Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Langrennsløpernes egne meninger

NYTT TEMA
return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 22274
19.05.18 13:45
Framsynt: Ja, dagens fellesstart med 48 km transport før spurt er et gjesp i forhold til den spennende intervallstarten hvor stillingen skiftet under hele løpet - man aldri viste hvem som holdt helt inn og hvem som sprakk. Grunnen til at FIS endret til fellesstart (mot løpernes ønske) er fordi de syntes det tok så gruelig lang tid å avvikle en intervallstart, samt at de ville ha korte runder med løperne eksponert forbi reklamebannerne på stadion.
FIS er ikke interessert i sporten langrenn.

Lag tøffe løyper så blir det ikke gjesp.
Niskansen stakk tidlig i OL, og det kan gøres f.eks i Kollen.

Man kan ikke isolere langrenn på TV til de nordiske landene.
Det er ikke den tradisjonen for mellomtider etc. ellers.
Nå er prinsippet: Først i mål vinner...enkelt og greit.

Sporten trenger reklamepengene.
Slik sport er blitt til i dag.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 22274
19.05.18 13:50
bhros: Hvordan ser du for deg en 200 m sprint i klassisk? Ren staking? Klæbostil? De hundremeterne som har blitt arrangert, og som det noteres verdensrekord på, har gått i fristil. Ser ingen grunn til å kutte ut vanlig klassisk sprint. 3 minutters heat bør alle seere greie å holde ut. Skulle noe arrangeres som supersprint, måtte det være den i fristil. Men synes ikke det heller er en god ide. Eventuelt kunne en slik supersprint komme i tillegg til den vanlige sprinten. Den ville sannsynligvis bli for en annen og ny type løpere.

Hver løper har sin bane (altså langrennsspor) som man holde seg i fra start til mål. Dette betinger da best en rett løype.
Vel - så får man bruke den teknikken man vil fra start til mål i disse sporene.
Jeg tenker meg generelt flate løyper, som en standard.

Det er ikke 3-minutters heat som er saken.
Det er å få en hard-core sprintøvelse.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 10138
19.05.18 14:03
return_of_drakkar: Lag tøffe løyper så blir det ikke gjesp.
Niskansen stakk tidlig i OL,

Det er strengt tatt ikke spennende det heller, når Niskanen eller Bjørgen/Johaug er langt foran resten og alt synes avgjort tidlig i løpet.
Selv om noen fellestarter har vært spennende som f.eks 30 km i Kollen sist da Bjørgen vant, men dette er unntak fra regelen.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 10138
19.05.18 14:32
return_of_drakkar: Man kan ikke isolere langrenn på TV til de nordiske landene.
Det er ikke den tradisjonen for mellomtider etc. ellers.
Nå er prinsippet: Først i mål vinner...enkelt og greit. Sporten trenger reklamepengene.
Slik sport er blitt til i dag.

Nå eksponeres reklamen like mye om det er intervallstart eller fellesstart. Det som er sikkert er at jo kortere sendingene er jo kortere er reklametiden også.

Nå er det nordiske landene og Russland som er størst og viktigst for sporten. Det kan vi ikke se bort i fra.

Det du skriver her... er ikke det bare et uttrykk for hva FIS mener og ikke de aktive og sponsorene?

bhros
bhrosInnlegg: 11874
19.05.18 15:19
return_of_drakkar: Hver løper har sin bane (altså langrennsspor) som man holde seg i fra start til mål. Dette betinger da best en rett løype.
Vel - så får man bruke den teknikken man vil fra start til mål i disse sporene.
Jeg tenker meg generelt flate løyper, som en standard.

Jeg regner med at det da ville bli en ren stakekonkurranse.   Ville ikke kalle det langrenn i det hele tatt.

Jeg ser da for meg utøvere som staaalisen beskrev i sine skrekkvisjoner for et par (?) år siden:  Løpere med overdimensjonert overkropp, gorillaarmer og pinglebein. Sjanseløse i vanlig langrenn.

Ser ikke at det kan være noe problem med vanlig klassisk sprint. Harde løyper med nok av stakefrie soner, der man også er nødt til å bruke beina. Noe helt annet enn 200 m staking  -   en fornærmelse mot klassisk stil å kalle dette for langrenn.

Hvis man skal, som du sier, "bruke den teknikken man vil fra start til mål", er det jo fristil som er tingen.  Da kunne man ikke ensidig satse på armstyrke heller.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 22274
20.05.18 09:07
Framsynt: Det er strengt tatt ikke spennende det heller, når Niskanen eller Bjørgen/Johaug er langt foran resten og alt synes avgjort tidlig i løpet.
Selv om noen fellestarter har vært spennende som f.eks 30 km i Kollen sist da Bjørgen vant, men dette er unntak fra regelen.

Men slik som Niskanen som stakk, og russeren som tok ham igjen, og Niskanen som svarte - vel det var jo spennende.
Og hvem skulle man holde med?

5-mila i Falun da PN var jo rar, men uhyre spennende.
Og det er vel der man ønsker å ha det, løper mot løper og første løper i mål er vinneren.
Eller som a la Niskanen - en som stikker og ulver som jager.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 22274
20.05.18 09:12
bhros: eg regner med at det da ville bli en ren stakekonkurranse. Ville ikke kalle det langrenn i det hele tatt. Jeg ser da for meg utøvere som staaalisen beskrev i sine skrekkvisjoner for et par (?) år siden: Løpere med overdimensjonert overkropp, gorillaarmer og pinglebein. Sjanseløse i vanlig langrenn. Ser ikke at det kan være noe problem med vanlig klassisk sprint. Harde løyper med nok av stakefrie soner, der man også er nødt til å bruke beina. Noe helt annet enn 200 m staking - en fornærmelse mot klassisk stil å kalle dette for langrenn. Hvis man skal, som du sier, "bruke den teknikken man vil fra start til mål", er det jo fristil som er tingen. Da kunne man ikke ensidig satse på armstyrke heller.

1. Man staker vel stort sett hele Vasaloppet og Birken og Longia etc.?
Staking, slik sett, er relativt nytt.

2. Det ville ikke bli fristil så lenge man måtte ha skiene i sporet!
Men gjerne - øvelsen kunne krevd vanlig diagonalgang!
Ikke meg imot!!!

3. Du hukser sikkert den første store "skøyteren", Bill Kock, som skøytet med den ene skia.
Alle var vel heller ikke happy for skøyting i starten heller.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 22274
20.05.18 09:18
Framsynt: Nå eksponeres reklamen like mye om det er intervallstart eller fellesstart. Det som er sikkert er at jo kortere sendingene er jo kortere er reklametiden også. Nå er det nordiske landene og Russland som er størst og viktigst for sporten. Det kan vi ikke se bort i fra. Det du skriver her... er ikke det bare et uttrykk for hva FIS mener og ikke de aktive og sponsorene?

Et poeng er om kortere intense sendinger eller lengre sendinger trekker mest seere?
Først over mål vinner eller "kampen mot klokka".
Og det er jo endel individuelle starter i løpet av sesongen uansett.

Hva jeg skriver?
Det jeg selv mener - men gjerne med rom for litt justeringer.
Og jeg skal gjerne innrømme at jeg liker fellesstart blant annet for at det tar kortere tid, og da kan jeg gjøre annet i et ofte stramt program.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 10138
20.05.18 15:15
Maximilia: Glömde säga att det ska vara intervallstart också:-). Tycker gott damerna kan köra samma sträckor som herrarna utom i sprint och möjligen stafett. Och sprint får gärna bli just sprint igen, med något kortare åktider som premierar de snabba. Sen kan man ha något längre sprinter i en tour  om man har sådana.

Nå har jo Bjørgen lagt skiene på hylla for godt.
Men det gjør ikke saken "bedre" at Johaug er tilbake. 
Om damene skulle gått 50 km så er jeg redd avstanden mellom damene hadde blitt enorm, så tror ikke det er en god idé faktisk å gå lengre distanser enn 30 km.
Derimot er jeg helt enig i at det skal være intervallstart på 30 -og 50 km.

Cabello
CabelloInnlegg: 5792
20.05.18 15:24
Framsynt: 30

Det blir intervallstart på Beito i desember. 15 og 30. 

Maximilia
MaximiliaInnlegg: 54
22.05.18 02:16
Framsynt: Nå har jo Bjørgen lagt skiene på hylla for godt.
Men det gjør ikke saken "bedre" at Johaug er tilbake. 
Om damene skulle gått 50 km så er jeg redd avstanden mellom damene hadde blitt enorm, så tror ikke det er en god idé faktisk å gå lengre distanser enn 30 km.
Derimot er jeg helt enig i at det skal være intervallstart på 30 -og 50 km

Jag tycker man kan testa med 50 km intervallstart för både herrar och damer ändå. Det är ju fånigt med skilda distanser, det är ju knappt några sporter som har det längre. Det kan ju också tänkas att det skulle öppna för någon skidåkare som helt plötsligt upptäcker att den har bättre slagläge på en så lång distans. Johaug skulle säkert vara fenomenal i sammanhanget, förutsatt att formen finns där, så favoritskapet finns ju helt klart. Men, det ska ju köras om det också. Jag kan tänka mig att det finns fler som skulle kunna utmana på sikt...kanske framför allt Haga om det är fristil. 

george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 11761
22.05.18 09:58
Maximilia: Det är ju fånigt med skilda distanser, det är ju knappt några sporter som har det längre.

Langrenn, skiskyting, skøyter, sykkel, terrengløp, orientering blant annet. Friidretten har også tikamp for gutta og syvkamp for jentene og ulik lengde på korthekken.

I hopp hopper jentene oftest i mindre bakker og jentene starter vel lenger ned i bakkene også i alpint?

Maximilia
MaximiliaInnlegg: 54
22.05.18 10:19
george_hincapie: Langrenn, skiskyting, skøyter, sykkel, terrengløp, orientering blant annet. Friidretten har også tikamp for gutta og syvkamp for jentene og ulik lengde på korthekken. I hopp hopper jentene oftest i mindre bakker og jentene starter vel lenger ned i bakkene også i alpint?

Jag vet att några sporter har det. Men med tanke på hur många sporter det finns så är de ganska få, och de blir ju färre och färre. En gång i tiden hade friidrotten betydligt fler olika distanser, men de har tagits bort allteftersom. Det enda som återstår är väl som du säger sjukamp/tiokamp och korta häcken.Damerna som springer maraton springer lika långt som herrarna. Då tror jag att längdåkarna kan ha samma distanser också, och jag tror att det skulle funka fint många andra sporter med. Den enda distansen jag tror bör skilja sig åt i längdåkning är sprint som kan ha olika distans för herrar/damer. Men jag tycker att man kan korta de banorna generellt sett, så det faktiskt blir sprint och inte medeldistans:-).

Men, det är min åsikt, vi behöver inte tycka lika:-).

Datainspektionen
DatainspektionenInnlegg: 568
22.05.18 22:36
Maximilia: Den enda distansen jag tror bör skilja sig åt i längdåkning är sprint som kan ha olika distans för herrar/damer. Men jag tycker att man kan korta de banorna generellt sett, så det faktiskt blir sprint och inte medeldistans:-). Men, det är min åsikt, vi behöver inte tycka lika:-).

Jag kan hålla med dig om att sprint bör gå tillbaka till där den var förr, med kortare distanser generellt, så att det lönar sig att specialisera sig på sprint. Jag tror också detta kan hjälpa en del nationer som just nu har det väldigt svårt, att komma tillbaka igen.

Din vision om lika distans för män och kvinnor tror jag i dagsläget bara kommer öka avstånden mellan toppen och botten, men vem vet hur framtiden utvecklar sig?

(Innlegget ble redigert 22.05.18 22:36)

Cabello
CabelloInnlegg: 5792
23.05.18 17:42
george_hincapie: og jentene starter vel lenger ned i bakkene også i alpint?

Det er riktig.

jakoby
jakobyInnlegg: 778
23.05.18 18:25
george_hincapie: Langrenn, skiskyting, skøyter, sykkel, terrengløp, orientering blant annet. Friidretten har også tikamp for gutta og syvkamp for jentene og ulik lengde på korthekken. I hopp hopper jentene oftest i mindre bakker og jentene starter vel lenger ned i bakkene også i alpint?

Ikke alltid (for alpint), men oftest for utfor ihvertfall.

Heldigvis ser vi nå tegn på at kvinnelige hoppere er på vei bort fra mindre bakker og jeg vil tro de fases helt ut av konkurranse etterhvert.

Generelt er vel distanser kortere pga et mindre felt, færre som driver med sporten profesjonelt, hos kvinner, og derfor vil lengre distanser skille mer. Satser på at ingen tror manglende kapasitet er et hinder.

Likevel synes jeg man bør teste ut lengre langrennsløp også for kvinner. Ser jo både hos herrer og damer at den lengste distansen blir mer taktisk utfordrende enn gørraslitent. Tror ikke de fellesstartene nødvendgivis vil være mindre kompetitive enn kortere distanser, ihvertfall kortere intervalløp.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 10138
23.05.18 22:21
jakoby: Generelt er vel distanser kortere pga et mindre felt, færre som driver med sporten profesjonelt, hos kvinner, og derfor vil lengre distanser skille mer. Satser på at ingen tror manglende kapasitet er et hinder. Likevel synes jeg man bør teste ut lengre langrennsløp også for kvinner. Ser jo både hos herrer og damer at den lengste distansen blir mer taktisk utfordrende enn gørraslitent. Tror ikke de fellesstartene nødvendgivis vil være mindre kompetitive enn kortere distanser, ihvertfall kortere intervalløp.

Det som er sikkert er at det blir færre og færre renn med 15/30 km og mer. Og flere og flere sprinter (80% i fri stil)
Kun én av seks starter i mesterskap er med intervallstart!

Alle endringer mellomeuropeiske FIS foreslår og innfører - og ikke minst WC programmet i langrenn er med henblikk på at svakere nasjoner skal ha større sjanse til å få løpere på pallen.
I hvilke andre idretter gjør man slikt?

Også etterveksten i Norge er svakere enn før - fordi utøverne ikke trener godt nok med å bygge kapasitet til å gjøre løpene selv. Ikke overraskende at flere og flere løpere vil ha bajasøvelser som jaktstart tilbake.Framsynt
FramsyntInnlegg: 10138
23.05.18 22:24
Cabello: Det blir intervallstart på Beito i desember. 15 og 30.

Det blir noe i nærheten av årets høydepunkt.
Johaugs tilbakekomst og lengre intervallstarter.

Davos vil sjeldnere og sjeldnere arrangere disse edle øvelsene. Tyisk trend.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 10138
24.05.18 18:12

Ingen duathlon i årets world-cup.

Grunn: det er så vanskelig å arrangere for mellomeuropeere som ikke har noen befatning med jobben som gjøres. 

Mellomeuropeiske FIS gjør hva de kan for å ødelegge langrennssporten. De legger ikke skjul på det, engang.

https://www.dagbladet.no/sport/norsk-drommeovelse-fjernet-fra-verdenscupen---beklagelig/69823628

(Innlegget ble redigert 24.05.18 18:12)

Framsynt
FramsyntInnlegg: 10138
24.05.18 20:23

Johaug tilbake med startnummer på brystet - og vant helt suverent 10 km løping i ei tøff løype.

https://www.langrenn.com/fornebulopet-med-suveren-seier-til-therese-johaug.6119203-1743.html

Oppsiktsvekkende god tid.

Progressen
ProgressenInnlegg: 3310
25.05.18 12:02
Framsynt: Ingen duathlon i årets world-cup.

For dem som er motstandere av fellesstart så ser terminlisten bare bedre og bedre ut...

Men nå som sprint og 10/15 omtrent er det eneste som gås har man etter min mening reversert "revolusjonen" og endt opp med noe som er verre enn utgangspunktet.

Hvordan klarte man det!?

DrDrax
DrDraxInnlegg: 981
25.05.18 13:32
Framsynt: Oppsiktsvekkende god tid.

33:36!
Vienna Søyland Dahle tok NM-gull 2017 på 34:29 (10000 m bane).

Framsynt
FramsyntInnlegg: 10138
26.05.18 13:18
DrDrax: 33:36!
Vienna Søyland Dahle tok NM-gull 2017 på 34:29 (10000 m bane).

Therese Johaug ble nr 7 i herreklassen og slo løyperekordholder - maratonløperen Annie Bersagel med hele 2 minutter i den drepende varmen (29 gr C) på sin aller første 10 km. Sensasjonelt - hun kunne blitt en friidrettsutøver i verdensklasse!

Jeg tror dette kan bli en kjip sesong for Johaugs motstandere - NrK, TV2, VG, Aftenposten, svensker, finner, polakker og ca. 50% av det norske folk. For dem venter årevis med ørkenvandring. 
Litt tidlig å si - men jeg tror vi som ikke snudde kappen etter vinden og forholdt oss saklige har mye å glede oss til :)

(Innlegget ble redigert 26.05.18 13:25)

bhros
bhrosInnlegg: 11874
26.05.18 22:45

Framsynt.

Hvor har du det fra at 50% av det norske folk har vært anti-Johaug? Det er jo det rene, skjære vås. Jeg kjenner ikke en eneste slik i min bekjentskapskrets. Heller ikke diverse kommentarfelt tyder på noe i nærheten av det du ynder å predike.

daskedusken
daskeduskenInnlegg: 5179
27.05.18 09:27
Framsynt: hun kunne blitt en friidrettsutøver i verdensklasse!

Da måtte hun trent myyyye løping. Teknikk som en låghalt ku. Men imponerende kapasitet, det skal hun ha.

Datainspektionen
DatainspektionenInnlegg: 568
28.05.18 00:38
daskedusken: Men imponerende kapasitet, det skal hun ha.

10 000 m är ju den extrema långdistansgrenen inom friidrotten och hon har ju kroppsformatet för den typen av löpning helt klart och uthålligheten att matcha det. Om Johaug i ett annat liv gått 100% på friidrott kanske hon hade nått stora framgångar? Norge skulle kanske mått gott av att byta ut några vinter-OS medaljer mot sommar för omväxlings skull? :)

Sarella
SarellaInnlegg: 15416
29.05.18 21:26
Framsynt: Therese Johaug ble nr 7 i herreklassen og slo løyperekordholder - maratonløperen Annie Bersagel med hele 2 minutter i den drepende varmen (29 gr C) på sin aller første 10 km. Sensasjonelt -

Hun leverer bra i testløypa fra Vindern til Holmenkollen også :)

Framsynt
FramsyntInnlegg: 10138
30.05.18 09:04
Sarella: Hun leverer bra i testløypa fra Vindern til Holmenkollen også :)

Mange som vil gå en tung vinter i møte.
Ikke minst TV2 og Lersveen som stod bak den reportasjen.
Det er ikke deres fortjeneste at hun er tilbake, tvert imot.

Hvorfor pensjonerer ikke Lersveen seg? Han vet at "ingen" liker han og egentlig ønsker å la seg intervjue. Ikke minst langrennsløperne ser på fyren som en møkkamann (Lersveens eget uttrykk)

KongOlav2
KongOlav2Innlegg: 38970
30.05.18 09:10
Framsynt: Mange som vil gå en tung vinter i møte.
Ikke minst TV2 og Lersveen som stod bak den reportasjen.
Det er ikke deres fortjeneste at hun er tilbake, tvert imot.

Hvis man liker totaldominans fra Johaug, så blir det en bra vinter. Selv frykter jeg nesten at hun blir for suveren. Jeg ser gjerne norske seire, men om Johaug tar 80 % av seirene i distanserenn i utklassingsstil, blir det kjedelig. Ser like gjerne at Ingvild får flere seire, og ikke minst at Astrid hadde fått en seier i mesterskap. Det hadde hun så inderlig fortjent.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 10138
30.05.18 09:42
KongOlav2: Hvis man liker totaldominans fra Johaug, så blir det en bra vinter. Selv frykter jeg nesten at hun blir for suveren.

Det blir hun ikke med det FIS-programmet det er lagt opp til.

Mer og mer sprint, færre lange distanser. 14 sprintrenn gir store utslag for totalen.
Vi vet heller ikke hvordan det går, annet enn at det ser bra ut. Men det er mye som skal klaffe. F.eks. syntes jeg traséene i Seefeld så veldig flate og lette ut. Ikke til Johaugs fordel.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg