Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Skøytesesongen 2018/19

NYTT TEMA
rocambole
rocamboleInnlegg: 577
09.01.19 21:52

Ser på schaatsforum at Telegraaph nettopp har hatt et intervju med Kramer. Kramer stadfester at dette er første gang siden 2005 og ti EM-starter at han ikke stiller som favoritt. Samtidig er han fornøyd med sin stigende form i og med sine nylige 6.10.61 og 1.45.35 i Hrv som er hhv. hans fjerde (feilaktig referert i artikkelen som den tredje) og tredje beste notering på denne banen. (At nye Hrv nå fremstår en smule raskere enn Hrv tidligere i hans karriere, synes ikke å betenkes av Kramer/journalisten.)

Kramer slår fast at han aldri vil spesialisere seg på en eller to distanser (les: 5000 + ev. 10k) fordi det da blir for få betydningsfulle stevner i sesongen (kun enkelt-nm og enkelt-vm), og fordi «bouvendien vind ik een allroundtoernooi veel te mooi». Etter denne skjønne musikk for ethvert skøytefundamentalistisk øre, slår han imidlertid vederstyggelig kontra ved å uttale at hans hovedmål (sic!) denne sesongen er 5000 i e-vm i Inzell, og på lengre sikt 5000 i e-vm i SLC 2020. På meg virker dette som en sjaber fallskjerm for å sukre hans de facto detronisering, i VM 2018, fra den egentlige tronen som regjerende verdensmester i klassisk firkamp, fra mitt skøytefundamentalistiske ståsted the one and only Verdensmester på skøyter.

Mht. det forestående EM uttaler Kramer at selv om han skulle prestere på sitt aller beste, vil det bli tøft nå å slå Roest. Videre uttaler han at han er i Collalbo «for å gi alt jeg har» (det skulle da bare mangle?), og annonserer, heller overraskende, at «dette EM kan bli mer spennende enn noensinne» !?. Hva i all verden er målestokken for «enn noensinne»? I det minste i moderne tid: EM 1990: https://www.speedskatingnews.info/en/results/?eventresultID=696  Nærstuderer man resultatene, vil man se at man hadde intet mindre enn 6 – seks – seriøse vinnerkandidater før den avsluttende 10k. Fra min egen imaginære bookmaker-geskjeft vil jeg gi milliardær-odds på et bet om at vi nå får mer enn 6 seriøse vinnerkandidater før 10k. Jeg mistenker at spenningen Kramer sikter til kun (og i høyden) handler om ham vs. Roest.

Uansett: Det borger bra for EM at det tar litt fyr i forpostfektningene!

Egron58
Egron58Innlegg: 293
09.01.19 22:09

Syns det er rart ikke kvinner går 10 000 i distanse-VM. Nå som dem jo har kvartettstart. Kvinner løper jo 10 000 m i friidrett, maraton ja til og med 50 KM kappgang. V.rek. på 10 000 m for kvinner er jo så bra som 13.48.33. Den norske på 14.47.49 av Mari Hemmer. 

Det var også svært få deltagere som gikk 50 KM kappgang for kvinner.

ChristianEminger
ChristianEmingerInnlegg: 316
09.01.19 23:35

Den lekre berlineekransen Bente Kraus (29) legger opp, kunngjøres i dag. Hun har ikke god nok helse til å komme tilbake på ønsket nivå, forteller skoletyskkunnskapene meg basert på facebookposten hennes.

For øvrig var det litt forhåndsstoff i kveldens sportsseksjon på ARK. Der ble det mimret om at det nå er 28 år siden forrige norske EM-mester. EM 1991 var DET mesterskapet som vi ble snytt for fra tv-stolen i tillegg til Leeds - Luton i tippekamp, og jeg minnes at skuffelsen var total og bekmørk da kongens ille timede bortgang medførte svarte tv-skjermer hva sport angikk denne januarhelgen. Men, over til poenget som jeg ville formidle i så henseende; konfrontert med at det nå er 28 år siden sist, kunne SLP informere om at han ikke visste hvem som vant tittelen den gang i Sarajevo. Han var jo ikke født den gang, var forklaring på uvitenheten sin. For det første en komplett toskete forklaring da de aller fleste noenlunde oppegående mennesker vet uendeleg med fakta også fra tida før de selv ble født, og for det andre vitner SLPs uvitenhet om en nærmest grenseløs ignoranse og noldushet overfor det faget som etter alle solemerker er hans spesialfag og lodd her i livet, alet opp med skøytefarsmjølk som han er og seinere som sitt levebrød. Er det virkelig mulig å unngå å snuse på til og med høydepunktene fra den nære historien som han nå er en viderføring av arven fra? Det ser sådan ut, men om nettopp nevnte osing skulle klare kunststykket å stanse rekka på 28 magre år, så skal han kanskje tilgis.

(Innlegget ble redigert 09.01.19 23:36)

rocambole
rocamboleInnlegg: 577
10.01.19 00:06

Antall deltagere i «herrer allround» i EM er nå redusert til skarve 20 stk. Fra ISUs entry list virker det som bare 19 stiller siden SUI ikke har noen kvalifisert reserve for Wenger som av uransakelige grunner utestår. Sendeskjemaet til nrk virker ytterst betryggende med mega-unntaket som bekrefter regelen: Nrk sender IKKE drammen over alle drammer i et klassisk mesterskap, 10k i sin helhet!!! På én nrk-side oppgir de å sende 35 min, på en annen side 40 min. Hva i huleste er på gang her for å torpedere skøytesportens sjel?
      Den VERSTE hypotesen er at ISU i tilnærmet løyndom har besluttet å skalpere de fire 10k-par til kun tre, slik at det nå er kun 6 ærespriser å kjempe om i EM. Men jeg finner ikke noe ISU-dokument som bekrefter denne horrible hypotesen. Den NEST VERSTE hypotesen er at nrk egenrådig har besluttet å skalpere sendingen av de fire finaleparene fra 10k, slik at nrk i direktesending kun tilbyr de to siste parene. Dvs. at nrk-titterne avspises med MAX 12 min og MIN 7 min. av de første to finaleparene  av 10k i EM herrer over klassiske distanser.
     Et relativt plausibelt scenario er at Semerikov, med gode sjanser til å vinne 10k (og han kan jo også ha vunnet 5000), kommer i første par på 10k, mens vår egen HB kommer i par 2. Fra nrk vil altså disse to ekstremt interessante 10k-parene, desto mer som man ikke vet helt med værgudenes luner utendørs, kun ytes 7-12 min av sendetid TOTALT! SNAKKER om amputasjon! Dette fremstår desto mer horribelt som det virker som nrk sender omtrent rubbel og bit FØR avslutningsdistansen, og i BEGGE kjønnsklasser.
      Det kan være at den skjulte sendeplanen er å sende noen avslutningsrunder av både Semerikovs 10k og Bøkkos 10k, og deretter gå over i regulær sending for de to siste parene, med en forhåpning om at EM avgjøres da. Men etter Sem’s overrumplende kanonseier på 5000 med banerekord i Hrv, og hans sterke romjulsperser på de to korte, hvordan kan nrk, i forkant, være idiotsikker på at 10k-løpet til Sem ikke holder til GULL i sammendraget, spesielt om utendørsforholdene er litt variable?
            Jeg har masse positivt å si om Even Wetten som kommentator derfra til dit, om enn nrk-sendingene har en signifikant oppside hvis nrk-duoen innimellom, dvs. i de mest signifikante skøytestevnene, ble assistert med en skøytehengiven kløpper i hoderegning så vel som basis-kompetent i skøytestatistikk; kløppere som vår nasjon er ekstremt begunstiget med og sikkert tilgjengelig for en meget billig penge, om noen som helst. Av besynderlige grunner finner nrk det ikke opportunt å betjene seg av sådan spisskompetanse for ytterligere å forbedre sine skøytesendinger. Uaktet at den utvortes skøyteekspertise jevnt over ser gjennom fingrene med nrk-duoens shortcomings (og vet å akte deres kommentator-prestasjoner som relativt sett gevaldige fremskritt fra forhistorien), var det rimelig Kafka å høre på at Sem’s vcup-seier på 5000 først ble kringkastet som en mulighet da det var kun noen få meter igjen av hans løp. Penibelt!
            Ok; Wetten er basisk sett min mann, både mht. sitt imponerende og overraskende enkelt-vm-gull på1k og enda mer som kommentator med en overflod av eksellent språkføring og presise tekniske obervasjoner. Dog ble han aldri noen løper for the real thing, den klassiske firkampen. Mon han kunne oppvise et minstemonn av relativ andakt her, istedenfor å simulere at the real thing IKKE er the real thing?
            Så, hva i huleste foregår nå, i nrk-hodene som bestemmer? De anser det altså MER viktig å vise noen tidlige 1000-løp i damesprint enn å vise de som kjemper om EUROPAMESTERSKAPET over klassisk firkamp og som kommer ut i de første to par av de eksklusive 4 par av 10k herrer «allround» som har evnet å kvalifisere seg til Europamesterskapets ÆRESPRIS?!?
            For oss formidabelt skøytepasjonerte spiller ikke dette all verdens rolle rent seerteknisk, siden vi har ISU live channel som back-up, og også har vendt oss til å stole på nrk’s nettsending for skøyter når sendingen ikke slipper til i ordinært nrk-tv. Dog merket jeg meg, tidligere i inneværende sesong, at nrk’s nettsending for skøyter for første gang IKKE var til å stole på; uten noe som helst forvarsel ble for meg signifikante skøytepar sensurert til fordel for et off-topic innslag om noen som skjøt med gevær i en snødekt granskog. Bokstavelig talt: HVA I GRANSKAUEN?
            Mitt poeng er primært SIGNALET som nrk’s amputasjon av 10k-finalen av EM sender til ordinære tv-tittere. Signalet er ikke bare at 10k ikke betyr noe som helst; siden det er finaledistansen som skalperes, betyr heller ikke EM noe som helst; og siden det ikke betyr noe som helst hvem som er europamester på skøyter, betyr selvfølgelig heller ikke skøyter noe som helst.
            SKAM over nrk! (Men full tilgivelse og berømmelse herfra HVIS dere skjerper dere til søndag!)

(Innlegget ble redigert 10.01.19 00:11)

jonsalars
jonsalarsInnlegg: 580
10.01.19 01:12

Håpar rocambole tek feil her, ser for meg ut som NRK sender 10.000 frå 15.05 til 15.55 og Norge rundt etterpå, det kan vel ofrast.... NRK kan meina kva dei vil om 10.000, men det er der det vert avgjort, heile den må visast. Men stolar ikkje heilt på NRK. 

Viktig at Sverre vinn og nest viktigast at Kramer ikkje vinn. Han har vunne nok. Gje alt han har...også om han ligg for langt bak på 10.000? Tjaa... Håpar elles at Håvard får bra plassering. Ser betre ut enn på lenge. 6. plass realistisk? 5.?

Opplegget med sprint og allround og kvinner og menn har sikkert vore diskutert før. Laurdag vert ein hard dag for sofa-slitarar som skal ha med alt! 

 

rocambole
rocamboleInnlegg: 577
10.01.19 01:17
ChristianEminger: EM 1991 var DET mesterskapet som vi ble snytt for fra tv-stolen i tillegg til Leeds - Luton i tippekamp, og jeg minnes at skuffelsen var total og bekmørk da kongens ille timede bortgang medførte svarte tv-skjermer hva sport angikk denne januarhelgen

Ja, EKSTREM majestetsfornærmelse mot vår skøytekjære Kong Olav V og en eklatant vanæring av hans minne. Bøddelen her var Rolf Rustad, daværende sjef for nrk-sporten, folkekjær som prima håndball-keeper og fra snillistiske fremtoninger på fjernsyn. Jung taler om Skyggen; og mennesker kan ha flere sider enn de fleste våger å ane...

(Innlegget ble redigert 10.01.19 01:31)

rocambole
rocamboleInnlegg: 577
10.01.19 01:51
jonsalars: Håpar rocambole tek feil her, ser for meg ut som NRK sender 10.000 frå 15.05

Samme håp herfra om å ta feil! For meg ser det dessverre ut som par3 starter ganske så snart etter 15:05. God natt/dag!

Tolbukin
TolbukinInnlegg: 2542
10.01.19 02:45
ChristianEminger: For øvrig var det litt forhåndsstoff i kveldens sportsseksjon på ARK. Der ble det mimret om at det nå er 28 år siden forrige norske EM-mester. EM 1991 var DET mesterskapet som vi ble snytt for fra tv-stolen i tillegg til Leeds - Luton i tippekamp, og jeg minnes at skuffelsen var total og bekmørk da kongens ille timede bortgang medførte svarte tv-skjermer hva sport angikk denne januarhelgen.

I tillegg til at det var 28 år siden forrige norske EM-mester, kunne kringkastingen samtidig ha nyttet høvet til å mimre over at det er 38 år siden forrige NRK-sendte norske EM-mester.

Og uansett en latterlig beslutning av Rolf Rustad. Har skulle man i den avdøde majestetens ånd ha gjort det britiske munnhellet "The King is dead. Long live the King !" til sitt, og latt livet gå sin gang.

jonsalars
jonsalarsInnlegg: 580
10.01.19 20:50

Kun sett på NRK sendetider, ikkje starttider, spent på kva dei gjer med 10.000. Sjekka sendetider laurdag, litt kanalslalåm her, men ikkje så enkelt for NRK heller. 8 distansar på ein dag? Eller 6? Kunne vel arrangert sprint-EM separat. 

Nokon nevnte at ISU sender alt live? Vore bra i tilfelle NRK snublar. 

 

rocambole
rocamboleInnlegg: 577
10.01.19 22:07
Tolbukin: Har skulle man i den avdøde majestetens ånd ha gjort det britiske munnhellet "The King is dead. Long live the King !" til sitt, og latt livet gå sin gang.

Definitivt! Og tenk hvilken klassiker og hyllest dette ville ha blitt hvis EM på skøyter 1991 var det eneste programmet som ble sendt! Liv, is og jubel mot en kontrastbakgrunn av de sorte skjermers sorg...

rocambole
rocamboleInnlegg: 577
10.01.19 23:33

Nå er det offisielt: 10k starter kl 14:25 på søndag, mens nrk sender direkte først fra 15:05 og viser ditto ringeakt for de to første parene.

Sjaksjakbajev
SjaksjakbajevInnlegg: 1082
11.01.19 00:06
rocambole: siden SUI ikke har noen kvalifisert reserve for Wenger som av uransakelige grunner utestår.

Wenger er et kjedelig forfall, men verre er det at Belgia, med Swings og Vosté, holder seg borte - skuffende! Zujeva, Czerwonka og Bettrone savnes også. Polen stiller med rene B-lag i allround.

BorisA
BorisAInnlegg: 2764
11.01.19 06:33

Bare det ikke ender opp med enda en tittel til Sven Kramer.

ChristianEminger
ChristianEmingerInnlegg: 316
11.01.19 11:19

Jeg kan rapportere om fantastiske vær- og føreforhold her i Collalbo. Vakrere sted finnes ikke på kloden akkurat i dag. Dette blir et vintereventyr. Så kan de løperne som har valgt å stå over bare ha det så godt. Der er utelukkende deres problem, og skal ikke få ødelegge noe av denne skøytefesten.

malvolio
malvolioInnlegg: 26449
11.01.19 13:35
ChristianEminger: Jeg kan rapportere om fantastiske vær- og føreforhold her i Collalbo. Vakrere sted finnes ikke på kloden akkurat i dag.

Tv-bildene er også veldig vakre når de kommer ut på vekslingssiden med Dolomittene i bakgrunnen og den solfylte tribunen i forgrunnen :-). Gi meg dette framfor alle disse "industrihallene" hver bidige gang ...

Sarella
SarellaInnlegg: 15097
11.01.19 14:12

Nuis slår Lorentzen på 500m, så treg Lorentzen har blitt. Moro med typen til Østberg på 2.plass

malvolio
malvolioInnlegg: 26449
11.01.19 14:14

Nordmann på 2.-plass og han heter .... Rukke!

Nuis ser bra ut med tanke på tittelen nå. Kan fort bli dobbelt nederlandsk, men nok heldigvis ikke trippel (selv om jeg langtfra ser bort fra at Krol kan vinne 1000 m).

Sjaksjakbajev
SjaksjakbajevInnlegg: 1082
11.01.19 14:16
Sarella: Moro med typen til Østberg på 2.plass

Broren til typen til Østberg

Sarella
SarellaInnlegg: 15097
11.01.19 14:18
Sjaksjakbajev: Broren til typen til Østberg

Sånn var det ja :)

sovesveis
sovesveisInnlegg: 784
11.01.19 14:19
Sarella: Nuis slår Lorentzen på 500m, så treg Lorentzen har blitt

Vind eller var det dårlige løp? Eller en kombinasjon?

Sarella
SarellaInnlegg: 15097
11.01.19 14:24
sovesveis: Vind eller var det dårlige løp? Eller en kombinasjon?

Jeg vet ikke, men han startet rimelig tregt, kan jo ligge der.

malvolio
malvolioInnlegg: 26449
11.01.19 14:30

I allroundklassen for kvinner har Antoinette de Jong tatt første stikk, mens Lollobrigida bekrefter mistanken om at hun kan være pallkandidat sammenlagt.

Ragne Wiklund svært positiv blant de norske, Njåtun hadde jeg håpet å få under 40. Med unntak av Lollobrigida som satte pers, gikk faktisk Wiklund den aller beste 500-meteren sett i forhold til PR.

Det er ikke umulig at hun kan bli med på 5000 m, som jeg ser det nå, jeg tror også 3000-meteren hun gikk nå kan holde til topp 10 i hvert fall. Hun blir fort passert i sammendraget av Achtereekte, Sablikova og Voronina blant dem hun holdt bak seg på 500, så får hun til gjengjeld håpe å tuppe ut f.eks. Kazelina og Zdrahalova. Men det kan jo dessverre også bli kamp med Njåtun om en 5000-meterplass.

sovesveis
sovesveisInnlegg: 784
11.01.19 14:33
Sarella: men han startet rimelig tregt

Ja, noe der, burde vel vært to tideler raskere på første 100, men synes han går en to-tre tideler svakere enn forventet på resten av løpet også.

Gutta klagde selv på vinden, men er jo vanskelig å vite hvor mye det spilte inn.

malvolio
malvolioInnlegg: 26449
11.01.19 14:42
malvolio: Det er ikke umulig at hun kan bli med på 5000 m, som jeg ser det nå, jeg tror også 3000-meteren hun gikk nå kan holde til topp 10 i hvert fall.

Og det er DOBBELT NORSK! (med noen par igjen ...) Så faktisk ut som Njåtun skulle få slite med den estetisk vellykkede estinnen, men Ida holdt bedre enn hun har gjort et par ganger før.

malvolio
malvolioInnlegg: 26449
11.01.19 15:26
malvolio: Men det kan jo dessverre også bli kamp med Njåtun om en 5000-meterplass.

Dessverre ble det litt "stang ut" for de norske på 3000, som ble nr. 9 og 10 til slutt og også ligger på 9. og 10. plass sammenlagt. Dermed kan det bli vanskelig å få med noen norske på 5000, den mest realistiske sjansen ligger i å gå forbi Kazelina som ligger på 8.-plass sammenlagt men som ikke er topp 8 på 3000 m.

Og Wüst, Wüst, for tolv år siden gikk du på en av dine største karrieresprekker nettopp i Collalbo da du tapte EM-tittelen til Sablikova på de siste rundene. Men du må bare prøve for fullt fra start, ikke sant? Denne gangen var hun kanskje ustabil i hodet og forberedelsene uansett pga. dødsfallet til tidligere lagkollega og gode venninne Van Deutekom.

Det skulle være dekket bord for ADJ (som i denne sammenheng ikke betyr Allan Dahl Johansson) sammenlagt nå.

tucan
tucanInnlegg: 20323
11.01.19 15:31

Ser ikke bort fra at wust vil stå over 5000 m, så åpner seg kanskje en mulighet til å komme inn bakveien;-)

Sarella
SarellaInnlegg: 15097
11.01.19 15:55

Nuis disket?

(Innlegget ble redigert 11.01.19 15:56)

sodajr
sodajrInnlegg: 14159
11.01.19 16:06

Nuis disket!

tucan
tucanInnlegg: 20323
11.01.19 16:50

Henrik på 3 etter dag 1.

kenrojo
kenrojoInnlegg: 10792
11.01.19 16:59

Fantastisk laginnsats, selvom Lorentzen skuffer. Mildt sagt en overraskende resultatliste, bak topp 2.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg