Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

VM på ski 2021: 15 km, menn

NYTT TEMA
janesaj

Innlegg: 41092
janesaj
02.03.21 17:25

Neste distanse ut på VM-programmet 2021 er 15 km intervallstart for menn, og i år går øvelsen i fristil. På papiret en nokså åpen øvelse (selv om det selvsagt utkrystalliserer seg noen favoritter), og som vanlig er dette også eneste intervallstart i VM, noe som gjør at det settes litt ekstra spiss og prestisje på det hele.

I likhet med damenes 10 km, gjorde 15 km for menn sin inntreden i Falun i 1954, da finnene gjorde rent bord med Veikko Hakulinen, Arvo Viitanen og August Kiuru. Hakulinen forsvarte for øvrig også gullet sitt fire år senere. (Herrene gikk 18 og 17 km frem til 1954. Tidenes første verdensmester på 18 km var tsjekkiske Otakar Nemecky i 1925, mens finske Veli Saarinen tok én av to 17-kilometere gjennom historien i 1929. Den andre gullmedaljen på distansen ble tatt av norske Arne Rustadstuen i 1930, som også er Norges første gull i historien på denne øvelsen.)

Norges tok flere gull før dette på 17 og 18 km, men det første på 15 km ble tatt av Gjermund Eggen i 1966 på hjemmebane i Oslo, da det ble norsk tapetsering av pallen, med Ole Ellefsæter og Odd Martinsen på de neste plassene. Frem til pausen som oppstod fra 1993 til 1999 vant også Magne Myrmo (1974 - siste verdensmester på treski), Oddvar Brå (1982) og Bjørn Dæhlie (1991) øvelsen hver sin gang.

Norge har fått tre verdensmestere på 15 km på denne siden av millenniumskiftet. Skiskytter Lars Berger ble den første da han vant det som mer eller mindre var et bingorenn i 2007 foran Leanid Karneyenka (som man ikke hørte noe til før eller senere) og Tobias Angerer. Petter Northug fikk også med seg et VM-gull på 15 km - det skjedde i Val di Fiemme i 2013 da han vant foran Johan Olsson og Tord Asle Gjerdalen.

Det siste gullet kom altså i 2019, da Martin Johnsrud Sundby endelig fikk betalt for sine mange, mange tusen treningstimer, etter å tidligere hatt mye stang ut i mesterskap, også da han var best i verden. I 2019 fikk han altså endelig fullklaffen sin, da han vant en sekundstrid mot russiske Alexander Bessmertnykh, med Iivo Niskanen på bronseplass. Didrik Tønseth ble nest beste nordmann på femteplass, bare fire sekunder bak bronsen, mens Sjur Røthe ble sju og Emil Iversen ti.


Program:

Onsdag 3. mars:
13:15: 15 km fristil, menn


Norges utvalgte:

Harald Østberg Amundsen, Asker Skiklubb
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Sjur Røthe, Voss IL
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL (regjerende mester)

Simen Hegstad Krüger fikk en sterk åpning på mesterskapet da han tok sølv på skiathlon (værsågod), og han har også fremvist strålende form på 15 fri denne sesongen, med andreplass knepent bak Bolshunov i Falun, og han ble også knepen toer i NM, samt tre på Lygna. Det er ikke mange som matcher Krügers toppnivå på denne distansen, og det skal heller ikke være noen ulempe at det er tøffe løyper. Helt klart en av favorittene, selv om det skal bli tøft å slå en Bolshunov i den formen han var på lørdag.

Sjur Røthe ble seks på skiathlonen, og ble også med det faktisk den dårligste av de fem nordmennene på start (og likevel fikk vi ikke gullet). Han fikk det litt tungt på slutten da, men vant 15 fri i NM og i tillegg på Lygna, og han ble også tre i Falun, så han har gode minner fra tidligere i år når det gjelder denne distansen. De tunge løypene i Oberstdorf er noe også Røthe skal like veldig godt. Får han fullklaff med dagsform, kan han utmerket godt kjempe om gullet.

Hans Christer Holund så ursterk ut på skøytedelen på skiathlon, der det nok en gang stod på avslutningsegenskapene helt på slutten i forhold til å klare en edlere valør enn det han fikk. Men han er nok likevel meget fornøyd med bronse. Holund har også gått noen flotte 15 fri i år, med seier på Beitostølen og et fall unna seier på Lygna, i tillegg til at han ble fire i Falun. Han er også en meget interessant herremann i disse løypene her. Medalje er absolutt innen rekkevidde på en god dag.

Harald Østberg Amundsen får gledelig nok muligheten til å vise seg frem her etter en god sesong, og får da sin mesterskapsdebut. Amundsen har jevnt over vært den fjerde beste nordmannen på distansen denne sesongen, har rekken 1-2-3-4 (i litt annen rekkfølge) på løpene han har gått nasjonalt på 15 fri denne sesongen, og ble også nummer åtte i Falun, tross at han helt klart hadde litt å gå på formmessig. Forhåpentligvis klarer han å heve seg til sitt første seniormesterskapsrenn og være godt inne i topp ti.

Martin Johnsrud Sundby får også stille her i kraft av å være tittelforsvarer på 15 km, og det skal han være glad for etter at det meste har gått på tverke denne sesongen. Sundby har slitt enormt med ryggproblemer og har ikke fått ut potensialet sitt hittil i 2020/21, og har ikke fått gått ett eneste løp siden NM for halvannen måned siden. Lite vites om formen til superveteranen, men det hadde vært ufattelig fortjent om han skrapte sammen nok form til å være med i teten i det som sannsynligvis er hans siste VM-renn.


Utlendinger:

Den store favoritten av utlendingene er selvsagt Alexander Bolshunov, som viste seg ufattelig sterk under skiathlon, og russeren ble da også belønnet med sitt første mesterskapsgull etter å ha vært suveren i avslutningen. Bolshunov har også vunnet samtlige 15 fri denne sesongen (Davos, Toblach og Falun), og kommer naturlig nok til å være mannen å slå om det skal bli norsk gull her. Men det er nok hakket mer sannsynlig at det skjer i skøyting enn at det skulle skjedd i klassisk.

Det er ikke lett å se hvilke andre som skal utfordre. Russerne har jo mange sterke, for eksempel Ivan Yakimushkin, som ble nest beste russer både på skiathlon her (åttendeplass) og i Falun, der han ble fem på 15 fri. Yakimushkin ble også tre i Toblach og fire i Davos, så dnene distansen trives han på. De har også en Sergey Ustiugov som på sitt beste er vanvittig sterk på denne distansen, noe han viste et par ganger så sent som forrige sesong (seier i Toblach og andreplass i Davos). Denne sesongen har oppladningen vært litt verre, og så får vi se om han får muligheten til å gå her etter en brukbar sprint (femteplass) tidligere i VM. Så har man også en Denis Spitsov i rekkene, som ikke har gått renn tidligere i mesterskapet. Spitsov ble tre sammenlagt i Tour de Ski, hvor andreplass på 15 fri i Toblach var en av de bedre prestasjonene hans der, og han ble også topp ti i Falun på denne distansen. Han bør vel få gå denne distansen. I tillegg har man alltids en Andrey Melnichenko, som har et vanvittig toppnivå i skøyting, og som heller ikke har fått muligheten tidligere i mesterskapet. Han ble to i Davos, og det ville kanskje vært litt merkelig om han ikke fikk muligheten her, men russerne er uforutsigbare i laguttakene sine. Artem Maltsev har heller ikke vært å se tidligere i VM, tross at han ble tre i Davos og fem i Toblach. Formen hans har dog vært litt dalende etter Tour de Ski. Vi får se i kveld (i skrivende stund) hva Russland har valgt (kanskje noen her sitter på info som jeg ikke har sett angående det uttaket). De har flere aktuelle også, men det spørs vel kanskje om Chervotkin og Belov kanskje er ferdiggått i mesterskapet etter en svak skiathlon for begge de to.

En som kanskje kan være en kandidat til noe bra er Maurice Manificat, som ikke har gått renn siden han ble to i Tour de Ski, og som satser alt på denne distansen i VM. Han så sterkere ut i Tour de Ski enn han har gjort på en god, god stund, og så er spørsmålet om høydespesialisten for det første kan prestere like bra i lavlandet, og for det andre om formen er like bra som den var for nesten to måneder siden. Se også kraftig opp for Andrew Musgrave, som gjorde en meget habil skiathlon og var den som var lengst med Bolshunov og nordmennene. Han ble da også til slutt nummer sju, tross at det ble litt tungt på slutten. Musgrave skal normalt være best i skøyting (ble f.eks. seks på 15 fri i Falun for en måned siden), og med den formen han viste i skiathlonen, skal han ikke regnes bort i medaljekampen om han har en toppdag.

Finske Iivo Niskanen var overraskende svak på skiathlon, hvor han preget klassiskdelen, men slapp tidlig på skøytedelen. Han overbeviste heller ikke i Falun, der løypene kanskje ble litt for lette, samtidig som formen ikke var på topp. De tunge løypene skal passe kapasitetssterke Niskanen, men han skulle nok virkelig ha ønsket seg motsatt stilart her. Dario Cologna gjorde en OK skiathlon gjennom å bli topp ti, omtrent på nivå med de fleste andre løp han har gjort denne sesongen. Cologna er jo en mesterskapsløper av rang, og det ville ikke vært overraskende om han fant sesongens beste form på det som historisk sett kanskje har vært hans beste distanse, selv om han nok har mobilisert kraftigst til OL tidligere.

Andre løpere som kan gjøre habile innsatser er Clement Parisse, Hugo Lapalus, Jules Lapierre, Jens Burman, William Poromaa, Gus Schumacher, Scott Patterson, Francesco De Fabiani, Florian Notz, Friedrich Moch og Lucas Bögl.


Slik gikk det i VM 2019 (klassisk):

1. Martin Johnsrud Sundby (NOR)
2. Alexander Bessmertnykh (RUS) +2.9
3. Iivo Niskanen (FIN) +20.4
4. Andrey Larkov (RUS) +22.8
5. Didrik Tønseth (NOR) +24.3
6. Dario Cologna (SUI) +32.4


Slik gikk det i OL 2018 (siste gang fristil i mesterskap):

1. Dario Cologna (SUI)
2. Simen Hegstad Krüger (NOR) +18.3
3. Denis Spitsov (RUS) +23.0
4. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +24.9
5. Maurice Manificat (FRA) +27.0
6. Hans Christer Holund (NOR) +34.5


Resultater på 10 km fristil intervallstart de siste to sesongene:

Davos 2019: 1. Simen Hegstad Krüger, 2. Sergey Ustiugov, 3. Dario Cologna
Toblach 2019: 1. Sergey Ustiugov, 2. Ivan Yakimushkin, 3. Alexander Bolshunov
Nove Mesto 2020: 1. Alexander Bolshunov, 2. Iivo Niskanen, 3. Sjur Røthe
Östersund 2020: 1. Sjur Røthe, 2. Simen Hegstad Krüger, 3. Finn Hågen Krogh
Davos 2020: 1. Alexander Bolshunov, 2. Andrey Melnichenko, 3. Artem Maltsev
Toblach 2021: 1. Alexander Bolshunov, 2. Denis Spitsov, 3. Ivan Yakimushkin
Falun 2021: 1. Alexander Bolshunov, 2. Simen Hegstad Krüger, 3. Sjur Røthe


NRKs sendeskjema:

Alt sendes på NRK 1.

Onsdag 3. mars:
12:45-13:10: VM-studio
13:10-14:55: 15 km fri teknikk, menn
14:55-16:00: VM-studio
20:00-20:40: VM-kveld


Startliste:
Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her (side 43).

Værmelding (fra yr.no):
Kl 13-15: +13 grader, delvis skyet (meldt minus på natten)


God VM-fornøyelse!

toja12

Innlegg: 3394
toja12
02.03.21 17:57
janesaj: God VM-fornøyelse!

Tusen takk, du får ikke legge skiene på hylla. Ad Ustigov og Spitzov, har forstått det slik at de har reist hjem pga skade. Stemmer det? Eller er det bare noe russisk fake?

Zanick

Innlegg: 14081
Zanick
02.03.21 18:05

Spitsov brakk hånda for et par dager siden.

janesaj

Innlegg: 41092
janesaj
02.03.21 18:09
Zanick: Spitsov brakk hånda for et par dager siden.

Takker for info! Dårlig av meg å ikke få med meg det (ser nå at det i tillegg er skrevet artikler om at Ustiugov og Spitsov reiser hjem), men får unnskylde meg med at det er mye å gjøre for tiden...

Skulle virkelig ønske det gikk an å redigere åpningsinnlegg utover de ti minuttene man får på vanlige innlegg, slik at man kunne forandret informasjon etterhvert som man ble oppmerksom på det.

(Innlegget ble redigert 02.03.21 18:14)

Korgutt

Innlegg: 19310
Korgutt
02.03.21 18:09

Hvordan går de imorgen. Går de samme runder som damene idag og så en ekstra runde i en av de 2 rundene?

KongOlav2

Innlegg: 44951
KongOlav2
02.03.21 18:11
Korgutt: Hvordan går de imorgen. Går de samme runder som damene idag og så en ekstra runde i en av de 2 rundene?

Jepp, tror de går den tøffeste av de to rundene to ganger.

Korgutt

Innlegg: 19310
Korgutt
02.03.21 18:15
KongOlav2: Jepp, tror de går den tøffeste av de to rundene to ganger

Er man heldig med trekningen kan man vel få ryggen på en av de siste løperne i rød pulje på runde 3. Som da skal ut på sin første runde i den harde sløyfen.

Skraevadottir

Innlegg: 26307
Skraevadottir
02.03.21 18:49

Meldt 13 grader og sol i morgen, dog med litt skyer midt på dagen. Det betyr uansett at det kan bli et sugende føre i morgen også, særlig for de som starter seint. Forholdene kommer nok til å være ganske gode ved start; det er meldt kaldt i natt og løypa skal nok holde greit før det begynner å bli tettbefolka uti der.

Om trekninga av startnummer hadde betydning på dameløpet, bak Johaug selvsagt, så vil det definitivt kunne ha stor betydning i morgen. Håper Sundby får tidlig start.

HLund

Innlegg: 22166
HLund
02.03.21 19:05

Har litt troen på Holund egentlig. Har ikke det aller høyeste toppnivået, men sliteføre kan nok være bra for ham.

tartaglia2

Innlegg: 3871
tartaglia2
02.03.21 19:10
HLund: Har litt troen på Holund egentlig. Har ikke det aller høyeste toppnivået, men sliteføre kan nok være bra for ham.

Han kommer nok dessverre til å få et dårlig startnummer. Er blant de siste i seedet gruppe til å velge.

luchs

Innlegg: 1707
luchs
02.03.21 19:19

Med denne løypa og dette føret er det vel Holund som kommer nærmest Bolsjunov. Han viste jo også form på tremila.

ms_8

Innlegg: 8920
ms_8
02.03.21 19:20

Startslista er klar og Sundby/Amundsen starter tidleg. Røthe starter ganske i midten blant dei seeda og Holund/Kruger starter litt seint. Røthe vil tildømes starte 5 minutt før kruger og 6 minutt før Holund 

Bolshunov starter 3 minutt før Røthe. 

Amundsen får startnr 10 og Sundby nr 19. Bolshunov nr 22. Røthe nr 28, Kruger 38 og Holund 40. Siste seeda er Lucas Boegl nr 50 og Niskanen nr 48. 

Korgutt

Innlegg: 19310
Korgutt
02.03.21 19:23

Holund med startnummer 40, Krüger med 38, Røthe med 28, Bolsjunov med 22, Sundby med 19 og Østberg Amundsen startnummer 10.

https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=CC&raceid=36554

Sarella

Innlegg: 20216
Sarella
02.03.21 19:26
Korgutt: Bolsjunov med 22, Sundby med 19

Blir spennende å se om Sundby kan henge på Bols når han kommer...

Dr_Who

Innlegg: 3085
Dr_Who
02.03.21 19:33

Amundsen med startnummer 10 blir en joker. Kanskje han tar en Lars Berger?

Skraevadottir

Innlegg: 26307
Skraevadottir
02.03.21 19:43
luchs: Med denne løypa og dette føret er det vel Holund som kommer nærmest Bolsjunov. Han viste jo også form på tremila.

Skal ikke glemme at Holund aldri har vunnet individuell start i noe verdenscuprenn eller mesterskap. Han har faktisk aldri vært på pallen i fri teknikk. Det er Røthe og Krüger som har vært de to klart beste nordmennene på 15 fri siden Sundby herja.

Hudsucker

Innlegg: 1629
Hudsucker
02.03.21 19:48

Skal noe til om dette løpet kan leve opp til 15-kilometeren i Seefeld, som er det beste / mest spennende løpet jeg noen gang har sett, i hvert fall på denne siden av årtusenskiftet. Og ikke minst, med det mest tilfredsstillende utfallet.

I morgen kan det nok fort bli en ny intern Lyn-kamp om sølv og bronse på behørig avstand bak Bolsjunov.

JODDEMM

Innlegg: 12062
JODDEMM
02.03.21 19:58
Hudsucker: Skal noe til om dette løpet kan leve opp til 15-kilometeren i Seefeld, som er det beste / mest spennende løpet jeg noen gang har sett,

Du verden som jeg hoiet og skreik da Sundby kuttet tideler for hver meter han gikk de siste par kilometrene- for ikke å si da han stormet mot målstreken på det lange oppløpet og vant med 3 sekunder :-D

En STOR opplevelse da MJS Endelig fikk Gullet sitt! Håper, men sliter dessverre med å tro på en ønskereprise i morgen :-/

Men kommer til å bli "rimelig glad" uansett hvem av nordmenna som potensielt sett slår det russiske skiforbundets fremste representant i morgen :)

sodajr

Innlegg: 21981
sodajr
02.03.21 20:02

Kanskje Maloney med start nr 1 kan overraske?

tooommm

Innlegg: 24137
tooommm
02.03.21 20:06

Det som blir "spennende" i morgen er hvor nær eller langt bak Bols de norske kommer. Tipper Krueger tar sølvet og Røthe bronsen.

Dr_Who

Innlegg: 3085
Dr_Who
02.03.21 20:32

Må ryste på hodet av innslaget hvor Martin Sundby går amok mot broren etter en økt på mølla. Broren forteller at han må svelge mange kameler under treningsøktene, og det var ingen overdrivelse.

Håper vi er ferdig med Sundby for godt etter dette VM, som han selvsagt bare bruker som reklame for sitt reality-program. 

(Innlegget ble redigert 02.03.21 20:34)

luchs

Innlegg: 1707
luchs
02.03.21 20:34
Skraevadottir: at Holund aldri har vunnet individuell start

Ja det er rart. Krüger er kanskje bedre. Men syns HC så skarp ut, vi får se.

Korgutt

Innlegg: 19310
Korgutt
02.03.21 20:35

Hva var det som skjedde med Røthe på slutten av 30 kilometeren? Fra der hvor han såg ut som en million til der hvor han slapp tetfeltet?

JODDEMM

Innlegg: 12062
JODDEMM
02.03.21 20:35
sodajr: Kanskje Maloney med start nr 1 kan overraske?

Nr.1: Irland

Er jo reneste Melodi Grand Prix dette ;)


Spøk til side: kan Irlands "naboland i nord" være i nærheten av medalje i morgen? Musgrave var jo lenge med i teten på 3-mila.

Korgutt

Innlegg: 19310
Korgutt
02.03.21 20:39
JODDEMM: Musgrave var jo lenge med i teten på 3-mila.

Husker at Musgrave, Parisse og Niskanen var med i tetgruppen halvveis på skiathlon i Seefeld sammen med de 3 medaljevinnerne. Da var han den første som slapp på skøytedelen. Niskanen og Parisse slapp først når de kom til sprintbakken der hvor Løfshus sekunderte Sundby på 15 km. Så han har tydeligvis tatt steg siden den gangen.

eriks92

Innlegg: 141
eriks92
02.03.21 20:40

Jeg vet ikke helt jeg, men jeg har av en eller annen grunn litt troa på Sundby i morgen, jeg.

Uansett så tror jeg at den som vil slå Bolshunov i dette VM-et må gjøre det i morgen, for aldri i livet om noen gjør det på femmil i klassisk uten smørebom - selv ikke Niskanen skal ha sjans på det.

Hatleking

Innlegg: 13621
Hatleking
02.03.21 20:47
ms_8: Amundsen får startnr 10 og Sundby nr 19. Bolshunov nr 22. Røthe nr 28, Kruger 38 og Holund 40. Siste seeda er Lucas Boegl nr 50 og Niskanen nr 48.

Bolshunov går ut før dei beste norske. Det er ganske lang tid mellom nummer 22 og 40. La oss håpe at forholda held seg så godt som mogleg, for viss det blir som i dag kan det bli avgjerande.

 
ms_8

Innlegg: 8920
ms_8
02.03.21 20:53
Hatleking: Bolshunov går ut før dei beste norske. Det er ganske lang tid mellom nummer 22 og 40. La oss håpe at forholda held seg så godt som mogleg, for viss det blir som i dag kan det bli avgjerande.

Enig og dessverre trur eg Bols tener på det, men kjem an på løypa. Håper den holder får dei beste. 

Heldigvis har Amundsen og Sundby fått tidleg startnr i tilfelle forholda blir veldig avgjerande. Spesielt Amundsen kan kanskje tene litt på det. 

JODDEMM

Innlegg: 12062
JODDEMM
02.03.21 20:58
ms_8: Heldigvis har Amundsen og Sundby fått tidleg startnr i tilfelle forholda blir veldig avgjerande. Spesielt Amundsen kan kanskje tene litt på det.

Kan han bli en sånn Lars Berger fra Sapporo 07?

Og for å spinne videre på den: Irlands Maloney Westgård fra Leka kan bli "den nye Karneyenka" på sølvplass :)

Og så blir favoritten Bolshunov (som Tobias Angerer i 07) den "moralske vinner" på bronseplass.

Eksberten

Innlegg: 32423
Eksberten
02.03.21 20:58

Dem har jo endret seedet gruppe fra 42-70, til 22-50, så får vi tro at det er nok endring til at startrekkefølgen ikke avgjør for mye.

Var da voldsomt til liten tro sarella hadde på Sundby, hentet med halvannet minutt.. Da må i så fall ryggen slå seg vrang, fot han får jo ikke lov an Nossom til å bryte. Var jo ikke måte på hvor respektløst ovenfor alle at Calle brøt og ville vært totalt uakseptabelt om en nordmann gjorde det, ifølge Nossum.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg