Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

WC langrenn, Ruka (27-29/11)

NYTT TEMA
janesaj

Innlegg: 39901
janesaj
25.11.20 17:40

Velkommen til en ny WC-sesong også i langrenn! Endelig er vi igang! Som vanlig starter det hele i Ruka (også kjent som Kuusamo). Årets første WC-helg blir en minitour, som består av klassisk sprint på fredag, fortsetter med 10/15 km intervallstart, også det i klassisk, før det hele skal avsluttes med en jaktstart over 10 og 15 km i fristil.

Vi lever jo som kjent i en meget usikker tid om dagen, men forhåpentligvis kan vi få så mange skirenn som mulig utover, så vi kan gå nok en fin sesong i møte. Det starter iallfall normalt nok kalendermessig, og så får vi tro at det kan fortsette så normalt som mulig under omstendighetene. Foregående helg var det som de fleste langrennsinteresserte har fått med seg nasjonale åpninger i flere land, og nå blir det som vanlig enormt spennende å se hvor de beste står i forhold til hverandre i sesongens første internasjonale konkurransehelg.

Ruka er et vintersportssted som ligger nordøst i Finland, i Kuusamo kommune, og cirka 25 kilometer fra selve byen Kuusamo, som har 17 000 innbyggere og ligger på grensen til Russland. Ruka/Kuusamo har arrangert WC hvert år siden 2002, og stedet har i flere år nå alternert med Lillehammer når det gjelder å arrangere årets første minitour. Finnene hadde også i fjor denne minitouren, og så får vi håpe at Lillehammer kan "ta den tilbake" neste år igjen, når ting forhåpentligvis er mer som normalt.

I fjorårets minitour ble det norsk storeslem i kvinneklassen, der Therese Johaug var fullstendig overlegen og vant med over minuttet foran Heidi Weng, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer tre. Amerikanerne Sadie Maubet Bjornsen og Jessica Diggins ble beste ikke-norske på fjerde- og femteplass. I herreklassen ble det også en enorm norsk dominans. Johannes Høsflot Klæbo tok seieren i spurt mot Emil Iversen, mens Iivo Niskanen tok fjorårets eneste ikke-norske pallplass sammenlagt i minitouren. Pål Golberg ble nummer fire, og Hans Christer Holund, Didrik Tønseth og Sjur Røthe radet seg opp på plassene fra seks til åtte. Vi skal vel kanskje ikke forvente at dominansen fortsetter på samme måte i år, kanskje særlig ikke i dameklassen hvor det er et par sterke svensker som har vist storform, men at vi skal ha folk som kan kjempe om seieren i begge klasser, er det ingen tvil om.

Som vanlig pågår det også hopp og kombinert parallelt med langrenn under Ruka-helgen, men siden dette normalt uansett blir diskutert i egne tråder, er det mest hensiktsmessig å kun fokusere på langrenn i denne tråden.


Øvelsesprogram:

Fredag 27. november:
10:00: Sprintprologer klassisk, kvinner og menn
12:30: Sprintfinaler klassisk, kvinner og menn

Lørdag 28. november:
09:40: 10 km klassisk, kvinner
12:45: 15 km klassisk, menn

Søndag 29. november:
11:50: 10 km fristil (jaktstart), kvinner
12:50: 15 km fristil (jaktstart), menn


Norges tropp:

Kvinner:
Hedda Østberg Amundsen, Asker Skiklubb/Equinor Rekruttlandslag
Helene Marie Fossesholm, Eiker Skiklubb
Therese Johaug, IL Nansen
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL/Team Elon Midt-Norge
Mathilde Myhrvold, Vind IL/Equinor Rekruttlandslag
Ane Appelkvist Stenseth, Grong IL
Anna Svendsen, Tromsø Skiklubb
Heidi Weng, IL BUL
Lotta Udnes Weng, Nes Ski
Tiril Udnes Weng, Nes Ski

Menn:
Pål Golberg, Gol IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Sjur Røthe, Voss IL
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF
Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer Skiklubb
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF

Ragnhild Haga har, etter å ha vist rufsete form på Beitostølen, i samråd med landslagsledelsen besluttet å ikke reise til Ruka og heller forberede seg for kommende oppgaver. Maiken Caspersen Falla er småsyk og er heller ikke med til Ruka. Mikael Gunnulfsen var uttatt i troppen, men har dessverre blitt syk. Han erstattes av Didrik Tønseth.

Therese Johaug gjennomførte nok en prikkfri sesong i 19/20, der hun vant WC sammenlagt overlegent og tok også med seg de to viktigste enkeltkonkurransene, Tour de Ski og Ski Tour. Hun tapte kun tre distanserenn - en kort fellesstart og en kort jaktstart i Tour de Ski, samt Kollen-tremila, der hun som de fleste vel husker gikk på en taktisk bommert ved å ikke bytte ski underveis. Hun viste også blendende fin form på Beitostølen foregående helg, der det ble to enkle seire på to dager, og hun har nok enda mer å gå på. Det er nok noen som kan utfordre om de virkelig er i toppslag, men det er ikke noen vits i å late som hun ikke er storfavoritt til å vinne denne minitouren, for det er hun.

Heidi Weng var tilbake i godt slag i fjor, og var å finne på pallen i mange av rennene da. Riktig nok ble det ingen seire, og hun ble "bare" nummer fire i Tour de Ski, men hun ble to i Ski Tour sammenlagt og tok også andreplassen i WC sammenlagt bak Johaug. Så var det også noen renn hvor det ikke stemte fullt så godt, men alt i alt hadde hun en meget vellykket sesong, særlig med tanke på den blytunge 18/19-sesongen hun hadde før der igjen (forsåvidt også siste halvdel av sesongen før der). Hun hadde en litt tung 10 klassisk på Beitostølen i helgen, men fikk seg en opptur på 10 fri, og forhåpentligvis ser vi henne i enda bedre form her, så hun kanskje kan kjempe om en pallplass sammenlagt.

En vi naturlig nok er meget spente på før hennes første virkelige WC-sesong, er vårt gigatalent Helene Marie Fossesholm. Hun har de siste par årene tatt alle de stegene vi håpet på og litt til, og det fikk sitt klimaks med en kjempeflott femteplass på den korte fellesstarten i Falun (hennes så langt siste møte med hele verdenseliten), samt to junior-VM-gull, og kanskje falt hun fra et tredje på sprinten. Fossesholm er junior også i år, men er allerede nå et fullverdig medlem av seniorlandslaget, og det skal bli meget interessant å se utviklingen hennes utover i sesongen, og om hun kan seile frem som en medaljekandidat i senior-VM. På Beitostølen gjennomførte hun et solid løp på 10 klassisk, mens hun ikke var fullt så pigg på 10 fri dagen etterpå. Men hun er ung, og at det går opp og ned nå i startgropa av karrieren må vi bare regne med. Forhåpentligvis kan hun kjempe om fremskutte plasseringer allerede i Ruka.

Det er nok også disse tre vi fremfor alt kan ha forventninger til denne helgen. Men vi skal ikke glemme bort en Tiril Udnes Weng, som ved gjentatte anledninger viste seg frem på distanse i fjor, og som ble topp ti både i Tour de Ski og Ski Tour, og som ble sju i minitouren i nettopp Ruka. Hun behersker med andre ord tourer meget godt, allsidig som hun er. Åpningshelgen på Beitostølen var litt tung for Udnes Weng, som ble slått ut i semifinalen på sprinten som tvillingsøsteren vant, og i tillegg var hun nok litt lenger bak enn hun hadde håpet på 10 fri. Kanskje kan hun snuse på en topp ti-plassering sammenlagt med en formøkning.

Og vi er naturlig nok ikke ferdig med familien Udnes Weng. Tvillingsøster Lotta Udnes Weng er også en del av troppen etter en positiv helg på Beitostølen. Lotta har slitt en del med skader og sykdom de par siste årene og har derfor ikke tatt helt de samme stegene som tvillingsøsteren på distanse (de var jo jevngode også der tidligere). Forhåpentligvis holder hun seg borte fra skader og sykdom en stund fremover, slik at hun kan få ut potensialet sitt. Vi skal ikke glemme at hun har vært i WC-finale på sprint, så at det finnes noe der, er helt klart. På Beitostølen imponerte hun særlig i sprintfinalen, der hun hadde klart mest krefter igjen på slutten og vant overlegent. Hun slo også tvillingsøster Tiril på 10 fri, og om hun får til alle tre løpene slik hun kan, er det ikke umulig at hun i det minste kan raske med seg en god del WC-poeng fra denne helgen.

En annen spennende start, er unge Mathilde Myhrvold. Hun viste seg frem allerede i fjor med å ta seg opp i den absolutte norgestoppen på sprint, og hun fikk også med seg en semifinale i sin eneste WC-start i Drammen i fjor, samt bronse i NM. Det sies at hun har forbedret seg på distanse i år, og hvis hun samtidig har beholdt eller til og med utviklet sprintferdighetene, blir hun meget interessant å følge. Hun ble fire på sprinten på Beitostølen, og selv om hun plasserte seg OK også på distanserennene, er det nok fremfor alt fredagen som er ungjentas dag.

Anne Kjersti Kalvå har også kommet med til denne minitouren. Hun har vist seg frem i WC ved noen anledninger, og særlig hadde hun et par fine sprinter under fjorårssesongen. Kanskje er hun hakket bedre i skøyting, men hun plasserte seg bra på 10 klassisk på Beitostølen. Målet blir nok likevel fremfor alt å ta med seg en del WC-poeng hjem fra Finland denne gangen. Det samme gjelder nok for Hedda Østberg Amundsen, en ungjente som får muligheten til å vise seg frem her. Hun har nok foreløpig ikke hatt riktig like fin utvikling som sin tvillingbror Harald (som er et offer for den enorme bredden på herresiden), iallfall det siste året, men hun har nok potensial til å bli en brukbar løper. Hun ble for eksempel topp 20 på Kollen-tremila i 2019.

Anna Svendsen har etterhvert rukket å bli 30 år gammel og er ikke lenger noen ung og lovende løper, men er fremdeles en kapabel klassisk sprinter på sine beste dager. Det viste hun senest i helgen på Beitostølen, der hun kapret en pallplass på sprinten, og ikke minst under Ski Tour i Trondheim, da hun kom seg til finalen på den klassiske sprinten der. Det er nok fremfor alt på sprinten hun har ambisjoner om et godt resultat, selv om hun nok også kan gjøre en brukbar 10 klassisk, god klassiker som hun er. Ane Appelkvist Stenseth er i samme kategori, om enn i enda større grad. Hun hadde en fin sesong i 19/20, hvor hun ikke bare tok sølv på NM-sprinten, men også kom seg til to WC-finaler. Det er i utgangspunktet klassisk sprint som er hennes beste øvelse, så fredagen er nok en merkedag hun har blinket seg ut en stund nå. Resten av helgen er hun nok ikke like optimistisk for.

På herresiden er det som vanlig fra oss nordmenn store forventninger til hva Johannes Høsflot Klæbo kan stelle i stand. Klæbo måtte, etter å ha vunnet WC sammenlagt både i 2018 og 2019, i fjor se at Alexander Bolshunov ble hakket for sterk i kampen om den store kula. Men han hadde fremdeles en fin sesong, ikke minst på sprint, der han forble ubeseiret hele WC-sesongen (vant riktig nok ikke på Beitostølen i fjor). I internasjonal sammenheng er han nå ubeseiret i paradegrenen sin siden Lillehammer i november 2018, en ganske så spinnvill statistikk. Av andre renn var han på pallen sammenlagt i Tour de Ski, samt at han vant minitouren i Ruka. Han gjennomførte en bunnsolid åpningshelg på Beitostølen, der han som vanlig ikke ble truet i det hele tatt på sprinten, mens han tok andreplassen på 15 klassisk i det mildt sagt skiftende været. Klæbo er nok omtrent der han skal være, og må gjelde som en av de store favorittene foran denne minitouren.

Emil Iversen er en løper som nærmest er laget for denne minitouren. Han er helt i toppen på klassisk sprint, er også på sine beste dager en som kan ende på pallen på 15 klassisk, og han har blitt såpass god i skøyting at han på en god dag henger med de aller fleste også på en jaktstart i skøyting. Men så er han også en noe ustabil løper, en du ofte ikke helt vet hvor har hen formmessig. Sånn var det også i fjor, hvor han var i god form før nyttår med mange fine resultater, før han hadde en downperiode i januar og februar, men han kom seg godt mot slutten av sesongen igjen, med fjerdeplass i Ski Tour og ikke minst tredjeplass på femmila i Kollen. Det er ikke mye å lese ut fra åpningshelgen hans på Beito, med diskvalifikasjon på sprinten og helbom på 15 klassisk der han hadde en dårlig dag og vel så å si ga opp i det skiftende været. Men om formen er noenlunde der den skal være, er han en som utmerket godt kan stikke av med hele greia.

En annen på papiret meget, meget interessant mann for denne minitouren, er selvfølgelig Pål Golberg. Golberg har hatt en del tunge sesonger, med kyssesyke og alt som har vært, men i fjor fikk han virkelig det løftet vi egentlig har ventet på i mange år. Særlig var det oppløftende å se hvor godt han gjorde det i tourene. Det startet med fjerdeplass i minitouren i Ruka, og han kvalifiserte seg til Tour de Ski, der han oppnådde en høyst respektabel sjetteplass. Og så kronet han selvsagt sesongen med en spinnvill Ski Tour i Sverige og Norge, der han rett og slett gikk bort og vant hele "skiten" etter en jevn og fin tour hele veien uten dårlige renn. I tillegg må det også nevnes at han vant sprinten i Falun og ble to både i Ruka, Oberstdorf og Trondheim. Imidlertid er nok formen litt usikker, da han måtte stå over Beitostølen foregående helg med mild sykdom, men forhåpentligvis ser vi ham helt i toppen.

Verdensmesteren på femmila fra 2019, Hans Christer Holund, er også en man skal følge med på. Holund greide å følge opp VM-gullet med en flott fjorårssesong, hvor han blant annet fikk med seg en tredjeplass i Ski Tour sammenlagt, ble to på duathlon på Lillehammer, samt at han også fikk med seg en pallplass på 15 klassisk i Lahti mot slutten av sesongen. Han var meget ofte å finne i topp seks. Siden sist har Holund rukket å bli far, noe som selvfølgelig har gjort at prioriteringene har skiftet en del, men det var ingenting som tydet på det under sesongåpningen på Beitostølen, der han gjennomførte en solid 15 klassisk med en tredjeplass der, samt at han var overlegen på 15 fri og viste at han er i rute til en viktig VM-sesong. Han kommer som vanlig til å tape en del til de beste allrounderne på sprinten, men på lørdag og søndag skal han kunne hevde seg godt om han beholder formen fra helgen som var.

En som skal passe denne touren bra er Erik Valnes, som jo er særlig sterk på klassisk sprint, men som også kan gå fint på distanse i klassisk på gode dager. Valnes, som er tidligere dobbel U23-verdensmester på sprint, har tatt steg for steg de siste årene, og sementerte seg forrige sesong som en av de aller beste sprinterne i verden, da han var fire ganger på pallen og dessuten ble to i sprintcupen bak Klæbo. Han endte også rett utenfor topp ti i minitouren sammenlagt i Ruka i fjor. På Beitostølen så han sterk ut på sprinten og var klart best av røkla bak Klæbo, og det vil ikke forbause om vi får samme resultat på fredagens sprint. Så får vi se om distanseformen er god nok til at han kan blande seg inn i topp ti i sammendraget.

Håvard Solås Taugbøl har lenge vært en meget god skøytesprinter, men forrige sesong tok han sjumilssteg også i den andre stilarten, noe som førte til at han i Falun mot slutten av sesongen var i sin aller første WC-finale i klassisk. Taugbøl hadde også en god sesong i skøyting, hvor han var på pallen både i Davos og Drammen, i tillegg til finale på begge de to andre sprintene han deltok på i WC. Han var også på pallen på Beitostølen i helgen og viste da at han blir å regne med også denne sesongen. Det blir artig å se hva han kan få til på fredagens sprint. De to andre distansene blir bonus, men vi har sett at han kan gå fort på distanse tidligere når han har gode dager, særlig i skøyting, så vi får se hva som skjer.

Sjur Røthe har i utgangspunktet ikke sine beste sjanser i en minitour, og særlig ikke med så mye klassisk involvert. Røthe hadde en stor sesong i 18/19, da han var suveren i skøyting før jul og dessuten ble verdensmester på duathlon, mens fjorårssesongen var et lite skritt tilbake igjen i forhold, selv om han glimtet til med flere pallplasser i siste del av sesongen (deriblant en seier på 15 fri under Ski Tour). Han har hatt det han beskriver som en "rufsete høst", men gikk likevel såpass fort at han kom på pallen på 15 skøyting på Beitostølen i helgen, den eneste distansen han deltok på, så det står nok ikke så altfor galt til med formen. Likevel vil topp ti være et godt resultat på nåværende tidspunkt og med det programmet som foreligger.

Simen Hegstad Krüger hadde en variabel, men alt i alt finfin fjorårssesong. Han vant 15 fri i Davos samt den avsluttende klatringen i Tour de Ski, og i tillegg kan andreplassene i Ski Tour og ikke minst på femmila i klassisk(!) i Kollen trekkes frem som høydepunkter. Toppnivået hans er utrolig høyt (særlig i skøyting), men han har også en del dårlige dager innimellom. Det viste seg blant annet på Beitostølen foregående helg, der han leverte en godkjent 15 klassisk, mens han falt litt gjennom på det som skal være en av hans absolutte favorittdistanser, 15 skøyting. Programmet her passer ham ikke akkurat som hånd i hanske, og Ruka har så langt ikke vært noen favorittarena, men er han i noenlunde posisjon før søndagen, bør han kunne få en grei sluttplassering.

Didrik Tønseth hadde en middels sesong til seg å være i fjor, hvor han ikke greide å ta seg opp på pallen i WC (fjerdeplass var best, nettopp i Ruka). Det førte også til at han fikk gå færre WC-renn enn vanlig, men han greide iallfall å skrape sammen noen topp ti-plasseringer. Dessverre gikk han også to ganske så middels renn til seg å vær på Beitostølen, hvor han ble fem på 15 klassisk, mens han ble nummer ni på 15 fri, og avstanden opp til teten bekymrer nok en del. Men om Tønseth greier å heve seg vet vi hva han er i stand til på sitt beste, særlig i klassisk. Disse Ruka-rennene blir nok viktige i forhold til videre WC-deltakelse, og da får vi for hans del tro at han tar sjansen.

Sistemann på laget er Sindre Bjørnestad Skar, absolutt en som på sitt beste kan finne på noe her. Bjørnestad Skar hadde som vanlig en fin og jevn sesong i 19/20, og var i flere sprintfinaler, hvor han deriblant fikk en pallplass i Dresden. Han er imidlertid best i skøyting når det gjelder sprint, men han har vist før at han iallfall har semifinaler innen rekkevidde også i klassisk, og han gikk tross alt helt til finalen i det sterke norske feltet på Beitostølen i helgen. Han leverte også en helt OK 15 klassisk til seg å være. Er han i toppslag i Ruka, kan han oppnå en fin sammenlagtplassering.


Utlendinger:

Vi trodde i fjor at svenskene kom til å være blant de største utfordrerne til norsk suksess i dameklassen i Ruka, men den gangen forsvant de litt i mengden (var vel en smørebom inne i bildet der, blant annet). Men denne gangen kommer de nok til å bli meget sentrale i helgens begivenheter. Ebba Andersson har for lengst etablert seg blant verdens beste løpere, og hun fikk med seg så mange som seks pallplasser forrige sesong. Hun er alltid der oppe, men venter fremdeles på sin første WC-seier. Kan den komme her? Hun er iallfall en av de som kan utfordre Johaug om absolutt alt stemmer. Hun fikk en fin sesongåpning i Bruksvallarna med en seier og en andreplass. Frida Karlsson tok forrige sesong karrierens aller første WC-seier på tremila i Holmenkollen, mye takket være et godt taktisk skibytte. Hun gikk ellers ganske så få renn, men potensialet vet alle hvor stort er. Hun har visstnok slitt med hofteproblemer i oppkjøringen, men i den svenske åpningen viste hun at formen er til stede, med en første- og en andreplass i to tette dueller mot Andersson. Det blir meget interessant å se hvor de to svenskene står i forhold til resten av verdenseliten.

Men det er naturlig nok ikke kun svenskene som er interessante. Vi har blant andre med et sterkt hjemmehåp i Krista Pärmäkoski, som ofte er så stabil rundt topp seks. Hun ispedde de stabile resultatene med to pallplasser på sin spesialdistanse, 10 klassisk (begge på hjemmebane i Ruka og Lahti). Hun har allsidigheten og stabiliteten til å hevde seg langt oppe om formen er på plass. Det siste er dog et lite spørsmålstegn, da finnene ikke har hatt nasjonal sesongåpning i år. I tillegg har vi Jessie Diggins som helt sikkert vil ha et ord med i laget. Hun hadde en finfin fjorårssesong med flere pallplasser, og med topp seks-plasseringer både i Ski Tour og minitouren i Ruka. Hun hadde nok ønsket seg enda mer skøyting, men er hun i posisjon før siste etappe, blir hun farlig for noen og enhver. Diggins' landskvinne Sadie Bjornsen har for øvrig bestemt seg for å ikke delta i første del av sesongen. Det kan man lese mer om her.

Et annet spenningsmoment er hvor russerne står. Natalia Nepryaeva hadde en god fjorårssesong, og særlig imponerte hun under Tour de Ski, hvor hun fulgte teten helt til siste etappe, og hvor hun til slutt ble nummer to. Hun var også stabilt med i toppen i de aller fleste renn utenom det, og hun ble da også nummer tre i WC sammenlagt. Hun var med i et par testrenn mot resten av det russiske laget pluss noen utlendinger foregående helg, og var godt med på 10 klassisk, mens hun var et stykke bak i skøyting. Så hun har nok noe å gå på når det gjelder toppformen. En som er tilbake denne sesongen etter graviditet er Yulia Stupak (tidligere Belorukova). Hun var jo som vi husker en meget habil løper, særlig i klassisk, og særlig på sprint. Hun var et stykke bak i de to nevnte testløpene, så formen er vel ikke helt topp, men den blir nok bedre utover. Men en å virkelig se opp for fra de russiske rekker er Tatiana Sorina (tidligere Aleshina), som også har vært borte grunnet graviditet. Hun vant nemlig begge disse to testløpene med god margin, og det var mot ganske så god motstand (Stadlober, Hennig, Carl og Lampic var blant motstanderne). Man skal kanskje ikke lese altfor mye ut av det, for det er sikkert ikke alle som toppet formen inn mot disse løpene, men det betyr nok iallfall at man skal holde et skarpt øye med henne.

Svenskene har flere interessante løpere. Blant disse er Maja Dahlqvist, som hadde en litt "bob-bob-sesong" i fjor, men i år virker det som hun er tilbake for fullt. I Bruksvallarna knuste hun all motstand på sprinten, og i tillegg hang hun med Karlsson og Andersson nesten helt inn på 10 fri. Fortsetter hun den trenden, kan hun faktisk bli ganske farlig i sammendraget. Moa Lundgren er også en god ung allrounder som kan greie en fin sammenlagtplassering om formen er på topp, men er vel foreløpig kanskje litt for svak på det meste til å true teten. Jonna Sundling var i fantastisk sprintform i fjor og gjorde også enkelte fine løp på distanse på gode dager. Kan kanskje være en kandidat for topp ti om alt stemmer. Hold også et lite øye med Linn Svahn, fjorårets sprintsensasjon som tydelig har tatt steg på distanse også, men en absolutt tetkamp sammenlagt her er kanskje litt i tidligste laget.

Ellers er det også andre interessante enkeltløpere. Blant dem er Anamarija Lampic, som skal være meget sterk på de klassiske distansene (og da særlig sprinten). Sloveneren skøyter også brukbart på gode dager og er en outsider i sammenlagtdiskusjonen. Tyske Katharina Hennig tok sin aller første pallplass da hun ble tre på fellesstarten i Val di Fiemme under Tour de Ski i fjor. Hun var også topp ti ved mange andre anledninger etter jul. Har hun løftet seg ytterligere? Østerrikeren Teresa Stadlober har vel ikke helt hatt den utviklingen man kanskje kunne håpet på for et par år siden, men hun var innom pallen på duathlonen i Oberstdorf forrige sesong. Det hadde vært artig om hun kunne stabilisert seg på det nivået oftere. Kerttu Niskanen var en del inne i topp ti i fjor, særlig i starten av sesongen. Er hun på det nivået i år fra starten av, er det finske hjemmehåpet absolutt en som kan blande seg et stykke opp. Og hva med Katerina Razymova? Tsjekkeren var et stjerneskudd i starten av forrige sesong, med blant annet en femteplass nettopp i Ruka på 10 klassisk, og også en del andre topp ti-plasseringer. Deretter trøblet hun mer. Greier hun å være mer stabil på sitt beste denne sesongen?

Andre som kan få til brukbare resultater inkluderer Alisa Zhambalova, Yana Kirpichenko, Emma Ribom, Anna Dyvik, Victoria Carl, Nadine Fähndrich, Anne Kyllönen, Laura Mononen, Johanna Matintalo og Rosie Brennan.

I herreklassen er det nok (som vanlig) Alexander Bolshunov som er den vi skal se aller mest opp for av utlendingene. Bolshunov hadde rett og slett en fantomsesong i fjor, og vant WC sammenlagt helt overlenget. Han vant blant annet Tour de Ski og femmila i Kollen, og han var liksom alltid oppi der, uansett stilart og distanse. Han ble tre på et testløp på 15 fri i helga bak de sterke skøyterne Melnichenko og Chervotkin og virker vel til å være i brukbart slag, og da er han naturlig nok en av de store favorittene. En som som alltid er sugen på å vise seg frem på hjemmebane, er Iivo Niskanen. Finnen er jo en strålende klassiker og vant 15 klassisk i Ruka i fjor, og han har også etterhvert blitt en god skøyter når han har dagen, som er kapabel til å være på pallen også der. Han er heller ikke en helt ueffen sprinter - han har vært i både finale og flere semifinaler i WC-sammenheng tidligere på klassisk sprint. Får han alt til som han kan, blir han i likhet med Bolshunov en vrien mann å slå. Imidlertid skal han ha slitt noe med ryggsmerter i det siste, så formen er kanskje et lite spørsmålstegn.

Det er vel fremfor alt disse to som er de norske favorittenes store sammenlagtutfordrere. Flere interessante navn finnes selvfølgelig likevel, og flere av dem er russiske. Blant dem finner vi Alexey Chervotkin, som etter par litt tunge år endelig ser ut til å være på rett vei igjen. Han ble to i begge de to testløpene som det russiske landslaget gikk, og var ikke langt unna seieren i noen av dem. Han er vel relativt jevngod i stilartene og kan fort komme til å blande seg langt opp om formen holder seg god, tross at han ikke er noen stor sprinter. Evgeniy Belov har gjort det godt i tourer før, og markerte seg gjennom å vinne et av de nå mye omtalte testløpene (15 klassisk). Er det dog noe vi vet om Belov etter alle disse årene, er det at han er stabilt ustabil, så vi skal ikke direkte regne med ham i toppen. Vi har selvfølgelig også en Andrey Melnichenko, selv om han er normalt mye bedre i skøyting enn klassisk. Men er han på et visst skuddhold foran siste etappe, er han en som kan gå seg langt oppover. Se også opp for sterke løpere som Ilia Poroshkin, Ilia Semikov og Ivan Yakimushkin, som alle innehar et høyt toppnivå, men som er ustabile.

Av andre løpere kan veteran Dario Cologna nevnes. Det spørs vel om ikke den sveitiske levende legenden er over sin absolutte topp nå (selv om jeg aldri liker å avskrive folk), men han viste flere ganger i løpet av forrige sesong at han fremdeles er god for plasseringer godt innenfor topp ti, og på hjemmebane i Davos var han til og med innom pallen. Det blir interessant å se hvor han står denne sesongen. Svenskene har nok ikke de helt store forhåpningene til helgen, men de har definitivt fått opp et fint talent i William Poromaa (foreløpig best kjent som kjæresten til Frida Karlsson), en førsteårssenior som vant 15 fri og ble to på 15 klassisk under den svenske åpningen, og som er vel verdt å holde et øye med hvordan står seg i forhold til verdenseliten. Calle Halfvarsson, som normalt ville hatt et ypperlig program her, har dessverre for svenskene valgt å stå over denne helgen grunnet dårlig form.

Andre som kanskje kan bemerke seg er Francesco de Fabiani, Federico Pellegrino, Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen, Johan Häggström og Andrew Musgrave, og det finnes nok enda flere som kommer til å levere gode enkeltrenn (gjelder selvsagt også i dameklassen), men det kan vi ta underveis i helgen.


Resultater, 2019:

Sprint klassisk, kvinner:
1. Maiken Caspersen Falla (NOR)
2. Jonna Sundling (SWE)
3. Sadie Maubet Bjornsen (USA)
4. Ane Appelkvist Stenseth (NOR)
5. Stina Nilsson (SWE)
6. Tiril Udnes Weng (NOR)

10 km klassisk, kvinner:
1. Therese Johaug (NOR)
2. Krista Pärmäkoski (FIN) +30.1
3. Natalia Nepryaeva (RUS) +44.4
4. Sadie Maubet Bjornsen (USA) +45.7
5. Katerina Razymova (CZE) +46.7
6. Rosie Brennan (USA) +57.9

10 km fristil (jaktstart), kvinner:
1. Therese Johaug (NOR)
2. Heidi Weng (NOR) +1:11.3
3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (NOR) +1:13.3
4. Sadie Maubet Bjornsen (USA) +1:27.9
5. Jessica Diggins (USA) +1:30.9
6. Krista Pärmäkoski (FIN) +1:41.0

Sprint klassisk, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Pål Golberg (NOR)
3. Richard Jouve (FRA)
4. Alexander Bolshunov (RUS)
5. Emil Iversen (NOR)
6. Oskar Svensson (SWE)

15 km klassisk, menn:
1. Iivo Niskanen (FIN)
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) +13.0
3. Emil Iversen (NOR) +14.9
4. Didrik Tønseth (NOR) +33.1
5. Alexander Bolshunov (RUS) +43.8
6. Andrey Larkov (RUS) +45.4

15 km fristil (jaktstart), menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Emil Iversen (NOR) +1.8
3. Iivo Niskanen (FIN) +11.1
4. Pål Golberg (NOR) +47.9
5. Alexander Bolshunov (RUS) +48.3
6. Hans Christer Holund (NOR) +52.1


NRKs sendeskjema:

Alt sendes på NRK1.

Fredag 27. november:
09:55-11:00: V-cup langrenn: Klassisk sprint, prolog
12:15-12:30: V-cup langrenn
12:30-14:15: V-cup langrenn: Klassisk sprint, finaler

Lørdag 28. november:
09:35-10:40: V-cup langrenn: 10 km klassisk, kvinner
12:40-14:00: V-cup langrenn: 15 km klassisk, menn

Søndag 29. november:
11:45-12:25: V-cup langrenn: 10 km fri teknikk jaktstart, kvinner
12:45-13:40: V-cup langrenn: 15 km fri teknikk jaktstart, menn


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
Fredag: -5 grader, skyet
Lørdag: -2 grader, skyet
Søndag: -4 grader, skyet


God fornøyelse!

(Innlegget ble redigert 25.11.20 17:42)

xpoolman

Innlegg: 8592
xpoolman
26.11.20 09:12

Igjen en fantastisk oversikt fra janesaj !
Tusen takk !

Vi gleder oss !!!

Eksberten

Innlegg: 31044
Eksberten
26.11.20 09:27

Så igjennom den russiske dametroppen og fant knapt noen kjente der og tenkte er de ikke tilbake de som fikk barn sist, eller kan de ha giftet seg til det ugjennkjennelige? Her fikk vi forklaringen på løpere som Stupak og Sorina.

PerryAndre

Innlegg: 9102
PerryAndre
26.11.20 09:27

Det er bare å takke for et langt informativt innlegg!

ms_8

Innlegg: 8364
ms_8
26.11.20 09:34

Landslagstreneren Nossum testet positivt for korona. Kan det betyr at ingen av dei norske får gå?

isirubben

Innlegg: 6
isirubben
26.11.20 09:42

janesaj sätter stämningen perfekt inför helgen. Håller tummarna för att tävlingarna blir av och att det blir rättvist och spännande!

tartaglia2

Innlegg: 2892
tartaglia2
26.11.20 09:47
ms_8: Landslagstreneren Nossum testet positivt for korona. Kan det betyr at ingen av dei norske får gå?

Ja, er en viss fare for det.

oddvar_kjempebra

Innlegg: 25059
oddvar_kjempebra
26.11.20 09:48
ms_8: Landslagstreneren Nossum testet positivt for korona. Kan det betyr at ingen av dei norske får gå?

Det kan det fort bety. Vet ikke hvor mye de skiller herrelaget og damelaget, men har vanskelig for å se for meg at de norske herreløperne kan gå hvis treneren deres har testet positiv.

Men det skal testes på nytt. Falske positive er jo ikke så uvanlig og når man tester en så stor gruppe vil sannsynligheten for at en falsk positiv test oppstår være til stede.

ms_8

Innlegg: 8364
ms_8
26.11.20 10:01
oddvar_kjempebra: Det kan det fort bety. Vet ikke hvor mye de skiller herrelaget og damelaget, men har vanskelig for å se for meg at de norske herreløperne kan gå hvis treneren deres har testet positiv. Men det skal testes på nytt. Falske positive er jo ikke så uvanlig og når man tester en så stor gruppe vil sannsynligheten for at en falsk positiv test oppstår være til stede.

Ja vi får krysse fingrene. Ville vært ein skikkeleg nedtur om denne stemmer

Eksberten

Innlegg: 31044
Eksberten
26.11.20 10:02

Er nødlandslaget på vei til Ruka?

HLund

Innlegg: 21219
HLund
26.11.20 10:05

Jeg tenker først og fremst at V-cup sammenlagt nesten ikke vil ha noen verdi i år. Kommer til å bli en parodi dette. Bare å tenke seg en eller annen fra det russiske landslaget få COVID under Touren. Det er vel eneste måten Bolshunov kan unngå å vinne V-cup sammenlagt nå. Nei, det blir nok en eventuell Tour og først og fremst VM som blir noe interessant akkurat i år.

Eksberten

Innlegg: 31044
Eksberten
26.11.20 10:06

Vi forholder oss til finske myndigheter sier dem, så da er det kanskje ikke noen fare for at resten av troppen må sitte i ktarantene i ukesvis, slik det er Norge?

Det første skrev NRK, men på VG står det at landslagslege Andersen har utvidet nærkontaktsregler utover de finske reglene, slik at alle norske unntatt 3 i støtteappararet som kjørte bil havner i karantene. Heia Norge... 

(Innlegget ble redigert 26.11.20 10:17)

RazorBoy

Innlegg: 3461
RazorBoy
26.11.20 10:19
Eksberten: Er nødlandslaget på vei til Ruka?

Sundby sier han føler seg litt bedre i ryggen i dag, mens Lars Agnar og Oddbjørn Hjelmeseth sitter klare for å redde familiens ære.

Eksberten

Innlegg: 31044
Eksberten
26.11.20 10:21

Hvis Nossum har klemt og dullet med alle i landslagene, så er jo dette snaere en meetoo sak, hvis ikke så kan jeg ikke fatte og begripe hvorfor alle må i 10 dagers karantene.

isirubben

Innlegg: 6
isirubben
26.11.20 10:22

Tycker man bör överväga att inte ha sammanlagda cuper i år. Arrangera gärna tävlingar på högsta nivå men räkna inga totalpoäng. Finns risk att det i jakten på ära och pengar förekommer mörkning, politiskt spel, påtryckningar, taktik som ökar riskerna.

HLund

Innlegg: 21219
HLund
26.11.20 10:23
isirubben: Tycker man bör överväga att inte ha sammanlagda cuper i år

Tilbøyelig til å være enig i det. Sykdom/skader er en del av gamet. Andres positive koronatester synes jeg ikke er det.

tartaglia2

Innlegg: 2892
tartaglia2
26.11.20 10:24
oddvar_kjempebra: Det kan det fort bety. Vet ikke hvor mye de skiller herrelaget og damelaget, men har vanskelig for å se for meg at de norske herreløperne kan gå hvis treneren deres har testet positiv.

Jeg trodde alle sammen tok et felles fly til Finland. Aner ikke om det er nok for å regnes som nærkontakt, men vil vel ikke være unaturlig.

Xavi7

Innlegg: 11284
RazorBoy

Innlegg: 3461
RazorBoy
26.11.20 10:25
HLund: Tilbøyelig til å være enig i det. Sykdom/skader er en del av gamet. Andres positive koronatester synes jeg ikke er det.

Det er vel også uflaks at dette skjer på et sted som Finland, som har sine regler for karantene, mens i de fleste andre land er det andre regler som gjelder

HLund

Innlegg: 21219
HLund
26.11.20 10:27
Xavi7: Ned fra sin høye hest

Hvilken høye hest var det?

HLund

Innlegg: 21219
HLund
26.11.20 10:27
RazorBoy: Det er vel også uflaks at dette skjer på et sted som Finland, som har sine regler for karantene, mens i de fleste andre land er det andre regler som gjelder

"Hell i uhell" at man har avlyst Lillehammer da sånn sett.

glitteringprizes

Innlegg: 4007
glitteringprizes
26.11.20 10:34
Xavi7: Ned fra sin høye hest

Det er Myhr Nossum som har testet positivt, ikke Klæbo.

Sarella

Innlegg: 19177
Sarella
26.11.20 10:35
HLund: "Hell i uhell" at man har avlyst Lillehammer da sånn sett.

Det skal gås nasjonale renn der i steden, men det kan ingen av landslagsløperne våre være med på om de må i karantene.

jompsss

Innlegg: 323
jompsss
26.11.20 10:46
Eksberten: Vi forholder oss til finske myndigheter sier dem, så da er det kanskje ikke noen fare for at resten av troppen må sitte i ktarantene i ukesvis, slik det er Norge? Det første skrev NRK, men på VG står det at landslagslege Andersen har utvidet nærkontaktsregler utover de finske reglene, slik at alle norske unntatt 3 i støtteappararet som kjørte bil havner i karantene. Heia Norge...

Svenska slalomlaget fick en veckas karantän av finska myndigheter, men fick åka hem efter ett par dagar och göra karantänen i Sverige efter att ha uppvisat ett säkert sätt att ta sig hem. Alla åkare testade negativt fyra gånger, fyra dagar i rad.

Sara Hector blev satt i karantän förra onsdagen i Levi, kom hem till Sverige på söndag och kommer tävla ikväll i Österrike.

(Innlegget ble redigert 26.11.20 10:47)

nissen26

Innlegg: 3811
nissen26
26.11.20 10:52
Eksberten: Er nødlandslaget på vei til Ruka?

Brå og Aunli er på vei

sodajr

Innlegg: 20371
sodajr
26.11.20 10:57
Eksberten: Er nødlandslaget på vei til Ruka?

Ryktes at Northug er på vei!

Korgutt

Innlegg: 17794
Korgutt
26.11.20 11:16

Langrenn.com driter seg loddrett ut igjen. Bruker overskriften tatt i covid-19 test. Ordet tatt i den sammenhengen forbindes kun med noe kriminelt.

https://www.langrenn.com/siste-eirik-myhr-nossum-er-tatt-i-covid-19-test.6349166-1743.html

(Innlegget ble redigert 26.11.20 11:17)

Xavi7

Innlegg: 11284
Xavi7
26.11.20 11:16

Høyrisiko å arrangere w-cup i langrenn i den rådende smittesituasjonen, det viser dette til fulle. Forventer knallhard fordømmelse fra Welhaven nå. 

BillyLiddell

Innlegg: 665
BillyLiddell
26.11.20 11:20

Har fått, eller påvist covid 19 er litt mere korrekt,men ikke så dramatisk.

Sarella

Innlegg: 19177
Sarella
26.11.20 11:26

Landslagssjef for svensk langrenn, Anders Byström, deler siste nytt fra Ruka. Nå tilbyr svenskene seg å hjelpe de norske. – Jeg hører at det kanskje blir sånn at ledere og smørere ikke får stille, men at løperne kan stille. Da syns jeg vi kan solidarisk hjelpe til, sier Byström til NRK, og fortsetter: – Det har vi snakket om. Smøreteamet har snakket om det, og så får vi se om det blir alvor av det, sier han.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg