Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

WC langrenn, Quebec (minitour)

NYTT TEMA
janesaj
janesajInnlegg: 39007
21.03.19 11:00

Verdenscupen i langrenn avsluttes denne gangen i Canada, nærmere bestemt med en minitour i Quebec, som også hadde WC-avslutningen for to år siden. Denne minitouren åpnes med en skøytesprint på fredag, deretter arrangeres det fellesstarter over 10/15 km klassisk på lørdag, før det hele avsluttes med en jaktstart i skøyting, som også går over 10/15 km.

Quebec er hovedstaden i provinsen med samme navn, har 800 000 innybyggere (dog "bare" drøye 500 000 i selve byen), og er den sjuende største byen i Canada etter innbyggertall, samt den nest største i sin provins (etter Montreal). Canadas klart største håp Alex Harvey kommer for øvrig fra Quebec, og er dermed bokstavelig talt på hjemmebane her. Harvey skal også avslutte sin karriere denne helgen, så dette blir da ekstra spesielle renn for ham. Dette er fjerde gang byen arrangerer WC i langrenn. Den første gangen var i 2012/13-sesongen, da det var en ren sprinthelg her i desember, og andre gang var under Ski Tour Canada forrige sesong, da det ble arrangert sprint fristil og 10/15 km fristil jaktstart. Tredje gangen var da WC-avslutningen i 2016/17-sesongen, da det også var minitour her.

Da det var minitour i Quebec i 2017, ble det dobbeltseier til Norge i dameklassen, ved Marit Bjørgen, som vant spurten mot Heidi Weng. Stina Nilsson tok tredjeplassen, også etter spurtoppgjør, da mot Ida Ingemarsdotter. I herreklassen ble det enda jevnere, og det var Johannes Høsflot Klæbo som tok seieren etter målfoto mot hjemmefavoritt Alex Harvey, mens Niklas Dyrhaug ble nummer tre, ett tidel bak. Vi kan også nevne at Stina Nilsson og Alex Harvey vant sprintene, mens Marit Bjørgen og Johannes Høsflot Klæbo tok seg av fellesstartene.

Dette er årets andre minitour, etter den som var på Lillehammer i begynnelsen av sesongen. Da var det (naturlig nok) Therese Johaug som vant foran Ebba Andersson og Ingvild Flugstad Østberg i dameklassen, mens det ble norsk trippel i herreklassen ved Didrik Tønseth foran Sjur Røthe og Emil Iversen.


Program:

Fredag 22. mars:
15:50: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
18:20: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Lørdag 23. mars:
14:15: 10 km klassisk, fellesstart - kvinner
16:00: 15 km klassisk, fellesstart - menn

Søndag 24. mars:
14:30: 10 km fristil, jaktstart - kvinner
15:45: 15 km fristil, jaktstart - menn


Norges tropp:

Kvinner:
Mari Eide, Øystre Slidre IL
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Therese Johaug, IL Nansen
Kari Øyre Slind, Oppdal IL
Ane Appelkvist Stenseth, Grong IL/Team Veidekke Midt-Norge
Heidi Weng, IL Bul
Lotta Udnes Weng, Nes Ski
Tiril Udnes Weng, Nes Ski
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb

Menn:
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Pål Golberg, Gol IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Sjur Røthe, Voss IL
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF/Team Veidekke Nord-Norge

Ingvild Flugstad Østberg kan se tilbake på en fantastisk sesong, med seier i Tour de Ski, fem VM-medaljer (deriblant tre individuelle) og tre seire og en rekke pallplasser i WC-sammenheng. Dette har ført til at hun også er i en glimrende posisjon for å vinne WC sammenlagt, med 97 poeng å gå på til Natalia Nepryaeva i totalcupen. Med den formen Østberg har vist i det siste, bør det gå greit å holde unna, selv om man langt ifra skal sprette champagnen riktig ennå. Men det er slett ikke umulig at hun også kan runde av sesongen med en pallplass i denne minitouren sammenlagt.

Therese Johaug har som vi vet vært fullstendig overlegen på distanse denne sesongen, og er før det siste rennet fremdeles helt ubeseiret på distanse i år (unntatt muligens etappetid på jaktstarten på Lillehammer, men det er uansett av mindre konsekvens, siden hun var først i mål). Dette har vært et helt utrolig comebackår for Johaug, som kan se tilbake på tre individuelle VM-gull og ni WC-seire. Hun kjemper også om å komme på pallen sammenlagt, tross at hun ikke gikk Tour de Ski og ikke går sprintrenn utenom tourer. Når det er sagt - er det ett sted hun skal bli slått, kan det være nettopp i Quebec, som ikke har det optimale programmet for hennes del og i tillegg ikke altfor utfordrende løyper. Så det gjenstår å se om Johaug forblir ubeseiret på distanse også etter helgen.

En som omsider viste seg fra en mye bedre side i Falun, var Heidi Weng. Weng har hatt en nokså miserabel sesong til henne å være, og står fremdeles uten pallplass individuelt, men det har vært visse tegn til at formen kanskje kunne være like ved å løsne, som for eksempel duathlon i VM, da hun ble sju. Men det er likevel ingen tvil om at femteplassen på 10 fri intervallstart i Falun, med (nesten) alle de beste på plass, er klar årsbeste. Det blir interessant å se om hun kan følge opp det og kanskje utvikle formen enda mer inn mot denne avsluttende minitouren.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har hatt en meget variabel sesong, hvor de beste resultatene har holdt til pallen, mens de verste prestasjonene ikke har holdt til topp ti. Hun var i veldig god form inn mot VM og gjorde en flott åpningsdistanse i mesterskapet, men formen falt utover i Seefeld. I etterkant har hun levert bra på sprint (andreplass i Drammen og semi i Falun), mens hun har litt å gå på når det gjelder distanse, ikke minst i Falun, der hun bare ble nummer 13 (det skal sies at hun ikke fikk favorittføret der). Så får vi se om hun kan kjempe om pallen her - med den sprintformen hun har vist, er det et tenkelig scenario om hun også får til distanserennene.

Maiken Caspersen Falla er nok en som er meget fornøyd med sin sesong, med både VM-gull individuelt og fire WC-seire på sprint. Hun kjemper fremdeles om sprintcupen sammenlagt, selv om det å ta inn 33 poeng på en Nilsson i stadig bedre form og dessuten med halverte poeng på sprinten ser veldig vanskelig ut. Falla har ikke vært i fullt så god distanseform, men hun har et bra program her med fellesstart og jaktstart på de to distanserenenne, så vi skal ikke se bort fra at det kan bli en god sluttplassering. Det er nok likevel sprinten hun fokuserer mest på, der hun forhåpentligvis kan kjempe om seieren.

Kari Øyre Slind har nok ikke hatt den sesongen hun hadde ønsket seg. Før jul gikk det tungt, mens det startet brukbart etter jul med topp ti i Tour de Ski sammenlagt og NM-bronse på duathlon, som gjorde at hun ble VM-reserve. Dessverre har hun grunnet sykdom ikke gått renn i det siste, og NM-bronsen på duathlon 2. februar står fremdeles som det siste rennet hun gikk. Derfor er hun nok meget spent på formen når hun stiller til start i Canada. Er hun i brukbart slag, kan det nok bli topp 15 sammenlagt.

Mari Eide fikk karrierens største opptur med VM-bronsen på sprint, som alene gjør at sesongen hennes er meget vellykket. Den bronsen må sies å ha vært en overraskelse, selv om formen steg jevnt inn mot VM, blant annet med en finaleplass i Lahti. Eide ble syk rett i forkant av Drammen, og så falt hun i kvartfinalen i Falun. Så formen er et lite spørsmålstegn nå, men forhåpentligvis kan hun iallfall gjøre en god figur på sprinten. Sammenlagt vil det være bra med rundt topp 20.

Tiril Udnes Weng har hatt en god sprintsesong, med finale i Lahti og ytterligere et par semifinaler, og hun fikk gå VM. I Falun ble det exit i kvarten, men hun var ikke så altfor langt ifra å gå videre, og hun ble topp 20 på 10 fri dagen etter, faktisk årsbeste på intervallstart, så det var en brukbar dag for henne. Dermed skal formen være god, og en topp 15-plassering sammenlagt skal nok ikke helt utelukkes med klaff på sprinten og fortsatt god trend på distanse.

Tirils tvillingsøster Lotta Udnes Weng har dessverre fått en formdupp på slutten av sesongen. Hun har vært i WC-finale og tok dessuten NM-gullet på sprint i år, så hun er nok ikke misfornøyd med sesongen sett under ett, men etter NM-gullet har det dessverre vært helsvart for Lottas del. Hun røk ut i prologen både i VM og Drammen, og på 10 fri i Falun hadde hun en svært tung dag og endte helt nede på 51. plass (dog mulig hun har vært syk, da hun stod over sprinten dagen i forveien). Forhåpentligvis kan hun vise seg fra en bedre side i Canada.

Ane Appelkvist Stenseth får også sjansen her. Stenseth har vært i fin sprintform i det siste, med både finale (Cogne) og semifinaler (Otepää og Drammen). Hun gjorde også et brukbart forsøk i Falun. Hun er nok for dårlig på distanse til å kunne gjøre seg gjeldende i sammendraget, så det er nok sprinten som er hennes mål. Der kan hun helt klart være med i finalekampen på en god dag.

På herresiden dreier det meste seg jo om Johannes Høsflot Klæbo og hans kamp om å vinne totalcupen, der han nå ligger 14 poeng foran Bolshunov før avslutningshelgen. Dette blir en thriller. Klæbo har vist fantastisk sprintform i det siste, og er der ubeseiret siden 15. desember. Måten han vant på i Falun var ytterst imponerende. Så der bør han kunne sikre seg noen poeng i forhold til Bolshunov på en normal dag. Så gjelder det å holde i på de to distanserennene, der russeren har vist fryktinngytende form i det siste, mens Klæbo har vært mer ujevn. Men at det ikke er noen intervallstarter involvert er iallfall til trønderens fordel. Normalt sett bør han kunne kjempe om seieren i minitouren sammenlagt. Det viktigste blir iallfall å holde russeren bak seg.

Emil Iversen er en annen spennende mann for minitouren her. Iversen har beholdt en fantastisk stabil form så å si hele sesongen. Han har vært på pallen fem ganger i WC-sammenheng i år (deriblant én seier), og var med på to laggull i VM. I etterkant av VM var 11.-plassen på femmila OK, mens prologen i Drammen ga litt grunn til bekymring, da han røk ut der. Men andreplassen i Falun viste at formen tross alt fremdeles er god. Iversen er interessant når det snakkes tourer, for han er jo meget bra både på sprint og distanse. Imidlertid er han svakest på skøyting når det gjelder distanse, så det kan jo fort felle ham. Men en pallkandidat er han.

Sjur Røthe kan se tilbake på sitt livs sesong, med VM-gull på duathlon og bronse på femmila (og stafettgull, selvfølgelig), samt to individuelle WC-seire. Når det gjelder innsatsen i etterkant av VM, var femmila i Kollen omtrent som forventet når vi snakker klassisk (ble ni der), og vi hadde nok håpet på litt mer i Falun med tanke på resultatene han har hatt i skøyting før i sesongen og formen han har vist i det siste, men fjerdeplass på 15 fri er langt ifra krise, og viser at han fremdeles holder koken nå på slutten av sesongen. Kanskje passer ikke denne touren helt for Røthe, men greier han å ta seg til kvarten på sprinten og henge med på den klassiske fellesstarten, kan han nok gå seg langt opp på listene på søndag.

Didrik Tønseth fikk riktig nok ikke med seg den individuelle mesterskapsmedaljen denne gangen heller, og fikk ikke gå VM-stafetten. Likevel må han være fornøyd med sesongen slik den har vært. Han har vært fem ganger på pallen individuelt, blant annet med én seier (minitouren på Lillehammer). Han viste også meget solid form i Falun i helgen, da han tok den siste av de fem pallplassene med en tredjeplass på 15 fri. Tønseth har blitt tilnærmet jevngod i de to stilartene og bør kunne bite godt fra seg denne helgen om formen fortsetter som den har gjort. Pallen kan bli vanskelig, men det er ikke helt umulig med litt flyt.

Simen Hegstad Krüger har vært i bra form stort sett hele tiden etter jul, med tre individuelle pallplasser (blant annet Tour de Ski sammenlagt), femteplass på femmila i VM, sjuendeplass på femmila i Kollen og sjetteplass på 15 fri i Falun. Det siste resultatet var litt for langt fra pallen til å kalle det et meget bra løp, men i likhet med Røthe er det ikke noen krise å snakke om. Formen ser ut til å være bra, og som Røthe bør han ikke minst ha gode muligheter til å avansere på søndag. Så får vi se hvor bra det blir.

Hans Christer Holund hadde karrierens største dag da han ble verdensmester på femmila, men det ble nok kanskje litt vel mye styr etter den triumfen, med mye utenomsportslig opplegg som har affektert formen i negativ retning. Han hadde ingen sjanse til å henge med da kjøret startet på femmila i Kollen, og i Falun prøvde han seg fra start, men fikk det veldig mot slutten. Så han kjenner nok at det har vært en lang sesong og at oppmerksomheten etter femmilsgullet ble en påkjenning. Så vi skal nok ikke skru opp forventningene altfor mye foran denne helgen, men han håper nok på mer positive svar enn han fikk i Kollen og Falun.

Sindre Bjørnestad Skar viste strålende form i Falun da han ble nummer tre på sprinten, og vi vet at han kan prestere på distanse også på gode dager. Dette er et program som er i hans bane, i tillegg til at løypene vel er lettere enn vanlig. Vi husker at han har gjort det bra på fellesstart/jaktstart tidligere i Tour de Ski (ble to i Oberstdorf i fjor og gjorde det bra igjen samme sted i år). Dersom distanseformen er der, kan han utmerket godt være en joker til de gode sammenlagtplasseringene denne helgen.

Eirik Brandsdal har også vist solid form de siste ukene, med andreplass i Drammen og finale i Falun. Sesongen hans har i det hele tatt vært meget god, med finaler og semifinaler hele veien. Distanseformen er dog mer usikker. Brandsdal skal være best i klassisk på distanse og han kan nok henge brukbart med på lørdag, mens søndagens jaktstart fort kan bli tyngre. Men formen er god, så vi får se hva det holder til denne helgen.

Pål Golberg slet med kyssesyken før sesongen og kom derfor noe tregt igang, men fra og med januar har han prestert bra, med pallplass i Otepää og semifinaler i Dresden og nå sist i Drammen. Golberg er nok noe bedre i klassisk enn han er i skøyting, så pallen på sprinten kan bli vanskelig, men semifinale er iallfall mulig. Når det gjelder sammenlagtmulighetene, er distanseformen mer uviss, men mulighetene bør iallfall være til stede for å gjøre en god klassisk fellesstart på lørdag. Så får han holde i og gjøre så godt han kan på søndag, så kan det i det minste bli en del poeng.

Sistemann i den norske troppen er Erik Valnes, også han først og fremst kjent som en sprinter. Valnes har gjort det stabilt godt etter at han kom inn i WC-sirkuset i år, med minst semifinale på samtlige fem sprinter han har gått. Han har vært én gang på pallen (Dresden) og ytterligere én gang i finalen (Otepää). I tillegg vant han som ventet gull på sprinten i U23-VM. Valnes er brukbar også på distanse på sine beste dager, og ble for eksempel fire på 10 klassisk i skandinavisk cup forleden, mot ganske god motstand. Det blir nok for tøft å kjempe helt i toppen, men at han kan komme inn på poengplass til slutt, bør være mulig å få til.


Utlendinger:

Svenskene har veldig mange gode kandidater til gode plasseringer denne helgen. En av dem er som alltid Ebba Andersson, som ble syk på verst mulige tidspunkt og derfor ikke fikk vist frem sitt aller beste nivå i VM. Men ellers har hun vært veldig solid hele sesongen, og etter VM har hun to pallplasser (tredjeplass i Kollen og andreplass i Falun). Hun kan nok tape litt på sprinten, men med distanseformen hun har vist, skal hun nok kunne hevde seg høyt oppe. Frida Karlsson blir enormt spennende å se her. Karlsson fikk sitt definitive gjennombrudd under VM med to individuelle medaljer pluss stafettgull, og trolig har hun kommet inn i verdenstoppen for å bli. Hun var også overraskende sterk i skøyting under VM. Så får vi se hvordan hun klarer seg på sprinten og om hun kan ta noen bonussekunder der. Hun blir uansett farlig til slutt i sammendraget, og er en klar pallkandidat dersom sykdommen ikke har satt henne for langt tilbake. Charlotte Kalla har dessverre for henne vist sviktende form til seg å være etter jul, og har faktisk ikke vært på pallen individuelt på øverste nivå siden Beitostølen 8. desember. Hun ser nok mest frem til at sesongen skal bli ferdig, men skulle formen plutselig løsne (slik den gjorde for Weng foregående helg), kan hun være en som hevder seg der oppe.

Svenskene har dessuten et par sprintertyper som kan gjøre seg gjeldende. En av dem er Stina Nilsson, som virker til å komme i bedre og bedre form etter skaden hun pådro seg i Otepää. Hun kom så vidt tilbake igjen før VM, og siden ble det et individuelt VM-sølv, to laggull og til slutt nå en seier i Falun. Spørsmålstegnet for henne er distanseformen. Er den noenlunde bra, blir hun vanskelig å ha med å gjøre for noen og enhver. I tillegg har de en aldri så liten joker i Maja Dahlqvist, som jo har vært så god på sprint denne sesongen, men som viste seg frem på distanse i Falun, der hun ble ni på 10 fri intervallstart, hennes klart beste distanseplassering i WC-sammenheng. Det blir spennende å se om hun kan følge opp det og kanskje blande seg helt i tetstriden til slutt. Vi skal heller ikke glemme helt Ida Ingemarsdotter, som har pallplass på sprint i år og som kom til finale så sent som i Falun. Hun er også jevnlig rundt topp 10-15 på distanse, og dette programmet skal passe henne ypperlig. Det samme gjelder til en viss grad Jonna Sundling, som jo er en annen meget god sprinter som kan gå bra distanse på sitt beste, men hun er mer ustabil i prestasjonene. Imidlertid kan hun gjøre seg gjeldende om hun får til tre gode løp her.

Det er selvfølgelig ikke kun svenskene som kan gjøre det bra. Vi har også en Jessica Diggins som fort blir hyperfarlig under denne touren. Diggins har vært i flott form i det siste, for eksempel med tredjeplass nå sist i Falun og fjerdeplass på tremila i VM, pluss finaleplass i Drammen i hennes dårligste stilart. Amerikaneren skal være meget sterk både første og siste dag her, og holder hun sånn noenlunde på fellesstarten også, bør hun være en solid seierskandidat. Den som vi imidlertid holder aller skarpest øye med er nok Natalia Nepryaeva, som jo utfordrer vår egen Østberg om sammenlagttittelen. Normalt skal nok 97 poeng være for mye for Nepryaeva å ta inn med den formen Østberg har vist, men hun skal passe en slik tour veldig bra, god på både sprint og distanse som hun er. Hun er dog noe bedre i klassisk enn skøyting. Men hun skal definitivt ikke glemmes i pallkampen om ikke sykdommen sitter for mye i. Så har man også Krista Pärmäkoski, normalt en meget god tourløper. Sesongen hennes frem til VM var god og stabil hele veien, med topp seks i hvert eneste distanserenn. Så må VM sies å ha vært en skuffelse for finnen, som ikke klarte å ta medalje verken individuelt eller på lagøvelser (nærmest var fjerdeplass på 10 klassisk). Formen så ut til å være på nedadgående etter mesterskapet også, men hun gjorde et godt løp i Falun med sjetteplass der på 10 fri. Om formen løsner litt til, kan hun bli en å regne med helt i toppen.

En annen spennende løper er Yulia Belorukova, som har vunnet klassisk sprint og dessuten vært nære pallen på klassisk distanse før i år. Hun er noe svakere i skøyting, men imponerte kraftig da hun tok seg helt opp på åttendeplass på 10 fri i Falun foregående helg. Fortsetter hun den formen, kan hun være en aldri så liten joker. Nadine Fähndrich har lenge vært kjent som en god sprinter, men i det siste har også distanseformen hennes kommet for fullt. Dermed skal en slik tour være en god fit for henne, med skøytesprint og klassisk fellesstart på de to første dagene. Begge disse distansene kan hun være med i toppen på. Så gjenstår det å se på den avsluttende jaktstarten - distanserenn i skøyting har hun til gode å prestere helt topp på.

Sadie Bjornsen er en som i toppform skal kunne passe denne touren som hånd i hanske. Hun er god i begge stilarter og presterer bra både på sprint og distanse, men det går gjerne i perioder på hva hun presterer best på. Men i Falun var hun iallfall høyt oppe både på sprinten (semifinale) og 10 fri (12. plass). Sistnevnte løp er faktisk hennes beste på distanse siden desember. Får hun til alle løpene slik hun kan, kan det bære langt opp på listene for amerikaneren. Anastasia Sedovas form har dabbet litt av i det siste, og fra å være bombesikker godt inne i topp ti, har russeren de siste to løpene bare havnet rundt topp 15. Sedova må definitivt heve seg igjen for å kunne være med her, da hun er avhengig av å gjøre to topp distanserenn siden hun ikke akkurat er noen sprinter.

Andre som kanskje kan klare gode plasseringer er Teresa Stadlober, Nathalie von Siebenthal, Katharina Hennig, Victoria Carl, Sandra Ringwald, Pia Fink, Hanna Falk, Evelina Settlin, Kerttu Niskanen, Laura Mononen, Rosie Brennan Anamarija Lampic, Laurien van der Graaff og Mariya Istomina.

På herresiden er det liten tvil om at det største spenningsmomentet er russernes supermann Alexander Bolshunov. Han har virkelig vist fryktinngytende distanseform i det siste, både med sølv på duathlon og femmil i VM og ikke med minst seieren på 15 fri i Falun foregående helg. Han er rett og slett ursterk for tiden, og de 14 poengene som Klæbo har på ham er så langt ifra noen sikker ledelse som man kommer. Bolshunov kommer normalt til å tape litt til vår mann på sprinten, og så gjelder det å stå imot når vi kommer til distanserennene. Det blir fryktelig spennende. Så har vi alltids hjemmefavoritt Alex Harvey, som vant sprinten her for to år siden, og som nesten stakk av med hele sulamitten til slutt også, men som tapte på målstreken for Klæbo den gangen. Harvey har vist sterk form i det siste, med sjetteplass på duathlon i VM og femteplass på femmila i Kollen som de sterkeste prestasjonene. Han endte rett utenfor topp ti på 15 fri i Falun. Der røk han ut i prologen på sprinten. Han er nok nødt til å gjøre det bedre enn det på sprinten her for å gjøre seg håp om vinne sammenlagt. Men gjør han tre solide løp, er han definitivt en å regne med helt i toppen.

En annen hyperfarlig mann på denne touren kommer nok til å bli Francesco De Fabiani. Han er knallsterk på korte fellesstarter (kom på pallen to ganger under Tour de Ski, og han har også vist seg frem som en meget sterk sprinter i det siste (to i Cogne, semifinaler både i VM og i Falun). Han er definitivt en pallkandidat slik han har fremstått de siste løpene. Russerne stiller en liten tropp (fire kvinner og fem menn), hvor flesteparten av herrene har vist lusen form i det siste. Men en som har vært bra er definitivt Andrey Larkov, den eminente klassikeren som ble fire på 15 klassisk i VM og dessuten havnet på pallen på femmila i Kollen. Så imponerte han også kraftig på 15 fri i Falun, med femteplass på intervallstarten der i det som skal være hans klart dårligste stilart. Han er sterk på fellesstart og formen er knallgod. Larkov blir meget spennende å følge.

Dario Cologna har hatt en nokså elendig sesong til seg å være, hvor fjerdeplassen på Lillehammer tidlig i sesongen har forblitt hans beste plassering. Han viste imidlertid bedre takter under VM, med en sjetteplass (15 klassisk) og sjuendeplass (femmila). I tillegg vant han et langløp i Sveits forleden helg og ble topp ti i Falun. Han kan være en som kan blande seg inn hvis formen fortsetter å bedre seg. En annen outsider kan være Andrew Musgrave, som har gjort flere flotte løp i det siste, med topp åtte-plasseringer i alle tre rennene i VM, samt også en åttendeplass på 15 fri i Falun. Musgrave er i bra form og er en liten dark horse i denne minitouren, dersom han er i noenlunde posisjon før den avsluttende jaktstarten.

Calle Halfvarsson har blitt syk og misser mest sannsynlig denne minitouren, selv om han i et Instagram-innlegg i går holdt døren åpen for å komme til start. Han er jo en løper som burde være som laget for denne type tourer, og stiller han til start, kan han utmerket godt gjøre godt fra seg. Men formen har vært svært varierende, og han havner ofte i diverse uhell (særlig i sprintheat). Sjetteplassen på VM-femmila viser dog at han fremdeles kan i gode stunder. Evgeniy Belov er en løper som i sine beste stunder kan henge med i toppen, men både under VM og i Falun var formen ganske skral, og han havnet langt nede på listene. Men han har vunnet renn i år (15 fri i Davos) og har vært høyt oppe i mange andre løp, så om han skulle finne tilbake til formen på tampen, kan han greie en god plassering.

Andre som kan gjøre det godt i helgen er for eksempel Denis Spitsov, Andrey Melnichenko, Federico Pellegrino, Viktor Thorn, Jens Burman, Daniel Rickardsson, Oskar Svensson, Maurice Manificat, Clement Parisse, Richard Jouve, Jean-Marc Gaillard og Ristomatti Hakola.


Resultater, 2017:

Sprint fristil, kvinner:
1. Stina Nilsson (SWE)
2. Maiken Caspersen Falla (NOR)
3. Hanna Falk (SWE)
4. Ida Ingemarsdotter (SWE)
5. Nadine Fähndrich (SUI)
6. Heidi Weng (NOR)

10 km klassisk fellesstart, kvinner:
1. Marit Bjørgen (NOR)
2. Heidi Weng (NOR)+0.6
3. Krista Pärmäkoski (FIN) +2.9
4. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) +7.8
5. Nicole Fessel (GER) +18.6
6. Charlotte Kalla (SWE) +18.8

10 km fristil jaktstart (sluttstilling), kvinner:
1. Marit Bjørgen (NOR)
2. Heidi Weng (NOR) +1.2
3. Stina Nilsson (SWE) +1:00.0
4. Ida Ingemarsdotter (SWE) +1:01.9
5. Krista Pärmäkoski (FIN) +1:05.6
6. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) +1:06.8

Sprint fristil, menn:
1. Alex Harvey (CAN)
2. Finn Hågen Krogh (NOR)
3. Richard Jouve (FRA)
4. Simeon Hamilton (USA)
5. Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
6. Lucas Chanavat (FRA)

15 km klassisk fellesstart, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Niklas Dyrhaug (NOR) +0.5
3. Alexander Bessmertnykh (RUS) +0.8
4. Alex Harvey (CAN) +1.2
5. Sjur Røthe (NOR) +1.7
6. Dario Cologna (SUI) +1.9

15 km fristil jaktstart (sluttstilling), menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Alex Harvey (CAN) +0.0
3. Niklas Dyrhaug (NOR) +0.1
4. Sindre Bjørnestad Skar (NOR) +26.1
5. Dario Cologna (SUI) +26.5
6. Marcus Hellner (SWE) +26.8


Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner:
1. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 1424
2. Natalia Nepryaeva (RUS) 1327
3. Krista Pärmäkoski (FIN) 1115
4. Therese Johaug (NOR) 1060
5. Jessica Diggins (USA) 901
6. Yulia Belorukova (RUS) 848

Sprint, kvinner:
1. Stina Nilsson (SWE) 576
2. Maiken Caspersen Falla (NOR) 543
3. Maja Dahlqvist (SWE) 436
4. Sophie Caldwell (USA) 339
5. Ida Ingemarsdotter (SWE) 305
6. Natalia Nepryaeva (RUS) 297

Distanse, kvinner:
1. Therese Johaug (NOR) 860
2. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 737
3. Natalia Nepryaeva (RUS) 646
4. Krista Pärmäkoski (FIN) 604
5. Ebba Andersson (SWE) 563
6. Jessica Diggins (USA) 426

Totalt, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 1393
2. Alexander Bolshunov (RUS) 1379
3. Sjur Røthe (NOR) 852
4. Simen Hegstad Krüger (NOR) 748
5. Didrik Tønseth (NOR) 730
6. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 689

Sprint, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 704
2. Federico Pellegrino (ITA) 509
3. Eirik Brandsdal (NOR) 457
4. Sindre Bjørnestad Skar (NOR) 401
5. Gleb Retivykh (RUS) 329
6. Alexander Bolshunov (RUS) 323

Distanse, menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS) 786
2. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 513
3. Sjur Røthe (NOR) 491
4. Simen Hegstad Krüger (NOR) 430
5. Didrik Tønseth (NOR) 425
6. Andrey Larkov (RUS) 336


NRKs sendeskjema:

Fredag 22. mars:
18:15-19:00: V-cupfinale langrenn: Sprint fri teknikk, finaler (NRK 1)
18:50-20:00: V-cupfinale langrenn: Sprint fri teknikk, finaler (NRK 2)

Lørdag 23. mars:
14:15-14:45: V-cupfinale langrenn: 10 km klassisk fellesstart, kvinner (NRK 1)
16:00-16:45: V-cupfinale langrenn: 15 km klassisk fellesstart, menn (NRK 1)

Søndag 24. mars:
14:30-15:00: V-cupfinale langrenn: 10 km fri teknikk jaktstart, kvinner (NRK 1)
15:45-16:30: V-cupfinale langrenn: 15 km fri teknikk jaktstart, menn (NRK 1)


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofiler:
Har dessverre ikke greid å finne for i år, men her er iallfall profilene fra 2017, som nok fortsatt kan være relevante: Sprint, 10 km og 15 km. Ellers kan løypeoversikt finnes helt nederst i dette dokumentet.

Værmelding (fra yr.no):
Fredag: 1/2 grader, regn/kraftig regn
Lørdag: 2 grader, lett regn
Søndag: -3 grader, skyet


God fornøyelse!

glitteringprizes
glitteringprizesInnlegg: 3088
21.03.19 11:11
janesaj: Har dessverre ikke greid å finne for i år

Ligger på arrangørens facebookside. Kart og profil av sprintløypa og distanseløypa. Ser ut som de har endret ganske mye.

(Innlegget ble redigert 21.03.19 11:14)

janesaj
janesajInnlegg: 39007
21.03.19 11:14
glitteringprizes: Ligger på arrangørens facebookside.

Legger det ut på Facebook, men ikke på hjemmesiden. Logisk...

george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 12367
21.03.19 11:21
glitteringprizes: distanseløypa

Fire runder i den løypen blir neppe 15 km...

 

Edit:
https://cdmskidefondquebec.com/wp-content/uploads/2019/01/Race-Notice-2019-Junior-FIS-Invitational-final3.pdf

3 x 3476 = 13,9 km. Litt lenger enn jeg trodde faktisk.

(Innlegget ble redigert 21.03.19 11:26)

glitteringprizes
glitteringprizesInnlegg: 3088
21.03.19 11:35
george_hincapie: Fire runder i den løypen blir neppe 15 km...   Edit:
https://cdmskidefondquebec.com/wp-content/uploads/2019/01/Race-Notice-2019-Junior-FIS-Invitational-final3.pdf 3 x 3476 = 13,9 km. Litt lenger enn jeg trodde faktisk.

Skal bli interessant å se hva TV-grafikken sier ved passering underveis. Kan jo ikke stå 3.33 når damene går, og 3.75 når herrene går samme løype like etterpå.

(Innlegget ble redigert 21.03.19 11:35)

Pumarsenalexis
PumarsenalexisInnlegg: 1939
21.03.19 11:40

Er det fortsatt bare 30 sekunder bonus i sprinten, eller har de gått tilbake til 60 nå?

glitteringprizes
glitteringprizesInnlegg: 3088
21.03.19 11:48
Pumarsenalexis: Er det fortsatt bare 30 sekunder bonus i sprinten, eller har de gått tilbake til 60 nå?

Er 30 sekunder. I TdS får man jo 60, men i mini-tourene så er det bare 30.

(Innlegget ble redigert 21.03.19 11:50)

janesaj
janesajInnlegg: 39007
21.03.19 11:53
Pumarsenalexis: Er det fortsatt bare 30 sekunder bonus i sprinten

1. plass: 30
2. plass: 27
3. plass: 24
4. plass: 23
5. plass: 22
6. plass: 21
7. plass: 16
8. plass: 15
9. plass: 14
10. plass: 13
11. plass: 12
12. plass: 11
13.-15. plass: 5
16.-20. plass: 4
21.-25. plass: 3
26.-30. plass: 2

swema
swemaInnlegg: 72
21.03.19 11:53
janesaj: Andre som kanskje kan klare gode plasseringer er Teresa Stadlober, Nathalie von Siebenthal, Katharina Hennig, Victoria Carl, Sandra Ringwald, Pia Fink, Hanna Falk, Evelina Settlin, Kerttu Niskanen, Laura Mononen, Rosie Brennan Anamarija Lampic, Laurien van der Graaff og Mariya Istomina.

Victoria Carl opererade sitt ena knä direkt efter VM i Seefeld och Hanna Falk valde att inte åka med till Kanada efter att hon kommit sist på 10 km fristil i Falun i söndags och efter en säsong som inte alls blivit vad hon hoppats på.

Pumarsenalexis
PumarsenalexisInnlegg: 1939
21.03.19 11:53
glitteringprizes: Er 30 sekunder. I TdS får man jo 60, men i mini-tourene så er det bare 30.

Synd, da blir det jo veldig skjevfordeling av hvor viktig sprintegenskaper er kontra distanseegenskaper, og alle unntatt de som må gå god sprint for å vinne kuler vil nok vurdere å tape med vilje. Det eneste positive sånn sett er at løypene vel er relativt flate?

Pumarsenalexis
PumarsenalexisInnlegg: 1939
21.03.19 11:58
janesaj: 1. plass: 30
2. plass: 27
3. plass: 24
4. plass: 23
5. plass: 22
6. plass: 21
7. plass: 16
8. plass: 15
9. plass: 14
10. plass: 13
11. plass: 12
12. plass: 11
13.-15. plass: 5
16.-20. plass: 4
21.-25. plass: 3
26.-30. plass: 2

Takk, men synd at det er slik, da er vel bonussekundene for å gå raskest på 10/15 kilometer omtrent like mange som for å gå raskest på sprinten, for det er vel noen innlagte bonussekunder der også? 

 

Blir litt som om allround-VM i skøyter skulle bli avgjort med en 500-meter og en 10 000-meter, og ble avgjort på totaltiden. Da sier det seg selv hvilken øvelse det er fordel å være best på...

(Innlegget ble redigert 21.03.19 12:02)

glitteringprizes
glitteringprizesInnlegg: 3088
21.03.19 12:09
Pumarsenalexis: Takk, men synd at det er slik, da er vel bonussekundene for å gå raskest på 10/15 kilometer omtrent like mange som for å gå raskest på sprinten, for det er vel noen innlagte bonussekunder der også?

På 15km kan man ta maksimalt 45 bonussekunder, mens kvinnene kan ta 30. Herrene har to sprinter underveis, med bonussekunder til topp ti, og så bonussekunder til topp tre i mål. Kvinnene har bare en sprint underveis.

Pumarsenalexis
PumarsenalexisInnlegg: 1939
21.03.19 12:30
glitteringprizes: På 15km kan man ta maksimalt 45 bonussekunder, mens kvinnene kan ta 30. Herrene har to sprinter underveis, med bonussekunder til topp ti, og så bonussekunder til topp tre i mål. Kvinnene har bare en sprint underveis.

Ok. For herrene er det vel mer åpent, men utøvere som Pellegrino vil jo slite med oppsettet som er.


For damene virker jo dette omtrent avgjort. En sprint er ca. 3 minutter. To 10-kilometere er nesten 60. Da vil jo f.eks. Stina Nilsson måtte vinne med ca. 20 ganger så mye på Therese Johaug i sprinten, som motsatt i distanseløpene...


I tillegg vil jo Therese kunne få 12 bonuspoeng for f.eks. en 11.-plass i sprint, mens en 11.-plass på distanse ikke vil gi noen sekunder. 


I tillegg bruker ikke noen noe mer krefter enn de andre i distanseløpene, mens de få sekundene ekstra i bonus "koster" ekstra heat i sprinten.


Hvordan i all verden kan man forsvare at dette er rettferdig?

DrDrax
DrDraxInnlegg: 1075
21.03.19 13:30

Gøy at WC-sirkuset drar til Canada, men er så utrolig lei av dette latterlige konseptet med mini-tour.

startelver
startelverInnlegg: 57814
21.03.19 14:58

Stina Nilsson til 2 i odds for å vinne sprinten må da være godt betalt? 


 

Korgutt
KorguttInnlegg: 14239
21.03.19 15:33

Litt om bonussekunder og etappeseire. 


La oss si at Klæbo vinner de 2 innlagte spurtene på 15 km fellesstart lørdag og ender opp som nummer 2 bak Bolsjunov i mål. Da får Klæbo 2X15+10=40 bonussekunder. Vi forutsetter at Bolsjunov på de 2 mellomspurtene tar la oss si 20 bonussekunder. Da kommer vi opp i 35 bonussekunder på han. Bolsjunov får da verdenscupseieren men har totalt sett gjort det dårligere enn Klæbo på etappen. Mener dere at dette høres fornuftig ut og er slik det bør være?

LBJ91
LBJ91Innlegg: 13722
21.03.19 15:36
DrDrax: men er så utrolig lei av dette latterlige konseptet med mini-tour.

Tar mye heller en mini-tour enn en ny helg med sprint ene dagen og 15 intervall den andre dagen..

LBJ91
LBJ91Innlegg: 13722
21.03.19 15:47
Korgutt: Bolsjunov får da verdenscupseieren men har totalt sett gjort det dårligere enn Klæbo på etappen. Mener dere at dette høres fornuftig ut og er slik det bør være?

Er da helt greit det.


Det er ikke ett poengritt dette, førstemann i mål fortjener seieren.


Bonussekundene er der for å skape mer avstand i sammendraget i mini-touren og Klæbo vil jo i denne hypotesen komme bedre ut av det enn Bolshunov på akkurat det punktet.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 28648
21.03.19 16:04
Korgutt: Mener dere at dette høres fornuftig ut og er slik det bør være?

Ja.

Har du glemt oppgaven som det er din tur å lage på et annet forum?

(Innlegget ble redigert 21.03.19 16:06)

Progressen
ProgressenInnlegg: 3473
21.03.19 16:04
Pumarsenalexis: Takk, men synd at det er slik, da er vel bonussekundene for å gå raskest på 10/15 kilometer omtrent like mange som for å gå raskest på sprinten, for det er vel noen innlagte bonussekunder der også?

Blir litt som om allround-VM i skøyter skulle bli avgjort med en 500-meter og en 10 000-meter, og ble avgjort på totaltiden. Da sier det seg selv hvilken øvelse det er fordel å være best på...

Skjønner godt poenget ditt.


Men det er nesten nødt til å være slik.


I langrenn er utøverne stort sett bare gode i én disiplin (sprint eller distanse). Men en liten håndfull utøvere behersker likevel begge deler tålelig bra. Denne siste gruppen utøvere skaper et "problem," fordi en "tour" kan ikke bare være for disse. Til det er den sportslige bredden alt for liten. Skjønt, det er jo faktisk det en "tour" er: En konkurranse for de 2-3 utøverne som fra år til år behersker begge deler. Eller sagt på en annen måte: Et spørsmål om hvem av dem som behersker distanse som er best i sprint. Derav mitt kallenavn: "tour de bonussekunder." 


Bauer og Legkov står som de eneste unntakene fra denne regelen.


For at de andre (de som bare er gode på distanse) skal ha noe som helst å si i sammendraget, så må man, så lenge man insisterer på å belønne allrounderen ved å inkludere sprintkonkurransen i "tourer," minimere bonussekundene.


Og nettopp dette har man endelig og klokelig begynt å gjøre noe med. For de rene sprinterne er det uansett ikke håp. Kjipt for dem. Men helt nødvendig, da det stort sett alltid er 1 eller 2 "distanseløpere" som blander seg inn i sprintfinalene. (Også utenom "tourer.") 


Dessuten er det flere år siden sprintere, av samme naturlige grunner som jeg her nevner, begynte å systematisk droppet TdS fra deres rennprogram. Så de ser neppe på denne reduksjonen av bonussekunder som noe tap.


Et viktig poeng er også sprintens av og til tilfeldige og marginale natur: Det er mye lettere for Sundby å bli nr 12 i sprint, enn det er for Brandsdal å bli nr 12 på distanse. Veldig mye lettere!

DrDrax
DrDraxInnlegg: 1075
21.03.19 16:17
LBJ91: Tar mye heller en mini-tour enn en ny helg med sprint ene dagen og 15 intervall den andre dagen..

15 km fellesstart er jo helt håpløst.
Største vinnermarginen siste ti rennene som er gått i verdenscupen er 2.2 sekunder, men oftere er det omtrent 0.5 sekunder:

0.3 sek.
0.3 sek.
2.2 sek. (MJS: Val Di Fiemme, 2017)
0.5 sek.
0.4 sek.
0.4 sek.
1.4 sek.
1.3 sek.
0.9 sek.
0.6 sek.

Huff, dette + sprint og jaktstart..

(Innlegget ble redigert 21.03.19 16:18)

Stracqualursi
StracqualursiInnlegg: 3551
21.03.19 16:33

Er tom for superlativer, men tommel er gitt for trådstarten :)

jakoby
jakobyInnlegg: 807
21.03.19 16:37

Godt vi endelig får en VC fellesstart, har vel knapt funnet sted denne sesongen. 

Zanick
ZanickInnlegg: 11276
21.03.19 17:32

Når i fellesstarten kommer spurtpunktene?

Hjelperyttere som Iversen, Skar og Golberg kan muligens henge med til første spurtpunkt, i hvert fall. Regner med at de nevnte sprinterne går all in der.

Så spørs det om punktene er i en bakke eller på flata etc.

LBJ91
LBJ91Innlegg: 13722
21.03.19 17:58
Zanick: Så spørs det om punktene er i en bakke eller på flata etc.

For 2 år siden så var det i en liten løpebakke rett etter en utforkjøring.


Høydepunkter fra rennet

Eksberten
EksbertenInnlegg: 28648
21.03.19 18:44
Zanick: Hjelperyttere som Iversen, Skar og Golberg

Skal de ri på hest?


Ryttere er latterlig nok betegnelse på syklister om det ikke også skal brukes om langrenn også.
Sykkeltråkkere og langrennsgåere eller langrennere er bedre betegnelse Riktignok har vi hatt noen langrennsløpere som De Zolt, Estil og Klæbo..

Sandaas
SandaasInnlegg: 11630
21.03.19 18:58
DrDrax: 15 km fellesstart er jo helt håpløst.
Største vinnermarginen siste ti rennene som er gått i verdenscupen er 2.2 sekunder, men oftere er det omtrent 0.5 sekunder:

Hva vinnermarginen blir er da helt likgyldig? Om den er stor eller liten sier intet om rennet har vært spennende eller ei. Bonussekundene gjør uansett at den vil ha betydning i sammendraget for touren og så er det opp til de som går om de kan lage et spennende øvelse eller ei.  

Sandaas
SandaasInnlegg: 11630
21.03.19 19:07
Progressen: I langrenn er utøverne stort sett bare gode i én disiplin (sprint eller distanse). Men en liten håndfull utøvere behersker likevel begge deler tålelig bra. Denne siste gruppen utøvere skaper et "problem," fordi en "tour" kan ikke bare være for disse. Til det er den sportslige bredden alt for liten. Skjønt, det er jo faktisk det en "tour" er: En konkurranse for de 2-3 utøverne som fra år til år behersker begge deler. Eller sagt på en annen måte: Et spørsmål om hvem av dem som behersker distanse som er best i sprint. Derav mitt kallenavn: "tour de bonussekunder." 
Bauer og Legkov står som de eneste unntakene fra denne regelen.

Det er derfor Tønseth vant den forrige minitouren i wc, eller vent nå litt...

Jeg tror Tønseth hadde blitt svært overrasket om du oppriktig mener han på noen som helst måte behersker sprintdistanser. Det samme gjelder for Røthe som ble nr. 2 på Lillehammer.

Resultatene fra minitourene de siste årene viser at din påstand er rimelig grunnløs. Folk som Sundby, Tønseth, Røthe, Cologna, Heikkinen og Dyrhaug er langt fra "dem som behersker distanse som er best i sprint". Noen av disse er heller blant de aller verste på sprint! Det er heller det faktum at man gjerne får for dårlig uttelling på sprint med tanke på bonussekunder som gjør at nettopp typiske distanseløpere som meget sjelden kommer videre fra en prolog likevel fyller opp pallen på minitourer. Ikke bare taper de ikke så mye i bonussekunder, de slipper unna belastningen det er å gå mange heat på fredagen før helgens øvrige konkurranser.

 

 

(Innlegget ble redigert 21.03.19 19:08)

Pumarsenalexis
PumarsenalexisInnlegg: 1939
21.03.19 19:32
Progressen: For de rene sprinterne er det uansett ikke håp

Med 60 bonussekunder ville det vært det.

Progressen
ProgressenInnlegg: 3473
21.03.19 19:32

Du tar feil, Sandaas.

det spiller ingen rolle hvor mye fakta (tønset vant en minitour - MINI tour - med bonus 30 sek i sprint) og "fakta" (cologna er (var) dårlig i sprint) du klarer å hoste opp: jeg har et meget godt poeng.

(Innlegget ble redigert 21.03.19 19:43)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg