Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

VM i alpint 2019, Åre (4-17/2)

NYTT TEMA
janesaj

Innlegg: 40832
janesaj
31.01.19 16:18

I skrivende stund er fortsatt ikke de siste WC-rennene kjørt, men allerede tirsdag neste uke begynner alvoret. Da skal de aller beste av de beste av sted for å delta i årets største renn: VM. Mesterskapet i år er lagt til svenske Åre i perioden 4.-17. februar (første medaljeøvelse foregår 5. februar). Forventningene er som vanlig nokså høye fra norsk hold (om enn kanskje litt lavere enn foran mange andre mesterskap), og det er nok en del tilskuere som har tenkt seg over grensa for å overvære rennene. Dette blir veldig spennende.

Åre er et lite tettsted som ligger i Jämtland, øst i Sverige, og ikke så altfor langt ifra den norske grensen (ligger for eksempel bare ca 16-17 mil fra Trondheim). Tettstedet har ifølge Wikipedia 3081 innbyggere per 2017 og er naturligvis best kjent for vintersport, og da særlig alpint. De har hatt VM i alpint to ganger tidligere (1954 og 2007), og bruker også å arrangere WC hvert år på damesiden, samt at de har arrangert WC-avslutning her ved noen anledninger (senest i fjor).

Dette er et sted hvor Norge har hatt godt med suksess i tidligere VM - i 1954 tok nå avdøde Stein Eriksen tre gull her (i storslalåm, slalåm og kombinasjon), mens Aksel Lund Svindal hadde et av sine store mesterskap da han endte opp med to gull (utfor og storslalåm) i 2007. I fjorårets WC-avslutning vant ikke Norge noen renn, men Henrik Kristoffersen ble to i storslalåm og Aksel Lund Svindal delt tre i super-G. I tillegg ble Svindal fire i utfor og Nina Haver-Løseth også fire i damenes slalåm (Løseth ble også tre da damene kjørte slalåm her i 2015, men er jo nå skadet og deltar ikke).

Norge har ikke hatt den store VM-flyten de siste mesterskapene. Man har ikke tatt gull siden 2013, og det selv om vi har hatt noen av de største favorittene i mesterskapene som gikk i 2015 (Vail) og 2017 (St. Moritz). I 2017 endte man opp med ett sølv (Kjetil Jansrud i utfor) og én bronse (meget gledelig Leif Kristian Haugen i storslalåm). Under OL i fjor greide vi jo å hanke inn et gull, da Aksel Lund Svindal som kjent greide å ta det berømte utforgullet både han og ikke minst Norge manglet i samlingen. La oss håpe at vi greier å ta med oss minst ett gull når det nå er VM som står på programmet.


Program:

Tirsdag 5. februar:
12:30: Super-G, kvinner

Onsdag 6. februar:
12:30: Super-G, menn

Fredag 8. februar:
11:00: Kombinasjon, kvinner (utfor)
16:15: Kombinasjon, kvinner (slalåm)

Lørdag 9. februar:
12:30: Utfor, menn

Søndag 10. februar:
12:30: Utfor, kvinner

Mandag 11. februar:
11:00: Kombinasjon, menn (utfor)
14:30: Kombinasjon, menn (slalåm)

Tirsdag 12. februar:
16:00: Lagkonkurranse, mixed

Torsdag 14. februar:
14:15: Storslalåm, kvinner (1. omgang)
17:45: Storslalåm, kvinner (2. omgang)

Fredag 15. februar:
14:15: Storslalåm, menn (1. omgang)
17:45: Storslalåm, menn (2. omgang)

Lørdag 16. februar:
11:00: Slalåm, kvinner (1. omgang)
14:30: Slalåm, kvinner (2. omgang)

Søndag 17. februar:
11:00: Slalåm, menn (1. omgang)
14:30: Slalåm, menn (2. omgang)

For andre tidspunkter (utfortreninger o.l.), se arrangørens offisielle program.


Norges tropp:

Kvinner:
Kristine Gjelsten Haugen, Lommedalen IL
Mina Fürst Holtmann, Bærums Skiklub
Kajsa Vickhoff Lie, Bærums Skiklub
Kristin Lysdahl, Asker Skiklubb
Ragnhild Mowinckel, Sportsklubben Rival
Thea Stjernesund, Hakadal IL

Menn:
Leif Kristian Nestvold-Haugen, Lommedalens IL
Kjetil Jansrud, Peer Gynt Alpin
Aleksander Aamodt Kilde, Lommedalens IL
Henrik Kristoffersen, Rælingen Skiklubb
Jonathan Nordbotten, Ingierkollen/Rustad Slalåmklubb
Adrian Smiseth Sejersted, Rælingen Skiklubb
Sebastian Foss Solevåg, Spjelkavik IL
Aksel Lund Svindal, NeRo Alpin
Rasmus Windingstad, Bærums Skiklub


Forhåndsvurderinger av de enkelte øvelsene:


Super-G, kvinner (5. februar):
Det er vel litt usikkert hva verdens for øyeblikket klart beste kvinnelige alpinist, Mikaela Shiffrin, skal kjøre i dette mesterskapet - men det hun skal kjøre, blir hun formodentlig favoritt eller en av favorittene i. Hun har hatt en eventyrsesong så langt, og har vunnet hele 11 WC-renn av 18 hun har stilt opp i. Av disse er tre seire i super-G, til alt overmål på tre starter. VM-eventyret kan fort starte her.

En av Shiffrins store utfordrere kan meget vel bli Sofia Goggia, som nettopp er tilbake igjen fra skade. Hun gjorde comeback i Garmisch foregående helg, og det gjorde hun like godt med to andreplasser. Greier hun å følge opp den formen i VM, blir hun skummel. Tina Weirather har vært på pallen i tre av fire super-G-renn og virker temmelig stabil i disiplinen for tiden. Hun hadde et arbeidsuhell i Garmisch sist da hun ble åtte, men hun er en solid medaljeutfordrer. Så har vi regjerende verdensmester i denne disiplinen, Nicole Schmidhofer, som vant en av de to super-G'ene Shiffrin ikke stilte i (Garmisch i helgen). Hun har også en andreplass, samt et par renn litt lenger ned på lista. Hun skal absolutt regnes med i toppen. Den andre super-G'en Shiffrin ikke var med i, var det Ilka Stuhec som vant. Stuhec er tilbake fra skade i år og har gjort et meget flott comeback, kanskje fremfor alt i utfor. I super-G har hun slitt litt bortsett fra seieren. Men kan fort være en medaljekandidat med den rette løypa.

Norges største håp er Ragnhild Mowinckel, som startet sesongen som hun sluttet den forrige, i toppen. Hun hadde plasseringene 2-4-5 før jul, men etter jul har det gått tråere med en DNF og en 22. plass. Forhåpentligvis finner hun formen til VM her, slik hun så til de grader gjorde til OL i fjor. En annen å regne med kan være Lara Gut-Behrami, som det vel må sies har sin sterkeste medaljemulighet her. Hun har to pallplasser å slå i bordet med i super-G, blant annet sist i Garmisch. Hun er litt ustabil, men på sitt beste er hun fremdeles med i toppen. Så har man alltids en Viktoria Rebensburg, som er sterkest i storslalåm, men som også har vært på pallen i super-G denne sesongen (Lake Louise i desember). Hun er som regel å regne med i topp ti i denne disiplinen. Og så skal vi selvsagt også ta med Lindsey Vonn i vurderingen - hun har ikke all verdens av resultater denne sesongen (kun kjørt én super-G, som endte med utkjøring), men skal prøve å få til noe under dette mesterskapet.

Se heller ikke bort fra østerrikske Stephanie Venier, som har vært sterk i utfor i år, og som også ofte er topp ti i super-G. På en god dag i en "riktig" stukket løype kan hun kanskje utfordre. I tillegg har østerrikerne Tamara Tippler, som iblant får til noen gode løp, blant annet da hun ble tre i Cortina for halvannen uke siden. Men hun er fryktelig ustabil. Sveitsiske Jasmine Flury har også vært topp fem et par ganger. Federica Brignone, Italia, er en som kan slå til en teknisk løype (har fjerdeplass som best fra Garmisch sist). Legg også merke til Romane Miradoli, som har vært topp seks ved to anledninger. Og hva kan olympisk mester i disiplinen, alpinist/snowboarder Ester Ledecka klare? Hun har ikke klart noen topplasseringer i WC i år, men man vet aldri når det kommer en ny fulltreff.

Andre som kan gjøre det bra inkluderer Ramona Siebenhofer, Valerie Grenier, Marie-Michele Gagnon, Francesca Marsaglia, Elena Curtoni, Corinne Suter, Wendy Holdener (hvis hun stiller) og Joana Hählen.

Norge har også med regjerende dobbel juniorverdensmester Kajsa Vickhoff Lie, som fremdeles er sisteårsjunior, og mesterskapsdebutant. Hun overbeviste i Cortina med karrierebeste sjuendeplass, og var også topp 15 i Garmisch sist.


Super-G, menn (6. februar):
Vi tar vel ikke i om vi sier at dette trolig er den største norske gullmuligheten i år - men det er noen usikkerhetsmomenter. Aksel Lund Svindal har som de fleste vel har fått med seg annonsert at rennene han kjører i Åre blir hans aller siste som alpinist, og han har jo i lengre tid hatt store problemer med kneet sitt, som ble forverret etter holkerennene i Bormio. Han stod derfor over rennene i Kitzbühel. Men han har vunnet én gang i denne disiplinen i år (samt ytterligere en pallplass), så om kneet holdes sånn noenlunde i sjakk, er det muligheter for å skaffe seg det ene gullet han mangler - VM-gull i super-G. Hvilken karriereavslutning ville ikke det vært (selv om han har ett renn igjen etter dette også).

Så har vi også Kjetil Jansrud som sliter med sine problemer, og i skrivende stund er det fremdeles uvisst om han i det hele tatt kommer til start i VM grunnet brudd i to fingre (men tøffingen finner nok en måte å trosse det på, kjenner vi ham rett). Jansrud har slitt i utfor, men i spesialdisiplinen super-G har han hatt bedre resultater, og står med en seier og pallplass som beste resultater. Imidlertid kom begge de resultatene før jul, så det er litt spørsmålstegn ved formen bortsett fra fingrene også. Så har vi sistemann i den fantastiske trioen vår, Aleksander Aamodt Kilde. Han har ikke vunnet super-G i år, men har hengt med i toppen og har to pallplasser å se tilbake på. Han har også vist form ganske stabilt hele sesongen. Så han er veldig spennende. Vi skal heller ikke glemme at vi har med én knallsterk utøver til i Adrian Sejersted. Han var uheldig første gang han ble tatt ut til VM for to år siden og skadet seg rett før, og til OL kom han ikke. Så dette blir hans mesterskapsdebut. Han har vært stabil i super-G i det siste, og har fire plasseringer fra sju til ni på de fem siste rennene. Han har et stort potensial og det føles som om den første pallplassen er rett rundt hjørnet. Kan det skje i VM? Da må han i så fall plukke bort "skjønnhetsfeilene" som har preget omgangene hans.

Noe annet vi heller ikke skal glemme, er at det finnes masse utlendinger som kan stikke kjepper i hjulene for oss. Østerrikerne har blant annet et par meget sterke. Den aller største av de utenlandske favorittene er nok Vincent Kriechmayr, som har en vanvittig toppfart i super-G, og han er som regel alltid å finne der oppe. Han har ingen seire, men har en andreplass og to fjerdeplasser som best. Han vant super-G i Åre i fjor. Hans østerrikske kollega Matthias Mayer er en annen hyperfarlig mann. Han vinner ikke altfor ofte, men han er alltid der oppe og snuser på topplasseringene, og han har en vanvittig uttelling i OL, to gull som han har der. I år har han en andreplass som best, de andre plasseringene ligger fra fem til åtte. Så han kan plutselig dukke opp i en gullkamp. Og så har vi jo alltids Dominik Paris, som i år har vært solid i super-G med én seier og to tredjeplasser. Han var på pallen i Kitzbühel sist. Kula kan godt rulle inn til seier på en god dag.

Sveitsiske Mauro Caviezel åpnet sesongen strålende, med en andre- og tredjeplass i super-G. Han har imidlertid falt litt ifra etterhvert. Men han skal fremdeles ikke regnes bort - og kanskje kan Åre-løypene passe ham også. Landsmann Beat Feuz har utvilsomt sin beste mulighet i utforen, men får han en utforlik løype kan han kanskje henge med høyt oppe. Han har vært sjettemann som best i år og var med høyt oppe frem til han kjørte ut i Kitz. Se også litt opp for Marco Odermatt, apropos sveitsere, supertalentet som vant junior-VM i fire disipliner i fjor. Han har vært topp ti i år, og det føles som om han har mer inne.

Tyske Josef Ferstl imponerte så det holdt i Kitz, der han like godt gikk bort og vant super-G'en. Han har også en sjetteplass fra tidligere i år og var topp ti i Åre i fjor. Absolutt en spennende mann her. Superveteran Johan Clarey (38) har vist at han på enkeltdager kan hevde seg helt i toppen i fartsdisiplinene. I helgen som var kom han på pallen i Kitz, og han har også vært fire og ni denne sesongen. Det kommer nok litt an på løypa i super-G, men han skal ikke glemmes. Apropos superveteraner - Hannes Reichelt fyller 39 år senere i år, men holder fremdeles koken. Resultatene er litt ustabile, men han har vært så høyt oppe som nummer fire i super-G, så han kan fortsatt. Holkeløperen Christof Innerhofer trenger nok utfordrende forhold for å hevde seg høyt oppe, og får han det, skal han ikke regnes bort. Han var to i Val Gardena, og det var også i Åre i fjor. Så vi skal se opp. I tillegg har man alltids Adrien Theaux, som ikke har vært på pallen på tre år, men som er en luring som kan dukke opp på en god dag. Usikkert om Alexis Pinturault stiller her, men får han den rette (litt storslalåmaktige) løypa, er han en som skal regnes med. Han kjørte bra i Kitz med åttendeplass.


Kombinasjon, kvinner (8. februar):
I god FIS-ånd har man ikke klart å få presset inn et kombinasjonsrenn i WC for kvinner før VM, så her får man gå etter tidligere resultater og det man vet om utøverne. Favoritt hvis hun stiller blir Mikaela Shiffrin, som i tillegg til å være verdens beste slalåmkjører også kjører god fart. Shiffrin var imidlertid også storfavoritt foran OL-kombien i fjor, men da snøt Michelle Gisin henne for seieren med to imponerende omganger. I år er ikke Gisin med grunnet kneskaden hun pådro seg i Garmisch foregående helg, så da bør Shiffrin være grei favoritt.

Wendy Holdener er også en svært god kombikjører, og tok sølvet under OL i fjor. Hun vant også én av de to kombiene som ble arrangert i WC i fjor helt overlegent (skjønt, i begge de to konkurransene ble det kjørt super-G og ikke utfor, så helt stuereint er det ikke å bruke det som referanse). I den andre ble hun fire. Hun kan helt klart utfordre om gullet. Federica Brignone vant det andre WC-rennet i fjor, men hun kan fort falle litt mellom to stoler her, all den tid hennes to beste grener er storslalåm og super-G. Ilka Stuhec har kjørt mye bra kombi tidligere, og i 16/17-sesongen vant hun én gang og var på pallen ytterligere to. Hun er definitivt en å merke seg. Om Ragnhild Mowinckel er i form, er hun også en bra kombikjører som kan utfordre om medalje. Hun har slitt i utfor i år, men får hun til den og har et bra forsprang til de gode slalåmkjørerne, kjører hun brukbar kombislalåm og kan gjøre det bra. Hun ble fire i OL i fjor.

En slalåmkjører i ypperste verdensklasse som kan henge med om hun ikke taper altfor mye i utfor, er absolutt Petra Vlhova. Hun ble fem i OL i fjor, og kom også på pallen i WC etter det. Så har hun dagen, er medalje i høyeste grad tenkelig. Vi skal kanskje også se litt opp for Ricarda Haaser. Hun var tidligere en habil slalåmkjører, men de par siste sesongene har hun kjørt mest storslalåm og fart, og det ble synlig i kombislalåmen under OL i fjor. Men treffer hun bra, kan hun være med i toppen. Italienske Marta Bassino er litt i samme lende som lagvenninnen Brignone - bedre i storslalåm og super-G enn disse to disiplinene. Men hun ble topp ti i OL, så hun kan sikkert blande seg høyt opp om hun har en god dag. Så har vi slovenske Marusa Ferk, som er godt inne i topp 30-gruppa i slalåm og som også kjører OK utfor. Se også litt opp for canadiske Valerie Grenier, som ble seks i OL i fjor og som er en ganske allsidig alpinist. Kanskje også Sofia Goggia stiller, og da er hun alltid spennende. Hun var faktisk på pallen i kombi tilbake i 2016, så man skal aldri si aldri. Det samme gjelder Lara Gut-Behrami om hun stiller - tidligere var hun en bra kombikjører, men hun er ikke i samme form som i glansdagene, så det spørs vel om hun tar medalje her.

Er litt usikker på hvilke andre norske som kjører her, og i det hele tatt om det blir noen flere enn Mowinckel (som vanlig spesifiserer de ingenting i uttaket). Men Kajsa Vickhoff Lie kan vel iallfall tenkes å stille opp. Hun stilte i de to kombirennene i WC i fjor, da hun endte på plasseringer rundt 20. Trolig er det vel noe rundt der vi kan vente henne også nå om hun skulle stille. Så har vi også to teknikere som tidligere var fartsalpinister i Mina Fürst Holtmann og Kristin Lysdahl. Holtmann har imidlertid ikke kjørt fart etter at hun kom tilbake fra skade, og Lysdahls siste fartsrenn var NM for to år siden, så det virker vel ikke helt trolig at de er med her.


Utfor, menn (9. februar):
Beat Feuz leder WC ganske klart i utfor etter en imponerende stabil sesong - etter sjetteplass i utforåpningen i Lake Louise, har han vært på pallen i hvert eneste renn etter det (fem i tallet). Han har "kun" én seier, men han er bestandig å regne med i seierskampen. Så har man "Kula" Dominik Paris, som har to seire i utfor denne sesongen (Bormio og Kitzbühel), i tillegg til en tredjeplass. Han er i kanonform for tiden. En annen forhåndsfavoritt er Vincent Kriechmayr, som har et voldsomt potensial, og som vant i Wengen. Han har også vært topp fem i tre andre renn. I tillegg vant han begge fartsdisiplinene i Åre i fjor, så han trives i VM-traseen.

Hva så med nordmennene? Aksel Lund Svindal skal her kjøre sitt aller, aller siste renn i sin store og begivenhetsrike karriere, som har inneholdt stort sett alt, og som ble kronet med utforgullet i OL i fjor. Det føles riktig at det avsluttes i bakken hvor han tok sine første mesterskapsgull tolv år tidligere. Så blir det spennende å se hva han kan få til - han har en tredje- og en fjerdeplass som best. Han er en mann for de store anledninger, så vi kan våge å håpe på noe stort i avslutningsrennet. Aleksander Aamodt Kilde er også en stor medaljekandidat. Han har vunnet ett renn og tatt ytterligere én pallplass, men spørsmålet er om han kanskje liker seg bedre i noe mer utfordrende utforløyper enn det Åre kan by på. Men vi skal absolutt ikke regne ham bort. Så har vi naturligvis også Kjetil Jansrud, som har hatt en helt miserabel utforsesong, tilsynelatende mest grunnet utstyrsproblemer. Han startet utforsesongen med en 13. plass, og det er fremdeles beste plassering. Så får vi se om han får orden på både hånd og kjøring til å kunne kjempe om medaljer i VM. Sistemann på laget er Adrian Sejersted, som har gjort det best i super-G, men som også har store fartsressurser i utfor. Juniorverdensmesteren i denne disiplinen fra 2014 satte karrierebeste med 13. plass i Kitzbühel og er på vei opp. Det blir spennende å se hva han kan klare her.

Så skal vi heller ikke glemme han som delte seieren med Kriechmayr i Åre i fjor, Matthias Mayer. Hans utforsesong har vært ganske laber til ham å være, med sjuendeplass som best, samt ytterligere et par topp ti-plasseringer. Men han har i et par OL vist at han kan slå til i mesterskap, og han liker seg i Åre. Christof Innerhofer har hatt en fin sesong, med to andreplasser og fjerdeplass som best. Innerhofer liker seg som sagt best på utfordrende føre, da kjørestilen hans virkelig kommer til sin rett. Utvilsomt en medaljeutfordrer under de rette omstendigheter. Så kan vi nevne amerikanske Bryce Bennett, som var topp fem tre ganger på rad (Val Gardena, Bormio og Kitzbühel) og som har knekt en kode, Mauro Caviezel som åpnet sesongen så fint, blant annet med en andreplass i Beaver Creek (men som vel har sluknet litt på nyåret), Johan Clarey som har vært topp fem ved et par anledninger, samt andre superveteraner som Hannes Reichelt og Adrien Theaux, som ikke har fått det til all verdens bra i år, men som er rutinerte og som nok kan slå til om de har en topp dag.

Andre navn som kan nevnes er Otmar Striedinger, Daniel Danklmaier, Benjamin Thomsen, Steven Nyman, Josef Ferstl, Emanuele Buzzi og Carlo Janka.


Utfor, kvinner (10. februar):
Her har det vært mye østerriksk i toppen i år, hvor de har tatt fem av seks seire fordelt på tre utøvere. Nicole Schmidhofer er den som leder utforcupen, og hun vant de to første rennene som ble holdt i Lake Louise. Hun har også vært nummer to én gang (Cortina for halvannen uke siden). Hun vant gull i super-G i forrige VM, så vi vet at hun kan slå til ved store anledninger. Ramona Siebenhofer ligger som nummer to i cupen, og mens Schmidhofer vant begge rennene i Lake Louise, vant hun begge i Cortina. Så spørs det om hun også kan kjøre like fort utenfor Cortina. Den tredje i den østerrikske trioen som har vunnet er Stephanie Venier, som stakk av med seieren i det aller siste rennet i Garmisch. Hun har også en tredje- og en fjerdeplass i år og har imponert stort med stabiliteten. Hun blir da en av favorittene her.

Men disse får selvfølgelig noen tøffe utfordrere. Den aller største er kanskje Ilka Stuhec, som har gjort et strålende comeback etter skade, og har vunnet ett renn og vært på pallen ytterligere to ganger. I tillegg har hun to topp seks-plasseringer. Så hun er en av de store favorittene - kanskje den aller største. Så skal vi også merke oss regjerende olympisk mester Sofia Goggia, som nettopp er tilbake fra skade og som gjorde det skarpt i Garmisch, med andreplass både i utfor og super-G. Hun er åpenbart i form, og det skal bli spennende å se hva hun kan komme med her. Dette er vel kanskje den disiplinen det stilles mest spørsmålstegn ved om Mikaela Shiffrin kommer til å kjøre. Hun har stilt i to utforrenn denne sesongen, og har blitt fire og ni (begge i Lake Louise helt i begynnelsen av sesongen). Men velger hun å kjøre, vil det ikke være overraskende om hun kjemper om medalje, et unikum som hun er. Lindsey Vonn er også i USAs tropp, og skal prøve å få til noe i sin spesialdisiplin. Kanskje blir dette som Svindal karriereavslutning for en stor alpinist. Vonn har bare 9. plass som best i år, men man skal selvfølgelig aldri regne bort henne.

En spennende outsider i årets VM-utfor er absolutt Kira Weidle, den unge tyskeren på 22 år som har hatt et aldri så lite gjennombrudd i årets sesong. Hun har vært på pallen ved to anledninger og har i tillegg en fjerdeplass, så her skal vi se opp. Vi skal heller ikke glemme Tina Weirather, selv om hun har hatt en klart bedre sesong i super-G. I utfor har hun en femteplass som best, men liechtensteineren er rutinert og kan nok slå til på en god dag. Legg også merke til Nicol Delago, italieneren som har en andreplass som best (samt en femteplass), samt Corinne Suter, som har to fjerdeplasser i år. I tillegg kan vi nevne Viktoria Rebensburg, som har en femteplass som beste utforresultat, men det er også klar bestenotering i disiplinen denne sesongen, samt Lara Gut-Behrami, som ikke har fått det til i utfor og har åttendeplass som best, men som jo har mye høyere potensial enn som så.

Andre utøvere å legge merke til kan være Romane Miradoli, Nadia Fanchini, Jasmine Flury, Ricarda Haaser, Mirjam Puchner, Joana Hählen, Ester Ledecka og Michaela Wenig.

De to norske som antakelig skal i aksjon skal vi nok ikke ha altfor store forventninger til. Ragnhild Mowinckel tok riktig nok sølvet i OL-utforen i fjor, men årets utforsesong har med et godt ord vært begredelig. Det sier litt at 15.-plassen i Garmisch sist er årsbeste i disiplinen. Kasja Vickhoff Lie har nok også sin svakeste øvelse her. Hun har tatt poeng ved noen anledninger denne sesongen, men vi snakker plasseringer rundt 25.-30. plass. Klarer hun topp 20 er det greit.


Kombinasjon, menn (11. februar):
I motsetning til damene, har herrene kjørt én kombinasjon i år, men den gikk med slalåm før utfor, så det er vel begrenset hva vi kan lese ut av den. Men det var Marco Schwarz som stakk av med seieren der, og slalåmspesialisten er en som godt kan blande seg i medaljestriden igjen med en brukbar utfor. Så har vi den alt i alt kanskje aller beste kombikjøreren de siste årene, Alexis Pinturault, som alltid er med helt der oppe. Han har blitt ganske stabil i slalåm i det siste, og han kjører også greit utfor til å være tekniker. Det kan fort bli vrient å slå ham. Men han har faktisk slitt med å få det til i mesterskapskombier, og sølvet han tok i fjorårets OL-kombi var hans aller første medalje i mesterskap (i denne øvelsen).

Ellers må vi helt klart se opp for Victor Muffat-Jeandet, teknikeren som kjørte en god utfor da han ble nummer tre i Wengen. Han ble også tre i OL forrige sesong. Så han er utvilsomt en medaljekandidat. Mauro Caviezel er jo en meget sterk utforkjører, og han er også bra i slalåm til fartsløper å være. Han ble fire i Wengen. Selv om formen absolutt var bedre før jul, er han en som kan hevde seg på en god dag. Ellers skal man følge med på østerrikske fartsfantomer som Vincent Kriechmayr og Matthias Mayer - de er nok hakket for dårlige i slalåm, men med en superutfor, kan de henge med i toppen. Det samme gjelder Dominik Paris og Christof Innerhofer for Italia.

Norges største håp er nok Aleksander Aamodt Kilde, som man egentlig kan putte litt i bås med Caviezel. Han er selvsagt sterkest i fart, men kan også kjøre greit kombislalåm - vel å merke når han holder seg i løypa, og det er ikke hver gang. Kjetil Jansrud var jo tekniker i begynnelsen av karrieren, men det begynner å bli en stund siden - nå er han ikke noe særlig bedre enn mange av de andre fartskjørerne i slalåm. Men får han til utforen, som han har slitt med denne sesongen, kan han være med i toppen. Han ble sju i Wengen.

For øvrig kan det nevnes at regjerende olympisk mester Marcel Hirscher etter rapportene velger å ikke stille her (satser kun storslalåm og slalåm).

Andre aktuelle navn med tanke på topplasseringer kan være Romed Baumann, Pavel Trikhichev, Stefan Hadalin, Riccardo Tonetti, Thomas Mermillod Blondin, Ryan Cochran-Siegle, Bryce Bennett, Ted Ligety, Martin Cater, Carlo Janka og regjerende verdensmester Luca Aerni.

Ellers er jeg litt usikker på om det blir noen flere å se i denne disiplinen for Norge. Sebastian Foss Solevåg har kjørt litt kombi de par siste sesongene uten større suksess (han taper altfor mye i utfor, og har heller ikke imponert i slalåmene i kombisammenheng). Adrian Sejersted er en brukbar kombikjører som har gjort det greit tidligere, men han var ikke med i Wengen, av en eller annen grunn. Rasmus Windingstad er en annen aktuell løper, men han har ikke kjørt mye kombi på øverste nivå tidligere, og er vel egentlig best i de to disiplinene som ikke kjøres her.


Lagkonkurranse, mixed (12. februar):
VMs nyeste øvelse, som kom på VM-programmet i 2011. Regner med at de fleste som har fulgt alpint sånn noenlunde de siste årene vet hva lagkonkurranse er for noe (øvelsen har blitt kjørt med dette formatet i VM siden 2011), men kan jo likevel forklare i korte trekk hva det dreier seg om: Det kjøres parallellslalåm, og det er tillatt å ha med seks utøvere på laget, men kun fire kjører hver runde (to av hvert kjønn). Det er et utslagningssystem som begynner med åttedelsfinaler og fortsetter hele veien til finale (og bronsefinale). Poenget er at man skal vinne flest dueller i hver runde, og hvis det blir uavgjort er det den beste herretiden og den beste dametiden sammenlagt som blir avgjørende.

OL i fjor ble vunnet av Sveits, som har et sterkt lag med Zenhäusern, Yule/Aerni og Holdener, men de har mistet Feierabend siden i fjor. Ikke sikker på hvem som kommer inn, kanskje antakelig Danioth. En liten svekkelse, men de kan fremdeles kjempe. Østerrike er alltid med der oppe i lagkonk, og de tok sølv i OL i fjor. De har et knallsterkt lag, og selv om Hirscher ikke kjører, har de fremdeles Feller, Schwarz og Matt av herrekjørere, samt Liensberger, Schild, Truppe og Gallhuber som kan være med av damene. Det ser knallsterkt ut på papiret, iallfall. Som alltid skal Sverige regnes med i tetstriden, med Myhrer og Hansdotter i spissen, og med Hargin og Swenn-Larsson som solide tilskudd. I bakhånd har de Jakobsen og Wikström. Solid lag, selv om de røk ut i kvarten i OL i fjor.

Frankrike bør stille sterkt, særlig på herresiden, hvor de har Noel og Pinturault, som begge virker sterkere enn i fjor. På damesiden ser det også greit ut, med Worley, Mugnier og Noens. De vant for to år siden og ble nummer fire i fjor. Medaljekandidat, definitivt. Norge tok bronse i OL i fjor, en knallsterk prestasjon. Siden den gang har vi mistet Haver-Løseth, som er skadet, samt Skjøld, som er vraket. Blir vel da kanskje to av Holtmann, Stjernesund eller Gjelsten Haugen som erstatter. Men Lysdahl, Solevåg, Haugen og Nordbotten får nok fort en ny sjanse. Situasjonen er vel den samme som i fjor - vi er ikke favoritter, men man kan ta medalje med maks flyt.

Italia har et parallellfantom i junior Vinatzer, som blir spennende å se. Ellers stiller de vel rimelig likt som i fjor, med Tonetti, Gross, Curtoni, Costazza og Brignone, noe som kanskje skal være hakket for svakt til å slå de aller beste lagene. Tyskland kan være en ørliten outsider, med Strasser og Neureuther som gode herrekjørere. Geiger og Dürr hos damene kan kanskje bli litt vel svake med tanke på medalje. Slovakia tok sølv for to år siden, men med Zuzulova borte kan det bli meget tøft å gjenta. Vlhova kan tross alt ikke vinne hele greia alene. Slovenia med Bucik, Ferk, Hadalin og Kranjec kan kanskje være småskummelt mot noen lag, men vi får se hvem de møter i åttedels (i fjor var det Sverige).


Storslalåm, kvinner (14. februar):
Faktisk en ganske så jevn disiplin på papiret. Mikaela Shiffrin leder storslalåmcupen etter to seire og ingen plasseringer utenom topp fem. I siste renn i Kronplatz var hun imidlertid helt overlegen og vant med over sekundet, så OL-gullvinneren får nok gjelde som favoritt. Tessa Worley er imidlertid en som kan utfordre. Hun vant åpningsrennet i Sölden, og har siden fulgt opp med tre pallplasser. Ekstremt stabil. Så har man også Federica Brignone, som hadde en meget fin åpning på sesongen med andreplass og seier, og hun har også vært topp seks i alle renn siden. Så hun er en stor medaljekandidat.

Petra Vlhova tok sin aller første WC-seier i Semmering, og fulgte opp med fjerdeplass i siste renn i Kronplatz. Hun er ikke lenger en slalåmspesialist, og hun skal regnes med i en medaljekamp. Viktoria Rebensburg har sin sterkeste disiplin her og står med to andreplasser som best. Ganske stabil og absolutt en tenkbar medaljør. Ragnhild Mowinckel tok som vi husker sølv i OL i fjor, og har også vært på pallen i år med en andreplass. Etter jul har hun hatt en liten downperiode, men vi får håpe det løser seg til VM. På sitt beste er hun helt klart en utfordrer. Den siste store medaljekandidaten er nok Marta Bassino, som var på pallen i Kronplatz sist. Før det slet hun litt, men det så ut til at forløsningen kom sist, så får vi se om det fortsetter i VM nå.

Blant outsiderne kan man finne sveitsiske Wendy Holdener, som er best i slalåm, men som også er å finne i topp sju-gruppa i storslalåm. Imidlertid er hun ikke blant favorittene, da hun har sjetteplass som best i år. Østerrikerne har nettopp fått sine beste kort Stephanie Brunner og Anna Veith ut med skade, og da er det kanskje Ricarda Haaser som er deres beste i denne disiplinen. Men det skal nok en del til for at det blir medalje på henne, selv om hun har vært topp åtte de siste to gangene.

Andre navn som kanskje kan hevde seg er Frida Hansdotter, Katharina Liensberger, Adeline Mugnier, Lara Gut-Behrami, Meta Hrovat og Sara Hector.

Storslalåm har nok vært Norges beste disiplin på kvinnesiden i år, og det startet jo fantastisk med fire damer i topp ti i åpningsrennet. Blant dem var Kristin Lysdahl, som har fortsatt å ta poeng jevnt og trutt, men har ikke klart å ta seg inn i topp ti igjen. Thea Stjernesund, som også var topp ti i Sölden, er litt i samme situasjon, og sist gang greide hun ikke å kvale til andre omgang heller. Kristine Gjelsten Haugen var siste kvinne i topp ti den gang, og hun har langt ifra klart å følge opp det strålende resultatet. Hun har tatt noen få poeng ved noen anledninger, men ikke noe mer heller. Regner likevel med at hun får kjøre i stedet for Mina Fürst Holtmann, som også er aktuell, men som har det svakeste enkeltresultatet av de fem. Men kanskje avgjøres det i helgen, når den siste storslalåmen kjøres.


Storslalåm, menn (15. februar):
I herrenes storslalåm er det iallfall ingen tvil om favoritt. Marcel Hirscher hadde et arbeidsuhell i Saalbach med en sjetteplass, men har ellers vunnet de fire andre rennene overlegent. Alt annet enn et gull til det østerrikske fenomenet vil være en sensasjon, slik som sesongen har gått. Henrik Kristoffersen ligger på andreplass i storslalåmcupen, etter at han har hatt en god sesong med tre pallplasser. Det har også vært et par mindre gode renn, men Adelboden ga nok ro i sjela for Kristoffersen, som sikter mot sin første VM-medalje her. Han ble to i Åre i fjor, så kanskje det kan skje her.

Alexis Pinturault er også en solid medaljekandidat, men har faktisk "bare" vært på pallen én gang denne sesongen. Likevel gjør jevnheten at han er nummer tre i storslalåmcupen, og man skal definitivt ikke regne bort franskmannen. Landsmannen og superveteranen Thomas Fanara har skaffet seg to pallplasser i år, hans første på nesten tre år. Så på en god dag kan også han være med helt der oppe. Unggutten Loic Meillard har derimot tatt sin aller første pallplass i karrieren (ble to i Saalbach), og var også bra med i de andre rennene før jul. Etter jul har han vært litt mer anonym. Men potensialet finnes der.

Så har man stabile Matts Olsson, som har vært på pallen og ellers tre ganger topp seks i år. Han er selvfølgelig også ekstra tent foran rennet på hjemmebane, som han garantert har tenkt på veldig lenge. Glem heller ikke Zan Kranjec, som er litt ustabil, men som har vunnet i år, eller Stefan Luitz, som ble fratatt en seier i Beaver Creek grunnet bruk av oksygenmaske, samt gull-eller-granbar Manuel Feller, som har smakt mest granbar i storslalåm i år. Mathieu Faivre har vært ustabil, men også innom pallen (Saalbach), og Thomas Tumler kom som en kule da han plutselig tok seg opp på pallen i Beaver Creek.

Andre navn som man skal merke seg kan være Tommy Ford, Ted Ligety, Victor Muffat-Jeandet, Gino Caviezel, Marco Odermatt, Luca de Aliprandini og Manfred Mölgg.

Ellers blir det vel (bortsett fra Kristoffersen) Haugen, Windingstad og Kilde som kjører for Norge. Leif Kristian Nestvold-Haugen tok jo en imponerende og høyst fortjent bronsemedalje sist VM, men denne sesongen har han vært en lite stykke unna de resultatene. Han har stort sett ligget stabilt rundt 10.-12. plass, og ligger 13 i sammendraget. Kjører nok fremfor alt for en god plassering denne gangen, selv om det hadde vært artig med en reprise. Rasmus Windingstad har etablert seg i topp 30-gruppa, og hans første renn for året i Beaver Creek var bra, med en topp ti-plassering. Det har ikke vært riktig like bra etter det, men det viser at potensialet er der. Og så er det Aleksander Aamodt Kilde, som kun har ett resultat i ordinær storslalåm denne sesongen, en 17. plass. Resten av poengene kommer fra parallell. Kanskje kan Åre passe ham bra i storslalåm, slik at han greier en fin plassering.


Slalåm, kvinner (16. februar):
Mikaela Shiffrin har vunnet fem av seks renn (foreløpig), og er en udiskutabel favoritt her. Men hun har ikke vært fullt så suveren som hun har vært før i flere av rennene, noe som vel kan komme av økt satsing på andre disipliner. Likevel har hun som regel dratt det i sin favør, og det er ikke noen tvil om at hun er favoritt også nå. Så skal vi se hva en Petra Vlhova kan få til her - hun har vært nærmest Shiffrin i alle rennene amerikaneren har vunnet, og i Flachau slo hun rett og slett Shiffrin. Hun kan utmerket godt sørge for at det blir en spennende duell.

For resten av jentene blir det antakelig å kjempe om bronsen, med mindre de to nevnte gjør feil. Men Wendy Holdener har vel vært en av de mest stabile bak de to suverene damene. Holdener har vært på pallen to ganger og topp seks de øvrige. Så har vi den regjerende olympiske mester Frida Hansdotter, som nok får en ekstra boost av hjemmepublikum her. Hansdotter har i likhet med Holdener vært på pallen to ganger og hengt med i topp fem bortsett fra det (unntatt da hun kjørte ut i Semmering). Se også opp for Katharina Liensberger, østerrikeren som har funnet en meget høy toppfart i slalåm i det siste. Hun skal virkelig bli interessant å se her. Hun tok sin første pallplass i Flachau for noen uker siden og er i form. Så har man svenske Anna Swenn-Larsson, som ble disket fra den pallplassen Liensberger fikk i Flachau. Hun har kjørt seg inn i topp sju-gruppa igjen etter et par år med litt motgang, og vi vet at svenskene liker flater. Swenn-Larsson kan fort bli farlig her.

Med det er nok de største medaljekandidatene nevnt. Men vi skal langt ifra se bort fra for eksempel en Bernadette Schild, som åpnet sesongen med en pallplass og fjerdeplass før det begynte å gå litt tråere. Men hun er en som kanskje kan blande seg inn på en god dag. Østerrikerne har nok også med Katharina Truppe, en annen i horden av disse unge Katharinaene østerrikerne plutselig fikk opp. Hun har vært ganske stabil på plasseringer mellom fem og ti i år, så en het medaljekandidat er hun imidlertid ikke, men verdt å nevne.

Andre som skal legges litt merke til er Katharina Gallhuber, Irene Curtoni, Erin Mielzynski, Christina Geiger, Laurence St-Germain, Roni Remme, Lena Dürr, Aline Danioth og Chiara Costazza.

Vi har med fire damer, men skal nok ikke ha altfor store forventninger til dem med tanke på medaljer. Best i WC av de som er skadefrie er Kristin Lysdahl, som har stabilisert seg på brukbare plasseringer. En 10.- og en 11.-plass er bestenoteringer, og greier hun noe lignende her er det strålende. Så har vi Mina Fürst Holtmann, som antakelig får sin mesterskapsdebut her. Hun er faktisk den norske (bortsett fra Løseth) med best plassering i år, med en 9.-plass fra Semmering. Hun har også en 12. plass. Så hun er i fin fremgang. I og med at Skjøld er vraket, får nok også både Kristine Gjelsten Haugen og Thea Stjernesund sjansen. Ingen av dem har forhåpninger om topplasseringer, men rundt 15-20 på en god dag er kanskje mulig.


Slalåm, menn (17. februar):
Favoritt her får sies å være Marcel Hirscher, som tross alt har vært verdens klart beste slalåmkjører i år, alt i alt. Han mislyktes i Madonna, men bortsett fra det har han altså fem seire og ytterligere to pallplasser. Han er i flyt om dagen. Den som skal slå ham, skal få ta i. En som kan gjøre det, er franske Clement Noel, unggutten som virkelig har fått fart på sakene denne sesongen. Noel har ikke bare tatt sin første pallplass, han har også tatt sine to første seire (og det på rad i klassikerne Wengen og Kitzbühel). Det blir enormt spennende å følge franskmannen både her og i årene fremover. Og hva så med Henrik Kristoffersen? Skikjøringen virker tidvis OK, selv om han gjør en del feil, men virker kanskje som han er litt i mental ubalanse for tiden, og det går så klart utover prestasjonene. Men likefullt har han vært på pallen ved tre anledninger og topp fem når han har kommet til mål, så han er ikke borte fra en medaljediskusjon om han får ting på plass.

I tillegg skal vi se opp for Alexis Pinturault, som virkelig har funnet sin ypperste slalåmform og har vært på pallen de to seneste rennene, pluss ett til før det. Så her har vi en kar i storform som kan utfordre. Daniel Yule vant i Madonna og kapret også en pallplass i Schladming, og har stort sett vært ganske stabil. Det vil langt ifra være overraskende om han er med høyt oppe. Og så må vi jo igjen nevne gull-eller-granbar Manuel Feller, som faktisk har bedre slalåmresultater i år enn storslalåm. To pallplasser og en fjerdeplass er best. Han har også på sedvanlig vis rotet seg bort en del ganger, men det er jo noe av sjarmen med fyren. Man vet aldri hva man får.

Så har vi en del "flategutter" som passer som hånd i hanske til denne VM-traseen. Blant dem finner vi André Myhrer, som har hatt denne dagen i tankene helt siden han fikk vite at Åre fikk dette mesterskapet. Etter å ha trøblet litt, har han virket til å ha funnet igjen speeden han manglet de par siste rennene (til tross for utkjøring sist), så han blir livsfarlig her. Det samme kan fort en kar som Marco Schwarz bli. Schwarz har vært på pallen i år i slalåm (Madonna) og kjører styggfort i enkeltpartier, men har slitt litt med å sette sammen to omganger. Så får vi se om han greier det denne gangen. Og hva så med en Ramon Zenhäusern? Sveitseren har høyden og tyngden til å kunne gjøre det bra i en slik løype, og selv om han ikke har vært på pallen, har han stabilisert seg i topp seks i det siste og er i bra slag. Så skal man selvsagt aldri regne bort en Michael Matt i en sånn løype heller. Matt ble tre i OL i fjor og har pallplass og flere andre brukbare plasseringer i år, men virker kanskje litt på nedadgående i forhold til flere andre. Men vi skal langt ifra avskrive ham. Vi må også ta med vår nestbestemann, Sebastian Foss Solevåg, i betraktningen. Solevåg er den norske flatespesialisten fremfor noen, og selv om formen har vært litt skrantende, kjører han bestandig fort på flatene med sin særegne stil. Klarer han det hele veien, kan det fort bli en meget bra plassering.

Et par outsidere kan vi også finne plass til. Blant dem finner vi Loic Meillard, som hadde sitt livs helg i Saalbach da han ble to både i storslalåm og slalåm. Han virket generelt til å være veldig på gang. Det har gått tråere i det siste, men det er ingen tvil om at han er en som kan gjøre noe stort på en god dag. Så har man også britenes alibi, Dave Ryding, som ofte lurer seg med i topp ti og som har vært fire som best i Madonna denne sesongen. Blant storfavorittene er han ikke, men det er faktisk mulig at Åre kan passe ham bra. Veteranen Felix Neureuther får også nevnes. Han har fremdeles ikke fått til noe toppresultat etter at han kom tilbake fra skade, men tre åttendeplasser viser iallfall at han fremdeles kan kjøre fort. Interessant å se hva han kan gjøre. Og skal vi driste oss til å ta med den svært så fintkjørende bulgareren Albert Popov? Han har virkelig gjort sin inntreden i WC-sirkuset de siste par rennene, hvor han har vært seks og ni fra høye startnummer. Det er mulig han blir litt liten og lett for flatene i Åre, men man skal aldri si aldri.

Andre utøvere som kan gjøre det bra kan være Christian Hirschbühl, Manfred Mölgg, Stefano Gross, Victor Muffat-Jeandet, Jean-Baptiste Grange, Julien Lizeroux, Stefan Hadalin, Mattias Hargin og Kristoffer Jakobsen (legg merke til denne flatespesialisten som har en vanvittig fart i seg).

Av de to andre nordmennene er det vel Jonathan Nordbotten som har den beste trenden. Han har riktig nok slitt stort sett hele sesongen, men de siste par rennene har han i det minste vist bedring kjøremessig, selv om han gjorde en stor feil og ødela løpet i Schladming. Men klarer han å bygge videre på det positive, er han en som kan greie et hyggelig resultat. Så har vi også Leif Kristian Nestvold-Haugen, som har til gode å overbevise i slalåm, men som i det minste har fått med seg noen poeng her og der. I slalåm må nok hovedmålet hans være å få en positiv opplevelse - topplasseringene har han neppe sjans på.


NRKs sendeskjema:

Alt går på NRK 1, unntatt det som er merket med (NRK 2).

Tirsdag 5. februar:
11:45-12:30: Studio
12:30-14:00: Super-G, kvinner
18:20-18:50: Medaljeseremoni

Onsdag 6. februar:
11:30-12:30: Studio
12:30-14:00: Super-G, menn
18:20-18:50: Medaljeseremoni

Fredag 8. februar:
10:30-11:00: Studio
11:00-12:15: Kombinasjon utfor, kvinner
16:00-16:15: Studio
16:15-17:05: Kombinasjon slalåm, kvinner
18:30-18:50: Medaljeseremoni

Lørdag 9. februar:
11:30-12:30: Studio
12:30-13:45: Utfor, menn
18:25-19:00: Medaljeseremoni
21:20-22:00: VM-kveld

Søndag 10. februar:
11:20-11:50: VM-kveld
11:50-12:30: Utfor, kvinner
18:25-19:00: Medaljeseremoni

Mandag 11. februar:
10:30-11:00: Studio
11:00-12:15: Kombinasjon utfor, menn
14:00-14:30: Studio
14:30-15:30: Kombinasjon slalåm, menn
18:20-18:50: Medaljeseremoni
20:25-20:55: VM-kveld

Tirsdag 12. februar:
15:30-16:00: Studio
16:00-17:45: Lagkonkurranse

Torsdag 14. februar:
13:45-14:15: Studio
14:15-15:15: Storslalåm 1. omgang, kvinner
17:30-17:55: Studio (NRK 2)
17:45-18:50: Storslalåm 2. omgang, kvinner

Herfra og ut er sendeskjema ikke offentliggjort i skrivende stund, men NRK sender garantert direkte. Øvelsene starter som følger:

Fredag 15. februar:
14:15: Storslalåm, menn (1. omgang)
17:45: Storslalåm, menn (2. omgang)

Lørdag 16. februar:
11:00: Slalåm, kvinner (1. omgang)
14:30: Slalåm, kvinner (2. omgang)

Søndag 17. februar:
11:00: Slalåm, menn (1. omgang)
14:30: Slalåm, menn (2. omgang)


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding:
Kan finnes her.


God VM-fornøyelse!

janesaj

Innlegg: 40832
janesaj
31.01.19 16:24

Litt statistikk fra de to foregående mesterskapene pluss renn fra årets sesong:


Slik gikk det i OL 2018:

Kvinner:

Utfor:
1. Sofia Goggia (ITA)
2. Ragnhild Mowinckel (NOR)
3. Lindsey Vonn (USA)

Super-G:
1. Ester Ledecka (CZE)
2. Anna Veith (AUT)
3. Tina Weirather (LIE)

Kombinasjon:
1. Michelle Gisin (SUI)
2. Mikaela Shiffrin (USA)
3. Wendy Holdener (SUI)

Storslalåm:
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Ragnhild Mowinckel (NOR)
3. Federica Brignone (ITA)

Slalåm:
1. Frida Hansdotter (SWE)
2. Wendy Holdener (SUI)
3. Katharina Gallhuber (AUT)


Menn:

Utfor:
1. Aksel Lund Svindal (NOR)
2. Kjetil Jansrud (NOR)
3. Beat Feuz (SUI)

Super-G:
1. Matthias Mayer (AUT)
2. Beat Feuz (SUI)
3. Kjetil Jansrud (NOR)

Kombinasjon:
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Alexis Pinturault (FRA)
3. Victor Muffat-Jeandet (FRA)

Storslalåm:
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Henrik Kristoffersen (NOR)
3. Alexis Pinturault (FRA)

Slalåm:
1. André Myhrer (SWE)
2. Ramon Zenhäusern (SUI)
3. Michael Matt (AUT)


Begge kjønn:

Lagkonkurranse:
1. Sveits (Feierabend, Holdener, Aerni, Yule, Zenhäusern)
2. Østerrike (Brunner, Gallhuber, Liensberger, Feller, Matt, Schwarz)
3. Norge (Løseth, Lysdahl, Skjøld, Solevåg, Haugen, Nordbotten)


Slik gikk det i VM 2017:

Kvinner:

Utfor:
1. Ilka Stuhec (SLO)
2. Stephanie Venier (AUT)
3. Lindsey Vonn (USA)

Super-G:
1. Nicole Schmidhofer (AUT)
2. Tina Weirather (LIE)
3. Lara Gut (SUI)

Kombinasjon:
1. Wendy Holdener (SUI)
2. Michelle Gisin (SUI)
3. Michaela Kirchgasser (AUT)

Storslalåm:
1. Tessa Worley (FRA)
2. Mikaela Shiffrin (USA)
3. Sofia Goggia (ITA)

Slalåm:
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Wendy Holdener (SUI)
3. Frida Hansdotter (SWE)


Menn:

Utfor:
1. Beat Feuz (SUI)
2. Erik Guay (CAN)
3. Max Franz (AUT)

Super-G:
1. Erik Guay (CAN)
2. Kjetil Jansrud (NOR)
3. Manuel Osborne-Paradis (CAN)

Kombinasjon:
1. Luca Aerni (SUI)
2. Marcel Hirscher (AUT)
3. Mauro Caviezel (SUI)

Storslalåm:
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Roland Leitinger (AUT)
3. Leif Kristian Haugen (NOR)

Slalåm:
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Manuel Feller (AUT)
3. Felix Neureuther (GER)


Begge kjønn:

Lagkonkurranse:
1. Frankrike (Mugnier, Worley, Faivre, Pinturault)
2. Slovakia (Zuzulova, Vlhova, Falat, An. Zampa)
3. Sverige (Hansdotter, Pietilä-Holmner, Hargin, Myhrer)Verdenscupene sammenlagt:

Super-G-cup, kvinner:
1. Mikaela Shiffrin (USA) 300
2. Tina Weirather (LIE) 268
3. Nicole Schmidhofer (AUT) 253
4. Ragnhild Mowinckel (NOR) 247
5. Lara Gut-Behrami (SUI) 178
6. Viktoria Rebensburg (GER) 157
...
20. Kajsa Vickhoff Lie (NOR) 75

Super-G-cup, menn:
1. Vincent Kriechmayr (AUT) 236
2. Matthias Mayer (AUT) 233
3. Dominik Paris (ITA) 230
4. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 227
5. Aksel Lund Svindal (NOR) 219
6. Mauro Caviezel (SUI) 208
7. Kjetil Jansrud (NOR) 186
...
11. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) 137

Kombinasjonscup, kvinner:
Ingen resultater

Utforcup, menn:
1. Beat Feuz (SUI) 420
2. Dominik Paris (ITA) 320
3. Christof Innerhofer (ITA) 260
4. Vincent Kriechmayr (AUT) 249
5. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 228
6. Max Franz (AUT) 222
...
8. Aksel Lund Svindal (NOR) 200
23. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) 50
24. Kjetil Jansrud (NOR) 48

Utforcup, kvinner:
1. Nicole Schmidhofer (AUT) 364
2. Ramona Siebenhofer (AUT) 346
3. Ilka Stuhec (SLO) 343
4. Stephanie Venier (AUT) 295
5. Kira Weidle (GER) 258
6. Michelle Gisin (SUI) 207
...
26. Ragnhild Mowinckel 61
36. Kajsa Vickhoff Lie 19

Kombinasjonscup, menn:
1. Marco Schwarz (AUT) 100
2. Victor Muffat-Jeandet (FRA) 80
3. Alexis Pinturaualt (FRA) 60
4. Mauro Caviezel (SUI) 50
5. Romed Baumann (AUT) 45
6. Pavel Trikhichev (RUS) 40
7. Kjetil Jansrud 36

Storslalåmcup, kvinner:
1. Mikaela Shiffrin (USA) 355
2. Tessa Worley (FRA) 345
3. Federica Brignone (ITA) 310
4. Viktoria Rebensburg (GER) 255
5. Petra Vlhova (SVK) 218
6. Ragnhild Mowinckel (NOR) 199
...
13. Thea Louise Stjernesund (NOR) 81
16. Kristin Lysdahl (NOR) 62
22. Nina Haver-Løseth (NOR) 41
25. Kristine Gjelsten Haugen (NOR) 38
30. Mina Fürst Holtmann (NOR) 29

Storslalåmcup, menn:
1. Marcel Hirscher (AUT) 540
2. Henrik Kristoffersen (NOR) 302
3. Alexis Pinturault (FRA) 276
4. Loic Meillard (SUI) 234
5. Matts Olsson (SWE) 217
6. Thomas Fanara (FRA) 215
...
13. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) 134
22. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 50
24. Rasmus Windingstad (NOR) 44
30. Kjetil Jansrud (NOR) 26
47. Fabian Wilkens Solheim (NOR) 9
49. Lucas Braathen (NOR) 5

Slalåmcup, kvinner:
1. Mikaela Shiffrin (USA) 760
2. Petra Vlhova (SVK) 680
3. Wendy Holdener (SUI) 425
4. Frida Hansdotter (SWE) 298
5. Katharina Liensberger (AUT) 285
6. Anna Swenn-Larsson (SWE) 256
...
13. Nina Haver-Løseth (NOR) 130
16. Kristin Lysdahl (NOR) 98
21. Mina Fürst Holtmann (NOR) 73
34. Maren Skjøld (NOR) 30
42. Ragnhild Mowinckel (NOR) 22
47. Kristine Gjelsten Haugen (NOR) 14
50. Thea Louise Stjernesund (NOR) 8

Slalåmcup, menn:
1. Marcel Hirscher (AUT) 676
2. Clement Noel (FRA) 401
3. Daniel Yule (SUI) 396
4. Henrik Kristoffersen (NOR) 369
5. Marco Schwarz (AUT) 351
6. Alexis Pinturault (FRA) 349
...
19. Sebastian Foss Solevåg (NOR) 102
38. Jonathan Nordbotten (NOR) 32
39. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) 30
43. Timon Haugan (NOR) 15Resultater fra sesongen 2018/19:


Kvinner:


Utfor:

Lake Louise (30/11):
1. Nicole Schmidhofer (AUT)
2. Michelle Gisin (SUI) +0.15
3. Kira Weidle (GER) +0.50
4. Stephanie Venier (AUT) +0.57
5. Tina Weirather (LIE) +0.59
6. Ilka Stuhec (SLO) +0.94
...
28. Ragnhild Mowinckel (NOR) +2.96
30. Kajsa Vickhoff Lie (NOR) +3.02

Lake Louise (1/12):
1. Nicole Schmidhofer (AUT)
2. Cornelia Hütter (AUT) +0.44
3. Michelle Gisin (AUT) +0.47
4. Mikaela Shiffrin (USA) +0.63
5. Nicol Delago (ITA) +0.73
6. Ramona Siebenhofer (AUT) +0.84
...
24. Kajsa Vickhoff Lie (NOR) +2.20
25. Ragnhild Mowinckel (NOR) +2.21

Val Gardena (18/12):
1. Ilka Stuhec (SLO)
2. Nicol Delago (ITA) +0.14
3. Ramona Siebenhofer (AUT) +0.51
4. Jasmine Flury (SUI) +0.87
5. Michaela Wenig (GER) +0.89
6. Mirjam Puchner (AUT) +0.96
...
18. Ragnhild Mowinckel (NOR) +1.55
24. Kajsa Vickhoff Lie (NOR) +1.68

Cortina (18/1):
1. Ramona Siebenhofer (AUT)
2. Ilka Stuhec (SLO) +0.40
3. Stephanie Venier (AUT) +0.46
4. Corinne Suter (SUI) +0.47
5. Romane Miradoli (FRA) +0.54
6. Francesca Marsaglia (ITA) +0.74
...
21. Ragnhild Mowinckel (NOR) +1.42
27. Kajsa Vickhoff Lie (NOR) +1.77

Cortina (19/1):
1. Ramona Siebenhofer (AUT)
2. Nicole Schmidhofer (AUT) +0.04
3. Ilka Stuhec (SLO) +0.51
4. Kira Weidle (GER) +0.63
5. Viktoria Rebensburg (GER) +1.16
6. Cornelia Hütter (AUT) +1.22
...
18. Ragnhild Mowinckel (NOR) +1.76
31. Kajsa Vickhoff Lie (NOR) +2.72

Garmisch (27/1):
1. Stephanie Venier (AUT)
2. Sofia Goggia (ITA) +0.25
3. Kira Weidle (ITA) +0.54
4. Corinne Suter (SUI) +0.81
5. Ilka Stuhec (SLO) +0.85
6. Nadia Fanchini (ITA) +0.99
...
15. Ragnhild Mowinckel (NOR) +1.58
31. Kajsa Vickhoff Lie (NOR) +3.26


Super-G:

Lake Louise (2/12):
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Ragnhild Mowinckel (NOR) +0.77
3. Viktoria Rebensburg (GER) +0.83
4. Ramona Siebenhofer (AUT) +0.84
5. Valerie Grenier (CAN) +0.88
6. Romane Miradoli (FRA) +0.90
6. Anna Veith (AUT) +0.90
...
23. Kajsa Vickhoff Lie (NOR) +1.93

St. Moritz (8/12):
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Lara Gut-Behrami (SUI) +0.28
3. Tina Weirather (LIE) +0.42
4. Ragnhild Mowinckel (NOR) +0.67
5. Michelle Gisin (SUI) +0.76
6. Marie-Michele Gagnon (CAN) +1.52

Val Gardena (19/12):
1. Ilka Stuhec (SLO)
2. Tina Weirather (LIE) +0.05
2. Nicole Schmidhofer (AUT) +0.05
4. Jasmine Flury (SUI) +0.06
5. Ragnhild Mowinckel (NOR) +0.24
6. Francesca Marsaglia (ITA) +0.29

Cortina (20/1):
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Tina Weirather (LIE) +0.16
3. Tamara Tippler (AUT) +0.18
4. Valerie Grenier (CAN) +0.48
5. Jasmine Flury (SUI) +0.61
6. Wendy Holdener (SUI) +0.67
7. Kajsa Vickhoff Lie (NOR) +0.72
7. Ragnhild Mowinckel (NOR) +0.72

Garmisch (26/1):
1. Nicole Schmidhofer (AUT)
2. Sofia Goggia (ITA) +0.23
3. Lara Gut-Behrami (SUI) +0.45
4. Federica Brignone (ITA) +0.55
5. Romane Miradoli (FRA) +0.75
6. Corinne Suter (SUI) +0.86
7. Ragnhild Mowinckel (NOR) +0.89
...
15. Kajsa Vickhoff Lie +1.45


Storslalåm:

Sölden (26/10):
1. Tessa Worley (FRA)
2. Federica Brignone (ITA) +0.35
3. Mikaela Shiffrin (USA) +0.94
4. Viktoria Rebensburg (GER) +0.99
5. Stephanie Brunner (AUT) +1.93
5. Ragnhild Mowinckel (NOR) +1.93
...
8. Kristin Lysdahl (NOR) +2.47
9. Thea Stjernesund (NOR) +3.04
10. Kristine Gjelsten Haugen (NOR) +3.11

Killington (24/11):
1. Federica Brignone (ITA)
2. Ragnhild Mowinckel (NOR) +0.49
3. Stephanie Brunner (AUT) +0.78
4. Mikaela Shiffrin (USA) +0.99
5. Tessa Worley (FRA) +1.01
6. Wendy Holdener (SUI) +1.31
...
14. Thea Stjernesund (NOR) +2.40
17. Kristin Lysdahl (NOR) +2.51
23. Kristine Gjelsten Haugen (NOR) +2.79
24. Nina Haver-Løseth (NOR) +2.81

Courchevel (21/12):
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Viktoria Rebensburg (GER) +0.14
3. Tessa Worley (FRA) +0.33
4. Federica Brignone (ITA) +0.45
5. Ragnhild Mowinckel (NOR) +0.50
6. Stephanie Brunner (AUT) +0.78
...
11. Nina Haver-Løseth (NOR) +1.48
13. Thea Stjernesund (NOR) +1.72
18. Mina Fürst Holtmann (NOR) +2.61

Semmering (28/12):
1. Petra Vlhova (SVK)
2. Viktoria Rebensburg (GER) +0.45
3. Tessa Worley (FRA) +0.60
4. Stephanie Brunner (AUT) +0.64
5. Mikaela Shiffrin (USA) +0.66
6. Federica Brignone (ITA) +0.76
...
9. Ragnhild Mowinckel (NOR) +1.00
15. Mina Fürst Holtmann (NOR) +1.92
17. Thea Stjernesund (NOR) +2.02
21. Nina Haver-Løseth (NOR) +2.48
30. Kristine Gjelsten Haugen (NOR) +3.41

Kronplatz (15/1):
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Tessa Worley (FRA) +1.21
3. Marta Bassino (ITA) +1.57
4. Petra Vlhova (SVK) +2.06
5. Viktoria Rebensburg (GER) +2.31
6. Federica Brignone (ITA) +2.36
...
15. Kristin Lysdahl (NOR) +4.01
28. Kristine Gjelsten Haugen (NOR) +6.34


Slalåm:

Levi (17/11):
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Petra Vlhova (SVK) +0.58
3. Bernadette Schild (AUT) +0.79
4. Frida Hansdotter (SWE) +0.81
5. Wendy Holdener (SUI) +0.85
6. Anna Swenn-Larsson (SWE) +0.89
...
9. Nina Haver-Løseth (NOR) +1.47
23. Thea Stjernesund (NOR) +3.14
24. Maren Skjøld (NOR) +3.16

Killington (25/11):
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Petra Vlhova (SVK) +0.57
3. Frida Hansdotter (SWE) +1.08
4. Bernadette Schild (AUT) +1.41
5. Michelle Gisin (SUI) +1.93
6. Wendy Holdener (SUI) +2.37
...
15. Nina Haver-Løseth (NOR) +4.77
16. Kristin Lysdahl (NOR) +4.82

Courchevel (22/12):
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Petra Vlhova (SVK) +0.29
3. Frida Hansdotter (SWE) +0.37
4. Wendy Holdener (SUI) +1.14
5. Katharina Liensberger (AUT) +1.30
6. Nina Haver-Løseth (NOR) +1.49
...
10. Kristin Lysdahl (NOR) +2.72
12. Mina Fürst Holtmann (NOR) +3.14
19. Maren Skjøld (NOR) +3.87

Semmering (29/12):
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Petra Vlhova (SVK) +0.29
3. Wendy Holdener (SUI) +0.38
4. Katharina Liensberger (AUT) +0.75
5. Katharina Truppe (AUT) +1.58
6. Anna Swenn-Larsson (SWE) +1.81
...
9. Mina Fürst Holtmann (NOR) +3.16
20. Kristin Lysdahl (NOR) +4.03
24. Kristine Gjelsten Haugen (NOR) +4.82

Zagreb (5/1):
1. Mikaela Shiffrin (USA)
2. Petra Vlhova (SVK) +1.25
3. Wendy Holdener (SUI) +1.75
4. Frida Hansdotter (SWE) +2.97
5. Christina Geiger (GER) +3.51
6. Anna Swenn-Larsson (SWE) +3.65
...
19. Kristin Lysdahl (NOR) +6.67
24. Kristine Gjelsten Haugen (NOR) +8.00

Flachau (8/1):
1. Petra Vlhova (SVK)
2. Mikaela Shiffrin (USA) +0.15
3. Katharina Liensberger (AUT) +1.17
4. Wendy Holdener (SUI) +1.65
5. Frida Hansdotter (SWE) +1.91
6. Christina Geiger (GER) +2.68
...
11. Kristin Lysdahl (NOR) +4.49
24. Mina Fürst Holtmann (NOR) +6.36


Parallell:

Holmenkollen (1/1):
1. Petra Vlhova (SVK)
2. Mikaela Shiffrin (USA)
3. Wendy Holdener (SUI)
4. Anna Swenn-Larsson (SWE)
5. Erin Mielzynski (CAN)
6. Irene Curtoni (ITA)
...
12. Ragnhild Mowinckel (NOR)Menn:


Utfor:

Lake Louise (24/11):
1. Max Franz (AUT)
2. Christof Innerhofer (ITA) +0.28
3. Dominik Paris (ITA) +0.54
4. Vincent Kriechmayr (AUT) +0.57
5. Johan Clarey (FRA) +0.64
6. Beat Feuz (SUI) +0.67
...
8. Aksel Lund Svindal (NOR) +0.80
13. Kjetil Jansrud (NOR) +1.41
15. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +1.48
25. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +1.94

Beaver Creek (30/11):
1. Beat Feuz (SUI)
2. Mauro Caviezel (SUI) +0.07
3. Aksel Lund Svindal (NOR) +0.08
4. Adrien Theaux (FRA) +0.21
5. Johan Clarey (FRA) +0.26
5. Vincent Kriechmayr (AUT) +0.26
...
17. Kjetil Jansrud (NOR) +0.92
21. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +1.00
24. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +1.08

Val Gardena (15/12):
1. Aleksander Aamodt Kilde (NOR)
2. Max Franz (AUT) +0.86
3. Beat Feuz (SUI) +0.92
4. Bryce Bennett (USA) +0.98
5. Steven Nyman (USA) +1.01
6. Travis Ganong (USA) +1.05
7. Aksel Lund Svindal (NOR) +1.08
...
16. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +1.62
26. Kjetil Jansrud (NOR) +2.28

Bormio (28/12):
1. Dominik Paris (ITA)
2. Christof Innerhofer (ITA) +0.36
3. Beat Feuz (SUI) +0.52
4. Bryce Bennett (USA) +0.67
5. Vincent Kriechmayr (AUT) +0.96
6. Matthieu Bailet (FRA) +1.02
...
9. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +1.46
12. Aksel Lund Svindal (NOR) +1.71
29. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +2.61

Wengen (19/1):
1. Vincent Kriechmayr (AUT)
2. Beat Feuz (SUI) +0.14
3. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +0.26
4. Aksel Lund Svindal (NOR) +0.52
5. Bryce Bennett (USA) +0.63
6. Emanuele Buzzi (ITA) +0.80
...
22. Kjetil Jansrud (NOR) +2.11

Kitzbühel (25/1):
1. Dominik Paris (ITA)
2. Beat Feuz (SUI) +0.20
3. Otmar Striedinger (AUT) +0.37
4. Christof Innerhofer (ITA) +0.93
5. Daniel Danklmaier (AUT) +0.94
6. Benjamin Thomsen (CAN) +1.06
...
13. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +1.27
18. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +1.65


Super-G:

Lake Louise (25/11):
1. Kjetil Jansrud (NOR)
2. Vincent Kriechmayr (AUT) +0.14
3. Mauro Caviezel (SUI) +0.21
4. Hannes Reichelt (AUT) +0.44
5. Aksel Lund Svindal (NOR) +0.57
6. Matthias Mayer (AUT) +0.65
...
8. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +0.89
12. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +1.01

Beaver Creek (1/12):
1. Max Franz (AUT)
2. Mauro Caviezel (SUI) +0.33
3. Aksel Lund Svindal (NOR) +0.41
3. Dominik Paris (ITA) +0.41
3. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +0.41
6. Christoph Krenn (AUT) +0.46
...
10. Kjetil Jansrud (NOR) +0.68
13. Rasmus Windingstad (NOR) +0.73
23. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +1.29
28. Bjørnar Neteland (NOR) +1.35

Val Gardena (14/12):
1. Aksel Lund Svindal (NOR)
2. Christoph Innerhofer (ITA) +0.05
3. Kjetil Jansrud (NOR) +0.27
4. Johan Clarey (FRA) +0.65
5. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +0.66
6. Josef Ferstl (GER) +0.82
...
8. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +0.87
25. Rasmus Windingstad (NOR) +1.47
27. Stian Saugestad (NOR) +1.52

Bormio (29/12):
1. Dominik Paris (ITA)
2. Matthias Mayer (AUT) +0.01
3. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +0.46
4. Vincent Kriechmayr (AUT) +0.50
5. Max Franz (AUT) +0.80
6. Beat Feuz (SUI) +0.86
7. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +0.94
...
17. Aksel Lund Svindal (NOR) +1.79
24. Rasmus Windingstad (NOR) +2.34

Kitzbühel (27/1):
1. Josef Ferstl (GER)
2. Johan Clarey (FRA) +0.08
3. Dominik Paris (ITA) +0.10
4. Vincent Kriechmayr (AUT) +0.15
5. Matthias Mayer (AUT) +0.18
6. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +0.19
...
9. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +0.46
24. Rasmus Windingstad (NOR) +1.54


Kombinasjon:

Wengen (18/1):
1. Marco Schwarz (AUT)
2. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +0.42
3. Alexis Pinturault (FRA) +1.12
4. Mauro Caviezel (SUI) +1.23
5. Romed Baumann (AUT) +1.56
6. Pavel Trikhichev (RUS) +1.83
7. Kjetil Jansrud (NOR) +1.87


Storslalåm:

Beaver Creek (2/12):
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Thomas Tumler (SUI) +0.37
3. Henrik Kristoffersen (NOR) +0.53
4. Loic Meillard (SUI) +0.70
5. Matts Olsson (SWE) +0.76
6. Mathieu Faivre (FRA) +0.77
...
10. Rasmus Windingstad (NOR) +1.13
11. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) +1.16
27. Kjetil Jansrud (NOR) +3.30

Val d'Isere (8/12):
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Henrik Kristoffersen (NOR) +1.18
3. Matts Olsson (SWE) +1.31
4. Alexis Pinturault (FRA) +1.46
5. Loic Meillard (SUI) +1.54
6. Tommy Ford (USA) +1.69
...
19. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) +2.74
26. Lucas Braathen (NOR) +3.15

Alta Badia (16/12):
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Thomas Fanara (FRA) +2.53
3. Alexis Pinturault (FRA) +2.69
4. Manuel Feller (AUT) +2.72
5. Tommy Ford (USA) +2.79
6. Matts Olsson (SWE) +2.81
...
12. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) +3.41
14. Henrik Kristoffersen (NOR) +3.65
17. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +3.98
25. Rasmus Windingstad (NOR) +6.47

Saalbach (19/12):
1. Zan Kranjec (SLO)
2. Loic Meillard (SUI) +0.19
3. Mathieu Faivre (FRA) +0.50
4. Stefan Luitz (GER) +0.58
5. Thomas Fanara (FRA) +0.72
6. Marcel Hirscher (AUT) +0.77
...
8. Henrik Kristoffersen (NOR) +0.88
10. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) +1.86
19. Rasmus Windingstad (NOR) +4.16

Adelboden (12/1):
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Henrik Kristoffersen (NOR) +0.71
3. Thomas Fanara (FRA) +1.04
4. Alexis Pinturault (FRA) +1.56
5. Zan Kranjec (SLO) +1.62
6. Tommy Ford (USA) +1.79
...
11. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) +2.70
22. Fabian Wilkens Solheim (NOR) +4.87


Slalåm:

Levi (18/1):
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Henrik Kristoffersen (NOR) +0.09
3. André Myhrer (SWE) +1.41
4. Ramon Zenhäusern (SUI) +1.45
5. Jean-Baptiste Grange (FRA) +1.56
6. Daniel Yule (SUI) +1.57
...
24. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) +9.64

Saalbach (20/12):
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Loic Meillard (SUI) +0.38
3. Henrik Kristoffersen (NOR) +0.47
4. Manuel Feller (AUT) +0.66
5. Michael Matt (AUT) +0.78
5. Daniel Yule (SUI) +0.78
...
15. Sebastian Foss Solevåg (NOR) +1.58

Madonna (22/12):
1. Daniel Yule (SUI)
2. Marco Schwarz (AUT) +0.34
3. Michael Matt (AUT) +0.50
4. Dave Ryding (GBR) +0.65
5. Giuliano Razzoli (ITA) +1.08
6. Manfred Mölgg (ITA) +1.09

Zagreb (6/1):
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Alexis Pinturault (FRA) +0.60
3. Manuel Feller (AUT) +0.62
4. Clement Noel (FRA) +1.20
5. Henrik Kristoffersen (NOR) +1.35
6. Sebastian Foss Solevåg (NOR) +1.62

Adelboden (13/1):
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Clement Noel (FRA) +0.50
3. Henrik Kristoffersen (NOR) +0.71
4. Alexis Pinturault (FRA) +0.73
5. Ramon Zenhäusern (SUI) +0.97
6. Elias Kolega (CRO) +1.97
...
17. Sebastian Foss Solevåg (NOR) +2.81

Wengen (20/1):
1. Clement Noel (FRA)
2. Manuel Feller (AUT) +0.08
3. Marcel Hirscher (AUT) +0.10
4. Henrik Kristoffersen (NOR) +0.30
5. Daniel Yule (SUI) +0.74
6. Michael Matt (AUT) +1.28
...
16. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) +2.26
27. Jonathan Nordbotten (NOR) +3.84
28. Sebastian Foss Solevåg (NOR) +10.72

Kitzbühel (26/1):
1. Clement Noel (FRA)
2. Marcel Hirscher (AUT) +0.29
3. Alexis Pinturault (FRA) +0.36
4. Henrik Kristoffersen (NOR) +0.53
5. Marco Schwarz (AUT) +0.69
6. Ramon Zenhäusern (SUI) +0.85
...
13. Jonathan Nordbotten (NOR) +2.48
16. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) +2.83
26. Timon Haugan (NOR) +5.10

Schladming (29/1):
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Alexis Pinturault (FRA) +1.21
3. Daniel Yule (SUI) +1.60
4. Ramon Zenhäusern (SUI) +2.25
5. Marco Schwarz (AUT) +2.59
6. Albert Popov (BUL) +2.97
...
17. Sebastian Foss Solevåg (NOR) +4.04
21. Timon Haugan (NOR) +4.65
23. Jonathan Nordbotten (NOR) +6.15


Parallell:

Alta Badia (17/12):
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Thibaut Favrot (FRA)
3. Alexis Pinturault (FRA)
4. Matts Olsson (SWE)
5. Stefan Luitz (GER)
6. Gino Caviezel (SUI)
7. Aleksander Aamodt Kilde (NOR)
8. Henrik Kristoffersen (NOR)
...
10. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR)
12. Kjetil Jansrud (NOR)

Holmenkollen (1/1):
1. Marco Schwarz (AUT)
2. Dave Ryding (GBR)
3. Ramon Zenhäusern (SUI)
4. André Myhrer (SWE)
5. Mattias Hargin (SWE)
6. Michael Matt (AUT)
...
11. Henrik Kristoffersen (NOR)
14. Sebastian Foss Solevåg (NOR)

janesaj

Innlegg: 40832
janesaj
31.01.19 16:28

USAs tropp:

WOMEN
Alice Merryweather* (Hingham, Mass.; Attitash Race Team/Stratton Mountain School; 10/5/1996)
Paula Moltzan (Prior Lake, Minn.; Buck Hill Ski Team/Ski and Snowboard Club Vail/University of Vermont; 4/7/1994; 2015)
Nina O’Brien* (San Francisco, Calif.; Burke Mountain Academy/Squaw Valley Ski Team; 11/29/1997)
Laurenne Ross (Bend, Ore.; Mt. Bachelor Sports Education Foundation; 8/17/1988; 2011, 2013, 2015, 2017)
Mikaela Shiffrin (Eagle-Vail, Colo.; Burke Mountain Academy/Ski & Snowboard Club Vail; 3/13/1995; 2013, 2015, 2017)
Lindsey Vonn (Vail, Colo.; Ski & Snowboard Club Vail/Buck Hill Ski Team; 10/18/1984; 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017)

 

MEN
Bryce Bennett (Squaw Valley, Calif.; Squaw Valley Ski Team; 7/14/1992; 2017)
Ryan Cochran-Siegle (Starksboro, Vt.; Cochran’s/Mount Mansfield Ski & Snowboard Club; 3/27/1992; 2013, 2017)
Tommy Ford (Bend, Ore.; Mt. Bachelor Ski Education Foundation; 3/20/1989; 2011, 2015, 2017)
Travis Ganong (Squaw Valley, Calif.; Squaw Valley Ski Team; 7/14/1988; 2011, 2013, 2015, 2017)
Ted Ligety (Park City, Utah; Park City Ski and Snowboard; 8/31/1984; 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015)
Brian McLaughlin* (Topsfield, Mass.; Dartmouth College/Green Mountain Valley School; 6/24/1993)
Steven Nyman (Sundance, Utah; Park City Ski and Snowboard/Sundance Ski team; 2/12/1982; 2007, 2009, 2011, 2013, 2015)Sveriges fartslag:

Damer

Lisa Hörnblad, Höga Kusten Alpin
Lin Ivarsson, Åre SLK
Helena Rapaport, Mälaröarnas Alpina SK
Ida Dannewitz, Uppsala SLK

Herrar

Alexander Köll, Landskrona Ski-Club
Felix Monsén, Åre SLK
Olle Sundin, Djurgårdens IF AF

Teknikklag tydeligvis ikke tatt ut ennå.

(Innlegget ble redigert 31.01.19 16:29)

LBJ91

Innlegg: 14415
LBJ91
31.01.19 16:37
janesaj: Det er vel litt usikkert hva verdens for øyeblikket klart beste kvinnelige alpinist, Mikaela Shiffrin, skal kjøre i dette mesterskapet - men det hun skal kjøre, blir hun formodentlig favoritt eller en av favorittene i.

Virker som den foreløpige planen er å kjøre Super-G, Storslalåm og Slalåm, men det kan også hende at hun kjører kombien.
Utfor blir det nok ingenting av.

Tiki-Taka

Innlegg: 8380
Tiki-Taka
31.01.19 21:22

Fantastisk trådstart janesaj, snakk om informativt åpningsinnlegg. Kan jeg spørre hvor lang tid du brukte på dette her?

janesaj

Innlegg: 40832
janesaj
31.01.19 22:17
Tiki-Taka: Kan jeg spørre hvor lang tid du brukte på dette her?

Begynte på tråden for et par uker siden. Noe eksakt timeantall har jeg ikke foran meg, men tok litt lenger tid enn en vanlig WC-tråd, ja. Skulle jo bare mangle med så mange øvelser å ta for seg.

(Innlegget ble redigert 31.01.19 22:18)

Bagley-Towns

Innlegg: 1958
Bagley-Towns
02.02.19 06:34

Nydelig trådstart :)

Som skrevet i en annen tråd, så synes jeg personlig at det er vemodig med kombinasjonen for siste gang i mesterskapssammenheng, og synd at Hirscher ikke er med der. Vi snakker om kåringen av den beste skikjøreren, og veldig mange av de store alpinstjernene behersket nettopp denne grenen spesielt godt siden den kom inn på programmet igjen. Girardelli, Zurbriggen, Mader, Strolz (Hubert), Aamodt, Kjus, Miller, Svindal, Pinturault. 

Ellers, så er det som alltid duket for noen overraskelser i VM, lettere trasé, underlag og mer lys enn i mange av klassikerne i verdenscupen, det gir sjansen til langt flere enn vanlig, eller man kan si at de aller beste mister mye av sitt forsprang. 

Normalt ville jeg sagt at løypene i Åre er medalje for Aksel i utfor og super-g, med tanke på tilstanden på knærne, så vet jeg ikke helt hva man skal forvente, drømmen er så klart at han får det til en siste gang....den samme usikkerheten med Jansrud, men der er det vel uansett i super-g at sjansen ligger. Kilde naturlig medaljehåp i begge grener. Så fungerer det i alle fall slik for meg, at jeg unner gode skiløpere medaljer uavhengig av nasjonalitet. Har således ikke mot at Feuz, Paris, Innerhofer tar medaljer i fartsgrenene. 

Ellers spent på om underlag og trasé igjen fører til at de store slalåmgutta tar igjen forspranget til de som kjører best på blånissene i desember og januar. Litt flatere trasé og litt mindre is, og Myhrer og Matt er solide kandidater igjen. Har alltid irritert meg litt over det med slalåm og mesterskap, som ofte har helt andre forutsetninger enn hverdagen i verdenscupen, men slik er det...

Cabello

Innlegg: 6628
Cabello
02.02.19 07:10
Bagley-Towns: Normalt ville jeg sagt at løypene i Åre er medalje for Aksel i utfor og super-g, med tanke på tilstanden på knærne, så vet jeg ikke helt hva man skal forvente, drømmen er så klart at han får det til en siste gang....

Dessverre tror jeg løpet er kjørt for Svindal. Han har luktet på det å si takk for seg siden i vår. Fokuset er ikke der lenger når de tankene begynner å ri deg. Må han motbevise meg å gå helt til tops i Åre. Er det noen som kan gjøre det er det Svindal - supermann.

 

Bagley-Towns

Innlegg: 1958
Bagley-Towns
02.02.19 08:16

Ja, man blir jo usikker når knærne plager så mye, men sett fra en positiv vinkling, så er løypa i Åre noe helt annet for knærne enn Bormio eller Kitz. 

Cabello

Innlegg: 6628
Cabello
02.02.19 08:53

Løypa spiller ingen rolle. Svindal kunne kjørt Kitz, men han har bare et par renn igjen, naturlig at han satser "all inn" Åre. Om du presser 90 (skulle det være) grader og opp mot 500 kg i Kitz eller Åre spiller ingen rolle. Bare å bøye seg for Svindal, en av våre største uansett idrett. Vil Savne ham.

(Innlegget ble redigert 02.02.19 08:58)

Bagley-Towns

Innlegg: 1958
Bagley-Towns
03.02.19 07:04

Vi er begge enig om at Aksel er konge og supermann :)

Vil likevel mene at det er stor forskjell i belastningene for knær med langt flere slag og urolig underlag i Kitz eller Bormio, vs Åre. Legg til at lysforholdene på grunn av når rennene går, gjør at du ofte ikke ser slagene som kommer i Bormio eller Kitz. Åre er mye snillere mot knærne.

tooommm

Innlegg: 24056
tooommm
03.02.19 09:55

Svindal vårt eneste gull håp som jeg ser det. Hadde vært moro med et siste utfor gull i bakken der han startet gull sankingen for 12 år siden. 

Kong_ALS

Innlegg: 902
Kong_ALS
03.02.19 20:24

Gode nyheter om Jansrud. 

kenrojo

Innlegg: 12157
kenrojo
03.02.19 21:15

Godt å høre. Synd Super-G kjøres først, for det er nok Jansrud eneste medaljesjanse denne gangen. Men ser jo ut som han satser på å starte. 

oddvar_kjempebra

Innlegg: 25713
oddvar_kjempebra
03.02.19 22:15

Det er stor forskjell på Kitz og Åre når det gjelder belastning. Spesielt med de forholdene man hadde i Kitz i år. 

Men det betyr ikke at Aksel ikke er litt hemmet også når han kjører i Åre. Skal bli spennende å se hva han får til.

Jeg er i det hele tatt litt skeptisk til hva den norske troppen vil få til. Det kan bli det dårligste mesterskapet på en god stund. Er redd det kan bli mange fjerde-, femte- og sjetteplassen.

Epokongen

Innlegg: 231
Epokongen
03.02.19 22:22

Shiffrin bekreftet vel på nrk at kjører Super-G, storslalom og slalom i første rekke. Kan bli kombinasjon også, spennende å se om stiller opp på utfortreningen i morgen da mtp kombinasjonen

LBJ91

Innlegg: 14415
LBJ91
03.02.19 23:02
Epokongen: Kan bli kombinasjon også, spennende å se om stiller opp på utfortreningen i morgen da mtp kombinasjonen

Ser hun er påmeldt, det samme er Holdener og Vlhova.

Er vel 1 trening som er minste kravet for å få lov til å stille i kombien, vil tro det er like greit å bare få det gjennomført i morgen

tooommm

Innlegg: 24056
tooommm
04.02.19 14:56
oddvar_kjempebra: Er redd det kan bli mange fjerde-, femte- og sjetteplassen.

Kommer alltid noen overraskelser i mesterskap, så vi kan jo håpe på et Kilde gull eller kanskje gull til Mowinckel i morgen. Men ønsker meg aller mest en kanon avslutnig på Svindal's karriere med utfor gull. 

sodajr

Innlegg: 21118
sodajr
04.02.19 16:12

Kajsa Vickhoff Lie nr 3 på dagens utfortrening!

Eksberten

Innlegg: 32000
Eksberten
04.02.19 17:15
oddvar_kjempebra: Det er stor forskjell på Kitz og Åre når det gjelder belastning. Spesielt med de forholdene man hadde i Kitz i år.
Men det betyr ikke at Aksel ikke er litt hemmet også når han kjører i Åre. Skal bli spennende å se hva han får til.
Jeg er i det hele tatt litt skeptisk til hva den norske troppen vil få til. Det kan bli det dårligste mesterskapet på en god stund. Er redd det kan bli mange fjerde-, femte- og sjetteplassen.

Dårligste siden 88, sist det ikke ble medaljer, eller dårligste siden 2015, da vi endte opp med en skarve sølvmedalje i kombi?
Forrige VM la Norge beslag på de fleste fjerdeplassene, så den kvoten bør være fylt opp ;)

(Innlegget ble redigert 04.02.19 17:16)

Kong_ALS

Innlegg: 902
Kong_ALS
04.02.19 17:30
Eksberten: Dårligste siden 88, sist det ikke ble medaljer,

Dette er feil, vi tok ingen medaljer i VM i 1989.

Eksberten

Innlegg: 32000
Eksberten
04.02.19 17:32
Kong_ALS: Dette er feil, vi tok ingen medaljer i VM i 1989.

Spiller ingen rolle i forhold til påstanden til Oddvar og spørsmålet mitt, da 4 år siden ikke er lenge siden, noe 30 år er.

Kong_ALS

Innlegg: 902
Kong_ALS
04.02.19 17:38
Eksberten: Spiller ingen rolle i forhold til påstanden til Oddvar og spørsmålet mitt, da 4 år siden ikke er lenge siden, noe 30 år er.

Jeg har fått inntrykk av at du liker å ha faktaene i orden, noe du senest gir inntrykk av når du retter på Oddvar, har jeg misforstått? Jeg mener, siden du avfeier en viktig historisk korrigering på den måten.

Cabello

Innlegg: 6628
Cabello
04.02.19 17:41
Bagley-Towns: Vil likevel mene at det er stor forskjell i belastningene for knær med langt flere slag og urolig underlag i Kitz eller Bormio, vs Åre.

Tror du overvurderer Kitz. Topp og bunn er tøft, resten er transport. Nå sa vel Svindal selv forrige helg at han kunne kjørt og prestert. Men han ville spare seg til VM og være "frisk" der siden han føler at kneet bare tåler et par renn til denne sesongen. Må han lykkes.

Eksberten

Innlegg: 32000
Eksberten
04.02.19 17:44
Kong_ALS: Jeg har fått inntrykk av at du liker å ha faktaene i orden, noe du senest gir inntrykk av når du retter på Oddvar, har jeg misforstått? Jeg mener, siden du avfeier en viktig historisk korrigering på den måten.

Jeg mente ikke å rette på Oddvar. Lurte bare på om han mente at vi ikke kom til å ta medalje, eller i beste fall en bronsemedalje, eller om han kanskje hadde fortrengt 2015.

Jeg tenkte første å skrive siden åttitallet, men så fikk jeg det plutselig for meg at Furuseths bronse kom i hans gjennombruddsår 1989, men den kom ikke før 2 år etter.

Kong_ALS

Innlegg: 902
Kong_ALS
04.02.19 17:55
Eksberten: Jeg tenkte første å skrive siden åttitallet, men så fikk jeg det plutselig for meg at Furuseths bronse kom i hans gjennombruddsår 1989, men den kom ikke før 2 år etter.

Apropos, er Furuseth fortsatt eneste alpinist med verdenscupseier i tre ulike tiår?

Kong_ALS

Innlegg: 902
Kong_ALS
04.02.19 18:20
oddvar_kjempebra: Jeg er i det hele tatt litt skeptisk til hva den norske troppen vil få til. Det kan bli det dårligste mesterskapet på en god stund. Er redd det kan bli mange fjerde-, femte- og sjetteplassen.

Som Eksberten kom meg i forkjøpet på, vi skal ikke lenger tilbake enn VM i 2015 for å finne sist mesterskap hvor vi bare tok én medalje, nemlig sølvet til Jansrud i superkombi. Dette var et skikkelig stang ut-mesterskap for Norge.

Først var det super-G, der Aksel, som ikke hadde deltatt i et eneste renn tidligere den sesongen, imponerte stort, og kjørte inn til ledelse med 17 hundredelers margin fra startnummer 14. Da Reichelt kom i mål fra startnummer 20 var det klart at det ikke ble noen medalje på Aksel, men fra startnummer 21 kjørte Jansrud ned til delt tredjeplass. Det så lyst ut for en norsk medalje i åpningsøvelsen, men Dustin Cook ville det annerledes fra startnummer 28. Våre menn var hhv. 3 og 13 hundredeler fra medaljene, på plassene 4 og 6.

I utfor imponerte Aksel igjen, men igjen ble det stang ut. Fra startnummer 11 kjørte han inn til foreløpig andreplass, og igjen ble han nummer 6 til slutt, denne gang 14 hundredeler fra medalje. Jansrud misset og ble nummer 15.

I superkombi vant Jansrud utfordelen og hadde 3 sekunder og 35 hundredeler til gode på Hirscher da han satte utfor som nummer 30 i slalåmomgangen. I mål var han ulykksalige 19 hundredeler bak. Fryktelig stang ut i kampen om gullet, men gitt Norges marginer i dette mesterskapet skal vi være glade for at han fikk med seg en medalje - 2 tideler til og han hadde vært utenfor pallen. En av våre største alpinister står fortsatt uten VM-gull i en alder av 33.

Slalåmkonkurransen ble en ny fryktelig stang ut i kampen om medaljene. Hirscher kjørte ut, men som i OL 2018 hjalp ikke det Kristoffersen - han endte på fjerdeplass, 2 hundredeler fra medalje.

Påfølgende mesterskap, VM i 2017, lignet for Norges del mye på sin forgjenger. Vi fikk en fin start i super-G, ingen kunne gjøre noe med suvere Guay, men Jansrud tok sølvet. For andre mesterskap på rad ble vi imidlertid snytt for en medalje i super-G av en canadier på sent startnummer, denne gang av Osborne-Paradis fra startnummer 26, som slo Kilde sin tid med 3 hundredelers margin. Det gjorde ikke saken bedre for Kilde at han i litt kjent stil gjorde en halsbrekkende (vel, ikke bokstavelig talt) manøver med tre sekunders kjøring igjen som trolig kostet ham en medalje. Svindal stilte som kjent ikke i VM pga. en operasjon tidligere på vinteren.

Resultatlisten i utfor minnet mye om resultatlisten fra super-G i det forrige mesterskapet. Nordmenn på delt fjerde og -sjetteplass, Jansrud og Kilde hhv. 2 og 12 hundredeler fra medaljene. I superkombi tok Kilde sin andre fjerdeplass av tre mulige i messterskapet, i tillegg til sjetteplassen, men denne gangen var det "hele" 34 hundredeler opp til pallen.

I storslalåm fikk vi bronse og fjerdeplass ved Haugen og Kristoffersen, tilsynelatende stang ut igjen med en fjerdeplass, men her synes jeg Norge hadde marginene med seg. Fjerdeplassen til Kristoffersen var tross alt bak en annen nordmann, og Hirscher er Hirscher, mens sølvvinneren hadde beste tid i andre omgang, og det var langt opp til gull og sølv og kort vei ned fra pallen.

I slalåm gjentok historien seg fra forrige VM, Kristoffersen på fjerdeplass bak Neureuther på bronseplass, denne gangen 11 hundredeler bak, mot 2 forrige gang.

Som Eksberten allerede har vært inne på, så var vi på fjerdeplass i alle de rene herreøvelsene. I de to VM-ene i 2015 og 2017 sett under ett var vi på fjerdeplass i 7 av 10 rene herreøvelser. Kristoffersen har tre strake fjerdeplasser i VM-sammenheng, og står stadig uten medalje i VM. Aamodt Kilde fikk med seg to fjerdeplasser og en sjetteplass og står stadig uten medaljer i OL og VM.

 

(Innlegget ble redigert 04.02.19 18:28)

JODDEMM

Innlegg: 11829
JODDEMM
04.02.19 19:58

Til info så sender SVT VM-studio hver kveld i VM-perioden. (Begynner altså i kveld)

Denne uken: 
2100-2200 Mandag til torsdag: SVT1
2145-2245SVT2 til fredag
1930-2025SVT2 på lørdag
2000-2100SVT2 på søndag

Neste uke:
2100-2200 Mandag til torsdag: SVT1
2145-2245 på SVT2 til fredag
1900-2000SVT2 på lørdag
2000-2100 på SVT2 på søndag

Programleder er Yvette Hermundstad (et ganske norskklingende etternavn faktisk :)

Cabello

Innlegg: 6628
Cabello
04.02.19 20:04
JODDEMM: et ganske norskklingende etternavn faktisk :

Hvem i all verden ga henne førstenavnet? 

oddvar_kjempebra

Innlegg: 25713
oddvar_kjempebra
04.02.19 20:04

Til alle som er interessert i mine spådommer: Jeg frykter et VM uten norske medaljer.

Men med normal uttelling får vi med oss to-tre.

(Innlegget ble redigert 04.02.19 20:04)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg