Økonomi

Turbo8989

Kjøpe bolig for egenkapital uten boliglån

Jeg har spart opp studielånet mitt som er på 300 000 kr slik at jeg har disse tilgjengelig. Har også egenkapital i tillegg på rundt det samme. Noen tips på hvordan jeg kan øke beholdningen sikkert men effektivt? Har vurdert å sette inn 300 000 kr hos Nordea til boligsparing med 4,65 % rente som ett innskudd, en sikker investering.

Tenker også tanken å feks. spytte inn alle pengene i kjøp av eiendom som har ganske høy fellesutgift/gjeld men lav kjøpspris, slik at jeg slipper å ta boliglån. Får ikke dette siden jeg har 200 000 kr i brutto inntekt som student. Har planer om å bo hjemme i tre-fire år til.

Kunne det vært smart å kjøpe noe sånt feks. og skaffa leieboer?

http://www.finn.no/finn/realestate/homes/object?finnkode=43941055

Leieboeren betaler de faste fellesutgiftene, så når jeg selger vil vel prisantydningen mest sannsynlig bli mye høyere da mye gjeld har blitt betalt ned (avhengig av boligprismarkedet selvfølgelig)

OT : (Noen som har tips til hvordan man kan få lån i husbanken til kjøp av leilighet?)

Takker for svar :)

1
29 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

"Høy fellesgjeld" betyr "kjøp av borettslagsleilighet". Mange borettslag har "fremleie ikke tillatt" som en av vedtektene sine. Andre har "fremleie kan tillates i inntil 2 år etter søknad", noe som betyr to ting - du kan få avslag på søknaden - Om du får lov til å fremleie... Etter to år har du ikke lenger mulighet til å fremleie. Da må du selge eller flytte inn. Boligkjøp kan være en smart LANGSIKTIG investering. To år er IKKE langsiktig.

1
spredo-the-original "Høy fellesgjeld" betyr "kjøp av borettslagsleilighet". Mange borettslag har "fremleie ikke tillatt" som en av vedtektene sine. Andre har "fremleie kan tillates i inntil 2 år etter...

I praksis er ikke utleie noe problem. Ingen kan nekte deg å leie ut noe som er ditt eget, ingen kan heller finne ut av det så det er temmelig verdiløse regler.

Vet om folk (som selv ikke er studenter) som leier studenthybler og fremleier de til dobbel pris. Går på skinner det.

1
Uncle-Billy I praksis er ikke utleie noe problem. Ingen kan nekte deg å leie ut noe som er ditt eget, ingen kan heller finne ut av det så det er temmelig verdiløse regler. Vet om folk (som sel...

. Ingen kan nekte deg å leie ut noe som er ditt eget, ingen kan heller finne ut av det så det er temmelig verdiløse regler.

Det er vel der skoen trykker. Det er "ikke ditt eget". Det er et borettslag. Det vil si at man ikke eier, men har en borett.

Mvh 001

2

Leieboeren betaler de faste fellesutgiftene, så når jeg selger vil vel prisantydningen mest sannsynlig bli mye høyere da mye gjeld har blitt betalt ned (avhengig av boligprismarkedet selvfølgelig)

Ikke glem det skattemessige her. Du skal betale skatt av leieinntektene, og også av gevinsten ved salg, om du ikke selv har bodd i leiligheten.Du bør i alle fall regne litt på dette.

Dersom du selv har tenkt å flytte inn i leiligheten etter noen år, kan det muligens være en idé. Men om du ikke vil snyte på skatten, lønner det seg neppe i forhold til sparing på høyrentekonto. De fleste eksperter forventer utflating eller nedgang i boligprisene de nærmeste årene, så du kan sannsynligvis like gjerne vente med å kjøpe.

Det lønner seg jo absolutt å kjøpe sin første bolig når prisene er lave. For de neste kjøpene spiller det mindre rolle.

1

Leieinntekter blir normalt høyere enn tilsvarende inntekter ved banksparing. Men risikoen er også høyere.

Som vi allerede har vært inne på, så kan utleie av borettslagsleilighet være et problem. (Ja, de HAR lov til å nekte, siden du har kjøpt en "borett" og ikke en "leilighet", som 001olebrum sier.)

Personlig har jeg gitt mine kunder følgende råd: Kjøper du for å BO, så ikke se for nøye på "konjunkturer", "forventninger" og "prisspekulasjoner" som står i avisen. Ja, du kan finne BILLIGERE leilighet om 6 måneder, men du finner ikke DEN leiligheten, siden DEN er til salgs NÅ. Kjøper du for UTLEIE er det mer aktuelt å se på "spådommer", for da kjøper du med lommeboken, og ikke med hjertet.

I ditt tilfelle her, så er spørsmålet hvor mange du ønsker å lure på en gang. - Bankene er normalt mer positive til å låne ut penger til bolig enn til utleie. Sier du at du skal bo der, så lyver du for banken. På den annen side, sier du at du skal leie ut, så kan du forklare hvordan du skal betale for det hele. - Hvis du FÅR låne penger i banken til å bo, så vil du lyve til staten og si at du bor der, selv om du leier ut. Alternativt så vil du altså fortelle SANNHETEN til banken for å få lån, men lyve for staten for å spare skatt... - Skal du lyve for leieboeren også, eller informere om at husleien er penger du putter rett i lommen? Hvis du leier ut til MEG, så skal jeg ha rabatt om du ikke skatter av det. I tillegg ville jeg likt å hatt et overtak på deg de neste årene ("Kjære skatteetat, jeg lurte på om jeg har gjort noe feil når jeg har betalt husleie i 3 år til Turbo8989 uten å si fra til dere. Har jeg lov til det, eller skulle jeg ha skrevet dette på selvangivelsen min?") - For ikke å snakke om at utleie til venner og kjente er å BE om problemer. "Du VET jo at jeg ikke har penger akkurat nå. Stoler du ikke på meg? Du får pengene, det vet du jo." Det beste med å leie ut til "ukjente" er at du kan følge lovverket uten dårlig samvittighet. Husleie ikke betalt -> Purring med varsel om utkastelse. Fremdeles ikke betalt -> utkastelse. Prøv å gjøre det når halvparten av vennegjengen er uenig med deg...

Vel... du finner vel ut av det til slutt.

2
Turbo8989 Med 600 000 kr på høyrentekonto hos gjensidige sitter jeg bare igjen med 20 000 kr brutto. Dette er ikke mye i forhold til hva man kunne tjent på leieinntekter vil da jeg tro. Altf...

1. Dersom du sparer i noe annet enn bank (aksjer, fond, utleie) så er det alltid mulighet for at du taper pengene. Ikke bruk penger du ikke har råd til å tape.

2. Utleie til venner? Da er det en stor mulighet for at du mister vennene dine.

1
RogerMaar 1. Dersom du sparer i noe annet enn bank (aksjer, fond, utleie) så er det alltid mulighet for at du taper pengene. Ikke bruk penger du ikke har råd til å tape. 2. Utleie til venner...

Jeg tror deresom snakker om utleie har et veldig teoretisk forhold til det.

At man liksom skal miste venner ved utleie, hva faen? For noe jævla pisspreik. Er det noen som gjør opp mellom seg så er det da venner.

De som ikke gjør opp for seg er NAV-klienter, enkelt og greit. Studenter og andre arbeidere betaler for seg, særlig hvis de er venner.

1
spredo-the-original Leieinntekter blir normalt høyere enn tilsvarende inntekter ved banksparing. Men risikoen er også høyere. Som vi allerede har vært inne på, så kan utleie av borettslagsleilighet væ...

Personlig har jeg gitt mine kunder følgende råd: Kjøper du for å BO, så ikke se for nøye på "konjunkturer", "forventninger" og "prisspekulasjoner" som står i avisen. Ja, du kan finne BILLIGERE leilighet om 6 måneder, men du finner ikke DEN leiligheten, siden DEN er til salgs NÅ.

Dette stemmer jo, forutsatt at man finner noe man virkelig har lyst på. Men for en førstegangskjøper lønner det seg økonomisk å kjøpe når boligmarkedet ikke er så glohett.

Selv tror jeg ikke at det blir noen boblesprekk av de helt store nå, men det er mange som peker på faremomentene. Og en eventuell prisnedgang på 10% oppveier kanskje for en del leieinntekter, om man regner med bekymringer i forhold til potensielt utleiemislighold og eventuelle skattekrav.

For ikke å snakke om dersom kemneren tar affære, og du plutselig får krav om normalbeskatning (på et leiebeløp kemnerkontoret stipulerer etter eget forgodtbefinnende) pluss 60% tilleggsskatt. Det vil merkes godt.

1

1. Hvordan er leiemarkedet der du kjøper?

For å ta Son som et eksempel finnes det leiligheter til leie i størrelsesorden 50-55 kvm til 6500-7000. Standarden på disse ser ut til å være noe dårligere enn leiligheten du linket til, men den er også mindre. Synes du bør ta mer enn felleskostnadene i hvert fall dersom du ikke vil tape penger. Som nevnt skal du skatte av dette, og da ender du opp med å tape penger. I tillegg til eventuell vedlikehold/oppussing og andre kostnader forbundet med utleie (mange historier på dårlige leietakere).

2. Hvor populært er området?

Kan du forvente verdistigning? Hva gjør du hvis boligen taper seg i verdi? Dette blir jo som alt annet en kalkulert risiko.

3. Å leie til venner kan være veldig beleilig, men også sykt kjipt dersom det skulle oppstå uoverensstemmelser. Tenk i hvert fall nøye gjennom hvilke venner du vil leie ut til.

"(Noen som har tips til hvordan man kan få lån i husbanken til kjøp av leilighet?)"

Søke? Sist jeg leste om Husbanken hadde de ikke mer penger å låne ut for 2013, så du får vente til over nyttår eventuelt.

1

Er boplikten fjernet nå? Virker som den ble fjernet i går? Hvis det er tilfelle er det jo genialt for meg :D

1
Uncle-Billy Jeg tror deresom snakker om utleie har et veldig teoretisk forhold til det. At man liksom skal miste venner ved utleie, hva faen? For noe jævla pisspreik. Er det noen som gjør opp...

At man liksom skal miste venner ved utleie, hva faen? For noe jævla pisspreik. Er det noen som gjør opp mellom seg så er det da venner.

Feil opphøyd i tredje potens. :-) Problemet er at alle vil rangere kreditorene etter hvor tøffe de er. Hvis du har økonomiske problemer; hvem ville du prioritert, og i hvilken rekkefølge?

- Skatteetaten

- Lindorrf

- Statens lånekasse

- Kameraten din

1
RogerMaar [sitat…] Feil opphøyd i tredje potens. :-) Problemet er at alle vil rangere kreditorene etter hvor tøffe de er. Hvis du har økonomiske problemer; hvem ville du prioritert, og i hvi...

Feil opphøyd i tredje potens. :-) Problemet er at alle vil rangere kreditorene etter hvor tøffe de er. Hvis du har økonomiske problemer; hvem ville du prioritert, og i hvilken rekkefølge?

- Skatteetaten

- Lindorrf

- Statens lånekasse

- Kameraten din

------

Dette at du må komme med slike eksempler beviser jo bare at du kun snakker om dette på et teoretisk plan.

Dette er ikke et realistisk scenario å havne i for noen. Og uansett om det var det, hva skulle det ha å bety om utleier var din kamerat eller en annen? Du betaler jo de som har lov til å ta de høyeste gebyrene først uansett, eller andre sanksjonsmuligheter som at lånekassen sier opp lånet ditt med de mange ulemper det medfører. Men vurderingstemaet her blir jo ikke om utleier er en kamerat eller ikke.

1
Uncle-Billy Feil opphøyd i tredje potens. :-) Problemet er at alle vil rangere kreditorene etter hvor tøffe de er. Hvis du har økonomiske problemer; hvem ville du prioritert, og i hvilken rekk...

Dette at du må komme med slike eksempler beviser jo bare at du kun snakker om dette på et teoretisk plan.

Dette er ikke et realistisk scenario å havne i for noen. Og uansett om det var det, hva skulle det ha å bety om utleier var din kamerat eller en annen? Du betaler jo de som har lov til å ta de høyeste gebyrene først uansett, eller andre sanksjonsmuligheter som at lånekassen sier opp lånet ditt med de mange ulemper det medfører. Men vurderingstemaet her blir jo ikke om utleier er en kamerat eller ikke.

Hvis du hadde snakker med noen som driver utleie av et visst omfang, kan de fortelle at det er en heltidsjobb å drive inn forfalt leie og kaste ut folk, håndtere skader og unormal slitasje, nabobråk og ting som i utganspunktet er "ubehagelige".

Jeg konstaterer at vi er uenige, men personlig vil jeg fraråde alle å inngå et forretningsmessig forhold til sine venner, dvs. i et kunde/leverandør-forhold.

Ellers virker du å ha et naivt forhold til folks betalingsevne/vilje. "Arbeidere og studenter betaler for seg"? Vet du egentlig hva inkassobyråene omsetter for årlig? 2 eksempler. Disse har IKKE kun NAV-klienter som kunder.

http://www.1881.no/inkasso/inkasso-oslo/inkasso-ensjoe/lindorff-as_100001854S1/regnskap/

http://www.1881.no/inkasso/inkasso-oslo/inkasso-bryn/intrum-justitia-as_100004112S2000001/regnskap/

2
RogerMaar [sitat…] Hvis du hadde snakker med noen som driver utleie av et visst omfang, kan de fortelle at det er en heltidsjobb å drive inn forfalt leie og kaste ut folk, håndtere skader og...

Hvis du hadde snakker med noen som driver utleie av et visst omfang, kan de fortelle at det er en heltidsjobb å drive inn forfalt leie og kaste ut folk, håndtere skader og unormal slitasje, nabobråk og ting som i utganspunktet er "ubehagelige".

Jeg konstaterer at vi er uenige, men personlig vil jeg fraråde alle å inngå et forretningsmessig forhold til sine venner, dvs. i et kunde/leverandør-forhold.

Ellers virker du å ha et naivt forhold til folks betalingsevne/vilje. "Arbeidere og studenter betaler for seg"? Vet du egentlig hva inkassobyråene omsetter for årlig? 2 eksempler. Disse har IKKE kun NAV-klienter som kunder.

Ja vi er åpenbart uenige. All min erfaring hittil i livet er helt motsatt av hva du påstår. Og ikke ta den nedlatende tonen, jeg har selv leid ut, og jeg kjenner flere som leier ut.

Det er to typer man ikke leier ut til; innvandrere som ikke er integrert og NAV-klienter.

Å leie ut til studentkompiser er det aller beste. En utleier foretrekker helst studenter.

1
spredo-the-original Poenget er enkelt. Hvis du leier ut til en venn, og det blir problemer, hva har du da? En venn eller et leieforhold?

Alle skjønner at der hvor det faktisk skjærer seg, så vil det være et problem.

Du hopper jo bukk over hovedspørsmålet.

Poenget er at det som oftest IKKE skjærer seg. Du kan ikke advare mot å leie ut til venner på bakgrunn av at 1% av de som gjør det ender opp med å ødelegge vennskapet.

Hva slags statistikk legger du egentlig til grunn? Du må jo ha noe som tilsier at de ulempene ved å leie ut til venner i det lange løp overgår fordelene ved å gjøre det.

1

Dette med å leie ut til venner, selge bilen til en venn osv - alt som involverer mer penger enn et par øl på byen koster - kan være et potensielt problem. Det finnes også utallige eksempler på at slektninger, som tidligere har vært perlevenner, blir bitre fiender etter en arvestrid. Når det dreier seg om penger, er de fleste mennesker ganske ugreie.

Én ting er å leie ut til venner man vet er ryddige og har en ryddig økonomi; da kommer nok husleia inn jevnt og trutt. Men så var kanskje parketten mye mer slitt ved utflytting enn utleier hadde tenkt seg, og det blir litt bråk rundt det... Sånne idiotiske småkonflikter kan skape mer grøll enn man kan ane, om man ikke har sett sånt fra sidelinja gjennom et drøyt halvlevd liv.

Min hovedinnvending/-bekymring i forhold til TS sin forretningsidé (om man kan kalle det det) er likevel tidspunktet. De fleste advarer mot spekulative investeringer i boligmarkedet nå.

1
Uncle-Billy Alle skjønner at der hvor det faktisk skjærer seg, så vil det være et problem. Du hopper jo bukk over hovedspørsmålet. Poenget er at det som oftest IKKE skjærer seg. Du kan ikke ad...

Du kan ikke advare mot å leie ut til venner på bakgrunn av at 1% av de som gjør det ender opp med å ødelegge vennskapet.

Glemte å få med dette: det er ikke snakk om 1%, men mye mer. Uten at jeg tør å angi en prosentsats. Det er ikke uvanlig.

1
TrudeX Dette med å leie ut til venner, selge bilen til en venn osv - alt som involverer mer penger enn et par øl på byen koster - kan være et potensielt problem. Det finnes også utallige...

Grunnen til at man aldri bør selge bil til venner og bekjente er jo fordi alle som selger bil lyver, i større eller mindre grad.

Man blir jo nærmest sett på som litt dum om man er 100% ærlig ved bilsalg. Dette er kulturen vår.

Et leieforhold blir noe annet.

1

Lignende innlegg

Jus missdixi Siste svar

Arv

Hei Jeg har et spørsmål om arv. Min eksmann og hans bror arvet et hus av sin mor for mange år siden, dette huset har min eksmann bodd i og brukt som sommerhus. Deres mor lever ennå og nå fikk vi vite...
1
3 svar
Jus Gurdox Siste svar

Trenger innspill forbrukerrett.

Hei jeg har hatt en sak gående ang noen vinduer kjøpt fra forhandler. Kort fortalt jeg vant i forbrukerklageutvalget. Nå som jeg vil kreve inn "vunnet" beløp så vil selger ha tilbake et vindu som jeg...
1
2 svar
Jus LoboDefender Siste svar

Oppsigelse

Har fått oppsigelse på leieforholdet etter husleielovene §9-5/6 at boligen skal bygges om, men så får jeg høre at så fort jeg har flyttet skal noen andre inn. Altså ingen ombygging. Jeg har fått meg e...
1
1 svar
Jus Gurdox Publisert

Trafikkdirrigenters myndighet.

Hei var ute og kjørte i går kveld. Jeg kommer til ett kryss hvor jeg ser at veien er sperret og at de driver med trafikkdirrigering. Jeg snur før jeg kommer til dirrigeringspunktet. Men jeg gjør dette...
1
0 svar
Norge og EU vif_support Siste svar

Støre søker strategisk partnerskap med EU

Støre søker strategisk partnerskap med EU Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper på status som strategisk partner for EU i den grønne given https://e24.no/norsk-oekonomi/i/z731rK/stoere-soeker-stra...
Bilde

Flere vil ha handelsavtale enn EØS

Står oppslutningen om EØS for fall? En ny meningsmåling viser at det er flere som foretrekker en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen.


Bilde neitileu.no
1
3 svar
Økonomi sigridjonasson Publisert

Bunnløst. Andre del

Post-dump 09:00 Det kom ikke ny snø over natten. Trist ansikt. Nå må du starte en åtseljakt etter myk snø du ikke har lagt merke til. Måten du gledelig tok svinger nær trær og hoppet av steinblokker...
1
0 svar
Laster...