenscupen, vinner av TdS, medaljer i alt hun gikk i VM, ialt fem. Kjempesesong!

kenrojo
kenrojoInnlegg: 11521
24.03.19 15:23

Flott ja, og unner Østberg den etter en kjempesesong.

Men den beste langrennsløperen er vinneren av distansecupen og slik har det allltid vært. I år vet vi at Bolshunov og Johaug er verdens beste langrennsløpere. Nilsson og Klæbo er verdens beste langrennssprintere. WC-total er en merkelig kloning av en konkurranse, som forunderlig nok har høyest prestisje, men kårer slett ikke alltid den beste langrennsløperen.

(Innlegget ble redigert 24.03.19 15:23)

Scholestheone
ScholestheoneInnlegg: 3887
24.03.19 18:24

Den sammenlagte verdenscupen kårer jo den beste langrennsløperen. Men det fordrer at de beste er med på det meste. Og slik sett har den, spesielt i dameklassen, vært manipulert de senere årene.


Men det synes vi vel er superbra vi fra Norge, som nå til og med rigger tredjeplasser i den totale v-cupen.

Korgutt
KorguttInnlegg: 15220
24.03.19 18:40

Neste helg er det NM del 2 med teamsprint, 5/10km og 30/50 km. Sistnevnte i klassisk. På Lygna Skisenter. Er det mange fra landslagene som skal gå eller blir det en del frafall? 

Sarella
SarellaInnlegg: 17080
24.03.19 18:53
kenrojo: I år vet vi at Bolshunov og Johaug er verdens beste langrennsløpere.

Johaug er soleklart den beste langrennsløperen på kvinnesiden men Bols er ikke det på herresiden. I en VM sesong skal selvsagt den beste ta VM-gull, Bols har ikke et eneste ett, Klæbo har 3.

Dr_Who
Dr_WhoInnlegg: 1399
24.03.19 19:02

De som har samlet mest WC-poeng er årets beste langrennsløpere. Så enkelt er det. Johaug sto over TdS for å være best mulig rustet til VM. Det gjorde ikke Flugstad Østberg, som likevel tok fem VM-medaljer av fem mulige. Er meget verdig vinner, i likhet med Johannes Klæbo.

Diego71
Diego71Innlegg: 1462
24.03.19 19:05

Klæbo var den beste langrennsløperen slik rennprogrammet er lagt opp nå. Han vant det meste i sprint og kom først i mål på fire 15 km - fordelt på to fellesstarter og to jaktstarter. I tillegg til triumfen i Tour de ski. En verdig vinner. 

Østberg er selvsagt en like verdig vinner på kvinnesiden. 

(Innlegget ble redigert 24.03.19 19:07)

daskedusken
daskeduskenInnlegg: 5565
24.03.19 19:25
return_of_drakkar: Make Langrenn-sporten great again.
Slik kunne for menn en WC-sesong være:

Dagens mest fortjente tommel.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg