Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Slutt å be om stopp av norsk olje-/gassproduksjon

Miljø og Norsk Oljepolitikk; være forsiktig med hva du ber om, du kan få det.

For mange år siden ba miljøaktivister om stopp i nukleær kraftproduksjon. Grovt sett fikk de viljen sin. Atomkraft står nå bare for ca. 4% av verdens energiforsyning. Den store seierherren i denne prosessen var kullindustrien, det vokste frem hundrevis av kullkraftverk. Kull leverer nå ca. 27% av den energien vi bruker globalt og er den suverent største CO2 forurenseren på kloden (nesten 15 milliarder tonn CO2 per år)

Noen land stod imot dette presset. I Frankrike dekkes for eksempel nesten 37% av energiforsyningen av atomkraft. Dersom mange flere land hadde stått imot miljøpresset og dette var det globale gjennomsnitt ville vi hatt mye færre kullkraftverk og mye mindre snakk om CO2 problem. Joda, det hadde kanskje vært andre problem, men neppe så fundamentale og globale som CO2 problemet blir hevdet å være.

Verdens største energi produsent, olje, levere ca. 33% av energien, men sender «bare» ut noe over 11 milliarder tonn CO2. Den tredje store er gass som produserer litt over 24% av energien og sender ut ca. 7 milliarder tonn CO2. Gass produserer altså nesten like mye energi som kull, men med bare halve CO2 utslippet (tall fra IEA og BP for 2019).

Vi lever i en verden der energibehovet igjen klart vil vokse. Alternativet til hydrokarboner er «grønn energi». Det vokser raskt, men klarte i 2019 ikke engang å dekke 50% av veksten i energibehovet. I en slik situasjon foreslår en altså at Norge skal strupe produksjonen av de to reneste produsentene av hydrokarbon energi. For meg er det åpenbart at den olje/gassen vi ikke produserer vil bli produsert av andre. Tross alt er for eksempel det såkalt R/P forholdet (totalt produserbart volum dividert med produksjon per år) fremdeles over 40 år både for olje og gass. Siden en finner lite ny olje for tiden og en ikke gjør noe med etterspørselen vil en selvsagt måtte produsere fra gamle felt, som betyr mye skitnere produksjon enn det Norge har.

Det skrives mye om dette for tiden, den mest omfattende og faglig tunge synes å være Rystad reporten som kom nylig. Den konkluderer også med at kutt i norsk olje og gass produksjon mest sannsynlig gir en global økning i CO2 utslipp. Andre er uenige. La oss i det minste være enig om at effekten av kutt i norsk olje og gass produksjon er usikker. På et så tynt grunnlag synes det for meg uforståelig at noen vil kvele vår viktigste eksportindustri.

Denne diskusjonen er kommet inn på et fullstendig feil spor, forbud er ingen god politikk. La oss i stedet arbeide i for en omfattende og systematisk avgift på CO2 utslipp, så vill industrien selv ordne opp.

Nei, slutt å be om stopp av norsk olje/gass produksjon; dere kan få det og da blir situasjonene verre.

3
1 svar

1 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

perchri

Joda, det hadde kanskje vært andre problem, men neppe så fundamentale og globale som CO2 problemet blir hevdet å være.

Akk ve....så har vi utslippet fra denne hersens vulkanen på Kanariøyene, og metan utslipp i mengder fra de store Russiske steppene, bobblende utslipp fra bunnen av havene kloden rundt, samt andre ulumskheter som lekker ut i mengder etter alle jordskjelvnene...osv..osv. Tror noen at vi små skapninger som kalles mennesker kan handle dette?? Joda, det hadde kanskje vært andre problem, men neppe så fundamentale og globale som CO2 problemet blir hevdet å være. Vi er ganske naive, er vi ikke?

1

Lignende temaer

Bilde

Norge og EU

Norge og EU

Bilde

Jus

Jus

Bilde

Jobb og Utdanning

Jobb og Utdanning

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Laster...