Aktuelt

Vaguero

Mediene: Privat overvåkning er OK?

Etter 22/7 har mediene flere ganger intervjuet en norsk organisasjon som jobber mot rasisme. Jeg er mot rasisme selv, så det er ikke problemstillingen jeg reiser.

MEN: I det ene intervjuet etter det andre fremkommer det at denne gruppen driver privat overvåkning av andre mennesker.

Senest på NRK Dagsnytt 18 i går (30/8) ble de intervjuet som eksperter på hvor utbredt høyre ekstremisme er. Organisasjonens talsmann forklarer at jada, de overvåker noen debattanter på forskjellige nettsamfunn. Programlederen spør om hvordan de kan ha bedre oversikt over mulige ekstremister, og spør vennlig interessert om de også infiltrerer forskjellige miljøer? Talsmannen svarer at ”vi vil ikke fortelle i detalj hvordan vi jobber”.Deretter forklarer talsmannen at de mener de "har mange metoder" og svært god oversikt over slike miljøer.

Også andre medier har etter 22/7 brukt organisasjonen som eksperter på hvordan det står til i ekstremistiske miljøer. Jeg har ikke sans for politisk ekstremisme av noen farge, men det må da faktisk være ulovlig å drive slik privat overvåkning? Det er da faktisk politiet vi har gitt ansvaret for å drive slik overvåkning, og da med kontrollmekanismer som er bestemt av demokratisk valgte myndigheter?

For rundt et år siden slo mediene stort opp at det kanskje foregikk privat overvåkning rundt den amerikanske ambassaden i Oslo. Mediene overgikk hverandre i å fastslå at privat overvåkning ikke kunne være tillatt. Men i forhold til denne organisasjonen, som gang på gang selv bekrefter at de driver overvåkning, så er det ingen redaksjon som stiller så mye som et spørsmål?

Har privat overvåkning, uansett om formålet kanskje er godt ment, plutselig blitt OK?

1
5 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Ikke bare det.

11.septembereffekten har kommet hit også;

4 av 5 nordmenn mener at det er greit å overvåke, fengsle og på ubestemt tid anholde enhver borger på ren mistanke.

Heia Pinochet, Hitler og Stalin. For det er mange nok som dyrker idealene deres når lynsjemobbmentaliteten tar over. Det skal mye mindre til for at vi ender opp med en DDR-aktig politstat enn mange tror.

Framtidige generasjoner vil ikke ha erfart den kalde krigen. De forstår ikke. De vil ukritisk omfavne fascismen fordi de ikke vet bedre, dersom myndigheter retorisk spiller på frykt etter terrorisme som sannsynligvis maktmiljøer har planlagt selv/latt skje (a la 11.9.).

2

Jeg skrev i åpningsinnlegget at intervjuet gikk på NRKs Dagsnytt 18.

Det riktige er at intervjuet gikk på NRK P1 Radio, Distriktsendingen 30/8-2011.

http://nettradio.nrk.no/default.php?kanal=p1

Velg fra listen på NRKs nettsted programmet som gikk ”16:33 – 17:00”, innslaget er ca. midt i dette programmet.

Ellers er Klassekampen et eksempel:

http://www.klassekampen.no/59227/article/item/null/flere-gaar-til-ytre-hoeyre

"Vi er særlig bekymret for enkeltpersoner som har en kombinasjon av nynazistisk bakgrunn, kontakt med kriminelle miljøer og adgang til våpen"

Det kan tenkes at det er riktig at slike personer muligens bør følges opp, eller til og med overvåkes. Etter mitt syn er det innenfor de rammer et samfunn må ha at offentlige myndigheter driver overvåkning hvis det er grupper som truer sikkerheten. MEN: Slik overvåkning skal i såfall stå under demokratisk kontroll, inkludert klagemuligheter osv.

Derimot er det underlig når flere medier fremstiller det som helt greit at private grupper selv starter overvåkning hvis man synes at politiet ikke jobber raskt nok eller godt nok.

1
Vaguero Jeg skrev i åpningsinnlegget at intervjuet gikk på NRKs Dagsnytt 18. Det riktige er at intervjuet gikk på NRK P1 Radio, Distriktsendingen 30/8-2011. http://nettradio.nrk.no/default...

Derimot er det underlig når flere medier fremstiller det som helt greit at private grupper selv starter overvåkning hvis man synes at politiet ikke jobber raskt nok eller godt nok.

Helt enig. Jeg tror jeg skal begynne å overvåke disse private overvåkerne, for å se om de holder seg innenfor Norsk lov. Det må vel være legitimt, siden man fremstiller deres virksomhet som legitim.

1

Men i forhold til denne organisasjonen, som gang på gang selv bekrefter at de driver overvåkning, så er det ingen redaksjon som stiller så mye som et spørsmål?

Overrasket over norsk media? Er jo "riktig" side som driver med overvåking og da er det helt i orden for mange. Men nøytrale, ja det er fortsatt media.

Men jeg synes det bare er en fordel at ekstremistiske miljøene står frem, også disse "antirasistene", så politiet lettere kan overvåke dem og samle bevis. Politiet behøver bare å høre på NRK.

1
ehall [sitat…] Overrasket over norsk media? Er jo "riktig" side som driver med overvåking og da er det helt i orden for mange. Men nøytrale, ja det er fortsatt media. Men jeg synes det b...

Men jeg synes det bare er en fordel at ekstremistiske miljøene står frem, også disse "antirasistene", så politiet lettere kan overvåke dem og samle bevis. Politiet behøver bare å høre på NRK

Problemet er at så lenge systemet bruker whatever de innbiller seg er ekstremisme som en unnskyldning for å innføre totalitære skikker og lover, står også hele demokratiet i fare.

*Om mer totalitære politikere vinner fram (som høyrekonservative og kommunister), som er fullt mulig når de økonomiske krisetidene øker, så er det ikke akkurat en fordel for borgerne at systemet lovmessig sett og kulturelt går i retning diktatur og angiversamfunn.

USA er jo et premieeksempel på et samfunn som er en bisarr blanding av diktatur og demokrati, spesielt etter 11.september. Å tro at opportunistiske politiske topper (les:Nixon..) og autoritetsledelse i Forsvar og Politi er til å stole på, er uhyre naivt. Disse folkene meler kun sin egen kake, og tar gjerne noen liv i farten om det behøves.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk frode57 Siste svar

SAS konkurs

Det hadde vært bedre om SAS gikk konkurs så gjelda hadde kommet bort. Norwegians var der nesten men trikset med mange emisjoner som vatnet ut aksjeverdiene ned motnull. Det som forbauser meg er at sta...
1
24 svar

Lover milliardstøtte

Nå er Støre i sitt ESS hvor han kan leke stor mann med våre skattepenger . Med seg til Ukraina hadde han løfter om ti milliarder kroner i støtte. Pengene skal dekke tre hovedformål – humanitær hjelp,...
1
23 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Liberale samfunn sin skyld

Det som skjer på Kongsberg og i København viser svakheten ved det noen kaller det liberale samfunn. Jeg kjenner begge land og det som slår i mot meg er den dårlige psykiatrien. Unge som ikke komme ut...
1
8 svar

Tidenes verste Regjering?

Det må smerte sosialistjournalistene og AP fremsnakkerne i Dagsavisen å skrive ingressen til artikkelen nedenfor: HØYRE ØKER MEST! Dette må da være tidenes verste Regjering? Sparker Brudepar, Farmen o...
Bilde

Høyre går mest fram på ny partimåling

Høyre går mest fram og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.


Bilde www.dagsavisen.no
1
41 svar
Laster...