Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Langrennssesongen 2019/20

NYTT TEMA
Korgutt
KorguttInnlegg: 15490
13.12.19 22:20

Jorunn Sundgot-Borgen legger ansvaret hos Skiforbundet i Sverige og Norge for at Karlsson IG Lstberg har fått startnekt. Therese Johaug går kritikken i møte og mener hun ikke kjenner miljøet. 
https://www.nrk.no/sport/professor_stiller-ski-ledere_til-ansvar-for-vektproblematikk-__johaug_slar--tilbake-1.14822967

tartaglia2
tartaglia2Innlegg: 2363
13.12.19 22:24

Virker som også FIS er bekymret over deltakelsen i WC på Lillehammer. Om man ser på punktene Mignerey lister opp tror jeg de to viktigste er reisebelastning og antall renn. Håper FIS heller legger opp en terminliste som ligner mer på den i skiskyting med færre arrangørsteder, flere renn hvert sted og enkelte frihelger. 

I tillegg tror jeg FIS burde se på hele utstyrsproblematikken og ikke bare fokusere på størrelsen på støtteapparatet. Man burde prøve å få frem et regelsett som gjør at det i større grad er utøveren som avgjør rennene og ikke skiene.

(Innlegget ble redigert 13.12.19 22:24)

tartaglia2
tartaglia2Innlegg: 2363
13.12.19 22:28
Korgutt: Jorunn Sundgot-Borgen legger ansvaret hos Skiforbundet i Sverige og Norge for at Karlsson IG Lstberg har fått startnekt.

Selvsagt gjør hun det. Hun skylder alltid på systemet. 

HLund
HLundInnlegg: 18956
13.12.19 22:31
Kent: Har Østberg og Karlsson gått på en Elofsson i forsøket på å ta igjen en fullstendig overlegen utøver?

Det var ikke derfor Elofsson måtte legge opp. Til info.

knut_m
knut_mInnlegg: 2091
13.12.19 23:26
Framsynt: Ingenting påvirkes at Weng (eller noen andre?) er i vesentlig bedre form enn da stafettlaget ble tatt ut?
Seriøst...! Hva om Weng gikk tredje etappen på Lillehammer - og Johaug gikk siste, hva ville dette endret på resultatet? 
Ingenting. Man setter selvsagt opp laget etter formen hos løperne og i forhold til forventet scenario (i forhold til sterkeste konkurrenten). Om du skulle ha et poeng, så er det veldig godt skjult.
Hvordan skulle Norge skaffet seg et tilstrekkelig forsprang før siste etappe i Seefeld - i en stafett med etapper på kun 5 km i en lett trase og skarpt føre. 
Om du har svaret så burde du søke jobb som landslagstrener.

Du må lese hva jeg skriver for å forstå hva jeg mener:


Ingen ting i min argumentasjon påvirkes av at Weng er i bedre form.


Laget blir selvsagt tatt ut basert på hvilken form utøverne har vist, eller nærmere bestemt basert på hvor godt man kan anta at utøverne vil prestere på sin etappe. Hvorvidt Weng er i form eller ikke har ingen ting å si i så måte, det vil uansett være de 4 man tror vil prestere best som blir tatt ut. Og så vil det strategisk sett være smartest å la den antatt svakeste gå først i den grad dette ikke kommer i konflikt med hensyn til stilart. F.eks. er vel Haga aktuelle for en etappe i friteknikk, men ikke for en klassisketappe.


Jeg har forøvrig aldri påstått at Norge kunne skaffet seg et tilstrekkelig forsprang før siste etappe i Seefeld, det er ikke det som er poenget. Likevel, en mulighet kunne vært å sette Johaug på 3. etappe istedenfor Jacobsen og så kanskje latt Falla gå siste etappe isteden. Evt. latt Falla gå en klassisk etappe slik at Weng eller Østberg kunne gått siste.


Du snakker om lett trasé, 5 km og skarpt føre, men Jacobsen tapte faktisk 20 sekunder til Kalla på sin etappe.

DrDrax
DrDraxInnlegg: 1214
13.12.19 23:49
tartaglia2: Virker som også FIS er bekymret over deltakelsen i WC på Lillehammer.

Det hørtes jo ikke bra ut.
"Italia hadde ikke råd til å delta i verdenscupen på Lillehammer og flere nasjoner må trolig droppe verdenscuprenn av samme årsak denne vinteren."

Perbu
PerbuInnlegg: 4367
14.12.19 10:37

Ad Frida Karlsson, sitat fra aftonbladet.se i dag: 


I Karlssons fall har ingen uttryckt exakt vad hälsoproblemen handlar om mer än att det enligt längdchef Ola Strömberg handlar om ”näringsintaget”.

staaalisen
staaalisenInnlegg: 9280
14.12.19 12:10
tartaglia2: systemet

Å skylde på "systemet" er ikke noe annet enn å pulverisere ansvar. Det "kritikeren" gjør er å se bort fra at et *system" som norsk langrenn består av mennesker. Kvinner og menn som har utviklet en særegen bedriftskultur, som har skaffet de aller norskeste nordmenn store doser med kvalmende nasjonalstolthet, men som er dypt urettferdig overfor andre, og direkte helseskadelig for utøverne. . Ett er nå de kroppslige skavankene "stjernene" påfører seg selv, men de mentale skadene, ettervirkningene når karrieren er over, kan være like vanskelig å håndtere For utøverne selv, omgivelsene, helsevesenet og til slutt NAV.

Tidligere drev norske langrennsløpere med idrett. Gjerne som en hobby på fritiden. Nå fremstår de mer og mer som en flokk med statsfinansierte gladiatorer som lever i nuet. Med en livsstil som fjerner dem fra et normalt liv, og som påfører dem selv store skader. Som de kanskje ikke er mulig å gjøre noe med.

Skiforbundet, dere psykologer, byråkrater og "kostholdseksperter" er selvfølgelig ikke interessert i å plsssere noe ansvar der det hører hjemme. Andre må gjøre det.  Men slike "varslere" løper en betydelig risiko for selv å blu sykelicgjort. Av den norske skimafiaen.

(Innlegget ble redigert 14.12.19 12:12)

staaalisen
staaalisenInnlegg: 9280
14.12.19 12:15

Utøverne er voksne kvinner og menn, de er fullt ut ansvarlig for deres egen livsførsel, og det er hos dem ansvaret for elendigheten skal, og må plasseres. Hos folk som Sundby og Johaug. Tidligere kunne det være hos Bjørgen, Alsgård, Dæhlie m.fl.

Disse kom etterhvert at suksess i sporet var avhengig at de presset seg selv til siste dråpe, tok "alle midler" i bruk. Og så gjorde de det.

Det var vel på Oddvar Brås tid, og før det, at langrenn var en sunn og forfriskende aktivitet for kropp og sjel. 

(Innlegget ble redigert 14.12.19 12:24)

Framsynt
FramsyntInnlegg: 13442
14.12.19 12:21
knut_m: Jeg har forøvrig aldri påstått at Norge kunne skaffet seg et tilstrekkelig forsprang før siste etappe i Seefeld, det er ikke det som er poenget. Likevel, en mulighet kunne vært å sette Johaug på 3. etappe istedenfor Jacobsen og så kanskje latt Falla gå siste etappe isteden. Evt. latt Falla gå en klassisk etappe slik at Weng eller Østberg kunne gått siste.

Ditt evt. poeng er høyst uklart her som ellers.

Dette "poenget" er bare ditt eget.

Framsynt
FramsyntInnlegg: 13442
14.12.19 12:26
Perbu: Ad Frida Karlsson, sitat fra aftonbladet.se i dag: 
I Karlssons fall har ingen uttryckt exakt vad hälsoproblemen handlar om mer än att det enligt längdchef Ola Strömberg handlar om ”näringsintaget”.

Det skjønner jo alle - at inntaket ikke er i balanse med "uttaket".

Legg merke til den stoore forskjellen i omtale når det gjelder Østberg vs Karlsson.

Ingen spekulasjoner, beskyldninger og krav om innsyn i taushetsbelagte medisinske opplysninger fra antinorske nordmenn og svensker i Karlssons tilfelle.

Eksberten
EksbertenInnlegg: 29695
14.12.19 13:23

Også i dag var det total norsk dominans i Vuokatti med 14 nordmenn først på tremila. Eirik Sverdrup Augdal vant foran Martin Nyenget og Vebjørn Turtveit. Nyenget leder da cupen med 2 andreplasser, mens Augdal begynte vel med 12.plass.
I dameklassen ble det svensk seier til Maria Nordström, foran Tiril Knudsen, Linn Sömskar, Marte Bjørnsgård og Silje Øyre Slind.

Hansaguden
HansagudenInnlegg: 6398
14.12.19 16:33
staaalisen: Det var vel på Oddvar Brås tid, og før det, at langrenn var en sunn og forfriskende aktivitet for kropp og sjel.

Det var den gangen da enkelte løpere ble servert kaffedoktor av tilskuere ut i løypa på fem-mila i kollen. Noen tok seg til og med tid til en røykepause. Det var sunt det.

skazamat
skazamatInnlegg: 315
15.12.19 11:43

Synd JTJ ikke ble tatt ut på Lillehammer mtp den formen han ser ut til å være i nå. Gårsdagens renn tyder vel på fremgang i klassisk også.

tartaglia2
tartaglia2Innlegg: 2363
15.12.19 13:08
george_hincapie: Skistad gikk ikke sprinten på Gålå samme helg som det var WC i Kuusamo, så kanskje hun er syk eller noe?

Hun er nok hvertfall ikke i form. Ble nummer 4 i et løp på Sjusjøen i dag. Hun var 1.15 bak vinneren Marte Mæhlum Johansen.

glitteringprizes
glitteringprizesInnlegg: 3878
15.12.19 13:14
tartaglia2: Hun er nok hvertfall ikke i form.
george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 12737
15.12.19 13:30
tartaglia2: Hun er nok hvertfall ikke i form. Ble nummer 4 i et løp på Sjusjøen i dag. Hun var 1.15 bak vinneren Marte Mæhlum Johansen.

På distanse er Marte Mæhlum Johansen mye bedre enn Skistad, så 1:15 bak er ikke avskrekkende. Dyrhovd som ble nummer 2 i rennet var topp 15 i Norgescupen på Gålå, så det er jo brukbart nivå på de to beste. 


Får se om Skistad får muligheten i Planica. Foruten Falla og Kalvå var det svak innsats i går og det er 5 ledige plasser til Planica foruten disse to. Ser for meg at Udnes Weng-søstrene, Stenseth og Mari Eide får 4 av de plassene og da står nok siste plassen mellom Skistad, Svendsen og Silje Øyre Slind (som vant sprint i Scandinavisk cup) eller kanskje Julie Myhre (nummer 2 i ScanCup-sprinten og 3 på NC Gålå).


Liten tvil om at jeg ville tatt ut Skistad dersom hun føler seg klar.

tartaglia2
tartaglia2Innlegg: 2363
15.12.19 14:02
george_hincapie: På distanse er Marte Mæhlum Johansen mye bedre enn Skistad, så 1:15 bak er ikke avskrekkende.

Tja, på 5 km er det en del. F.eks. var Skistad også 35 sekunder bak vinneren i 18-årsklassen. 

Eksberten
EksbertenInnlegg: 29695
15.12.19 17:54

Kan se ut som det er Martin Løvstrøm Nyenget (4 i dag) og Julie Myhre (vant i dag) som har sikret seg friplasser igjennom helgens skandinavisk cup. Er vel ikke 100% sikkert at disse får gå tour de ski, men praksisen har vel vært slik, så antar disse går tour de ski.

george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 12737
15.12.19 18:46
Eksberten: Kan se ut som det er Martin Løvstrøm Nyenget (4 i dag) og Julie Myhre (vant i dag) som har sikret seg friplasser igjennom helgens skandinavisk cup. Er vel ikke 100% sikkert at disse får gå tour de ski, men praksisen har vel vært slik, så antar disse går tour de ski.

Kvoten er max 10 løpere gitt at man klarer å fylle de 4 plassene utover grunnkvoten med løpere som enten leder WC, leder continental cup eller er topp 20 i sprintcupen. 


Per i dag (men det kan jo forandres i Planica) er hele 5 jenter topp 20 i sprintcupen (Falla, Tiril UWeng, Kalvå, Stenseth og Jacobsen). Med Johaug som WC-leder og Myhre som SC-leder er det 7 løpere som er kvalifisert ved siden av grunnkvoten hvilket betyr at Skiforbundet kan unngå å ta ut 3 av dem gitt at de ønsker det.


Jeg tipper at følgende 8 er ganske sikre: Johaug, Weng, Østberg (hvis hun får startklarering), Jacobsen, Falla, TUW, Kalvå og Haga. To (evt tre om Østberg fortsatt er ute) plasser til overs for enten Lotta U Weng, Stenseth, Myhre, Svendsen, Eide eller Magni Smedås. Ikke gitt at Myhre får gå blant disse.


I herreklassen blir det også 10 løpere og her er vel følgende løpere rimelig klare:
Klæbo, Iversen, Krueger, Holund, Tønseth, Røthe og Golberg. De tre siste plassene går nok til Valnes, Skar og Nyenget med mindre noe spesielt skjer i Planica som gjør at Taugbøl, Krogh eller Bransdal får gå.

tartaglia2
tartaglia2Innlegg: 2363
16.12.19 12:43
george_hincapie: Liten tvil om at jeg ville tatt ut Skistad dersom hun føler seg klar.

Hun ble tatt ut. Hele troppen:

Falla
Eide
Udnes Weng x2
Stenseth
Stavås Skistad

Valnes
Skar
Taugbøl
Tefre
Aune
Brandsdal

(Innlegget ble redigert 16.12.19 12:43)

tartaglia2
tartaglia2Innlegg: 2363
16.12.19 12:49
george_hincapie: Nyenget

Hadde vært morsomt om han fikk sjansen, men mulig han heller vil/bør prioritere Skandinavisk Cup på Nes. Med gode resultater der vil han sikre seg ekstraplass for veldig mange WC-renn og han vil også øke sjansen for sammenlagtseier og ekstraplass for WC-løpene før jul til neste år.

george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 12737
16.12.19 13:06

Nyenget sa i intervju på Beitostølen at Tour de Ski er hans store mål denne vinteren, så tviler på at han vil prioritere Scandinavisk Cup selv om argumentasjonen din gir mening.

glitteringprizes
glitteringprizesInnlegg: 3878
16.12.19 15:03
tartaglia2: Hun ble tatt ut

Om løypa i Planica er den samme så ser jeg ikke at hun skal ha så mye å stille opp med der. 

george_hincapie
george_hincapieInnlegg: 12737
16.12.19 15:23

Antar at det er samme løype i Planica i år som i fjor, men jeg tror ikke den automatisk frarøver Skistad en god mulighet. Den lange bakken er lang, men den er ikke bratt og hvis det blir hardt og litt skarpt føre bør hun kunne ha gode muligheter til å henge med opp. Hun klarte seg greit på Lillehammer i fjor og den løypen fremstår som mye hardere. 

glitteringprizes
glitteringprizesInnlegg: 3878
16.12.19 15:36
george_hincapie: Antar at det er samme løype i Planica i år som i fjor, men jeg tror ikke den automatisk frarøver Skistad en god mulighet. Den lange bakken er lang, men den er ikke bratt og hvis det blir hardt og litt skarpt føre bør hun kunne ha gode muligheter til å henge med opp. Hun klarte seg greit på Lillehammer i fjor og den løypen fremstår som mye hardere

Men er det noe som tyder på at formen er i nærheten av like bra som på Lillehammer i fjor?

Eksberten
EksbertenInnlegg: 29695
16.12.19 18:24
tartaglia2: Hun ble tatt ut. Hele troppen:
FallaEideUdnes Weng x2StensethStavås Skistad
ValnesSkarTaugbølTefreAuneBrandsdal

Så det var ikke dette Klæbo har hvilt seg til de siste ukene...


Begynner han å bli lat?

toja12
toja12Innlegg: 2882
16.12.19 21:04
Eksberten: Så det var ikke dette Klæbo har hvilt seg til de siste ukene...
Begynner han å bli lat?

Han har nok kun ett fokus nå, TdS

kenrojo
kenrojoInnlegg: 11521
17.12.19 21:41

Anna Svendsen har besluttet å droppe TdS. Var nok ikke garantert en plass uansett, men da er hun iallefall uaktuell. 

Juha-Me2
Juha-Me2Innlegg: 125
17.12.19 22:02

Jeg også dropper Tour de Ski i år :)

(Innlegget ble redigert 17.12.19 22:02)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg