Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Nedbetaling av billån

Jeg tok for et år siden opp et billån, og planen er å betale det ned på fem år. Jeg valgte 7 år løpetid, for å gi meg selv litt økonomisk slingringsmonn – det er et relativt stort billån.

Hver måned har jeg satt til side det jeg regnet meg frem til at jeg trengte å spare for å kunne cashe inn hele lånet etter fem år. Noen måneder litt ekstra.

Saken er at jeg nå sitter med en god slump penger på en sparekonto. Spørsmålet er om jeg i stedet for å la pengene stå der heller burde få dem til å jobbe for meg frem til lånet skal innfris.

Opprinnelig planla jeg å betale inn ekstra på lånet med jevne mellomrom, for eksempel hvert år. Men jeg er usikker på om dette er den mest lønnsomme måten å gjøre det på.

Det er snakk om å cashe inn ca 125.000 kroner som vil være gjenstående om fire år. Om jeg for eksempel setter pengene i fond, kan jeg komme i en skatteknipe når jeg skal ta de ut denne summen og betale ned lånet?

1
28 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

xpoolman

Jeg vil nå tro at det lønner seg å betale inn ekstra på lånet i stedet for å ha pengene i banken i alle fall. Du betaler sikkert mer renter på lånet enn du får på pengene i banken...

3

Plommetre

Nei, det er nok ikke lønnsomt å ha pengene stående til 0,2 prosent rente når renta på billånet er nesten 4,4 effektivt.

Spørsmålet er vel egentlig om det i det store bildet vil være mer lønnsomt å betale ned ekstra på lånet eller å sette det i fond.

1

Trasjer

Spørsmålet er vel egentlig om det i det store bildet vil være mer lønnsomt å betale ned ekstra på lånet eller å sette det i fond.

Forventet avkastning i aksjemarkedet har historisk vært rundt 4 % årlig, men basert på det lave rentenivået så vil trolig det fremover være nærmere 2 %. Når du her har en mulighet til å investere til en sikker avkastning på 4,4 %, så vil jeg påstå at det er dumskap å investere penger du uansett skal bruke på billånet om få år i aktiva som kan falle i verdi.

1

fargerik

Betal ned lånet med ekstra innbetalinger og innfri det så raskt du klarer.

Deretter kan du begynne å investere.

Som andre har nevnt, er det dumt å sitte med lån og penger på konto samtidig.

2

utenforallfarvei

Som andre har nevnt, er det dumt å sitte med lån og penger på konto samtidig.

Ikke bare dumt men hinsides sunn oekonomisk teft...

hva faar du i rente paa din sparekonto?

jeg faar 2.41 % og det er den desidert beste pr. idag - og egentlig ingenting mot tidligere "gode tider"..

betal ned saa mye og raskt du kan - og bli ferdig med laanet..

1

Rainmaker

kke bare dumt men hinsides sunn oekonomisk teft...

Helt korrekt, men som med alt er der visse unntak.

Skal man f.eks kjøpe bil, så er det bedre å bruke de pengene på å finansiere bilen, kontra å betale ned boliglånet.

I visse tilfeller kan det også være riktig å beholde billige lån, slik som f.eks studielånet, for å opprettholde en buffer eller dersom man av andre grunner trenger en del penger i nærmeste fremtid.

1

En_ganske_snill_mann

kan jeg komme i en skatteknipe når jeg skal ta de ut denne summen og betale ned lånet?

Som Someone skriver, vi du måtte betale skatt av en eventuell avkastning, men dette utløses når du selger deg ut og tar gevinst... og da er jo midlene likvide, kontanter, så du vil være i stand til å betale den skatten etter en slik transaksjon

MEN.... selger du deg ut og tar gevinst i 2025(om fire år) så vil du først få skattekravet etter at skatten for 2025 er beregnet... og det vil bli en restskatt som forfaller medio 2026. Om du på det tidspunktet ikke har disse pengene vil du være i en "knipe". Da ville der vært lurt å ordne med en forskuddsskattinnbetaling allerede når du tar skattbar gevinst og har penga, eller sette disse til side inntil restskatt-kravet kommer.. med rente.

Men du selv vet best hvor forutsigbar din økonomi og kontantstrøm er, og hva som er best for deg.

2

Someone

Jo. Du skatter proporsjonalt av gevinsten.

La oss si disse 125.000 har økt med 25.000 på fire år. Slik at det da etter 4 år står 150.000 i fondet. Tar du ut 125.000 som da tilsvarer 5/6, så realiserer du jo tilsvarende av gevinsten. Så da blir det (5/6)*25000*22% i skatt

2

_roffe_

Et annet moment som er greit å ha med i bildet er at du MÅ ha full kasko på denne bilen sålenge det er lån og pant i bilen..

Ganske dumt å ha full kasko på en gammel bil som ikke er verdt mange tusenlappene, dersom dette lånet ALDRI har blitt nedbetalt..

1

Lignende temaer

Bilde

Norge og EU

Norge og EU

Bilde

Jus

Jus

Bilde

Jobb og Utdanning

Jobb og Utdanning

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Laster...