Økonomi

moraan

Samboer har arvet

Min svigermor gitt nettopp bort, og den anledning vil min samboer arve endel penger. I første omgang 2-300 000. Min samboer er er uføretrygdet og har utbetalt ca 20000 pr mnd. Jeg har utbetalt ca 30000. Utgifter til hus og alt deles jevnt, på den måten at vi begge bruker alt, når mnd er gått har altså hun brukt 20000 mens jeg har brukt 30000. De 10000 jeg bruker mer enn henne, brukes også til fellesskapet, dette er ikke penger jeg svir av på meg selv. Når hun snakker om arven hun vil motta tenker hun på å sette de i fond eller annen sparing, som da selvsagt vil være hennes. Mitt spørsmål, er det "umoralsk" av meg å foreslå at hun betaler ned på vår felles gjeld, som da vil gagne oss begge. Dette pga av jeg iløpet av 1 år betaler 120000 mer enn henne til vårt fellesskap, dvs at iløpet av 2 år betaler jeg tilsvarende mer det hun nå vil få i arv. Vi er samboere og ikke gifte.

1
28 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Min tanke er at en skal være svært forsiktig med å la penger som dette bli et spørsmål om jus, rettferdighet o.l. Det handler også om følelser, hennes forhold til sin familie, forholdet dere imellom og hennes følelser omkring det å ha blitt uføretrygdet og begrensingene hun har som følge av dette. Økonomisk og ellers.

Jeg ville ha regnet dette som hennes penger. Inntil hun eventuelt selv finner ut at hun vil skyte noe inn i fellesskapet.

Hadde tenkt på samme måte om dere var gift. Om det er aldri så mye gjensidig underholdsplikt.

1

Når hun snakker om arven hun vil motta tenker hun på å sette de i fond eller annen sparing, som da selvsagt vil være hennes. Mitt spørsmål, er det "umoralsk" av meg å foreslå at hun betaler ned på vår felles gjeld, som da vil gagne oss begge

Et meget vanskelig spørsmål.

Som uføretrygdet så har hun antagelig et større behov enn deg for å ha en slik sparekonto i bakhånd.

Et "kompromiss" kan kanskje være at hun bruker arven til å betale ned på sin andel av felles gjeld, men at de reduserte rentekostnadene kommer dere begge til gode.

1
franzsigel [sitat…] Et meget vanskelig spørsmål. Som uføretrygdet så har hun antagelig et større behov enn deg for å ha en slik sparekonto i bakhånd. Et "kompromiss" kan kanskje være at hun b...

Uføretrygda er ikke noe poeng, saken ville stilt seg likt om hun var i jobb og tjente mindre enn meg, pengene vi tjener brukes av oss begge til felles formål. Saken er at hun nå har mulighet for å bygge en bufferkonto som det sies, men det har ikke jeg, iom at vi stort sett bruker det vi tjener, sammen. Og iom at jeg tjener såpass mye mer bidrar jeg tilsvarende mer i vår felles økonomi, uten at jeg har mulighet for å bygge tilsvarende buffer. Tankene rundt dette er i hovedsak rent prinsippielle, og ønsker flere enn bare mine egne tanker :-)

1
puma1 Min tanke er at en skal være svært forsiktig med å la penger som dette bli et spørsmål om jus, rettferdighet o.l. Det handler også om følelser, hennes forhold til sin familie, forh...

Jeg ville ha regnet dette som hennes penger. Inntil hun eventuelt selv finner ut at hun vil skyte noe inn i fellesskapet.

Hadde tenkt på samme måte om dere var gift.

Eg vil påstå at hovedforskjellen her er at dei ikkje er gift.

Dersom ein ektefelle arvar pengar, ser eg det som heilt opplagt at pengane går med til å dekka eventuell felles gjeld. Eg arva sjølv ein slump pengar for eindel år siden, og det var aldri i mine tankar at dette var "mine" pengar, og pengane gikk sjølvsagt til reduksjon av gjeld.

I tilfellet til TS er det ikkje klart kor felles økonomien er.

2
moraan Uføretrygda er ikke noe poeng, saken ville stilt seg likt om hun var i jobb og tjente mindre enn meg, pengene vi tjener brukes av oss begge til felles formål. Saken er at hun nå ha...

Tankene rundt dette er i hovedsak rent prinsippielle, og ønsker flere enn bare mine egne tanker :-)

Det er litt uklart kva type gjeld det er snakk om. Dersom det er gjeld på hus, så er spørsmålet om huset er eigd felles. Dersom det er, så vil det vera naturlig at arven går med til å redusera gjelda.

Dersom det er anna gjeld som er opptatt felles (bil, forbruk...), så vil eg også påstå at det er naturlig at midlene i større eller mindre grad blir brukt til reduksjon av gjeld.

Det er mest lønnsomt å redusera gjeld framfor å setta pengane av til sparing. Samtidig kan det vera greit å ha ein (fortrinnsvis felles) bufferkonto.

1

Hva sier hun til at du evt. setter av deler av inntekten din til egen sparing?

Som arbeidstaker kan det også være greit å ha et "buffer" for vanskelige tider, man kan fort ende opp som overflødig på en arbeidsplass..

Vil dere redusere boliggjeld kan kanskje en løsning være at hun nedbetaler deler av gjelden med arvepenger samtidig som du nedbetaler ekstra pr mnd fra inntekt.

1
_roffe_ Hva sier hun til at du evt. setter av deler av inntekten din til egen sparing? Som arbeidstaker kan det også være greit å ha et "buffer" for vanskelige tider, man kan fort ende opp...

Poenget er at i stor grad brukes all innekt, både hennes og min, hver måned og derfor greier ikke jeg legge tilside noe. Hadde jeg kunne bygge opp en sparekonto og hatt penger til overs hadde Ikke dette vært noen problemstilling. Prata litt om dette igår og hennes argument for at jeg selvsagt betaler mer i vår felles husholdning er at jeg tjener og har tilgang på mer penger. Rett nok. Men når jeg nevner at nå er det hun som har ekstra tilgang da er det gel ikke urimelig at hun bidrar med det hun har ekstra ☺

1

Du har større mulighet til å sette av egen inntekt til sparing enn hun har, slik at det at du ikke greier å legge til side noe er resultatet av et aktivt valg (eller en serie aktive valg) du har tatt.

Jeg mener det sentrale her må være at ekstraordinære inntekter (som dette er) ikke bør gå til forbruk.

Min daværende kone fikk for en tid tilbake et betydelig beløp tilbake på skatten (sekssifret) som stammet fra før vi ble sammen, men hun fikk det etter at vi ble sammen. Det ble til bufferkonto. Hun var sjenerøs nok til å si at det var familiens bufferkonto, men jeg hadde hverken noe moralsk eller juridisk krav på at dette beløpet skulle komme meg til gode.

I tillegg bør det nevnes at hun er uføretrygdet, det vil si at hun er på fast inntekt resten av livet. Du ikke bare tjener mer, men du har inntektsutviklingsmuligheter hun ikke har.

Jeg synes det er smålig i et livsløpsperspektiv å ville ha morsarven hennes. Jeg synes det er særdeles smålig å begrunne det med at du bruker opp alle pengene dine hver måned.

2
moraan Uføretrygda er ikke noe poeng, saken ville stilt seg likt om hun var i jobb og tjente mindre enn meg, pengene vi tjener brukes av oss begge til felles formål. Saken er at hun nå ha...

Og iom at jeg tjener såpass mye mer bidrar jeg tilsvarende mer i vår felles økonomi, uten at jeg har mulighet for å bygge tilsvarende buffer.

Om du tjener rundt 600 000 kr i året og hevder at du ikke har mulighet til å legge opp en buffer, så er det noe riv ruskende galt i de økonomiske disponeringene dine.

Og det skal ikke din samboer betale for...

3
Rainmaker [sitat…] Om du tjener rundt 600 000 kr i året og hevder at du ikke har mulighet til å legge opp en buffer, så er det noe riv ruskende galt i de økonomiske disponeringene dine. Og d...

Som nevnt tidligere i innlegg bruker vi pengene sammen og en veldig stor del går til nedbetaling av lån. Mine prioriteringer er som også tidligere nevnt å bruke pengene på hus og heim. Kan også nevne at hun har ei datter på 18 som bor heime og som dermed også forbruker av mine penger. Hvis noen er av den oppfatning at jeg på noen som helst måte gjør noe krav på pengene hennes tar dere veldig feil. Mitt poeng var å sette søkelys på noe jeg har tenkt på , og vil gjerne ha meg frabedt kommentarer fra bedrevitere som i innlegget over. Det kan vel like gjerne være min samboer som prioriterer feil iom at vi har felles økonomi, og Rainmaker, du mener vel ikke da at jeg skal betale for det?

1
moraan Som nevnt tidligere i innlegg bruker vi pengene sammen og en veldig stor del går til nedbetaling av lån. Mine prioriteringer er som også tidligere nevnt å bruke pengene på hus og h...

vil gjerne ha meg frabedt kommentarer fra bedrevitere som i innlegget over

Ville du ikke ha råd fra folk som vet bedre enn deg likevel?

Er dessverre et kjent problem at mange oppsøker økonomiforumet med lignende "spørsmål" og først og fremst ønsker å få bekreftet sin egen oppfatning. Kanskje for å kunne vise andre at "Se jeg hadde rett. Alle på VGD er jo enige med meg"...

Når man derimot får råd som strider mot egne ønsker, blir man sur og defensiv, og setter ut alle piggene.

3
franzsigel [sitat…] Ville du ikke ha råd fra folk som vet bedre enn deg likevel? Er dessverre et kjent problem at mange oppsøker økonomiforumet med lignende "spørsmål" og først og fremst ønsk...

Jeg ber ikke om synspumkter på hvordan jeg bruker mine penger, men om det er rimelig at når min samboer får tilgang på ekstra penger, da bør bruke det i vår felles husholdning, på samme måte som jeg bruker mitt. Så enkelt og greit :-)

1
moraan Jeg ber ikke om synspumkter på hvordan jeg bruker mine penger, men om det er rimelig at når min samboer får tilgang på ekstra penger, da bør bruke det i vår felles husholdning, på...

Nei, det er ikke "rimelig" i det hele tatt.

Ingen økonomisk velfungerende husholdning bruker 50k i måneden.

Her går det på økonomiske disposisjoner hos den enkelte. Om den ene eller begge vil legge seg opp en buffer med sparepenger er opp til den eller de.

Kort sagt; Du har ikke noe hevd på arven hun får.

Når du hevder at hun ikke bør sette av sparepenger fordi du ikke har anledning til det, er det definitivt på sin plass å påpeke at din manglende evne til det kommer av en dramatisk feildisponering av økonomien.

Med en slik utbetaling skal det være GODT rom for å sette av sparepenger.

2

>>> Dersom dere har faste utgifter på 50k i måneden så har dere ett større problem enn hva denne arven kan fikse. Er det derimot slik at du bruker 12.000 i måneden på fest, morro, bildeler, dataspill eller whatever. Og samboeren din bruker 2000 i måneden på fest, morro, klær og hva det måtte være så er det helt urimelig at arven skal brukes på felles kostnader.

1

Jeg hadde ikke ville rørt morsarven hennes men jeg ville seriøst satt meg ned å sett på hvem som betaler hva og hvorfor. Opprett en felleskonto der der begge betaler inn penger til faste utgifter etter enn reddferdig brøk. Du som tjener kr 10000 mere i måneden bør betale 3-5 tusen mere inn på denne kontoen enn hun. Uten at jeg har kunnskap om deres økonomiske sitevasjon bør dere begge sitte igjen med en brukbar bunke tusenlapper til fri bruk på deres egne kontoer.

1
krikkert2 Du har større mulighet til å sette av egen inntekt til sparing enn hun har, slik at det at du ikke greier å legge til side noe er resultatet av et aktivt valg (eller en serie aktiv...

Hvis de to bruker like mye av pengene (at ikke en av dem har en dyr vane den andre ikke har) så er vel det mest naturlige når utgiftene er på 50.000 kr / mnd at de betaler 25.000 kr hver hver mnd. Eneste grunnen til at de ikke har gjort det hittil ser jo ut til å være at hun ikke har 25.000 kr og derfor bare betaler 20.000 kr, mens han må betale 30.000 kr.

Når da neste måneds utgifter skal betales så har hun jo mulighet til å betale sin halvpart av fellesutgiftene, så hvorfor skulle det ikke da være naturlig at de betaler halvparten hver?

Hvorfor skulle det være så mye mer naturlig at hun skal kunne sette 2-300.000 kr inn på sin konto samtidig som han betaler mesteparten av fellesutgiftene enn at de betaler halvparten hver og at han kan sette 5000 kr inn på sparekonto etter å ha betalt sin halvpart på 25.000 kr hver mnd?

Du skriver at han lett kan sette av penger til egen sparing, men han kan jo ikke det når han betaler hennes utgifter fordi hun ikke har penger samtidig som hun setter inn mye penger på egen sparing fordi hun har penger likevel. Da faller jo hele begrunnelsen for skjevfordelingen av utgiftsbetalingen bort og det vil være naturlig at de betaler like mye hver av utgiftene.

1
SUV Hvis de to bruker like mye av pengene (at ikke en av dem har en dyr vane den andre ikke har) så er vel det mest naturlige når utgiftene er på 50.000 kr / mnd at de betaler 25.000 k...

Fordi de færreste anser det som naturlig og rimelig at ekstraordinære engangsinntekter skal gå til løpende forbruk. Hvis det første man tenker på når en slik utbetaling dukker opp er at den skal gå med til løpende utgifter, så er veien rask til gjeldsproblemer.

Se for deg et løpende forbruk på 50k, fordelt 30/20. Hva skjer når 20-deltakeren plutselig øker til 25? Hva er mest sannsynlig, at forbruket da forblir 50k, eller at det øker til 55k - eller enda høyere, for man har jo penger? Hvis hun oppnår 5 % avkastning av disse 300k vil det si 1250 kr ekstra i måneden.

Hvis hun skal skyte inn 5k ekstra hver måned, så vil arven hennes være brukt opp i løpet av fem og et halvt år (hensyntatt 5 % avkastning). Det vil si at etter seks år så har hun brukt opp alt, mens han fortsatt har den løpende inntekten, og de er nå blitt vant til å ha 5k mer i måneden enn det de egentlig har.

Forbruk bør baseres på løpende inntekter.

2
Rainmaker Nei, det er ikke "rimelig" i det hele tatt. Ingen økonomisk velfungerende husholdning bruker 50k i måneden. Her går det på økonomiske disposisjoner hos den enkelte. Om den ene elle...

Spørsmålet er hvor mange de er i husholdningen. Er det kun de to så er det smått utrolig at det går med 50 tusen i måneden i utgifter. De burde klart seg med maks 30 tusen litt avhengig av størrelse på boliglån. Med to personer i en husholdning og 50 tusen i inntekter burde det være mulig å sette av 15-20 tusen i sparing mener nå jeg.

1
moraan Poenget er at i stor grad brukes all innekt, både hennes og min, hver måned og derfor greier ikke jeg legge tilside noe. Hadde jeg kunne bygge opp en sparekonto og hatt penger til...

Poenget er at i stor grad brukes all innekt, både hennes og min, hver måned og derfor greier ikke jeg legge tilside noe. Hadde jeg kunne bygge opp en sparekonto og hatt penger til overs hadde Ikke dette vært noen problemstilling.

50.000 i månedlige utgifter høres unektelig mye ut for en familie på 2. Jeg vil tro at det er mulig å gjøre noen grep her.

Spørsmålet om arven er vanskelig og har ikke noe fasitsvar. Uten at jeg kjenner deres situasjon så er det f.eks. stor forskjell på om man vært gift i 40 år med 5 felles barn og om man ble samboere i fjor.

1

Lignende innlegg

Økonomi Hansaguden Publisert

Er maten for billig?

I Norge kaster vi 450 tusen tonn mat i året. Kan det være fordi vi har råd til å sløse? Alle sutrer over for høye priser på alt mellom himmel og jord, men kaster fullt spiselig mat, se det gjør man. L...
1
0 svar
Økonomi Hansaguden Publisert

Harryhandel

Og VG driver med reklame for svenske butikker. De nærmest ber nordmenn om å reise til Sverige for å kjøpe cola og andre "sukkerbomber". Undertegnede kommer aldri til å handle i Sverige, uansett hvor b...
1
0 svar
Jus missdixi Siste svar

Arv

Hei Jeg har et spørsmål om arv. Min eksmann og hans bror arvet et hus av sin mor for mange år siden, dette huset har min eksmann bodd i og brukt som sommerhus. Deres mor lever ennå og nå fikk vi vite...
1
5 svar
Jus Gurdox Siste svar

Trenger innspill forbrukerrett.

Hei jeg har hatt en sak gående ang noen vinduer kjøpt fra forhandler. Kort fortalt jeg vant i forbrukerklageutvalget. Nå som jeg vil kreve inn "vunnet" beløp så vil selger ha tilbake et vindu som jeg...
1
2 svar
Jus LoboDefender Siste svar

Oppsigelse

Har fått oppsigelse på leieforholdet etter husleielovene §9-5/6 at boligen skal bygges om, men så får jeg høre at så fort jeg har flyttet skal noen andre inn. Altså ingen ombygging. Jeg har fått meg e...
1
1 svar
Laster...