Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Langrennssesongen 2020/21

NYTT TEMA
Sarella

Innlegg: 20200
Sarella
05.04.21 10:33

Ebbe Hartz sine tanker omkring langrenns fremtid:

"En enkel løsning er at alle ski slipes sentralt før store renn og at lik glider legges på maskinelt og sentralt før hvert renn. Dette er løsninger som er enkle og kontrollerbare, som løser fluor-utfordringene, som skaper likhet i sporet, og som ikke minst dramatisk senker behovet for enorme støtteapparat som kun få nasjoner har råd til. Videre kan det både i VM og barneskirenn lages grenser for hvor mange par ski det er lov å ta med. Dette kontrolleres enkelt ved skimerking!"

tartaglia2

Innlegg: 3857
tartaglia2
05.04.21 10:46
jakoby: Tror ikke det ville ført til så mye mer vann mellom båtene.

Er vel bare å se på skiathlonen og 3-mila for å se at avstandene øker mye når distansen blir lengre. Og da tenker jeg ikke på avstanden fra Johaug til de bak, men avstandene fra gruppe 2 og nedover.

Både denne og forrige sesong har det vært dameløpere (f.eks. Jacobsen og Diggins) som har sagt de savner 5 km i verdenscupen siden flere var konkurransedyktige på den distansen. Tror derfor man trygt kan anta at økning av distansene vil gjøre færre konkurransedyktige.

Når det er sagt syns jeg godt man kan øke lengden på damenes skiathlon til 10 + 10 km og stafettetappene til 6,6 km. Om de går 2 runder på 3,3 km vil det forhåpentligvis føre til at færre lag blir tatt igjen med en runde og ikke får fullføre stafetten.

tartaglia2

Innlegg: 3857
tartaglia2
05.04.21 11:03
Sarella: Ebbe Hartz sine tanker omkring langrenns fremtid:

Det som er litt fascinerende er at denne debatten eksisterer nesten bare i Norge. Har sjekket mange utenlandske langrennsnettsteder og har ikke lest noe sted at noen syns dagens smøreopplegg er spesielt urettferdig. Har faktisk inntrykk av at amerikanerne syns dette med smøring og skiforskjeller er noe av det mest fascinerende med idretten.

Fant en podcast med Knyt Nystad der han snakker en del om hvordan man arbeider med skiene før renn. Der sier han blant annet at de tester mye annet enn bare produktene man har under skiene. De tester også effekten av ting som å flytte litt på bindingene.

En annen ting han nevner er at Norges mål er å alltid ha konkurransedyktige ski og at det er godt nok. Mitt inntrykk er at det stemmer og at de norske løperne er i stand til å vinne skirenn med like gode ski som konkurrentene, mens konkurrentene i større grad trenger bedre ski for å vinne. Den muligheten vil de miste om man klarer å innføre ordninger som gir like ski til alle. Er selvsagt bare positivt for Norge om vi slipper å oppleve et nytt Sochi.

(Innlegget ble redigert 05.04.21 11:04)

Eksberten

Innlegg: 32413
Eksberten
05.04.21 12:01

Pandemien har gjort meg mer usikker på om Norge vil gjøre det bra i Beijing til vinteren enn om det ikke hadde væty det. Ikke så farlig at løperne får dra et år i forveien å beste løypene, men derimot verre at skismørerne og andre ikke fikk den turen. Likt for alle kan man si, men helt klart at Norge med sitt apparat mister en fordel der. For løperne er det verre å miste høydetrening. Svensker, m.fl, har jo kunstig høyde å ty til.

tartaglia2

Innlegg: 3857
tartaglia2
05.04.21 12:34
Eksberten: Pandemien har gjort meg mer usikker på om Norge vil gjøre det bra i Beijing til vinteren enn om det ikke hadde væty det. Ikke så farlig at løperne får dra et år i forveien å beste løypene, men derimot verre at skismørerne og andre ikke fikk den turen. Likt for alle kan man si, men helt klart at Norge med sitt apparat mister en fordel der.

Kineserne har jo heller ikke lagt ut løypeprofiler eller filmet løypene slik at utøverne kan forberede seg på hva som venter de. I utgangspunktet likt for alle, men i praksis tror jeg det er en ulempe for Norge siden dette er den type detaljer Norge i større grad enn andre bruker i forberedelsene sine.

Korgutt

Innlegg: 19244
Korgutt
05.04.21 14:09

Dette er vel som søt musikk i ørene for de som ønsker at Helene Marie skal satse fullt og helt på langrenn? Dropper medisinstudier og trolig mesterskapene i terrengsykling ifølge NRK.

https://www.nrk.no/sport/legger-studiedrommen-pa-is-og-dropper-trolig-terrengsykkel-vm_-__skal-ikke-trene-meg-i-hjel-1.15443714

sexxes

Innlegg: 14057
sexxes
05.04.21 16:18

Dette er jo egentlig bare trist. Er det forresten slik at hun ikke har mulighet til å komme med i OL?

daskedusken

Innlegg: 6183
daskedusken
05.04.21 16:30
Sarella: Ebbe Hartz sine tanker omkring langrenns fremtid:

Noen svært gode poeng hva gjelder fellesstarter. På slike renn er man jo dønn avhengig av å ha opp FIS' live-oppdateringer for å ha noen som helst oversikt over feltet.

Korgutt

Innlegg: 19244
Korgutt
05.04.21 16:41
sexxes: Dette er jo egentlig bare trist. Er det forresten slik at hun ikke har mulighet til å komme med i OL?

På hvilken måte er dette trist? Er fysisk umulig å hevde seg helt i toppen internasjonalt både i terrengsykling og i langrenn. I denne alderen må man foreta et valg. Hun har klokelig nok valgt langrenn noe som jeg mener er det beste valget hun kan ta.

Eksberten

Innlegg: 32413
Eksberten
05.04.21 17:13

Fysisk umulig?? Hvor har du der fra?

Stracqualursi

Innlegg: 4118
Stracqualursi
05.04.21 17:18
Eksberten: Fysisk umulig?? Hvor har du der fra?

Hun sier det selv, hun vil ikke trene seg ihjel.

Maximilia

Innlegg: 139
Maximilia
05.04.21 17:19
tartaglia2: Det som er litt fascinerende er at denne debatten eksisterer nesten bare i Norge. Har sjekket mange utenlandske langrennsnettsteder og har ikke lest noe sted at noen syns dagens smøreopplegg er spesielt urettferdig. Har faktisk inntrykk av at amerikanerne syns dette med smøring og skiforskjeller er noe av det mest fascinerende med idretten.

De flesta jag läst om som inte är från Norge och har uttalat sig har mestadels pratat om att det stora problemet är kostnaderna för resor. De verkar som du säger, inte ha några större invändningar mot valla och vallateam. Där finns det ju också idag flera samarbeten  som säkert kan utvecklas framöver.

Resandet skulle man ju kunna minska genom att snegla lite på skidskyttets lösning. Tycker också man kan ta efter skidskyttet och införa en mixed stafett och/eller en mixad parstafett så det blir lättare för små landslag att ställa upp med ett slagkraftigare lag.

sexxes

Innlegg: 14057
sexxes
05.04.21 18:16

Om det er fysisk umulig å hevde seg i toppen både i terrengsykling og langrenn så er det jo ikke noe mindre trist. Er jo idrettsutøvere som har hevdet seg i flere idretter. Dog hvor langt unna toppen er hun i terrengsykling? Er vel kanskje en idrett vi hadde trengt en profil i igjen.

Korgutt

Innlegg: 19244
Korgutt
05.04.21 18:23
sexxes: Om det er fysisk umulig å hevde seg i toppen både i terrengsykling og langrenn så er det jo ikke noe mindre trist. Er jo idrettsutøvere som har hevdet seg i flere idretter. Dog hvor langt unna toppen er hun i terrengsykling? Er vel kanskje en idrett vi hadde trengt en profil i igjen.

Er vel mer snakk om at den tiden sykkelmesterskapene skal gå så er langrennsfolket inne på høydeopphold da dette er tvingende nødvendig dersom man ønsker å prestere i 1800 meter høyde i februar 2022. Da er dette vanskelig å forene.

tartaglia2

Innlegg: 3857
tartaglia2
05.04.21 18:57
Maximilia: Tycker också man kan ta efter skidskyttet och införa en mixed stafett och/eller en mixad parstafett så det blir lättare för små landslag att ställa upp med ett slagkraftigare lag.

Slik situasjonen er i dag tror jeg det vil være færre medaljekandidater i mix- og parstafettene enn det er i dagens stafettformater. Det kunne fungert om det var slik at noen land hadde eksakt 1-2 toppløpere av begge kjønn, men det er det jo ikke. Tvert i mot tror jeg det heller vil føre til at land som USA, Frankrike, Slovenia, Italia og Tyskland mister eller svekker medaljehåpene de har i dagens stafettformater.

tartaglia2

Innlegg: 3857
tartaglia2
07.04.21 09:54

Harsem reagerer på WC-uttakene

Er delvis enig med henne og har egentlig veldig mye sympati har Harsem i denne saken siden hun sannsynligvis er den som har vært i denne situasjonen flest ganger de siste årene. Suveren blant ikke-landslagsløperne i nasjonale renn, men ikke god nok til å gå verdenscup.

Skjønner at hun ble skuffet da hun ble utelatt fra 10 fri i Falun og VM-toget gikk. Samtidig var nok fellesstarten på 10 km klassisk samme helg hennes beste mulighet til å kvalifisere seg for flere verdenscuprenn og kommende VM- og OL-uttak. Hun skuffet stort i det rennet og tror det var den prestasjonen som gjorde at hun ikke fikk gå i Engadin eller Ulricehamn (om det var aktuelt).

Ingen lett oppgave for landslagsledelsen heller i slike situasjoner. Har forståelse for at de prioriterer yngre løpere i slike tilfeller, men det må være enormt demotiverende for de litt eldre løperne å vite at det er nesten umulig for dem å kvalifisere seg til internasjonale renn bare pga alder. Vi har tross alt slitt med at mange dameløpere gir seg for tidlig og tror ikke denne uttakspolitikken hjelper på det problemet. Sånn sett er det bra at en løper som Anna Svendsen debuterte på landslaget rett før hun ble 30 og forhåpentligvis skjer det samme med Kalvå.

george_hincapie

Innlegg: 13929
george_hincapie
07.04.21 10:07
tartaglia2: Ingen lett oppgave for landslagsledelsen heller i slike situasjoner. Har forståelse for at de prioriterer yngre løpere i slike tilfeller, men det må være enormt demotiverende for de litt eldre løperne å vite at det er nesten umulig for dem å kvalifisere seg til internasjonale renn bare pga alder. Vi har tross alt slitt med at mange dameløpere gir seg for tidlig og tror ikke denne uttakspolitikken hjelper på det problemet. Sånn sett er det bra at en løper som Anna Svendsen debuterte på landslaget rett før hun ble 30 og forhåpentligvis skjer det samme med Kalvå.

Det skal sies at i år var en meget spesiell sesong. Vanligvis har man jo flere nasjonale renn der man kan gi både unge og gamle flere WC-starter, i tillegg til at man kan gå seg til friplass via Scandinavisk Cup og i en full WC-sesong med mesterskap dukker det gjerne også opp en helg hvor de beste står over og de nestbeste får enda en mulighet.

tartaglia2

Innlegg: 3857
tartaglia2
07.04.21 10:33
george_hincapie: Det skal sies at i år var en meget spesiell sesong. Vanligvis har man jo flere nasjonale renn der man kan gi både unge og gamle flere WC-starter, i tillegg til at man kan gå seg til friplass via Scandinavisk Cup og i en full WC-sesong med mesterskap dukker det gjerne også opp en helg hvor de beste står over og de nestbeste får enda en mulighet.

Joda, men selv i normale sesonger er det vanskelige valg som må tas om de siste plassene på laget. Ofte står det mellom en eldre løper med marginalt bedre resultater enn en yngre. Syns ikke det er opplagt at man alltid bør velge den yngste aktuelle løperen i slike tilfeller.

Syns også Harsems forslag om å gi NC-vinneren friplass i WC er interessant. Tror det kan ha noe for seg for å øke statusen på NC og få flere til å satse noen år ekstra. I Sverige har de innført ganske gode pengepremier til sammenlagtvinnerne av den nasjonale cupen og en egen SM-cup. Vil tro slike tiltak kan gjøre at flere av de nest beste satser noen år ekstra.

bhros

Innlegg: 12221
bhros
07.04.21 19:01

Ser at Sarah Lewis vil prøve å bli president FIS, etter at hun fikk sparken som generalsekretær (?) i fjor.

Noen som har noen synspunkter på dette? Jeg kjenner for lite til hva hun har stått for tidligere til å ha noen mening om saken. 

KongOlav2

Innlegg: 44901
KongOlav2
07.04.21 19:04
Maximilia: Resandet skulle man ju kunna minska genom att snegla lite på skidskyttets lösning. Tycker också man kan ta efter skidskyttet och införa en mixed stafett och/eller en mixad parstafett så det blir lättare för små landslag att ställa upp med ett slagkraftigare lag.

Da bør dette erstatte sprintstafetten. Vi trenger virkelig ikke tre ulike stafetter i mesterskap.

sexxes

Innlegg: 14057
sexxes
07.04.21 19:23

Skiskyting har vel tre stafettyper. Da burde jo langrenn klare det også. Kan jo ha mixed av vanlig stafett (2+2), og mixed sprintstafett (1+1). Om man kvitter seg med klassiskøvelsene må man jo finne på noe som kan erstatte dem. 

Så kan man jo diskutere hvor lange etappene skal være.

tartaglia2

Innlegg: 3857
tartaglia2
07.04.21 19:29
bhros: Ser at Sarah Lewis vil prøve å bli president FIS, etter at hun fikk sparken som generalsekretær (?) i fjor. Noen som har noen synspunkter på dette? Jeg kjenner for lite til hva hun har stått for tidligere til å ha noen mening om saken.

Kjenner heller ikke mye til hva hun har stått for tidligere, men etter 20 år som generalsekretær vil jeg tror hun har hatt mange muligheter til å få gjennomslag for ideene sine.

Generelt tenker jeg at 20 år på toppen i en slik organisasjon er ca 10 for mange. Håper FIS heller velger en kandidat som kan bringe noen nye ideer inn i organisasjonen. 

Syns også det er på tide å få inn noen nye i Ulvangs og Capols roller. Er noen år siden de har hatt noen ideer som har økt interessen for langrenn.  

(Innlegget ble redigert 07.04.21 19:38)

Eksberten

Innlegg: 32413
Eksberten
07.04.21 20:56

Er for mange stafetter i skiskyting. 2 stafetter er mer enn nok. Og som tartaglia er inne på, er for tiden flere nasjoner som har 2 gode menn, eller 2 gode kvinner, enn som har har 1 til 2 gode fra hvert kjønn. Mix stafett i skiskyting ble vel nærmest oppfunnet av svenskene som da hadde et par gode i hvert kjønn.

 

bhros

Innlegg: 12221
bhros
07.04.21 23:05

Intervju med Erik Valnes på lokal-TV i kveld. Forteller at han ikke ensidig satser på sprint framover. Sikter seg inn på lengre klassiskdistanser, som 15 km i OL neste år. Aller høyest på ønskelisten står en etappe på stafetten, gjerne førsteetappen. Trener Nossum tror han kan gjøre det bra der, vant som han er fra sprintrenn til å gå i felt.  Og han er jo ikke så lett å skubbe seg på! 

tartaglia2

Innlegg: 3857
tartaglia2
08.04.21 08:22

For de som har lyst til å se skirenn i dag er det SM-stafetter i Kalix fra klokka 11. Blant herrene er Åsarna (Ruus, Burman, Poromaa) favoritter og de nærmeste utfordrerne er Piteå (Andersson, Sandström, Häggström) og Mora (G Eriksson, Rosjö, J Eriksson). På damesiden er Piteå 1 (Ribom, Andersson, Sundling) storfavoritter. De andre medaljefavorittene er nok Falun-Borlänge (Olsson, Dahlqvist, Lindström) og Piteå 2 (Vinsa, Kalla, Henriksson)

Tror alle etappene er i klassisk stil. Litt usikker på om det er mulig å se rennet gratis eller ikke. På expressen.se står det at man trenger premium, mens det i tidligere informasjon stod at rennene ville være fritt tilgjengelig.

Er også sprintstafetter i morgen og 3- og 5-mil intervallstart på søndag.

DrDrax

Innlegg: 1443
DrDrax
08.04.21 08:37
tartaglia2: 5-mil intervallstart

vgd-porno

tartaglia2

Innlegg: 3857
tartaglia2
08.04.21 11:47
tartaglia2: På damesiden er Piteå 1 (Ribom, Andersson, Sundling) storfavoritter

De vant ganske klart. Ut fra mellomtidene ser det ut som om de klarte å ta igjen 8 av 12 konkurrenter med minst en runde. Første lag ble tatt igjen før første veksling. Falun-Borlänge tok sølvet 0,2 sekunder foran Piteås andrelang.

Maximilia

Innlegg: 139
Maximilia
08.04.21 12:56
tartaglia2: De vant ganske klart. Ut fra mellomtidene ser det ut som om de klarte å ta igjen 8 av 12 konkurrenter med minst en runde. Første lag ble tatt igjen før første veksling. Falun-Borlänge tok sølvet 0,2 sekunder foran Piteås andrelang.

Det som var extra kul var att Charlotte Kalla i Piteås andralag åkte en bra andrasträcka och tog dem till medaljplats där.

KongOlav2

Innlegg: 44901
KongOlav2
08.04.21 12:57
sexxes: Skiskyting har vel tre stafettyper. Da burde jo langrenn klare det også. Kan jo ha mixed av vanlig stafett (2+2), og mixed sprintstafett (1+1). Om man kvitter seg med klassiskøvelsene må man jo finne på noe som kan erstatte dem.  Så kan man jo diskutere hvor lange etappene skal være.

Nei, det burde heller vært 2 i skiskyting også fremfor 3 i langrenn. Det er ikke noe mål i seg selv å ha flest mulig medaljeøvelser i mesterskap. I skiskyting er det definitivt blitt minst en for mange. Og i langrenn bør det ikke bli flere enn i dag; altså maks 6. 

klausO2

Innlegg: 1723
klausO2
08.04.21 12:57
tartaglia2: har egentlig veldig mye sympati har Harsem

Håper hun har motivasjon og økonomi til å satse noen år til.  Toppnivået hennes er ekstremt bra, og klarer hun å bruke frustrasjonen til drivkraft i treningen, så kommer hun fort tilbake i verdenstoppen.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg