Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

WC langrenn, Lillehammer (30/11-2/12)

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 36725
28.11.18 17:30

Etter en liten svipptur innom Finland, skal nå WC-sirkuset i langrenn forflytte seg til Norge de neste to helgene. Den turen begynner på Lillehammer, hvor det skal arrangeres en minitour (den første av to denne sesongen), med sprint fristil på fredag, 10/15 km fristil intervallstart på lørdag og avslutningsvis med 10/15 km klassisk jaktstart på søndag.

Lillehammer har rundt 20000 innbyggere i sentrum og ligger i Oppland fylke, og er ifølge Wikipedia Norges 24. største by etter befolkning. Byen var som alle vet vertskap for OL i 1994, men i WC-sammenheng har byen likevel ikke vært altfor ofte på programmet. Etter OL hadde de WC i 2000 og 2002, før de siden 2013 har vært et fast innslag i WC. De har også byttet på annethvert med Ruka/Kuusamo om å arrangere minitour, og i år er det igjen deres tur. Det blir den tredje minitouren på Lillehammer, etter 2014 og 2016.

I 2014 ble det norsk storeslem på damesiden med firedobbelt, da Marit Bjørgen vant foran Therese Johaug, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. Så lurte Charlotte Kalla seg inn på femteplass og forhindret seksdobbelt, for deretter fulgte Ragnhild Haga og Maiken Caspersen Falla. Herrene ville ikke være noe dårligere, snarere tvert imot, og sikret femdobbelt da Martin Johnsrud Sundby seiret foran Finn Hågen Krogh, Sjur Røthe, Pål Golberg og Didrik Tønseth.

I forrige minitour i 2016 var riktig nok Johaug borte, men det ble likevel stor norsk dominans med Heidi Weng som seierskvinne foran Ingvild Flugstad Østberg, mens Krista Pärmäkoski sikret seg den siste plassen på pallen foran Marit Bjørgen. På herresiden forsvarte Martin Johnsrud Sundby sin minitourseier, mens Johannes Høsflot Klæbo ga oss et forvarsel på det som skulle komme senere med en imponerende andreplass som førsteårssenior. Matti Heikkinen sørget for at finnene fikk seg en pallplass også på herresiden, rett foran Emil Iversen på fjerde.

I fjor var det vanlig WC-helg på Lillehammer, og da ble det norsk seier på begge sprintene ved Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo. Også på herrenes duathlon gikk Johannes Høsflot Klæbo seirende ut av en voldsom norsk dominans, der Sundby, Holund og Krüger fulgte på de neste plassene. På damenes duathlon kom den eneste ikke-norske seieren for helgen da Charlotte Kalla vant på imponerende vis foran tre norske, Weng, Haga og Bjørgen.


Program:

Fredag 24. november:
09:30: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
12:00: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Lørdag 25. november:
10:30: 10 km fristil (intervallstart), kvinner
12:15: 15 km fristil (intervallstart), menn

Søndag 26. november:
10:15: 10 km klassisk (jaktstart), kvinner
11:45: 15 km klassisk (jaktstart), menn


Norges tropp:

Kvinner:
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Ragnhild Haga, Åsen IL
Kathrine Harsem, IL Varden Meråker
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Marthe Mæhlum Johansen, Østre Toten Skilag (friplass, leder Equinor norgescup)
Therese Johaug, IL Nansen
Thea Krokan Murud, Søre Ål IL
Kristine Stavås Skistad, Konnerud IL
Kari Øyre Slind, Oppdal IL
Silje Øyre Slind, Oppdal IL
Anna Svendsen, Tromsø skiklubb langrenn/Team Veidekke Nord-Norge
Heidi Weng, IL Bul
Lotta Udnes Weng, Nes Ski
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Tiril Udnes Weng, Nes Ski (friplass, vant skandinavisk cup i fjor)

Menn:
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Johannes Høstflot Klæbo, Byåsen IL
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub (friplass, vant skandinavisk cup i fjor)
Sjur Røthe, Voss IL
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF
Mattis Stenshagen, Follebu SK (friplass, leder Equinor norgescup)
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Gjøran Tefre, Førde IL/Team Veidekke Vest
Vebjørn Turtveit, Voss IL/Team Veidekke Vest
Didrik Tønseth, Byåsen IL

I og med at Norge har muligheten til å benytte seg av nasjonal kvote denne helgen, er det tatt ut 30 utøvere til å representere oss på Lillehammer. Løpere som Petter Northug, Niklas Dyrhaug, Pål Golberg og Mari Eide meldte forfall allerede før uttaket ble offentliggjort.

Therese Johaug gjorde i Ruka comeback etter to sesonger på sidelinjen i WC-sammenheng, og det kunne ikke gått stort bedre enn det gjorde. Hun var relativt overlegen og bekreftet at det hun presterte på Beito var mer enn godt nok for å vinne internasjonalt, og nå er hun tilbake i WC også på norsk jord. Hun er naturlig nok en av de aller største favorittene til å vinne minitouren her, men kanskje får vi se at hun får en real utfording fra flere løpere her.

En av dem er utvilsomt Ingvild Flugstad Østberg, som har hatt en meget positiv åpning på sesongen. Østberg var som vi husker den som fulgte Johaug klart nærmest på Beito, og hun viste i Ruka at det ikke var noe blaff, selv om hun var en del lenger bak der enn hun var på Beito. Men kan hun her levere en god sprint og få noen sekunder på Johaug der og samtidig ikke tape altfor mye på lørdag, kan hun kanskje utfordre i sammendraget. En klar pallkandidat er hun uansett i dette formatet.

En annen løper som normalt passer tourformatet perfekt, er jo Heidi Weng, vinner av Tour de Ski de siste to årene som hun er, og normalt god på alle distanser og i begge stilarter. Men i det siste er det veldig lite som har vært normalt for Weng, som stort sett har levert svake resultater til henne å være siden OL i fjor. Denne sesongen har ikke begynt noe bedre, med svake renn på Beito og rett ut i prologen på sprinten i Ruka. Det sier litt at 13.-plassen på 10 klassisk var et steg i riktig retning. Så får vi se om hun kan fortsette på den positive trenden og nærme seg topp ti ytterligere her.

Ragnhild Haga er også en spennende løper med tanke på denne helgen. Haga har startet sesongen greit, ikke minst i Ruka der hun greide en topp ti-plassering på 10 klassisk. Her får hun sin favorittdistanse 10 fri på programmet på lørdag, og klarer hun også å ta noen bonussekunder på sprinten på fredag, kan hun få et bra utgangspunkt til søndagens jaktstart. Hun taper nok en del til de beste i klassisk, men vi har sett at hun har gode avslutningsegenskaper, så det kan utvilsomt bli en god sammenlagtplassering til slutt.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en annen som bør kunne passe et slikt format. Jacobsen åpnet WC-sesongen greit med en topp ti-plassering på 10 klassisk i Ruka og ser ut til å være i brukbar form. Hun er relativt jevngod i de to stilartene, og selv om hun normalt er litt bak de aller beste, kan den jevnheten vise seg å være verdt en god del. Hun kan også sikkert ta noen bonussekunder på sprinten. Vi skal ikke se bort fra en plassering rundt topp seks om hun utvikler formen ytterligere fra sist helg.

Maiken Caspersen Falla er selvfølgelig primært kjent som en sprinter, men hun har også gjort det godt i diverse minitourer opp gjennom. I fjor ble det ingen store resultater, men hun ble nummer sju i begge minitourene i 2016/17-sesongen, for eksempel. Om man skal dømme ut fra det ene distanserennet hun har gått så langt i år (10 klassisk på Beito), er ikke distanseformen all verden, og hun er på distanse normalt bedre i klassisk enn skøyting, som intervallstarten jo er. Men en pallplass på sprinten og rundt en topp 15-plassering sammenlagt bør kanskje være innen rekkevidde.

Kathrine Harsem er tilbake i WC etter å ha stått over den første runden i Ruka. Som de fleste vel husker, kollapset Harsem under Toppidrettsveka i august og mistet naturlig nok en del trening i forbindelse med det. Hun er derfor ikke i sin aller beste form for tiden heller, noe åpningen på Beito viste med klarhet. Norgescupen på Gålå var et skritt i riktig retning, da hun ble nummer to på 10 klassisk og nummer tre sprinten, som gikk i skøyting. Hun skulle nok ønsket seg hakket mer klassisk her, men om formen utvikler seg ytterligere, kan hun vel plassere seg rundt topp 15-20 i sammendraget.

En av helgens aller mest spennende starter, er utvilsomt sprinttalentet Kristine Stavås Skistad, 19-åringen som er sisteårsjunior og som virkelig har imponert i sesongstarten. Jenta med det særdeles passende skinavnet ble nummer to bak Falla på Beito-sprinten, og fulgte opp med en overlegen seier på skøytesprinten under norgescupen på Gålå. Hun skal etter rapportene kun gå sprinten på fredag, og det blir særdeles spennende å se hva hun kommer med. Hun kan være god nok til å stå i en finale allerede, men vi skal ikke bli skuffet om det ikke skjer heller - hun er ung og har god tid på seg.

Kari Øyre Slind imponerte også under sesongstarten på Beito, med finaleplass på sprinten og tredjeplass på 10 klassisk. Derfor må vi vel kunne si at innsatsen hennes i Ruka var bittelitt under pari, da hun så vidt endte topp 20 på distanserennet. At hun ikke gikk videre fra sprintprologen i klassisk var hakket mer ventet. Men at hun kan gjøre det bra i denne touren, er det ingen tvil om. Her får hun to skøyterenn, som ikke er en ulempe for henne, samt en jaktstart i klassisk. Hun kan fort være i nærheten av topp ti i sammendraget.

Tiril Udnes Weng har jo blitt tatt opp til seniorlandslaget i år, og hennes første WC-renn som landslagsløper gikk OK, med en kvartfinaleplass på sprinten. Hun gjorde også en bra innsats på 10 skøyting på Beito, da hun nesten endte på pallen. En tour skal passe henne greit, og en plassering rundt 15 er ikke usannsynlig. Tvillingsøster Lotta Udnes Weng er naturlig nok også tatt ut her. Lotta har en spisskompetanse på sprint og har nok derfor sine største forhåpninger på fredag, på nettopp den øvelsen hun kom på pallen på under sesongåpningen på Beito. Sammenlagt bør hun kanskje sikte mot en plassering rundt topp 20. Thea Krokan Murud gikk et par gode distanserenn på Gålå som resulterte i to pallplasser (både på 10 klassisk og 10 fri). Murud er vel fortsatt hakket sterkere i klassisk enn skøyting, men er en god allrounder og bør kunne slå brukbart fra seg i en slik tour. Kanskje kan topp 20 sammenlagt være mulig.

Anna Svendsen gjorde en grei innsats på sprinten i Ruka og har også vist brukbar form under oppkjøringsrennene. Hennes bekymring er nok at hun nok skulle ønsket seg mer klassisk i denne minitouren. Hun er nok brukbart fornøyd om hun tar en del poeng i løpet av helgen. Marte Mæhlum Johansen er en spennende ung løper som har fått friplass her grunnet at hun leder norgescupen. Johansen vant 10 klassisk på Gålå, og det er nok også det som er hennes sterkeste distanse akkurat nå. Derfor skal vi nok ha moderate forhåpninger, men å skaffe seg noen WC-poeng bør hun kunne ha gode muligheter til. Silje Øyre Slind er siste kvinne på laget. Storesøster Slind gikk brukbart både på Beito og Gålå, men har nok ikke noen forhåpninger om å slå seg veldig høyt oppe her. Men hun er brukbar både på sprint og distanse, og derfor bør en tour passe henne bra. Noen WC-poeng bør det iallfall kunne bli.

På herresiden har vi som alltid flere gode kandidater, og en som skal passe en slik minitour svært godt, er jo Johannes Høsflot Klæbo. Klæbo er nok svært så revansjesugen etter at han rett og slett kastet bort seieren på å være nonchalant på oppløpet, en feil han nok neppe gjør igjen nå som det fikk såpass store konsekvenser. Han gjorde også et brukbart løp på 15 klassisk, og han har opplagt mer å gå på. Den store bøygen for trønderen i denne minitouren, er selvsagt intervallstarten som går i skøyting. Distanserenn i skøyting er den lille svakheten han har som langrennsløper så langt i karrieren (selv om han faktisk var topp ti i Toblach i fjor, men da var han nok i et par hakk bedre form), og han er nødt til å begrense tidstapet der om han skal være med i kampen om seieren. Ellers har han et fint program, og pallplass bør være innenfor rekkevidde.

Martin Johnsrud Sundby har vunnet "utallige" minitourer tidligere (tallet er fem, så det er et tall...) og er en løper som passer godt til formatet, relativt jevngod i begge stilarter som han er. Men nå er han ikke lenger overlegen alle andre på distanserenn, og da sier det seg selv at det blir vanskeligere å vinne slike tourer også, i og med at han ikke har den beste avslutningen. Men han viste nå bra form i Ruka, var definitivt friskere der enn på Beito, og fortsetter den formutviklingen bør en pallkamp være innenfor rekkevidde for Sundby.

En meget spennende tourløper er alltid Emil Iversen, som har vist meget god form i sesonginnledningen, ikke minst i Ruka der han ble to på 10 klassisk og fire på sprinten. Iversen ser dermed ut til å endelig være i sin aller beste form fra start av denne sesongen. Som Klæbo har han en stor bøyg med intervallstarten i skøyting - kommer han brukbart fra den uten å tape altfor mye tid til de andre favorittene, er han en solid pallkandidat. Den avsluttende jaktstarten i klassisk bør jo iallfall være perfekt for ham i den formen han er nå.

En annen løper som passer godt til en tour og som normalt bør ha et strålende program her, er Finn Hågen Krogh. Krogh har imidlertid ikke vist sin beste form hittil i sesongen, og særlig ikke på distanse (ble nummer 13 på 15 fri på Beito). På sprint har det iallfall gått litt bedre, med en finaleplass på Beito og kvartfinale i Ruka. Men at han har mye mer å gå på, er det ingen som helst tvil om. Så får vi håpe at han kan komme enda nærmere toppnivået sitt her. Da kan han greie en brukbar sammenlagtplassering.

Sjur Røthe imponerte kraftig på Beito, der han var å finne på pallen på begge distanserennene, og han vant til og med skøyterennet. De tunge forholdene der var riktig nok fordelaktige for vossingen, men han viste likevel at han er tilbake for fullt og blir å regne med i år. Han presterte også forsåvidt greit i Ruka, da han ikke var altfor langt unna topp ti, men etter det han viste på Beito hadde vi kanskje ønsket ham enda litt høyere. Her blir det særlig interessant å følge ham på lørdagens intervallstart, der han er en pallkandidat. Sammenlagtmessig bør han sikte på en plassering i topp ti.

En annen løper som er spennende er olympiamester Simen Hegstad Krüger, som her får sin favorittdistanse på programmet på lørdag. Krüger har åpnet sesongen meget kurant, med andreplass på 15 fri på Beito og en plassering rett utenfor topp ti på 15 klassisk i Ruka, der han fikk vist at han har jobbet med klassisken gjennom treningsperioden. Også for ham er nok lørdagens renn hovedmålet, der kan han utmerket godt kjempe om seieren, mens sammenlagt er en plassering rundt topp ti helt greit.

Didrik Tønseth imponerte på Beito der han satte resten av norgeseliten ettertrykkelig på plass  på 15 klassisk, og hans Ruka-innsats var derfor litt under forventning (10. plass, 50 sekunder bak Bolshunov og godt bak flere nordmenn han slo greit på Beito). Tønseth har gått bra på Lillehammer før; det var her den aller første individuelle WC-pallplassen kom tilbake i 2013 (på 15 km klassisk). Han vant også sin første og så langt eneste WC-seier da han hadde raskeste tid på jaktstarten i minitouren året etter. Det gikk ikke like bra i fjor, da han måtte bryte duathlonen her, men forhåpentligvis kan han vise at Beito-formen ikke var et blaff.

En løper vi må ha lov til å si at skuffet kapitalt i WC-åpningen er Hans Christer Holund. Lyn-sluggeren åpnet sesongen helt greit på Beito med to OK løp, men i Ruka ble han statist og endte på 24. plass. Han måtte seg slått med halvannet minutt på 15 km av Bolshunov, hvilket selvsagt er altfor mye for en løper av hans klasse. Men formen kommer forhåpentligvis steg for steg, og løypene på Lillehammer passer ham, så det er lov til å håpe på en bedre utgave av Holund denne helgen. Imidlertid er det neppe realistisk at han er med helt i teten med denne formen og en sprint på programmet.

Martin Løwstrøm Nyenget imponerte i Ruka ved å bli nummer åtte på 15 klassisk der, en dramatisk forbedring fra Beito-helgen der han ikke klarte å bli topp 20 på samme distanse. Nyenget ser etter en ny positiv opplevelse her, og topp 15-20 sammenlagt er vel ikke utenkelig om formen holder seg. Mattis Stenshagen er en spennende start her. Mannen som er født og oppvokst på Follebu (bare noen kilometer fra Lillehammer) fikk det ikke til på Beito, men slo tilbake under norgescupen på Gålå med seier på 15 klassisk (slo da Cologna), pallplass på 15 fri og finaleplass på sprint. Klarer han tre optimale løp bør topp 15 være realistisk.

Eirik Brandsdal fikk en strålende åpning på WC-sesongen da han ble nummer tre på sprinten i Ruka, uten tvil en opptur for veteranen som slet med å finne formen gjennom det meste av fjorårssesongen. Brandsdal er nok best i klassisk, men det er nok likevel sprinten som er hovedmålet, der han med klaff kan gå for nok en finaleplass. Sprintkollega Sondre Turvoll Fossli er nok også brukbart fornøyd med sesongstarten, som har gitt finaleplass i Ruka samt en (til ham å være) oppsiktsvekkende god 15 klassisk på Beito. Formen er nok grei, og så spørs det om skøyteformen er like god som klassiskformen. Sindre Bjørnestad Skar ble utslått i kvartfinalen i Ruka, men her får han sin beste øvelse skøytesprint på programmet, der han fikk en grei bekreftelse på formen på Beito da han gikk til finale der. Forrige sesong var (med av et par renn i mars) en aldri så liten nedtur for Skar etter en positiv 16/17-sesong, og han er nok ivrig etter å bevise at han har noe i toppen å gjøre.

Gjøran Tefre er uttatt her etter en finfin sprint på Beito (bestetid i prologen og nummer fire til slutt), samt en bra 15 fri på Gålå. Tefre er nok for dårlig i klassisk til å greie en fremskutt plassering sammenlagt, men på sprinten og tildels 15 fri har han nok ambisjoner om å samle en del poeng. Sistemann på laget er Vebjørn Turtveit, som imponerte på 15 fri på Gålå, der han ble nummer to, bare noen få sekunder bak Cologna som vant. Det blir spennende å se hva han kan gjøre i helgen, ikke minst på lørdagens intervallstart.


Utlendinger:

I dameklassen var Charlotte Kalla en av dem som viste meget god form i Ruka. Kalla gjennomførte en meget solid 10 klassisk og var "bare" 22 sekunder bak en råsterk Johaug til slutt. Hun viste også bra form i den svenske åpningen og er helt klart i rute til årets sesong. Det blir interessant om hun kan utfordre Johaug sammenlagt her, sterk som hun var på Lillehammer i fjor. Et annet enormt spennende svensk navn er selvfølgelig Ebba Andersson, som imponerte kraftig i Ruka og tok sin aller første internasjonale pallplass der. Supertalentet har opplagt forbedret seg ytterligere foran årets sesong, noe hun blant annet også viste i Bruksvallarna da hun slo Kalla (som vi vet er i meget god form) på 5 fri. Det vil ikke overraske om hun også er å finne i pallkampen her, selv om hun kanskje vil tape noe på sprint, men det er hun ikke den eneste som vil gjøre.

Krista Pärmäkoski likte nok ikke å være så langt bak de aller beste i Ruka som hun var, men hun har nok en del å gå på og skal langt ifra regnes bort her. Hun er i brukbar form allerede (to topp seks-plasseringer i Ruka), og det er grunn til å tro at den bare blir bedre og bedre utover. Hun er kanskje hakket sterkere i klassisk enn i skøyting, men er solid i begge stilarter og blir sannsynligvis en utfordrer i pallkampen her. En løper vi hadde forventet oss høyt oppe, men som skuffet i Ruka var Jessica Diggins, som endte utenfor topp 30 på sprinten og var også langt bak på 10 klassisk. Hun er nok glad for at det kommer to fristilsrenn her, da er hun nok lenger oppe på resultatlistene igjen, men formen er et spørsmålstegn. For hennes del får vi håpe at hun trengte de gjennomkjøringene i Ruka før hun kommer i form igjen her. Da er også hun en solid pallkandidat.

Natalia Nepryaeva var som ventet sterk i Ruka, men vi hadde vel kanskje forventet at hun skulle være enda litt nærmere teten på 10 klassisk, ikke minst tidsmessig. Sprinten hennes var forsåvidt grei (røk i semifinalen), men alt i alt er det ikke tvil om at Nepryaeva har noe å gå på formmessig. Den unge russeren er god både på sprint og distanse, men det må være lov til å si at skøytingen er der hun har mest å gå på så langt som skiløper. Imidlertid vant hun et oppkjøringsrenn i Finland som gikk i skøyting, så hun kan være et spennende kort i tetstriden om formen er bittelitt bedre. Yulia Belorukova imponerte kraftig i Ruka og leder attpåtil WC sammenlagt etter to renn. Det er nok ikke sannsynlig at hun beholder den ledelsen også etter denne helgen, men at hun har tatt ytterligere steg som skiløper er det ingen tvil om. Vi får se om det også gjelder i skøyting - tidligere har hun iallfall sine klart beste resultater i klassisk. Særlig lørdagens intervallstart kan fort bli utfordrende.

En annen svensk løper som kan gjøre det bra, er Stina Nilsson. Nilsson falt for eget grep under sprintfinalen i Ruka, og dagen etter endte hun rett utenfor topp ti på 15 klassisk. Sesongstarten viser at den svenske olympiamesteren på sprint er i OK form, men at hun nok har en del mer å gå på. Nilsson har nok en svakhet på lørdagens intervallstart, men om hun ikke taper altfor mye der skal hun regnes med. En OK tourløper er også amerikanske Sadie Bjornsen, som kanskje skuffet litt på sprinten i Ruka, men som gjorde et godt løp på 10 klassisk og ble da nummer åtte. Bjornsen er nok bedre i klassisk enn i skøyting, men gjorde en lovende sesongåpning på Beito (tre på 10 fri) og kan nok henge brukbart med sammenlagt om hun beholder formen. Pallen er dog usannsynlig. Teresa Stadlober skuffet ørlite i Ruka da hun ble nummer tolv på 10 klassisk og var så mye som over halvannet minutt bak Johaug. Hun viste flere ganger forrige sesong at hun kan langt bedre enn det, men det er nok VM i Seefeld som står mest i tankene denne sesongen, og det vil ikke være overraskende om hun kommer senere i form enn hun gjorde forrige sesong. Om formen likevel skulle bli bedre her, er hun en aspirant til en topplassering.

Andre som kan vise seg frem på en god måte kan være Nathalie von Siebenthal, Anastasia Sedova, Victoria Carl, Sandra Ringwald, Ida Ingemarsdotter og Hanna Falk. I tillegg er det sprintere jeg ikke har nevnt som kan hevde seg i toppen på fredag, men den diskusjonen er det kanskje like greit å ta i tråden.

På herresiden var det et one-man show fra den russiske unggutten Alexander Bolshunov i Ruka. Bolshunov viste da han vant begge rennene i Ruka (første seier både på sprint og intervallstart) at han har tatt ytterligere steg fra forrige sesong. Russeren blir en hard mann å slå i år, ikke minst i klassisk. Nå får vi også se hvor han står i skøyting i forhold til verdenseliten, noe som blir meget spennende å se. Men mest sannsynlig er han å finne i tetkampen sammenlagt her. En annen høyinteressant kar foran denne helgen er Calle Halfvarsson, som viste storform på 15 klassisk i Ruka. Halfvarsson er jo en glimrende allrounder som behersker det aller meste når han er i form. Så var det det å være i form, da - det har virkelig variert de siste årene for det svenske håpet, som blant annet har slitt mye med sykdom. Men er han i form, er han en som kan utfordre om totalseieren.

En løper det blir interessant å se formen til på Lillehammer, er Dario Cologna, som melder sin ankomst i WC-sirkuset etter å ha gått norgescup på Gålå i helgen som var. Cologna var som vanlig i god form i fjorårets OL-sesong, og vant gull på 15 fri i Pyeongchang såvel som Tour de Ski. Formen han viste på Gålå var imidlertid ikke helt topp til Cologna å være (det er nok heller ikke meningen på denne tiden av året), og selv om han vant 15 fri var han ikke overlegen de nest beste norske, og han tapte for Stenshagen (med all respekt for karen som var topp ti i Planica forrige sesong) på 15 klassisk. Tourformatet har alltid passet sveitseren bra, og utvikler han formen litt til kan han være en å regne med i sammenlagtkampen her. En annen spennende tourløper er Alex Harvey, som har et interessant program her. Han er ustabil på sprint, men på sine beste dager går han langt (var i semifinale så sent som i Ruka), og han er langt bedre på intervallstart i skøyting enn i klassisk. På klassisk jaktstart er han ikke like sårbar som på intervallstart, iallfall ikke om han har solide løpere å gå sammen med. Så canadieren er utvilsomt en som kan være med i seierskampen i denne touren om formen er på plass.

Da har vi nok nevnt de aller største utenlandske favorittene med tanke på sammendraget, men det er et par navn til å se opp for, ikke minst fra russisk hold. Maxim Vylegzhanin så meget frisk ut i Ruka og endte på en finfin sjetteplass der på 15 klassisk. Det spørs nok om han ikke skulle ønsket at stilartene var byttet om på intervallstarten og jaktstarten, men med formen han viste i Ruka bør han kunne hevde seg greit oppe på listene også på Lillehammer. Også Alexey Chervotkin er verdt å nevne. Chervotkin er ingen stor sprinter, men er relativt jevngod i de to stilartene og kan gå seg godt oppover listene de siste to dagene. Formen er et lite spørsmålstegn; han imponerte ikke i oppkjøringsrennene, men 12.-plassen i Ruka på 15 klassisk var et langt steg i riktig retning. En plassering i topp ti er ikke utenkelig om han forbedrer formen ytterligere.

Andre løpere som kan nevnes i forhold til å gjøre en god figur er Andrey Larkov, Ivan Yakimushkin, Evgeniy Belov, Iivo Niskanen, Matti Heikkinen, Federico Pellegrino, Francesco De Fabiani og Andrew Musgrave. I tillegg er det sprintere jeg ikke har nevnt som kan hevde seg i toppen på fredag, men den diskusjonen er det kanskje like greit å ta i tråden.


Resultater, 2017:

Sprint klassisk, kvinner:
1. Maiken Caspersen Falla (NOR)
2. Krista Pärmäkoski (FIN)
3. Sadie Bjornsen (USA)
4. Ingvild Flugstad Østberg (NOR)
5. Stina Nilsson (SWE)
6. Jessica Diggins (USA)

Duathlon, kvinner:
1. Charlotte Kalla (SWE)
2. Heidi Weng (NOR)
3. Ragnhild Haga (NOR)
4. Marit Bjørgen (NOR)
5. Jessica Diggins (USA)
6. Teresa Stadlober (AUT)

Sprint klassisk, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Sergey Ustiugov (RUS)
3. Alexander Bolshunov (RUS)
4. Calle Halfvarsson (SWE)
5. Emil Iversen (SWE)
6. Sondre Turvoll Fossli (NOR)

Duathlon, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Martin Johnsrud Sundby (NOR)
3. Hans Christer Holund (NOR)
4. Simen Hegstad Krüger (NOR)
5. Maurice Manificat (FRA)
6. Alex Harvey (CAN)


Resultater, 2016:

Sprint klassisk, kvinner:
1. Heidi Weng (NOR)
2. Maiken Caspersen Falla (NOR)
3. Hanna Falk (SWE)
4. Ingvild Flugstad Østberg (NOR)
5. Anna Svendsen (NOR)
6. Yulia Belorukova (RUS)

5 km fristil, kvinner:
1. Jessica Diggins (USA)
2. Heidi Weng (NOR)
3. Marit Bjørgen (NOR)
4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (NOR)
5. Ingvild Flugstad Østberg (NOR)
6. Krista Pärmäkoski (FIN)

10 km klassisk jaktstart (sluttstilling), kvinner:
1. Heidi Weng (NOR)
2. Ingvild Flugstad Østberg (NOR)
3. Krista Pärmäkoski (FIN)
4. Marit Bjørgen (NOR)
5. Stina Nilsson (SWE)
6. Yulia Tchekaleva (RUS)

Sprint klassisk, menn:
1. Calle Halfvarsson (SWE)
2. Emil Iversen (NOR)
3. Teodor Peterson (SWE)
4. Iivo Niskanen (FIN)
5. Emil Jönsson (SWE)
6. Pål Golberg (NOR)

10 km fristil, menn:
1. Calle Halfvarsson (SWE)
2. Marcus Hellner (SWE)
3. Sergey Ustiugov (RUS)
4. Finn Hågen Krogh (NOR)
5. Simen Hegstad Krüger (NOR)
6. Martin Johnsrud Sundby (NOR)

15 km klassisk jaktstart (sluttstilling), menn:
1. Martin Johnsrud Sundby (NOR)
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
3. Matti Heikkinen (FIN)
4. Emil Iversen (NOR)
5. Calle Halfvarsson (SWE)
6. Marcus Hellner (SWE)


Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner:
1. Yulia Belorukova (RUS) 145
2. Therese Johaug (NOR) 100
3. Krista Pärmäkoski (FIN) 85
4. Maja Dahlqvist (SWE) 80
4. Charlotte Kalla (SWE) 80
6. Ida Ingemarsdotter (SWE) 75

Distanse, kvinner:
1. Therese Johaug (NOR) 100
2. Charlotte Kalla (SWE) 80
3. Ebba Andersson (SWE) 60
4. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 50
5. Yulia Belorukova (RUS) 45
6. Krista Pärmäkoski (FIN) 40

Sprint, kvinner:
1. Yulia Belorukova (RUS) 100
2. Maja Dahlqvist (SWE) 80
3. Ida Ingemarsdotter (SWE) 60
4. Maiken Caspersen Falla (NOR) 50
5. Krista Pärmäkoski (FIN) 45
6. Stina Nilsson (SWE) 40

U23, kvinner:
1. Ebba Andersson (SWE) 60
2. Moa Lundgren (SWE) 32
3. Lidia Durkina (RUS) 16

Totalt, menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS) 200
2. Emil Iversen (NOR) 130
3. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 109
4. Calle Halfvarsson (SWE) 96
5. Eirik Brandsdal (NOR) 60
6. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 50

Distanse, menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS) 100
2. Emil Iversen (NOR) 80
3. Calle Halfvarsson (SWE) 60
4. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 50
5. Andrey Larkov (RUS) 45
6. Maxim Vylegzhanin (RUS) 40

Sprint, menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS) 100
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 80
3. Eirik Brandsdal (NOR) 60
4. Emil Iversen (NOR) 50
5. Gleb Retivykh (RUS) 45
6. Sondre Turvoll Fossli (NOR) 40

U23, menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS) 200
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 109
3. Andrey Sobakarev (RUS) 26


NRKs sendeskjema:

Fredag 30. november:
09:25-10:45: V-cup langrenn: Sprint fri teknikk, prolog (NRK 1)
11:50-14:00: V-cup langrenn: Sprint fri teknikk, finaler (NRK 1)

Lørdag 1. desember:
10:25-11:30: V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner (NRK 1)
12:10-13:30: V-cup langrenn: 15 km fri teknikk, menn (NRK 1)

Søndag 2. desember:
10:10-10:45: V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart, kvinner (NRK 1)
11:40-12:35: V-cup langrenn: 15 km klassisk jaktstart, menn (NRK 1)


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her (med litt scrolling).

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
Fredag: 3 grader, regn/skyet
Lørdag: 2 grader, skyet
Søndag: 2 grader, regn/skyet


God fornøyelse!

(Innlegget ble redigert 28.11.18 17:30)

ParadiseDK
ParadiseDKInnlegg: 4982
28.11.18 19:26

Janesaj som vanlig i toppform! 

Stracqualursi
StracqualursiInnlegg: 2753
28.11.18 19:31

Dæven, kvaliteten på innleggene dine er skyhøyt. Jeg gjør som Weng og bøyer meg i hatten :)

daffy64
daffy64Innlegg: 462
28.11.18 20:29
janesaj: God fornøyelse!

Takker så mye. -:)

Framsynt
FramsyntInnlegg: 7161
29.11.18 12:58

Om Therese ryker ut etter prologen - og Kalla, Pärmäkoski og Diggins går videre til f.eks. semi eller bedre, er det kjørt da med tanke på sammenlagtseier i minitouren?

lappeteppe
lappeteppeInnlegg: 91
29.11.18 13:02

Noen som vet hvordan bonussekundsystemet fungerer? Hvis det er 60 sekunder til vinneren på sprinten, er det dårlige nyheter for Johaug, men jeg tror det er 30 sekunder, og da bør Johaug være storfavoritt, selv med exit i prologen.

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 17926
29.11.18 13:25

Falla er syk og stiller ikke så der økte jo muligheten for Johaug.

Cirrostratus
CirrostratusInnlegg: 4666
29.11.18 13:35
lappeteppe: Noen som vet hvordan bonussekundsystemet fungerer? Hvis det er 60 sekunder til vinneren på sprinten, er det dårlige nyheter for Johaug, men jeg tror det er 30 sekunder, og da bør Johaug være storfavoritt, selv med exit i prologen.

Er 30 sekunder, ja. Se side 31.

janesaj
janesajInnlegg: 36725
29.11.18 13:37
oddvar_kjempebra: Falla er syk og stiller ikke

Blir for øvrig erstattet av Emilie Fleten, som vant 10 fri på Gålå.

Scholestheone
ScholestheoneInnlegg: 2920
29.11.18 14:50
oddvar_kjempebra: Falla er syk og stiller ikke så der økte jo muligheten for Johaug.

Hvorfor? Det er vel helst slik at med Falla borte vil Johaugs hardeste konkurrenter sammenlagt (Østberg, Kalla, Pärmäkoski, Diggins) ta flere bonussekunder på sprinten. Johaugs sjanse til å gå videre fra prologen øker minimalt.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 7161
29.11.18 14:54
Cirrostratus: Er 30 sekunder, ja. Se side 31.

Ikke avskrekkende.
Nesten verre med innlagte bonussekunder på fellesstarter.

Om Therese Johaug har los på teten før den avsluttende jaktstarten, så tviler jeg på om noen greier å følge henne i de tunge stigningene, forutsatt at hun innhenter dem i tide.

(Innlegget ble redigert 29.11.18 14:55)

Sarella
SarellaInnlegg: 12409
29.11.18 14:54
Framsynt: Om Therese ryker ut etter prologen - og Kalla, Pärmäkoski og Diggins går videre til f.eks. semi eller bedre, er det kjørt da med tanke på sammenlagtseier i minitouren?

Absolutt ikke, man får jo ikke mer enn maks 30 sek for seier på sprinten. De verste konkurrentene anser jeg Kalla og Andersson for å være og de tror jeg ikke knabber så mange sekunder i morgen.

Som Johaug nettopp sa på pressekonferansen så er det lørdagens 10 fri som blir nøkkelen. Hun sa også at hun følte seg sliten i hodet etter alt kjøret i Ruka og at hun har brukt noen dager i Oslo på å slappe av og komme seg, så spørs det hvor mye. Er hun i kanonslag så skal konkurentene få det rimelig tøft for å holde den ryggen på søndag, om de i det hele tatt ser den.  

Framsynt
FramsyntInnlegg: 7161
29.11.18 18:18
oddvar_kjempebra: Falla er syk og stiller ikke så der økte jo muligheten for Johaug.

Jeg tror ikke på en bra sprint for de norske damene :)

Eksberten
EksbertenInnlegg: 24455
29.11.18 22:57

Uff, Astrid Jacobsen også syk og står over Lillehammer ;-(

Sprinteren Amalie Håkonsen Ous erstatter henne.

Datainspektionen
DatainspektionenInnlegg: 359
30.11.18 02:51

Fel

(Innlegget ble redigert 30.11.18 02:56)

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 17926
30.11.18 09:19

Kan vi oppleve en historisk dårlig sprint fra de norske jentene i dag? Eller blir vi reddet av en 19-åring fra Konnerud?

Eksberten
EksbertenInnlegg: 24455
30.11.18 09:37

Bra av Johaug, men kanskje ingen fordel å gå først i sporet i dag.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 24455
30.11.18 09:42
Eksberten: Bra av Johaug

Tett her. Kan hun ryke allikevel? Weng sjanseløs..

Eksberten
EksbertenInnlegg: 24455
30.11.18 09:45

Johaug ute, Skistad, Haga og Østberg imponerer.

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 17926
30.11.18 09:49

Mye bedre prolog fra de norske jentene enn fryktet. Kapasitet var tydeligvis viktig når man ser de 10 beste.

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 17926
30.11.18 09:53

Åtte norske jenter videre er jo veldig bra. Og fire blant de ti.

(Innlegget ble redigert 30.11.18 09:54)

HLund
HLundInnlegg: 9602
30.11.18 09:55
oddvar_kjempebra: Kapasitet var tydeligvis viktig når man ser de 10 beste.

Minus Skistad som vel ikke har noe kapasitet å skryte av foreløpig. Desto mer imponerende å gå så bra i en løype som ikke er optimal for henne. Nå ble plutselig Kalla en liten favoritt i sammendraget.

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 17926
30.11.18 09:59

Elendig av ledelsen som ikke klarer å sørge for at Skistad er der når det skal velges heat.

Zanick
ZanickInnlegg: 5669
30.11.18 10:05

Weng du, det er under året siden hun vant TdS, men den utviklingen i ettertid har vært oppsiktvekkende ræva. Tro hva det skyldes?

oddvar_kjempebra
oddvar_kjempebraInnlegg: 17926
30.11.18 10:09
Zanick: Weng du, det er under året siden hun vant TdS, men den utviklingen i ettertid har vært oppsiktvekkende ræva. Tro hva det skyldes?

Vi vet hva det skyldes. Hun har ikke trent som hun pleier i sommer og i høst.

Zanick
ZanickInnlegg: 5669
30.11.18 10:13
oddvar_kjempebra: Vi vet hva det skyldes. Hun har ikke trent som hun pleier i sommer og i høst.

Årets oppladning forklarer vel ikke fjorårsesongen oppsiktvekkende formdupp. Noe av det svakeste hun har gjort noensinne det hun viste i OL.

toja12
toja12Innlegg: 1657
30.11.18 10:15

Klæbo overlegen etter 800m, men avslutter han bra nok?

toja12
toja12Innlegg: 1657
30.11.18 10:19

Topp at vi får se prologer. Er det slik at de vil bli sendt fra alle WC-renn?

Zanick
ZanickInnlegg: 5669
30.11.18 10:21
toja12: Topp at vi får se prologer. Er det slik at de vil bli sendt fra alle WC-renn?

Er det ikke så at prologer vanligvis ikke blir produsert? På hjemmebane gjør NRK som de vil.

toja12
toja12Innlegg: 1657
30.11.18 10:25

Endelig Finn Hågen

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg

Andre tjenester