Økonomi

Kong123

Lang/Livstidsleie til mine foreldre?

Hei

Mine foreldre er ute etter å selge sitt hus og leie en leilighet,men er ikke interesert i å ta sjansen på å måtte flytte eller av en eller annen grunn bli kastet ut etter feks. 5 år.De er på jakt etter langtidsleie (resten av sitt liv)

Så har det seg slik at jeg har en leilighet på 90m2( i samme hus som vi bor) som de kunne tenke seg å bo i.Snakker om at de kan leie denne og betale hele husleien på forskudd(for resten av sin levetid).

Så: pr. idag leier vi ut for 7k(skattefritt)pr. mnd. Mine foreldre er 65år ,mine besteforeldre har alle blitt 80-95år.

Hvilken (engang)sum kan være riktig å foreslå?Og hva skal/bør ligge til grunn?

Mtp. dette er jo +ev for alle.Vi får inn cash,hjelp til barnepass og ungene får vokse opp med besteforeldre.De får frigjort kapital,bo med barn og barnebarn,trygghet i forhold til langtidsleie og at det er noen som kan ta vare på de ( i nærheten) når de skulle måtte trenge det.

Skal man bry seg med index regulering,bli enig om hvor lenge de ca. kommer til å leve(?) basert på de før de(besteforeldre) og så gange det opp med 84K pr år?Eller? Andre forslag?

+Vil dette få noe å si i forhold til husleie,skatte eller arve regler? Med hensyn til at dett vil jo bli en ganske stor sum hvis vi antar att de vil ha mellom 15 og 30 år igjen ...

1
7 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Hvorfor skal dere lage en engangs avtale?

Er det ikke bedre at dine foreldre betaler inn et månedlig beløp, som dere korrigerer hver 12 eller 24 mnd.

Uansett, så tror jeg ikke at det er mulig å lage en leieavtale som ikke kan brytes av partene.

Men jeg klarer ikke å se fordelen med en slik avtale heller, så hvorfor tenker dere slik?

1

Dette virker som en veldig komplisert avtale som jeg faktisk vil fraråde.

I utangspunktet er det en nåverdi av leieinntektene dere skal ha og den vil være avhengig av internrenten og hvor lenge dere regner med at de kommer til å leve.

I tillegg skal dere ha et ulempetillegg (også som en nåverdi) fordi dere ikke disponerer huset slik dere vil.

Ettersom dere aldri vil vite leietiden så blir dette egentlig umulig å finne fram til riktig tall.

Dette vil imidlertid være det minste problemet med avtalene slik jeg ser det. Dere vil kunne bli enige om en pengesum særlig ettersom det er arveoppgjør i ettertid som utjevner eventuelt for mye eller for lite betalt leie.

Problemene vil imidlertid bli større på ande områder.

Har du andre søsken så kan jeg garantere at de ikke er enig i din og dine foreldres utregning og du kan se fram til et mindre koselig arveoppgjør. Det er selvsagt mulg å overleve men du risikerer evig fiendtskap mellom søsken.

Så har vi problemet med å etterleve avtalen. På en slik lang periode så kan alt skje. Du og foreldrne dine kan bli bitre fiender. Du kan dø og sette din gjenlevende i en meget uheldig situasjon ved at de vil være bundet på hender og føtter av dine foreldre. Det kan hende at du skal skilles. Hvordan løser man da problemene med at man har et hus som er uselgbart på grunn av en livstidskontrakt for leie.

Dette kan sikkert løses med den ene eller andre avtalen/testamentet, men det er en ganske stor sjanse for at dere ikke har tenkt på enhver mulig hendelse.

I tillegg kan du regne med at skattemyndighetene ikke uten videre vil se på denne løsningen i forhold til det som er best for deg.

Det er først og fremst den lange tiden som er problemet og alt som kan skje der som gjør at jeg fraråder løsningen.

Jeg kan ikke se for meg at man vil kunne sikre seg mot alle mulige konflikter i løpet av så lang tid og at det derrfor er uheldig å binde seg så fast til hverandre så lenge.

Således vil jeg heller kjøre på klart avgrensede avtaler som 5, 10 eller 15 års leie med månedlige husleie. Ønsker foreldrene dine å gi et bidrag i dag så er det bare for dem å gi forskudd på arv og husleien avtaler dere jo dere selv og den kan jo ta hensyn til slik forskudd på arv.

Dette gir ikke dine foreldre helt den sikkerhet de ønsker (men nesten) men er vesentlig mer forutsigbar og potensielt mindre konfliktfylt.

3
lobotomist1 Hvorfor skal dere lage en engangs avtale? Er det ikke bedre at dine foreldre betaler inn et månedlig beløp, som dere korrigerer hver 12 eller 24 mnd. Uansett, så tror jeg ikke at d...

Enkelt og greit for å bli kvitt gjeld og frigjøring av "litt" kapital

Edit: som svar til det første svaret

Ellers, til nr . 2 her,Takk for svar og du satte opp en fin problemstilling som jeg nå har litt å tenke på .Takk skal du ha :D

1
Kong123 Enkelt og greit for å bli kvitt gjeld og frigjøring av "litt" kapital Edit: som svar til det første svaret Ellers, til nr . 2 her,Takk for svar og du satte opp en fin problemstilli...

4Juli er inne på mange av de momenter som jeg også så innledningsvis, og ser at også han har problemer med å se fordelen med en slik avtale.

Om du vil bli kvitt gjeld, så kan dine foreldre heller "låne" til deg et større beløp som du tilbakebetaler med månedlige avdrag, som gis i form av tilgang til sokkelleiligheten.

På denne måten får du frigitt en større sum penger nå, og da dette er et lån som du betaler tilbake med månedlige avdrag til dine foreldre så burde du være innefor de skattemessige aspekter av avtalen.

Er leie avtalen på 10 år/120 mnd, så får du frigitt 840 000 kroner i form av lån i fra dine foreldre, som du betaler tilbake med 7 000* i mnd. i 10 år.

På denne måten får du frigitt penger til å nedbetale andre lån, og låneavtalen vil også gi dine foreldre den trygghet som de søker, ved at du har forpliktet å betale tilbake summen over 10 år, eller 15 år, eller så mange år dere bestemmer dere for.

*gjør oppmerksom på at eventuell skatteplikt på uteleie inntekter kan komme som tillegg, da dette vil være en inntekt for dere. Så dette må dere sjekke, men om dette er skattefritt i dag, så vil det være det også ved en slik avtale.

1

Er det snakk om kun du som står som arving, eller er det flere søsken inne i bilde?

1

Mine foreldre er ute etter å selge sitt hus og leie en leilighet,men er ikke interesert i å ta sjansen på å måtte flytte eller av en eller annen grunn bli kastet ut etter feks. 5 år.De er på jakt etter langtidsleie (resten av sitt liv)

Er det slik at du ønsker å kjøpe huset av dine foreldre og at de fortsatt skal ha en leilighet i dette huset?,i såfall kan du jo kjøpe huset til sterkt redusert pris mot at de har borett der resten av sitt liv.

1

Wow... flott problemstilling!!!

Du har vel egentlig fått nok svar, men bare for å forvirre saken ytterligere:

1. Det bør være mulig å beregne forventet levetid for dine foreldre for å finne en husleie (det gjøres i forbindelse med overdragelse av eiendom fra foreldre til barn, hvor foreldrene har bo/disposisjonsrett resten av livet.)

2. Myndighetene vil ELSKE en slik sak, og sloss om å få beskatte deg før eller etter at dine foreldre dør. Det er ikke noe problem å foreta en periodisering av inntekter, men det ER et problem når lengden det skal periodiseres over kan diskuteres. (Skattefritt utleie av egen bolig forutsetter at du ikke leier ut mer enn 50% av boligen ihht LEIEVERDIEN.) Får du en sum penger av dine foreldre idag, så vil myndighetene kunne hevde at du har fordelt den over for mange år (altså skattepliktig inntekt fordi du tjener for mye pr måned), SAMT kunne hevde akkurat det samme om dine foreldre dør "for tidlig" (dele faktisk inntekt på faktisk antall år...) (Jeg forutsetter at det et snakk om "leilighet" og ikke "tomannsbolig... med tomannsbolig er inntekten skattefri uansett, og ingen problemer mhp størrelsen på beløpet).

3. Så lenge du holder deg under "50% av utleieverdien" så kan dine foreldre uten problem leie hos deg resten av livet. DE frigjør kapital ved å leie heller enn eie, og du har rimelig trygge leietagere. Leien blir dere enige om (+leie -barnepass = sum, eller noe sånt)

4. Hvis litt av tanken er å hjelpe DIN økonomi ("stor" sum penger nå) så er forslaget om å låne penger fra dine foreldre en god ide. Foreldrene kan gi deg 1/2 G hver pr år uten at dette berøres av reglene om forskudd på arv. Dette betyr i praksis at du kan låne RENTEFRITT sånn at RENTENE utgjør 76.000 kroner i året uten at det skulle bli snakk om "fordel" og "skatteplikt ved billig lån". (Du KAN få et problem om du låner MER og bruker leieinntektene til å nedbetale, da snakker vi "fordel billig lån" for deg eller "renteinntekter" for dine foreldre. Skatt er dyrt, av og til). Bruker du "fribeløpet" til å dekke rentene og husleien til å nedbetale lånet skulle du være på rett vei. (Et poeng er at det er greit at lånet BEVEGER SEG (reduseres) over tid. Igjen, låner du 2 mill av dine foreldre, og dette står urørt år etter år, er det da et lån eller et forskudd på arv? Låner du 2 mill og nedbetlaler 100.000 i året så er det absolutt et LÅN.)

  1. Det viktigste spørsmålet her er om du har søsken. ALT som er skissert av svar fra alle her er løsninger som gir DEG fordeler. Søsken som ikke får samme fordeler blir (med rette?) i litt dårlig humør.
1

Lignende innlegg

Jus missdixi Siste svar

Arv

Hei Jeg har et spørsmål om arv. Min eksmann og hans bror arvet et hus av sin mor for mange år siden, dette huset har min eksmann bodd i og brukt som sommerhus. Deres mor lever ennå og nå fikk vi vite...
1
4 svar
Jus Gurdox Siste svar

Trenger innspill forbrukerrett.

Hei jeg har hatt en sak gående ang noen vinduer kjøpt fra forhandler. Kort fortalt jeg vant i forbrukerklageutvalget. Nå som jeg vil kreve inn "vunnet" beløp så vil selger ha tilbake et vindu som jeg...
1
2 svar
Jus LoboDefender Siste svar

Oppsigelse

Har fått oppsigelse på leieforholdet etter husleielovene §9-5/6 at boligen skal bygges om, men så får jeg høre at så fort jeg har flyttet skal noen andre inn. Altså ingen ombygging. Jeg har fått meg e...
1
1 svar
Jus Gurdox Publisert

Trafikkdirrigenters myndighet.

Hei var ute og kjørte i går kveld. Jeg kommer til ett kryss hvor jeg ser at veien er sperret og at de driver med trafikkdirrigering. Jeg snur før jeg kommer til dirrigeringspunktet. Men jeg gjør dette...
1
0 svar
Norge og EU vif_support Siste svar

Støre søker strategisk partnerskap med EU

Støre søker strategisk partnerskap med EU Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper på status som strategisk partner for EU i den grønne given https://e24.no/norsk-oekonomi/i/z731rK/stoere-soeker-stra...
Bilde

Flere vil ha handelsavtale enn EØS

Står oppslutningen om EØS for fall? En ny meningsmåling viser at det er flere som foretrekker en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen.


Bilde neitileu.no
1
3 svar
Laster...