Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

WC langrenn, Beitostølen (8-9/12)

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 37758
06.12.18 17:08

Etter en vel fullført minitour på Lillehammer, skal verdenscupsirkuset i langrenn holde seg innenfor Norges og til og med Oppland fylkes grenser, når en WC-helg på Beitostølen står for tur. Her skal det arrangeres 15/30 km fristil i intervallstart (årets eneste WC-renn på mer enn 10/15 km, til glede for svært mange langrennsentusiaster) på lørdag og stafetter på søndag.

Beitostølen er et veldig, veldig lite tettsted i Øystre Slidre kommune, og rommer ifølge Wikipedia ikke mer enn 349 innbyggere. Beito, som det populært kalles, er i det store og hele et skisted, og de er da også en meget rutinert rennarrangør, både når det gjelder nasjonale og internasjonale renn. Ellers er de kjent for Beitostølen Helsesportsenter (rehabiliteringsinstitusjon for utviklingshemmede), samt at de arrangerer Ridderrennet, et av de mer kjente rennene for utviklingshemmede, som ble tildelt Årets hederspris på Idrettsgallaen i 2014.

De senere årene er Beitostølen mest kjent for å være stedet der de norske løperne pluss enkelte internasjonale har sin nasjonale åpning. WC har de ikke hatt siden 2009. På slutten av 90- og gjennom 00-tallet alternerte de med svenske Kiruna og Gällivare om å ha den ordinære WC-åpningen (Düsseldorf kom etterhvert inn på programmet som en tjuvstart av WC-sesongen). Etterhvert overtok Lillehammer deres plass på programmet. De skulle opprinnelig ikke vært arrangert WC på Beito i år heller, men da La Clusaz måtte kaste inn håndkleet av økonomiske årsaker, meldte man seg til å overta.

I 2009 var det for øvrig et lignende program som denne helgen, da det ble avholdt 10/15 km fristil i intervallstart samt stafetter. Marit Bjørgen vant den gang damenes individuelle renn foran Charlotte Kalla, med Anna Haag på tredjeplass. For gutta var det skiskytter Ronny André Hafsås som stakk av med seieren foran Vincent Vittoz og Matti Heikkinen i et veldig jevnt renn. På damestafetten var det Sverige som trakk det lengste strået, med Olsson, Lindborg, Haag og Kalla på laget. Norge (Skofterud, Johaug, Steira og Bjørgen) ble nummer to, med Finland på tredjeplass. Herrenes stafett ble vunnet av Norge (Rønning, Sundby, Hafsås og Northug) foran Russland og Tyskland. Så har vi tatt for oss den nyeste historien når det gjelder WC på Beito, selv om det neppe har altfor stor betydning for det som skal skje denne helgen.

Nordmennene bør kanskje ha et ørlite forsprang på konkurrentene akkurat når det gjelder Beitostølen, da de jo går nasjonal åpning her hvert år og kjenner løypene ut og inn, mens de fleste av konkurrentene enten ikke har konkurrert her på mange år eller ikke i det hele tatt. Det, i tillegg til at formen til de norske løperne jevnt over så ut til å bedre seg på Lillehammer, bør gjøre at alt ligger til rette for suksess når vi nå skal inn i den andre rennhelgen på rad på hjemmebane.


Program:

Lørdag 8. desember:
09:30: 15 km fristil (intervallstart), kvinner
12:15: 30 km fristil (intervallstart), menn

Søndag 9. desember:
10:30: 4x5 km stafett, kvinner
13:30: 4x7,5 km stafett, menn


Norges tropp:

Kvinner:
Hedda Østberg Amundsen, Asker SK/Team Veidekke Oslofjord
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Emilie Fleten, Gol IL/Team Veidekke Innlandet
Ragnhild Haga, Åsen IL
Kathrine Harsem, IL Varden Meråker
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Marte Mæhlum Johansen, Østre Toten Skilag (friplass, leder Equinor norgescup)
Therese Johaug, IL Nansen
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL
Berit Mogstad, Strindheim IL
Julie Myhre, Byåsen IL/Team Veidekke Midt-Norge
Kari Øyre Slind, Oppdal IL
Silje Øyre Slind, Oppdal IL
Anna Svendsen, Tromsø skiklubb langrenn/Team Veidekke Nord-Norge
Heidi Weng, IL Bul
Tiril Udnes Weng, Nes Ski
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb

Menn:
Harald Østberg Amundsen, Asker Skiklubb
Henrik Dønnestad, Gulset IF ski
Magne Haga, Åsen IL/Team Veidekke Oslofjord
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Jan Thomas Jensen, Hommelvik IL/Team Veidekke Midt-Norge
Chris Jespersen, Strindheim IL
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Mathias Rundgreen, Byåsen SK/Team Veidekke Midt-Norge
Sjur Røthe, Voss IL
Daniel Stock, Vadsø Skiklubb
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Simen Sveen, Ring IL
Gjøran Tefre, Førde IL/Team Veidekke Vest
Vebjørn Turtveit, Voss IL/Team Veidekke Vest
Didrik Tønseth, Byåsen IL

Fremdeles er det nasjonale kvoter, og man reiser til Beito med en tropp på 34 løpere, 17 av hvert kjønn. Det er ikke spesifisert hvem som skal gå hva, men de fleste stiller nok begge dager, kanskje med et par unntak.

På damesiden har Therese Johaug hatt et eventyrcomeback så langt, og er ubeseiret på distanse etter tre renn (fem om man tar med den norske sesongåpningen nettopp på Beito). Hun var knallsterk i Ruka og vant med solid margin der, og selv om det var noen som nærmet seg litt på Lillehammer, viste hun styrke og vant to av to distanserenn der også, og det tross åpenbart ikke optimale ski på jaktstarten. Vi tror vel ikke at dominansen til Johaug forsvinner når det blir enda lengre løp på programmet heller (passer henne som hånd i hanske), og hun er klar favoritt til å vinne sitt fjerde WC-distanserenn for sesongen.

Ingvild Flugstad Østberg har gjennomgående vært den klart nest beste norske i de to første helgene, med to fjerdeplasser og så en tredjeplass på jaktstarten på Lillehammer, der hun også hadde nest raskeste løpstid. Østberg har trivdes på nettopp denne distansen når den har blitt gått i Davos (seier og andreplass de to siste gangene den har blitt gått), og med den formen hun har nå, skal hun iallfall være en utfordrer til pallen her.

Et høyinteressant navn her, er selvsagt Ragnhild Haga, som jo ble olympiamester på 10 fri sist vinter. Haga var riktig nok et stykke fra pallen på 10 fri Lillehammer, men er en meget solid skøyter og bør kunne være en god del nærmere pallen her. Formen har vært godkjent, med topp ti-resultat både på 10 klassisk i Ruka og på sprinten på Lillehammer. Bør utvilsomt blande seg i pallkampen på en normal dag.

En som ikke kan si seg nevneverdig fornøyd med sesongåpningen, er de siste to årenes WC-vinner Heidi Weng. Hun slet allerede fra og med OL forrige sesong, og denne sesongstarten viser at hun ikke har greid å komme seg inn på rett spor i løpet av treningsperioden heller. De to intervallstartene som har vært har imidlertid vist positive takter, ikke minst åttendeplassen på 10 fri på Lillehammer. Hun hadde en dårligere dag igjen på jaktstarten, men vi får se om hun kan vise seg frem når det igjen blir intervallstart. Topp ti vil være greit ut fra det hun har vist i år.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er tilbake i WC-løypene etter å ha måttet melde avbud til Lillehammer-rennene grunnet sykdom. Jacobsens sesongstart har vært OK, men ikke noe mer til henne å være, med to topp seks-plasseringer under den norske åpningen på Beito, samt at hun ble ni på 10 klassisk i Ruka. Så får vi se hvilken form hun er i etter sykdommen, men den var jo ikke altfor alvorlig og hun bør kunne kjempe om en grei plassering godt innenfor topp ti her.

Kari Øyre Slind hadde en positiv sesongåpning i den nasjonale åpningen med to gode renn, men WC-sesongen kan vi definitivt si at har begynt meget skuffende. Hun greide så vidt å ta seg inn i topp 20 på 10 klassisk og 10 fri hhv. i Ruka og på Lillehammer, men hun har nok høyere ambisjoner enn som så. Så kan man jo alltids håpe at hun finner tilbake til godfølelsen når hun nå skal tilbake til Beito, der hun hadde positive opplevelser for bare noen uker siden.

Kathrine Harsem jobber seg fremdeles tilbake etter kollapsen under Toppidrettsveka, og Lillehammer-helgen viste at det fremdeles er et stykke igjen til toppformen, med plasseringer utenfor topp 30 på distanserennene. Sprintprologen er hun nok brukbart fornøyd med (nummer ti). Er nok greit fornøyd med WC-poeng her (dersom hun stiller - kan være hun kun går stafett). Maiken Caspersen Falla er også med i troppen. Falla riktig nok prestert bra på 15 km tidligere, men da har det gjerne vært duathlon det har vært snakk om. I likhet med Jacobsen var hun syk på Lillehammer og var ikke med der, så formen kan være et spørsmålstegn. Stiller hun på lørdag, er nok WC-poeng målet (kanskje er hun bare med på stafetten).

Tiril Udnes Weng har hatt en helt grei start på sesongen til henne å være, med tre topp 20-plasseringer i WC hittil. 15 km er hun ikke så vant til, da dette blir det første løpet på distansen på to år, og den første i intervallstart siden junior-NM i 2016. En ny topp 20-prestasjon vil være bra. Silje Øyre Slind er nok meget misfornøyd med sin Lillehammer-innsats, der hun faktisk ikke tok et eneste WC-poeng. Formen er dermed ikke helt der for storesøster Slind, men hun kan skøyte på gode dager, som hun for eksempel viste i Kollen (13. plass på tremila) sist sesong. Bør sikte på omtrent topp 20.

Anna Svendsen var nok brukbart fornøyd med Ruka-turen, der hun greide seg greit på sprinten og tok noen poeng på 10 km. Minitouren på Lillehammer passet nok ikke henne optimalt, og hun tok heller ikke mer enn ett poeng der. Vi skal også ha moderate forventninger på en distanse som ikke passer henne altfor bra her. Marte Mæhlum Johansen var en meget god junior som tok to individuelle gull i junior-VM, men som senior har hun ikke riktig slått til ennå. Hun vant et norgescuprenn på Gålå, men ellers har resultatene hittil i år vært rimelig middelmådige. Tar hun WC-poeng er hun nok greit fornøyd. Anne Kjersti Kalvå er en meget god løper på nasjonalt nivå og har vært det i flere år, og i fjor fikk hun til og med sjansen i Tour de Ski samt i flere andre internasjonale renn, hvor hun utmerket seg mest på sprint. Derfor er vel forventningene heller ikke de største foran dette rennet. WC-poeng er kanskje målet. Emilie Fleten vant i likhet med Mæhlum Johansen et renn under norgescupen på Gålå, og er en god løper i nasjonal sammenheng som ofte er rundt topp ti. Men internasjonalt har hun foreløpig ikke vist altfor mye, og på Lillehammer ble det en 48. plass på 10 fri (distansen hun vant på Gålå). Derfor er nok ikke forventningene hennes altfor høye foran denne helgen heller. WC-poeng vil være bra.

Norge stiller også med Berit Mogstad, Julie Myhre og Hedda Østberg Amundsen, som vi vel må si er med i mangel på bedre alternativer (det kan vi vel forsåvidt også si om flere av de andre som er nevnt). Alle disse er brukbare på nasjonalt nivå, men om de skulle ta poeng på 15 km her vil det være meget overraskende. Men Amundsen, som er førsteårssenior, er en lovende løper som kanskje kan bli brukbar på sikt og som åpenbart har tatt gode steg inn mot denne sesongen. Hun er for øvrig tvillingsøster til juniorverdensmester Harald Østberg Amundsen som er tatt ut i herreklassen. De får dermed sin WC-debut samtidig.

I herreklassen er det flere norske som kan gjøre det bra. Men den kanskje aller største favoritten må likevel være Sjur Røthe, som virkelig har overbevist i sesongstarten, særlig i skøyting. Røthe vant 15 fri på Beito under den nasjonale åpningen, og fulgte like godt opp med å vinne samme distanse på imponerende vis på Lillehammer. Og Røthe blir så definitivt ikke dårligere når distansene blir lengre - det har femmilsinnsatsene hans i Kollen vist (vant i 2016, blant annet). Han ble også nummer fire sist denne distansen ble gått i Davos. Det må føles enormt godt å komme tilbake slik etter alt skademarerittet for vossingen, som blir enormt vanskelig å slå her.

Didrik Tønseth sikret litt overraskende dobbelt norsk på 15 fri på Lillehammer - Tønseth har jo ellers sine beste resultater i klassisk. Men her fikk han vist at han også er solid i den andre stilarten på sitt beste, og dagen etter vant han jo jaktstarten, så formen er fantastisk god. Vi vet også at han trives på Beito, her han jo vant 15 klassisk overbevisende i den norske sesongåpningen. Det blir spennende å se om den gode formen fortsetter for trønderen i helgen.

En annen solid løper som skal være med høyt oppe på en god dag er Martin Johnsrud Sundby. Han åpnet sesongen bra i Ruka, der han ble fire på 15 klassisk, men på Lillehammer ble det litt blandet drops med en brukbar sprint, men hvor distanserennene ikke ble en fullt så god opplevelse. Tremil intervallstart skal imidlertid passe kapasitetssterke Sundby meget bra, og det vil være skuffende om han ikke iallfall kjemper om en pallplass.

Vi skal definitivt ikke glemme en Simen Hegstad Krüger oppi alt dette heller. Krüger viste sitt enorme potensial flere ganger forrige sesong, blant annet da han ble olympisk mester på duathlon i Pyeongchang, og dessuten også tok sølv på 15 fri og tok sin første WC-seier i Toblach. Krüger har gått tremil én gang tidligere, da han så vidt ble topp ti i Davos. Men han er nok bedre nå enn den gang. Potensialet er godt nok til å vinne; så spørs det om formen også er det, etter at han "bare" ble nummer åtte på 15 fri på Lillehammer.

En annen nordmann å være meget spent på når det gjelder tremila er såvisst sluggeren Hans Christer Holund. Krügers Lyn-kollega er enormt kapasitetssterk, og en tremil intervallstart bør passe ham som hånd i hanske. Han åpnet sesongen dårlig i Ruka, der han endte utenfor topp 20 og ikke var i nærheten formmessig. Han klarte seg bedre på Lillehammer, der han sikret seg årets første topp ti-plassering og viste at formen definitivt er på rett vei. Fortsetter det her, er han en meget spennende kar med tanke på iallfall topp seks.

Emil Iversen har åpnet sesongen strålende, leder verdenscupen WC sammenlagt etter de to første helgene, og har vist seg bedre enn kanskje noen gang tidligere. Til og med på en intervallstart i skøyting gikk han inn til en finfin sjuendeplass på Lillehammer, og på jaktstarten trosset han dårlige ski (og en sliten kropp etter en for hard åpning) og sikret seg en pallplass til slutt. For ikke å glemme de to andreplassene han har hittil i sesongen. Tremil intervallstart i skøyting skal være en av de absolutt svakeste distansene for trønderen, så får vi se hva han kan få til i denne formen og i den gule ledervesten, som kanskje også kan gi litt ekstra krefter.

Finn Hågen Krogh har hatt en meget variabel sesongåpning - det vil si; på sprint har den vært helt OK. Men på distanse, der er det rett og slett helt krise for tiden for altaværingen, som sist helg ble nummer 77 på 15 fri på Lillehammer, slått med solide 4:13 av vinner Sjur Røthe. Her er det bare å håpe på at formen har bedret seg siden det, ellers kommer dette til å bli en meget tung tremil (med mindre han står over og kun fokuserer på stafett - det er som sagt ikke spesifisert i laguttaket). Det skal nok sies at han antakelig tråkket litt på bremsen når han følte at det ikke funket på Lillehammer, men at distanseformen ikke har vært optimal de første helgene, det kan vi iallfall fastslå.

En meget habil løper på denne type distanser og som ofte går litt under radaren, er Simen Sveen. Denne sluggeren har blitt topp fem ved to anledninger tidligere på denne distansen i WC-sammenheng, begge ganger i Davos (fire i 2016, fem i 2013). Det er en god stund siden han presterte noe av betydning internasjonalt, siste gang var egentlig den 2016-tremila i Davos, men han fikk med seg et par topp seks-plasseringer under NM forrige sesong og viste da at han fremdeles kan gå brukbart fort på gode dager. Han har gått ett renn foreløpig denne sesongen (18 på 15 fri på Beito), men om han har en god dag, kan han greie en fin plassering.

Veteranen Chris Jespersen har etterhvert vært med i mange år, men det begynner å bli en stund siden han var å finne på topp ti-listene i WC; siste gang var passende nok nettopp på en tremil intervallstart i Davos i 2015, da han ble nummer åtte. Han har prøvd seg på en langløpssatsing de siste par årene, med mildt sagt vekslende hell, men under sesongstarten på Beito viste han at han definitivt fortsatt kan; han ble nummer fem på 15 fri, 45 sekunder bak Røthe som vant, og når vi så hva sistnevnte gjorde på Lillehammer, var nok ikke det løpet til Jespersen så aller verst. Det blir spennende å se hva han kan gjøre på en tremil, en distanse som skal passe ham bra.

At Norge er fullt av gode skiløpere, særlig på herresiden, det viser denne troppen virkelig. Daniel Stock var topp fem på 15 fri i Östersund og var på pallen i prøve-OL i Pyeonchang for to sesonger siden, men han har likevel ikke vært å finne i mange tropper i ettertid. Nå var ikke 2018-utgaven av Stock like god som 2017, men han gikk fremdeles fort i enkelte renn og er en habil skøyter på sitt beste. Har han en god dag kan være rundt topp 15. Mathias Rundgreen er en løper som i mange år nå har vaket i vannskorpa rundt WC-uttak, men har aldri riktig tatt steget helt opp. Han er til stadighet å finne på eller rett utenfor pallen i skandinavisk cup og er ofte topp ti i NM. Denne sesongen har startet så-som-så både på Beito og Gålå, men har han en god dag, er han en som kan være rundt topp 15.

Vebjørn Turtveit viste seg frem på Gålå da han slo Cologna og gikk inn til en finfin seier på 15 fri under norgescupen der. Det var derfor grunn til å være litt spent på ham da han stilte til start på 15 fri på Lillehammer, men det endte med en tung dag og 50. plass. Kanskje kan det gå litt bedre her. Han ble åtte på femmila under NM i fjor, så han tåler lange løp brukbart. Jan Thomas Jenssen viste seg for alvor frem for det norske publikum i fjor, da han suste inn til tredjeplass på 15 fri på Beito. Det er vel fair å si at han ikke riktig har klart å følge opp det i etterkant (selv om han tok sølv på sprinten under U23-VM), men han er en habil skøyter, og sjetteplassen fra årets Beito-renn på samme distanse vitner om brukbar form og at Beito-løypene er noe han liker. Hans første WC-poeng bør iallfall være innen rekkevidde.

Magne Haga er en løper vi hadde forventninger til en stund, men dessverre har sykdom ødelagt mye for lillebroren til Ragnhild. Lange løp er han imidlertid god på, og han ble nummer fem på femmila i NM så sent som forrige sesong og viste da at han kanskje er litt på vei tilbake til den formen som ga en 12. plass i Kollen i 2015. Denne sesongen har ikke startet all verden, men dette er en distanse han liker. Topp 20 er ikke umulig. En meget spennende mann er førsteårssenior Harald Østberg Amundsen, som ble juniorverdensmester på duathlon (og stafett) forrige sesong. Tvillingbroren til Hedda (som jo også går her) gjorde et lovende løp på 15 fri på Beito, der han ble nummer åtte og slo da flere habile og mer rutinerte løpere. Det gikk ikke riktig like bra under norgescupen på Gålå, men det blir fortsatt interessant å se hvordan han gjør det i WC-debuten. Gjøran Tefre er også uttatt her. Tefre er jo mest kjent for folk flest som en sprinter, men han er faktisk ikke en helt ueffen distanseløper heller, iallfall ikke på nasjonalt nivå. Han ble blant annet nummer fem på 15 fri under NM forrige sesong, og har flere gode resultater både i norgescup og skandinavisk cup. Tremil er imidlertid langt for en kar som er best på sprint, så får vi se om han kan plukke noen poeng. Henrik Dønnestad er sistemann i troppen. Dønnestad viste seg frem i turrennet Haukelirennet forrige sesong, da han nesten holdt følge med folk som Røthe, Krüger, Holund og (vinner) Turtveit helt inn til mål. Denne sesongen har han kvalifisert seg hit via to topp 15-plasseringer på Beito og Gålå. WC-poeng vil likevel være en liten overraskelse.

På stafettene er de norske lagene ikke uttatt ennå, men regner med man stiller fire lag i hver klasse når man har med en så stor tropp. I dameklassen er nok Johaug, Østberg og Haga sikre kort, og man har folk som Weng, Jacobsen og Falla som kjemper om den siste plassen. Med Bjørgen som har lagt opp er det også et åpent spørsmål hvem som tar ankeretappen. Uansett hvem som gjør det, bør førstelaget til Norge absolutt ha en god mulighet på seier. Også andrelaget stiller ganske sterkt, sannsynligvis med Øyre Slind og Harsem/Udnes Weng som supplerer de to som ikke får gå for førstelaget.

I herreklassen blir det et bikkjeslagsmål om å få plass på førstelaget. Iversen, Røthe og Tønseth ligger nok best an per i dag når man ser på hvordan sesongåpningen har gått. Sundby og Krüger har nok begge lyst på den siste plassen, samt at Holund sikkert ikke er langt unna en diskusjon med et godt renn på lørdag, han heller. Krogh har vært i for dårlig distanseform til å være med i kampen om en førstelagsplass, men det er mulig han får gå ankeretappen for andrelaget, som også blir kruttsterkt (Jespersen er vel kanskje den som ligger best an på forhånd til å gå en etappe her av de som ikke er nevnt, men det avgjøres nok etter lørdagsrennet hvem som får gå hvor). Og hvem blir ankermann for førstelaget? Med Klæbo borte er den posisjonen "up for grabs". Iversen har lansert seg selv og er jo den beste spurteren, og så får man vurdere det opp mot Røthes fantastiske form den siste tiden (han har heller ingen ueffen spurt i skøyting, som vi har sett tidligere). Vil tro det er disse som ligger best an. Uansett er Norges førstelag favoritter etter det vi har fått se hittil i sesongen.


Utlendinger:

På damesiden blir det nok ikke mye endringer i hvem som utfordrer nærmest Johaug. Charlotte Kalla har igjen vist seg sterk i begynnelsen av denne sesongen, og har to pallplasser på de to intervallstartene som har vært. Det er etterhvert ikke så mye forskjell på Kalla i klassisk og skøyting, men vil likevel tro at løypene på Beito passer svensken kjempegodt og at hun får brukt sine styrker meget bra her. Det er også verdt å nevne at hun var på pallen her i 2007 og 2009, så hun har vist sine kvaliteter her tidligere. Så skal vi som alltid se godt opp for den andre svensken, Ebba Andersson, som i år virkelig har slått seg opp i den absolutte verdenseliten, med sine første tre WC-pallplasser innkassert. Den unge svensken er virkelig den neste store på stjernehimmelen i langrenn, og den første seieren (av formodentlig mange) er nok like rundt hjørnet. Hun har aldri gått en 15 km intervallstart tidligere, så det er om å gjøre å disponere riktig, men tror hun kommer godt fra det og at hun blir hyperfarlig også på lørdag.

Krista Pärmäkoski har også hatt en finfin sesongåpning - ikke helt der vi vet hun kan være på sitt beste, men hun henger med oppi der i topp fem-sjiktet. Synes det ser ut som finnen absolutt er i rute til årets hovedmål som kommer i februar etter tre femteplasser og en sjetteplass hittil. Hun var på pallen sist denne distansen ble gått i Davos, og selv om hun ser ut til å være et stykke fra de aller sterkeste akkurat nå, kan hun ende høyt oppe også her. Jessica Diggins har hatt en tregere sesongstart og ikke kommet ordentlig igang ennå, og står foreløpig uten topp ti-plasseringer. Men hun skal aldri ses bort fra i skøyting, uansett distanse, og man kan jo regne med at hun kommer i bedre og bedre form for hver helg som går. En plassering rundt topp seks kan være et sannsynlig resultat, men potensialet tilsier jo pallen.

Teresa Stadlober er en svært stabil løper som ofte er å finne i topp ti, men som sliter litt med å nærme seg pallen. Den trenden har fortsatt i år, hvor to sjuendeplasser er beste resultat hittil for østerrikeren. Rundt det samme resultatet kan fort være å forvente nok en gang. Sadie Bjornsen har vært topp ti i alle rennene hittil i år og pallet dessuten på skøytesprinten på Lillehammer (første gang pall på skøytesprint), så amerikaneren er i slaget for tiden. Hun ble ni på 10 fri på Lillehammer, og sikter nok dermed mot en ny topp ti-plassering her. Kanskje skal vi også holde et lite øye med sveitsiske Nathalie von Siebenthal, som er en meget habil skøyter på sitt beste. Hun har ikke vært i slag denne sesongen så langt, men det er ganske i tråd med forrige sesong, og da endte hun opp med flere topp seks-plasseringer, blant annet i OL. Hun ble også seks på denne distansen sist den ble gått i Davos for to år siden, så distansen er åpenbart ikke noe problem.

Andre løpere som kan gjøre det brukbart er Anastasia Sedova, Natalia Nepryaeva, Yulia Belorukova, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen og Rosie Brennan.

På stafetten blir Sverige utvilsomt den tøffeste motstanderen for Norge, antakelig med Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla, Ebba Andersson og Jonna Sundling (med Evelina Settlin som også er en mulig løper på en etappe i stedet for Ingemarsdotter eller Sundling). Det er veldig greit for Norge at ikke Stina Nilsson er med, da kunne svenskene blitt en veldig hard nøtt å knekke. Nå skal det være mulig, selv om jobben absolutt skal gjøres først. Det er ingen på det svenske laget som er kasteballer, slik de har fremstått hittil i sesongen. Norge og Sverige er storfavoritter, men Russland har også absolutt et spennende lag, hvor de med Yulia Belorukova og Natalia Nepryaeva (to løpere som skapt for 5 km) fort kan havne veldig langt opp etter klassiskdelen. Anastasia Sedova gjør sesongdebut i WC-sammenheng og er en solid skøyter. De mangler trolig en topp fjerde kvinne for å virkelig kunne utfordre de to beste. Vi regner vel med at unge og lovende Mariya Istomina, som ble topp 20 på Lillehammer, tar den siste plassen.

Finland har et brukbart lag, men fryktelig mange løpere som er usikre på formen. Deres store stjerne er selvsagt Krista Pärmäkoski, og hun er den soleklart beste på det finske laget akkurat nå. Kerttu Niskanen var helt ute av det i Ruka, og finnene er nok avhengig av at hun finner formen om de skal henge greit med. Finnene har også tatt med to gamle helter i troppen med Anne Kyllönen og Riitta-Liisa Roponen, så spørs det hvilken form de to er i nå. I tillegg har de rutinerte Laura Mononen og den lovende klassikeren Johanna Matintalo som mulige løpere. Men faktum er at det er kun Pärmäkoski av finnene som har vært topp 20 i individuelle renn i år. USA kan nok fort utfordre dem. De har selvsagt Jessica Diggins og Sadie Bjornsen, og så fikk de opp Rosie Brennan som ble nummer elleve på 10 fri på Lillehammer. De mangler en fullgod fjerde løper, men Caitlin Patterson har iallfall tatt poeng i år og gjør at de kan stille med et greit lag. Mulig de også kjører med sprinter Ida Sargent som den fjerde løperen, hvis hun er med til Beito. Tyskland har også et jevnt lag, men dessverre uten de store toppene. Her regner man vel med at det blir Victoria Carl, Katharina Hennig, Sandra Ringwald og kanskje Pia Fink som får gå, men det blir nok hakket for svakt til å henge med de aller sterkeste lagene. De har en del lovende løpere med potensial, men det ser ut til at de har det vanskelig med å ta det siste steget som gjør at de kan kjempe mot verdenseliten.

I herreklassen finnes også så klart flere utenlandske utfordrere. Blant dem er helt klart Dario Cologna, som viste seg fra en god side da han ble fire på 15 fri på Lillehammer. Det var en solid formprogresjon fra Gålå, der han ble slått av Turtveit. Så var det distansen da - Cologna har slitt voldsomt med tremil intervallstart i Davos, der han ikke har vært i nærheten av teten noen av gangene den har blitt gått. Og han kan ikke skylde på at han ikke liker Davos, for han har flere ganger endt på pallen på 15 km der. Han vant femmila i Kollen så sent som i mars, men han har noe å bevise når det gjelder lange intervallstarter.

Så var det russerne, som kommer med et knallsterkt lag. Alexander Bolshunov var utilnærmelig i den første helgen, da han vant begge rennene og satte en skikkelig støkk i oss. Men det var i klassisk, og han viste seg noe mer menneskelig så straks det ble skøyting på programmet. Visstnok falt han på 15 fri på Lillehammer, men å tape halvannet minutt er fortsatt ganske mye. Likevel - tremil passer den russiske sluggeren meget bra, og dersom han har dagen kan han sikkert blande seg høyt oppe. Formen er iallfall upåklagelig. Denis Spitsov viste seg virkelig frem på Lillehammer da han tok en pallplass, den første ordentlige i WC (men OL-medaljøren fra Pyeongchang har vist oss ting på det nivået tidligere). Så spørs det hvordan det går når han her skal ut på sin første tremil intervallstart i WC-sammenheng.

Russerne kommer selvsagt med flere gode løpere, blant dem Andrey Melnichenko, som har tatt et virkelig kvantesprang denne sesongen og plutselig er i verdenstoppen i skøyting. Han ble fem på Lillehammer, og i oppkjøringsrennene knuste han resten av russerne i skøyting. Det blir spennende å se hva han har å komme med. Så har man også med Alexey Chervotkin, som har slitt i sesongåpningen og ikke blitt topp ti i WC ennå. Men han kommer nok bedre utover, og kanskje allerede på tremila her, en distanse som skal passe ham godt. I tillegg gjør Evgeniy Belov sin sesongdebut i WC, og han har gått et par gode oppkjøringsrenn. Kan godt greie en god plassering her.

En som har blitt en solid skøyter, men som er litt ustabil, er Andrew Musgrave, som tok sin første pallplass på 15 fri i Toblach forrige sesong (da ser vi bort fra andreplassen han fikk på løpstid på en jaktstart i minitouren i Canada for to sesonger siden). Musgrave gjorde sesongdebut i WC på Lillehammer, og det får man si gikk bra - det endte med en sjetteplass på 15 fri. Vi skal absolutt holde et øye med den "norske" briten her. En annen som kan gjøre det sterkt er Alex Harvey, som ikke hadde sin beste dag på Lillehammer, men når han har gode dager, gjør han ofte sine beste intervallstarter i skøyting. Kanskje kan han også trives litt bedre på Beito enn i de knalltøffe løypene på Lillehammer. Så har man alltids Calle Halfvarsson, som gjorde et elendig løp på Lillehammer på 15 fri der, og som skyldte på oppladningen med de store medieoppslagene som fulgte "disputten" mellom ham og Klæbo. Ellers har han vist fin form, med tredjeplass på 15 klassisk i Ruka og fjerdeplass på jaktstarten på Lillehammer. Svensken har ofte hatt litt problemer med de lengste distansene tidligere, og så får vi se om han takler det bedre denne gangen.

Andre løpere som kan gjøre det brukbart kan være Clement Parisse, Robin Duvillard, Jean-Marc Gaillard, Iivo Niskanen, Andrey Larkov, Roman Furger og Viktor Thorn.

På stafetten må man selvsagt se opp for Russland, som har et knallsterkt lag på papiret. Det ville selvsagt sett enda bedre ut om man kunne hatt Ustiugov som ankermann, men det er uansett kvalitet fra ende til annen i det vi får se. Antar man stiller med Andrey Larkov, Alexander Bolshunov, Andrey Melnichenko og Denis Spitsov, med Alexey Chervotkin og Evgeniy Belov som solide reserver. Men ting kan selvsagt endre seg der i løpet av lørdagen. Det som er helt klart, er at de blir å regne med i seierskampen. Sverige kan nok også melde seg på i pallkampen, antakelig med Jens Burman, Daniel Rickardsson, Viktor Thorn og Calle Halfvarsson. De er veldig avhengige av at Burman og Rickardsson gjør en brukbar jobb, for de to har slitt i sesonginnledningen. Halfvarsson og Thorn er i bra form og kan nok føre svenskene til en god plassering om de er i posisjon.

Ellers er det ikke så lett å se andre pallkandidater. Sveits kan kanskje være en bitteliten dark horse. De har sin ledestjerne Dario Cologna, selvfølgelig, og så har de en Roman Furger som har blitt brukbar på distanse med årene og har ligget i sjiktet rundt 10-15 på en 15 fri i det siste. I tillegg har de superveteran Toni Livers som sikkert kommer til å gå en etappe, samt Jonas Baumann, som ikke er så verst i klassisk på sitt beste (men horribel på sitt verste, som vist i OL-stafetten). De kan nok komme høyt opp til slutt. Frankrike har en gjeng gode skøytere, men mangler litt på klassiskbiten. Antakelig stiller de med Jean-Marc Gaillard, Clement Parisse, Robin Duvillard og Adrien Backscheider. Finland stiller uten formsvake Matti Heikkinen denne helgen, og Iivo Niskanen kan jo ikke gjøre hele jobben alene. Antakelig får han med seg Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen og Ristomatti Hakola, men det laget skal være for dårlig til å henge med de aller beste normalt sett.


Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner:
1. Therese Johaug (NOR) 400
2. Ebba Andersson (SWE) 309
3. Charlotte Kalla (SWE) 289
4. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 285
5. Krista Pärmäkoski (FIN) 265
6. Yulia Belorukova (RUS) 244

Distanse, kvinner:
1. Therese Johaug (NOR) 200
2. Charlotte Kalla (SWE) 163
3. Ebba Andersson (SWE) 149
4. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 136
5. Krista Pärmäkoski (FIN) 114
6. Yulia Belorukova (RUS) 91

Sprint, kvinner:
1. Yulia Belorukova (RUS) 105
2. Ida Ingemarsdotter (SWE) 92
3. Stina Nilsson (SWE) 86
4. Maja Dahlqvist (SWE) 80
5. Sadie Bjornsen (USA) 67
6. Krista Pärmäkoski (FIN) 61

Totalt, menn:
1. Emil Iversen (NOR) 328
2. Alexander Bolshunov (RUS) 321
3. Didrik Tønseth (NOR) 240
4. Calle Halfvarsson (SWE) 240
5. Sjur Røthe (NOR) 229
6. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 180

Distanse, menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS) 121
2. Emil Iversen (NOR) 112
3. Calle Halfvarsson (SWE) 76
4. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 76
5. Didrik Tønseth (NOR) 73
6. Maxim Vylegzhanin (RUS) 69

Sprint, menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS) 110
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 104
3. Emil Iversen (NOR) 96
4. Eirik Brandsdal (NOR) 92
5. Federico Pellegrino (ITA) 79
6. Alex Harvey (CAN) 75


NRKs sendeskjema:

Lørdag 8. desember:
09:25-10:50: V-cup langrenn: 15 km fri teknikk, kvinner (NRK 1)
12:10-14:15: V-cup langrenn: 30 km fri teknikk, menn (NRK 1)

Søndag 9. desember:
10:20-11:30: V-cup langrenn: 4x5 km stafett, kvinner (NRK 1)
13:20-14:45: V-cup langrenn: 15 km klassisk jaktstart, menn (NRK 1)


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
Lørdag: -5 grader, snø
Søndag: -5 grader, skyet


God fornøyelse!

janesaj
janesajInnlegg: 37758
06.12.18 17:09

Fornøyd, Eksberten? :-)

daskedusken
daskeduskenInnlegg: 5063
06.12.18 17:46

Jaktstart for herrene på søndag ja. Interessant! :)

janesaj
janesajInnlegg: 37758
06.12.18 18:00
daskedusken: Jaktstart for herrene på søndag ja. Interessant! :)

Beklager den. Det ble hengende igjen fra sist helg, gitt. Regner uansett med at alle skjønner hva det egentlig skal være :-)

Stracqualursi
StracqualursiInnlegg: 3138
06.12.18 18:27

Herreminhatt ! Du overgår deg selv mann !!!!!! Fantastisk, rett og slett.

Tom for tomler nå, men kommer en i ekspressfart seinere

(Innlegget ble redigert 06.12.18 18:28)

Hudsucker
HudsuckerInnlegg: 1200
06.12.18 19:04

Kathrine Harsem dropper rennene på Beitostølen for heller å trene frem mot Davos. Erstattes av v-cupdebutant Tiril Liverud Knutsen.

Diego71
Diego71Innlegg: 1300
06.12.18 19:22

For en mann du er janesaj! Fantastisk åpningstråd! :) 

swema
swemaInnlegg: 63
06.12.18 19:28

Kan man hoppas på en bättre tv-produktion än den från Lillehammer?

Framsynt
FramsyntInnlegg: 8973
06.12.18 19:47
swema: Kan man hoppas på en bättre tv-produktion än den från Lillehammer?

Det burde være fullt mulig å få til bedre TV produksjoner enn både Lillehammer og Ruka, som begge var dårlige. Det er nesten som man skulle tro de ønsket å gjøre dårlig reklame for intervallstarter. 

Punkt 1 - slutt å vise alle uinteressante starter og ting som skjer etter målgang på bekostning av det som skjer i løypa.

Punkt 2 - få med mellomtidene til alle de beste og mest interessante. Jeg har forståelse for at enkelte ting skjer samtidig, men prioriter rett. Og vis iallefall viktige hendelser i opptak.

Punkt 3 - klokke! Jeg trenger vel ikke si mer.

Punkt 4 - publikum og dyr må ha siste prioritet.

 

Og ellers - stor takk til Janesaj som legger ned så utrolig mye arbeid og dyktighet på trådstarter. Det er ingen selvfølge!

Ja - det vil nok stå mellom de som ble 1-4 i dameklassen i Lillehammer. Andersson og Kalla bør ha en fair sjanse til å tukte Johaug på denne arenaen, som langtfra er like tung som i Lillehammer. Dog er det 15 km - og ikke 10... det kan være avgjørende.

Herreklassen er langt mer åpen. Men Røthe såklart er vel en liten favoritt. Skal russerne og Krüger/Holund heve seg i skøyting denne helgen? Om de to sistnevnte ikke er med i toppen, så begynner jeg å mistenke at de er så sikre på seg selv og sin plass i laget at de fremdeles kjører tungt nedtrente, såpass overlegne var de i sommer. Sundby har heller ikke den rollen han hadde før og bør vise forbedring fra Lillehammer.

(Innlegget ble redigert 06.12.18 19:50)

Eksberten
EksbertenInnlegg: 26008
06.12.18 20:37
janesaj: Fremdeles er det nasjonale kvoter, og man reiser til Beito med en tropp på 34 løpere, 17 av hvert kjønn. Det er ikke spesifisert hvem som skal gå hva, men de fleste stiller nok begge dager, kanskje med et par unntak.

Flott åpningsinnlegg. Men jeg er ganske sikker på at ingen land kan stile mer enn 2 lag på stafettene. Forrige VC-stafett i Norge, på Lillehammer for 3 år, så stilte Norge 4 lag og det ble det 3 x Norge på pallen. Da bestemte FIS at det ikke skulle skje igjen.
Siden har ingen land stilt med flere enn 2 lag i VC-stafetter, som i Ulricehamn i 2017 stilte Sverige med kun 2 lag både i herre og dameklassen.
Så det blir nok bare knapt halvparten av de norske som får gå på søndag.

janesaj
janesajInnlegg: 37758
06.12.18 20:42
Eksberten: Flott åpningsinnlegg. Men jeg er ganske sikker på at ingen land kan stile mer enn 2 lag på stafettene. Forrige VC-stafett i Norge, på Lillehammer for 3 år, så stilte Norge 4 lag og det ble det 3 x Norge på pallen. Da bestemte FIS at det ikke skulle skje igjen.
Siden har ingen land stilt med flere enn 2 lag i VC-stafetter, som i Ulricehamn i 2017 stilte Sverige med kun 2 lag både i herre og dameklassen.

OK, det hadde jeg faktisk ikke fått med meg (eventuelt glemt, siden det gås så få stafetter i året). Takker for opplysningen.

Zanick
ZanickInnlegg: 7689
06.12.18 22:08
Eksberten: Forrige VC-stafett i Norge, på Lillehammer for 3 år, så stilte Norge 4 lag og det ble det 3 x Norge på pallen.

Skuffende innsats av Norges fjerde lag som måtte ta til takke med 9. plass.

Heldigvis endte de foran Sverige.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 26008
06.12.18 22:21
Zanick: Skuffende innsats av Norges fjerde lag som måtte ta til takke med 9. plass.Heldigvis endte de foran Sverige.

Krüger med 14.beste etappetid. Han har gått bedre i viktigere stafett senere :)

Sveriges lag, så mere ut som et tredjelag. De var vel syke de andre..

Thecokeman
ThecokemanInnlegg: 22743
07.12.18 01:34

Lørdagen blir knall, gleder meg til det. Skulle vært flere av de løpene og helst et par lengre også. 

Keva
KevaInnlegg: 19921
07.12.18 08:33
janesaj: Beito, som det populært kalles

Nei, der tar du feil. Beito er en annen liten grend - riktignok ikke så langt unna.

Ellers flott og gjennomarbeidet innlegg med velfortjent plass på tommeltoppen! :D

 

daskedusken
daskeduskenInnlegg: 5063
07.12.18 09:52

Ingen tvil om at dette blir årets langrennshøydepunkt (sammen med VM-stafetten)! Nå er det bare å sende kjerring og unger ut av huset på lørdag slik at denne herligheten kan nytes til fulle. Lukter norsk storeslem lang vei, med muligens et par unge russere som vaker rundt femteplassen. 

Sarella
SarellaInnlegg: 15005
07.12.18 10:38

Kari Øyre Slind er ute av form, Marte Skaanes får hennes plass.

Daniel Stock sliter med en sår hals, Magnus Stensås får hans plass.

Gjøran Tefre er sliten, Erik Sverdrup Augdal overtar hans plass.

jompsss
jompsssInnlegg: 217
07.12.18 12:06
Framsynt: Punkt 1 - slutt å vise alle uinteressante starter og ting som skjer etter målgang på bekostning av det som skjer i løypa. Punkt 2 - få med mellomtidene til alle de beste og mest interessante. Jeg har forståelse for at enkelte ting skjer samtidig, men prioriter rett. Og vis iallefall viktige hendelser i opptak. Punkt 3 - klokke! Jeg trenger vel ikke si mer. Punkt 4 - publikum og dyr må ha siste prioritet.

Väl sagt.

Mycket handlar nog om att producenten känner till förhandsfavoriterna och lägger upp sändningen efter det. Sen förstår jag att man måste ta in åkare från Tyskland, Schweiz, Italien också och inte bara visa norsk-svensk-ryskt men det finns det gott om tid för också.

Sen har jag aldrig förstått varför man inte kan ha två rutor som i skidskytte när flera saker sker samtidigt?

Att följa en intervall utan att sitta med live-timingen uppe samtidigt är otänkbart.

jompsss
jompsssInnlegg: 217
07.12.18 12:10

Jens Burman nämns inte mycket i trådstart, men var bästa svensk senast distansen kördes i världscupen. Sexa i Davos. Han var också tvåa på SM(masstart) tätt bakom Hellner förra året. Så trots att han är mer känd som klassisk åkare är det här en distans som passar honom. Tror han mycket väl kan bli bästa svensk.

janesaj
janesajInnlegg: 37758
07.12.18 13:14
Sarella: Kari Øyre Slind er ute av form, Marte Skaanes får hennes plass.

Blir for øvrig WC-debut for Skaanes.

janesaj
janesajInnlegg: 37758
07.12.18 13:17
jompsss: Jens Burman nämns inte mycket i trådstart, men var bästa svensk senast distansen kördes i världscupen. Sexa i Davos. Han var också tvåa på SM(masstart) tätt bakom Hellner förra året. Så trots att han är mer känd som klassisk åkare är det här en distans som passar honom. Tror han mycket väl kan bli bästa svensk.

Da må han i så fall heve seg fra de foregående helgene. Ikke mye som har stemt hittil i år. Men det er riktig at hans beste WC-resultat er fra denne distansen, så han kan nok en greie en brukbar plassering om han kan forbedre formen litt.

(Innlegget ble redigert 07.12.18 13:19)

Eksberten
EksbertenInnlegg: 26008
07.12.18 15:48
janesaj: Da må han i så fall heve seg fra de foregående helgene. Ikke mye som har stemt hittil i år. Men det er riktig at hans beste WC-resultat er fra denne distansen, så han kan nok en greie en brukbar plassering om han kan forbedre formen litt.

Ble han ikke nr 5 på søndag?

Kristwic7
Kristwic7Innlegg: 43982
07.12.18 15:55
Sarella: Daniel Stock sliter med en sår hals, Magnus Stensås får hans plass. Gjøran Tefre er sliten, Erik Sverdrup Augdal overtar hans plass.

Hvem er de 2? Fra Norgescup?

janesaj
janesajInnlegg: 37758
07.12.18 16:00
Eksberten: Ble han ikke nr 5 på søndag?

Femte beste løpstid på jaktstarten, ja. Beste løpstid hadde Janosch Brugger, med Erik Bjornsen som nummer tre. Med andre ord skal vi vel ikke helt friskmelde Burman på bakgrunn av det.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 26008
07.12.18 16:04
janesaj: Femte beste løpstid på jaktstarten, ja. Beste løpstid hadde Janosch Brugger,

Som ga Brugger sin første verdenscupseier og Burman fikk da sin beste verdenscupplassering. Enig at 6.plassen fra Davos var en større prestasjon, men den er ikke lenger beste VC-resultat.

janesaj
janesajInnlegg: 37758
07.12.18 16:06
Eksberten: Som ga Brugger sin første verdenscupseier og Burman fikk da sin beste verdenscupplassering. Enig at 6.plassen fra Davos var en større prestasjon, men den er ikke lenger beste VC-resultat.

OK, var det det du mente. Løpstider på jaktstarter er for mitt vedkommende fullstendig irrelevante. Burmans 6. plass fra Davos er med andre ord det beste ordentlige WC-resultatet hans hittil i karrieren.

janesaj
janesajInnlegg: 37758
07.12.18 16:07
Kristwic7: Hvem er de 2? Fra Norgescup?

Augdal er tidligere juniorverdensmester i duathlon. Har vært noe ustabil som senior, men på sitt beste er han en brukbar løper. Ble nummer 14 på femmila i Kollen sist sesong, har vunnet renn i skandinavisk cup og blitt topp ti i NM.

Stensås er også en habil løper på nasjonalt nivå, men er vel hakket bedre i klassisk. Blir overrasket om han tar poeng på lørdag.

startelver
startelverInnlegg: 50872
07.12.18 16:10

Lurer på om Kalla kommer til å gråte etter målgang eller juble i morgen? 

 

Sarella
SarellaInnlegg: 15005
07.12.18 16:15
janesaj: Stensås er også en habil løper på nasjonalt nivå, men er vel hakket bedre i klassisk. Blir overrasket om han tar poeng på lørdag.

Han slo Augdal på 15 fri på Gålå, der ble han nr.8 mens Augdal var helt nede på 29.plass, selv om det sikkert ikke betyr noe som helst.

janesaj
janesajInnlegg: 37758
07.12.18 17:08
Sarella: Han slo Augdal på 15 fri på Gålå, der ble han nr.8 mens Augdal var helt nede på 29.plass, selv om det sikkert ikke betyr noe som helst.

Augdal har hatt en seig start på sesongen, ja, men det er jo ingen tvil om at potensialet hans i skøyting er større enn Stensås' :-)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg