Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

WC langrenn, Falun (16-17/3)

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 37758
15.03.19 16:30

Den nest siste WC-helgen (og den siste i Europa) står for tur, og det er svenske Falun som skal arrangere den. De såkalte Svenska Skidspelen er i år en ren fristilshelg, og består av sprint på lørdag og 15 km intervallstart på søndag. I fjor var det minitour her, men den skal i år avholdes i Quebec i Canada.

Falun er en by som holder til i Dalarnas län i landskapet Dalarna, ligger omtrent midt i Sverige, og selve byen har nesten 40 000 innbyggere. Imidlertid har kommunen tett opp mot 60 000 innbyggere. Det har vært ski-VM her fire ganger: I 1954, 1974, 1993 og 2015. Første verdenscuprenn ble arrangert i 1982, med 30 km for gutta og 20 km for jentene. Bill Koch vant herrerennet, mens Britt Pettersen tok seg av damerennet den gangen (der det for øvrig ble trippelseier til Norge, med Pettersen foran Marit Myrmæl og Anette Bøe). Siden har det vært verdenscup i Falun hvert år, med unntakk av 1990, 1992 og 2015, så dette er absolutt en av de aller mest ærverdige verdenscuparrangørene i sirkuset.

I fjor ble det altså arrangert minitour her. Sprintene gikk også da i skøyting, da det ble svensk dobbeltseier i dameklassen til Hanna Falk og Jonna Sundling, mens Marit Bjørgen hindret en svensk trippel da hun ble nummer tre (Anna Dyvik ble nummer fire). I herreklassen ble det (som vanlig) Johannes Høsflot Klæbo som stakk av med seieren foran Federico Pellegrino, mens Lucas Chanavat ble nummer tre. Fellesstarten dagen etter gikk over 10 og 15 km klassisk. Da var det Krista Pärmäkoski som trakk det lengste strået hos damene etter en tett duell mot Marit Bjørgen, som ble nummer to. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer tre. Herreklaseen ble vunnet av Alexander Bolshunov foran Calle Halfvarsson, med Francesco De Fabiani på tredjeplass. Nordmennene måtte finne seg i å være statister den gang, da Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug og Sjur Røthe pent og pyntelig fulgte hverandre som nummer åtte, ni og ti som de beste norske.

Marit Bjørgen tok den påfølgende jaktstarten for damene, foran en Jessica Diggins som gikk en meget god jaktstart og gikk inn til en andreplass. Da var hun til slutt bare 40 poeng fra å ta igen Heidi Weng og dermed vinne sammenlagt, men det gikk akkurat ikke. Sadie Bjornsen ble for øvrig nummer tre i minitouren, etter et spurtoppgjør med Ragnhild Haga og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. I herreklassen kunne Alexander Bolshunov defilere inn til seier, mens Alex Harvey vant spurtduellen bak og ble nummer to foran Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby. Herrene har dermed mye å revansjere på distanse i Falun denne gangen, etter at det ikke ble noen pallplasser på de lengste distansene i fjor.


Program:

Lørdag 16. mars:
12:00: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
14:30: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Søndag 17. mars:
11:30: 10 km fristil, kvinner
14:30: 15 km fristil, menn


Norges tropp:

Kvinner:
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL (friplass – COC-leder) (sprint og 10 km)
Tiril Udnes Weng, Nes Ski (sprint og 10 km)
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb (sprint og 10 km)
Mari Eide, Øystre Slidre IL (sprint)
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL (sprint)
Kristine Stavås Skistad, Konnerud IL (sprint)
Ane Appelkvist Stenseth, Grong IL/Team Veidekke Midt-Norge (sprint)
Lotta Udnes Weng, Nes Ski (sprint)
Ragnhild Haga, Åsen IL (10 km)
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming (10 km)
Marte Mæhlum Johansen, Østre Toten Skilag (10 km)
Therese Johaug, IL Nansen (10 km)
Heidi Weng, IL i BUL (10 km)

Menn:
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL (sprint og 15 km)
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL (sprint og 15 km)
Mattis Stenshagen, Follebu IL (friplass – COC-leder) (sprint og 15 km)
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL (sprint)
Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL (sprint)
Emil Iversen, IL Varden Meråker (sprint)
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF (sprint)
Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF/Team Veidekke Nord-Norge (sprint)
Hans Christer Holund, Lyn Ski (15 km)
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski (15 km)
Sjur Røthe, Voss IL (15 km)
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL (15 km)
Didrik Tønseth, Byåsen IL (15 km)

Kari Øyre Slind var opprinnelig i troppen, men har trukket seg for å bli helt frisk til avslutningen i Canada neste uke. Hun blir erstattet av Marte Mæhlum Johansen.

I dameklassen knyttes det med norske øyne mest spenning til kampen om sammenlagtseieren, der Ingvild Flugstad Østberg fortsatt leder, men nå bare med fattige to poeng foran Nepryaeva. Det virket kanskje som Østberg var i hakket dårligere form i Kollen og Drammen enn hun var i VM, men den var fortsatt bra, så håpet lever. Denne helgen er det sprinten som er det store spørsmålstegnet for Østberg, som ikke innehar den samme hurtigheten som hun hadde for noen år tilbake. Men vi skal huske på at hun likevel har prestert OK i mange sprinter denne sesongen, som da hun kom til finalen i Val Müstair. Hun har også et par semifinaleplasser fra Davos og Lillehammer. Så om hun har litt flyt, kan hun gå et stykke. På 10 fri er hun en som utmerket godt kan stå på pallen til slutt - hun har vært topp seks på samtlige distanserenn denne sesongen, så ingenting tilsier noe annet enn at hun har gode sjanser. Det at det er skøyting denne helgen, bør nok kanskje også passe Østberg bittelitt bedre enn Nepryaeva, så her kan hun muligens få noen poengs forsprang foran avslutningshelgen.

Ellers har vi jo selvfølgelig den aller største favoritten på 10 fri, og da snakker vi selvfølgelig om den utrolig fantastiske Therese Johaug. Hun har virkelig hatt en makeløs sesong i år, hvor hun fremdeles er ubeseiret på distanse, og vi er nå langt ute i mars. Det begynner å bli dårlig tid for de som har lyst til å slå henne i løpet av sesongen. Det er en sesong vi vel ikke har sett maken til noen gang, og som vil bli vanskelig å kopiere i årene fremover. Johaug har ikke bare vunnet løpene, men hun har mange av gangene vært helt fullstendig overlegen også, og tremila i Kollen viste at hun ikke har tenkt til å slippe de andre noe særlig nærmere i sesongavslutningen. Det er ikke lett å se hvem som skal kunne slå henne denne gangen heller.

Vi har også en av de aller største favorittene på sprinten i Maiken Caspersen Falla, som for alvor har funnet toppformen på slutten av sesongen. Det så lenge ikke så bra ut for Falla denne sesongen, og hun slet med både det ene og det andre innledningsvis og var ikke på pallen individuelt før midten av januar. Men så løsnet det plutselig for henne, og nå har jenta fra Fetsund vunnet tre strake WC-renn, pluss selvfølgelig VM-gullet. Hun så fryktelig sterk ut i Drammen, og selv om hun kanskje trives ørlite bedre i klassisk for tiden, er det ingen tvil om at hun er en av favorittene også på lørdag. Et annet poeng her er at Falla kjemper om seier i sprintcupen, der hun nå bare er 13 poeng bak Stina Nilsson. Det skal bli en meget interessant duell de siste par helgene. Helst bør ikke Nilsson øke noe særlig til Falla her, da poengene i siste sprintrenn halveres, siden den er en del av den avsluttende minitouren i Quebec.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har hatt en sesong som har vært litt opp og ned, med noen veldig gode perioder og noen litt mer downperioder. Særlig i slutten av januar stemte det for Jaccobsen, som gikk godt både i Ulricehamn og under NM. Også VM startet bra, da hun var nær medalje på duathlon, men det lugget litt utover i mesterskapet. Så har hun fått en liten oppsving igjen etter VM, med en topp seks-plassering i Kollen og ikke minst nå sist med en flott andreplass i Drammen, på en øvelse hvor hun ikke har vist seg frem på en stund. Denne helgen skal hun kun gå 10 fri, og det blir spennende å se hva hun har å komme med der. Kanskje kan hun være med i pallkampen om formen fortsetter å utvikle seg i riktig retning.

Bronsevinner fra VM, Mari Eide, kommer til sin første start siden hun hadde sin største dag hittil i karrieren i Seefeld. Det var et sterkt øyeblikk da hun gikk inn til bronsen der, etter det hun har opplevd. Hun har i det hele tatt blitt bedre og bedre jo lenger sesongen har gått, og vi husker at hun også var i finalen i Lahti. Dessverre var hun syk og kunne ikke stille i Drammen, så vi får håpe at hun klarer å riste av det og ikke være altfor preget av det i Falun. Er hun fortsatt i bra slag, er semifinale innen rekkevidde, og vi så i VM at derfra kan mye rart skje.

Heidi Weng har dessverre hatt en helt forferdelig sesong til henne å være, og når vi skriver nest siste helg i WC-sesongen, har hun fortsatt egentlig ikke vært i nærheten av å være på pallen. Siste sesong hun ikke var på pallen var 2010/11, da hun fortsatt var junior, så dette har vært uvant kost både for henne og oss. Hun har hatt en del topp ti-resultater (var blant annet sju på duathlon i VM), men ikke greid å ta det siste steget som skal til for å kjempe om pallplasser. Etter VM har hun ikke gått noen renn, og vi får håpe at hun iallfall dukker opp til de to siste helgene i sesongens beste form og får med seg noen positive opplevelser videre.

En som er i samme situasjon som Weng, er Ragnhild Haga, som overhodet ikke har greid å følge opp den fantastiske fjorårssesongen, som jo ble toppet med OL-gull. Denne sesongen har hun i likhet med Weng ikke vært på pallen, og hun har om mulig vært enda lenger unna å klare det. Det ble kun én distanse i VM, der hun så vidt endte topp ti på tremila, og hun gikk i Kollen, der det ble en 14. plass på tremila, omtrent på det nivået vi har sett henne i det siste. Så det virker ikke som vi skal få noe skikkelig oppsving på slutten av sesongen. Her har hun i det minste en av favorittdistansene, 10 fri (som jo var distansen der hun tok OL-gullet), på programmet, og da bør det iallfall være mulig med en topp ti-plassering.

Kristine Stavås Skistad har vist frem sitt fantastiske potensial ved flerfaldige tilfeller denne sesongen, med sin første finale i WC-sammenheng på Lillehammer, et kontrollert sprintgull i junior-VM, sølv i NM, samt VM i Seefeld, der hun lå an til noe virkelig stort da hun var uheldig på oppløpet i semifinalen og ødela for seg selv. I Drammen gikk hun videre fra sprintprologen, men stod over kvartfinalen grunnet sykdom. Vi får håpe at hun har ristet av seg det nå, for er hun i slag, kan hun være med i pallkampen i Falun, med de fartsressursene hun har vist tidligere i sesongen.

Ane Appelkvist Stenseth er en annen som har vist seg frem som en meget spennende sprintertype i årets sesong. Stenseth var i semifinale både i Otepää og Lahti, og i Cogne gikk hun frem til sin aller første finale og hennes beste WC-innsats hittil i karrieren (fjerdeplass). Hun gikk også en fin sprint i Drammen, da hun ikke var altfor langt unna å gå til nok en finale. Hun virker til å være i meget god form om dagen, og kanskje kan hun kjempe om både semifinale og finale her om hun nok en gang har en god dag.

Tiril Udnes Weng sier seg nok brukbart fornøyd med sesongen, som har inneholdt hennes første WC-finale (Lahti), to WC-semifinaler og sølv i U23-VM, samt at hun endte rett utenfor pallen i NM. Distanseformen har vært så som så; hun har tatt en del WC-poeng, men ikke gjort helt de samme fremskrittene der som hun har gjort på sprint. Hun skal gå begge distanser her, men det er nok fremfor alt sprinten der hun har nevneverdige ambisjoner. Der kan det nok bli semifinale på en bra dag. På 10 fri skal hun være brukbart fornøyd med topp 20.

Tirils tvillingsøster Lotta Udnes Weng har også hatt en fin sprintsesong, iallfall frem til de siste ukene. Hun gjorde et bra Tour de Ski frem til hun ble syk og måtte stå over siste etappe, og den touren inneholdt blant annet hennes livs første WC-finale på sprint (Val Müstair). Hun har også vært i et par semifinaler, og under NM stod hun for en ørliten overraskelse da hun gikk frem og vant gullet foran favorittene Skistad og Falla. Dessverre ble det et lite vendepunkt i negativ retning etter det, for hun røk i prologen både i VM og Drammen. Går hun først videre fra prologen kan hun nok gjøre et bra resultat, men da må formen opp noen hakk fra de siste ukene.

Anne Kjersti Kalvå har gjort det kjempebra i skandinavisk cup, og hun vant til og med den cupen sammenlagt, men hun har kanskje ikke fått ut sitt beste når hun har fått sjansen i WC. Hun gjorde sine beste resultater i Cogne, der det var meget redusert motstand. Hun har også plukket noen WC-poeng her og der, men ikke noen fremtredende plasseringer. I Drammen sist røk hun klart ut av prologen. Her må hun nok si seg fornøyd om hun får poengplasseringer i begge renn.

Norges siste kvinne i troppen er Marte Mæhlum Johansen, som kommer inn for Kari Øyre Slind her. Johansen var jo som sagt flere ganger tidligere et kjempetalent som junior, nesten på høyde med jevngamle Ebba Andersson, men har ikke hatt den samme utviklingen i seniorklassen. Imidlertid kan hun jo fremdeles bli en bra løper, og hun viste seg bra frem på tremila i Kollen da hun ble 17, hennes klart beste WC-resultat hittil. Hun har også en 5. plass fra den klassiske fellesstarten i U23-VM denne sesongen. Resultatene hennes viser vel at hun er hakket bedre i klassisk enn i skøyting, men hun tok noen poeng på 15 skøyting på Beito før jul, og hun ble topp ti på denne distansen i U23-VM. Men blir det poeng, skal hun nok være fornøyd med dagen.

I herreklassen er det jo også en nordmann som er med i sammenlagtkampen, denne gangen ved Johannes Høsflot Klæbo. Han mistet sammenlagtledelsen til Bolshunov etter Kollen, men tok den tilbake igjen etter Drammen da russeren gjorde en nokså svak klassisk sprint til ham å være, og nå leder trønderen med 31 poeng foran de to avsluttende helgene. Klæbo er naturlig nok favoritt på sprinten, der han har vunnet de siste seks WC-rennene han har stilt opp i, samt VM, selvfølgelig. Han har nok flere utfordrere i skøyting enn i klassisk, men med den kalasformen han har vist på sprint i det siste, er det vanskelig å se for seg at noen skal slå ham der. Han skal naturligvis også gå 15 fri på søndag. Dette er ikke en av favorittdistansene hans, men han ble tolv sist gang han gikk den, i Toblach under Tour de Ski. Alle poeng vil være viktige nå i sesongavslutningen, så forhåpentligvis gir han alt uansett hvordan han føler seg underveis. Klæbo leder for øvrig sprintcupen med 145 poeng på Pellegrino, som er den eneste som teoretisk kan ta den fra ham. Men med 150 poeng igjen å kjempe om, bør han ha kontroll på det om han ikke blir syk eller har uhell i begge prologene, samt at Pellegrino også må vinne begge.

Sjur Røthe har hatt en helt fantastisk sesong, som selvsagt ble toppet med VM-gullet på duathlon samt bronse på femmila, men han har også tre individuelle WC-seire (om man tar med bestetiden hans på den avsluttende jaktstarten i Tour de Ski). Røthe åpnet sesongen fabelaktig og var verdens beste skøyter før jul, før han ble syk og måtte bruke litt tid på å finne tilbake den samme formen. Likevel ble han fire sammenlagt i Tour de Ski og fikk med seg flere greie resultater frem mot VM (sølv på duathlon i NM, blant annet), og resultatene i selve mesterskapet er jo et eventyr i seg selv. Femmila i Kollen gikk i "feil" stilart og han greide ikke å henge med da russerne kjørte på slutten. Men her skal det absolutt finnes en mulighet for at han kan være med i seierskampen med den formen han har vist i det siste. Det blir interessant å se hva han klare.

Martin Johnsrud Sundby er en annen mann som virkelig traff med toppformen inn mot VM. Sesongen til Sundby før det var langt ifra krise, for han hadde tross alt to pallplasser i WC og flere andre brukbare plasseringer, men det var likevel en sterkere Sundby vi fikk se i VM enn før i sesongen, og det resulterte i et meget fortjent gull på 15 klassisk, samt bronse på duathlon, og femmila var også bra, selv om han endte rett utenfor medalje. Han greide ikke riktig å følge opp i Kollen og var kanskje ikke helt i samme form, men ble likevel topp seks, så han skal fremdeles være i brukbart slag. Da kan han helt klart kjempe om pallplass på 15 fri her.

Siste nordmann som tok individuelt gull i Seefeld var jo Hans Christer Holund, som hadde sitt livs dag på femmila der og imponerte virkelig da han klarte å holde unna til gull. Dessverre fikk han nok en liten reaksjon på det og alt styret som fulgte med den kommende uka, og han klarte ikke å henge med teten på slutten av Kollen-femmila. Forhåpentligvis er han tilbake i sin beste form i Falun, slik at han kan kjempe høyt oppe på 15 fri der. Skøyteformen så jo tross alt ut til å være på topp i VM, så kanskje det kan fortsette her. Topp seks bør ikke være umulig om han har dagen.

Emil Iversen er nok alt i alt meget fornøyd med sesongen slik den har vært, selv om han ikke fikk med seg noen individuelle VM-medaljer denne gangen heller (men to laggull er jo heller ikke å kimse av, mildt sagt). WC-sesongen har vært god hele året gjennom, med flere pallplasser og topplasseringer generelt. Det ble en tung femmil i Kollen for Iversen, som bare nesten greide å holde følge helt inn, og som fikk betale for den tunge jobben noen dager senere i Drammen, der han overraskende røk ut i prologen. Forhåpentligvis kommer han seg tilbake i sin beste form i Falun, og gjør han det, bør han iallfall kunne kjempe om en ny finaleplass på sprinten.

Eirik Brandsdal har egentlig hatt en fin sesong, der han har vært på pallen to ganger (Ruka og (selvfølgelig) Drammen), samt at han også har vært i to finaler i skøyting og vært ganske stabil sesongen gjennom. Likevel kom han seg ikke på det sterke norske VM-laget, som vel var målet før sesongen. Men han viste som vanlig flott form i Drammen, og med de resultatene han har hatt i skøyting i år, skal vi ikke se bort fra et nytt bra renn i Falun. På en god dag kan finale absolutt være mulig for Brandsdal.

Didrik Tønseth er en annen som definitivt må si seg fornøyd med sesongen. Han vant som vi husker minitouren på Lillehammer, og han har også ytterligere tre individuelle pallplasser, og kjempet om medalje på 15 klassisk i VM helt til det ble veldig tungt på slutten, og han ble dermed nummer fem, fire sekunder bak bronsen. Dessverre ble han syk i forkant av femmila i Kollen og kunne ikke stille til start der - kanskje er han en som kunne vært med russerne der, med den finfine formen han har hatt denne sesongen. Tønseth har også vært god i skøyting, så han kan kanskje kjempe om en pallplass dersom han har ristet av seg sykdommen og er i toppform.

Simen Hegstad Krüger har også hatt en brukbar sesong, med tre individuelle pallplasser i WC, samt tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski. Han har også gått to flotte femmiler i det siste, med femteplass i VM og sjuendeplass i Kollen, sistnevnte i hans dårligste stilart. Krüger skal dermed være i meget bra form, og her får han i tillegg en av sine definitive favorittdistanser (hvis ikke selve favoritten) i 15 fri, der han har vært på pallen ved to anledninger (Toblach og Ulricehamn). På en absolutt toppdag er det slett ikke umulig at han kan være med i seierskampen her, med den formen han har vist.

Finn Hågen Krogh har hatt en opp-og-ned-sesong som bare han kan, med en pallplass i Lahti og NM-gull som høydepunkter. Begge disse resultatene kom på sprint, der han har vært nærmest å prestere på toppnivået sitt hele sesongen. Dessverre har ikke distanseformen vært all verden, men det skal sies at han har gått relativt lite distanse i forhold til tidligere sesonger (selv om det igjen kommer av at han ikke har vist samme nivå som tidligere heller). Men han har to distanser som skal passe ham godt denne helgen, med sprint, der han har vært OK i hele år og kan være en finalekandidat, samt 15 fri, som er en av hans beste distanseøvelser. Men det må nok en nivåheving til fra Drammen, der han røk ut i prologen.

Sindre Bjørnestad Skar er enda en norsk sprinter som har gjort det bra denne sesongen. Høydepunktet kom i Dresden, der han tok seieren, og han er fremdeles den eneste nordmannen utenom Klæbo som har vunnet sprint denne sesongen. Ellers har han vært i finale ved to anledninger til, men toppformen kom kanskje litt tidlig, for etter Dresden midt i januar har han ikke vært i finale (kun semifinaler fire ganger, blant annet i VM) - uten at det trenger å bety altfor mye. Har han god dagsform, kan både finale og mer til skje for løperen som representerer Bærums Verk.

En spennende sprinttype vi har fått frem denne sesongen er unge Erik Valnes, U23-verdensmesteren på sprint de siste to årene som denne sesongen har tatt steget opp på pallen for første gang i WC-sammenheng. Det skjedde i Dresden i januar. Han kom seg også til finale i Otepää og semifinaler i Lahti og Drammen. I Drammen falt han også i semifinalen og fikk ikke muligheten til å kjempe om finaleplass. Formen skal være god, og da kan han kjempe helt der oppe i pallkampen på sprint - så bra potensial har han.

Sondre Turvoll Fossli har vært i god form i det siste. Etter jul har han deltatt i tre WC-renn, som har resultert i to finaler (Cogne og Drammen) og én semifinale (Otepää). Han var også i én finale (Ruka) og én semifinale (Davos) før jul. Han har riktig nok ikke vært på pallen denne sesongen, men resultatene må likevel beskrives som meget gode i hans tilfelle. Han har tilsynelatende forbedret seg litt i skøyting denne sesongen, men fremdeles skal han være ørlite bedre i klassisk. Men han kan med fortsatt god form og litt flyt gå langt også her.

Mattis Stenshagen har vært opp og ned denne sesongen. Høydepunktene hans kom i Otepää-helgen, da han ble fem på sprinten og åtte på 15 klassisk. Etter det har han slitt en del med sykdom og har ikke prestert helt opp mot det nivået han kan, selv om han gjorde det bra i den siste runden av skandinavisk cup, der han ble to sammenlagt etter to pallplasser underveis. Stenshagen skal være best i klassisk foreløpig, og dette programmet passer nok ikke helt per i dag for unggutten, som vel skal være fornøyd om han får med seg noe særlig med poeng denne helgen.


Utlendinger:

Som vanlig i damesprint, er det en svensk horde som står klar for å kjempe om seieren. Stina Nilsson er fremdeles den som har ledelsen i sprintcupen, selv om det nå bare er med 13 poeng på rival Falla etter at hun ble fire i Drammen. Nilsson har kommet seg bra etter skaden hun pådro seg i Otepää, og tok sølvet i VM og fjerdeplass i Drammen (i tillegg til to laggull i VM), selv om hun naturlig nok ikke er riktig like sterk som hun var før skaden skjedde. Før det var hun enorm og vant fire sprinter på rad i WC i relativt overlegen stil. Derfor leder hun også sammenlagt. Hun er naturligvis pallkandidat nok en gang. En som vi skal se like mye opp for er Maja Dahlqvist. Hun har fått sitt definitive gjennombrudd denne sesongen og rader opp pallplasser nærmest på bestilling (så sant hun unngår uhell, sånn som i VM). Hun har hele fem pallplasser denne sesongen (pluss at hun gikk Sverige inn til gull på lagsprinten), og hun så sterk ut i Drammen også, men da ble hun stengt inne på oppløpet i semien og nådde ikke frem. Seieren mangler individuelt, men den kan utmerket godt komme her for svensken, som er meget giftig når hun er i posisjon på oppløpet. Jonna Sundling har også stabilisert seg på et meget høyt nivå denne sesongen. Hun vant sin første WC-sprint på Lillehammer, og senere har hun også vært på pallen i Dresden, samt at hun var rett utenfor pallen i Otepää og i VM. I sistnevnte renn lå hun meget godt an på bakketoppen, men ødela både for seg selv og sine lagvenninner, slik at Falla uforstyrret kunne gå inn til gullet. Hun er en stor outsider.

Blant de andre store outsiderne finner vi blant andre et par amerikanere. Sophie Caldwell har tre pallplasser fra denne stilarten tidligere i sesongen, fra Davos, Toblach og Lahti (samtlige ganger ble hun nummer to). I likhet med Dahlqvist mangler seieren (denne sesongen, vel å merke - hun har to fra før). Formen har kanskje dalt bittelitt de siste ukene, men vi vet at om det først klaffer, er hun en som kan stå på pallen til slutt. En annen amerikaner som blir veldig farlig er Jessica Diggins, som fikk en tung start på sesongen i forhold til der vi er vant til å se henne, men som gradvis har gått seg i form, og som nå praktisk talt er der hun var på sitt beste i fjorårssesongen. Hun var på pallen i både Toblach og Val Müstair, og hun vant i Cogne, riktig nok med noe redusert startfelt. Hun måtte dra fra Seefeld uten medaljer, men gjorde likevel et par hederlige innsatser hvor hun viste at hun er i bra slag. I etterkant av VM har hun gått to gode renn i Kollen og Drammen og fortsatt den gode trenden. Kan være en pallkandidat på sprinten her. Så har amerikanerne også Sadie Bjornsen, som jo har vært på pallen på skøytesprint i år. Det skjedde på Lillehammer, og etter det har hun også vært i finale i Toblach og Cogne. VM ble imidlertid en stor skuffelse for Bjornsen, som heller ikke gikk særlig fort i Drammen sist. Har hun en bra dag kan hun stå i en finale, men det virker vel ikke altfor trolig, de siste ukenes form tatt i betraktning.

Sverige har selvsagt med flere kapable sprintere, særlig ettersom de får nasjonale gruppe her. Johanna Hagström har fått et flott gjennombrudd etter nyttår, hvor hun først gikk til semifinale i Lahti, før hun knallet til med en pallplass i Cogne, førsteårsseniorens første i karrieren. Det ble ikke helt klaff i Drammen, men hun gikk iallfall en veldig rask prolog der og viste at formen fortsatt er god. Hagström er en av mange svensker på vei opp om dagen, og kan vise seg frem ved å gå langt her. Enda en i den kategorien er Moa Lundgren, som på sin side startet sesongen veldig bra, med to semifinaler i WC og gull i U23-VM. Så ble hun syk og måtte naturlig nok bruke litt tid på å komme i toppform igjen, men hun vant sprinten i skandinavisk cup i helgen og viste også god form på de påfølgende distansene, som hun gjorde så bra at hun vant hele minitouren der. Hun er spennende. Vi skal heller ikke glemme et par mer rutinerte svenske sprintere, som for eksempel Ida Ingemarsdotter, som har vært veldig variabel denne sesongen, men som på sitt beste har vært helt oppe på andreplass i Toblach. Hun kom også på pallen i Ruka i klassisk. Sprintformen de siste ukene har vært noe dalende, men hun gikk fort i prologen i Drammen, så hun skal ikke regnes bort med litt mer flyt i heatene. Hanna Falk har hatt en ganske så dårlig sesong til seg å være. Falk var i finale på Lillehammer, men i etterkant av det har hun ikke vært i finale overhodet, kun i noen semifinaler. Hun røk ut i kvarten i VM og virker til å slite med utholdenheten i heatene om dagen. Men hun vant i Falun i fjor, så minnene skal det iallfall ikke stå på.

Og så følger vi naturligvis meget spent med på Natalia Nepryaeva, som jo ligger bare to poeng bak Østberg i sammendraget, som ligger an til å bli en thriller mellom disse to. Nepryaeva skulle nok ønsket at denne sprinten gikk i klassisk, der hun er hakket sterkere, men hun er ikke udugelig i skøyting heller, og var blant annet i finale i Davos, i tillegg til semifinaler både i Toblach, Cogne og VM. Det er ikke fullstendig utenkelig at Nepryaeva kan overta sammenlagtledelsen etter dette rennet. Vi skal kanskje heller ikke helt glemme Yulia Belorukova, men hun er klart best i klassisk, og virker vel som hun er i hakket dårligere form enn hun var til og med Tour de Ski, der hun ble fem sammenlagt og dessuten var i finale i Toblach. VM ble en middels opplevelse for Belorukova, selv om hun stod igjen med en stafettmedalje. Semifinale kan være mulig med riktig heatoppsett, men lenger enn det vil være litt overraskende.

Nadine Fähndrich har vært i meget solid form de siste ukene, særlig på distanse i klassisk, men også på skøytesprint, hvor hun etter nyttår står med finale (Dresden) og tre semifinaler (blant annet i VM) som resultater. Hun var også i en semifinale før jul. Fähndrich er i ferd med å få ut noe av det potensialet som har ligget der i noen år, og hun skal følges med på her. En annen som er interessant er Sandra Ringwald, som faktisk har vært på pallen i år (Cogne). I tillegg var hun i finale i Lahti, så hun har gjort det bra ved flere anledninger i år og kan stå i en finale på en god dag. Og hva med Eva Urevc, som jo gikk vanvittig fort i et par prologer før VM? I Cogne klarte hun også å stå heatene brukbart, og gikk til finalen. I Lahti og VM gikk det ikke like bra. Det er helt klart at hun har en toppfart som er formidabel, men det er utholdenheten det står på foreløpig for 23-åringen, som likevel er spennende å følge.

Andre som kan gjøre det bra inkluderer Victoria Carl, Katja Visnar, Anamarija Lampic, Alenka Cebasek, Evelina Settlin, Anna Dyvik, Charlotte Kalla, Linn Sömskar, Jennie Öberg, Linn Svahn, Emma Ribom, Laurien van der Graaff, Krista Pärmäkoski, Greta Laurent og Natalia Matveeva.

Også på distanserennet for kvinner bør Sverige stå sterkt. Ebba Andersson har hatt en meget sterk sesong med mange pallplasser, men ble syk på verst tenkelige tidspunkt, og var dermed ikke på sitt beste i VM, selv om tremila der var grei (sjetteplass) og stafettetappen var godkjent. På denne distansen har hun to pallplasser denne sesongen, på Lillehammer og i Ulricehamn, og hun leverte en knallsterk tremil i Kollen med tredjeplass der. Så formen har kommet tilbake etter VM, og da er hun en solid pallkandidat her. Charlotte Kalla åpnet sesongen strålende med tre pallplasser før jul, hvorav to var på intervallstarter i skøyting (Lillehammer og Beitostølen). Dessverre kom det en formsvikt etter jul, hvor hun ikke har vært på pallen individuelt, verken i WC eller VM. Men hun hadde iallfall to topp seks-plasseringer i VM, og fulgte opp med en femteplass i Kollen, så helt krise har det ikke vært. Så får vi se om det som har vært den tradisjonelle favorittdistansen hennes og renn på hjemmebane kan være med på å skvise ut litt form på slutten av sesongen. Sveriges andre stortalent på distanse, Frida Karlsson, er for øvrig syk og stiller ikke, men skal være tilbake til sesongavslutningen neste helg.

Jessica Diggins er en løper å se opp for også her, og kanskje også i enda større grad. Diggins har ikke vært helt på fjorårsnivå, men formen har som sagt gradvis forbedret seg litt, og hun har flere topp seks-plasseringer på distanse, selv om pallplassen fremdeles ikke har kommet. Dette skal imidlertid være en distanse som passer henne meget bra, og det vil ikke være overraskende om hun blander seg inn i pallkampen. Krista Pärmäkoskis sesong var egentlig ganske brukbar frem til VM. I den perioden hadde hun ingen plasseringer utenfor topp seks på distanserenn, og hun kom på pallen i Tour de Ski sammenlagt og hadde også en pallplass utenom det (Davos). I VM kom det en formdupp, hvor hun riktig gjorde et finfint løp på 10 klassisk (bare et par sekunder fra bronsen), men hvor hun ikke fikk til de to andre individuelle løpene, og på tremila endte hun utenfor topp ti. Hun har heller ikke vært på sitt beste i etterkant av VM, hvor hun slapp tidlig på tremila i Kollen og røk ut i kvarten i Drammen etter å så vidt ha gått videre fra prologen. På sitt beste kan hun blande seg helt i toppen, og så spørs det om hun kan snu trenden fra de siste løpene.

Så er vi selvfølgelig igjen spente på hva Østbergs sammenlagtrival, Natalia Nepryaeva, kan få til. Nepryaeva trives vanligvis aller best i klassisk, men hun har faktisk vunnet en 10 fri denne sesongen (i Toblach under Tour de Ski). Ellers har hun plassert seg noe mer beskjedent til ved andre anledninger når det gjelder intervallstarter i skøyting, men det betyr iallfall at hun langt ifra er en kasteball hvis hun har dagen. Dog skal Østberg normalt sett slå henne på denne distansen. Nepryaevas landskvinne Anastasia Sedova er også et spennende kort. Sedova har tatt et steg i forhold til fjorårssesongen, og var flere ganger på pallen under Tour de Ski. Hun har i tillegg stabilisert seg godt inne i topp ti ved andre anledninger. Særlig avslutningen til russeren er giftig når hun er i posisjon til noe bra. Så får vi se om hun får til et av sine bedre løp her og iallfall kan kjempe om topp seks.

Teresa Stadlober har ikke hatt helt den sesongen hun nok hadde ønsket. Før jul fant hun aldri toppformen, som nok var kalkulert med tanke på det som skulle skje senere på vinteren, men fra og med Tour de Ski har hun vært plaget en del med sykdom, som ødela litt for hjemmemesterskapet i Seefeld og gjorde at hun ikke var i sin aller beste form der (fikk med seg to åttendeplasser). Hun stod over Kollen, og så får vi se om hun er tilbake igjen her og kan kjempe om en plassering høyt oppe. Nathalie von Siebenthal har hatt en blytung sesong i WC-sammenheng, og har kun én gang vært topp ti (Toblach). I mange tilfeller har hun slitt med å ta WC-poeng. Men i VM gjorde hun sesongens beste løp på tremila, der det endte med en for henne oppløftende sjuendeplass. Hun vant i tillegg et langløp i Sveits forrige helg, og hun viser at formen er på vei opp. Så får vi se om hun kan fortsette den trenden her og gå for iallfall en ny topp ti-plassering.

Andre løpere som muligens kan vise seg fra en positiv side er Victoria Carl, Sadie Bjornsen, Rosie Brennan, Yulia Belorukova, Mariya Istomina, Anna Nechaevskaya, Ida Ingemarsdotter, Evelina Settlin og Stina Nilsson.

På herresprinten er det vel nok en gang Federico Pellegrino som blir den største utenlandske trusselen. Pellegrino har vunnet to skøytesprinter denne sesongen, tok VM-sølvet bak Klæbo og var da den eneste som var i nærheten av nordmannen, og han har dessuten vært på pallen ytterligere tre ganger. Italieneren vant i 2017 og ble nummer to i fjor, så han trives i løypene også. Han kan utfordre på en god dag. Gleb Retivykh imponerte i VM og tok en meget sterk bronsemedalje der. Retivykh har i det hele tatt gjort en meget sterk sesong, og var også på pallen i Dresden i tillegg til at han har ytterligere tre finaler å slå i bordet med (Davos og Lahti, i tillegg til Ruka i klassisk i begynnelsen av sesongen). Den raske russeren er så definitivt en å følge med på her, og kan kjempe om pallen om han har dagen.

Franskmennene har også et par gode kort på hånden. En av dem er lynraske Lucas Chanavat, som nok hadde en hakket bedre sesong i fjor, men som har to pallplasser i år (Toblach og Cogne). Han har også vært i finalen både i Davos, Dresden og i VM. Det skal også nevnes at han ble tre i Falun i fjor bak Klæbo og Pellegrino. Om formen er der, skal vi ikke se bort fra at han er med i pallkampen også i år. Så har vi også Richard Jouve, som har vært i form i det siste. Jouve slet voldsomt før jul, men fra og med Tour de Ski har det virkelig løsnet, med pallplass i Toblach, samt finale i Val Müstair, Dresden, VM og Drammen. I Drammen tok han seg dessuten til sin aller første klassiskfinale, så det er ingen tvil om at den fine formen er bevart. Jouve er en av mange som kan kjempe om pallen om den trenden fortsetter.

Så må vi jo selvfølgelig være ekstra spente på hva Klæbos sammenlagtrival Alexander Bolshunov kan finne på denne helgen. Bolshunov skulle (litt som sin landskvinne Nepryaeva) nok ønsket at det var klassisk på programmet denne helgen, men han viste blant annet i VM at han har gjort store fremskritt også i den stilarten. Han kom til finalen i Toblach under Tour de Ski, og dessuten også til semi i Val Müstair og VM når det gjelder skøytesprint. Han misset i Drammen i midtuka og måtte dermed se den gule trøya falle tilbake i hendene til Klæbo, men han er nok veldig revansjelysten og kan gjøre det bra denne helgen. Så blir det også interessant å se hva Bolshunovs landsmann Sergey Ustiugov kan prestere (hvis han stiller). Ustiugov hadde jo en trøblete inngang til sesongen med et brudd i håndleddet, noe som gjorde at han ikke var i form før Tour de Ski, der han til gjengjeld viste seg svært sterk med en andreplass sammenlagt. Han var på pallen i Val Müstair og så også rimelig sterk ut under heatene i VM, før han ble disket i semifinalen etter at han prøvde å gå inn i en luke som ikke fantes. Ustiugov har jo et vanvittig potensial på sprint, men har en tendens til å rote seg inn i mye rart i heatene. Men unngår han det, er han en pallkandidat.

En annen som definitivt faller inn i den kategorien, er selvfølgelig Calle Halfvarsson. Han har ikke fått det til på sprint denne sesongen, og har faktisk til gode å gå til en finale. Til gjengjeld har det blitt flere semifinaler, hvorav to er i skøyting (Lillehammer og Davos), og han gikk også til semi sist i Drammen. Det har ikke sett så overbevisende ut, men potensialet er der, og han kan fort være i en finale med litt flyt. Oskar Svensson er en annen spennende svenske på start. Svensson har vel sitt største potensial i klassisk, men gjør det også bra i skøyting fra tid til annen, og var i begge semifinalene under Tour de Ski samt i VM. Han viste fin form i Drammen, da han tok seg til finale og ble fem. Han er ikke blant de ypperste utfordrerne på papiret, men kan nok vise seg godt frem på hjemmebane om han har dagen. Ellers kan vi også nevne Viktor Thorn, som viste seg frem i Seefeld med en fantastisk prolog der. Greier han å følge opp det for så å knekke koden i heatene, kan det bli artig for ham. Han var i semifinale i Falun i fjor.

Francesco De Fabiani er en annen som har gjort det godt på denne øvelsen i det siste. Han ble to i Cogne og var i semifinale i VM, så det ser ut som han har knekt en aldri så liten kode akkurat der. Han kan være en outsider til finale, og der kan litt av hvert skje hvis han tar seg dit. Simeon Hamilton har hatt en noe ujevn sesong, men var i finale i Cogne, og klarte også å ta seg til semifinale i VM, pluss at han har en semifinale fra Davos å slå i bordet med i år. Formen skal være grei, og så spørs det om han kan utfordre de beste her. Ristomatti Hakola har hatt en litt tung sprintsesong denne gangen, hvor Lillehammer er den eneste finalen han har vært i. Han la tydelig opp sesongen til å være i form i Seefeld, men der røk han ut allerede i kvartfinalen. Det kan virke som Hakola kanskje har fokusert litt vel mye på å bli mer utholdende (har gjort det bra på enkelte klassiske distanserenn), som kanskje har gått utover hurtigheten. Men han var i finale i Falun i fjor, så han skal ikke avskrives helt. Alex Harvey var på pallen på denne øvelsen på Lillehammer. Den gangen slet han tungt med distanseformen, men den har kommet seg bedre i det siste. Imidlertid har han ikke klart å være i nærheten på sprint i etterkant av Lillehammer, så vi får se hvordan det går.

Andre som kanskje kan gjøre det godt er Baptiste Gros, Renaud Jay, Joni Mäki, Jovian Hediger, Teodor Peterson, Marcus Grate, Karl Johan Westberg, Johan Häggström og Andrew Young.

På distanserennet er det veldig åpent, men russerne blir selvsagt farlige i hopetall. Alexander Bolshunov kjemper jo om sammenlagtcupen med Klæbo. Bolshunov har vært en av de dominerende skikkelsene i klassisk denne sesongen, men han har også tidvis gjort det bra i skøyting, med tredjeplass på denne distansen i Toblach, sjuendeplass i Ulricehamn og sjetteplass på tremila på Beitostølen. Men det er ikke minst det han gjorde på femmila i VM som gir grunn til optimisme for Bolshunov, som der så meget sterk ut. Også på duathlon i VM skøytet han bra. Han kan utmerket godt være med helt der oppe og ta godt innpå Klæbo her. Sergey Ustiugov (igjen usikker på om han stiller, da jeg ikke har sett noe russisk uttak) pleier å være meget solid på denne distansen. Ustiugov vant denne distansen i Toblach under Tour de Ski og ble fire i Ulricehamn. Så ser vi litt bort fra Davos-resultatet, da han åpenbart fremdeles var rusten etter skaden. Han må imidlertid være i bedre form enn i VM for å kunne kjempe i toppen, for der så han virkelig ikke bra ut.

Andrey Melnichenko var i veldig bra form til og med Tour de Ski. Melnichenko var på pallen på tremila på Beito, og var også høyt oppe både på Lillehammer (fem) og Toblach (fire). Derimot kan det se ut som han sluknet litt etter sjetteplassen i Tour de Ski, og han ble 13 både i Ulricehamn og på duathlon og femmil under VM. Han må håpe på en oppsving nå på slutten av sesongen; får han det, kan han bli farlig her. Denis Spitsov har også vært på pallen i år; det skjedde på 15 fri på Lillehammer under minitouren der. Han ble også fire i Davos. Men i likhet med Melnichenko skjedde det noe med formen etter Tour de Ski, og han har vært enda lenger unna. I Ulricehamn tok han ikke WC-poeng engang, og han endte utenfor topp 20 både på duathlon og femmil i VM. Potensialet finnes der, men da må det en solid formbedring til. I tillegg skal vi ikke se bort fra en Evgeniy Belov, som har vunnet denne distansen en gang denne sesongen (Davos). Han har imidlertid ikke klart å følge opp det løpet i etterkant, hvor de beste resultatene har kommet i klassisk. Han var heller ikke i sin beste form under VM. Men skulle det løsne nå på slutten av sesongen, kan han være en å regne med.

Maurice Manificat er helt klart en av de som kan gjøre det bra. Han har en første- og en andreplass denne sesongen (fra henholdsvis Ulricehamn og Davos), og selv om han har hatt en meget ujevn sesong, er han som regel der oppe og kjemper i teten når det er snakk om intervallstart i skøyting. Han var ikke like bra på denne distansen i Toblach under Tour de Ski, og heller ikke på femmila i VM lyktes han. Men vi må likevel si at han er en av de største vinnerkandidatene her. Dario Cologna har hatt en tung sesong, men gikk seg litt i form i løpet av VM, hvor han fikk med seg to topp sju-plasseringer (15 klassisk og femmila). Han vant også et langløp i Sveits forrige helg, der det var med flere sterke franskmenn og nordmenn. Og vi skal ikke glemme at de sterkeste WC-løpene han har gått i år var nettopp på denne distansen (fire på Lillehammer og åtte i Ulricehamn). Kan være en pallkandidat om han fortsetter den positive formutviklingen. Calle Halfvarsson har hatt en meget ujevn sesong, som har variert alt fra pallen til 58. plass. Halfvarsson har ofte levert sine aller beste intervallstarter i klassisk, men har en åttendeplass fra Toblach i år, og gikk også sterkt på femmila i VM (selv om det jo var fellesstart), så han kan i skøyting også om han har dagsformen inne. Bør kunne ha muligheten til å iallfall oppnå en topp ti-plassering her.

Iivo Niskanen har hatt en finfin utvikling i skøyting, noe vi så både i Ulricehamn (sjetteplass på 15 fri) og under VM (hang med i medaljekampen nesten helt inn på duathlon). Niskanen gjorde et brukbart VM og tok også bronse med litt halvdårlige ski på 15 klassisk. Han hadde nok mer enn bare halvdårlige ski på femmila, da han falt av tidlig, og han hadde nok ikke den store dagsformen inne heller. Så får vi se om det kan forandre seg inn mot sesongavslutningen. Andrew Musgrave er også en å følge med på. Briten er ustabil, men gjør av og til veldig gode løp, som da han kom på pallen i Toblach i fjorårets sesong. Denne sesongen er sjetteplass fra Lillehammer det beste han har på denne distansen, i tillegg til ytterligere et par topp ti. Han gjorde et flott VM, med topp åtte på alle de tre individuelle distansene. Er han i samme form her, kan han være en aldri så liten outsider til de gode plasseringene. I tillegg er det verdt å nevne Alex Harvey også her. Etter en tung start på sesongen, har canadieren kommet i gradvis bedre form, med et par topp ti-plasseringer før VM og i tillegg en finfin sjetteplass på duathlon i selve mesterskapet. I tillegg gjorde han en fin femmil i Kollen, der han ble fem. Harvey er normalt en bra mann på denne distansen, og kan komme langt opp i topp ti om han har en bra dag. Så skal vi heller ikke glemme Clement Parisse, som jo gjorde en så fin duathlon i VM og hang med lenge i medaljekampen før han ble litt for sliten på slutten. Parisse er en meget habil skøyter på sitt beste og har en sjetteplass på denne distansen fra Toblach. Han gjør stadig fremskritt, og det skulle ikke overraske om han fortsatte på den trenden her med en ny flott plassering.

Andre som kanskje kan hevde seg bra er Jens Burman, Viktor Thorn, Daniel Rickardsson, Alexey Chervotkin, Francesco De Fabiani, Giandomenico Salvadori, Jean Marc Gaillard, Adrien Backscheider, Jules Lapierre og Florian Notz.


Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner:
1. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 1329
2. Natalia Nepryaeva (RUS) 1327
3. Krista Pärmäkoski (FIN) 1068
4. Therese Johaug (NOR) 960
5. Jessica Diggins (USA) 838
6. Yulia Belorukova (RUS) 804

Sprint, kvinner:
1. Stina Nilsson (SWE) 476
2. Maiken Caspersen Falla (NOR) 463
3. Maja Dahlqvist (SWE) 376
4. Sophie Caldwell (USA) 315
5. Natalia Nepryaeva (RUS) 297
6. Jessica Diggins (USA) 272

Distanse, kvinner:
1. Therese Johaug (NOR) 760
2. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 687
3. Natalia Nepryaeva (RUS) 646
4. Krista Pärmäkoski (FIN) 564
5. Ebba Andersson (SWE) 483
6. Charlotte Kalla (SWE) 376

Totalt, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 1281
2. Alexander Bolshunov (RUS) 1250
3. Sjur Røthe (NOR) 802
4. Simen Hegstad Krüger (NOR) 708
5. Didrik Tønseth (NOR) 670
6. Sergey Ustiugov (RUS) 633

Sprint, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 604
2. Federico Pellegrino (ITA) 459
3. Eirik Brandsdal (NOR) 417
4. Sindre Bjørnestad Skar (NOR) 341
5. Gleb Retivykh (RUS) 297
6. Alexander Bolshunov (RUS) 294

Distanse, menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS) 686
2. Sjur Røthe (NOR) 441
3. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 433
5. Simen Hegstad Krüger (NOR) 390
4. Didrik Tønseth (NOR) 365
6. Iivo Niskanen (FIN) 305


NRKs sendeskjema:

Lørdag 9. mars:
14:30-14:55: V-cup langrenn: Sprint fri teknikk, finaler (NRK 2)
14:45-16:10: V-cup langrenn: Sprint fri teknikk, finaler (NRK 1)

Søndag 10. mars:
11:25-12:30: V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner (NRK 1)
14:25-15:45: V-cup langrenn: 15 km fri teknikk, menn (NRK 1)


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofiler:
Kan finnes her: Sprint, 10 km og 15 km.

Værmelding (fra yr.no):
Lørdag: 3 grader, lettskyet
Søndag: 1 grad, kraftig sludd (5,8 mm + mer tidlig på morgenen)


God fornøyelse!

toja12
toja12Innlegg: 2428
15.03.19 16:56

Takker nok en gang for en flott trådstart. Da har jeg det jeg trenger å vite om helga. Det mest spennende blir hvordan WC stillingen totalt vil være etter helga.  

craaazy
craaazyInnlegg: 5993
15.03.19 18:13

Sprint og 10/15km. Artig.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 26006
15.03.19 18:27
craaazy: Sprint og 10/15km. Artig

Veldig lite orginalt.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 26006
15.03.19 18:27
craaazy: Sprint og 10/15km. Artig

Hadde hatt 50 000 innlegg om vgd hadde vært slik som nå hele tiden...

(Innlegget ble redigert 15.03.19 18:28)

Eksberten
EksbertenInnlegg: 26006
15.03.19 20:19
janesaj: Så blir det også interessant å se hva Bolshunovs landsmann Sergey Ustiugov kan prestere (hvis han stiller). Ustiugov hadde jo en trøblete inngang til sesongen med et brudd i håndleddet, noe som gjorde at han ikke var i form før Tour de Ski, der han til gjengjeld viste seg svært sterk med en andreplass sammenlagt. Han var på pallen i Val Müstair og så også rimelig sterk ut under heatene i VM, før han ble disket i semifinalen etter at han prøvde å gå inn i en luke som ikke fantes. Ustiugov har jo et vanvittig potensial på sprint, men har en tendens til å rote seg inn i mye rart i heatene. Men unngår han det, er han en pallkandidat.

Ikke på startlisten. Har han avsluttet sesongen, eller er han tatt ut til å gå på søndag?

ms_8
ms_8Innlegg: 7028
15.03.19 20:34
janesaj: Astrid Uhrenholdt Jacobsen har hatt en sesong som har vært litt opp og ned, med noen veldig gode perioder og noen litt mer downperioder. Særlig i slutten av januar stemte det for Jaccobsen, som gikk godt både i Ulricehamn og under NM. Også VM startet bra, da hun var nær medalje på duathlon, men det lugget litt utover i mesterskapet. Så har hun fått en liten oppsving igjen etter VM, med en topp seks-plassering i Kollen og ikke minst nå sist med en flott andreplass i Drammen, på en øvelse hvor hun ikke har vist seg frem på en stund. Denne helgen skal hun kun gå 10 fri, og det blir spennende å se hva hun har å komme med der. Kanskje kan hun være med i pallkampen om formen fortsetter å utvikle seg i riktig retning.

I følgje Fis står Astrid på statlisten på Sprinten. Har det vært nokon sjukdom eller er hun tatt inn for nokon andre?

Framsynt
FramsyntInnlegg: 8973
15.03.19 20:35

Veldig spennende om seieren i sammenlagtcupen for damer, sprintcupen for damer og sammenlagt for menn. 
Det setter en spiss på avslutningsrennene i Falun og Quebec.

En annet interessant sak er om Johaug greier å opprettholde seiersrekken på distanserenn.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 26006
15.03.19 21:08
ms_8: I følgje Fis står Astrid på statlisten på Sprinten. Har det vært nokon sjukdom eller er hun tatt inn for nokon andre?

Hun erstatter Lotta Udnes Weng på sprinten.

Hvale90
Hvale90Innlegg: 24497
15.03.19 21:17

Ingen Korva her heller.

DrDrax
DrDraxInnlegg: 885
15.03.19 22:38
Framsynt: En annet interessant sak er om Johaug greier å opprettholde seiersrekken på distanserenn.

Hun har faktisk bare vunnet de tre WC-rennene på 10 fri med 9, 12 og 23 sekunder.
Det er jo ikke SÅ voldsomt, men tviler sterkt på at noen kan slå henne.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 8973
15.03.19 22:52
DrDrax: Hun har faktisk bare vunnet de tre WC-rennene på 10 fri med 9, 12 og 23 sekunder.
Det er jo ikke SÅ voldsomt, men tviler sterkt på at noen kan slå henne.

Trolig ikke, men hun skal ha ski og dagen hun også noe som ikke er en selvfølge.
Dessuten er vel Falun en av de traseene som skiller minst, iallefall etter at de kuttet ut halve Mørdarbakken.

bhros
bhrosInnlegg: 11864
15.03.19 23:30
Framsynt: En annet interessant sak er om Johaug greier å opprettholde seiersrekken på distanserenn.

Før eller senere må jo det første nederlaget komme.
Men kanskje er det mest trolig at det skjer på en fellesstart.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 26006
15.03.19 23:43
bhros: Før eller senere må jo det første nederlaget komme.Men kanskje er det mest trolig at det skjer på en fellesstart.

Som det ble sagt i kveldsnytt, hun var et tidel seinere enn Østberg på jaktstarten på Lillehammer, men ble allikevel tildelt seieren.

staaalisen
staaalisenInnlegg: 6664
16.03.19 00:02

Tidligere var det helt uhørt at noen kunne vinne absolutt alle renn i en sesong eller to. En løper som vant to-tre løp på rad, fikk umiddelbart stjernestatus.

Men i norsk skisport er visst alt mulig i dag.

Og det blir sikkert bare verre ettersom årene går. Tidligere i sesongen kom det foruroligende meldinger om "kostholdet" til unge, norske skijenter. Så ille var det at Mads Kaggestad måtte påpeke at det ikke er noen menneskerett å være skiløper. Men så ble det tyst. Omertaen råder. Og stadig nye metoder skaper enda flere uovervinnelige. 

(Innlegget ble redigert 16.03.19 00:03)

Eksberten
EksbertenInnlegg: 26006
16.03.19 00:27
staaalisen: Tidligere var det helt uhørt at noen kunne vinne absolutt alle renn i en sesong eller to. En løper som vant to-tre løp på rad, fikk umiddelbart stjernestatus.

Välbe fikk høyest oppnåelig sammenlagtsum i 1991, riktignok fordi de 2-3 dårligste resultater ble strøket. I gamle dager når det var amatører som var i full jobb ved siden av skigåingen, så hadde de ikke samme treningsgrunnlag og da ble det vanskelig å holde formen lenge. Så er det jo lettere å vinne mye når man konkurrerer bare over korte løp som varer kanskje en halv time, enn når løpene var lange og varte i mange timer. Reidar Hjermstad ble årets idrettsmann i Norge når han vant både 15 km og 50 km i Lahtispelen, og det er klart mye lettere å vinne sprint og sprintstafett som nå er Lahtispelens langrennsøvelser.

Sandaas
SandaasInnlegg: 11587
16.03.19 00:33
DrDrax: Hun har faktisk bare vunnet de tre WC-rennene på 10 fri med 9, 12 og 23 sekunder.
Det er jo ikke SÅ voldsomt, men tviler sterkt på at noen kan slå henne.

23 sek var jo også i Ulricehamn der mange nok allerede var i VM-modus. Spørsmålet er vel om noen av konkurrentene har nok futt igjen nå som sesongen snart er over. Litt mindre sykdom i svenskeleiren og man kunne fått et spennende løp men nå ser jeg ikke helt hvem som plutselig er der oppe og gir Johaug reell kamp til døra. Østberg og Parmakoski har dalende form, svenskene er på hjemmebanen men slitt litt de siste ukene med sykdom og amerikanerne har aldri vært helt på denne sesongen. Russerne litt under Johaug nivå på fristil-distanse.


Tipper det hender med Johaug 10-15 sek foran Ebba med Diggins, Nepryaeva & Øsberg i kamp om 3. plassen en 25-35 sek bak Johaug.

Sandaas
SandaasInnlegg: 11587
16.03.19 00:43
Eksberten: Så er det jo lettere å vinne mye når man konkurrerer bare over korte løp som varer kanskje en halv time, enn når løpene var lange og varte i mange timer.

Nå er jo sesongen såpass lang og med større forskjell mellom de ulike øvelsene (30 km til sprint for kvinne) at å vinne alt er usannsynlig. Johaug sto jo f.eks. også over TdS og Cogne nettopp for å ha nok trening og hvile til å faktisk være på topp i de rennene hun har prioritert å gå. At det koster selv for Johaug så vi jo i VM, og hun har nok også hatt litt "flaks" med at noe av de antatt største utfordrerne har vært litt ute av det etter OL (Kalla, Parmakoski og Diggins som alle dro fra Sør-Korea med medaljer har vist svakere form denne sesongen).


Johaug får vinne det hun kan nå, for når nærmeste utfordrer er en junior og en ung Ebba og resten står klar for en ny sesong, uten mesterskap og med OL-bobla langt bak seg, så er det ikke vanskelig å tippe at de vil bare komme nærmere for nesten hvert renn som går.  

JODDEMM
JODDEMMInnlegg: 10249
16.03.19 00:47
janesaj: Løypeprofiler:
Kan finnes her: Sprint,

Tror dette må være en av de sprintløypene jeg liker best med 2 skikkelige bakker til sprint å være (vel egentlig samme bakken- men samma det :)- dette flotte utsynet ned mot stadion + at de kommer ned på stadion og bruker begge "langsidene" på selve Lugnet, og så har man denne miniversjonen av Northug-flata før man kommer inn på oppløpet :)


Nei veldig fin løype her :) Otepää kommer også høyt på "min liste" bla.a på grunn av denne "veggen" like før nedkjøringen til stadion.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 8973
16.03.19 10:19
bhros: Før eller senere må jo det første nederlaget komme.
Men kanskje er det mest trolig at det skjer på en fellesstart.

Så enn rart det virker, så har hun faktisk, vært enda mer suveren på fellesstarter (15 og 30 km i VM, 30 km i Kollen) enn i intervallstarter. Ja, jeg vet det er lengre enn 10 km, men allikevel.
Rent psykologisk er de redd for å henge på av redsel for å gå seg stiv - og gå seg ut i kampen om sølvet. Kanskje Nepas heroiske 2. plass i Kollen innebærer et vendepunkt?

Eksberten
EksbertenInnlegg: 26006
16.03.19 10:39
Sandaas: med at noe av de antatt største utfordrerne har vært litt ute av det etter OL (Kalla, Parmakoski og Diggins som alle dro fra Sør-Korea med medaljer har vist svakere form denne sesongen).

Haga må også legges til her, samt at Bjørgen la opp etter OL. Så snittet i topp 6 er nok noe svakere i år enn i fjor.

kenrojo
kenrojoInnlegg: 10792
16.03.19 12:05

Utklassing av Nilsson, desverre...

Å se på Dahlqvist! Milevis foran de norske...

(Innlegget ble redigert 16.03.19 12:07)

Sandaas
SandaasInnlegg: 11587
16.03.19 12:06

Oioioi. For en prolog av Maja Dahlquist, hele +8.35 foran Falla.

real-_-
real-_-Innlegg: 10590
16.03.19 12:06

Svenskene blir meget skummel. Dahlquist knuser en allerede overlegen Nilsson.

Ikke umulig at de får med seg rundt 10 stk videre.

(Innlegget ble redigert 16.03.19 12:09)

janesaj
janesajInnlegg: 37758
16.03.19 12:07

Dahlqvist nesten tre sekunder foran Nilsson, som har grust resten av feltet. Skremmende sterkt!

KONG_FU
KONG_FUInnlegg: 4499
16.03.19 12:07

NRK bare teaset at de skulle vise prolog altså. Dahlqvist suveren sålangt.

KONG_FU
KONG_FUInnlegg: 4499
16.03.19 12:09

Lukter svenske superski her.

janesaj
janesajInnlegg: 37758
16.03.19 12:10

Nepryaeva kommer vel til å ryke her...

Edit: Og der var hun ute.

(Innlegget ble redigert 16.03.19 12:12)

kenrojo
kenrojoInnlegg: 10792
16.03.19 12:12

Neprayeva ute. Yess!

KONG_FU
KONG_FUInnlegg: 4499
16.03.19 12:18

Årets heftigste startfelt på sprint for damer gjør at Kern, Van der Graaff, Cebasek, Fabjan, Ringwald, Nepryaeva og Stenseth er ute.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg