Økonomi

rubenevo

hva er mest lønnsomt av aksjer og fond?

Hei! jeg har noen spm om aksjer og fond! hva lønner seg mest å invistere i? hvor mye bør man investere til å starte med som nybegynner? Hvor bør man satse, hvilke steder og hvordan? Hvor lønnsomt er det å trade/investere i aksjer og fond?

Har dere tips til investeringsplaner som gir god avkastning og ikke for høy risiko?

Jeg er på utkikk etter sikre investeringer med god avkastning! også jobbe meg oppover etterhvert. Jeg ser på dette som en investering som kan gi meg endel penger.

1
19 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Wohoi! Her var det mye snacks:-)Vi tar det første først..:

Regel nr.1 ved alle investeringer! Hvis du skal ha høy avkastning må du ta høy risiko. Og vice versa; Hvis du ønsker å ta en lav risiko vil du også få en lav avkastning.

Jeg skal forsøke å gi mitt personlige synspunkt på spørsmålene dine i kronologisk rekkefølge..:

1. Hva lønner seg å investere i? Det lønner seg å investere i aksjer som øker sin verdi mellom tidspunktet du kjøper dem og fram til du selger dem. Siden jeg ikke har en krystallkule kan jeg dessverre ikke svare mer utdypende på dette spørsmålet.

2. Hvor mye bør man investere til å starte med som nybegynner? Når det gjelder aksjer er svaret at du ikke skal investere mer enn du har råd til å tape.

3. Hvor bør man satse, hvilke steder og hvordan? Hvis du skal trade aksjer er det alltid en stor fordel å investere i bransjer du kjenner godt til og som du har en genuin interesse for, slik at det ikke blir et ork å følge med på hva som skjer. Dette vil gi deg store fortrinn. Hvis du f.eks. jobber i Statoil og det dukker opp en kjempeforekomst av olje/gass i Nordsjøen kan det være en god ide ågjøre en hurtig investering i norske firmaer innen oljeservice.

4. Hvor lønnsomt er det å trade/investere i aksjer og fond? Hvis du skal trade aksjer vil du oppleve alt fra at en investering dobler seg i løpet av et år til at selskap får konkurs og hele investeringen går tapt. Hvor lønnsomt det er vil avhenge av om DU gjør de rette valgene; HVILKE aksjer du investerer i, NÅR du kjøper dem og NÅR du selger dem.

Når det gjelder aksjefond så ligger avkastningen historisk sett et par-tre prosent over det du får hvis du setter penger på høyrentekonto.

5. Har dere tips til investeringsplaner som gir god avkastning og ikke for høy risiko? Tja. 1.aksjelov sier jo at du ikke kan forvente høy avkastning uten å ta høy risiko. Det nærmeste du kommer "god avkastning uten for høy risiko" er månedlige innskudd i et bra aksjefond.

EDIT: Jeg kan avslutningsvis skrive litt om hovedforskjellene mellom aksjer og fond..:

Aksjer..: Aksjer er eierandeler i et aksjeselskap. Aksjekursen vil forandre seg i takt med selskapets verdi, historisk avkastning, forventet fremtidig avkastning, osv. En aksjetrader kjøper og selger aksjer innen en mengde ulike selskaper, målet er å kjøpe billig og selge dyrt. De aller fleste kjøper aksjer på børsen, dvs ASA-selskaper, der aksjene er allmentilgjengelige for kjøp og salg.

Aksjefond..: Dette er en sammensetning av en mengde aksjer i en stor portefølje. Investerer du i et aksjefond investerer du i praksis i en mengde ulike selskaper. Hvis et selskap i fondet går konkurs vil dette ha marginalt å si for fondet i sin helhet. Samtidig gjør dette at aksjefond vil få lavere svingninger, lavere risko og lavere avkastning. Et aksjefonds hoveoppgave er altså å minske risikoen i forhold til enkeltaksjer, og å la en fondsforvalter (som har dette som fulltidsjobb) styre investeringene for deg. Aksjefond kan f.eks. bestå av aksjer innen en bestemt bransje, innen et bestemt geografisk område.

Som investor er det mest vanlig å satse på enkeltaksjer på kortsiktige transaksjoner, mens et aksjefond typisk er en mer langsiktig investering.

2

takk for bra svar! :D

Er det noen bra nettsteder som man kan lære om aksjer og fond?

Hvordan kan man "forutse" hvilke aksjer som kommer til å gå opp i pris? og når vet man når man bør kjøpe?

Har dere noen "sukesshistorier" om noen som har gjort det kjempebra innenfor denne bransjen som man kan få inspirasjon og se hvordan de gjorde det?

1

Skal ikke være slem her, men basert på det du skriver tror jeg du gjør best i å ikke kjøpe/trade aksjer.

Kjøp gjerne et par aksjefond og et par rentefond, og vær langsiktig. Velg gjerne aksjefond som er diversifiserte globalt og med grei avkastningshistorikk, og velg gjerne et norsk obligasjonsfond med hvor obligasjonene har flytende rente. Hvorfor norsk rentefond med flytende rente? Lavere renterisiko og bedre avkastning vs. risiko.

Men ikke forvent at dette vil skaffe deg en sportsbil, og ikke forvent mer enn 2-3% over bankrente på lang sikt, for det er det overraskende få som klarer.

1
rubenevo takk for bra svar! :D Er det noen bra nettsteder som man kan lære om aksjer og fond? Hvordan kan man "forutse" hvilke aksjer som kommer til å gå opp i pris? og når vet man når man...

Er det noen bra nettsteder som man kan lære om aksjer og fond?

Hvordan kan man "forutse" hvilke aksjer som kommer til å gå opp i pris? og når vet man når man bør kjøpe?

Har dere noen "sukesshistorier" om noen som har gjort det kjempebra innenfor denne bransjen som man kan få inspirasjon og se hvordan de gjorde det?

Det finnes helt sikkert mange bra nettsteder om aksjer og fond, og noen som ikke er fullt så bra. Du får starte med Google, en kanne kaffe og gå igang. Dinepenger.no er vel en av de mest objektive sidene, og hegnar.no er også et sted å starte. Mr.Hegnar er vel en suksesshistorie i seg selv. Hegnar.no har også et diskusjonsforum med høy temperatur og dertil høyt underholdningsnivå. :-)

Å "forutse" hvilke aksjer som kommer til å gå opp (eller ned) i pris er vanskelig, men jeg husker ihvertfall en tommelfingerregel i farten...:

Når drosjesjåføren din begynner å diskutere aksjekurser med deg, bør du snarest selge alt du har. (Dette er egentlig et råd om å følge motkonjunkturene.)

1

tenker langsiktig investeringer, sånn at jeg kan selge når det har gått opp i pris. En i familien min tjente 50.000 på å selge aksjene sine når han drev med det. så det er mulig å tjene bra på dette :)

1
rubenevo tenker langsiktig investeringer, sånn at jeg kan selge når det har gått opp i pris. En i familien min tjente 50.000 på å selge aksjene sine når han drev med det. så det er mulig å...

Ja, men da må du huske to ting:

Det kan være det er en stund til verdien har gått opp. Et spørsmål da er når du skal selge. Én ting er å si at man er langsiktig, en annen ting er å være det.

Det andre du må huske er at familiemedlemmet ditt like så godt kunne tapt 50 000. Det er lite trolig at du taper alt du setter inn, men du må finne ut hvor mye du er villig/har råd til å tape. Det er som regel et godt utgangspunkt for å beregne risikotoleransen din. Hvis investeringen din er ned 20% første året, hva gjør du da?

Dette er ting du bør ha klart før du investerer.

1
rubenevo tenker langsiktig investeringer, sånn at jeg kan selge når det har gått opp i pris. En i familien min tjente 50.000 på å selge aksjene sine når han drev med det. så det er mulig å...

En i familien min tjente 50.000 på å selge aksjene sine når han drev med det. så det er mulig å tjene bra på dette :)

50.000 kan være bra avkastning. Men det kan også være dårlig avkastning. Det kommer helt an på hvor mye han kjøpte aksjene for, og hvor lenge han satt med dem. Det har også en viss betydning NÅR han eide disse aksjene...

Å kjøpe aksjer for 500.000, beholde dem i 3 år og selge dem for 550.000 betyr en faktisk avkastning på omtrent 3% i året...

Som det er sagt her, å kjøpe enkeltaksjer er høyrisikosport, siden enkeltselskaper KAN gå konkurs.

Et annet problem er "hva er egentlig TJENE BRA på aksjer"? Om jeg husker rett så steg REC med 11% etter at de besluttet å splitte selskapet idag. 11% på en dag er ganske bra avkastning, ikke sant? Men om du av en eller annen grunn mente at solenergi (og da spesielt REC) var fornuftig å satse på, hvor mye penger ville du ha investert? 50.000 kroner? I så fall ville dagens kursendring gitt deg en fortjeneste på 5.500 kroner. I prosent så er dette en bra avkastning, men du er langt unna å kunne kjøpe en sportsbil for fortjenesten.

Hvis du hadde investert 500.000 så hadde dagens fortjeneste vært småpene 55.000 kroner. Ikke dårlig på en dag, men fremdeles ingen sportsbil. Den store forskjellen er at om du satser 50.000 kroner og taper halvparten, så er det... greit nok. REC gikk ikke opp som du trodde, fordi markedet mente det hele var overpriset og straffet selskapet for splitten... Hadde du DA satset 500.000 så hadde du plutselig tapt 250.000 kroner. Som altså heller ikke er en sportsbil, men nå begynner det å bli penger av det.

Og da trenger du en DOBLING av kursen bare for å komme tilbake til start...

1
rubenevo tenker langsiktig investeringer, sånn at jeg kan selge når det har gått opp i pris. En i familien min tjente 50.000 på å selge aksjene sine når han drev med det. så det er mulig å...

Det er mulig å tjene bra på aksjer, for alle del, men jeg må nok helle litt kaldt vann i blodet ditt her. Si at du skal gjøre en langsiktig investering i et aksjefond. Avkastning over lang tid er forventet å være et par prosent over bankinnskudd, altså kan vi si 5% årlig avkastning i dagens situasjon. Inflasjonsjustert vil dette gi en årlig avkastning på 2,5%.

Hvis du da skal "kjøpe deg en sportsbil" for avkastningen, la oss si at den koster 800.000,- så innebærer dette at du må investere 1 million kroner i et aksjefond, og at dette innskuddet må stå plassert i 24 år før realkastningen er 800.000.

Det blir mange lange år å kjøre moped.

1
rubenevo takk for bra svar! :D Er det noen bra nettsteder som man kan lære om aksjer og fond? Hvordan kan man "forutse" hvilke aksjer som kommer til å gå opp i pris? og når vet man når man...

Hvordan kan man "forutse" hvilke aksjer som kommer til å gå opp i pris? og når vet man når man bør kjøpe?

I denne bransjen må man ha en "sjette sans" som kan si om markedet/aksjene er overpriset eller underpriset. Dette er ikke enkelt, det finnes f.eks. "eksperter" som har spådd boligkrakk kontinuerlig siden 1997. Det var også svært få eksperter som rådet folk til å selge aksjer før finanskrisen, da var det stort sett kjøp-kjøp-kjøp i alle kanaler.

Generelt kan man si at markedet svinger som en cosinus-kurve, mens saueflokken av kjøpere/selgere følger en sinuskurve. Illustrasjon. Dvs. at de kjøper og selger på feil tidspunkt. Når markedet har vært på tur ned en stund, får mange panikk og selger til dårlig pris, når man istedet burde sittet gjennom bølgedalen. Derfor er det svært viktig at du har en strategi for midlertidige "tap" og ikke hopper av i svingen. Husk at investeringen ikke er et tap før den er realisert. (Kjøpt og solgt)

1

Skal bruke de pengene til deler av sportsbilen, ikke ljøpe sportsbilen med bare de pengene. Ser på dette som en investering for å få raskere råd til den. Men hvor mye ville dere ha startet med å investere for å få en brulbar avkastning?

1
rubenevo Akkurat nå: 5-10.000

Ja, det er jo en start!

Jeg ønsker ikke fremstå som kjedelig her nå, men jeg tror det beste du kan gjøre i din situasjon pr. i dag er å starte med å opprette en fast, månedlig spareavtale hos en fondstilbyder. F.eks. Storebrand, Eika eller Skagen.

Aksjer kan det være greit å se an til du har lest deg opp tilstrekkelig på emnet og spikret en strategi for - Hva du skal investere, - Hvor du skal investere, - Hvor lenge du skal investere, - Hva som er avgjørende for at du skal kjøpe eller selge.

1
RogerMaar Ja, det er jo en start! Jeg ønsker ikke fremstå som kjedelig her nå, men jeg tror det beste du kan gjøre i din situasjon pr. i dag er å starte med å opprette en fast, månedlig spar...

det beste du kan gjøre i din situasjon pr. i dag er å starte med å opprette en fast, månedlig spareavtale hos en fondstilbyder. F.eks. Storebrand, Eika eller Skagen.

Tiltredes.

Det beste for alle som ikke allerede HAR en formue er å starte jevn sparing med lang tidshorisont. Faste månedlige beløp spart i aksjefond. Da vil man over tid kunne forvente å tjene mer penger enn om man sparer på samme måte i bank, selv om man risikerer å "tape" penger om man ser på faktisk inntjening f.eks per november om to år... (Underforstått: har du en tidshorisont på kun to år, spar i bank!)

1
spredo-the-original [sitat…] Tiltredes. Det beste for alle som ikke allerede HAR en formue er å starte jevn sparing med lang tidshorisont. Faste månedlige beløp spart i aksjefond. Da vil man over tid...

selv om man risikerer å "tape" penger om man ser på faktisk inntjening f.eks per november om to år

Det fine med å investere på denne måten er jo at man også kjøper når børsen er på lavere nivåer. Børsnedgang er bare positivt, så lenge vi kommer tilbake til nåværende nivå. Motsatt vil man jo tape penger om børsen går opp, for så å komme tilbake til nåværende nivå. Men hvis man antar at børsen stiger over tid vil man jo gå i pluss uansett. Slik jeg ser det tryggere (Og dermed lavere forventet avkastning) å kjøpe måned for måned, kontra å investere alt på en gang? Gir ikke det mening?

1
Marchionni [sitat…] Det fine med å investere på denne måten er jo at man også kjøper når børsen er på lavere nivåer. Børsnedgang er bare positivt, så lenge vi kommer tilbake til nåværende niv...

(Og dermed lavere forventet avkastning)

Vel, om du har 100.000 å investere, og investerer alt idag, så tjener du MYE om børsen er lav nå, men du risikerer å tape mye om børsen er høy nå.

Om du derimot sprer de 100.000 ut over 20 måneder av 5.000 per måned... så er det mindre sannsynlig at du treffer "høy" børs under hele den perioden. Og siden en grunnleggende ide for "børs" er "går opp over tid", så...

1

Lignende innlegg

Jus missdixi Siste svar

Arv

Hei Jeg har et spørsmål om arv. Min eksmann og hans bror arvet et hus av sin mor for mange år siden, dette huset har min eksmann bodd i og brukt som sommerhus. Deres mor lever ennå og nå fikk vi vite...
1
4 svar
Jus Gurdox Siste svar

Trenger innspill forbrukerrett.

Hei jeg har hatt en sak gående ang noen vinduer kjøpt fra forhandler. Kort fortalt jeg vant i forbrukerklageutvalget. Nå som jeg vil kreve inn "vunnet" beløp så vil selger ha tilbake et vindu som jeg...
1
2 svar
Jus LoboDefender Siste svar

Oppsigelse

Har fått oppsigelse på leieforholdet etter husleielovene §9-5/6 at boligen skal bygges om, men så får jeg høre at så fort jeg har flyttet skal noen andre inn. Altså ingen ombygging. Jeg har fått meg e...
1
1 svar
Jus Gurdox Publisert

Trafikkdirrigenters myndighet.

Hei var ute og kjørte i går kveld. Jeg kommer til ett kryss hvor jeg ser at veien er sperret og at de driver med trafikkdirrigering. Jeg snur før jeg kommer til dirrigeringspunktet. Men jeg gjør dette...
1
0 svar
Norge og EU vif_support Siste svar

Støre søker strategisk partnerskap med EU

Støre søker strategisk partnerskap med EU Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper på status som strategisk partner for EU i den grønne given https://e24.no/norsk-oekonomi/i/z731rK/stoere-soeker-stra...
Bilde

Flere vil ha handelsavtale enn EØS

Står oppslutningen om EØS for fall? En ny meningsmåling viser at det er flere som foretrekker en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen.


Bilde neitileu.no
1
3 svar
Økonomi sigridjonasson Publisert

Bunnløst. Andre del

Post-dump 09:00 Det kom ikke ny snø over natten. Trist ansikt. Nå må du starte en åtseljakt etter myk snø du ikke har lagt merke til. Måten du gledelig tok svinger nær trær og hoppet av steinblokker...
1
0 svar
Laster...