Økonomi

rødhvit

trenger et godt råd

Hei!

Har de siste 10 årene hatt som mål å være gjeldfri når jeg er 40 år. den planen holder fortsatt. Saken er at jeg nå begynner å bli lei av å betale så mye hver måned. huset har en takst på 2,3 mill, og det gjenstår litt over 370 000;- på lånet.

har også et litet studielån som det er igjen litt over 50 000;- på.

jeg har ei årslønn på 440 000;- + variabel bonus ( i fjor 45 000) . samboeren har litt over 300 000;-

Greia er: bør jeg fortsette å kjempe mot en gjeldsfri tilværelse, eller begynne å roe ned. har tidligere vært fast bestemt med å fullføre til jeg er ferdig, men som sagt kunne jeg tenkt meg å sitte igjen med litt mer i måneden.

forøvrig ville jeg vært gjeldfri i mai 2011 med samme tempo som i dag.

1
15 svar

Kjør på videre du. Studielånet kan du vel bet. ut ved bones eller feriepenger. Den dagen du innfrir lånet vil være en lettelse. Du vil føle at alt går med overskudd, men ikke fult så mange fradrag da, uansett lønner det seg ikke med lån i dag så sant det ikke gjelder lønnsomme innvesteringer da. Var selv gjeldfri i 1997, har siden da kjøpt og byttet inn flere nye biler uten å måtte låne, allikevel har jeg mer på konto i dag en i år 2000.

1

rødhvit skrev: Hei!

Har de siste 10 årene hatt som mål å være gjeldfri når jeg er 40 år. den planen holder fortsatt. Saken er at jeg nå begynner å bli lei av å betale så mye hver måned. huset har en takst på 2,3 mill, og det gjenstår litt over 370 000;- på lånet.

har også et litet studielån som det er igjen litt over 50 000;- på.

jeg har ei årslønn på 440 000;- + variabel bonus ( i fjor 45 000) . samboeren har litt over 300 000;-

Greia er: bør jeg fortsette å kjempe mot en gjeldsfri tilværelse, eller begynne å roe ned. har tidligere vært fast bestemt med å fullføre til jeg er ferdig, men som sagt kunne jeg tenkt meg å sitte igjen med litt mer i måneden.

forøvrig ville jeg vært gjeldfri i mai 2011 med samme tempo som i dag. ------------- Ser ikke helt vitsen i å betale seg ihjel. Vi må jo leve litt innimellom også. Har selv hatt samme motto med å bli gjeldsfri innen kort tid, men av og til dukker det opp situasjoner hvor det krever litt penger. Hadde i fjor ca 15% igjen å betale på huset (husbanken) + et forbrukslån på 20000,- Sjekket med banken og refinansierte med et såkalt fleksilån. Lang løpetid og greie rammer for de som har kontroll, og du har penger om noe skulle dukke opp. Betaler kun renter på utestående beløp og et litt høyere gebyr. Sitter med litt mer igjen selv om låpetiden økte noe. Det viktigste for meg er at nå er ikke strikken så stram hele tiden, jeg kan selv slakke den når jeg vil. Det var utrulig enkelt å bytte bil (manglet 20000) uten å måtte inn i banken å spørrre om lov.

1

Hvor mye betaler du i avdrag på lånet i måneden da?

Litt kjapp hoderegning kan tyde på at du betaler ganske mye av månedslønna di i renter/avdrag (men stoler ikke på egen hoderegning så tidlig på morgenen).

Er normalt en stor tilhenger av å betale gjeld. Men med din inntekt så er 420.000 en ganske så behagelig gjeld. Iallefall hvis du i tillegg har litt oppsparte midler til en regnværsdag.

Så tror ikke du vil ha vondt av å roe ned gjeldsbetalingen en anelse. På den andre siden er det jo dumt å legge vekk en såpass god vane som å betale gjeld...

1
kronstad rødhvit skrev: Hei! Har de siste 10 årene hatt som mål å være gjeldfri når jeg er 40 år. den planen holder fortsatt. Saken er at jeg nå begynner å bli lei av å betale så mye hver m...

Fleksilån er en form for kredittkort. Og vi vet av erfaring at det ikke er alle som mestrer det. Vi som jobber eller har jobbet på sosialkontor skyr ofte kredittkort som pesten. Dere kan vel tenke dere hvorfor. Det er blitt spådd at det i neste generasjon vil oppstå en ny form for klasseskille mellom dem som arver og dem som ikke får noe arv. Men det skille er allerede begynt å bli tydelig. Nedover i Europa er det mer vanlig å låne mer på huset, målet er ikke å være gjeldfri som pensjonist. Det er vel ikke så utenkelig at den vinden blåser også mot Norge. Vi er vel avhengige av et visst forbruk for å holde hjulene i gang i AS Norge. Så de som har penger får se å bruke dem så flest mulig er sikret sysselsetting. Man bør uansett betale seg ned så man ikke får problemer om man får en mega nedgang i priser og sky høye renter. Da er det nemlig ingen som står klar og hjelper en (jfr at jeg har jobbet på sosialkontor, så det vet jeg).

1
franzsigel Hvor mye betaler du i avdrag på lånet i måneden da? Litt kjapp hoderegning kan tyde på at du betaler ganske mye av månedslønna di i renter/avdrag (men stoler ikke på egen hoderegn...

går greit slik det er nå i grunn. min inntekt sammens med sambo gjør at det går greit. betaler ca 11 000;- i måneden.

frister litt med de gryna ekstra i måneden, men så må man være litt fornuftig også! :)

takk for svar.

1
rødhvit går greit slik det er nå i grunn. min inntekt sammens med sambo gjør at det går greit. betaler ca 11 000;- i måneden. frister litt med de gryna ekstra i måneden, men så må man være...

Å være gjeldsfri er jo en fin følelse, men spørsmålet er jo om den varer livet ut. Jeg hadde et mål om å være gjeldsfri selv, men med en gang huslånet var nedbetalt, så begynte vi å se oss om etter noe større, og nå har vi gjeld igjen (gjeldsfri til jeg er 55 er vel målet nå)

Men hvis dere betaler som nå frem til 2011, så vil dere jo fra og med den datoen få 11.000 ekstra i måneden å rutte med, og jeg vet ikke om det er en god ting. Det er lett å legge til seg en del dyre vaner, og da kan det kanskje være vanskelig å omstille seg hvis dere plutselig får lyst på en dyrere leilighet og må ta opp nytt lån.

1
Okkenbom Å være gjeldsfri er jo en fin følelse, men spørsmålet er jo om den varer livet ut. Jeg hadde et mål om å være gjeldsfri selv, men med en gang huslånet var nedbetalt, så begynte vi...

blir nok boende i huset til barna har flyttet ut, da blir det nok å heller se seg om etter noe mindre. er mye på hytta i fritiden, og ser frem til å slippe dårlig samvittighet over alt jeg skulle ha gjort hjemme i steden.

det med å legge seg til dyre vaner er helt klart en felle, uten at man nødvendigvis får det bedre.

1
rødhvit blir nok boende i huset til barna har flyttet ut, da blir det nok å heller se seg om etter noe mindre. er mye på hytta i fritiden, og ser frem til å slippe dårlig samvittighet over...

rødhvit skrev: blir nok boende i huset til barna har flyttet ut, da blir det nok å heller se seg om etter noe mindre. er mye på hytta i fritiden, og ser frem til å slippe dårlig samvittighet over alt jeg skulle ha gjort hjemme i steden.

Da blir det egentlig mest et spørsmål om hva man har tenkt å gjøre med pengene som blir til overs. Personlig så tenker jeg vel sånn at jeg sannsynligvis kommer til å få ganske god råd når jeg runder 50 uansett (barn snart ute av hjemmet osv.), så jeg trenger ikke nødvendigvis å betale mer penger på lån akkurat nå. I hvert fall hvis jeg føler at jeg nekter meg ting som hadde gjort tilværelsen lettere.

For eksempel så kunne du kanskje kunne ha refinansiert lånet slik at du betaler det over 10 år ekstra (ca. 15 års nedbetalingstid), og bruker pengene på for eksempel en vaskehjelp. Det er luksus i den forstand at man bruker pengene på å få mer tid og litt mindre dårlig samvittighet, samtidig som det ikke bærer med seg de dårlige sidene som høyere forbruk ofte gjør.

1

Se forøvrig den andre tråden raskere nedbetaling av lån (noe av det samme som diskuteres der).

Jeg er tilhenger av og leve mens man kan og ikke bekymre seg for mye over gjelden. Har aldri skjønt de som på liv og død skal betale ned gjelden raskest mulig og så spare seg til fant. Slik det er nå er mange gjeldsfrie rundt 50 og da flytter ofte barna ut og så har man plutselig veldig god råd. Penger som man kanskje hadde hatt bedre bruk for når man var mellom 25-50 år.

I tillegg så blir våres genereasjon tidenes dessertgenerasjon. Det er jo stort sett de siste 20 årene boligprisene har begynt og stige kraftig og penger som vi vil arve fra foreldrene våres som igjen har arvet fra deres foreldre.

Er vel mere vanlig i mange andre land og ha en lengre nedbetaling på lån. I Norge blir man jo nesten sett rart på hvis man velger 25 eller 30 år.

1
rødhvit blir nok boende i huset til barna har flyttet ut, da blir det nok å heller se seg om etter noe mindre. er mye på hytta i fritiden, og ser frem til å slippe dårlig samvittighet over...

Hadde ikke vært i tvil hvis jeg var deg; bli kvitt gjelden fortest mulig. Et sunt og bra prinsipp/få ryggen fri. (Dessuten kan jo stigende renter og muligheten for generelt dårligere tider bringe uforutsette negative ting inn i bildet.)

For øvrig, finnes det noen mulighet til å tjene noen ekstra kroner? Bare fantasien (og tiden) setter grenser...

1
GJEST_3 Hadde ikke vært i tvil hvis jeg var deg; bli kvitt gjelden fortest mulig. Et sunt og bra prinsipp/få ryggen fri. (Dessuten kan jo stigende renter og muligheten for generelt dårlige...

Hvorfor!!!???

Hadde personen vært i situasjon at han hadde hatt stor gjeld så hadde jeg ikke nødvendigvis vært uenig. Slik jeg forstår situasjonen har de hatt en ganske hard nedbetaling på lånene og at det nå gjenstar relativt lite. Sett under ett med 750.000 i husholdningsinntekt og så og si ingen gjeld ville jeg jeg heller gjort det motsatte. Jeg ville forlenget nedbetalingen på det som var igjen i lån. Noe ville jeg brukt til forbruk (hvis det er det de ønsker) og noe ville jeg brukt til og lage en liten buffer.

Selvsagt ikke noe i veien med og være gjeldsfri når man er 40 år, men hvis da har sittet "hjemme" i 20 år pga. at man ikke har hatt råd til og delta på ting så mener altså jeg at det er feil "strategi".

Jeg er forøvrig veldig for "tæring etter næring" og alt det der, men har som sagt aldri forstått hysteriet at man skal være gjeldsfri når man er 40-50 år og så sakte men sikkert se bankkontoen fylle seg opp samtidig som man kanskje trapper ned på aktivitetsnivået.

1
VivaLV Hvorfor!!!??? Hadde personen vært i situasjon at han hadde hatt stor gjeld så hadde jeg ikke nødvendigvis vært uenig. Slik jeg forstår situasjonen har de hatt en ganske hard nedbet...

VivaLV skrev: Jeg er forøvrig veldig for "tæring etter næring" og alt det der, men har som sagt aldri forstått hysteriet at man skal være gjeldsfri når man er 40-50 år og så sakte men sikkert se bankkontoen fylle seg opp samtidig som man kanskje trapper ned på aktivitetsnivået.

-------------------------

Tror nok de fleste av oss vil få godt bruk for en meget full bankkonto når vi blir eldre. Spesielt dersom vi ikke har lyst til å jobbe til vi er over 70...

Tror ikke dagens 20-40 åringer bør vente seg for mye av den offentlige pensjonen. Mange har riktignok fått seg en pensjonsforsikring som vil gi en ekstra slump, men man blir stor sett ikke fet av det heller.

Legger man til at arbeidslivet trolig kommer til å bli tøffere og tøffere, så er det ikke så sikkert at det vil være særlig gøy å fortsette å jobbe etter fylte 60 år.

Og siden folk lever stadig lengre, så tror jeg mange kommer til å få seg en lite morsom overraskelse dersom man fortsatt har gjeld når man nærmer seg pensjonsalderen...

1

Det er faktisk en ganske stor sansynlighet for at du blir nødt til å splitte opp huset når du er ca. 40 år og da må du ta opp nytt lån....

1
gurka Det er faktisk en ganske stor sansynlighet for at du blir nødt til å splitte opp huset når du er ca. 40 år og da må du ta opp nytt lån....

hehe, jeg tok den. huset er særeie. tok det over i veldig ung alder fra mine foreldre har lånt det jeg har trengt til oppussing, og betalte akkurat nok på huset til å slippe unna skattemessig.. skulle ting gått skeis, hadde jeg seff forsøkt å være så fair jeg hadde klart i situasjonen. mener likevel man ikke kan basere fremtidene sin på ting som kan skje. gøy å se mange forskjellige meninger. faktisk så forskjellige at jeg ikke er blitt noe klokere, men heller nok kanskje litt i mot å forlenge lånet, og kose meg mer med familien.

takk for fine innspill.

1
franzsigel VivaLV skrev: Jeg er forøvrig veldig for "tæring etter næring" og alt det der, men har som sagt aldri forstått hysteriet at man skal være gjeldsfri når man er 40-50 år og så sakte...

Angående pensjon og alt som tidligere diskutert på tråden.

Det er jo noe de fleste ikke vil tenke på, dvs. arv fra besteforeldre/foreldre men trur at vi allerede og spesielt de neste årene vil kommen i en situasjon hvor "alle" blir rentenister. Trur dette er en litt undervurdert faktor i disse diskusjonene både på dette forumet og blandt "profesjonelle" økonomer.

At foreldene etterlater seg fra 2 millioner og oppover er vel blitt mere reglen enn unntaket.

1

Lignende innlegg

Norge og EU Script Publisert

Sverige

Vi må verne oss mot det svenske. Vi klarte det under pandemien, men nå som skytingene tiltar i det vanstyrte Oslo (uansett partifarge), er det sannsynlig at det er svenske gangstere som vil etablere s...
1
0 svar
Laster...