Økonomi

auting82

trenger økonomisk råd angående boligkjøp!

Hei, er i et dilemma angående bolikjøp.Vil kjøpe en 92m2 stor lelighet 4-roms sentralt i Oslo.Den koster 5,63mill. Tingen er at jeg ikke har fast jobb, er faktisk på utkikk etter en ny jobb, ble nedbemannet i oljebransjen.Jobbet som ingeniør.

Det positive er at jeg har en lelighet på 62m2 sentralt i Oslo.Det er en ny leilighet ferdigbygd i 2013 med stor balkong som i tillegg er vestvendt. Denne leiligheten jeg eier nå er i samme området som den jeg prøver å kjøpe.

I tillegg så er den nye leiligheten ikke ferdigstilt enda, de holder på å bygge.Den står ferdig i 2019. Mye kan skje frem til 2019, boligmarkedet kan jo krasje også. Vet ikke hva sannsynligheten er for det, men det virker det at veldig få aner noe om.

Jeg tror uten å ha fått verdivurdering enda av megler , at jeg kan få rundt 4,5mill for min nåværende leilighet med dagens prisnivå, men man vet jo aldri.Får jeg det, ender jeg opp med rundt 3mill egenkapital.

I området her gikk det en leilighet på 40m2 uten balkong til 3,5 mill her om dagen.Så tenker at jeg burde fått ihvertfall rundt 4,5mill for min.

Jeg må ta en avgjørelse kjapt, faktisk i løpet av morgendagen.

Det er et dilemma, på en side er det risk , på en annen side kan det være veldig god investering.Den jeg har nå ble jo veldig god investering.

Hva mener folket her? Hva hadde dere gjort?? ....................

1
14 svar

Jeg tror uten å ha fått verdivurdering enda av megler , at jeg kan få rundt 4,5mill for min nåværende leilighet med dagens prisnivå, men man vet jo aldri.Får jeg det, ender jeg opp med rundt 3mill egenkapital.

Men hvilken bank vil gi 2,6 mill i lån til en person uten fast jobb, og da uten fast inntekt?

1

Jeg må ta en avgjørelse kjapt, faktisk i løpet av morgendagen. Det er et dilemma, på en side er det risk , på en annen side kan det være veldig god investering.Den jeg har nå ble jo veldig god investering. Hva mener folket her? Hva hadde dere gjort?? ....................

Slik jeg ser det er det to faktorer som gjelder her.

Den ene er muligheten til å få en ny jobb innen rimelig tid og senest innen 2019.

Her er det selvsagt du selv som kjenner dine muligheter best til dette. Du vil tross alt få større utgifter ved den nye boligen uansett om det ikke blir krakk og som arbeidsledig er det aldri lurt å utsette seg selv for større utgifter. Får du deg jobb rimelig kjapt bør ikke dette være noe problem.

Den andre faktoren er at du risikerer å kjøpe en leilighet dyrt nå og kan måtte selge din nåværende leilighet til en mye lavere pris på grunn av et krakk senere. Alternativt at du kjøper en leilighet billig nå og klan selge din nåværende leilighet dyrt om et par år fordi det ikke har vært et krakk. Dette er den risikoen som er ved på kjøpe i ulike markeder og er den risikoen som utbyggerne ønsker at du skal ta noe av. Det er helt vanlig at når det er mulighet for store gevinster så er det også risiko for store tap. Ellers ville tross alt ikke det vært noen ide for utbyggerne å gi deg muligheten for de store gevinstene. Og da koker det hele end til om du er villig til å ta en slik risiko og da særlig i forhold til jobbsituasjonen.

Du kan, for å minske risikoen, selge din nåværende leilighet nå og leie fram til ny leilighet er ferdig. Da sier du imidlertid fra deg mulighet for ytterligere gevinst ved fortsatt prisoppgang men slipper da samtidig risikoen for store tap.

Det hele koker ned til hvilken risiko du er villig til å ta dersom ikke jobb situasjonen uansett stopper deg.

1
Rainmaker [sitat…] Men hvilken bank vil gi 2,6 mill i lån til en person uten fast jobb, og da uten fast inntekt?

Vel, jeg har rundt 3mill egenkapital og leiligheten koster 5,63mill.Skyter inn 3mill og resten(2,63mill) blir som fellesgjeld i OBOS.I toillegg har leligheten to stk soverom som jeg kommer til å leie ut til 2 studenter, ca 6000kr per stk=12000 totalt.

De første 5åra er avdragsfrie,dvs det blir rundt 9000kr måneds utgifter.

Har regnet sånn på det.

1
BornOnThe4thOfJuly Jeg regner med at det holder at man betaler inn det som må betales inn nå. Det er sikkerhet nok for utbygger som da vil ha de pengene dersom vedkommende ikke klarer å betale om et...

Jeg regner med at det holder at man betaler inn det som må betales inn nå. Det er sikkerhet nok for utbygger som da vil ha de pengene dersom vedkommende ikke klarer å betale om et par år.

Man må betale 100.000kr ved underskrivelse av kontrakt og resterende 463.000kr når OBOS får tillatelse for byggestart spm jo kommer til å skje snart.Jeg må betale 563.000 dvs 10% av verdien av boligen.

Må nok finne meg jobb snart for har virkelig brukt opp alle sparepenga for å få dette til i itillegg har foledrene hjulpet til med 150.000kr.

Det eneste jeg mhåper på er at dette blir en god investering, men det kan man jo aldri være helt sikker på :-/

1
auting82 [sitat…] Man må betale 100.000kr ved underskrivelse av kontrakt og resterende 463.000kr når OBOS får tillatelse for byggestart spm jo kommer til å skje snart.Jeg må betale 563.000...

Håpet om en god investering fordrer i så fall at du får deg en jobb og kan holde din del av avtalen. Det er den delen du selv kan gjøre noe med.

Hvordan boligmarkedet går de neste årene vites ikke og det er vel bare å holde seg fast og bli med på ferden.

1
BornOnThe4thOfJuly Håpet om en god investering fordrer i så fall at du får deg en jobb og kan holde din del av avtalen. Det er den delen du selv kan gjøre noe med. Hvordan boligmarkedet går de neste...

Håpet om en god investering fordrer i så fall at du får deg en jobb og kan holde din del av avtalen. Det er den delen du selv kan gjøre noe med.

Søker jobb som bare faen,men er såå vanskelig å skaffe en ingeniørjobb nå for tiden. Har også søkt andre jobber, men da får jeg beskjed om at jeg er "overkvalifisert".

1
KongOlav2 Hvilken type ingeniør er du?

Er ingeniør i automasjon/teknisk kybernetikk. Jobbet fra 2012 som automasjons instrument ingeniør i olje&gass prosjekter på Norsk sokkel.

Når jeg søker jobber relatert til landbasert "industri" så får jeg aldri jobben for jeg mangler hands-on erfaring sier de, i tillegg så har jeg ikke fagbrev.I Norge er fagbrev viktigere en doktorgrad i ingeniørfag.

1
auting82 Er ingeniør i automasjon/teknisk kybernetikk. Jobbet fra 2012 som automasjons instrument ingeniør i olje&gass prosjekter på Norsk sokkel. Når jeg søker jobber relatert til land...

Har du prøvd JBV? De skal jo ha en omfattende oppgradering av signalanlegget sitt de neste 10-15 årene.

Ellers har du jo de store rådgivningsselskapene, men autotmasjon er kanskje ikke den viktigste disiplinen der.

I industrien er det jo alltids behov for folk med din utdanning, men det krever vel kanskje i større grad at du er villig til å flytte på deg. Er ikke så mye industri i Oslo-gryta.

1
KongOlav2 Har du prøvd JBV? De skal jo ha en omfattende oppgradering av signalanlegget sitt de neste 10-15 årene. Ellers har du jo de store rådgivningsselskapene, men autotmasjon er kanskje...

Jeg har prøvd jernebaneverket og i tillegg sporveien.Var også på intervju til et rådgivende ingeniørselskap angående en byggautomasjonsjobb,men fikk den ikke. Vil egentlig ha noe praktisk og hands-on som er relevant til utdanningen min, men ser ut som det er vanskelig å få :-(.

Har ingen problem med å flytte utenfor Oslogryta for den rette jobben.

1
Laster...